![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek dla tych, którzy źle wybrali studia
Hej, ja tez studiowałam euro tak jak mari9090 i zgadzam się z nią, za dużo ogólnych przedmiotów i mam mieszane myśli, z jednej str żałuję, że poszłam na euro, ale z drugiej str poznałam tam wielu wspaniałych ludzi, działałam w międzyczasie w organizacji studenckiej. Obecnie nie pracuję w zawodzie powiązanym z euro, tylko dzięki drugiemu kierunkowi mam cudowną pracę
![]() ![]() ![]() Jeśli ktoś wybiera euro, to niech pomyśli o wzięciu drugiego kierunku, bardziej przyszłościowego! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
A ja ciągle nie jestem pewna.
Najbardziej przeszkadza mi to, że studiując zaocznie mam zajęcia w piątki od 14 i ciężko jest z pracą. Sobota i niedziela - ok, ale dyspozycyjność od poniedziałku do piątku musi być.
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Hejka
![]() I ja się dołączę do tego wątku (niestety ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
A co studiujesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
ja?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
I ja nie jestem zadowolona ze swojego kierunku. Jestem na 3 roku finansów i rachunkowości. Skończyłam technikum, uzyskałam tytuł technik ekonomista, więc szkoda było mi iść na coś innego. A szukałam dobrej, taniej w miarę szkoły. No i po licencjacie magister, jakieś podyplomowe może, kurs księgowego
![]()
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
I ja też podjęłam ostateczną decyzję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Oj wiem coś na ten temat..
Zaraz po maturze poszłam na dzienne studia, kierunek, że tak powiem dość przypadkowy, z myślą, że jakoś to będzie.. życie zweryfikowało, rzuciłam przed pierwszą sesją. Teraz studiuję zaocznie kierunek, o którym marzyłam i bardzo mi się podoba ![]() także zupełnie nie żałuję swojej decyzji, jak na razie.
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie jest jeszcze taka opcja( tylko sprawdzie jak to wygląda na waszej uczelni) : przeniesienie na studia międzywydziałowe np. matematyczne albo humanistyczne. Ciężko się na nie dostać w normalnej rekrutacji- zazwyczaj jest to parę miejsc, ale po roku mozna przeniesc jesli ma się wysoką średnia, ok 4,7-4,8. To są studia na których można studiować te dziedziny, które najbardziej interesuja, zreszta przeczytajcie same jak to wygląda na kazdej uczelni. Jeśli ktoś jest operatywny to moze nawet 2 dyplomy miec
![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Mnie te studia wpędzają w coraz większy dół.
Przykro mi jest, że moi rodzice wyłożyli na mnie kasę (mimo, że studiuję na państwowej uczelni, utrzymanie tez kosztuje), kupili mi mieszkanie nawet, a ja tylko tkwię bezczynnie na tym kierunku. Myślę cały czas nad przeniesieniem się na zaoczne od trzeciego roku i pójście na staż, a potem do pracy , by zarobić na szkołę i na życie (obliczyłam- przy najniższej krajowej dało by się na styk). Jenny Lila u nas nie ma czegos takiego. A nawet i jeśli by było, to nie mam aż tak wysokiej średniej by się przenieść. Moja średnia plasowała się w ok. 4,0-4,1, teraz pewnie będzie dużo niższa, bo straciłam chęć do nauki i zaczyna się to odbijać na ocenach.
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2012-11-27 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
skazana_na_bluesa niestety nie każda, właśnie o MISH mi najbardziej chodziło
![]()
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Witajcie również mam problem ze złym wyborem studiów. Jestem na prestiżowej uczelni dostając się na kierunku wzbudziłem w rodzicach wielką dumę. Teraz w środku semestru doszło do mnie że to nie jest to co chce studiować i co za tym idzie chcę odejść ze studiów i poczekać do następnej rekrutacji i zacząć wymarzony kierunek od października. Obawiam się jednak że moi rodzice źle przyjmą ten fakt. Włożyli w mój wyjazd sporo pieniędzy. Fakt mówili mi że jeśli coś będzie nie tak mogę wrócić bez problemu ale coś czuję że jak przyjadę to się zacznie. Wyrzuty itd. Co mam robić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
A kwestię finansową można rozwiązać - w wakacje możesz złapać jakąś pracę i oddać im choć część pieniędzy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Wcześniej pedagogikę, ech zupełnie nie moja bajka...
Obecnie administrację - w końcu lubię swoje studia i na zajęcia chodzę z przyjemnością ![]()
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ja jestem w gorszej sytuacji, bo też źle wybrałąm studia, na dodatek po raz drugi.. Najpierw to była pedagogika, totalna porażka, zrezygnowałam po miesiącu, a teraz jestem na 3 semestrze rolnictwa. Zaznaczam, że nigdy wcześniej nic nie miałam z nim wspólnego. Pierwszy rok jako tako, przedmioty ciekawe i te mniej (biochemia, chemia itp), z wielkim trudem, ale zaliczyłam sesje. W tym roku uświadomiłam sobie, że tak naprawdę albo trzeba być bardzo zdolnym albo mieć cos wspólnego z tym kierunkiem, najlepiej gospodarstwo. Ja nie mam, zdolna jestem średnio, na większości zajęć, gdzie 3/4 osob wie o co chodzi, ja się zastanawiam co ja tu robię, męczę sę ucząc o obornikach, rozrzutnikach, siewnikach, mapowaniu genów i fizjologii roślin. Kompletnie mnie to nie interesuje i dlatego brakuje mi motywacji, bo wiem, że mi się to do niczego nie przyda, bo nie planuję mojej przyszłości z rolnictwem. Mam chłopaka sadownika i on też mi uświadomił, że moja wiedza z tych studiów do niczego mi się w praktyce nie przyda, jeśli bedziemy razem w przyszłości. I jestem na 100 procent przekonana, że nie będę w żadnej instytucji z rolnictwem związanej pracować, bo to szansa jedna na sto. Zawsze chciałam być kosmetyczką, ale każdy mi mówił, że nie, że na studia, bo jak to tak bez wykształcenia, jakby kosmetyczka to było coś gorszego. A wiem, że to by mi sprawiało przyjemność, że wkładałą bym w ta prace całe serce i przedewszystkim dużo większe pole manewru jeśli chodzi o zatrudnienie. Obecnie postanowiłam, że będę chodzić do szkoł do końca semestru i jeśli nie uda mi się go zaliczyć to zaczne zaocznie kosmetykę w studium a jęsli zaliczę, to i tak nię będę chodzić, tylko wyjadę na zagraniczne praktyki w marcu żeby zarobić i jak wrócę to zacznę kosmetykę od października też zaocznie. Bo nawet jeśli zaliczę ten semestr to bez sensu wg mnie dalej to ciągnać, jęśli wiem, że przez nastęone 1,5 będę musiaął się ostro męczyć żeby zaliczyć i psychicznie a potem i tak będę musiała zaczynać z jakąś pracą od zera, nie zwiazana z rolnictwem. Chętnie przeczytam też Wasze opinie na temat mojej sytuacji. Pozdrawiam
![]()
29.10.2010 ![]() Moje małe nieba to Ty ![]() Edytowane przez nickniewazny Czas edycji: 2012-11-27 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Cóż.. jak widać każdy człowiek jest inny
![]() aż tak Ci źle na tych studiach?
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Anastazja_91 Czas edycji: 2013-10-06 o 08:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
nickniewazny a nie chciałaś spróbować pójść na kosmetologie? Ehh. Nie rozumiem tego parcia na studia. "Bo musisz", "bo tak wypada" bla bla bla. Przecież tacy ludzie jak fryzjerki, kosmetyczki, kasjerki, sprzedawczynie w butikach itd. itd. też są potrzebni! Osobiście znam dziewczynę, która od gimnazjum chciała być...kasjerką. Wszyscy się z niej śmiali, że nie ma ambicji, że nie chce się uczyć, że nic nie osiągnie. A wiecie co? Ona miała to głęboko w d... Skończyła handlówkę, pracuje w sklepie i co. Jest szczęśliwa! Mało zarabia, fakt. Ale ona na serio jest szczęśliwa. Napewno bardziej niż obecnie ja, która chciała być ambitna i mieć zawód renowmowany a tak naprawdę chce być najzwyklejszą i najnormalniejszą w świecie nauczycielką w podstawówce. Ja nareszcie to zrozumiałam, że trzeba słuchać siebie, nie ludzi dookoła za późno o 5 miesięcy, ale jak to mówią "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło". Utwierdziłam się w przekonaniu, że najważniejsze jest robić to co się lubi i umie niż męczyć się przez całe życie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
W tym roku też zaczęłam studia i zrezygnowałam z nich, gdyż uznałam, że nie chcę tego robić
![]() ![]() ![]() Oby ułożyło mi się tak jak sobie to zaplanowałam ![]() Studiowałam filologię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rzucenie studiów i pójście do pracy (szczególnie jeżeli dziewczyna mieszka w małym mieście) nie jest takim hop siup, bo w małych miastach możliwości pracy są po prostu mniejsze. Sama rzuciłam pierwsze studia i wiem jak to jest wysłuchiwać rodziców i "iść do pracy" ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.