Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-05, 08:12   #2431
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
anke20- po odstawieniu tabletek nawet to 6 miesięcy możesz mieć problemy z okresem i owulacją.
także spokojnie. daj organizmowi czas na przyzwyczajenie się i wyregulowanie.
wszystkie objawy o których pisałaś sa naturalne i ja również takowe miałam.
powiem Ci, że ja w maju ostawiłam tabletki i do dziś staram się zajść w ciążę bez efektu.
pierwszy okres po ostawieniu tabletek miałam po 10 dniach, kolejny po 26 a później po 34, 34, 33, 35 dniach...
także życzę cierpliwości i powodzenia.
dokładnie! ja odstawiłam w marcu, a zaszłam w ciążę we wrześniu
też miałam skopane cykle 30,35,44,27 i ostatni wywołany duphastonem w 50 dniu. Ponadto na 2 usg nie było widać jajka i miałam nie mieć owulacji a tu niespodzianka także na pewno się uda szybciutko ! zróbcie sobie badania hormonów, ja się cieszę, że zrobiłam bo miałam za wysoką tarczycę (TSH 2,59) co raz utrudnia zajście a dwa może powodować poronienie więc pączek był bezpieczny od początku
Stary 2012-11-05, 08:24   #2432
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
dokładnie! ja odstawiłam w marcu, a zaszłam w ciążę we wrześniu
też miałam skopane cykle 30,35,44,27 i ostatni wywołany duphastonem w 50 dniu. Ponadto na 2 usg nie było widać jajka i miałam nie mieć owulacji a tu niespodzianka także na pewno się uda szybciutko ! zróbcie sobie badania hormonów, ja się cieszę, że zrobiłam bo miałam za wysoką tarczycę (TSH 2,59) co raz utrudnia zajście a dwa może powodować poronienie więc pączek był bezpieczny od początku
no ja juz mam nadzieje, ze ten cykl jest szczęśliwy.
mam jeszcze 6 dni do okresu i czekam na to, ze będzie niespodzianka)
ale zobaczymy.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:56   #2433
kalinka9
Raczkowanie

sprzedaż

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2012-11-11 o 18:08
kalinka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 17:59   #2434
Serenely
Zakorzenienie

NIE WOLNO sprzedawać leków na receptę! To nielegalne!
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:50   #2435
malina885
Zadomowienie

hej dziewczyny

Kilka lat temu stosowałam plastry Evra 1,5 roku. Odstawiłam i skutków ubocznych zbyt wiele nie było- okres jednak się nie pojawił z cerą zbyt wiele problemów przed braniem i po nie miałam.

Teraz od roku stosuję Evrę i chcę odstawić od środy( jestem w trakcie przerwy 7dniowej)i boję się, że pogorszy mi się jakoś cera, chociaż nigdy nie miałam poważnych problemów z nią. I schizuje Weźcie przemówcie mi do rozsądku
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:52   #2436
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość

Teraz od roku stosuję Evrę i chcę odstawić od środy( jestem w trakcie przerwy 7dniowej)i boję się, że pogorszy mi się jakoś cera, chociaż nigdy nie miałam poważnych problemów z nią. I schizuje Weźcie przemówcie mi do rozsądku
cera po odstawieniu może ulec pogorszeniu bo organizm się oczyszcza. ale i to powinno się uregulować... poza tym jak chcesz odstawić to i tak odstawisz, a to co się będzie działo z cerą- nie masz na to wpływu.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-11, 20:59   #2437
malina885
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
cera po odstawieniu może ulec pogorszeniu bo organizm się oczyszcza. ale i to powinno się uregulować... poza tym jak chcesz odstawić to i tak odstawisz, a to co się będzie działo z cerą- nie masz na to wpływu.
no właśnie kiedyś jak odstawiłam to wyskoczyły mi jakieś pryszcze, ale niewiele ich było i szybko zniknęły. Mam nadzieję, że teraz nic mnie nie spotka, a jak spotka to żeby szybko zniknęło
Stary 2012-11-11, 21:03   #2438
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
no właśnie kiedyś jak odstawiłam to wyskoczyły mi jakieś pryszcze, ale niewiele ich było i szybko zniknęły. Mam nadzieję, że teraz nic mnie nie spotka, a jak spotka to żeby szybko zniknęło
nie wiesz jak będzie teraz i co najważniejsze- nie masz na to wpływu. dlatego nie myśl o tym, bo szkoda czasu i nerwów. co ma być to będzie.
Stary 2012-11-11, 21:09   #2439
malina885
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
nie wiesz jak będzie teraz i co najważniejsze- nie masz na to wpływu. dlatego nie myśl o tym, bo szkoda czasu i nerwów. co ma być to będzie.
Masz rację, nie ma co się denerwować. Dziękuję
Stary 2012-11-17, 17:02   #2440
xrepublcx
Przyczajenie

Odstawiłam tabletki 10.10, krwawienie z odstawienia przyszło 14.10, a teraz wyczekuję na pierwszy 'naturalny' okres. Dzisiaj to już 35 dc i zaczyna budzić się we mnie niepokój. Od dobrego tygodnia mam jednoznaczne objawy: wrażliwe piersi, częste bóle w podbrzuszu (takie typowe skurcze), wypryski na twarzy, a okresu jak nie było, tak nie ma. Wiem, że po tabletkach może być różnie. Ale głównie moje pytanie to: po jakim czasie powinnam zacząć myśleć o wizycie u ginekologa w celu wywołania okresu?
Od razu z góry zaznaczę, że ciąża jest wykluczona.
Pozdrawiam.
xrepublcx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 17:42   #2441
Catherine003
Raczkowanie

Mam pewien problem- przez ok 2 lata brałam tabletki antykoncepcyjne . Od maja br. zaprzestałam. Stwierdziliśmy z narzeczonym, że co ma być to będzie W czasie zażywania tabletek tylko przy pierwszym opakowaniu zdarzały się plamienia. A teraz mam o wiele częściej.
W ubiegłym miesiącu tydzień przed okresem pojawiły się brązowe plamienia- trwały tyle samo co miesiączka.
Jestem teraz w trakcie kolejnego cyklu i od 2 dni po raz kolejny mam to samo.
Dodam, że po odstawieniu tab. nadal mam nieregularne cykle. Przed - było to samo- czasami cykl trwał 30-40 dni a czasami nawet 60.....zdarzały się też plamienia ale rzadko.
Byłam kilka dni u ginekolog. W wynikach cytologicznych znalazły się drobne bakterie. Przepisała antybiotyk. Przy badaniu pochwowym gdy uciskała pojawił się delikatny ból. To samo było podczas moich pierwszych wizyt gdy jeszcze przyjmowałam tabletki anty.

Martwię się, że jest to coś poważnego. Po skończeniu antybiotyku chciałabym zrobić badania hormonów- jak myślicie to dobry pomysł?
Zastanawiam się też czy nie iść do innego lekarza....
I jeszcze jedno pytanie- czytałam, że progesteron bada się 7-8 dni po owulacji. Co zrobić jeśli nie wiem kiedy mam jajeczkowanie? Mój poprzedni cykl miał 41 dni a ostatni 28 dni....

Edytowane przez Catherine003
Czas edycji: 2012-11-17 o 17:51
Catherine003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-17, 18:10   #2442
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

xrepublcx ja przed i na tabletkach miałam cykle 28 regularne, niestety po odstawieniu pigułek cykl mi się wydłużył do 34-35 dni.
poczekaj jeszcze z kilka dni i idź do lekarza.

Stary 2012-11-18, 09:25   #2443
Nati_kk
Zakorzenienie

Ja odstawiłam tabletki w maju, z długością cyklu raczej bez problemu od tego czasu, średnio co 30-31 dni, ale niestety w innych kwestiach pojawiły się problemy. Przede wszystkim jakieś 2 miesiące po pogorszyła mi się cera (myślałam, że to wina wody w Niemczech po wyjeździe do pracy, ale jednak nie) i zaczęły wypadać włosy. Z tego względu we wtorek idę do ginekologa-endokrynologa na badania, bo zaczyna mnie to martwić.

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Nati_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 09:41   #2444
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez Nati_kk Pokaż wiadomość
Ja odstawiłam tabletki w maju, z długością cyklu raczej bez problemu od tego czasu, średnio co 30-31 dni, ale niestety w innych kwestiach pojawiły się problemy. Przede wszystkim jakieś 2 miesiące po pogorszyła mi się cera (myślałam, że to wina wody w Niemczech po wyjeździe do pracy, ale jednak nie) i zaczęły wypadać włosy. Z tego względu we wtorek idę do ginekologa-endokrynologa na badania, bo zaczyna mnie to martwić.
mi lekarz doradził, aby po odstawieniu tabletek bać kwas foliowy i witaminy. aby właśnie naprawić to, co zepsuły pigułki.
włosy wypadające, tłuste, tłusta cera pryszcze itp

Stary 2012-11-18, 10:51   #2445
Nati_kk
Zakorzenienie

Tylko, że ja biorę suplementy diety na włosy, skórę i paznokcie i nic

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Stary 2012-11-18, 15:15   #2446
xrepublcx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
xrepublcx ja przed i na tabletkach miałam cykle 28 regularne, niestety po odstawieniu pigułek cykl mi się wydłużył do 34-35 dni.
poczekaj jeszcze z kilka dni i idź do lekarza.
Dziękuję za odpowiedź.
no właśnie ja przed tabletkami miałam bardzo nieregularne cykle. Raz okres co dwa tygodnie, raz co 45-50 dni, a innym razem jak w zegarku co 32 dni.
Więc czekam dalej.
Stary 2012-11-18, 15:27   #2447
dziewczynakasia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xrepublcx Pokaż wiadomość
Odstawiłam tabletki 10.10, krwawienie z odstawienia przyszło 14.10, a teraz wyczekuję na pierwszy 'naturalny' okres. Dzisiaj to już 35 dc i zaczyna budzić się we mnie niepokój. Od dobrego tygodnia mam jednoznaczne objawy: wrażliwe piersi, częste bóle w podbrzuszu (takie typowe skurcze), wypryski na twarzy, a okresu jak nie było, tak nie ma. Wiem, że po tabletkach może być różnie. Ale głównie moje pytanie to: po jakim czasie powinnam zacząć myśleć o wizycie u ginekologa w celu wywołania okresu?
Od razu z góry zaznaczę, że ciąża jest wykluczona.
Pozdrawiam.
Mam idealnie tak jak Ty odstawiłam 10. i okres dostałam 14.
No i te już z niecierpliwością wyczekuję
dziewczynakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-18, 22:16   #2448
xrepublcx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dziewczynakasia Pokaż wiadomość
Mam idealnie tak jak Ty odstawiłam 10. i okres dostałam 14.
No i te już z niecierpliwością wyczekuję
O, no to czekamy razem.
Stary 2012-11-19, 18:04   #2449
afyra
Raczkowanie

Zmienil mi gin tabsy i po przerwie wzielam piersza tabletke, ale zdecydowanie chce odstawic, moge to zrobic teraz czy musze czekac do konca opakowania?
Stary 2012-11-19, 18:07   #2450
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez afyra Pokaż wiadomość
Zmienil mi gin tabsy i po przerwie wzielam piersza tabletke, ale zdecydowanie chce odstawic, moge to zrobic teraz czy musze czekac do konca opakowania?
tabletki można odstawić w dowolnym momencie, pamiętając o odbytych w ciągu ostatnich kilku dni stosunkach. jesli kochałaś się w trakcie przerwy weź chociaż 7 tabletek z nowego opakowania, żeby tamte stosunki były zabezpieczone.

skoro chcesz odstawić to mogłaś nie brać tej 1 tabletki już, szkoda mieszać sobie
Stary 2012-11-19, 18:11   #2451
afyra
Raczkowanie

dzieki Wielkie Eldo_rado juz pewnie natrafilas na mnie w wielu watkach, ale tak sie zalamalam, ze chce odstawic tabsy zdecydowanie. No w sumie stosunek byl 1szego dnia przerwy, to poczekam jeszcze troche. Jeszcze raz dzieki
Stary 2012-11-19, 18:15   #2452
Eldo_rado
amor vincit omnia

jeśli doskwierają ci jakieś uciążliwe skutki uboczne niewynikające z innych źródeł to odstawienie tabletek powinno rozwiązać problemy. czasem nie warto się męczyć...

sama odstawiłam tabletki... wczoraj wzięłam ostatnią.
Stary 2012-11-19, 18:39   #2453
afyra
Raczkowanie

Moj organizm juz calkiem oszaleje przez te hormony, ale rzeczywiscie czas to odstawic, nie wiedzialam ze w koncu dopadna mnie takie skutki uboczne, no ale szkoda z drugiej strony, bo nie ma stresu i jest wygoda.

Napisz za jakis czas, czy dopadly Cie jakies skutki odstawienia tabsow, ktorych oczywiscie Ci nie zycze ;-)
Stary 2012-11-19, 18:43   #2454
Eldo_rado
amor vincit omnia

tabletki mają dużo plusów, ale niestety i minusy u mnie jeden minus przeważył wszystkie małe plusy...

raz już przerywałam branie tabletek i obawiam się że znów będę miała problem z cerą.
Stary 2012-11-26, 20:07   #2455
karolinuuusia
Zakorzenienie

Dziewczyny biorę tabletki od 2 lat, ale ok około pół roku masakrycznie wypadają mi włosy, więc decyduję się na odstawienie, jak ten proces ma przebiegać? Powinnam pod okiem lekarza je odstawiać? Słyszałam, że po odstawieniu tabsów dopiero zaczynają kobietom wypadać włosy, czyli problem mi się nasili, czy unormuje? Ja już dostaję schiz i nie wiem co robić, bo nie mam więcej niż połowy włosów...
karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-26, 20:10   #2456
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny biorę tabletki od 2 lat, ale ok około pół roku masakrycznie wypadają mi włosy, więc decyduję się na odstawienie, jak ten proces ma przebiegać? Powinnam pod okiem lekarza je odstawiać? Słyszałam, że po odstawieniu tabsów dopiero zaczynają kobietom wypadać włosy, czyli problem mi się nasili, czy unormuje? Ja już dostaję schiz i nie wiem co robić, bo nie mam więcej niż połowy włosów...
odstawić można w każdym momencie, pamiętając tylko o ostatnio odbytych stosunkach,żeby były zabezpieczone.

po odstawieniu hormony skaczą, stąd możliwe nasilenie problemów, ale z czasem wszystko powinno się unormować. organizm potrzebuje czasu, żeby hormony się ustabilizowały.
Stary 2012-11-27, 11:05   #2457
magda170325
Wtajemniczenie

Cześć. Ja też postanowiłam odstawić tabletki Nie mam innego wyboru. Odkąd je biorę to powracają mi ciągle infekcje intymne, mam straszny cellulit na nogach (mimo tego, że jestem chuda :/), libido praktycznie zerowe - nie pomogła nawet zmiana tabletek na inne...
magda170325 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 11:38   #2458
karolinuuusia
Zakorzenienie

A ja piekielnie boję się odstawić, bo wypadanie włosów może się nasilić i dojść mogą inne skutki uboczne, do tego będę miała schizy przy każdym kochaniu się z moim TŻ tym bardziej, że mieszkamy razem i to jest nieuniknione, to nie jest czas na dziecko w środku studiów ehh.. trudna decyzja
karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:21   #2459
OoDestinyoO
Wtajemniczenie

Powiem na moim przykładzie.dopiero po odstawieniu tabletek zaczełam mieć mega problemy z wypadaniem włosów.no garściami wylatywały,są takie cieniutkie jak ogon szczura.wspomagałam się suplementami(skrzypowita, humavit,belisa,ostatnio vitapil),olejowaniem włosów i dopiero ostatnio zauważyłam że troszkę mniej ich wypada.A tabletki odstawiłam rok temu w październiku.
Na następnej wizycie u ginki poproszę o zbadanie hormonów.
OoDestinyoO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 19:04   #2460
Nati_kk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda170325 Pokaż wiadomość
Cześć. Ja też postanowiłam odstawić tabletki Nie mam innego wyboru. Odkąd je biorę to powracają mi ciągle infekcje intymne, mam straszny cellulit na nogach (mimo tego, że jestem chuda :/), libido praktycznie zerowe - nie pomogła nawet zmiana tabletek na inne...
Miałam tak samo - w maju odstawiłam hormony i od tego czasu nie miałam żadnej infekcji, a libido poszło w górę tak, że TŻ stwierdził że nigdy więcej tabletek - woli mnie nawet pryszczatą (niestety hormony wariują i efekt jaki jest taki jest - ale mam zamiar robić badania hormonalne, bo już ciut za długo jak dla mnie żeby nie przechodziło samo) ale z taką ochotą na seks

także pod względem zdrowotnym polecam

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości