Zazdrośnice już po 60-tce. Część 61. - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-24, 09:23   #2341
carmelova
Zakorzenienie

Dot.: Zazdrośnice już po 60-tce. Część 61.

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
Dobry ale pustki boli mnie brzuch więc dziś pewnie będzie @
Mam dokładnie to samo...
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 09:34   #2342
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość

a w temacie pięknosci to jutro ide na parafine dloni i stop, pedikjur , oczyszczanie twarzy i manicure hybrydowy
oooo!! tez tak chcę!
Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Ja miałam namiastkę życia studenckiego i zdycham. W środę byłam w Rzeszowie, zostałam na noc, obudziłam się z lekkim bólem głowy i na drugi dzień siedziałam u kolegi w sklepie na kawie 5 h razem ze znajomymi nie odespałam tej nocki. Wczoraj pojechałam do Rze znowu, bo był wypad wąskim gronem do klubu. Wybawiłam się znowu, było super o 3 z minutami wyjazd z Rzeszowa, odstawiłam znajomych do Ropczyc, do domu, prysznic i jazda do pracy, właśnie kimam nad klawiaturą tak że druga doba bez snu. A dzisiaj wieczorem popijawa z koleżankami u mnie w mieścinie będzie ciężkoooo... ale raz się żyje!
tak też chcę

właśnie sobie przypomniałam, że do świąt mało czasu! zapomniałam zamówić bombki, wiec czas najwyższy

aaaale się wczoraj obłowiłam w tesco od 21:00 jest 50% na zabawki - więc kupiłam dzieciakom na mikołaja i urodziny gry - jestem zadowolona przynajmniej ich mam już "z głowy"
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 09:35   #2343
frezyjka85
Zakorzenienie

carmi - nie przepracuj się tylko a huśtawki nastrojów, to może zmęczenie?

dzień dobry - dzisiaj dniem sprzątania
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 09:48   #2344
BYou
MBZ♥

dzień dobry bardzo

Karmelka

Karo to coraz bliżej przyklękos?

Hawwa gratulacje

Najka bo jesteś też NAJzdolniejsza
promo w rossmanie jest do 28.11

Crozee ulalala Sexy Mama

Maya gratulacje dla Pełzającej Córuni;love:
o dzięki za info o tesco-musimy kupić prezenty dla maluchów

Tysia fajnie ale ja bym już chyba nie dała rady

Magda, Kawka kupiłam tusz MF2000 c-Cyferki wiem że go nie lubisz ale dla mnie jest najlepszy
podkład z max factora facefinity
podkład w kompakcie facefinity-bo mi się spodobało pudełko
kredki do oczu
eyeliner z l'oreala
błyszczyki jakieś 3d
cienie l'oreal trio cośtam
lakier czerwony
u nas jest promocja na wszystko z szaf bez względu na firmę.

coś jeszcze chciałam i nie pamiętam

Edytowane przez BYou
Czas edycji: 2012-11-24 o 09:50
BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 10:24   #2345
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
Właśnie dostałam mailem potwierdzenie mojego zatrudnienia!
Niestety, dopiero od 1 marca, ale ogólne warunki baaaaaardzo spoko więc się jaram

Jadę do domu, udanego weekendu!
gratulacje

jestem wykonczona bylam wczoraj po pracy na koncercie kolezanki, wrocilam o 2 w nocy a o 9 musialam wstac bo mialam zlecenie na 10 rano

a dzis ide po pracy na impreze, bo mam zaproszenie na podwojne imieniny - kolezanki z pracy (tej J.) i A. bo maja w ten sam dzien imienny i razem robia....

A wczoraj na spektaklu byl taki chaos ze nie wiem - jak zwykle na Don Giovanim

Ostatnio jak byl to J. za pozno poszla z krwia do zapadni (tam na poczatku musimy isc z krwia do zapadni pod scene i oblac nia troche jednego goscia z baletu - strasnzie malo czasu na to jest) i ostatnio on przyszedl za pozno sie malowac (caly musi byc pomalowany na szaro-czarno) i za pozno wyszedl, ona sie zagapila, poleciala za pozno i krwi nie bylo

Wczoraj poszlam ja - kolezanka druga z pracy - G. mowi mi - tylko pamietaj, na prawe ramie, tutaj - pokazuje mi. Ja jej na to - ok prawe, tu, pamietam, - i co? oczywiscie wylalam na lewe i potem solistka, ktora sie na tej scenie do niego przytula byla cala we kwri

G. to juz ma z nas taki ubaw (ze mnie i J.) - ze my cos zawsze zapomnimy albo pomylimy. Ale co tam - nastepnym razem sie uda

ale poza tym to lubie ten spektakl - bo to ten gdzie faceci z baletu laza tylko w stringach i my ich malujemy najpierw calych na zloto a otem na szaro-czarno
Stary 2012-11-24, 11:00   #2346
Smerfetka_88
Zakorzenienie

dziewczyny - mamy i nie tylko. Czy któraś wypowiedziałaby mi sie do artykułu na temat: Kariera czy ... dziecko - dylematy współczesnej kobiety? Co myśli na ten temat, jakie decyzje podejmuje/podejmie etc? Bardzo ładnie proszę kilka zdań wystarczy, podpisze dowolnie imieniem, ksywą, jak będziecie chciały

Handmade and diy - mój blog
Post na dziś: Sutaszowe kolczyki w sepii

Smerfetka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 11:21   #2347
aleksandrettaa
Zakorzenienie

dzieńdoberek!

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 11:39   #2348
SimplyDivine
Zakorzenienie

bobry

mgliscie i zimno za okne, ucho mnie boli zostaje w pizamie caly dzien
Stary 2012-11-24, 11:40   #2349
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka_88 Pokaż wiadomość
dziewczyny - mamy i nie tylko. Czy któraś wypowiedziałaby mi sie do artykułu na temat: Kariera czy ... dziecko - dylematy współczesnej kobiety? Co myśli na ten temat, jakie decyzje podejmuje/podejmie etc? Bardzo ładnie proszę kilka zdań wystarczy, podpisze dowolnie imieniem, ksywą, jak będziecie chciały
To ja powiem co myślę - wkurza mnie jak czytam, że kobiety wolą karierę niż posiadanie dzieci. Kariera, kariera - duże słowo. Zwłaszcza jak pracuje się na kasie, na słuchawce, na najniższym stanowisku... Kobiety pracują bo muszą z czegoś żyć. Dużo się pisze o singielkach z wielkich miast robiących karierę jak bohaterki seriali a o kobietach, których nie stać na dzieci, odkładają tę decyzję licząc, że może jak awansują/zmienią pracę to będzie lepiej i wówczas da się mieć to dziecko bez wyrzeczeń to jakoś wszyscy zapominają. Czemu wszyscy mówią tyle o wyborach a nikt nie wspomina o konieczności?

Nie, nie musisz tego cytować. Po prostu napisałam co mi leży na wątrobie bo wkurza mnie już to pieprzenie o karierze.

Stary 2012-11-24, 11:48   #2350
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość

Najka bo jesteś zdolna A piwo ma masę kalorii

no, ma masę kalorii, ale staram się "ż(r)yć normalnie" tylko ograniczam, więc jak mam ochotę na piwo, to je piję, ale małe
Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
naj, już się nie mogę doczekać ostatniego odcinka przyjaciółek jestem ciekawa co patrycja miała im do powiedzenia jak mowiła "muszę wam coś powiedziec"
Patrycja to jest biedna... i jest świetną przyjaciółką
ech... jakbym wiedziała, że to ostatni odcinek i kolejny dopiero na wiosnę, to inaczej bym się do niego przygotowała

Dobry, właśnie wstałam siedzieliśmy z lubym do 6 rano okres przyszedł przed chwilą - teraz może
tylko dziwnie długi cykl mam, ciekawa jestem w związku z tym, czy dostanę 19 grudnia, jak powinnam, czy na dzień przed wigilią. oby nie

czekając na lubego obejrzałam dwa pierwsze odcinki PLL. nawet się wkręcam powoli
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 11:53   #2351
patuska18
Zakorzenienie

Zrobiłam dzisiaj maraton po Rossmannach Odwiedziłam 5 bo nigdzie nie mogłam znaleść odpowiedniego odcienia podkładu Ale wydałam ok 120 zł

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 12:11   #2352
Smerfetka_88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
To ja powiem co myślę - wkurza mnie jak czytam, że kobiety wolą karierę niż posiadanie dzieci. Kariera, kariera - duże słowo. Zwłaszcza jak pracuje się na kasie, na słuchawce, na najniższym stanowisku... Kobiety pracują bo muszą z czegoś żyć. Dużo się pisze o singielkach z wielkich miast robiących karierę jak bohaterki seriali a o kobietach, których nie stać na dzieci, odkładają tę decyzję licząc, że może jak awansują/zmienią pracę to będzie lepiej i wówczas da się mieć to dziecko bez wyrzeczeń to jakoś wszyscy zapominają. Czemu wszyscy mówią tyle o wyborach a nikt nie wspomina o konieczności?

Nie, nie musisz tego cytować. Po prostu napisałam co mi leży na wątrobie bo wkurza mnie już to pieprzenie o karierze.
masz oczywiście rację, dzięki w pełni się z tobą zgadzam, myślę że wiele kobiet chętnie zajęłoby się na pełny etat dziećmi, tylko co im wtedy dać jeść i jak dać wszystko co chcą

Handmade and diy - mój blog
Post na dziś: Sutaszowe kolczyki w sepii

Smerfetka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 14:12   #2353
Hawwa87
Zakorzenienie

Frezi, Carmi, Jusia, By, dziękuję za gratulacje

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 15:22   #2354
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Nie wiem czy z moją głową jest wszystko ok ale doszłam dziś do wniosku, że lubię PKiN.

Kusicie tym rossmannem ale będę twarda. Nie pójdę na zakupy.

Stary 2012-11-24, 15:44   #2355
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Naj, jesteś zdolna, kochana, wspaniała Jak to móglby inaczej powiedzieć

Justi, to szalejesz kobieto Aż miło patrzeć, jak się rozkręciłaś!

Ufff, znowu padam Spędziłam cały dzień na konferencji w Chorzowie, "poopiekowałam się" gośćmi, posłuchałam wykładów, odebrałam certyfikat z punktami edukacyjnymi, dostałam długopis i bloczek, najadłam się sałatek, mięsa i ciastek Poza tym hydraulik naprawiał nam dzisiaj prysznic o 7:30 Przez co musiałam wstać o 6...

W ogóle powiem Wam o ciekawym zjawisku w naszej grupie, jakie nastąpiło poprzez ostatnie zaręczyny. Jedna z dziewczyn zaczęła wartościować resztę zaręczonych pod kątem... certyfikatu Zaczęło się od tego, że X. mówi do Y. " ty, mamy podobne pierścionki, tylko ty bardziej okrągły, ale łapki i obrączka taka sama!", a Y. się sfochała i zaczęła pokazywać szczegóły, że jej jest rozmiaru 9, ma białe i żółte złoto, 7 brylantów i były tylko 2 w Polsce takie w Aparcie potem rozmawiała z innymi dziewczynami wypytując o certyfikaty, bo chwaliła się swoim, że go ma, że jest takich 7 kamieni (brylantów), wraz ze szczegółami i patrząc z góry na resztę Jak to na siłę trzeba się wyróżniać, ja nie mogę... I co z tego, że na tę chwilę były 2, jak pewnie nosi identyczne już z 50 osób? I co ma za znaczenie certyfikat?

Nie chcę się zaręczać przed lutym, żeby mnie ktoś tak wartościował i oceniał....

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2012-11-24 o 15:46
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 16:18   #2356
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Med ale Ty masz wynalazki na tych studiach A certyfikat to chyba przydaje się tylko jak się pierścionek chce sprzedać potem

Stary 2012-11-24, 16:38   #2357
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość

Zgadzam się z Aleks w 100%.To,że ktoś pracuje zawodowo,to jeszcze nie znaczy, że wybrał karierę kosztem dziecka.Większość kobiet nie robi kariery, tylko po prostu zarabia pieniądze, żeby utrzymać rodzinę. To jest konieczność. Myślę, że jest moment, kiedy kobieta chce wrócić do pracy i mocno wątpię, że ten moment przychodzi w 8,9, czy 12 miesiącu życia jej dziecka. Kiedy dzieci stają się samodzielniejsze, a co za tym idzie kobieta czuje się bardziej niezależna, wtedy zapewne może chcieć zająć się i swoim życiem zawodowym. Ale realia są takie, jakie są. Urlopy płatne są (póki co) bardzo krótkie, pracodawcy krzywo patrzą na przerwy w pracy związane z dziećmi, życie jest drogie, a kredyty się same nie płacą. Myślę, że w przeważającej liczbie wypadków decyduje konieczność.

