|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#75361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Co myślicie o odżywce, która ma skład: woda, sls, betaina, proteiny,oleje, zapach i reszta? Jaki jest sens dawać sls i betainę do odżywki? Jakie to może mieć skutki długoterminowe? Koleżanka używa od roku i jest zachwycona, ja użyłam dziś raz ze strachem w oczach, ale o dziwo włosy po niej są b. ładne. Co o tym myśleć?
|
#75362 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37911257]Hmm, są też takie mniejsze
a żabek to nie wiem jak używać/przypinać, żeby się podniosły włosy :c[/QUOTE]moje sucharki z początku listopada podpięte żabkami - czarne żabki, więc trzeba się przypatrzeć, ale ideę widać ![]() btw te mniejsze żabunie za mało jak dla mnie podnoszą włos |
|
|
|
#75363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapuszczałam od jakiegoś roku po tzw. zemście fryzjera ![]() Teraz mam swoje nożyczki a obcięcie włosów oddaje w ręce mamy ![]() Tylko ciężko ze skrętem u mnie ;/ |
|
|
|
|
#75364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#75365 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy taka siatka do spania bylaby dobra? Tu blogerka sie zachwyca jej dzialaniem - http://wlosowe-marzenia.blogspot.de/...nych-cz-i.html , a ja sie zastanawiam czy jest ona tak idealna do utrzymania fryzury podczas spania nie niszczäc wlosow?
Jest to faktycznie swietne rozwiazanie dla zakreconych? Spi ktöras z Was w takiej siatce? |
|
|
|
#75366 |
|
Raczkowanie
|
Karmenka, pomyślałam tak samo i stąd moje ogromne zdziwienie, że dziewczyna zachwala, włosy jej się nie rozdwajają itp., sama dziś użyłam i włosy ładnie wyglądają
|
#75367 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziękuję Ci bardzo ![]() tak, btw pokazuję moją listę zakupów włosowych i proszę Was o pomoc i doradztwo, co wybrać, a może co jeszcze dorzucić albo wyrzucić ![]() 1. Artiste różowa 2a. Biovax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów ciemnych 2b. Biovax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów suchych i zniszczonych 2c. Natural Classic Henna Treatment Wax (nie jestem pewna czy to jest ten słynny Wax, którym dziewczyny się zachwycają ) Któraś z tych trzech do wyboru, nie wiem na którą się zdecydować. ![]() 3. Czepek 4. Olej sezamowy/ z orzechów włoskich/ ze słodkich migdałów (tu też się zastanawiam, który kupić. (dodam, że dobrze na mnie działa olej z pestek winogron, BDFM) 5. Barwa (już się skończyła )6a Bingo spa spirulina i keratyna 6b. Bingo z proteinami kaszmiru i kolagenem 6c. Bingo mleczna maska do włosów z elastyną Tutaj też, któraś do wyboru. nie mam niczego typowo proteinowego.7. Ocet jabłkowy ( do płukanki) 8. Pianka pomarańczowa z Isany (i tutaj pytanie, czy ona nadaje objętości włosom? Unosi je przy nasadzie? ) I to w sumie tyle, mam nadzieję, że któraś z Was mi podpowie coś, będę bardzo wdzięczna
|
|
|
|
|
#75368 |
|
Rozeznanie
|
Witam Wszystkich
Moje włosy zawsze były takie "niedookreślone", niby proste, niby falowane, dość podatne na kręcenie (nawet na ołówek, jak byłam mała to się tak bawiłam ). No ale do rzeczy. Słyszałam kiedyś, że z takich włosów jak moje można odpowiednią pielęgnacją wyczarować fale/delikatne loki (wiadomo sprężynki się nie zrobią). I zastanawiam się czy nie służyłaby im bardziej właśnie pielęgnacja CG, ale boję się przede wszystkim jednego z najważniejszych punktów - rozczesywania na mokro, dlatego, że od jakiegoś czasu moje włosy są bardzo słabe, delikatne i nadmiernie wypadają. Dlatego boję się, że rozczesywanie ich na mokro skończyłoby się szarpaniną i wyrwaniem połowy... Czy Waszym zdaniem warto próbować?Jeszcze jedno, czy po tzw. plunkingu, nie macie, hmm jakby to nazwać, groteskowo uniesionych włosów przy skórze głowy? Szczególnie chodzi o te z przodu Efekt push-up jest fajny, ale wydaje mi się, że moje włosy tylko dziwnie by się zagniotły i miałabym takie "kukuryku" ![]() Pozdrawiam i nie krzyczcie za bardzo, jeśli takie pytania padały już milion razy...
