|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16
Wczoraj w nocy zrobiła się tam jakaś wielka "awantura", napaści, głupie zdjęcia i chyba usunęli.
|
|
|
|
#4982 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4983 |
|
Konto usunięte
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;37957640]Wczoraj w nocy zrobiła się tam jakaś wielka "awantura", napaści, głupie zdjęcia i chyba usunęli.[/QUOTE]
Naprawdę? Łee, mnie to zawsze najciekawsze rzeczy omijają
|
|
|
|
#4984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może ktoś poleci jakiś cudowny i niedrogi ekspres, nie na kapsułki, ale też robiący różne rodzaje kawy? Zielona jestem, a mi się zamarzyło kupić rodzicom
|
|
#4985 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedz im, że miałaś obiecane podpisanie umowy po czym babka Cię wyrolowała i zwolniła, a teraz nie chce zapłacić. Bardzo się tym zainteresują. Ale najpierw możesz spróbować postraszyć kierowniczkę, że jeśli nie otrzymasz wynagrodzenia z miejsca idziesz do PIPu, a firmy tego się zazwyczaj boją. Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2012-12-04 o 10:09 |
|
|
|
|
#4986 | ||||
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Pewnie można by zrobić dużo ładniej, ale ja nie umiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jaki model polecasz, aby był super wypaśny? ![]() ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
![]() Hm, szkoda, że już mamie kupiłam prezent na Święta, ale może chociaż jej polecę, skoro fajna
|
|
|
#4987 |
|
Rozeznanie
|
Szampony do włosów rozjaśnianych to po prostu szampony do włosów mocno zniszczonych. Często zawierają też substancje (np. ekstrakt z rumianku) podkreślające blond, ale chyba tylko, jeśli ktoś faktycznie ma jakieś blond refleksy albo jasnobrązowe włosy. Ciemnych włosów raczej nie rozjaśnią.
|
|
|
|
#4988 |
|
Zadomowienie
|
Jaką kolor henny wybrać przy chłodnym typie urody, włosach w kolorze ciemny popielaty blond? Obawiam się, że brązowa wpadnie w rudość, a tego bym nie zniosła
podkreślam brwi cieniem w kolorze właśnie popielatym i wygląda to najlepiej. Jest henna grafitowa, ale obawiam się o efekt.
|
#4989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I z tego co pamiętam - PIP udziela bezpłatnej pomocy prawnej w takiej sytuacji, więc tym bardziej idź i wiedz dokładnie na czym stoisz i co robić dalej
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-12-04 o 11:07 |
|
|
|
|
#4990 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Umowa była zawarta między wami w formie ustnej i miała być w najbliższym czasie potwierdzona pisemnie. W wielu miejscach na podpisanie umowy czeka się 2-3 dni od rozpoczęcia pracy, bo pani Krysia z sekretariatu musi przygotować umowę i nikt tu prawa nie łamie. Nie wiem tylko, czy nie zostaniesz obarczona jakimiś kosztami postępowania... Dlatego na Twoim miejscu najpierw postraszyłabym szefową, że zgłosisz to do PIP, a dopiero jeśli to nie zadziała, zastanowiła się, czy faktycznie to zgłąszać. |
|
|
|
|
#4991 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3795854 3] Ale najpierw możesz spróbować postraszyć kierowniczkę, że jeśli nie otrzymasz wynagrodzenia z miejsca idziesz do PIPu, a firmy tego się zazwyczaj boją.[/QUOTE] ...postraszyć może i możesz. Chociaż może się okazać, że wcale pierwszą wyrolowaną nie byłaś. Siarka, jak to jest, hm? <wywołuje do tablicy>
|
|
|
#4992 |
|
Zakorzenienie
|
to skoro się wywołuje, to się przyłączę od razu z pytaniem:
Kodeks Pracy rzecze, że umowa ma być pisemna, ale nie zastrzega rygoru. Więc to oznacza, że w przypadku umowy ustnej- nie jest ona z góry nieważna, i jakby co - odpowiedzialność za niezachowanie formy ponosi tylko pracodawca? I czy wchodzi art. 74 Kodeksu Cywilnego i miesza z dowodami? ;/
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-12-04 o 11:14 |
|
|
|
#4993 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny dzięki za odpowiedzi!!
Jestem studentką dzienną, nie byłam i nie jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Źle napisałam wyżej - bo przepracowałam 49h. Na stronie PIP w "pytaniach i poradach prawnych" znalazłam: "Jakie konsekwencje grożą pracownikowi za podjęcie nielegalnego zatrudnienia („pracy na czarno”)? [...] Nie ma natomiast konsekwencji karnych dla osoby zatrudnionej za wykonywanie pracy pomimo nieposiadania umowy o pracę zawartej w formie pisemnej lub bez zgłoszenia do ubezpieczenia społecznego. Stosowne obowiązki – zawarcia umowy o pracę na piśmie, dokonania zgłoszenia do ZUS – spoczywają bowiem wyłącznie na pracodawcy (płatniku składek)." Dziewczyny czy ja dobrze myślę? Mogę śmiało tam iść i coś działać? |
|
|
|
#4994 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Ja bym najpierw postraszyła pracodawcę PIP-em, podkreślając, że nie grożą mi żadne konsekwencje, więc nie boję się ich zgłosić. Bardzo pradopodobne, że dla świętego spokoju odzyskasz pieniądze.Pracownik też może zostać ukarany, ale myślę, że nie w Twoim przypadku, gdzie miałaś obiecaną umowę i nie jesteś zarejestrowana w urzędzie pracy. Kary dla pracowników dotyczą chyba tylko skrajnych przypadków. Edytowane przez pierniczek_ Czas edycji: 2012-12-04 o 11:30 |
|
|
|
|
#4995 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://img51.imageshack.us/img51/4153/62527817.png
...że nie zważasz na to, że czasem zachowuję się jak diabeł z piekła rodem... "Never let the fear of striking out, keep you from playing the game" Edytowane przez malina330 Czas edycji: 2012-12-04 o 11:32 |
|
|
|
|
#4996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego dotyczące skutków niezachowania formy pisemnej umowy o pracę, gdyż sprawa ta jest uregulowana w art. 29 par 2 kodeksu pracy, a kodeks cywilny, zgodnie z art. 300 kp. można stosować tylko w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy. Moim zdaniem umowa o pracę zawarta w formie ustnej jest skuteczna, zostałaś dopuszczona do pracy którą faktycznie wykonywałaś. Obowiązek potwierdzenia przez pracodawcę na piśmie umowy, określenie rodzaju umowy i jej warunków ( art. 29 par 2 kp) ma na celu usunięcie wątpliwości w tym zakresie. nie jest oświadczeniem woli i nie tworzy nowego stanu prawnego. Jest to oświadczenie wiedzy pracodawcy twierdzącego, że warunki umowy są takie, jak w potwierdzeniu. Według art, 281 pkt 2 kp. niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny. A tu masz treść przepisu art. 281 kp kto, będąc pracodawcą lub działając w jego imieniu: 1) zawiera umowę cywilnoprawną w warunkach, w których zgodnie z art. 22 § 1 powinna być zawarta umowa o pracę, 2) nie potwierdza na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę, 3) wypowiada lub rozwiązuje z pracownikiem stosunek pracy bez wypowiedzenia, naruszając w sposób rażący przepisy prawa pracy, 4) stosuje wobec pracowników inne kary niż przewidziane w przepisach prawa pracy o odpowiedzialności porządkowej pracowników, 5) narusza przepisy o czasie pracy lub przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem i zatrudnianiu młodocianych, 6) nie prowadzi dokumentacji w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akt osobowych pracowników, 7) pozostawia dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników w warunkach grożących uszkodzeniem lub zniszczeniem - podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł. |
|
|
|
|
#4997 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4998 |
|
Copyraptor
|
|
|
|
|
#5000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ginekolog mi to przykazała brać jak miałam nawracające zapalenia pęcherza. na mnie zadziałało i to mi wystarczy do szczęścia są jeszcze inne szczepionki, ale tylko tą brałam.
|
|
|
|
|
#5001 |
|
Zadomowienie
|
Kobietki potrzebuje szybkiej pomocy
Jeśli chce pracy dorywczej, gdzie warunkiem jest status studenta, to czy jest istotne, to, że oprócz studiów dziennych pracuje aktualnie na zastępstwie w jakiejś firmie? Muszę to mówić mojemu zleceniodawcy? |
|
|
|
#5002 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czuję, że naprawdę mnie oszukano i byłam tam na zastępstwo za kogoś. Muszę sobie to poukładać w głowie bo nie chcę tego tak zostawić ( jestem studentką, mój czas, dojazdy, jedzenie) Myślę, że teraz to będzie kwestia ponownego telefonu do kierowniczki i dopytania o pieniądze, telefonu do właściciela i zapytania o to samo. W razie negatywnych odpowiedzi - zgłoszenia się do PIP?? Czy odrazu to zgłosić? Dziewczyny jak myślicie? |
|
|
|
|
#5003 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5005 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Ale w oświadczeniu już muszę napisać, że pracuję? Bo mam do zaznaczenia takie punkty oświadczam, że... wiadomo zaznaczyłam, że jestem studentką, ale jest też punkt, że pracuję w takiej i takiej firmie... Uzupełniać to, czy tylko o tym statusie studenta uzupełnić? |
|
|
|
#5006 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5007 |
|
Zadomowienie
|
trzeba założyć nowy wątek
|
|
#5008 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za pomoc ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Ach jeszcze jedno pytanie, teraz dojrzałam, że w tym podpunkie o pracę jest taka informacja: "1. Jestem zatrudniony(a) na umowę o pracę w ......................... ................na czas określony do dnia ......................... .................. na czas nieokreślony*), a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu ww umowy w przeliczeniu na okres miesiąca wynosi co najmniej tyle , ile kwota najniższego wynagrodzenia tj. obecnie 1500 zł. " Ja zarabiam 800zł, bo to nie jest cały etat, więc jednak mam nie wypełniać?
Edytowane przez dziad kalwaryjski Czas edycji: 2012-12-04 o 13:11 |
|
|
|
|
#5009 |
|
Zakorzenienie
|
zakładamy???
Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2012-12-04 o 13:42 |
|
|
|
#5010 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.

(powiedziała, że już w sobote przyjdzie inna dziewczyna, która pracowała już tam wcześniej - nagle się znalazła nowa dziewczyna - a może ja byłam na zastępstwo?)

Nigdy nie kupowałam świeczek, więc nawet nie wiem gdzie uderzać