Ja byłam w sytuacji, w której wyboru mogłam dokonać. Ale to też nie był wybór między hucznie zwaną "karierą" a domem. Ja zrezygnowałam z pracy, nie z kariery. Miałam szczęście, że mogłam to zrobić. Na pewno będę chciała wrócić do pracy po urodzeniu drugiego dziecka i na pewno nie będzie to bardzo szybko. Ale szczerze mówiąc teraz rozważam pracę w szkole/ na uczelni/ w urzędzie - tam, gdzie będzie się żyło wolniej niż w korporacji, gdzie jest pewne zatrudnienie i stałe godziny pracy. Nie chcę iść do pracy tam, gdzie będę musiała być zawsze dyspozycyjna i pracować po 10h. Zakładam, że będę zarabiała mniej niż zarabiałam, ale będę miała możliwość odebrać własne dzieci z przedszkola przed nocą. I znowu - mam szczęście mieć możliwość poszukać pracy mniej płatnej. Niewiele kobiet je ma.
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 17:33   #2358
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Zgadzam sie z Aleks. Praca nie jest najczęściej wyborem...

Aleks, w ogóle wiesz, jeszcze bezczelne hasło poleciało do jednej z dziewczyn, która dostała ringa bez certyfikatu: "a skąd ty wiesz, co tam masz, skoro nie masz certyfikatu?"

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2012-11-24, 17:48   #2359
Stefannia
Wtajemniczenie

Hej,
dostałam piątkę z egzaminu byłam ostatnia, profesor się na mnie spojrzał i zapytał mnie co studiowałam i potem zadał banalne pytanie z moich studiów - a egzamin miał być z mostów
A drugi poszedł całkiem całkiem bo ściągaliśmy wszyscy

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
dziękuję za kciuki zostałam pochwalona przez mojego szefa, a ”szef szefów” milczy, co dla niego nietypowe, więc chyba rzuciłam mocne argumenty
Brawo Naj

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
aaaa mogę się jeszcze pochwalić? moje dziecię przymierza się właśnie do pełzania
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez karola991 Pokaż wiadomość
a dzisiaj byliśmy u teściów, zrobiliśmy losy kto komu prezent kupuje no i wylosowałam mojego teścia i omówiliśmy sie ze za 50zł coś ma byc a ja nie mam pojęcia co
a wiecie co tż mam zapytała tak na poważnie w końcu kiedy planujemy założyć rodzinę kiedy dziecko itd, a tż powiedział "już zaczynamy planować ślub, i niedługo zaręczyny..."
ja tak jego mama jeszcze bardziej... także tego dzisiaj cały dzień wyglądam tak
a wracaliśmy do nas do domu spacerkiem i tż cały czas mi mówił, ze my sie nigdy nie rozejdziemy, ze my jesteśmy sobie pisani i on mnie tak bardzo kocha....
także podjarałam sie... oby znowu nie dawał mi złudnych nadziei
Zazdraszaczam

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Mam totalną huśtawkę nastrojów. Nienawidzę tego :/
Trzymaj się słoneczko

Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Ja miałam namiastkę życia studenckiego i zdycham. W środę byłam w Rzeszowie, zostałam na noc, obudziłam się z lekkim bólem głowy i na drugi dzień siedziałam u kolegi w sklepie na kawie 5 h razem ze znajomymi nie odespałam tej nocki. Wczoraj pojechałam do Rze znowu, bo był wypad wąskim gronem do klubu. Wybawiłam się znowu, było super o 3 z minutami wyjazd z Rzeszowa, odstawiłam znajomych do Ropczyc, do domu, prysznic i jazda do pracy, właśnie kimam nad klawiaturą tak że druga doba bez snu. A dzisiaj wieczorem popijawa z koleżankami u mnie w mieścinie będzie ciężkoooo... ale raz się żyje!
Fajnie Czujesz że żyjesz
A i jestem pod mocnym wrażeniem ilości km w sezonie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
A wczoraj na spektaklu byl taki chaos ze nie wiem - jak zwykle na Don Giovanim
Fajną masz tą pracę. I krew znaczy krew?

Cytat:
Napisane przez Smerfetka_88 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Aleks i Gwizdakiem.

Jeszcze tylko mogłabym dodać, że w przypadku możliwości wyboru kobieta też jest klasyfikowana. Została w domu - nie rozwija się, poświęca się dzieciom, marnuje sobie życie, rozlazła kura domowa. Wróciła do pracy - nie dba o dzieci, jak jej nie szkoda tych maleństw, nieczuła karierowiczka. Strasznie mnie to wkurza. Zostawmy kobietom (oraz ich partnerom) możliwość wyboru bez oceniania, bez sądów!
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 18:42   #2360
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Hej,
dostałam piątkę z egzaminu byłam ostatnia, profesor się na mnie spojrzał i zapytał mnie co studiowałam i potem zadał banalne pytanie z moich studiów - a egzamin miał być z mostów
No i brawo! Iście po studencku

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Trochę mnie ciary przeszły jak obejrzałam te fotki:
http://przewodnik.onet.pl/foto/chorw...miniatury.html
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 19:13   #2361
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Stefka gratuluję egzaminów

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Poszalałam wczoraj na siłce i teraz wszystko mnie boli. Bycie szczupłą wymaga wielu cierpień.

Stary 2012-11-24, 19:38   #2362
kasia0912
Zakorzenienie

Dobry Brat w końcu zarezerwował termin więc 19.07.2013 o 17 będzie ślubować;D a potem impreza

Med kurde co za dziewczyna. Widać co dla niej znaczą zaręczyny.

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 19:43   #2363
SimplyDivine
Zakorzenienie

Kasia, kciukam zeby tym razem do tego slubu doszlo
Stary 2012-11-24, 19:43   #2364
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Aleks, w ogóle wiesz, jeszcze bezczelne hasło poleciało do jednej z dziewczyn, która dostała ringa bez certyfikatu: "a skąd ty wiesz, co tam masz, skoro nie masz certyfikatu?"
jak tak jej zależy na certyfikacie to niech sobie go przypnie do pierścionka żeby się czasem nie zgubił i żeby zawsze było pod ręko w razie wątpliwości

Cytat:
Hej,
za egzamin

w końcu weekend tylko dlaczego musi być tak zimno
słodkiego mi się chce ale będę twarda i zadowolę się orzechami laskowymi
motivation dust on you.
Now go and move your ass!
This sh.it is expensive!
Grapefrutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 19:44   #2365
kasia0912
Zakorzenienie

Simply ja też mam nadzieję ale mam przeczucie,że tym razem się uda

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Edytowane przez kasia0912
Czas edycji: 2012-11-24 o 19:47
Stary 2012-11-24, 19:50   #2366
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny za gratulacje choć naprawdę nie ma czego.
TŻ nadal nie ma Znowu...
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-24, 19:53   #2367
kasia0912
Zakorzenienie

Stef Gratulację

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-24, 20:12   #2368
karola991
Zakorzenienie

med
stefka gratuluje egzaminu jest czego,bo 5 to w koncu 5 i :przytulam: co do tż a co on tak duzo pracuje czy co?
gwizdaku fajne te zdjecia przerażające miejsce...
Stary 2012-11-24, 21:08   #2369
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za gratulacje choć naprawdę nie ma czego.
TŻ nadal nie ma Znowu...
A gdzie się szlaja?

Stary 2012-11-24, 21:38   #2370
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Stefka, jak to nie ma czego? Egzamin jest do przodu? Jest Wiec gratulacje A gdzie tż?

Grape, dziś jadłam pyszną sałatkę na słodko Były w niej orzechy włoskie, rodzynki, kapusta pekińska, czerwone winogrona i jakiś słodki sos

30.12.2012
26.04.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości