|
|
#1771 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 30,40 plus od A do Z cz.3
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaa!!!!
"W każdym bądź razie " to jest niedobrze ? Czyli : nieprawidłowo po polskiemu ? Bo ja to myślałam, że to tylko tak gwarowo-sloganowe jest i dlatego nie powinno się .....![]() Idę poczytać więc ... |
|
|
|
#1772 |
|
Zadomowienie
|
E tam, Kama, nie wierzę, żeby dla osoby wykształconej pisanie polskich słów polskim alfabetem było jakimkolwiek wysiłkiem i poświęcaniem się
![]() Treść oczywiście zrozumiałam, wiem przecież, że nie pisałaś o zrobieniu laski
|
|
|
|
#1773 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zlepek w każdym bądź razie powstał z dwóch błędnie połączonych powiedzonek: w każdym razie i bądź co bądź. To takie wiesz: jestem wyższa ☠☠☠☠☠☠☠ęcja i wyrażam się elokwentnie \NIEEEEw każdym razie i tylko tak! ![]() Ja wiem, że to jest częste, ale po prostu błędne |
|
|
|
|
#1774 |
|
Zadomowienie
|
Aaaa.... Bo ten mój znajomy ze Śląska twierdził, że to takie niedorzeczne, uwierające w uszy warszawskie powiedzenie. A że ja cham z Warszawy, no to uwierzyłam, że skoro tak słyszę i mówię od zawsze, to widocznie z powodów geograficznych...
Edytowane przez BBRAT Czas edycji: 2012-11-25 o 21:38 |
|
|
|
#1775 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie klientka przysłała mi sms'a czy może zadzwonić, jest 21.35
|
|
|
|
#1776 |
|
Zadomowienie
|
Kropka, bierz to na klatę, tym bardziej, że masz na co
![]() Niech dzwoni, może ma dla Ciebie jakieś nowe zlecenie. |
|
|
|
#1777 |
|
Zadomowienie
|
Nie nie ma, to ta z gatunku: A pani Kropeczko?? Czy tam w piwnicy to fuga ma być zielona czy butelkowa
Brrrrrr I jeszcze jedno moje "ukochane" w dwutysięcznym dwunastym..... ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- żeby ułatwić zrozumienie : to tak jakbyś chciała wymyślić nowy związek frazeologiczny np. szóste koło u wozu. Brzmi niedorzecznie, nie? |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1778 |
|
Zadomowienie
|
Od razu mówię, że w liczebnikach jestem cienka
Ponadto nie odróżniam dwoje od oboje, i od obydwoje, we dwójkę od we dwoje i takie tam...
|
|
|
|
#1779 |
|
Zakorzenienie
|
Kama tak ten podkład jest do cery suchej bardziej wskazany
Miszuś dla mnie on jest dużo lepszy niż La prairie np, twarz bardzo ładnie wygląda , taka rozświetlona ...dobrze trzyma się na twarzy , cały dzień w zasadzie no naprawdę jest bardzo dobry uważam oczywiście wcześniej wzięłam próbkę także wiedziałam co kupuję ...Ale ciężko go kupić , w Łodzi np w Sephora w Manufakturze nie mieli go ...laski kupują na potęgę , nie nadążają z dostawami , tak mi pani powiedziała ![]() ...., wczoraj w Poznaniu dostałam jednak bez problemu ![]() no ale żeby nie było testerów to już dziwne... Edytowane przez LAPIEL Czas edycji: 2012-11-25 o 21:49 |
|
|
|
#1780 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakbyś powiedziała: w 1996 na przykład? W tysiąc dziewięćsetnym dziewięćdziesiątym szóstym?? no raczej nie. Nie mówimy więc w dwutysięcznym dwunastym, tylko w dwa tysiące dwunastym Oczywiście jeśli rzecz działa się w roku 2000 powiemy, w roku dwutysięcznym
|
|
|
|
|
#1781 |
|
Zadomowienie
|
To akurat przemawia do mnie
|
|
|
|
#1782 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1783 |
|
Zadomowienie
|
Umarłam ....
![]() Poszłam sobie poczytać o tym "w każdym bądź razie" i faktycznie okazuje się , że jest to zlepek dwóch oddzielnych zdań , dokładnie tak ja napisała Kropka .... No , ale drążąc dalej temat dowiedziałam się, że : Wyrażenie " w każdym bądź razie " jest : - BŁĘDEM PLEONASTYCZNYM ( jeden dyskutant)- KONTAMINACJĄ dwóch konstrukcji ( drugi dyskutant)Przy czym ten, który twierdzi , że to KONTAMINACJA , zaprzecza , że to BŁĄD PLEONASTYCZNY , a ten , który stwierdził , że to błąd pleonastyczny , zaprzecza , że to kontaminacja jest ....![]() Na co wtrąca się trzeci językoznawca , który stwierdza, że : " Wyrażenie 'w każdym bądź razie' jest KONTAMINACJĄ dwóch konstrukcji o tym samym znaczeniu, co daje nam idealny BŁĄD PLEONASTYCZNY "
|
|
|
|
#1784 |
|
Zadomowienie
|
Ufff..... skomplikowane są niektóre zaułki i boczne ścieżki naszego języka
![]() Jutro nowy tydzień, tyle, że ja byłam dzisiaj w pracy, więc nie odczuwam żadnego szoku, że jutro też idę. Może to i dobry sposób pracować w niedzielę, wtedy poniedziałek zupełnie nie boli? ![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Idę wykonać czynności pielęgnacyjno-upiększające i spać |
|
|
|
#1785 |
|
Zadomowienie
|
Dobre Tig
![]() Ja to pamiętam jeszcze z liceum, jak mam nasza polonistka tłukła do głowy, że absolwent TEGO liceum nie moze się wyrażać jak byle luj ![]() I wytłumaczyła to, że to zlepek dwóch różnych konstrukcji, zupełnie bez sensu. A wiecie czemu to zapamiętałam? Zawsze kwitowała to kpiąc sobie i udawała, że pije herbatę i unosiła mały palec do góry ![]() ![]() Że to właśnie tak wygląda: udaję, że się znam na rzeczy, bo tak pięknie mówię i piję herbatę ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- NO dobrze moje drogie ![]() Cuba Libre daje o sobie znać, więc pozwólcie, że się oddalę. Do jutra |
|
|
|
#1786 |
|
Zakorzenienie
|
Brati, nie dam rady tak wolno i starannie pisać, nie dam rady...
Męczę się straszliwie , klikając pojedyncze litery...daruj, zabij, nie czytaj - nie będę... W smsach tego problemu nie mam, wszystkie ogonki sa na miejscu ![]() "Najmniejsza linia oporu" tez jest powszechna Ale mnie bardziej drazni zaprzeczające"bynajmniej" - w zdaniu twierdzacym Mylone chyba z przynajmniej, bo z czym innym...? dla mnie to jak zgrzyt paznokcia po szkle...
|
|
|
|
#1787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A to jest przykład , z którym niestety się nie mogę się pogodzić ... Dlaczego nie możemy mówić : "w dwutysięcznym dwunastym " ?! Do mnie argument przytoczony przez Krop , nie przemawia w ogóle ... (aczkolwiek , wiem , że takie jest zdanie językoznawców)To, że nie mówiło się "w dziewięćsetnym dziewiędziesiątym szóstym ?! Nie mówiło się, bo było niewygodnie , a nie : nieprawidłowo... Dlaczego więc nie mówimy :" w dwadzieścia pierwszym wieku " ?! Tylko "w dwudziestym pierwszym wieku" ? ![]() Skoro prawidłowa forma daty wydarzenia, które odbyło się w roku 2000 , to : " w roku DWUTYSIĘCZNYM", to musi być także prawidłowa forma w roku DWUTYSIĘCZNYM DWUNASTYM " ![]() I nijak tego nie pojmę , dlaczego ma być to nieprawidłowe ... KONIEC
|
|
|
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
i kazdy powinien sie zapoznac z Poradnikiem językowym dla kazdego,pod redakcją Jerzego Podrackiego!..Lecę palulać ,miłej nocki
|
|
|
|
#1789 |
|
Zadomowienie
|
Kama, nie mam wyjścia
Twoje posty czytać będę ![]() Ja w pracy piszę dużo dokumentów czy analiz, opracowań itp. nieraz i na kilkanaście stron, więc jestem przyzwyczajona, że ma być wizualnie po polsku, zatem mam wyrobiony mniej więcej jeden sposób pisania bez względu na to, czy to forum, czy sprawy służbowe. Ale jestem w stanie (a nawet muszę) przyjąć do wiadomości, że jeśli ktoś pisze tylko prywatnie, to jego metoda może być mocno, że tak powiem, spersonalizowana, niczym avatar lub inny wyznacznik. Z takich szczegółów to irytujące jest wśród tłumoków zwłaszcza, używanie: nie stwierdzono jakichkolwiek zmian, zamiast żadnych zmian. Błąd chyba wręcz logiczny, bo słowo jakiekolwiek można użyć w pytaniu: czy stwierdzono jakiekolwiek zmiany? Nie, nie stwierdzono żadnych. No, ale słowo jakiekolwiek jest długie, brzmi mądrze i burakom się wydaje, że będą intelektualistami, wygadując takie bzdury. To mniej więcej ten klimat o którym napisała Kama: Mnie bynajmniej ten perfum pasuje Kończę, bo się posikam ze śmiechu od tego perfuma, a tu trzeba się na bóstwo robić. Żeby nie było, że ja taka przemądra jestem - tak jak wspomniałam wczoraj - liczebniki ogarniam z pewnymi trudnościami, zaś nieszczęsnego zwrotu w każdym bądź razie używam chyba codziennie, choć postaram się teraz to ograniczyć. |
|
|
|
#1790 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsza...? jogurt z mango i goji, zielona herbata
Dobrze, maminy piernik też... I przed nami nowy, piekny tydzień...
|
|
|
|
#1791 |
|
Zadomowienie
|
Tigus, nie ma sie co denerwować
Tu masz dość klarowna wypowiedz na ten temat: http://www.ekorekta24.pl/aktualnosci...zytac-rok-2010 |
|
|
|
#1792 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tu dziś lukałam przed 8 ale nikogo nie było
![]() Taaa ,żeby tak wszyscy mówili poprawną polszczyzną .... Miszka i jeszcze jedno zapomniałam Ci napisać o Parure de lumiere creme - otóż twarz po nim się nie świeci , u mnie ładny macik ....ale leciutko les voiletes lub innym puderkiem twarz traktuję mimo to ...ot tak na wszelki wypadek ...
|
|
|
|
#1793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oooooooooooooooooo trza było tak od razu ... Prosta zasada : odmieniamy dziesiątki i jedności ... ![]() Od razu mi lepiej ... ![]() No i nie ma wyjścia, trza przestać filozofować, tylko stosować się do zasad
|
|
|
|
|
#1794 |
|
Zadomowienie
|
Dokładnie tak Tig, grzeczna dziewczynka
Wiecie co? Ludzie to mają Nas..ne we łbach, serio. Dzwoni do mnie ta klientka z żalem, z taśma led, która jej wymyśliłam, nie świeci tak jak ona by chciała. Pytam, czy wszystko zostało wykonane zgodnie z projektem. I co słyszę?? NIE ![]() Nooooluuudzieeee ![]() Ani nie taka zabudowa, ani nie taki led jak trzeba, mało tego, brakło tego ledowego węża i dokupili, ale okazał się mieć inną barwę![]() W dodatku elektryk krzywo przykleił, z związku z czym jest problem
|
|
|
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
Krop, na to jest nader brutalna w uszach klienta ( pacjenta) i nader treściwa odpowiedź: To ma pani problem...!
|
|
|
|
#1796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakby baterie mogły być zamontowane pod sufitemPoza tym, fachowiec wie, a dla niej ta wiedza jest zbędna... ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Tig, zajrzyj no łaskawie na FB ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Czy ja tu mam sama dzisiaj siedzieć?? ![]() Emotka focha by się teraz zdała
|
|
|
|
|
#1797 |
|
Zadomowienie
|
Kropka, jestem w końcu i ja, dotarłam
|
|
|
|
#1798 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1799 |
|
Zadomowienie
|
Łomatko
![]() Ja wróciłam właśnie z roboty i z krótkiego (45 min) treningu, dzisiaj był taki miniaturowy. Przede mną pakowanie, bo wyjeżdżam na kilka dni |
|
|
|
#1800 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

Bo ja to myślałam, że to tylko tak gwarowo-sloganowe jest i dlatego nie powinno się .....

i wyrażam się elokwentnie
\NIEEEE

Ponadto nie odróżniam dwoje od oboje, i od obydwoje, we dwójkę od we dwoje i takie tam...

( jeden dyskutant)
W smsach tego problemu nie mam, wszystkie ogonki sa na miejscu