Ksiegarnia Merlin i problem ze zwrotem pieniedzy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-29, 20:21   #1
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Ksiegarnia Merlin i problem ze zwrotem pieniedzy

Zamówiłam kilka książek w księgarni internetowej merlin. Omyłkowo jedna z pozycji zamówiłam podwójnie, oczywiście zorientowałam się jak już zapłaciłam systemem pay pall.
Napisałam od razu wiadomość w specjalnym formularzu dodawania/usuwanie produktu, ze to jest błąd, i ze proszę o korektę i oddanie pieniędzy ta sama droga którą zapłaciłam-pay palem.

Dostałam maila zwrotnego ze dziękują za korespondencje i nowy status zamówienia mogę zobaczyć po zalogowaniu się na ich stronie. i owszem- widnieje jedna pozycja, suma pomniejszona o te 35zl czyli o wartość książki, ale nie ma wzmianki o zwrocie pieniędzy.
Napisalam do nich druga wiadomosc, i dostałam wiadomość zwrotna identyczna jak za pierwszym razem czyli podziękowanie za korespondencje a o zwrocie nadpłaty cisza....
oczywiście napisałam do nich znowu, ale minęło już kilka dni, zamówienie wysłali wczoraj jutro ma być już na miejscu.

Jak to ugryźć? tzn jak ich zmusić do oddania kasy a nie odpisywania mi na wszystkie wiadomości tym samym tekstem:/
Stary 2012-11-29, 20:36   #2
CremaCatalana
Rozeznanie

Dot.: Ksiegarnia Merlin i problem ze zwrotem pieniedzy

Myślę, że zwrócą Ci kasę, obserwuj PayPala, czasami można cofnąć transakcję i zwrócić różnicę, sprawdzasz na bieżąco? Najlepiej do nich zadzwoń, maile to nie to samo. Nie obawiałabym się, to porządna firma.
Stary 2012-11-29, 20:39   #3
travis
Zakorzenienie

GG do travis

sprawdzam paypal codziennie. poki co wstrzymam sie z dzwonieniem, bo ja za granica jestem wiec mam nadzieje ze mail wystarczy
Stary 2012-11-29, 20:58   #4
mad86
Zakorzenienie

załóż im spór na paypalu. Założę się, że reakcja będzie natychmiastowa.
Wiele razy otrzymywałam zwrot za pośrednictwem paypala, za każdym razem przychodził mail o zwrocie płatności, a po kilku dniach kasa była na koncie. Mail o zwrocie przychodził mi w ciągu kilku godzin od zwrotu towaru.
Stary 2012-11-29, 21:06   #5
CremaCatalana
Rozeznanie

No jak chcesz, jeden tel i miałabyś z głowy. Firma jest ok, ale jak trafisz na tłoka ma mailu to możesz czekać tygodniami.
Stary 2012-11-30, 10:39   #6
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Ja ma mam złe doświadczenia z Merlinem - zamówiłam kiedyś kilka książek, oczywiście zapłaciłam od razu, żeby zaczęli je kompletować (czas realizacji do 7 dni). Po kilku dniach zauważyłam, że jedna z tych książek zmieniła status na dostępna od ręki na niedostępna. Napisałam im maila, że jeśli ta książka nie jest dostępna, to chcę ją zamienić na inną, jednak napisali, że mam czekać (książka miała status nieskompletowana w podglądzie zamówienia). Oczywiście po tygodniu dostałam info, że książki nie ma, nie będzie i co chcę zrobić z zamówieniem. Cofnęłam całe, wolę zamówić jak człowiek w empiku, a nie gdzie mają w zupie klienta. Za tydzień dostałam zwrot kasy i moja przeglądarka na ich stronie już nie powstanie, bo nie bawi mnie bujanie się z taką obsługą klienta i przetrzymywanie moich pieniędzy dwa tygodnie.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 12:40   #7
CremaCatalana
Rozeznanie

mala ruda, takie rzeczy się zdarzają. Ja zupełnie inaczej na to patrzę bo pracowałam też w sklepie internetowym który ma huk zamówień, jest sporo stresu i zależysz od innych ludzi, wystarczy że koleś z magazynu poda Ci złą informację i musisz to wszysko odkręcać a klienci wkurzeni, ktoś od strony nie zaktualizował info... Wiem, że Ciebie to jako klienta nie interesuje, ale znam to od środka i dlatego wiem że to nie znaczy że ma się klienta w pupie, często jest wręcz masa dobrej woli ale się chrzani bo Twoje jedno zamówienie przechodzi przez działy logistyki, płatności, obsługi klienta i przy stosie zamówień czasami coś nie zadziała, bo wszędzie pracują ludzie.

Edytowane przez CremaCatalana
Czas edycji: 2012-11-30 o 12:41
CremaCatalana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 14:29   #8
lubie liczyc
Raczkowanie

przychylam się do zdania, że najlepiej jest wyjaśnić wszystko telefonicznie. na maile może odpowiada jakiś automat
ja miałam kiedys taką akcję z merlinem, że zamówiłam książki, po kilku dniach odebrałam przesyłkę z grą dla dzieci, wkurzyłam się, napisałam maila, grę odesłałam, generalnie dałam upust złości a okazało się, że książki przyszły po 2 dniach. Grę zamówiła siostra dla moich dzieci, to miała być niespodzianka, więc nic mi nie powiedziała. W sumie to nie wiem, czy oddali jej kasę, gra drugi raz nie przyszła...
Też tak mam, że zawsze sprawdzam i porównuję merlina i empik. znacie jakieś inne, konkurencyjne księgarnie internetowe?
lubie liczyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 15:10   #9
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lubie liczyc Pokaż wiadomość
Też tak mam, że zawsze sprawdzam i porównuję merlina i empik. znacie jakieś inne, konkurencyjne księgarnie internetowe?
Ja oprócz tych dwóch, sprawdzam jeszcze w Trafficu (na ogół mieli korzystniejsze ceny, niż w Empiku).
A ostatnio trafiłam jeszcze na Gandalfa - po sprawdzeniu tych 3 w/w księgarni, wpisałam jeszcze w Google tytuł i trafiłam właśnie na Gandalfa, gdzie poszukiwane książki były najtańsze
Stary 2012-11-30, 19:11   #10
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

gandalf ma fajną opcję odbioru przesyłki w sieci RUCHu ja mam pod nosem to mi w to graj, a grosze kosztuje
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 21:33   #11
travis
Zakorzenienie

GG do travis

pieniadze oddali, ksiazki juz dotarly, takze wszystko ok
Stary 2012-12-01, 21:52   #12
lubie liczyc
Raczkowanie

Lea_ny, dzięki za Gandalfa, dodałam do ulubionych
Stary 2012-12-02, 10:26   #13
travis
Zakorzenienie

GG do travis

w Gandalfie zamowilam z dostawa do Uk, zobaczymy ile to potrwa
Stary 2012-12-02, 18:02   #14
CremaCatalana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
w Gandalfie zamowilam z dostawa do Uk, zobaczymy ile to potrwa
Wygląda porządnie ta księgarnia, ale szkoda że wysyłka zagraniczna przez Pocztę Polską i nie ma opcji kuriera, nie zaryzykuję.
Stary 2012-12-02, 21:43   #15
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Callinne Pokaż wiadomość
Firmy nie powinny zarabiać na cudzych pomyłkach Mam nadzieje, że uda Ci się wybrnąć z sytuacji. Dlatego ja, żeby nie mieć problemów kupuje w najczęściej w Empiku. Nie dość, że mają niskie ceny i często można trafić na promocje, to nawet jak kupisz książkę i chcesz ją zwrócić to nie ma najmniejszego problemu. Pomyłki się zdarzają. Możesz przecież kupić komuś na prezent nie wiedząc ze ją ma, możesz zwyczajnie pomylić numer tomu. W takich sytuacjach, sklepy powinny uwzględniać zwrot czy wymianę.
Empik ma niskie ceny? Chyba mamy inne pojęcie niskich cen Jasne, czasami mają fajne promocje, ale w większości ceny wyższe niż gdziekolwiek indziej.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-03, 14:30   #16
lubie liczyc
Raczkowanie

masz rację, ja kupiłam w empiku nową Musierowicz (McDusia) a później widziałam w Tesco taniej znacznie. teraz te popularne tytuły też są dość korzystnie, przynajmniej w porównaniu z Empikiem: http://www.tesco.pl/boze-narodzenie-...ezenty/ksiazki w Biedronce też ostatnio widziałam tanio (tylko książki były mocno przebrane), ale nie mam linku z cenami, strona jest akurat niedostępna . w każdym razie też wszystkie poniżej 30 zł...
Stary 2012-12-03, 14:44   #17
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Ja oprócz tych dwóch, sprawdzam jeszcze w Trafficu (na ogół mieli korzystniejsze ceny, niż w Empiku).
A ostatnio trafiłam jeszcze na Gandalfa - po sprawdzeniu tych 3 w/w księgarni, wpisałam jeszcze w Google tytuł i trafiłam właśnie na Gandalfa, gdzie poszukiwane książki były najtańsze
w matrasie się jeszcze opłaca kupować. tak dla przykładu, książka w ich stacjonarnej księgarni, kosztuje 90 zł, przez ich stronę internetową 60pare złotych. dla porównania, różnica pomiędzy kupowaniem na stronach empiku, a w salonie, to jest, najczęściej, coś koło 5 zł.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Napisane przez jeziorna9 Pokaż wiadomość
Nie mam doświadczenia z Gandalfem jak na razie Najczęściej kupuję w empiku. invisible01, tak się może czasem wydawać, bo zdarza się, że hipermarkety sprzedają płytę czy grę po bardzo zaniżonych cenach ale w porównaniu z innymi księgarniami czy sklepami z muzyką to empik ma podobne ceny. kupując tam ostatnio, sprawdzałam, że np. książki sprzedają po cenach okładkowych
nie zgodzę się z Tobą. w media markcie są tańsze płyty z muzyką, niż w empiku. ta sama płyta, w media markcie może kosztować 10 zł, w empiku, 40 zł.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-04, 12:35   #18
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celnineczka Pokaż wiadomość
Ale Empik i hipermarkety do dwie różne bajki. Weźmy choćby kulturę traktowania klienta. Kiedy szukam produktu - w Empiku podchodzę do pracownika, a on od razu prowadzi mnie do regału i pokazuje to, czego potrzebuję. Jak o coś pytam, to odpowiada. W hipermarketach najczęściej słyszę, że "nie jestem z tego działu" i na tym pomoc się kończy. Dla tej różnicy wolę iść do empiku Zresztą zawsze mam po drodze... :P

Nie wiem jak można porównywać empik z asortymentem jednak konkretnym do hipermarketu z mięsem i książkami

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-04, 12:43   #19
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Ja nigdy nie upolowałam w markecie tego, czego akurat szukałam. Owszem, na przecenach można kupić w sensownej cenie jakieś "prawie" hity albo starocie, ale tylko raz spotkałam się z nowością w promocyjnej cenie 32 zł zamiast 40 (czyżby odrzut produkcyjny?). Może łowców promocji zainteresuje, że w Stonce rzucili Paulo Coelho za 10 zł, łolaboga, ale mnie to jakoś nie rusza. Ja wolę wybierać z pełnej (?) oferty, nawet płacąc 2/5/10 zł więcej.

Cytat:
Napisane przez CremaCatalana Pokaż wiadomość
mala ruda, takie rzeczy się zdarzają. Ja zupełnie inaczej na to patrzę bo pracowałam też w sklepie internetowym który ma huk zamówień, jest sporo stresu i zależysz od innych ludzi, wystarczy że koleś z magazynu poda Ci złą informację i musisz to wszysko odkręcać a klienci wkurzeni, ktoś od strony nie zaktualizował info... Wiem, że Ciebie to jako klienta nie interesuje, ale znam to od środka i dlatego wiem że to nie znaczy że ma się klienta w pupie, często jest wręcz masa dobrej woli ale się chrzani bo Twoje jedno zamówienie przechodzi przez działy logistyki, płatności, obsługi klienta i przy stosie zamówień czasami coś nie zadziała, bo wszędzie pracują ludzie.
Dla mnie rozmiar i stopień skomplikowania systemu, ilość działów obsługujących zamówienie to żadne wytłumaczenie przetrzymywania pieniędzy klientów Jakoś empik tak nigdy nie wtopił ani żaden inny sklep internetowy. Może mieli pecha, że wtopili przy pierwszym zamówieniu, ale ja już drugi raz nie spróbuję i innym odradzam, bo dla mnie okazali się burdelem na kółkach. W dodatku moi znajomi mieli podobne doświadczenia, więc widać nieco za często im się zdarza.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 11:42   #20
lara
Rozeznanie

Ja nie miałam nigdy problemu z Merlinem, a kupuję tam często. Empik bojkotuję :P i chyba nigdzie nie widziałam wyższych cen. Polecam Matras, Znak (często są promocje) i ksiegarniawarszawa.pl (tam na wstępie WSZYSTKO jest tańsze o 18%, a jak ktoś może odebrać osobiście, no to już bajka).
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-07, 11:57   #21
ta_iwona
Rozeznanie

A ja dodam jeszcze bonito.pl i selkar.pl
ta_iwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości