Wątek dla tych, którzy źle wybrali studia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-25, 10:10   #31
Leilka
Raczkowanie

Dot.: Wątek dla tych, którzy źle wybrali studia

Hej, ja tez studiowałam euro tak jak mari9090 i zgadzam się z nią, za dużo ogólnych przedmiotów i mam mieszane myśli, z jednej str żałuję, że poszłam na euro, ale z drugiej str poznałam tam wielu wspaniałych ludzi, działałam w międzyczasie w organizacji studenckiej. Obecnie nie pracuję w zawodzie powiązanym z euro, tylko dzięki drugiemu kierunkowi mam cudowną pracę. Licencjat z europeistyki pozwolił mi w pewnym stopniu dostać się na inny (pokrewny) kierunek na mgr. Chociaż z tego kierunku też nie jestem do końca zadowolona, bo nie wyrabiam z czytaniem materiałów na co tygodniowe ćwiczenia i mam dosyć "teorii i metodologicznych podejść" do jakiś analiz do większości przedmiotów na pierwszym roku mgr, ale generalnie ta specjalizacja, którą ostatecznie wybrałam jest szalenie ciekawa i powiązana w większej części z moją pracą
Jeśli ktoś wybiera euro, to niech pomyśli o wzięciu drugiego kierunku, bardziej przyszłościowego!
Leilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 16:39   #32
mari9090
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leilka Pokaż wiadomość
Hej, ja tez studiowałam euro tak jak mari9090 i zgadzam się z nią, za dużo ogólnych przedmiotów i mam mieszane myśli, z jednej str żałuję, że poszłam na euro, ale z drugiej str poznałam tam wielu wspaniałych ludzi, działałam w międzyczasie w organizacji studenckiej. Obecnie nie pracuję w zawodzie powiązanym z euro, tylko dzięki drugiemu kierunkowi mam cudowną pracę. Licencjat z europeistyki pozwolił mi w pewnym stopniu dostać się na inny (pokrewny) kierunek na mgr. Chociaż z tego kierunku też nie jestem do końca zadowolona, bo nie wyrabiam z czytaniem materiałów na co tygodniowe ćwiczenia i mam dosyć "teorii i metodologicznych podejść" do jakiś analiz do większości przedmiotów na pierwszym roku mgr, ale generalnie ta specjalizacja, którą ostatecznie wybrałam jest szalenie ciekawa i powiązana w większej części z moją pracą
Jeśli ktoś wybiera euro, to niech pomyśli o wzięciu drugiego kierunku, bardziej przyszłościowego!
a z ciekawości jaki kierunek drugi ciągniesz ? czyżby ajkaś filologia ?
mari9090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 18:20   #33
Leilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mari9090 Pokaż wiadomość
a z ciekawości jaki kierunek drugi ciągniesz ? czyżby ajkaś filologia ?
zgadłaś to był niemiecki, tylko licencjat zrobiłam z niemieckiego i starczy, wszelkie braki w nauce nadrabiam w pracy
Leilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 19:27   #34
asta9126
Zadomowienie

A ja ciągle nie jestem pewna.
Najbardziej przeszkadza mi to, że studiując zaocznie mam zajęcia w piątki od 14 i ciężko jest z pracą. Sobota i niedziela - ok, ale dyspozycyjność od poniedziałku do piątku musi być.
Stary 2012-11-25, 19:40   #35
disappear enigma
Raczkowanie

Hejka .

I ja się dołączę do tego wątku (niestety ). Ja zawsze chciałam iść na logopedię . Zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i wybrałam studia czysto techniczne bo niby lepsza przyszłość... Każdy dzień to męczarnia i cofanie się treści pokarmowej... Ehh, to był jeden z moich pierwszych dorosłych wyborów i okazał się trefny, to była najgorsza decyzja (jak na razie) w moim życiu . Jak myślicie męczyć się w imię wysokich zarobków w przyszłości i w imię szczęścia (i być może powołania!)? Myślicie, że warto zrezygnować, pójść do pracy i zacząć od początku za rok? Mam dopiero 19 lat, wieć rok w plery to nie katastrofa .

"Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać męzczyznę, wystarczyła kobieta"
disappear enigma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 20:10   #36
mari9090
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leilka Pokaż wiadomość
zgadłaś to był niemiecki, tylko licencjat zrobiłam z niemieckiego i starczy, wszelkie braki w nauce nadrabiam w pracy
a może podpowiesz mi gdzie da się zrobić magistra z filologi ? bo u mnie w okololicy nie słyszałam o takiej możliwośći
mari9090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 20:11   #37
playboykaa77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez disappear enigma Pokaż wiadomość
Hejka .

I ja się dołączę do tego wątku (niestety ). Ja zawsze chciałam iść na logopedię . Zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i wybrałam studia czysto techniczne bo niby lepsza przyszłość... Każdy dzień to męczarnia i cofanie się treści pokarmowej... Ehh, to był jeden z moich pierwszych dorosłych wyborów i okazał się trefny, to była najgorsza decyzja (jak na razie) w moim życiu . Jak myślicie męczyć się w imię wysokich zarobków w przyszłości i w imię szczęścia (i być może powołania!)? Myślicie, że warto zrezygnować, pójść do pracy i zacząć od początku za rok? Mam dopiero 19 lat, wieć rok w plery to nie katastrofa .
ja jako osoba, która szuka powołania itp w tym co studiuje i ta która musi sie dobrze w tym czuc czym sie zajmuje mowie rzuc studia albo zalicz rok / pol bo moze cos tam ci sie powtorzy z tych przedmiotów co masz teraz albo mozliwe ze przyda ci sie ten rok/pol tych studiow . ale niech sie inni wypowiedza
playboykaa77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 20:55   #38
disappear enigma
Raczkowanie

A co studiujesz ?

"Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać męzczyznę, wystarczyła kobieta"
Stary 2012-11-26, 09:18   #39
playboykaa77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez disappear enigma Pokaż wiadomość
A co studiujesz ?
ja? zarzadzanie ale rzucilam wzornictwo i mysle ze byl to dobry wybor bo tam nie czulam sie natchniona artystycznie mialam wrazenie ze wszyscy sa lepsi ode mnie i ja jakos tak nie daje sobie rady
Stary 2012-11-26, 10:20   #40
goplankowa
Zakorzenienie

I ja nie jestem zadowolona ze swojego kierunku. Jestem na 3 roku finansów i rachunkowości. Skończyłam technikum, uzyskałam tytuł technik ekonomista, więc szkoda było mi iść na coś innego. A szukałam dobrej, taniej w miarę szkoły. No i po licencjacie magister, jakieś podyplomowe może, kurs księgowego A marzą mi się fotograficzne studia, bo chcę na fotografii dorabiać.

goplankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 12:54   #41
disappear enigma
Raczkowanie

I ja też podjęłam ostateczną decyzję . Rezygnuję... A za rok kierunek pedagogika . Już nie mogę się doczekać!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-26, 21:36   #42
doriiska
Zakorzenienie

Oj wiem coś na ten temat..

Zaraz po maturze poszłam na dzienne studia, kierunek, że tak powiem dość przypadkowy, z myślą, że jakoś to będzie.. życie zweryfikowało, rzuciłam przed pierwszą sesją.
Teraz studiuję zaocznie kierunek, o którym marzyłam i bardzo mi się podoba

także zupełnie nie żałuję swojej decyzji, jak na razie.
Stary 2012-11-27, 11:32   #43
playboykaa77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Oj wiem coś na ten temat..

Zaraz po maturze poszłam na dzienne studia, kierunek, że tak powiem dość przypadkowy, z myślą, że jakoś to będzie.. życie zweryfikowało, rzuciłam przed pierwszą sesją.
Teraz studiuję zaocznie kierunek, o którym marzyłam i bardzo mi się podoba

także zupełnie nie żałuję swojej decyzji, jak na razie.
a zdradzisz co studiujesz ? i co studiowalas?
Stary 2012-11-27, 12:10   #44
Jenny Lila
Raczkowanie

Słuchajcie jest jeszcze taka opcja( tylko sprawdzie jak to wygląda na waszej uczelni) : przeniesienie na studia międzywydziałowe np. matematyczne albo humanistyczne. Ciężko się na nie dostać w normalnej rekrutacji- zazwyczaj jest to parę miejsc, ale po roku mozna przeniesc jesli ma się wysoką średnia, ok 4,7-4,8. To są studia na których można studiować te dziedziny, które najbardziej interesuja, zreszta przeczytajcie same jak to wygląda na kazdej uczelni. Jeśli ktoś jest operatywny to moze nawet 2 dyplomy miec ale trzeba naprawdę się starac i dużo uczyć
Jenny Lila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 12:35   #45
Safia
Raczkowanie

Mnie te studia wpędzają w coraz większy dół.
Przykro mi jest, że moi rodzice wyłożyli na mnie kasę (mimo, że studiuję na państwowej uczelni, utrzymanie tez kosztuje), kupili mi mieszkanie nawet, a ja tylko tkwię bezczynnie na tym kierunku. Myślę cały czas nad przeniesieniem się na zaoczne od trzeciego roku i pójście na staż, a potem do pracy , by zarobić na szkołę i na życie (obliczyłam- przy najniższej krajowej dało by się na styk).
Jenny Lila u nas nie ma czegos takiego. A nawet i jeśli by było, to nie mam aż tak wysokiej średniej by się przenieść. Moja średnia plasowała się w ok. 4,0-4,1, teraz pewnie będzie dużo niższa, bo straciłam chęć do nauki i zaczyna się to odbijać na ocenach.

Edytowane przez Safia
Czas edycji: 2012-11-27 o 12:50
Safia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-27, 14:31   #46
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Jenny Lila Pokaż wiadomość
Słuchajcie jest jeszcze taka opcja( tylko sprawdzie jak to wygląda na waszej uczelni) : przeniesienie na studia międzywydziałowe np. matematyczne albo humanistyczne. Ciężko się na nie dostać w normalnej rekrutacji- zazwyczaj jest to parę miejsc, ale po roku mozna przeniesc jesli ma się wysoką średnia, ok 4,7-4,8. To są studia na których można studiować te dziedziny, które najbardziej interesuja, zreszta przeczytajcie same jak to wygląda na kazdej uczelni. Jeśli ktoś jest operatywny to moze nawet 2 dyplomy miec ale trzeba naprawdę się starac i dużo uczyć
nie kazda uczelnia stwarza takie mozliwosci. a na niektorych humanistycznych jest kierunek MISH.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 16:01   #47
Jenny Lila
Raczkowanie

skazana_na_bluesa niestety nie każda, właśnie o MISH mi najbardziej chodziło
Jenny Lila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 16:48   #48
Craig007
Przyczajenie

Witajcie również mam problem ze złym wyborem studiów. Jestem na prestiżowej uczelni dostając się na kierunku wzbudziłem w rodzicach wielką dumę. Teraz w środku semestru doszło do mnie że to nie jest to co chce studiować i co za tym idzie chcę odejść ze studiów i poczekać do następnej rekrutacji i zacząć wymarzony kierunek od października. Obawiam się jednak że moi rodzice źle przyjmą ten fakt. Włożyli w mój wyjazd sporo pieniędzy. Fakt mówili mi że jeśli coś będzie nie tak mogę wrócić bez problemu ale coś czuję że jak przyjadę to się zacznie. Wyrzuty itd. Co mam robić?
Craig007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 16:52   #49
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Craig007 Pokaż wiadomość
Witajcie również mam problem ze złym wyborem studiów. Jestem na prestiżowej uczelni dostając się na kierunku wzbudziłem w rodzicach wielką dumę. Teraz w środku semestru doszło do mnie że to nie jest to co chce studiować i co za tym idzie chcę odejść ze studiów i poczekać do następnej rekrutacji i zacząć wymarzony kierunek od października. Obawiam się jednak że moi rodzice źle przyjmą ten fakt. Włożyli w mój wyjazd sporo pieniędzy. Fakt mówili mi że jeśli coś będzie nie tak mogę wrócić bez problemu ale coś czuję że jak przyjadę to się zacznie. Wyrzuty itd. Co mam robić?
Studia są dla Ciebie, czy dla twoich rodziców? Kto ma na nich skorzystać? Komu mają one ułatwić w przyszłości znalezienie pracy? Rodzice za Ciebie życia nie przeżyją, a ty się będziesz męczyć na czymś, czego nie lubisz.
A kwestię finansową można rozwiązać - w wakacje możesz złapać jakąś pracę i oddać im choć część pieniędzy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-27, 17:05   #50
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez playboykaa77 Pokaż wiadomość
a zdradzisz co studiujesz ? i co studiowalas?
Wcześniej pedagogikę, ech zupełnie nie moja bajka...
Obecnie administrację - w końcu lubię swoje studia i na zajęcia chodzę z przyjemnością
Stary 2012-11-27, 17:07   #51
nickniewazny
Raczkowanie

Ja jestem w gorszej sytuacji, bo też źle wybrałąm studia, na dodatek po raz drugi.. Najpierw to była pedagogika, totalna porażka, zrezygnowałam po miesiącu, a teraz jestem na 3 semestrze rolnictwa. Zaznaczam, że nigdy wcześniej nic nie miałam z nim wspólnego. Pierwszy rok jako tako, przedmioty ciekawe i te mniej (biochemia, chemia itp), z wielkim trudem, ale zaliczyłam sesje. W tym roku uświadomiłam sobie, że tak naprawdę albo trzeba być bardzo zdolnym albo mieć cos wspólnego z tym kierunkiem, najlepiej gospodarstwo. Ja nie mam, zdolna jestem średnio, na większości zajęć, gdzie 3/4 osob wie o co chodzi, ja się zastanawiam co ja tu robię, męczę sę ucząc o obornikach, rozrzutnikach, siewnikach, mapowaniu genów i fizjologii roślin. Kompletnie mnie to nie interesuje i dlatego brakuje mi motywacji, bo wiem, że mi się to do niczego nie przyda, bo nie planuję mojej przyszłości z rolnictwem. Mam chłopaka sadownika i on też mi uświadomił, że moja wiedza z tych studiów do niczego mi się w praktyce nie przyda, jeśli bedziemy razem w przyszłości. I jestem na 100 procent przekonana, że nie będę w żadnej instytucji z rolnictwem związanej pracować, bo to szansa jedna na sto. Zawsze chciałam być kosmetyczką, ale każdy mi mówił, że nie, że na studia, bo jak to tak bez wykształcenia, jakby kosmetyczka to było coś gorszego. A wiem, że to by mi sprawiało przyjemność, że wkładałą bym w ta prace całe serce i przedewszystkim dużo większe pole manewru jeśli chodzi o zatrudnienie. Obecnie postanowiłam, że będę chodzić do szkoł do końca semestru i jeśli nie uda mi się go zaliczyć to zaczne zaocznie kosmetykę w studium a jęsli zaliczę, to i tak nię będę chodzić, tylko wyjadę na zagraniczne praktyki w marcu żeby zarobić i jak wrócę to zacznę kosmetykę od października też zaocznie. Bo nawet jeśli zaliczę ten semestr to bez sensu wg mnie dalej to ciągnać, jęśli wiem, że przez nastęone 1,5 będę musiaął się ostro męczyć żeby zaliczyć i psychicznie a potem i tak będę musiała zaczynać z jakąś pracą od zera, nie zwiazana z rolnictwem. Chętnie przeczytam też Wasze opinie na temat mojej sytuacji. Pozdrawiam

Moje małe nieba to Ty

Edytowane przez nickniewazny
Czas edycji: 2012-11-27 o 17:11
nickniewazny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 17:08   #52
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Wcześniej pedagogikę, ech zupełnie nie moja bajka...
Obecnie administrację - w końcu lubię swoje studia i na zajęcia chodzę z przyjemnością
No widzisz, a ja studiuję administrację i mi się nie podoba
Stary 2012-11-27, 17:13   #53
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
No widzisz, a ja studiuję administrację i mi się nie podoba
Cóż.. jak widać każdy człowiek jest inny
aż tak Ci źle na tych studiach?
Stary 2012-11-27, 17:26   #54
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Cóż.. jak widać każdy człowiek jest inny
aż tak Ci źle na tych studiach?
Aż tak tragicznie nie, po prostu niektóre przedmioty mnie nudzą
Stary 2012-11-27, 18:06   #55
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nickniewazny Pokaż wiadomość
Ja jestem w gorszej sytuacji, bo też źle wybrałąm studia, na dodatek po raz drugi.. Najpierw to była pedagogika, totalna porażka, zrezygnowałam po miesiącu, a teraz jestem na 3 semestrze rolnictwa. Zaznaczam, że nigdy wcześniej nic nie miałam z nim wspólnego. Pierwszy rok jako tako, przedmioty ciekawe i te mniej (biochemia, chemia itp), z wielkim trudem, ale zaliczyłam sesje. W tym roku uświadomiłam sobie, że tak naprawdę albo trzeba być bardzo zdolnym albo mieć cos wspólnego z tym kierunkiem, najlepiej gospodarstwo. Ja nie mam, zdolna jestem średnio, na większości zajęć, gdzie 3/4 osob wie o co chodzi, ja się zastanawiam co ja tu robię, męczę sę ucząc o obornikach, rozrzutnikach, siewnikach, mapowaniu genów i fizjologii roślin. Kompletnie mnie to nie interesuje i dlatego brakuje mi motywacji, bo wiem, że mi się to do niczego nie przyda, bo nie planuję mojej przyszłości z rolnictwem. Mam chłopaka sadownika i on też mi uświadomił, że moja wiedza z tych studiów do niczego mi się w praktyce nie przyda, jeśli bedziemy razem w przyszłości. I jestem na 100 procent przekonana, że nie będę w żadnej instytucji z rolnictwem związanej pracować, bo to szansa jedna na sto. Zawsze chciałam być kosmetyczką, ale każdy mi mówił, że nie, że na studia, bo jak to tak bez wykształcenia, jakby kosmetyczka to było coś gorszego. A wiem, że to by mi sprawiało przyjemność, że wkładałą bym w ta prace całe serce i przedewszystkim dużo większe pole manewru jeśli chodzi o zatrudnienie. Obecnie postanowiłam, że będę chodzić do szkoł do końca semestru i jeśli nie uda mi się go zaliczyć to zaczne zaocznie kosmetykę w studium a jęsli zaliczę, to i tak nię będę chodzić, tylko wyjadę na zagraniczne praktyki w marcu żeby zarobić i jak wrócę to zacznę kosmetykę od października też zaocznie. Bo nawet jeśli zaliczę ten semestr to bez sensu wg mnie dalej to ciągnać, jęśli wiem, że przez nastęone 1,5 będę musiaął się ostro męczyć żeby zaliczyć i psychicznie a potem i tak będę musiała zaczynać z jakąś pracą od zera, nie zwiazana z rolnictwem. Chętnie przeczytam też Wasze opinie na temat mojej sytuacji. Pozdrawiam
dla mnie wybór studiów rolniczych z własnej woli, na dodatek w sytuacji gdy nie ma się gospodarstwa to w ogóle totalna abstrakcja. ja jestem w szkole policealnej (na prośbę rodziców) o profilu rolniczym i robię ją równocześnie ze studiami. Od dziecka wychowywałam sie na wsi, mój ojciej ma gospodarstwo, które ma prawie 400 hektarów a ja nie ogarniam nic, totalnie. siedzę w tej szkole jak głupek, podczas gdy inni zdają się wiedzieć wszystko i wydaje mi się, że będę w tej szkole pierwszą od 10 lat osobą, która nie zda egzaminów zawodowych. Tak więc - podziwiam, że wytrzymałaś az tyle.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 19:19   #56
nickniewazny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
dla mnie wybór studiów rolniczych z własnej woli, na dodatek w sytuacji gdy nie ma się gospodarstwa to w ogóle totalna abstrakcja. ja jestem w szkole policealnej (na prośbę rodziców) o profilu rolniczym i robię ją równocześnie ze studiami. Od dziecka wychowywałam sie na wsi, mój ojciej ma gospodarstwo, które ma prawie 400 hektarów a ja nie ogarniam nic, totalnie. siedzę w tej szkole jak głupek, podczas gdy inni zdają się wiedzieć wszystko i wydaje mi się, że będę w tej szkole pierwszą od 10 lat osobą, która nie zda egzaminów zawodowych. Tak więc - podziwiam, że wytrzymałaś az tyle.
Czuję się dokładnie tak samo. Plus oprócz przedmiotów typowo rolniczych dochodzą wszystkie zapchajdziury, które mnie wykańczają typu genetyka czy biochemia. Co ciekawe, na moich studiach też jest sporo osób, które nie mają z rolnictwem za wiele wspolnego.

Moje małe nieba to Ty
nickniewazny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 20:23   #57
Anastazja_91
Raczkowanie

.

Edytowane przez Anastazja_91
Czas edycji: 2013-10-06 o 08:38
Anastazja_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 21:43   #58
disappear enigma
Raczkowanie

nickniewazny a nie chciałaś spróbować pójść na kosmetologie? Ehh. Nie rozumiem tego parcia na studia. "Bo musisz", "bo tak wypada" bla bla bla. Przecież tacy ludzie jak fryzjerki, kosmetyczki, kasjerki, sprzedawczynie w butikach itd. itd. też są potrzebni! Osobiście znam dziewczynę, która od gimnazjum chciała być...kasjerką. Wszyscy się z niej śmiali, że nie ma ambicji, że nie chce się uczyć, że nic nie osiągnie. A wiecie co? Ona miała to głęboko w d... Skończyła handlówkę, pracuje w sklepie i co. Jest szczęśliwa! Mało zarabia, fakt. Ale ona na serio jest szczęśliwa. Napewno bardziej niż obecnie ja, która chciała być ambitna i mieć zawód renowmowany a tak naprawdę chce być najzwyklejszą i najnormalniejszą w świecie nauczycielką w podstawówce. Ja nareszcie to zrozumiałam, że trzeba słuchać siebie, nie ludzi dookoła za późno o 5 miesięcy, ale jak to mówią "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło". Utwierdziłam się w przekonaniu, że najważniejsze jest robić to co się lubi i umie niż męczyć się przez całe życie . Zastanów się dobrze. Jeśli jesteś przekonana, że będziesz świetną kosmetyczką to będziesz miała masę zadowolonych klientek co = satysfakcja a codziennie będziesz szła do pracy z bananem na mordce a do tego będą Ci płacić hehe . Zrezygnuj. Widać po tym co mówisz, że po prostu się męczysz (znam to, oj znam). Mam wrażenie, że czytałam swoją historię. Tyle, że ja chcę iść na porzuconą przez Ciebie pedagogikę .

Stary 2012-11-28, 07:21   #59
_matryoshka_
Raczkowanie

W tym roku też zaczęłam studia i zrezygnowałam z nich, gdyż uznałam, że nie chcę tego robić Od zawsze byłam na profilach humanistycznych i nie wyobrażałam sobie, żeby na studiach było inaczej. Niestety już po kilku dniach wiedziałam, że nie chcę tego robić. Bardzo żałuję, że nie zdawałam matury z biologii i chemii, ale wszystko przede mną. W lutym zaczynam naukę w medycznej szkole policealnej. Planuję jeszcze zaocznie zapisać się do Cosinusa na kosmetyczkę. W międzyczasie zacznę uczyć się z biologii i chemii i może zdecyduję się pisać z tych przedmiotów maturę Gdy skończę policealną to mam cichą nadzieję na znalezienie pracy i możliwość studiowania w trybie zaocznym
Oby ułożyło mi się tak jak sobie to zaplanowałam

Studiowałam filologię
_matryoshka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 08:19   #60
LiquidLuck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Studia są dla Ciebie, czy dla twoich rodziców? Kto ma na nich skorzystać? Komu mają one ułatwić w przyszłości znalezienie pracy? Rodzice za Ciebie życia nie przeżyją, a ty się będziesz męczyć na czymś, czego nie lubisz.
A kwestię finansową można rozwiązać - w wakacje możesz złapać jakąś pracę i oddać im choć część pieniędzy.
Chyba tylko łatwo się tak pisze jeśli nie było się w takiej sytuacji
Rzucenie studiów i pójście do pracy (szczególnie jeżeli dziewczyna mieszka w małym mieście) nie jest takim hop siup, bo w małych miastach możliwości pracy są po prostu mniejsze. Sama rzuciłam pierwsze studia i wiem jak to jest wysłuchiwać rodziców i "iść do pracy" z perspektywy czasu chyba wolałabym się przemęczyć na pierwszym kierunku i potem iść na drugi, albo zrobić z niego magisterkę/ podyplomówkę niż przechodzić coś takiego...

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości