![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Uczulenie na pszenice, gluten i białko krowie
jak w temacie, dowiedziałam się że jestem uczulona na gluten, pszenice i białko krowie. Zatem czy wszystkie produkty bezglutenowe nie zawierają również pszenicy oraz mleka krowiego? Czy spokojnie mogę pić mleko sojowe jak dotychczas, jeść ryż, kasze gryczaną, mięso wołowe, drób- oczywiście nieprzetworzone oraz soczewice, cieciorkę, wszystkie warzywa i owoce czy cole zero? Znacie jakieś dobre książki z przepisami? Bede wdzięczna za informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Uczulenie na pszenice, gluten i białko krowie
Jest strasznie fajny portal dotyczący celiakii http://www.celiakia.pl/
Jeśli dołączysz do stowarzyszenia (opłata roczna wynosi jakieś 20-30zł) wysyłają Ci przewodnik dot. celiakii, zasady diety i co (chyba) miesiąc dostajesz magazyn. Ogólnie na stronie jest mnóstwo informacji i przepisów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A ja Cie zapraszam na ten watek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593241
poszukaj w necie przepisow z "diety paleo" - bez zboz i nabialu.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ta dieta paleo jest dietą odchudzającą a nie takiej poszukuję, chciałabym po prostu zdrowo jeść aby nie dostawać uczuleń. Jeśli będę chciała schudnąć ograniczę liczbę kcal w obrębie dopuszczalnych produktów ale nie o to mi teraz chodzi. Ta dieta z pozoru pasuje do mnie ale jej geneza jest zupełnie inna, niepodyktowana tymi samymi czynnikami i ogranicza np. kukurydze która chyba nie zawiera glutenu- a tak samo może być z innymi produktami.
W tej chwili zależy mi na odpowiedzi na powyższe pytania co do produktów, może jest ktoś kto sam ma podobne uczulenia? Zadałam to samo pytanie na tym forum z 1 postu ale chyba na razie nikt tam nie zagląda. Bede wdzięczna za dalsze odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Niestety nie. Zwłaszcza z kaszami jest problem. Bo te co nie zawierają glutenu są często pakowane w fabrykach, w których pakują również też z glutenem i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że się kasze wymieszają. Co do mięsa, to chyba też nie jest do końca "bezpieczne", bo przecież krowy karmione są paszą. Jest forum nt. celiakii i tam dużo o tym piszą użytkownicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak masz uczuelnie na gluten to eliminacja wszystkich zboz oraz produktow podobnych molekularnie do glutenu jest obowiazkowa.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
agnieszka25l, ja również polecam zapoznać się bliżej z paleo, bo wcale nie o odchudzanie chodzi, ponadto zasady paleo są tożsame z twoimi restrykcjami żywieniowymi, więc warto popatrzeć na przepisy z tej diety żeby urozmaicić jadłospis
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Od ponad 2 lat jestem na diecie bezglutenowej. Należę do Stowarzyszenia. Czasopismo niestety nie wychodzi co miesiąc. Na forum czasem zaglądam, ale raczej korzystam ze strony stowarzyszenia. Na www.celiakia.pl jest sporo informacji: wykaz produktów bezglutenowych, linki do przepisów, badania normalnie dostępnych produktów. Są sklepy internetowe z żywności bezglutenową, gdzie najbardziej opłaca się dokonywać zakupów. No i oczywiście blogi bezglutków osobiście polecam www.natchniona.pl . Jeśli masz jakieś pytania pisz na priv.
Edytowane przez LadyMagnolia Czas edycji: 2012-11-29 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
a czy moge jeść czekolade lind 70% gorzką? Nie ma w niej mleka, nie widzę w składzie glutenu, pszenicy.Jakie jecie słodycze, zaznaczam ze nie moge z białkiem krowim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
skoro nie ma pszenicy i mleka, to ja bym jadła
![]() sama się właśnie zastanawiam nad słodyczami, zbliżają się święta, na stole będzie tyle świątecznych wypieków, więc muszę sobie coś wymyślić jako rekompensatę. Rok (czy dwa) temu zrobiłam pańską skórkę, nawet smaczna była: http://kotlet.tv/panska-skorka agnieszka, w jaki sposób lekarz potwierdził u Ciebie uczulenie na gluten i krowie białko? Edytowane przez xzora Czas edycji: 2012-11-30 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tylko, że z tego co pamiętam, to na opakowaniach czekolad Lind jest napisane, że czekolada może zawierać śladowe ilości glutenu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie widziałam tego na opakowaniu ale jednak nie kupiłam bo nie miałam pewności. Miałam badanie alergologiczne metodą SIT.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;3789797 2]Tylko, że z tego co pamiętam, to na opakowaniach czekolad Lind jest napisane, że czekolada może zawierać śladowe ilości glutenu...[/QUOTE]
wychodzi na to, że najlepiej poszukać na forach, piszą o Goplanie, że nie ma glutenu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
tutaj masz listę czekolad: http://bezglutenowcy.pl/produkty/155-Czekolady.html
Skład gorzkiej Goplany: Miazga kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11,7 %), tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromat a tutaj masz strony z przepisami paleo (m.in desery) http://paleogotujzjajem.wordpress.co...pisy-2/desery/ http://dieta-paleo.pl/category/przepisy są przepisy na ciastka, czekoladowe trufle, naleśniki... Edytowane przez xzora Czas edycji: 2012-11-30 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale tu np masz niby bez mleczne czekolady http://www.balviten.com/sklep,kategorie,kat,6,40.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam Goplanę: może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, orzechów laskowych i mleka. Produkt bezglutenowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Czyli odpada, chyba nie ma czekolady dla mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Lepiej z mleka kokosowego
Soja to świństwo. Niestety całkowicie wyeliminować praktycznie się nie da (jest nawet w czekoladzie), ale przynajmniej można zrezygnować z produktów sojowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Na kakao też musisz uważać. Znaczna cześć zawiera śladowe ilości glutenu(co w gruncie rzeczy może znaczyć poniżej dopuszczalnej wartości jak i powyżej...Lepiej poszukać w specjalistycznym sklepie bezmlecznej i bezglutenowej.
Edytowane przez LadyMagnolia Czas edycji: 2012-12-01 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I to wszystko nie tylko aby lepiej się czuć, ale też aby zapobiegać rozwojowi innych chorób autoimunologicznych http://www.usbiotek.com/Downloads/in...icalReview.pdf A co do czekolady możesz zrobić sama z oleju koksoowgo i karobu np.
Edytowane przez klora Czas edycji: 2012-12-09 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1) żyto i jęczmień są produktami zawierającymi gluten 2) owies sam w sobie jest bezglutenowy, ale przez niektórych jest nietolerowany, właśnie przez podobieństwo budowy jego białek 3) wszelkie nowości wprowadza się powoli i z dużą uwagą 4) reakcje krzyżowe mogą występować to fakt, ale miesiąc eliminacji może nie wystarczyć. To dla autorki wątku, bo jeśli chodzi o kwestie o których piszesz i informacje z linku są mi znane.
Edytowane przez LadyMagnolia Czas edycji: 2012-12-10 o 08:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I pisalam do autorki, zacytowalam ost odpwiedz, ale nie byl to zaden krok w Twoja strone ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Dołączam, podobnie jak autorka wątku mam (a raczej prawdopodobnie mam) nietolerancję laktozy i/lub białka mleka i nietolerancję glutenu. Piszcie! ![]() Diagnozę wystawili mi w gabinecie biorezonansu, nie jestem przekonana do tego tupy diagnozy (zostałam zaprowadzona, nie poszłabym tam sama), ale jako eksperymentatorka - odstawiam stopniowo nabiał i widzę sporą różnicę w samopoczuciu a zwłaszcza przebiegu miesiączki. Teraz pora na gluten, ale z tym jest trudniej, choćby z pieczywem którego nie kupię w okolicy ani nie upiekę bo mam zwariowane godziny pracy ![]() Pozdrawiam Przydatne przepisy: www.smakoterapia.blogspot.com
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ewentualnie potem możesz przejść na dietę. A pieczywo bezglutenowe możesz kupić w sklepach internetowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym się różni dla "użytkownika" nietolerancja od alergii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z alergii można się podobno odczulić= wrócić na normalną dietę. Podobno. Co do podstawowej wiedzy polecam Ci stronę http://www.celiakia.pl/celiakia/ Oni tak dość jasno tłumacza co i jak zrobić. Na pewno jaśniej ode mnie. Z lekarzami jest problem, bo ich wiedza w Polsce, najczęściej jest z epoki kamienia łupanego. Teraz były zmiany w diagnostyce i zaczyna się od testów genetycznych. Jak będziesz miała więcej konkretnych już pytań pisz po lekturze na priva, tak będzie wygodniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.