Żonki 2009 cz. XXXIV - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-26, 23:14   #4201
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: Żonki 2009 cz. XXXIV

tak z all najlepiej z tej samej strony - od tego samego sprzedawcy co koc jutro będziemy szukac
i zostana nam same dzieci - mojmlody ale już mam prezent wybrany, dwie chrześnice chrześniak, bratanica wojtka, i 4 dzieci od znajomych ale to juz slodycze
Stary 2012-11-26, 23:17   #4202
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Dzięki, mnie też się podobają
Miło usłyszeć pochwały z ust rodziców, to motywuje jak nic innego
Oj miło, miło tym bardziej, ze w dzisiejszych czasach to raczej im więcej nie pasuje niż pasuje

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość

Ana

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
pewnie zajecie bylo super!
zajęcia badawcze, eksperymentalne

idę spać... a mąż mi wycina śnieżynki
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-26, 23:20   #4203
martucha84
Zakorzenienie

Ana no wlasnie bo zapomnialam brawo!!!! a slowa pochwaly od rodzica! czad!! brawo gratulacje!!
Stary 2012-11-26, 23:48   #4204
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta a co dla Pata kupujecie?

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 01:45   #4205
zaaaabcia
Zakorzenienie

Witajcie
Nie było mnie pare dni , laptop mi padl.
Ale już mamy nowego także jestem

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 08:30   #4206
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Marta a co dla Pata kupujecie?
na mikolaja plecak z Raa-Raa pod choinkę kase fiskalną
chcieliśmy zestaw narzędzi ale od moich rodzicow na mikolaja dostanie duzy zestaw takich na baterie w skrzynce narzedziowej (wkrętarka pila śruby śrubokręty etc wszystko dziala jak dla doroslych bo to teraz jego ulubione zajecie i biega z doroslymi narzedziami)

dla starszych dzieci kupujemy PUSy, niech sie bawia i ucza, a dla mlodszych- klocki lalkę itd, tylko symbolicznie.

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
ooo co to za oferta? jest jeszcze aktualna? fajne zakupki
nie niestety juz nie aktualna, ale trzeba przeglądać bo często teraz przed świętami są oferty - my kupiliśmy pakiet ksiązek 50-75% taniej

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

a w ogóle wybieramy wczoraj te książki a na pierwszej stronie wydawnictwa reklamują ksiazkę z najlepszymi przepisami ZWYCIĘŻCZYNI master chef i normalnie na okladce byl napis zwyciężczyni etc.. i tak myśleliśmy jak to oni robia skoro w niedziele byl final a w poniedzialek ksiazka już sygnowana tym że ona wygrała.. nie oglądalam tego programu więc nie wiem co bylo nagrodą ale lekko mnie to zdziwiło.. co każdemu z nich zrobili taką ksiażkę, ale skoro dostepna jest już dziś - dziś zamawiasz dziś wysylaja to musza mieć je wydrukowane to co wszystkim drukowali? no chyba że to na żywo nie bylo tylko nagrywali duzo wcześniej.. nagrywali? ale to wtedy ludzie nie glosowali tak? tylk oni wybierali?
nie wiem.. bo jak na zywo to lekki szok a jak nie na zywo to ok

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2012-11-27 o 08:33
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 08:47   #4207
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
zawsze możesz się do kogoś wprosić albo pójść z koleżanką na obiad na mieście

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
Gucia fajnie, że znajomi nie dają się Wam nudzić
Co do obrazu to ja mam zapał do malowania na razie... hmmm... ale to już nie pierwszy raz mi się zdarza, więc zobaczymy czy faktycznie coś mi się uda stworzyć. Sztalugi na razie nie kupiłam (no chyba, że się wciągnę w malowanie to wtedy sie w nią zaopatrzę), ale podobrazia owszem i to takie juz zagruntowane, dobre od razu do malowania, więc spoko. Kupiłam jeszcze farby, pędzelki, szpachelke jakis olej i tempertyne Zupełnego pomysłu jeszcze nie mam, bo co chwilę zmienia mi się wizja ale na pewno stawiam na abstrakcje... a w obrazach zawsze brakuje mi fioletu, więc sobie coś pod siebie wymaluje
Napisze Ci jak mi idzie i może się też skusisz... ja myślę, że to może by cfajna zabawa i wielka satysfakcja o ile w ogóle coś mojego autorstwa zawisnie na ścianie
czekam na Twoje efekty!
A nie przesłałabyś mi aukcji na priv, z których korzystałaś? Bo im więcej o tym myślę tym bliższa jestem spróbowania

Tym bardziej, że do pokoju mąż wymyślił mało ambitną rzecz, więc na pewno by się udało, a do sypialni mogę sobie coś poszaleć Tym bardziej, że ja też lubię abstrakcję

Jestem bardzo ciekawa Twoich efektów!

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
miałam dziś 38 dzieci! ku... nie skomentuje tego!

ale z dobrych wieści - kupilam prezenty książki - dla rodzicow moich, dla teściow dla mojej siostry szwagra i jeszcze jednego szwagra i! 3 książki dla siebie i zaplacilam 200zl! z 500! niech żyje grupon!! jeszcze kupimycos dla rodzicow ale to na spółkę z rodzenstwem i zostaną nam prezenty dla dzieci moze nie będzie tak źle!
o wow! Rewelacja!

Cytat:
na mikolaja plecak z Raa-Raa pod choinkę kase fiskalną
chcieliśmy zestaw narzędzi ale od moich rodzicow na mikolaja dostanie duzy zestaw takich na baterie w skrzynce narzedziowej (wkrętarka pila śruby śrubokręty etc wszystko dziala jak dla doroslych bo to teraz jego ulubione zajecie i biega z doroslymi narzedziami)

dla starszych dzieci kupujemy PUSy, niech sie bawia i ucza, a dla mlodszych- klocki lalkę itd, tylko symbolicznie.

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

nie niestety juz nie aktualna, ale trzeba przeglądać bo często teraz przed świętami są oferty - my kupiliśmy pakiet ksiązek 50-75% taniej

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

a w ogóle wybieramy wczoraj te książki a na pierwszej stronie wydawnictwa reklamują ksiazkę z najlepszymi przepisami ZWYCIĘŻCZYNI master chef i normalnie na okladce byl napis zwyciężczyni etc.. i tak myśleliśmy jak to oni robia skoro w niedziele byl final a w poniedzialek ksiazka już sygnowana tym że ona wygrała.. nie oglądalam tego programu więc nie wiem co bylo nagrodą ale lekko mnie to zdziwiło.. co każdemu z nich zrobili taką ksiażkę, ale skoro dostepna jest już dziś - dziś zamawiasz dziś wysylaja to musza mieć je wydrukowane to co wszystkim drukowali? no chyba że to na żywo nie bylo tylko nagrywali duzo wcześniej.. nagrywali? ale to wtedy ludzie nie glosowali tak? tylk oni wybierali?
myślę Martus że tam nic na żywo nie było. Ale ja nie wiem - nie oglądałam polskiej wersji

Witajcie

Kolega mnie dzisiaj przywitał słowami "hmm.. chyba się nie wyspałaś nie?" - chyba z lekka straszę

Ale za to widzę się dzisiaj z moją Trójcą i odbieram dzisiaj bilety na Strachy

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 09:07   #4208
bzyczka1
Zakorzenienie

dzień dobry!

O master chefie i kto wygrał w necie było już 3 dni przed finałem telewizyjnym pewnie finał był nagrywany dużo wcześniej i książka się już drukowała pewnie wszyscy przygotowywali książki a później ta jedna poszła.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 09:24   #4209
ktosia86
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Cytat:
Treść usunięta
Ja chciałam pieczonego kurczaka, ale zamieniłam się potem z mężem bo ten pieczony był za ostry.
A co do książki, niestety nie pomogę.

Cytat:
(...)a w ogóle wybieramy wczoraj te książki a na pierwszej stronie wydawnictwa reklamują ksiazkę z najlepszymi przepisami ZWYCIĘŻCZYNI master chef i normalnie na okladce byl napis zwyciężczyni etc.. i tak myśleliśmy jak to oni robia skoro w niedziele byl final a w poniedzialek ksiazka już sygnowana tym że ona wygrała.. nie oglądalam tego programu więc nie wiem co bylo nagrodą ale lekko mnie to zdziwiło.. co każdemu z nich zrobili taką ksiażkę, ale skoro dostepna jest już dziś - dziś zamawiasz dziś wysylaja to musza mieć je wydrukowane to co wszystkim drukowali? no chyba że to na żywo nie bylo tylko nagrywali duzo wcześniej.. nagrywali? ale to wtedy ludzie nie glosowali tak? tylk oni wybierali?
Ten program nie był na żywo Wydaje mi się, że skończył się dużo wcześniej, zwyciężczyni napisała książkę, puścili ją do druku, a potem pokazywali dopiero odcinki programu.
Stary 2012-11-27, 09:29   #4210
martucha84
Zakorzenienie

DZIĘKUJE ZA wszystkie informacje o programie tak sobie potem pomyślalam że pewnie nie na zywo jestem znowu ciut mądrzejsza

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
o wow! Rewelacja!

Ale za to widzę się dzisiaj z moją Trójcą i odbieram dzisiaj bilety na Strachy
no rewelacja jeszcze będziemy dokupywać im cos ale baze pod prezent mamy
a ty straszysz no co ty do sabatu jeszcze troche teraz jakoś powinny plodne sie zaczynać powinnac rozsiewać aure!
ale zazdroszcze i spotkania i strachow!!!!

poszlam za ciosem i napisalam regulamin wycieczki i calą dokumentacje pojde do pracy wcześniej popodbijam wszystko i luz jesooo chyba powoli sie wygrzebuje widać światelko w tunelu
Stary 2012-11-27, 09:34   #4211
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 09:42   #4212
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Marta fajne prezenty

Co do programu to też się najpierw zdziwiłam, ze książka jest taks szybko. Ale w sumie on nie był na żywo

Stary 2012-11-27, 09:42   #4213
kasiaher
Wtajemniczenie

cześć
no i Dominik pochodził sobie dwa dni do żłobka i tyle i od piątku znowu ze mną w domu , w piątek nie poszedł bo za późno wstaliśmy i najnormalniej w świecie zaspaliśmy

natomiast wczoraj było podobnie Dominik poszedł w niedziele spać o 1 w nocy wczoraj wstał prawie o 11 , ale to pikuś ja nawet nie byłam wstanie się z łózka ruszyć, Pani w sklepie to taki opierdziel dostanie że szok... w sobotę kupiłam udka z kurczaka a w niedziele robiłam na obiad jedno poszło na rosół który wszyscy jedliśmy natomiast drugie danie jadłam tylko ja Dominik zasnął i potem jak wstał nie chciał jeść ( i bardzo dobrze ) tz tez nie jadł bo nie chciało mu się i po za tym wyszedł z domu na chwile i przyszedł z kolegą więc nie jadł ( też bardzo dobrze się złożyło ) a ja wczoraj myślałam że umrę, tak się zatrułam że nie wiedziałam jak się nazywam tż musiał z pracy się zerwac bo ja nie byłam wstanie się ruszyć nawet śniadania zrobić dziecku , masakra , ostatni raz czułam się tak 8 lat temu jak w Warszawie zjadłam hamburgera na stacji pkp tak się wtedy strułam że płuca prawie wyplułam i wczoraj prawie na karetkę dzwoniliśmy , kurde jakie szczęście że Dominik nie zjadł tego obiadu bo z nim leżałabym już napewno w szpitalu

dzisiaj już lepiej ale Dominik też nie poszedł do żłobka lekki katar i kicha jutro może pójdzie
kasiaher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 09:50   #4214
ania20m
Wtajemniczenie

Cześć,
Kuba właśnie zasnął więc mam chwilę dla siebie. Wczoraj mieliśmy gości jeszcze, bratowa zaprosiła na kawe ciocie i wujów i nikogo sie nie bał, do jednego wuja poszedł od razu chociaż widział go po raz pierwszy a do reszty po chwili jak sie oswoił z nimi troche. od cioci dostał ten telefon i sie ładnie bawił http://allegro.pl/smily-telefon-eduk...776317751.html

Ap ropo prezentów
to ja na Mikołajki mam dla Kuby motylka z pozytywką, a dla chrześniaczki narazie grzechotki do wózka do powieszenia.

A na święta chcę kupić
Kubie jakiś duży zestaw klocków
Chrześniaczce lalkę
i dla kuzynki synka mam bluzę

Kubusiowy zakątek zapraszam
http://jakubowskiimama.blogspot.com/
ania20m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 09:54   #4215
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2012-11-27, 10:13   #4216
bzyczka1
Zakorzenienie

robię Lilce sweterek na szydełku i już zostało mi mało co do zrobienia i skończyła mi się włóczka!!! i muszę czekać do 1 by sobie kupić kolejną

Nasz skarb
Stary 2012-11-27, 10:17   #4217
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

czesc ksiezniczki

od rana ogladam bajki po niemiecku haha laski na forum niemieckim polecaly mi co prawda jakies telenowele ale nudne to jak nasza "Moda na sukces" wczoraj probowalam ogladac ale co 5 minut zerkalam na zegarek kiedy to sie skonczy bajki sa jednak duuuzo ciekawsze
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 10:29   #4218
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2012-11-27, 10:31   #4219
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaher Pokaż wiadomość
cześć
no i Dominik pochodził sobie dwa dni do żłobka i tyle i od piątku znowu ze mną w domu , w piątek nie poszedł bo za późno wstaliśmy i najnormalniej w świecie zaspaliśmy

natomiast wczoraj było podobnie Dominik poszedł w niedziele spać o 1 w nocy wczoraj wstał prawie o 11 , ale to pikuś ja nawet nie byłam wstanie się z łózka ruszyć, Pani w sklepie to taki opierdziel dostanie że szok... w sobotę kupiłam udka z kurczaka a w niedziele robiłam na obiad jedno poszło na rosół który wszyscy jedliśmy natomiast drugie danie jadłam tylko ja Dominik zasnął i potem jak wstał nie chciał jeść ( i bardzo dobrze ) tz tez nie jadł bo nie chciało mu się i po za tym wyszedł z domu na chwile i przyszedł z kolegą więc nie jadł ( też bardzo dobrze się złożyło ) a ja wczoraj myślałam że umrę, tak się zatrułam że nie wiedziałam jak się nazywam tż musiał z pracy się zerwac bo ja nie byłam wstanie się ruszyć nawet śniadania zrobić dziecku , masakra , ostatni raz czułam się tak 8 lat temu jak w Warszawie zjadłam hamburgera na stacji pkp tak się wtedy strułam że płuca prawie wyplułam i wczoraj prawie na karetkę dzwoniliśmy , kurde jakie szczęście że Dominik nie zjadł tego obiadu bo z nim leżałabym już napewno w szpitalu

dzisiaj już lepiej ale Dominik też nie poszedł do żłobka lekki katar i kicha jutro może pójdzie
no to ładna akcja z udkami
u was w żłobku też po 3 dniach nieobecności trzeba przynieść zaświadczenie że zdrowa?u nas w żłobku to dzieci normalnie chodzą z katarem

Cytat:
Napisane przez ania20m Pokaż wiadomość
Cześć,
Kuba właśnie zasnął więc mam chwilę dla siebie. Wczoraj mieliśmy gości jeszcze, bratowa zaprosiła na kawe ciocie i wujów i nikogo sie nie bał, do jednego wuja poszedł od razu chociaż widział go po raz pierwszy a do reszty po chwili jak sie oswoił z nimi troche. od cioci dostał ten telefon i sie ładnie bawił http://allegro.pl/smily-telefon-eduk...776317751.html

Ap ropo prezentów
to ja na Mikołajki mam dla Kuby motylka z pozytywką, a dla chrześniaczki narazie grzechotki do wózka do powieszenia.

A na święta chcę kupić
Kubie jakiś duży zestaw klocków
Chrześniaczce lalkę
i dla kuzynki synka mam bluzę
eh prezenty dla dzieci to jak zawsze wydatek :/
Karo nic kupować nie musimy bo w żłobku dostanie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
czesc ksiezniczki

od rana ogladam bajki po niemiecku haha laski na forum niemieckim polecaly mi co prawda jakies telenowele ale nudne to jak nasza "Moda na sukces" wczoraj probowalam ogladac ale co 5 minut zerkalam na zegarek kiedy to sie skonczy bajki sa jednak duuuzo ciekawsze

a o czym te bajki

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
robię Lilce sweterek na szydełku i już zostało mi mało co do zrobienia i skończyła mi się włóczka!!! i muszę czekać do 1 by sobie kupić kolejną
a wiesz że po tym jak pokazałaś kiedyś czapkę to kupiłam szydełko i mi leży

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 10:32   #4220
bzyczka1
Zakorzenienie

pokażę, pokażę

Ślwieńko to do roboty a nie :P

Siostra tż chce płytę ze zdjęciami Lilki aktualnymi...to se wymyśliła a ja muszę powybierać teraz.

Nasz skarb
Stary 2012-11-27, 10:42   #4221
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
nio baaa tz to mi czesto powtarza ze on dziecka nie potrzebuje bo przeciez ma mnie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
no to ładna akcja z udkami
u was w żłobku też po 3 dniach nieobecności trzeba przynieść zaświadczenie że zdrowa?u nas w żłobku to dzieci normalnie chodzą z katarem

eh prezenty dla dzieci to jak zawsze wydatek :/
Karo nic kupować nie musimy bo w żłobku dostanie

a o czym te bajki

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

a wiesz że po tym jak pokazałaś kiedyś czapkę to kupiłam szydełko i mi leży
jedna byla o zwierzatkach, druga o malym czerwonym traktorze, a nastepna o ksiezniczce z kazdej po 2 odcinki lecialy

Martucha masz jakiegos linka do tych narzedzi co dostanie Pat?? mysle nad czyms takim dla mojego chrzesniaka... widzialam tutaj fajny zestaw z "boscha" ale kosztowal ponad 50 euro... a biorac pod uwage ile tych prezentow musze kupic to wolalabym jednak cos tanszego...
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 10:51   #4222
bzyczka1
Zakorzenienie

mamy dla naszych dzieci kolorowanki
http://czasdzieci.pl/kolorowanki/

Lilka właśnie męczy Peppe

Nasz skarb
Stary 2012-11-27, 11:18   #4223
kasiaher
Wtajemniczenie

dziewczyny zajrzyjcie do K ja jestem w szoku , nie wiem co mam myślec na ten temat i co ja takiego zrobiłam
kasiaher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:55   #4224
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2012-11-27, 14:59   #4225
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

bzyczko ooo fajnie, też kiedyś bym się chciała nauczyć szydełkować.

śliweńko a jak tam w pracy?

Stary 2012-11-27, 15:12   #4226
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
mamy dla naszych dzieci kolorowanki
http://czasdzieci.pl/kolorowanki/

Lilka właśnie męczy Peppe
Fajne te kolorowanki. My mamy takie klasyczne w formie zeszytów, babcia jej kupuje U nas na topie teraz przyklejanie naklejek, więc młoda dostaje kolorowanki z naklejkami
Stary 2012-11-27, 15:19   #4227
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ja dziś byłam po bony świąteczne w pracy Lubie jak kasa wpada do portfela

Stary 2012-11-27, 15:27   #4228
bzyczka1
Zakorzenienie

Ktosiu a jakie kredki ma Marcela? Lilka ma grube z bic chyba (albo herlitz) http://allegro.pl/kredki-12-jumbo-tr...814275586.html i średnio jej idzie malowanie nimi. Puka nimi o kartkę i słabo tak pisze i nie wiem czy właśnie inne kredki by lepsze nie były

Nasz skarb
Stary 2012-11-27, 15:33   #4229
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Bzyczko nam w szkole polecali kredki trójkątne z bambino. Takie grubsze. Bardzo ładnie malują.

Stary 2012-11-27, 15:37   #4230
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Ktosiu a jakie kredki ma Marcela? Lilka ma grube z bic chyba (albo herlitz) http://allegro.pl/kredki-12-jumbo-tr...814275586.html i średnio jej idzie malowanie nimi. Puka nimi o kartkę i słabo tak pisze i nie wiem czy właśnie inne kredki by lepsze nie były
Wydaje mi sie, że te BIC są takie jakby tępe, tzn ciężko idą po kartce (tak jak ich ołówki).
Marcela ma najzwyklejsze ołówkowe i bambino http://allegro.pl/kredki-swiecowe-ba...750435300.html Bambino już co prawda połamane w drobny mak, planujemy jej kupić bambino ołówkowe http://allegro.pl/kredki-bambino-10-...801226806.html
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości