|
|
#2132 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy lipcowo-sierpniowe 2013
Witam po weekendzie i wracam do Was
![]() I gratuluje wszystkim nowym Mamusiom! U mnie niestety przyplątało się zapalenie pęcherza, musiałam wziąć 2 furaginy i martwię się trochę bo nie powinnam... Z tego wszystkiego umówiłam się dzisiaj prywatnie do mojej ginekolog ale dopiero na 21 miała wolne miejsca. Jeśli któraś z Was miała taki problem to bardzo proszę o odzew
|
|
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piękny widok za oknem ![]() Wyciągnęłam już wczoraj zimową kurtkę, będzie idealna na ten śnieg
|
|
#2134 |
|
Rozeznanie
|
Ja wychodząc dziś do pracy myślałam że jest zimno i ubrałam sie ciepło w grubą kurtkę czapkę i upociłam się jak nie wiem co bo jest w miarę ciepło
echhh wolałabym żeby już była zima na maksa, a potem szybciutko wiosna już od marca
Edytowane przez aremalgos Czas edycji: 2012-12-03 o 11:21 |
|
|
|
#2135 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
ja mam praktyczne pytania: powiedzcie, czy Wasz lekarz powiedział Wam czego jeść nie wolno? Mój powiedział, że nie wolno jeść surowego mięsa i wędzonego. Ale np. łososia wędzonego po obróbce termicznej można jeść (ja jem tak zapiekanego w piekarniku). Gdzieś przeczytałam, że nie można jeść mozzarelli, ale mój powiedział, że można. Przeczytałam również o szkodliwości na płód bazylii, oregano i zdaje się tymianku. Słyszałyście o tym? Czy macie hmmm zaparcia? Ja mam ogromne, lekarz powiedział mi że to sprawka progesteronu. Jeśli macie to jak z tym walczycie? To jest nie do wytrzymania. Pije lactulosum, ale jakoś d. dobrze to to nie pomaga. I na koniec - czy dbacie jakoś o biust? Ja co rano budzę się z myślą że na klatce piersiowej mam dwie płonące kule, takie są nabrzmiałe. Boję się, że skóra mi się już napina i rozciąga, a przecież żadna kobieta nie chce mieć biustu po ciąży jak sflaczałych skarpetek. Ja stosuję już olejki i balsamy p-ko rozstępom. Gdzieś wyczytałam, że zimne i ciepłe na przemian prysznice pomagają, ale tego jeszcze nie robiłam. I bbaardzo bardzo dawno temu wyczytałam, że dobrze na noc zakładać dobrze dobrany stanik, aby piersi trzymane były w ryzach i nie rozpełzały się. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
eee po 15.12 ma być ocieplenie
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
Oby się nie sprawdziło
|
|
|
|
#2138 |
|
Raczkowanie
|
Uuuu to ja mieszkam na południu Polski i u mnie zimno i pełno śniegu, dobrze, że w pracy mam ciepło
![]() Margosia nie strasz, Święta muszą być białe! |
|
|
|
#2139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja 17.12 jadę sama do rodziców... prawie 300 km, więc fajnie by było gdyby drogi były w miarę ![]() Wzeszłym roku miałam taki poślizg, że mnie trzy razy obróciło wokół własnej osi po czym auto zatrzymało się w poprzek drogi i nie powiem... nauczyło mnie to pokory
|
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem oficjalnie na zwolnieniu lekarskim. Rozmawiałam z szefem, nie krzyczał, raczej się śmiał i żartował.
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
super Mela!
|
|
|
|
#2142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby nie fakt, że kasa jest nam potrzebna, to już zrezygnowałabym ze swojej pracy. Nie ma żadnych świadczeń, bo tylko sobie dorabiam, tak na czarno, ale jednak są z tego jakieś pieniądze. |
|
|
|
|
#2143 |
|
Rozeznanie
|
trochę zazdroszczę zwolnienia, bo w sumie chciałabym odpoczywać w domu a z drugiej strony umarłabym z nudów
|
|
|
|
#2144 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2145 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wolno jeść surowego mięsa, ryb, np. tatara czy sushi. Nie wolno jeść niczego z mleka niepasteryzowanego (stąd pewnie znalazłaś informację o tych serach). Wędzone mięso czy ryby można po wędzeniu na ciepło, ale ja bym nie ryzykowała, bo nie jestem pewna, które są wędzone na ciepło, a które nie - ale ja jestem panikarą na tym punkcie. Wiadomo, warzywa trzeba dokładnie myć, no ale to oczywiste. Surowe jajka - wykluczyć. A resztę to właściwie możesz sobie wygooglować. Jest wiele rozsądnych stron internetowych, na których są te całe spisy, co wolno jeść, czego nie, itd. O jakichś przyprawach też czytałam. Co do zaparć, mimo, że ogólnie zwykle się z tym borykam, jakoś ostatnio mi to nie doskwiera. Niestety każdy musi chyba znaleźć swój sposób, ciężko tu doradzić. U jednych to będą suszone śliwki, u innych kefir, ja jak jadłam codziennie jogurt z musli+garstką siemienia lnianego i słonecznika, to było OK. A Lactulosę brałam w poprzedniej ciąży, oprócz uczucia pralki w brzuchu nic dobrego mi nie zrobiła. Jeśli bolą Cię piersi, to owszem, może śpij w staniku. W sklepach dostępne są maści takie kojące+przeciwdziałające rozstępom. Możesz spróbować je stosować. Ale tu też nie wiem, jak z efektami, bo ja jedyny problem, jaki miałam w poprzedniej ciąży to był pokarm, który pojawił mi się ok. 16 tygodnia i musiałam sobie z nim radzić, ale nie miałam jakichś strasznie obolałych piersi. Rozstępów też nie zauważyłam. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-03 o 12:30 |
|
|
|
|
#2146 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o kremy przeciw rozstępom, to raczej są skierowane dla kobiet od 4 miesiąca, więc ostrożnie.
Ja polecam sportowy stanik do spania, tylko z pełnymi miseczkami, nie materiałowy, świetnie trzyma biust i jest wygodny. |
|
|
|
#2147 |
|
Rozeznanie
|
na początek chyba oliwka wystarczy, żeby dobrze nawilżyć skórę, specjalistycznych kremów zamierzam używać od 4 miesiąca właśnie
|
|
|
|
#2148 |
|
Przyczajenie
|
ja stosuję delikatne olejki p-ko rozstępom już od teraz. zatrzymuje mi się woda baaardzo bardzo a to wpływa na przyrost wagi. Skóra mnie już "podswędzuje" a to już oznaka, że się bardzo napina.
Moim zdaniem nie warto czekać aż to do 4 miesiąca to wszystko zależy od stopnia przyrostu wagi, tolerancji skóry na zmiany w ciele. Jak wybrałam profilaktykę, a kremy które stosuję są przeznaczone dla przyszłych mam, więc nie ma w nich nic co szkodzi dziecku. |
|
|
|
#2149 |
|
Raczkowanie
|
Lilith795 dziękuję za odpowiedź! Wiem, że furaginu nie powinnam stosować, no ale nie miałam wyjścia... Wieczorem mam wizytę, zobaczymy co ginekolog powie...
Mela1234 zazdroszczę zwolnienia, teraz dbaj o siebie i ciesz się ciążą! Anulka_p u mnie sytuacja bardzo podobna do Twojej |
|
|
|
#2150 |
|
Rozeznanie
|
a tak z innej beczki,
informowałyście już rodziców o ciąży? Bo ja się przyznam że nie i mam lekkie obawy, tzn. nie jestem nauczona rozmawiać z moją mamą na "takie"tematy. Nie boję się jej reakcji czy coś w tym stylu, to raczej wynika z tego że nigdy nie rozmawiałyśmy na tematy intymne. Jak dostałam okres to dała podpaski i wyszła z pokoju czerwona i zakłopotana. O seksie tematów nigdy nie było. Problem jest w tym, że to ona ze mną nie umie rozmawiać. ehh takie to moje rozważania na temat relacji rodzic-dziecko
|
|
|
|
#2151 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My powiedzieliśmy teściowej- dając jej Nalewkę Babuni, żeby mogła opić wnuka/wnuczkę ![]() Moi rodzice dowiedzą się przed świętami w identycznej formie- tylko, że przyszły Dziadek dostanie Piccolo, bo jest abstynentem fanatykiem no i ja będę z nim mogła to oblać Niestety będę musiała im powiedzieć bez mojego męża, bo on dojedzie dopiero przed świętami, a ja jadę tydzień wcześniej i moja mamusia kochana nie zrozumie dlaczego cały tydzień się z nią winka nie napiję No ale wiem, że mój Tato już strasznie czeka na wnuki więc na pewno bardzo się ucieszy Możesz dać też mamie śpioszki z jakimś fajnym napisem- typu "Najlepsza Babcia" czy coś takiego... aluzja zapewne podziała, a będzie bardziej na wesoło niż poważnie więc i zdecydowanie mniej stresu
Edytowane przez Margosia__ Czas edycji: 2012-12-03 o 13:35 |
|
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczęśliwi niesamowicie!A przecież nie musicie gadać o niewygodnych tematach i tłumaczyć jak to się stało, że będziecie mieć dziecko, po prostu powiedzcie dobrą nowinę ))) Przecież posiadanie dziecka to nie powód do wstydu
|
|
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
moja jak z nią rozmawiałam ostatnio przez skejpa to stwierdziła, że chyba przytyłam
|
#2155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W weekend mamy zamiar odwiedzić parę najbliższych przyjaciół z prezentem świątecznym i od razu im powiedzieć, że będą ciocią i wujkiem
|
|
|
|
|
#2156 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziś, dziękuję za wczorajsze miłe powitanie
Już po wizycie i ufff... fasolinka się rozwija. Ciąża 7 tydzień i 1 dzień, nadal pełno leków na podtrzymanie no i zwolnienie na 2 tygodnie z nakazem leżenia, ale najważniejsze że rośnie ładnie. Strasznie się bałam po tych moich ostatnich plamieniach. Okazało się, że odkleja się kawałeczek kosmówki. Nie wiem czy coś Wam to mówi, w każdym bądź razie to taka otoczka wokół dzidzi. No i musi się skleić. Dlatego muszę leżeć. Będę się męczyć i będę się nudzić ale przynajmniej nadrobię wszystko co do tej pory pisałyście A tempo macie niezłe. Pozdrawiam wszystkie lipcówko-sierpniówki.Ja termin na 21 lipca
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym już jutrzejszy wieczór i zobaczyć mojego Maluszka...
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odoczywaj żeby wszystko było dobrze ![]() ![]() Już niedługo. Wytrzymasz ![]() Ja miałam wizyty z ogromną częstotliwością. Mam już za sobą cztery i cztery USG, a teraz muszę czekać aż do 28 grudnia. Jak ja wytrzymam tyle czasu ?! |
|
|
|
|
#2159 |
|
Rozeznanie
|
leż, odpoczywaj, czytaj jakieś przyjemne książki i niczym się nie przejmuj, a wszystko będzie dobrze
ja mam usg dopiero 12.12. jeszcze tyle czasu.....
|
|
|
|
#2160 |
|
Rozeznanie
|
hej mamusie
![]() jestem mama lipcowa 2013 i z checia oprucz czytania Was, czasem cos podpowiem, jest to moja 2ga ciaza i jest to zupelnie inny stan...tez jest fajnie! milego popoludnia zycze... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.