|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pewnie. Optymalna opcja jak dla mnie to góra kosmetyczny i dół metalowy. Sama żałuję, że tak nie zrobiłam. Przy dużej wadzie zgryzu, nachodzeniu zębów, zamki kosmetyczne szybciej odpadają niż metalowe. ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Chyba czeka Cię wcześniejsza wizyta.
|
|
#274 |
|
Rozeznanie
|
Na początku grudnia mam pierwszą wizytę kontrolną. Mam też ustalić termin zakładania dolnego łuku... i... wielkie obawy. Jestem nieszczęśliwą posiadaczką dolnych płasko położonych ósemek. Na pierwszej wizycie u aktualnej orto wybłagałam abyśmy się ich pozbyli dopiero po skończonym leczeniu. Wtedy się zgodziła, ale ostatnio coś pobąkiwała, że może powinnam się zapisać do chirurga. Przeraża mnie myśl usuwania tych zębów. Moje pytanie brzmi: dlaczego ósemki należy wyrywać? Czy one przeszkadzają w założeniu aparatu? Górne zęby (właściwie położone, ale tez nie wyrżnięte) mogę zostawić. Dlaczego więc konieczne jest pozbycie się tych dolnych? W niczym mi nie przeszkadzają, nie wywołują żadnych dolegliwości. Czy jest jakaś szansa, że przy wielkim uporze ort pozwoli mi je zostawić? Są takie przypadki?
"Osculum proditione mortiferum est..." ex-aparatka 19.10.12-23.12.14 Edytowane przez Imraa Czas edycji: 2012-11-27 o 10:32 |
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej nie pozwoli Ci ich zostawić, bo źle położone ósemki będą spychać inne zęby i psuć efekt leczenia. Ja bym je usunęła jak najszybciej, żeby się nie okazało, że będziesz nosić dłużej aparat, bo coś zacznie się dziać. |
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
Zastanawiam się bo zanim założyłam aparat ortodontka zgodziła się na rwania po zakończeniu leczenia (widziała już wówczas zdjęcia), ale boje się, że jednak zacznie naciskać na wcześniejsze usunięcie. Strasznie się tego boję. Nie samego zabiegu, ale konsekwencji "po".
![]()
|
#277 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Co do kosmetycznego, to moja orto mówiła, że najlepsze są metalowe - na kosmetyczne trzeba uważać. W sumie ja od samego początku chciałam metal ;P
Tak gadacie o tym kolorach gumek, że chyba sama sobie jakieś wezmę a nie tylko zębowe i zębowe...
|
#278 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie aparatki
![]() dołączam do grona aparatek . Noszę aparat od 14.11.2012, czyli już 2 tyg , i jestem baaaaaaaardzo zadowolona . Od kiedy noszę aparat to mam cały czas suche usta i w kącikach ust pojawiły mi się zajady. Na szczęście trafiłam do aptekarki, której córka też ma aparat i poleciła mi maść na zajady i problemy skórne ust Lips (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...emy-skory.html). Stosuję ją drugi dzień i jest poprawa o tyle, że się nie powiększają, ale zasychają i pęka skórka w kącikach ust przy otwieraniu buzi . Kazała też płukać usta czymś takim: szklanka wody i łyżka wody utlenionej, ma to odkażać buzię . Ogólnie ma to wszystko jeszcze trwać do ok miesiąca, aż buźka się nie przyzwyczai.Ja również mam do usunięcia trzy ósemki, czwarta jeszcze nie wyszła, więc nie wiem co z nią będzie. Zastanawia mnie tylko to, że po prawej stronie miałam usuwany ząb i dla zachowania symetrii po lewej też będę musiała usunąć, a mam już założony aparat na górze. Czy w trakcie noszenia aparatu powinno się usuwać zęby? No i dzięki Słodkiejmadzi dowiedziałam się, że mam wadę zgryzu: tyłozgryz i zgryz głęboki. Nie mam pojęcia jak to się leczy, ale mam nadzieję, że uda mi się z tego wykaraskać .Jeśli ktoś chciałby zobaczyć moje ząbki to podaję linka ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=438118&page=22, post 645 |
|
|
|
#279 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
Właśnie, to nic strasznego. Jedyne co boli, to znieczulenie-uwierzcie. A dalej tylko słyszycie, nic nie czujecie. To nic strasznego! |
||
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Tak mówicie o tych ósemkach, a ja nawet nie wiem jaki plan ma orto wobec moich, jeszcze niewyrośniętych. Czuję, że na najbliższej wizycie zadam ortodontce sporo pytań
|
|
|
|
|
#281 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
mieć aparat i nie zaszaleć? Przecież tylko raz będziemy go nosić ;P
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
O, to może poproszę o kolor zębowy do aparatu kosmetycznego
.A na dół zaszaleję i wezmę różowe. Ja też nigdy nie szalałam z gumkami
|
|
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
Hej
wczoraj miałam separacje a juz wieczorem wypadła mi jedna gumka i mam wrazenie ze po tej stronie co wypadła gumka 7 sie skrzywiła w strone policzka i w ogóle wydaje mi sie ze reszta tez sie lekko skrzywiły. Jutro o 15 dopiero ide do orto mam nadzieje ze to sie nie pogorszy . Miałyscie taką sytuacje ???
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzcie dziewczyny,że z aparatem gorzej nie będzie? ![]() też myślałam,że mi te głupie gumki wypadną jeszcze dnia wczorajszego,ale siedzą twardo
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ialam mega sciesniete zeby i nawet nie czulam tych gumek, za to aparat.. nie moglam sie przyzwyczaic, i tak jak orto mowil.. w drugiej dobie chcialam go sobie sama sciagnac i zalowalam ze zalozylam a pozniej w ogole tez nie czulam w buzi nic
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
to mam nadzieję
![]() Cytat:
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
byłam wczoraj u ortodontki i zapomniałam poprosić o trochę wosku
byłam w aptece, ale nie mieli. nie wiecie może gdzie go kupić? mieszkam w małym miasteczku, czyli pewnie nigdzie tutaj...
|
|
|
|
#289 |
|
Wtajemniczenie
|
Pamiętam, że gdy zakładałam aparat, to mój orto też polecił mi zwykły metalowy, jako najodpowiedniejszy do mojej wady. Byłam pozytywnie zaskoczona, że nie namawiał mnie na droższą opcję, mimo iż sam nosił wówczas kosmetyczny
![]() Z całej aparatowej przygody to właśnie separację wspominam najgorzej, no i łańcuszek za pierwszym razem. Pamiętam też, jak orto mówił właśnie, że często pacjenci mówią, że jak się przeżyje separację, to potem już luzik, że często to separacja sprawia największy ból. Mnie baaaardzo przeszkadzała separacja na górze, na drugi dzień po założeniu miałam ochotę wydłubać sobie ją widelcem Bolały zęby od siódemek po czwórki, więc gryźć było ciężko. Natomiast na dole prawie nie odczułam separacji.Co do ósemek...ja mam wszystkie! Dwie po lewej stronie wyrośnięte i o dziwo nie popsute A o 19 będę miała górne uzębienie wolne od metalu
|
#290 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja miałam obejrzenie a oglądały mnie dokładnie bo mam dośc nabałaganione przesympatyczne panie śmiały się że można by mnie dokumentować taki przypadek ale poradzimy sobie bo jak lekarz chce, to wyleczy i to jest wyzwanie a nie jakieś nudne małe skrzywienia oczywiście żarty nikt nie brał tego na serio pani z takim właśnie poczuciem humoru strasznie miła osóbka wrobiła mi zdjęcie wyciski i odesłała do chirurga po zdjęcie w 3D. Już jutro aparat!! o jacie! IllegalKiss! super! z ząbkami nie jest źle nie przesadzaj zobaczyłabyś moja to by ci samoocena wzrosła +100% nabieram jeszcze większego entuzjazmu od takich zdjęć jeśli można tak to nazwać śliczne ząbki i uśmiech Cytat:
![]() Dużo tu pytań rozpoczętych ale muszę was spytać o coś! Jutro mam wizyte i miałam na razie tylko wyciski. mam mieć zakładany aparat ale czy jest możliwość że pani mi założy te gumki do separacji? ile z nimi bym musiała chodzić? chciałabym już mieć aparat... na razie nic nikt nie mówił. I do tego pytanie czy może mnie skierować np na piaskowanie czy usuwanie kamienia? nawet nie wiem czy jakiś mam
|
||
|
|
|
#291 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jak będzie z aparatem gorzej to nie wiem co zrobięno piękny ósemkowy horror nam tu przedstawiłaś ja jedną dolną mam mam przekrzywioną i na wpół wyrośniętą i wątpie,że ot tak zostanie mi ona wyrwana.Obawiam się,że trzeba będzie ją operacyjnie robić19 grudnia idę na wyrwanie siódemki,to od razu wypytam o tą głupią ósemkę. Cytat:
Zapytaj jutro i tyle. ja z separacją chodzę od wczoraj,a w piątek zakładam aparat. może nic Ci nie mówiła,bo nie potrzebujesz separacji?
|
|
#292 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj miałam wizytę
I dzisiaj mnie mega boli lewa dwójka i wszystkie zęby mnie swędzą Miałam też 3 zamki przyklejane w inne miejsce i jak orto ściągała z jednego zeba to bardzo bolało, ale jest nadwrażliwy to pewnie dlatego
|
#293 |
|
Rozeznanie
|
Zastanawiam się, czy jest możliwość bym na własną odpowiedzialność nie usuwała ósemek....
Wolę zaryzykować, że może kiedyś znów mi popsują zgryz na dole niż je ruszać. Widziałam koszmary po rwaniu ósemek u mnie w rodzinie i nie zamierzam takich katuszy przechodzić.
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro Twoje ósemki już teraz rosną źle to prawdopodobieństwo, że popsują ci efekt leczenia jest duże skoro nawet Twoja orto nalega na ich wyrwanie. W takim razie moim zdaniem w ogóle nie warto tracić czasu i pieniędzy na aparat, znosić bólu, skoro efekt ma być na krótki czas. |
|
|
|
|
#295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2) moja ortodontka zgodziła się na początku omawiania planu leczenia na rwanie zębów po zdjęciu aparatu chyba, że w trakcie leczenia ósemki zaczęłyby stwarzać jakieś dolegliwości. Ostatnio jednak naciskała mnie na pozbycie się ich już, bo pewnie KIEDYŚ sytuacja mnie do tego i tak zmusi. Cóż, wolę rwać jak mnie zmusi.... 3) mam blisko 30 lat i ósemki bardzo duże, więc kolejnych centymetrów raczej rosnąć nie będą. Na razie nie naciskają na siódemki, więc też nie wpływają na stłoczenie zębów. Mam wrażenie, że popycha się mnie na rwania tych zębów bo ósemki są problemowe i lepiej je usunąć już niż wowczas, kiedy dadzą o sobie znać. Przecież gdyby miały wpływać na dolne zeby już teraz to ortodonta nawet by nie wspomniała, że moge je rwać po zakończeniu leczenia.
"Osculum proditione mortiferum est..." ex-aparatka 19.10.12-23.12.14 Edytowane przez Imraa Czas edycji: 2012-11-27 o 18:18 |
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) A kiedy wg Ciebie Cię zmusi? Jak już zobaczysz, że zęby się krzywią? Wtedy będzie za późno, skrzywione przez ósemki zęby rzadko wracają na swoje miejsca. 3) Oczywiście, że nie będą rosnąć, w sensie powiększać się. Ale przez aparat będą działałby na nie różne siły, więc nie jest powiedziane, że nie zaczną spychać innych zębów. Usunęłabym tym bardziej, że ósemki często wychodzą późno, jak jeszcze aparat zrobi im miejsce tym bardziej mogą mieć 'motywację' być wyjść. Są problemowe, u Ciebie sama ortodontka stwierdziła ich problemowość skoro rosną źle. Moje górne ósemki rosną prosto i ortodontka nie chce ich wyrywać, na dole rosły krzywo i trzeba było wyrwać, wiec nie jest tak, że ortodonci upierają się przy wyrywaniu ósemek 'bo tak'. |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
a mi się dzisiaj aparat w jednym miejscu tak jakby poluzował
![]() ortodontka zakładając mi aparat celowo pominęła mi prawą dwójkę, bo jest trochę cofnięta (tutaj możecie zoabczyć) dzisiaj po posiłku jak myłam zęby to zauważyłam, że w tym miejscu, gdzie ta dwójka jest pominięta aparat stał się luźniejszy.. wcześniej był zdecydowanie mocniej napięty, a w tej chwili mogę nim poruszać. zadzwoniłam już do ortodontki i jutro mam podjechać. w sumie może nic takiego się nie dzieje, ale kolejną wizytę mam dopiero 9 stycznia, a nie chciałabm do tej pory codzić z poluzowanym drutem ;d |
|
|
|
#298 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, a odnośnie sprzętu do ząbków(mam na myśli głownie nić dentystyczną i płyn do płukania jamy ustnej) stawiacie na dorgie firmy np.Oral B, czy kupujecie tańsze np.Rossmanowskie :P ? Myślicie, że jest jakaś różnica w działaniu? WYdaje mi się, że np. nić z firmy Prokudent czy jakoś tam z rossmana nie powinna być gorsza od Oral B
|
|
|
|
#299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2) o usuwaniu ósemek rozmawiałam z ortodontką dwukrotnie. Już na pierwszej wizycie zapytałam o te zęby (znałam ich położenie bo RTG już miałam). Lekarka skonsultowała mój przypadek z chirurgiem i poinformowała, że możemy zęby zostawić do czasu wyleczenia zgryzu, chyba, że w trakcie zaobserwujemy niepokojące objawy (szczękościsk, ból, itp.). Po tak przedstawionym planie leczenia założyłam górny łuk, ale na ostatniej wizycie ortodontka poruszyła ponownie kwestię ósemek, a dokładnie zapytała czy nie chcę się umowić na ich rwanie, bo ich chirurgowi zwolniło sie miejsce. Przypomniałam jej o naszej pierwszej rozmowie i znów przytaknęła, że pozbywamy się po zakończeniu leczenia. Nie jestem tylko pewna czy ona nie zmieni zdania... To mnie przeraża, bo umawiałam się na inne leczenie. 3) i nie, nie ma szansy, że te zeby zechcą wyjść. Nie przy takim położeniu.
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem tego, że 'umawiałaś się na inne leczenie'. Piszesz jakby ortodontka chciała zrobić Ci krzywdę, a usuwanie źle rosnących ósemek jest całkowicie normalne i pożądane przy prostowaniu zębów. I tak będziesz musiała to zrobić i tak, a lepiej zrobić to póki nie ma negatywnych skutków. Mogą nie móc wyjść, ale chcieć wyjść Stąd właśnie bierze się nacisk na inne zęby.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

a nie tylko zębowe i zębowe...

nawet nie wiem czy jakiś mam
bo jak będzie z aparatem gorzej to nie wiem co zrobię
ja jedną dolną mam mam przekrzywioną i na wpół wyrośniętą i wątpie,że ot tak zostanie mi ona wyrwana.Obawiam się,że trzeba będzie ją operacyjnie robić