Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-27, 10:02   #271
chocaholic
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

odpadl mi pierscien, wizyte mam za ok 2 tyg i nie wiem czy musze sie umawiac specjalnie czy po prostu pojsc do ortodontki
Stary 2012-11-27, 10:15   #272
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocaholic Pokaż wiadomość
odpadl mi pierscien, wizyte mam za ok 2 tyg i nie wiem czy musze sie umawiac specjalnie czy po prostu pojsc do ortodontki
Zadzwoń lepiej wcześniej, że masz awarię

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 10:29   #273
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
mnie orto też polecała metalowy jako lepiej, szybciej, mocniej działający i do mojej wady idealny, a o kosmetycznym powiedziała że często są awarie i trzeba bardziej na niego uważać
Ja też się zdziwiłam bo byłam pewna że będzie namawiać mnie na droższy

edit: nie ma co porównywać teraz "ja mam kosmetyczny i jest ok", bo chyba taki orto wie lepiej które aparaty są bardziej awaryjne i biorąc pod uwagę metal i kosmetyczny, ten pierwszy jest po prostu mniej awaryjnym "przypadkiem"

No pewnie. Optymalna opcja jak dla mnie to góra kosmetyczny i dół metalowy. Sama żałuję, że tak nie zrobiłam. Przy dużej wadzie zgryzu, nachodzeniu zębów, zamki kosmetyczne szybciej odpadają niż metalowe.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez chocaholic Pokaż wiadomość
Chyba czeka Cię wcześniejsza wizyta.
Stary 2012-11-27, 10:30   #274
Imraa
Rozeznanie

Na początku grudnia mam pierwszą wizytę kontrolną. Mam też ustalić termin zakładania dolnego łuku... i... wielkie obawy. Jestem nieszczęśliwą posiadaczką dolnych płasko położonych ósemek. Na pierwszej wizycie u aktualnej orto wybłagałam abyśmy się ich pozbyli dopiero po skończonym leczeniu. Wtedy się zgodziła, ale ostatnio coś pobąkiwała, że może powinnam się zapisać do chirurga. Przeraża mnie myśl usuwania tych zębów. Moje pytanie brzmi: dlaczego ósemki należy wyrywać? Czy one przeszkadzają w założeniu aparatu? Górne zęby (właściwie położone, ale tez nie wyrżnięte) mogę zostawić. Dlaczego więc konieczne jest pozbycie się tych dolnych? W niczym mi nie przeszkadzają, nie wywołują żadnych dolegliwości. Czy jest jakaś szansa, że przy wielkim uporze ort pozwoli mi je zostawić? Są takie przypadki?

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Edytowane przez Imraa
Czas edycji: 2012-11-27 o 10:32
Imraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 10:47   #275
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imraa Pokaż wiadomość
Na początku grudnia mam pierwszą wizytę kontrolną. Mam też ustalić termin zakładania dolnego łuku... i... wielkie obawy. Jestem nieszczęśliwą posiadaczką dolnych płasko położonych ósemek. Na pierwszej wizycie u aktualnej orto wybłagałam abyśmy się ich pozbyli dopiero po skończonym leczeniu. Wtedy się zgodziła, ale ostatnio coś pobąkiwała, że może powinnam się zapisać do chirurga. Przeraża mnie myśl usuwania tych zębów. Moje pytanie brzmi: dlaczego ósemki należy wyrywać? Czy one przeszkadzają w założeniu aparatu? Górne zęby (właściwie położone, ale tez nie wyrżnięte) mogę zostawić. Dlaczego więc konieczne jest pozbycie się tych dolnych? W niczym mi nie przeszkadzają, nie wywołują żadnych dolegliwości. Czy jest jakaś szansa, że przy wielkim uporze ort pozwoli mi je zostawić? Są takie przypadki?
Było o tym na poprzedniej stronie...
Raczej nie pozwoli Ci ich zostawić, bo źle położone ósemki będą spychać inne zęby i psuć efekt leczenia. Ja bym je usunęła jak najszybciej, żeby się nie okazało, że będziesz nosić dłużej aparat, bo coś zacznie się dziać.

książki
Stary 2012-11-27, 11:13   #276
Imraa
Rozeznanie

Zastanawiam się bo zanim założyłam aparat ortodontka zgodziła się na rwania po zakończeniu leczenia (widziała już wówczas zdjęcia), ale boje się, że jednak zacznie naciskać na wcześniejsze usunięcie. Strasznie się tego boję. Nie samego zabiegu, ale konsekwencji "po".

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Stary 2012-11-27, 11:26   #277
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Co do kosmetycznego, to moja orto mówiła, że najlepsze są metalowe - na kosmetyczne trzeba uważać. W sumie ja od samego początku chciałam metal ;P

Tak gadacie o tym kolorach gumek, że chyba sama sobie jakieś wezmę a nie tylko zębowe i zębowe...

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 11:37   #278
gosia_daniela
Przyczajenie

Witam wszystkie aparatki

dołączam do grona aparatek . Noszę aparat od 14.11.2012, czyli już 2 tyg , i jestem baaaaaaaardzo zadowolona . Jem już normalnie, zęby nie bolą, poliki przyzwyczaiły się do aparatu. Mam tylko problem z zajadami . Od kiedy noszę aparat to mam cały czas suche usta i w kącikach ust pojawiły mi się zajady. Na szczęście trafiłam do aptekarki, której córka też ma aparat i poleciła mi maść na zajady i problemy skórne ust Lips (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...emy-skory.html). Stosuję ją drugi dzień i jest poprawa o tyle, że się nie powiększają, ale zasychają i pęka skórka w kącikach ust przy otwieraniu buzi . Kazała też płukać usta czymś takim: szklanka wody i łyżka wody utlenionej, ma to odkażać buzię . Ogólnie ma to wszystko jeszcze trwać do ok miesiąca, aż buźka się nie przyzwyczai.

Ja również mam do usunięcia trzy ósemki, czwarta jeszcze nie wyszła, więc nie wiem co z nią będzie. Zastanawia mnie tylko to, że po prawej stronie miałam usuwany ząb i dla zachowania symetrii po lewej też będę musiała usunąć, a mam już założony aparat na górze. Czy w trakcie noszenia aparatu powinno się usuwać zęby?

No i dzięki Słodkiejmadzi dowiedziałam się, że mam wadę zgryzu: tyłozgryz i zgryz głęboki. Nie mam pojęcia jak to się leczy, ale mam nadzieję, że uda mi się z tego wykaraskać .

Jeśli ktoś chciałby zobaczyć moje ząbki to podaję linka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=438118&page=22, post 645
gosia_daniela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 12:22   #279
KinkyGirl
BAN stały

Cytat:
mnie orto też polecała metalowy jako lepiej, szybciej, mocniej działający i do mojej wady idealny, a o kosmetycznym powiedziała że często są awarie i trzeba bardziej na niego uważać
Ja też się zdziwiłam bo byłam pewna że będzie namawiać mnie na droższy

edit: nie ma co porównywać teraz "ja mam kosmetyczny i jest ok", bo chyba taki orto wie lepiej które aparaty są bardziej awaryjne i biorąc pod uwagę metal i kosmetyczny, ten pierwszy jest po prostu mniej awaryjnym "przypadkiem"
Ja byłam u dwóch ortodontek i jedna nie dość, że wywindowała cenę o 1,500 tysiąca wyższą za kosmetyczny, to też mówiła, że lepiej nie, bo jej sie gorzej na nim pracuje. Z kolei druga stwierdziła, że oba są tak samo dobre i tak samo działają i ode mnie zależy, który wybiorę. Z tym, że ja nie mam dużej wady, a ta druga ortodontka ma dużo większe doświadczenie od pierwszej. I cena aparatu różniła się o 600 zł, a nie 1500. Pierwsza po prostu nie miała jeszcze takiego doświadczenia i wolała pracować na metalowych. Zatem motywacje orto są często bardzo różne

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Było o tym na poprzedniej stronie...
Raczej nie pozwoli Ci ich zostawić, bo źle położone ósemki będą spychać inne zęby i psuć efekt leczenia. Ja bym je usunęła jak najszybciej, żeby się nie okazało, że będziesz nosić dłużej aparat, bo coś zacznie się dziać.

Właśnie, to nic strasznego. Jedyne co boli, to znieczulenie-uwierzcie. A dalej tylko słyszycie, nic nie czujecie. To nic strasznego!
KinkyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 13:38   #280
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceciii Pokaż wiadomość
Co do kosmetycznego, to moja orto mówiła, że najlepsze są metalowe - na kosmetyczne trzeba uważać. W sumie ja od samego początku chciałam metal ;P

Tak gadacie o tym kolorach gumek, że chyba sama sobie jakieś wezmę a nie tylko zębowe i zębowe...
Jak te zębowe się prezentują? Są widoczne?

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Tak mówicie o tych ósemkach, a ja nawet nie wiem jaki plan ma orto wobec moich, jeszcze niewyrośniętych. Czuję, że na najbliższej wizycie zadam ortodontce sporo pytań
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 13:58   #281
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość
Jak te zębowe się prezentują? Są widoczne?

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Tak mówicie o tych ósemkach, a ja nawet nie wiem jaki plan ma orto wobec moich, jeszcze niewyrośniętych. Czuję, że na najbliższej wizycie zadam ortodontce sporo pytań
No właśnie praktycznie nie - dlatego je wybierałam. Jak się uśmiecham to widać tylko zamki metalowe, łuk i złotawe haczyki do wyciągów, ligaturek nie widać - jak to jest w przypadku kolorowych ;P takie neutralne, moja orto na początku je poleciła i zawsze je wybierałam, ale chyba na wizycie sobie zażyczę jakiś kolorek ;P Wydaje mi się, że każda aparatka przynajmniej raz powinna wziąć kolor mieć aparat i nie zaszaleć? Przecież tylko raz będziemy go nosić ;P

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 14:04   #282
Aria93
Zakorzenienie

O, to może poproszę o kolor zębowy do aparatu kosmetycznego .
A na dół zaszaleję i wezmę różowe. Ja też nigdy nie szalałam z gumkami
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 15:49   #283
patysia_a
Raczkowanie

Hej wczoraj miałam separacje a juz wieczorem wypadła mi jedna gumka i mam wrazenie ze po tej stronie co wypadła gumka 7 sie skrzywiła w strone policzka i w ogóle wydaje mi sie ze reszta tez sie lekko skrzywiły. Jutro o 15 dopiero ide do orto mam nadzieje ze to sie nie pogorszy . Miałyscie taką sytuacje ???
patysia_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:08   #284
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patysia_a Pokaż wiadomość
Hej wczoraj miałam separacje a juz wieczorem wypadła mi jedna gumka i mam wrazenie ze po tej stronie co wypadła gumka 7 sie skrzywiła w strone policzka i w ogóle wydaje mi sie ze reszta tez sie lekko skrzywiły. Jutro o 15 dopiero ide do orto mam nadzieje ze to sie nie pogorszy . Miałyscie taką sytuacje ???
ja też do wczoraj chodzę z separacją....i szlag mnie z tym ustrojstwem chyba do piątku trafijak mi to w buzi przeszkadza,a nawet pobolewa
Powiedzcie dziewczyny,że z aparatem gorzej nie będzie?

też myślałam,że mi te głupie gumki wypadną jeszcze dnia wczorajszego,ale siedzą twardo

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:17   #285
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
ja też do wczoraj chodzę z separacją....i szlag mnie z tym ustrojstwem chyba do piątku trafijak mi to w buzi przeszkadza,a nawet pobolewa

też myślałam,że mi te głupie gumki wypadną jeszcze dnia wczorajszego,ale siedzą twardo
ja zdecydowanie wolę aparat niż separację

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:17   #286
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

Czujesz separacje? ja ialam mega sciesniete zeby i nawet nie czulam tych gumek, za to aparat.. nie moglam sie przyzwyczaic, i tak jak orto mowil.. w drugiej dobie chcialam go sobie sama sciagnac i zalowalam ze zalozylam a pozniej w ogole tez nie czulam w buzi nic

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 16:21   #287
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
ja zdecydowanie wolę aparat niż separację
to mam nadzieję
Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Czujesz separacje? ja ialam mega sciesniete zeby i nawet nie czulam tych gumek, za to aparat.. nie moglam sie przyzwyczaic, i tak jak orto mowil.. w drugiej dobie chcialam go sobie sama sciagnac i zalowalam ze zalozylam a pozniej w ogole tez nie czulam w buzi nic
czuję!z jednej strony boleśnie mi język rani.Mi tragicznie ciężko było te gumki wcisnąć,bo też mam ściśnięte zęby.Najchętniej poszłabym je wyciągnąć

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-11-27, 16:28   #288
Isanka
Zakorzenienie

byłam wczoraj u ortodontki i zapomniałam poprosić o trochę wosku byłam w aptece, ale nie mieli. nie wiecie może gdzie go kupić? mieszkam w małym miasteczku, czyli pewnie nigdzie tutaj...
Isanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 17:05   #289
madzieeek
Wtajemniczenie

Pamiętam, że gdy zakładałam aparat, to mój orto też polecił mi zwykły metalowy, jako najodpowiedniejszy do mojej wady. Byłam pozytywnie zaskoczona, że nie namawiał mnie na droższą opcję, mimo iż sam nosił wówczas kosmetyczny

Z całej aparatowej przygody to właśnie separację wspominam najgorzej, no i łańcuszek za pierwszym razem. Pamiętam też, jak orto mówił właśnie, że często pacjenci mówią, że jak się przeżyje separację, to potem już luzik, że często to separacja sprawia największy ból. Mnie baaaardzo przeszkadzała separacja na górze, na drugi dzień po założeniu miałam ochotę wydłubać sobie ją widelcem Bolały zęby od siódemek po czwórki, więc gryźć było ciężko. Natomiast na dole prawie nie odczułam separacji.

Co do ósemek...ja mam wszystkie! Dwie po lewej stronie wyrośnięte i o dziwo nie popsute po drugiej stronie schowane i też prosto nie rosną. Ale mój orto zgodnie z moim dentystą (facet jest doktorem i wykłada na UJ) stwierdzili, że nie ma sensu ich ruszać, tylko trzeba obserwować. Ich usunięcie byłoby bardzo trudne i ryzykowne, wiązałoby się z dużym ubytkiem kości i skończyłoby się zapewne na bloku operacyjnym, w najgorszym wypadku groziłoby częściowym paraliżem twarzy i języka - bo dolna ósemka bardzo blisko jakiegoś nerwu leży. Generalnie masakra. Tym sposobem mam komplet uzębienia
A o 19 będę miała górne uzębienie wolne od metalu

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 17:11   #290
_Justa_
Raczkowanie

GG do _Justa_

Cytat:
Napisane przez _Haneczka Pokaż wiadomość
Dobrze, że jest otwarty ten temat i tyle mogę się dowiedzieć. Ja do orto wybieram się w środę na pierwszą wizytę- czego mogę się spodziewać i czego powinnam dowiedzieć??
trochę pytanie wydaje się banalne ale sama nie wiedziałam co myśleć
ja miałam obejrzenie a oglądały mnie dokładnie bo mam dośc nabałaganione przesympatyczne panie śmiały się że można by mnie dokumentować taki przypadek ale poradzimy sobie bo jak lekarz chce, to wyleczy i to jest wyzwanie a nie jakieś nudne małe skrzywienia oczywiście żarty nikt nie brał tego na serio pani z takim właśnie poczuciem humoru strasznie miła osóbka wrobiła mi zdjęcie wyciski i odesłała do chirurga po zdjęcie w 3D.

Już jutro aparat!!

o jacie! IllegalKiss! super! z ząbkami nie jest źle nie przesadzaj zobaczyłabyś moja to by ci samoocena wzrosła +100% ale wiem wiem ze mną to już nie tak łatwo nabieram jeszcze większego entuzjazmu od takich zdjęć jeśli można tak to nazwać
śliczne ząbki i uśmiech

Cytat:
Napisane przez Isanka Pokaż wiadomość
byłam wczoraj u ortodontki i zapomniałam poprosić o trochę wosku byłam w aptece, ale nie mieli. nie wiecie może gdzie go kupić? mieszkam w małym miasteczku, czyli pewnie nigdzie tutaj...
Kurcze ja bym ci poradziła zalepiać czymś innym co pod ręką ale lepiej nie tylko jak się będzie źle źle działo. Ja bym na twoim miejscu podskoczyła do ortodontki i panią z recepcji zapytała o to czy ma i najwyżej kupić czy może mają to by ci dali. a jak nie to na allegro powinny być. Np u mojej orto jest recepcjonista i chyba 3 panie ortodontki które przyjmują na raz pewnie jedna pomaga a druga coś od zdjęć. może byś musiała poczekać aż skończy z klientem albo zadzwonić.

Dużo tu pytań rozpoczętych ale muszę was spytać o coś!

Jutro mam wizyte i miałam na razie tylko wyciski. mam mieć zakładany aparat ale czy jest możliwość że pani mi założy te gumki do separacji? ile z nimi bym musiała chodzić? chciałabym już mieć aparat... na razie nic nikt nie mówił. I do tego pytanie czy może mnie skierować np na piaskowanie czy usuwanie kamienia? nawet nie wiem czy jakiś mam
_Justa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 17:24   #291
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Z całej aparatowej przygody to właśnie separację wspominam najgorzej, no i łańcuszek za pierwszym razem. Pamiętam też, jak orto mówił właśnie, że często pacjenci mówią, że jak się przeżyje separację, to potem już luzik, że często to separacja sprawia największy ból. Mnie baaaardzo przeszkadzała separacja na górze, na drugi dzień po założeniu miałam ochotę wydłubać sobie ją widelcem Bolały zęby od siódemek po czwórki, więc gryźć było ciężko. Natomiast na dole prawie nie odczułam separacji.

Co do ósemek...ja mam wszystkie! Dwie po lewej stronie wyrośnięte i o dziwo nie popsute po drugiej stronie schowane i też prosto nie rosną. Ale mój orto zgodnie z moim dentystą (facet jest doktorem i wykłada na UJ) stwierdzili, że nie ma sensu ich ruszać, tylko trzeba obserwować. Ich usunięcie byłoby bardzo trudne i ryzykowne, wiązałoby się z dużym ubytkiem kości i skończyłoby się zapewne na bloku operacyjnym, w najgorszym wypadku groziłoby częściowym paraliżem twarzy i języka - bo dolna ósemka bardzo blisko jakiegoś nerwu leży. Generalnie masakra. Tym sposobem mam komplet uzębienia
A o 19 będę miała górne uzębienie wolne od metalu
o jeju miód na moje serce i obolałe zęby-oby tak w moim przypadku byłobo jak będzie z aparatem gorzej to nie wiem co zrobię

no piękny ósemkowy horror nam tu przedstawiłaśja jedną dolną mam mam przekrzywioną i na wpół wyrośniętą i wątpie,że ot tak zostanie mi ona wyrwana.Obawiam się,że trzeba będzie ją operacyjnie robića po Twoim opisie to ja sie nigdzie nie wybieram.
19 grudnia idę na wyrwanie siódemki,to od razu wypytam o tą głupią ósemkę.
Cytat:
Napisane przez _Justa_ Pokaż wiadomość
Już jutro aparat!!

Dużo tu pytań rozpoczętych ale muszę was spytać o coś!

Jutro mam wizyte i miałam na razie tylko wyciski. mam mieć zakładany aparat ale czy jest możliwość że pani mi założy te gumki do separacji? ile z nimi bym musiała chodzić? chciałabym już mieć aparat... na razie nic nikt nie mówił. I do tego pytanie czy może mnie skierować np na piaskowanie czy usuwanie kamienia? nawet nie wiem czy jakiś mam
ja na pierwszej wizycie u orto zapytałam o stan zębów i to czy mam kamień,czy mam zrobić piaskowanie przed założeniem aparatu.
Zapytaj jutro i tyle.

ja z separacją chodzę od wczoraj,a w piątek zakładam aparat.

może nic Ci nie mówiła,bo nie potrzebujesz separacji?

Stary 2012-11-27, 17:36   #292
Lolaa87
Zadomowienie

Wczoraj miałam wizytę I dzisiaj mnie mega boli lewa dwójka i wszystkie zęby mnie swędzą
Miałam też 3 zamki przyklejane w inne miejsce i jak orto ściągała z jednego zeba to bardzo bolało, ale jest nadwrażliwy to pewnie dlatego
Stary 2012-11-27, 17:39   #293
Imraa
Rozeznanie

Zastanawiam się, czy jest możliwość bym na własną odpowiedzialność nie usuwała ósemek.... Wolę zaryzykować, że może kiedyś znów mi popsują zgryz na dole niż je ruszać. Widziałam koszmary po rwaniu ósemek u mnie w rodzinie i nie zamierzam takich katuszy przechodzić.

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Stary 2012-11-27, 17:59   #294
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiam się, czy jest możliwość bym na własną odpowiedzialność nie usuwała ósemek.... Wolę zaryzykować, że może kiedyś znów mi popsują zgryz na dole niż je ruszać. Widziałam koszmary po rwaniu ósemek u mnie w rodzinie i nie zamierzam takich katuszy przechodzić.
To po co w ogóle zakładać aparat?
Skoro Twoje ósemki już teraz rosną źle to prawdopodobieństwo, że popsują ci efekt leczenia jest duże skoro nawet Twoja orto nalega na ich wyrwanie. W takim razie moim zdaniem w ogóle nie warto tracić czasu i pieniędzy na aparat, znosić bólu, skoro efekt ma być na krótki czas.

książki
Stary 2012-11-27, 18:15   #295
Imraa
Rozeznanie

Cytat:
To po co w ogóle zakładać aparat?
Skoro Twoje ósemki już teraz rosną źle to prawdopodobieństwo, że popsują ci efekt leczenia jest duże skoro nawet Twoja orto nalega na ich wyrwanie. W takim razie moim zdaniem w ogóle nie warto tracić czasu i pieniędzy na aparat, znosić bólu, skoro efekt ma być na krótki czas.
1) zalezy mi głównie na wyprostowaniu górnego łuku. Moje zęby są tam tragiczne. Na dole mam tylko jedną trójkę poza łukiem. Reszta jest piękna.

2) moja ortodontka zgodziła się na początku omawiania planu leczenia na rwanie zębów po zdjęciu aparatu chyba, że w trakcie leczenia ósemki zaczęłyby stwarzać jakieś dolegliwości. Ostatnio jednak naciskała mnie na pozbycie się ich już, bo pewnie KIEDYŚ sytuacja mnie do tego i tak zmusi. Cóż, wolę rwać jak mnie zmusi....

3) mam blisko 30 lat i ósemki bardzo duże, więc kolejnych centymetrów raczej rosnąć nie będą. Na razie nie naciskają na siódemki, więc też nie wpływają na stłoczenie zębów.

Mam wrażenie, że popycha się mnie na rwania tych zębów bo ósemki są problemowe i lepiej je usunąć już niż wowczas, kiedy dadzą o sobie znać. Przecież gdyby miały wpływać na dolne zeby już teraz to ortodonta nawet by nie wspomniała, że moge je rwać po zakończeniu leczenia.

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Edytowane przez Imraa
Czas edycji: 2012-11-27 o 18:18
Stary 2012-11-27, 18:28   #296
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
1) zalezy mi głównie na wyprostowaniu górnego łuku. Moje zęby są tam tragiczne. Na dole mam tylko jedną trójkę poza łukiem. Reszta jest piękna.

2) moja ortodontka zgodziła się na początku omawiania planu leczenia na rwanie zębów po zdjęciu aparatu chyba, że w trakcie leczenia ósemki zaczęłyby stwarzać jakieś dolegliwości. Ostatnio jednak naciskała mnie na pozbycie się ich już, bo pewnie KIEDYŚ sytuacja mnie do tego i tak zmusi. Cóż, wolę rwać jak mnie zmusi....

3) mam blisko 30 lat i ósemki bardzo duże, więc kolejnych centymetrów raczej rosnąć nie będą. Na razie nie naciskają na siódemki, więc też nie wpływają na stłoczenie zębów.

Mam wrażenie, że popycha się mnie na rwania tych zębów bo ósemki są problemowe i lepiej je usunąć już niż wowczas, kiedy dadzą o sobie znać. Przecież gdyby miały wpływać na dolne zeby już teraz to ortodonta nawet by nie wspomniała, że moge je rwać po zakończeniu leczenia.
1) A masz wadę zgryzu?
2) A kiedy wg Ciebie Cię zmusi? Jak już zobaczysz, że zęby się krzywią? Wtedy będzie za późno, skrzywione przez ósemki zęby rzadko wracają na swoje miejsca.
3) Oczywiście, że nie będą rosnąć, w sensie powiększać się. Ale przez aparat będą działałby na nie różne siły, więc nie jest powiedziane, że nie zaczną spychać innych zębów.
Usunęłabym tym bardziej, że ósemki często wychodzą późno, jak jeszcze aparat zrobi im miejsce tym bardziej mogą mieć 'motywację' być wyjść.

Są problemowe, u Ciebie sama ortodontka stwierdziła ich problemowość skoro rosną źle. Moje górne ósemki rosną prosto i ortodontka nie chce ich wyrywać, na dole rosły krzywo i trzeba było wyrwać, wiec nie jest tak, że ortodonci upierają się przy wyrywaniu ósemek 'bo tak'.

książki
Stary 2012-11-27, 18:40   #297
kiitty
Zakorzenienie

a mi się dzisiaj aparat w jednym miejscu tak jakby poluzował
ortodontka zakładając mi aparat celowo pominęła mi prawą dwójkę, bo jest trochę cofnięta (tutaj możecie zoabczyć)
dzisiaj po posiłku jak myłam zęby to zauważyłam, że w tym miejscu, gdzie ta dwójka jest pominięta aparat stał się luźniejszy.. wcześniej był zdecydowanie mocniej napięty, a w tej chwili mogę nim poruszać.
zadzwoniłam już do ortodontki i jutro mam podjechać. w sumie może nic takiego się nie dzieje, ale kolejną wizytę mam dopiero 9 stycznia, a nie chciałabm do tej pory codzić z poluzowanym drutem ;d
Stary 2012-11-27, 18:49   #298
KinkyGirl
BAN stały

Dziewczyny, a odnośnie sprzętu do ząbków(mam na myśli głownie nić dentystyczną i płyn do płukania jamy ustnej) stawiacie na dorgie firmy np.Oral B, czy kupujecie tańsze np.Rossmanowskie :P ? Myślicie, że jest jakaś różnica w działaniu? WYdaje mi się, że np. nić z firmy Prokudent czy jakoś tam z rossmana nie powinna być gorsza od Oral B
KinkyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 18:54   #299
Imraa
Rozeznanie

Cytat:
1) A masz wadę zgryzu?
2) A kiedy wg Ciebie Cię zmusi? Jak już zobaczysz, że zęby się krzywią? Wtedy będzie za późno, skrzywione przez ósemki zęby rzadko wracają na swoje miejsca.
3) Oczywiście, że nie będą rosnąć, w sensie powiększać się. Ale przez aparat będą działałby na nie różne siły, więc nie jest powiedziane, że nie zaczną spychać innych zębów.
Usunęłabym tym bardziej, że ósemki często wychodzą późno, jak jeszcze aparat zrobi im miejsce tym bardziej mogą mieć 'motywację' być wyjść.

Są problemowe, u Ciebie sama ortodontka stwierdziła ich problemowość skoro rosną źle. Moje górne ósemki rosną prosto i ortodontka nie chce ich wyrywać, na dole rosły krzywo i trzeba było wyrwać, wiec nie jest tak, że ortodonci upierają się przy wyrywaniu ósemek 'bo tak'.
1) tak, mam lekki tyłozgryz. Nie jest on bardzo widoczny, ale razem z orto zdecydowaliśmy, że skoro już prostujemy to całość.

2) o usuwaniu ósemek rozmawiałam z ortodontką dwukrotnie. Już na pierwszej wizycie zapytałam o te zęby (znałam ich położenie bo RTG już miałam). Lekarka skonsultowała mój przypadek z chirurgiem i poinformowała, że możemy zęby zostawić do czasu wyleczenia zgryzu, chyba, że w trakcie zaobserwujemy niepokojące objawy (szczękościsk, ból, itp.). Po tak przedstawionym planie leczenia założyłam górny łuk, ale na ostatniej wizycie ortodontka poruszyła ponownie kwestię ósemek, a dokładnie zapytała czy nie chcę się umowić na ich rwanie, bo ich chirurgowi zwolniło sie miejsce. Przypomniałam jej o naszej pierwszej rozmowie i znów przytaknęła, że pozbywamy się po zakończeniu leczenia. Nie jestem tylko pewna czy ona nie zmieni zdania... To mnie przeraża, bo umawiałam się na inne leczenie.

3) i nie, nie ma szansy, że te zeby zechcą wyjść. Nie przy takim położeniu.

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Stary 2012-11-27, 19:05   #300
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
1) tak, mam lekki tyłozgryz. Nie jest on bardzo widoczny, ale razem z orto zdecydowaliśmy, że skoro już prostujemy to całość.

2) o usuwaniu ósemek rozmawiałam z ortodontką dwukrotnie. Już na pierwszej wizycie zapytałam o te zęby (znałam ich położenie bo RTG już miałam). Lekarka skonsultowała mój przypadek z chirurgiem i poinformowała, że możemy zęby zostawić do czasu wyleczenia zgryzu, chyba, że w trakcie zaobserwujemy niepokojące objawy (szczękościsk, ból, itp.). Po tak przedstawionym planie leczenia założyłam górny łuk, ale na ostatniej wizycie ortodontka poruszyła ponownie kwestię ósemek, a dokładnie zapytała czy nie chcę się umowić na ich rwanie, bo ich chirurgowi zwolniło sie miejsce. Przypomniałam jej o naszej pierwszej rozmowie i znów przytaknęła, że pozbywamy się po zakończeniu leczenia. Nie jestem tylko pewna czy ona nie zmieni zdania... To mnie przeraża, bo umawiałam się na inne leczenie.

3) i nie, nie ma szansy, że te zeby zechcą wyjść. Nie przy takim położeniu.
Czyli ruszasz dolny łuk.
Nie rozumiem tego, że 'umawiałaś się na inne leczenie'. Piszesz jakby ortodontka chciała zrobić Ci krzywdę, a usuwanie źle rosnących ósemek jest całkowicie normalne i pożądane przy prostowaniu zębów. I tak będziesz musiała to zrobić i tak, a lepiej zrobić to póki nie ma negatywnych skutków.
Mogą nie móc wyjść, ale chcieć wyjść Stąd właśnie bierze się nacisk na inne zęby.

książki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości