|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
![]() też miałam skopane cykle 30,35,44,27 i ostatni wywołany duphastonem w 50 dniu. Ponadto na 2 usg nie było widać jajka i miałam nie mieć owulacji a tu niespodzianka także na pewno się uda szybciutko ! zróbcie sobie badania hormonów, ja się cieszę, że zrobiłam bo miałam za wysoką tarczycę (TSH 2,59) co raz utrudnia zajście a dwa może powodować poronienie więc pączek był bezpieczny od początku
|
|
|
#2432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam jeszcze 6 dni do okresu i czekam na to, ze będzie niespodzianka )ale zobaczymy. |
|
|
|
|
#2433 |
|
Raczkowanie
|
sprzedaż
Edytowane przez Frutti Czas edycji: 2012-11-11 o 18:08 |
|
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
NIE WOLNO sprzedawać leków na receptę! To nielegalne!
|
|
|
|
#2435 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
![]() Kilka lat temu stosowałam plastry Evra 1,5 roku. Odstawiłam i skutków ubocznych zbyt wiele nie było- okres jednak się nie pojawił z cerą zbyt wiele problemów przed braniem i po nie miałam. Teraz od roku stosuję Evrę i chcę odstawić od środy( jestem w trakcie przerwy 7dniowej)i boję się, że pogorszy mi się jakoś cera, chociaż nigdy nie miałam poważnych problemów z nią. I schizuje
|
|
|
|
#2436 |
|
amor vincit omnia
|
cera po odstawieniu może ulec pogorszeniu bo organizm się oczyszcza. ale i to powinno się uregulować... poza tym jak chcesz odstawić to i tak odstawisz, a to co się będzie działo z cerą- nie masz na to wpływu.
|
|
|
|
#2437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2438 |
|
amor vincit omnia
|
nie wiesz jak będzie teraz i co najważniejsze- nie masz na to wpływu. dlatego nie myśl o tym, bo szkoda czasu i nerwów. co ma być to będzie.
|
|
|
|
#2439 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2440 |
|
Przyczajenie
|
Odstawiłam tabletki 10.10, krwawienie z odstawienia przyszło 14.10, a teraz wyczekuję na pierwszy 'naturalny' okres. Dzisiaj to już 35 dc i zaczyna budzić się we mnie niepokój. Od dobrego tygodnia mam jednoznaczne objawy: wrażliwe piersi, częste bóle w podbrzuszu (takie typowe skurcze), wypryski na twarzy, a okresu jak nie było, tak nie ma. Wiem, że po tabletkach może być różnie. Ale głównie moje pytanie to: po jakim czasie powinnam zacząć myśleć o wizycie u ginekologa w celu wywołania okresu?
Od razu z góry zaznaczę, że ciąża jest wykluczona. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#2441 |
|
Raczkowanie
|
Mam pewien problem- przez ok 2 lata brałam tabletki antykoncepcyjne . Od maja br. zaprzestałam. Stwierdziliśmy z narzeczonym, że co ma być to będzie
W czasie zażywania tabletek tylko przy pierwszym opakowaniu zdarzały się plamienia. A teraz mam o wiele częściej.W ubiegłym miesiącu tydzień przed okresem pojawiły się brązowe plamienia- trwały tyle samo co miesiączka. Jestem teraz w trakcie kolejnego cyklu i od 2 dni po raz kolejny mam to samo. Dodam, że po odstawieniu tab. nadal mam nieregularne cykle. Przed - było to samo- czasami cykl trwał 30-40 dni a czasami nawet 60.....zdarzały się też plamienia ale rzadko. Byłam kilka dni u ginekolog. W wynikach cytologicznych znalazły się drobne bakterie. Przepisała antybiotyk. Przy badaniu pochwowym gdy uciskała pojawił się delikatny ból. To samo było podczas moich pierwszych wizyt gdy jeszcze przyjmowałam tabletki anty. Martwię się, że jest to coś poważnego. Po skończeniu antybiotyku chciałabym zrobić badania hormonów- jak myślicie to dobry pomysł? Zastanawiam się też czy nie iść do innego lekarza.... I jeszcze jedno pytanie- czytałam, że progesteron bada się 7-8 dni po owulacji. Co zrobić jeśli nie wiem kiedy mam jajeczkowanie? Mój poprzedni cykl miał 41 dni a ostatni 28 dni.... Edytowane przez Catherine003 Czas edycji: 2012-11-17 o 17:51 |
|
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
Ja odstawiłam tabletki w maju, z długością cyklu raczej bez problemu od tego czasu, średnio co 30-31 dni, ale niestety w innych kwestiach pojawiły się problemy. Przede wszystkim jakieś 2 miesiące po pogorszyła mi się cera (myślałam, że to wina wody w Niemczech po wyjeździe do pracy, ale jednak nie) i zaczęły wypadać włosy. Z tego względu we wtorek idę do ginekologa-endokrynologa na badania, bo zaczyna mnie to martwić.
|
#2444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
włosy wypadające, tłuste, tłusta cera pryszcze itp |
|
|
|
|
#2445 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko, że ja biorę suplementy diety na włosy, skórę i paznokcie i nic
|
#2446 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() no właśnie ja przed tabletkami miałam bardzo nieregularne cykle. Raz okres co dwa tygodnie, raz co 45-50 dni, a innym razem jak w zegarku co 32 dni. Więc czekam dalej.
|
|
|
|
|
#2447 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
odstawiłam 10. i okres dostałam 14.No i te już z niecierpliwością wyczekuję
|
|
|
|
|
#2448 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2449 |
|
Raczkowanie
|
Zmienil mi gin tabsy i po przerwie wzielam piersza tabletke, ale zdecydowanie chce odstawic, moge to zrobic teraz czy musze czekac do konca opakowania?
|
#2450 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
skoro chcesz odstawić to mogłaś nie brać tej 1 tabletki już, szkoda mieszać sobie
|
|
|
|
|
#2451 |
|
Raczkowanie
|
dzieki Wielkie Eldo_rado juz pewnie natrafilas na mnie w wielu watkach, ale tak sie zalamalam, ze chce odstawic tabsy zdecydowanie. No w sumie stosunek byl 1szego dnia przerwy, to poczekam jeszcze troche. Jeszcze raz dzieki
|
#2452 |
|
amor vincit omnia
|
jeśli doskwierają ci jakieś uciążliwe skutki uboczne niewynikające z innych źródeł to odstawienie tabletek powinno rozwiązać problemy. czasem nie warto się męczyć...
sama odstawiłam tabletki... wczoraj wzięłam ostatnią. |
|
|
|
#2453 |
|
Raczkowanie
|
Moj organizm juz calkiem oszaleje przez te hormony, ale rzeczywiscie czas to odstawic, nie wiedzialam ze w koncu dopadna mnie takie skutki uboczne, no ale szkoda z drugiej strony, bo nie ma stresu i jest wygoda.
Napisz za jakis czas, czy dopadly Cie jakies skutki odstawienia tabsow, ktorych oczywiscie Ci nie zycze ;-)
|
#2454 |
|
amor vincit omnia
|
tabletki mają dużo plusów, ale niestety i minusy
u mnie jeden minus przeważył wszystkie małe plusy... raz już przerywałam branie tabletek i obawiam się że znów będę miała problem z cerą. |
|
|
|
#2455 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny biorę tabletki od 2 lat, ale ok około pół roku masakrycznie wypadają mi włosy, więc decyduję się na odstawienie, jak ten proces ma przebiegać? Powinnam pod okiem lekarza je odstawiać? Słyszałam, że po odstawieniu tabsów dopiero zaczynają kobietom wypadać włosy, czyli problem mi się nasili, czy unormuje? Ja już dostaję schiz i nie wiem co robić, bo nie mam więcej niż połowy włosów...
|
|
|
|
#2456 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
po odstawieniu hormony skaczą, stąd możliwe nasilenie problemów, ale z czasem wszystko powinno się unormować. organizm potrzebuje czasu, żeby hormony się ustabilizowały. |
|
|
|
|
#2457 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć. Ja też postanowiłam odstawić tabletki
Nie mam innego wyboru. Odkąd je biorę to powracają mi ciągle infekcje intymne, mam straszny cellulit na nogach (mimo tego, że jestem chuda :/), libido praktycznie zerowe - nie pomogła nawet zmiana tabletek na inne...
|
|
|
|
#2458 |
|
Zakorzenienie
|
A ja piekielnie boję się odstawić, bo wypadanie włosów może się nasilić i dojść mogą inne skutki uboczne, do tego będę miała schizy przy każdym kochaniu się z moim TŻ tym bardziej, że mieszkamy razem i to jest nieuniknione, to nie jest czas na dziecko w środku studiów ehh.. trudna decyzja
|
|
|
|
#2459 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem na moim przykładzie.dopiero po odstawieniu tabletek zaczełam mieć mega problemy z wypadaniem włosów.no garściami wylatywały,są takie cieniutkie jak ogon szczura.wspomagałam się suplementami(skrzypowita, humavit,belisa,ostatnio vitapil),olejowaniem włosów i dopiero ostatnio zauważyłam że troszkę mniej ich wypada.A tabletki odstawiłam rok temu w październiku.
Na następnej wizycie u ginki poproszę o zbadanie hormonów. |
|
|
|
#2460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() także pod względem zdrowotnym polecam
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

30,35,44,27 i ostatni wywołany duphastonem w 50 dniu. Ponadto na 2 usg nie było widać jajka i miałam nie mieć owulacji a tu niespodzianka