|
|
#75369 | |
|
Zadomowienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;37916960]
tak, btw pokazuję moją listę zakupów włosowych i proszę Was o pomoc i doradztwo, co wybrać, a może co jeszcze dorzucić albo wyrzucić ![]() 1. Artiste różowa 2a. Biovax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów ciemnych 2b. Biovax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów suchych i zniszczonych 2c. Natural Classic Henna Treatment Wax (nie jestem pewna czy to jest ten słynny Wax, którym dziewczyny się zachwycają ) Któraś z tych trzech do wyboru, nie wiem na którą się zdecydować. ![]() 3. Czepek 4. Olej sezamowy/ z orzechów włoskich/ ze słodkich migdałów (tu też się zastanawiam, który kupić. (dodam, że dobrze na mnie działa olej z pestek winogron, BDFM) 5. Barwa (już się skończyła )6a Bingo spa spirulina i keratyna 6b. Bingo z proteinami kaszmiru i kolagenem 6c. Bingo mleczna maska do włosów z elastyną Tutaj też, któraś do wyboru. nie mam niczego typowo proteinowego.7. Ocet jabłkowy ( do płukanki) 8. Pianka pomarańczowa z Isany (i tutaj pytanie, czy ona nadaje objętości włosom? Unosi je przy nasadzie? ) I to w sumie tyle, mam nadzieję, że któraś z Was mi podpowie coś, będę bardzo wdzięczna [/QUOTE]2 - Biovax do suchych wymiata :P 4 - Jeżeli Ci to pomoże - dla mnie z pestek winogron działa źle, BDFM średnio - sezam super, o.włoskie źlee, migdały średnio. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
. Możesz spróbować przeczesać włosy z odżywką do spłukiwania dłońmi, jeśli tego potrzebujesz. Szeroko rozstawione palce pozbierają jednocześnie włosy w pasma, które zafalują . Coś jak metoda rake and shake. Możesz potem zastosować metodę supersoaker, będą jeszcze grubsze pasma do falowania.Z plunkingiem nie pomogę, bo nie lubię i włosy mi gniecie;P |
|
|
|
|
#75370 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
no raczej nie ma
|
|
|
|
|
#75371 |
|
Raczkowanie
|
Kociasta - może się to to nada jako odżywka do mycia np na krótki wyjazd?
Taki wash&go? Bo bez sensu przed tym myć szamponem czy odżywką... Kamona - masz 4 odżywki proteinowe(albo i więcej, bo ja nie znam biowaxów, coś mi się kołacze, że jednak któryś jest całkiem proteiniasty) - artiste i bingówki - może stykną dwie - np artiste i jedna bingówka z mlekiem - będzie bardziej "codzienna", "większe" proteinki. Chyba, ze zamawiasz bingówki i tak płacisz za przesyłkę i robisz zapas to oki ![]() Ja bym dołożyła kochany Garnier AiK - ja tym robię wszystko - myję sobie i dziecku, używam jako ds i bs i stylizatora. Widziałam, że dziewczyny piszą, że on nie ma czym myć, ale u nas się sprawdza najlepiej - duuużo fajniej niż hegron, który jest polecany<jest ok i tyle > - zmywa oleje, a włosy się mniej przetłuszczają<a są czysteZ pianką uważaj - ja mam starą wersję, ale mi się rzuciło, że zmienili skład - popatrz czy ma alko -jeśli ma to kiedyś nie miała pianka z nivei diamon gloss - tu trzeba poczytać jednak ![]() Z działaniem - hm na moich mizernych falkach jest ok, ale delikatna - kręcone włosy dziecka natomiast reanimuje mistrzowsko i blyskawicznie - więc zależy od osobnika i włosów . W ogóle u nas do reanimacji.I dorzuciłabym słoik miodu - daję niemal do każdej odżywki - czy to do mycia czy maski.Pewnie resztę dziewczyny podpowiedzą, bo są głębiej z zakręconym temacie ![]() xestrellax ja mam właśnie minimalne falki - plunking mi nie szkodzi - musiałbyś spać w ten sposób, żeby dorobić się dziwnego czegoś na głowie - no chyba, ze masz krótkie włoski, ale na długich wsio oki![]() Ja się czeszę - przed myciem http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...ow-w-fale.html Trzeba metodą prób i błędów - u mnie skręt zwiększa glut lniany, reszta raczej nie - na szczęście lubię moje włosy i prawie proste i skręcone i lekko sflalowane - ważne żeby w dobrej kondycji W ogóle to witam się, myślałam, że pisze w falowanych i nawet się dziwiłam, że taki dziś ruch
Edytowane przez jusik Czas edycji: 2012-12-01 o 20:33 Powód: pomyłka wątku:) |
|
|
|
#75372 |
|
Raczkowanie
|
Jusik dzięki
|
#75373 | ||
|
Zadomowienie
|
Chyba to właśnie o to chodziło, jeszcze się temu przyjrzę. Dzięki
Cytat:
U mnie mrozńo.Cytat:
. Nie masz protein. Wielkocząsteczkowe - maseczka z żółtkiem i tych malutkich, które wnikną do włosa, mogą naprawić (u mnie poprawiają skręt) - znajdziesz w odżywce różowej Artiste z Natury za grosze.Myślę, że czesania na mokro powinnaś bać się mniej niż na sucho. Czeszemy tylko wtedy, kiedy są mokre i jest na nich odżywka (najczęściej ta do spłukiwania) - grzebień/palce wręcz ślizgają się po włosach, nie to co na sucho .Co do plunkingu - ja robię na ociekające z odżywką bez spłukiwania tak zamiast turbanu. Potem rozpuszczam, wgniatam żel. Jak zrobię zwykły turban to wyprost, także plunking w tym przypadku jest mi bardzo pomocny
|
|
#75374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?A można coś więcej o tej maseczce z żółtkiem?
|
|
|
|
|
#75375 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a) na początku czesałam na mokro i były o niebo lepsze niż wcześniejsze czesane na sucho b) teraz nie czesze w ogóle, czasami przejade palcami. Odżywka d/s działa u mnie jak grzebień, nie powinno być wtedy szarpania i wyrywania a plunking jest bardzo dobry w wydobywaniu skrętu. Pół godziny na głowie na pewno nie zrobi Ci nic dziwnego z włosami, chyba że masz zamiar trzymać "turban" aż do wyschnięcia włosów, wtedy może być różnie ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Jak robiłam tę maseczkę to dorzucałam wszystko co miałam pod ręką: oliwę z oliwek, jogurt naturalny, miód, żel lniany Tylko uważaj przy podgrzewaniu ( jeżeli tak robisz) lniany nie lubi się z oliwą a żółtko się szybciutko ścina <- wiem banał, ale przy oliwie+ lnianym wszystko zaczęło mi pyrskać, a z żołtkiem raz przesadziłam i ciężko się nakładało
|
|
#75376 |
|
Raczkowanie
|
Dziś byłam u fryzjera i chyba osiągnęłam najwyższy rejestr zadowolenia w życiu, jeśli chodzi o strzyżenie
niedługo wrzucę efekty ![]() I szybkie pytanie: czy gdzieś dostępny jest jakiś spis kosmetyków do włosów, z określeniem które to emolienty, humektany, które są proteinowe etc? wróciłam dziś do domu, wpadłam do drogerii polskiej (mają tam wszystko
|
#75377 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze włoski
A jakie mięciutkie
|
#75378 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Lista zanalizowanych kosmetyków:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103#14 Tam wyszukaj te maski i w składzie będzie zaznaczone co w sobie mają. Na inny sposób się nie natknęłam
|
|
#75379 |
|
Raczkowanie
|
Wrzucę wrzucę, tylko je jakoś sensownie zrobię "po mojemu". Aczkolwiek jestem w szoku, fryzjerka nie wgniotła mi nic, absolutnie nic we włosy. jedynie szampon, maska (wella, fuj!) i strzyżenie
|
#75380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
najlepiej szukać w analizach tego, na co masz ochotę/czego potrzebujesz. Są jednak trzy spisy odżywkowe:Emolientowe odżywki Kascysko Proteinowe odżywki Kascysko Ajriszowe odżywki proteinowe |
|
|
|
|
#75381 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do maseczki to dorka już dała znać - bazą może być żółtko plus jakaś odżywka, olej. Mozesz dodać co chcesz - żel lniany, kilka kropel cytrynki i na co tam jescze wpadniesz . Na wlosy na pół godzinki i umyć po swojemu.Cytat:
|
|
#75382 |
|
Raczkowanie
|
Jak wcześniej pisałam: byłam dziś u fryzjerki. Zdjęcia poniżej - porównanie sprzed obcięcia i po. Od razu zaznaczam, że z długości poszło max 2 cm, ale fryzjerka bardzo kocha je ugniatać i upychać pod dyfuzor, dlatego mam efekt babci-moherówki pomieszanej z afro
i dlatego nad karkiem wydają się tracić z 10 cm.
|
#75383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#75384 |
|
Raczkowanie
|
Mi też się teraz bardziej podoba. Nareszcie dobrze mi je wycieniowano piętrowo
i nareszcie mogę je zapuszczać spokojnie.
|
#75385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#75386 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ się tu można naoglądać pięknych włosów
|
#75387 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ostatnio widziałam w Realu taką maskę: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...a-therapy.html Niestety nie mogę znaleźć ani przeanalizowanego składu ani w ogóle składu? Któraś z Was może ma? Zgodna z cg? A może sobie odpuścić? Dla mnie kusząca gdyż wydaje mi się że ma piękny zapach |
|
|
|
#75388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
Niestety, na moje nieszczęście nie spotkałam jeszcze natury w okolicy
|
||
|
|
|
#75389 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#75390 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
prawidłowa stylizacja to dopiero będzie - kupiłam sitko do cedzenia glutka jak tylko wrócę do domu zabiorę się do roboty!
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:25.

a żabek to nie wiem jak używać/przypinać, żeby się podniosły włosy :c[/QUOTE]![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

. Możesz spróbować przeczesać włosy z odżywką do spłukiwania dłońmi, jeśli tego potrzebujesz. Szeroko rozstawione palce pozbierają jednocześnie włosy w pasma, które zafalują 

?
najlepiej szukać w analizach tego, na co masz ochotę/czego potrzebujesz. Są jednak trzy spisy odżywkowe: