Uczulenie na pszenice, gluten i białko krowie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-27, 16:24   #1
agnieszka25l
Raczkowanie

Uczulenie na pszenice, gluten i białko krowie

jak w temacie, dowiedziałam się że jestem uczulona na gluten, pszenice i białko krowie. Zatem czy wszystkie produkty bezglutenowe nie zawierają również pszenicy oraz mleka krowiego? Czy spokojnie mogę pić mleko sojowe jak dotychczas, jeść ryż, kasze gryczaną, mięso wołowe, drób- oczywiście nieprzetworzone oraz soczewice, cieciorkę, wszystkie warzywa i owoce czy cole zero? Znacie jakieś dobre książki z przepisami? Bede wdzięczna za informacje
agnieszka25l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 17:45   #2
Magda_ZaletyDiety
Przyczajenie

Dot.: Uczulenie na pszenice, gluten i białko krowie

Jest strasznie fajny portal dotyczący celiakii http://www.celiakia.pl/
Jeśli dołączysz do stowarzyszenia (opłata roczna wynosi jakieś 20-30zł) wysyłają Ci przewodnik dot. celiakii, zasady diety i co (chyba) miesiąc dostajesz magazyn. Ogólnie na stronie jest mnóstwo informacji i przepisów
Magda_ZaletyDiety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 18:01   #3
poldzik
Zadomowienie

A ja Cie zapraszam na ten watek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593241

poszukaj w necie przepisow z "diety paleo" - bez zboz i nabialu..
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 19:40   #4
agnieszka25l
Raczkowanie

Ta dieta paleo jest dietą odchudzającą a nie takiej poszukuję, chciałabym po prostu zdrowo jeść aby nie dostawać uczuleń. Jeśli będę chciała schudnąć ograniczę liczbę kcal w obrębie dopuszczalnych produktów ale nie o to mi teraz chodzi. Ta dieta z pozoru pasuje do mnie ale jej geneza jest zupełnie inna, niepodyktowana tymi samymi czynnikami i ogranicza np. kukurydze która chyba nie zawiera glutenu- a tak samo może być z innymi produktami.

W tej chwili zależy mi na odpowiedzi na powyższe pytania co do produktów, może jest ktoś kto sam ma podobne uczulenia? Zadałam to samo pytanie na tym forum z 1 postu ale chyba na razie nikt tam nie zagląda. Bede wdzięczna za dalsze odp.
Stary 2012-11-27, 21:05   #5
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka25l Pokaż wiadomość
Czy spokojnie mogę pić mleko sojowe jak dotychczas, jeść ryż, kasze gryczaną, mięso wołowe, drób- oczywiście nieprzetworzone oraz soczewice, cieciorkę, wszystkie warzywa i owoce czy cole zero?
Niestety nie. Zwłaszcza z kaszami jest problem. Bo te co nie zawierają glutenu są często pakowane w fabrykach, w których pakują również też z glutenem i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że się kasze wymieszają. Co do mięsa, to chyba też nie jest do końca "bezpieczne", bo przecież krowy karmione są paszą. Jest forum nt. celiakii i tam dużo o tym piszą użytkownicy.
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 07:40   #6
Magda_ZaletyDiety
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Niestety nie. Zwłaszcza z kaszami jest problem. Bo te co nie zawierają glutenu są często pakowane w fabrykach, w których pakują również też z glutenem i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że się kasze wymieszają. Co do mięsa, to chyba też nie jest do końca "bezpieczne", bo przecież krowy karmione są paszą. Jest forum nt. celiakii i tam dużo o tym piszą użytkownicy.
Mięso nie zawiera glutenu! Akurat w tym przypadku jest to jeden z bezpieczniejszych produktów. Chyba że jest to kotlet zapanierowany w bułce tartej ale czyste mięso glutenu nie zawiera. Tu masz wykaz produktów bezglutenowych: http://www.celiakia.pl/wp-content/up...15.07.2012.pdf i naprawdę radzę zapisać się do stowarzyszenia. Bardzo pomagają ludziom takim jak Ty
Magda_ZaletyDiety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 11:45   #7
klora
Rozeznanie

