|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wasze sposoby na "głoda"- walka z bulimią!
Witam!Sama się dziwię że piszę znów na tym forum. Gdy zaczynałam tu pisać moja choroba się rozwijała(anoreksja). Przez kilka lat wiele się działo, m.in to że "rozwinęła" się u mnie bulimia. Kilka hospitalizacji, ale tez jeden ośrodek prywatny ,i to tam właśnie zaczęły się wspomniane w tytule "metody na głoda". Jest ich bardzo wiele- każdy musi znaleźć dla siebie, ale potrafią pomóc, więc stąd też pomysł na ten wątek
![]() ![]() Zacznę od kilku swoich: -wysiłek fizyczny( to właśnie on potrafi skutecznie wyładować napięcie, więc zamiast rzucać się na lodówkę warto porządnie sie zmeczyc ![]() -przestrzegać HALT i zasady 24h ( tak wiem, to zaczerpnięte w terapii alkoholizmu, ale w naszym przypadku tez może zadziałać. Pierwsza zasada: nie bądź zbyt hungry(głodny), angry(zły), lonely(samotny), tired(zmęczony). Druga:"Ja muszę wytrzymać tylko 24h") -telefon do przyjaciela-najlepiej takiego który wie o naszych problemach,jak mieszka niedaleko warto go też zaprosić, aby pomógł nam w ciężkich chwilach ![]() Następne będę sukcesywnie dodawać-jak wypróbuję ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wasze sposoby na "głoda"- walka z bulimią!
Hej
![]() ... dobre sposoby na głodA ![]() Tylko nie rozumiem tej 2: "muszę wytrzymać tylko 24h ".??
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
To zaciągnięte z terapii uzależnień. Byłam w takim osrodku i tam wszyscy tej zasady się trzymali. Polega ona na tym, że łatwiej jest wytrzymać tylko dobę a nie całą wieczność. Oczywiście nie chodzi o to że następnego dnia już możesz rzucić się na jedzenie, tylko znowu powtarzasz sobie że to tylko 24h i tak codziennie
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
oo
![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do wątku, chcesz walczyc z objawami a nie z choroba... Tak nie wygrasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ale to co napisałaś ma sens..dobre sposoby, tylko u mnie jest problem że czasami mam problem i myślę sobie '' mam to gdzieś chce to zjeść i nic mnie nie obchodzi przecież później mogę to z siebie wyrzucić '' ;/ nienormalne ...
ale dzieki..postaram się myśleć o tych 3 radach, może pare razy pomoże, zawsze to jakiś sukces !
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Hmm. Napewno nie pójdę do psychologa. Wiem, że by się przydało ale nie ma takiej opcji. postaram się sama sobie pomóc.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Skad taki opor? Kochana, sama sobie nie dasz z tym rady, uwierz. Kiedys zrozumiesz, tylko szkoda TWOJEGO zycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- A co do innych metod na głoda, jest ich naprawdę mnóstwo. Teraz jak patrzę na kartkę właśnie z tego ośrodka(dodam że pisalismy je samodzielnie- pozniej dopiero czytalismy je na forum) to niektóre ze sposobów są banalnie proste, typu: zrobić sobie domowe SPA, kupić sobie coś do 20zł(oczywiście poza jedzeniem), pójść do kina, z psem na spacer, potańczyć, przeczytać listę zysków i strat(tylko najpierw trzeba ją zrobić! ![]() Same widzicie że to może pomóc. Pewnie że terapia jest ważna, wszyscy to powtarzają i może tak jest. Jednak że ja znam tylko 3 osoby które pokonały zaburzenia odzywiania i każda z nich poradziła sobie bez psychologa- zawzięły się w sobie, niektóre zakochały, inne przejrzały na oczy... Nie twierdzę że terapeuta nie jest potrzebny, on może tylko wskazać nam drogę, ale pójść nią musimy juz same...
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Może mogłabyś nam opisać co było dokładnie na tej terapi , od czego zaczynaliście, zeskanować tą kartkę ? Możliwe ,że możesz komuś tym pomóc. Ja nie mam takich zaburzeń jak bulimia czy anoreksja, ale mam problem z kompulsywnym objadaniem się , może na mnie też podziała
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mnie wyleczył artykuł o bulimii, z którego dowiedziałam się, że może powodować niepłodność. Mieć dzieci jest dla mnie ważniejsze od jedzenia pychotek w nieskończoność. Szkoda tylko, że wcześniej na niego nie trafiłam, bo moje zęby byłyby w lepszym stanie i nie wydałabym tyle na dentystę, tylko np. na podróże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzieś na kanale sieci polsat grazyna wolszczak radziła, że żeby poradzić sobie z depresją należy spojrzeć przez okno i pomyśleć, że inni mają prawdziwe problemy. to mniej więcej ta sama skuteczność
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi tylko zapadły te metody na głoda tak doglebnie, bo tak naprawde nie byl to osrodek przystosowany do moich problemow. Byly tam osoby głównie uzalezione-od alkoholu, lekow, hazardu, narkotykow itp. Ja sie tam nie odnalazlam, a niestety zostawilam 10tys.... ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Powiem tylko że w Piasecznie, nie chce podawać pełnej nazwy, bo terapeuta mi tam zagrozil ze jak wystawie negatywna opinie to poda mnie do sadu....Nie zebym sie bala ale nie szukam problemow i tak mam ich wystarczajaco ![]() Ale ogolnie nie polecam, tylko tyle stamtąd wynioslam co Wam o tym glodzie napisalam , a kasa poszla....
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Terapia, czasem wspomagana lekami które poprawią Ci nastrój i zmniejszą objawy - to nie jest "poddanie się", pokazanie, że jest się słabym tylko moim zdaniem - jeden z pierwszych dowodów, że umiemy się sobą zaopiekować a nie udręczać, męczyć i poniżać w swoich oczach. ----- Trzeba odróżnić "metody na głoda" jako wspomniane już zagłuszanie choroby przy jednoczesnym nie leczeniu jej od metod, które WSPOMAGAJĄ terapię. Bo są osoby, które potrafią nie mieć OBJAWÓW przez nawet i dwa lata, ale to jest dla nich ciągła walka z samym sobą, żeby tego nie robić, podczas gdy problem który wywołał zaburzenia odżywiania - wciąż ma się w najlepsze. Czasami przestaje się np. wymiotować stosując różne "metody", za to zaczyna się okaleczać. Jeżeli ktoś uczęszcza na terapię zwykle dobiera razem z terapeutą metody, które będą dla tej osoby najlepsze, bo dopasowywanie się do metod innych osób może być niekiedy ryzykowne. Np. wspomniana metoda: "kupić coś do 20zł" przynajmniej w moim wypadku mogłaby doprowadzić (w tamtym czasie) do szybkiego wyczyszczenia konta przez codzienne zakupy i wpadnięcie dla odmiany w zakupoholizm, tak cudownie (na chwilę) łagodzący napięcie... Z uniwersalnych metod które i tak i tak są stosowane niemalże na każdej terapii jest prowadzenie dzienniczka. W momencie, kiedy czujemy, że zbliża się "napad" albo zamierzamy uniknąć posiłku - najlepiej złapać za długopis i pisać wszystko, co nam siedzi wówczas w głowie. Taki "ciąg myślowy". Nie musi być dla nas logiczny, składny itp. może się okazać, że to same wyzwiska pod naszym adresem ale ważne, żeby spuścić z siebie emocje, dać im ujście. I do dziennika zaglądać najlepiej z terapeutą, wyłapywać np. w jakich momentach pojawiło się to napięcie, jakie myśli nam wtedy towarzyszyły. Może się wówczas okazać, że trafimy na powtarzający się powód, przez który mamy ataki, a którego w ferworze uczuć i myśli nie zauważamy lub chowamy tak głęboko w sobie, że go nie dostrzegamy. Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-12-07 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Nawet Cię o nią nie posądzałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
CORELIPS
|
Masturbacja.. Poważnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Przerażacie mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja mam podejście że w życiu trzeba szaleć i wiem że gdyby nie to cholerne ED to spełniałabym wszystkie swoje marzenia...
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Najlepszym, wypróbowanym przez ze mnie sposobem na walkę "z głodem" jest zjedzenie miseczki płatków Corn Flakes np. z bakaliami, orzechami i mlekiem.
Był taki czas, że jadłam tylko to przez cały tydzień, plus jakaś kromeczka chleba z chudą wędliną i serek wiejski z Krasnegostawu, do tego pokrojone 2 pomidory. Tym sposobem czułam się syta, lekka i w ciągu tygodnia schudłam prawie 4 kg. Dopiero później skojarzyłam, że dostarczałam organizmowi prawie sam nabiał i stąd ten spadek wagi. Obyło się bez efektu jojo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie najlepszym sposobem, jest tak planowanie dnia aby jak najmniej być w domu- umawiać się ze znajomymi, wychodzić- to naprawdę pomaga.
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Kompulsy są chyba najgorszą rzeczą,w jaką wpadłam... od czterech miesięcy średnio co trzy dni mogę wyczyścić całą lodówkę - to nic, że jem osiem kromek chleba z dżemami, serem i wędliną, majonezem, dochodzi musli na sucho, miseczka płatków śniadaniowych i kubek kisielu. I zaczyna się zawsze tak samo - każdego wieczora myślę sobie, że to był ostatni raz, dłużej tak nie można i to działa, ale przez dwa, max trzy dni i zaczyna się od nowa.
Przytyłam od tamtego czasu 5kg (teraz ważę 60) - czuję się okropnie, bo na początku pierwszej gimnazjum ważyłam tyle samo. Udało mi się schudnąć (najniższa waga to było 49kg). na poczatku drugiej klasy zaczynam "nadrabiać" cały ten czas i do wakacji, między drugą a trzecią klasą przytyłam 8kg. Potem przejrzałam na oczy i udało mi się schudnąć te 3-4kg, ale potem zaczęły sie kompulsy i wróciłam do poziomu zero. Teraz zaczynam z tym sama walczyć, zobaczymy jak mi pójdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Bulimia to tragedia, choruje na nia 17 lat i teraz kiedy jestem w ciazy jest mi szczegolnie trudno. Tu w UK nawet nie mam z kim pogadac, z kim wyjsc, siedze w domu i czekam az TZ wroci z pracy, oprozniam lodowke, caly dzien rzygam... Musze jesc, by dziecko bylo zdrowe, a rzygam, bo nie jestem tego w stanie utrzymac w zoladku... Zreszta to juz tak gleboko, ze nie ma o czym mowic nawet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
CORELIPS
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.