Cytat:
Ta dieta paleo jest dietą odchudzającą a nie takiej poszukuję, chciałabym po prostu zdrowo jeść aby nie dostawać uczuleń. Jeśli będę chciała schudnąć ograniczę liczbę kcal w obrębie dopuszczalnych produktów ale nie o to mi teraz chodzi. Ta dieta z pozoru pasuje do mnie ale jej geneza jest zupełnie inna, niepodyktowana tymi samymi czynnikami i ogranicza np. kukurydze która chyba nie zawiera glutenu- a tak samo może być z innymi produktami.

W tej chwili zależy mi na odpowiedzi na powyższe pytania co do produktów, może jest ktoś kto sam ma podobne uczulenia? Zadałam to samo pytanie na tym forum z 1 postu ale chyba na razie nikt tam nie zagląda. Bede wdzięczna za dalsze odp.
Paleo nie jest dieta odchudzajaca.
Jak masz uczuelnie na gluten to eliminacja wszystkich zboz oraz produktow podobnych molekularnie do glutenu jest obowiazkowa.

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-28, 15:50   #8
xzora
Zakorzenienie

agnieszka25l, ja również polecam zapoznać się bliżej z paleo, bo wcale nie o odchudzanie chodzi, ponadto zasady paleo są tożsame z twoimi restrykcjami żywieniowymi, więc warto popatrzeć na przepisy z tej diety żeby urozmaicić jadłospis
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 18:07   #9
LadyMagnolia
Rozeznanie

Od ponad 2 lat jestem na diecie bezglutenowej. Należę do Stowarzyszenia. Czasopismo niestety nie wychodzi co miesiąc. Na forum czasem zaglądam, ale raczej korzystam ze strony stowarzyszenia. Na www.celiakia.pl jest sporo informacji: wykaz produktów bezglutenowych, linki do przepisów, badania normalnie dostępnych produktów. Są sklepy internetowe z żywności bezglutenową, gdzie najbardziej opłaca się dokonywać zakupów. No i oczywiście blogi bezglutków osobiście polecam www.natchniona.pl . Jeśli masz jakieś pytania pisz na priv.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-11-29 o 18:14
LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 12:54   #10
agnieszka25l
Raczkowanie

a czy moge jeść czekolade lind 70% gorzką? Nie ma w niej mleka, nie widzę w składzie glutenu, pszenicy.Jakie jecie słodycze, zaznaczam ze nie moge z białkiem krowim
Stary 2012-11-30, 13:46   #11
xzora
Zakorzenienie

skoro nie ma pszenicy i mleka, to ja bym jadła

sama się właśnie zastanawiam nad słodyczami, zbliżają się święta, na stole będzie tyle świątecznych wypieków, więc muszę sobie coś wymyślić jako rekompensatę.
Rok (czy dwa) temu zrobiłam pańską skórkę, nawet smaczna była: http://kotlet.tv/panska-skorka

agnieszka, w jaki sposób lekarz potwierdził u Ciebie uczulenie na gluten i krowie białko?

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2012-11-30 o 13:48
Stary 2012-11-30, 13:47   #12
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
a czy moge jeść czekolade lind 70% gorzką? Nie ma w niej mleka, nie widzę w składzie glutenu, pszenicy.Jakie jecie słodycze, zaznaczam ze nie moge z białkiem krowim
Tylko, że z tego co pamiętam, to na opakowaniach czekolad Lind jest napisane, że czekolada może zawierać śladowe ilości glutenu...
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 13:49   #13
agnieszka25l
Raczkowanie

Nie widziałam tego na opakowaniu ale jednak nie kupiłam bo nie miałam pewności. Miałam badanie alergologiczne metodą SIT.
Stary 2012-11-30, 13:51   #14
xzora
Zakorzenienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3789797 2]Tylko, że z tego co pamiętam, to na opakowaniach czekolad Lind jest napisane, że czekolada może zawierać śladowe ilości glutenu...[/QUOTE]

wychodzi na to, że najlepiej poszukać na forach, piszą o Goplanie, że nie ma glutenu
Stary 2012-11-30, 13:59   #15
agnieszka25l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
wychodzi na to, że najlepiej poszukać na forach, piszą o Goplanie, że nie ma glutenu
A gdzie dokładnie, podaj link. Niestety glutem to nie wszystko bo wiekszość czekolad nawet gorzkich ma białko krowie
Stary 2012-11-30, 14:07   #16
xzora
Zakorzenienie

tutaj masz listę czekolad: http://bezglutenowcy.pl/produkty/155-Czekolady.html
Skład gorzkiej Goplany: Miazga kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11,7 %), tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromat

a tutaj masz strony z przepisami paleo (m.in desery)
http://paleogotujzjajem.wordpress.co...pisy-2/desery/
http://dieta-paleo.pl/category/przepisy

są przepisy na ciastka, czekoladowe trufle, naleśniki...

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2012-11-30 o 14:08
Stary 2012-11-30, 14:49   #17
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Ja jadam Goplanę.
Ale tu np masz niby bez mleczne czekolady http://www.balviten.com/sklep,kategorie,kat,6,40.html

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-11-30, 16:22   #18
xzora
Zakorzenienie

Kupiłam Goplanę: może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, orzechów laskowych i mleka. Produkt bezglutenowy.
Stary 2012-12-01, 10:20   #19
agnieszka25l
Raczkowanie

Czyli odpada, chyba nie ma czekolady dla mnie ale może zrobie coś sama z kakao i mleka sojowego, szukam przepisów
Stary 2012-12-01, 10:23   #20
xzora
Zakorzenienie

Lepiej z mleka kokosowego
Soja to świństwo. Niestety całkowicie wyeliminować praktycznie się nie da (jest nawet w czekoladzie), ale przynajmniej można zrezygnować z produktów sojowych.
Stary 2012-12-01, 12:35   #21
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Czyli odpada, chyba nie ma czekolady dla mnie ale może zrobie coś sama z kakao i mleka sojowego, szukam przepisów
Na kakao też musisz uważać. Znaczna cześć zawiera śladowe ilości glutenu(co w gruncie rzeczy może znaczyć poniżej dopuszczalnej wartości jak i powyżej...Lepiej poszukać w specjalistycznym sklepie bezmlecznej i bezglutenowej.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Czas edycji: 2012-12-01 o 12:38
Stary 2012-12-09, 10:16   #22
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Na kakao też musisz uważać. Znaczna cześć zawiera śladowe ilości glutenu(co w gruncie rzeczy może znaczyć poniżej dopuszczalnej wartości jak i powyżej...Lepiej poszukać w specjalistycznym sklepie bezmlecznej i bezglutenowej.
Kakao ma podobna budowe molekularna jak gluten, generalnie przy nietolerancji na gluten nalezy unikac tez tych produktow, ktore wywoluja taka rekacje krrzyzowa czyli nasz organizm rozpoznaje czesc skladu i traktuje to jak bylby to gluten i sa to: żyto, owies, jęczmień, gryka, kukurydza, amarantus, ryż, ziemniaki, soja, mleko, kakao, drożdze, kawa, sezam, drożdze, jajka i niektóre fermentowane produkty. Nie musi to być taka pełna lista, ale są to prawdopodobienstwo jest ogromne, aby miec pewnosc trzeba by bylo robic testy dlatego latwiej na miesiac wyeliminowac pozyzsze.
I to wszystko nie tylko aby lepiej się czuć, ale też aby zapobiegać rozwojowi innych chorób autoimunologicznych
http://www.usbiotek.com/Downloads/in...icalReview.pdf

A co do czekolady możesz zrobić sama z oleju koksoowgo i karobu np.

Edytowane przez klora
Czas edycji: 2012-12-09 o 10:20
Stary 2012-12-10, 07:24   #23
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
Kakao ma podobna budowe molekularna jak gluten, generalnie przy nietolerancji na gluten nalezy unikac tez tych produktow, ktore wywoluja taka rekacje krrzyzowa czyli nasz organizm rozpoznaje czesc skladu i traktuje to jak bylby to gluten i sa to: żyto, owies, jęczmień, gryka, kukurydza, amarantus, ryż, ziemniaki, soja, mleko, kakao, drożdze, kawa, sezam, drożdze, jajka i niektóre fermentowane produkty. Nie musi to być taka pełna lista, ale są to prawdopodobienstwo jest ogromne, aby miec pewnosc trzeba by bylo robic testy dlatego latwiej na miesiac wyeliminowac pozyzsze.
I to wszystko nie tylko aby lepiej się czuć, ale też aby zapobiegać rozwojowi innych chorób autoimunologicznych
http://www.usbiotek.com/Downloads/in...icalReview.pdf

A co do czekolady możesz zrobić sama z oleju koksoowgo i karobu np.
trochę namieszałaś dla kogoś, kto dopiero zaczyna:
1) żyto i jęczmień są produktami zawierającymi gluten
2) owies sam w sobie jest bezglutenowy, ale przez niektórych jest nietolerowany, właśnie przez podobieństwo budowy jego białek
3) wszelkie nowości wprowadza się powoli i z dużą uwagą
4) reakcje krzyżowe mogą występować to fakt, ale miesiąc eliminacji może nie wystarczyć.
To dla autorki wątku, bo jeśli chodzi o kwestie o których piszesz i informacje z linku są mi znane.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Czas edycji: 2012-12-10 o 08:19
Stary 2012-12-10, 09:30   #24
klora
Rozeznanie

Cytat:
trochę namieszałaś dla kogoś, kto dopiero zaczyna:
1) żyto i jęczmień są produktami zawierającymi gluten
2) owies sam w sobie jest bezglutenowy, ale przez niektórych jest nietolerowany, właśnie przez podobieństwo budowy jego białek
3) wszelkie nowości wprowadza się powoli i z dużą uwagą
4) reakcje krzyżowe mogą występować to fakt, ale miesiąc eliminacji może nie wystarczyć.
To dla autorki wątku, bo jeśli chodzi o kwestie o których piszesz i informacje z linku są mi znane.
Wg badan zawsze jakies reakcje krzyzowe wystepuja gdy mamy teakcje na gluten...pytanie ile w jakim stopniu. I patrzac jak gluten uszkadza jelita wydaje sie to sensowne i racjonalne. Nie sa one ostateczne i nie wystepuja non stop, zawsze w przypadku nietolerancji to krok w przod, krok w tyl - wazne aby miec tego swiadomosc, ze wykluczenie samego glutenu to za malo. Z jajkami tak jest naczęsciej - sa etapy tolerancji i nie...warto tez zadbac o trawienie, zwlaszcza protein zeby organizm nie mogl rozpoznawac tych nierozbitych molekulow jako grozne i nie mial szans reagować na nie.
I pisalam do autorki, zacytowalam ost odpwiedz, ale nie byl to zaden krok w Twoja strone Mysle, ze im wiecej informacji na temat nietoelrnacji tym lepiej, bo niestety temat nie jest popularny.

Stary 2012-12-13, 19:12   #25
AjriszMarta
Zakorzenienie

Witajcie!
Dołączam, podobnie jak autorka wątku mam (a raczej prawdopodobnie mam) nietolerancję laktozy i/lub białka mleka i nietolerancję glutenu.
Piszcie!
Diagnozę wystawili mi w gabinecie biorezonansu, nie jestem przekonana do tego tupy diagnozy (zostałam zaprowadzona, nie poszłabym tam sama), ale jako eksperymentatorka - odstawiam stopniowo nabiał i widzę sporą różnicę w samopoczuciu a zwłaszcza przebiegu miesiączki. Teraz pora na gluten, ale z tym jest trudniej, choćby z pieczywem którego nie kupię w okolicy ani nie upiekę bo mam zwariowane godziny pracy
Pozdrawiam

Przydatne przepisy: www.smakoterapia.blogspot.com

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-13, 20:36   #26
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Witajcie!
Dołączam, podobnie jak autorka wątku mam (a raczej prawdopodobnie mam) nietolerancję laktozy i/lub białka mleka i nietolerancję glutenu.
Piszcie!
Diagnozę wystawili mi w gabinecie biorezonansu, nie jestem przekonana do tego tupy diagnozy (zostałam zaprowadzona, nie poszłabym tam sama), ale jako eksperymentatorka - odstawiam stopniowo nabiał i widzę sporą różnicę w samopoczuciu a zwłaszcza przebiegu miesiączki. Teraz pora na gluten, ale z tym jest trudniej, choćby z pieczywem którego nie kupię w okolicy ani nie upiekę bo mam zwariowane godziny pracy
Pozdrawiam

Przydatne przepisy: www.smakoterapia.blogspot .com
Ja bym jednak postawiła najpierw na badania, choćby prywatne. Jak wszystko poodstawiasz to nie będziesz wiedziała, czy to uczulenie, czy nietolerancja. To dwie rożne diagnozy i jeszcze dochodzi nadwrażliwość- zupełnie nowe pojęcie w diagnostyce.
Ewentualnie potem możesz przejść na dietę. A pieczywo bezglutenowe możesz kupić w sklepach internetowych.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-13, 21:40   #27
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym jednak postawiła najpierw na badania, choćby prywatne. Jak wszystko poodstawiasz to nie będziesz wiedziała, czy to uczulenie, czy nietolerancja. To dwie rożne diagnozy i jeszcze dochodzi nadwrażliwość- zupełnie nowe pojęcie w diagnostyce.
Ewentualnie potem możesz przejść na dietę. A pieczywo bezglutenowe możesz kupić w sklepach internetowych.
Czy potrafiłabyś doradzić, jakie badania powinnam zrobić? Czy może zacząć wędrówkę od lekarza rodzinnego, potem alergolog itd?
Czym się różni dla "użytkownika" nietolerancja od alergii?

Stary 2012-12-14, 15:24   #28
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Czy potrafiłabyś doradzić, jakie badania powinnam zrobić? Czy może zacząć wędrówkę od lekarza rodzinnego, potem alergolog itd?
Czym się różni dla "użytkownika" nietolerancja od alergii?
Najprościej rzecz ujmując nietolerancja= celiakia, to choroba autoimmunologiczna- dieta bezglutenowa na całe życie.
Z alergii można się podobno odczulić= wrócić na normalną dietę. Podobno.
Co do podstawowej wiedzy polecam Ci stronę http://www.celiakia.pl/celiakia/
Oni tak dość jasno tłumacza co i jak zrobić. Na pewno jaśniej ode mnie.
Z lekarzami jest problem, bo ich wiedza w Polsce, najczęściej jest z epoki kamienia łupanego. Teraz były zmiany w diagnostyce i zaczyna się od testów genetycznych. Jak będziesz miała więcej konkretnych już pytań pisz po lekturze na priva, tak będzie wygodniej.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-14, 22:48   #29
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Najprościej rzecz ujmując nietolerancja= celiakia, to choroba autoimmunologiczna- dieta bezglutenowa na całe życie.
Z alergii można się podobno odczulić= wrócić na normalną dietę. Podobno.
Co do podstawowej wiedzy polecam Ci stronę http://www.celiakia.pl/celiakia/
Oni tak dość jasno tłumacza co i jak zrobić. Na pewno jaśniej ode mnie.
Z lekarzami jest problem, bo ich wiedza w Polsce, najczęściej jest z epoki kamienia łupanego. Teraz były zmiany w diagnostyce i zaczyna się od testów genetycznych. Jak będziesz miała więcej konkretnych już pytań pisz po lekturze na priva, tak będzie wygodniej.
Dziękuję

Stary 2012-12-15, 07:14   #30
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję
Ależ proszę

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości