Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16 - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-04, 09:12   #4981
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16

Wczoraj w nocy zrobiła się tam jakaś wielka "awantura", napaści, głupie zdjęcia i chyba usunęli.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 09:13   #4982
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 09:16   #4983
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;37957640]Wczoraj w nocy zrobiła się tam jakaś wielka "awantura", napaści, głupie zdjęcia i chyba usunęli.[/QUOTE]
Naprawdę? Łee, mnie to zawsze najciekawsze rzeczy omijają
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 09:32   #4984
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Napiszę na przykładzie mojego ciśnieniowego Siemensa: mogę zrobić zwykłą czarną, białą, espresso, latte macchiato, cappuccino - oba z pięknie spienionym mlekiem, samą mleczną piankę, do tego kawy smakowe (ma szufladkę na kawę sypaną, gdzie wsypuję pojedynczą porcję, a ogólnie ma zbiornik z młynkiem, z którego kawa robi się automatycznie). Kocham mój ekspres

Możesz mi powiedzieć jaki to model?

Może ktoś poleci jakiś cudowny i niedrogi ekspres, nie na kapsułki, ale też robiący różne rodzaje kawy? Zielona jestem, a mi się zamarzyło kupić rodzicom
Stary 2012-12-04, 10:06   #4985
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bezelowaola Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może miałyście jakieś doświadczenia z pracą "na czarno" i nie otrzymaniem za nią wynagrodzenia??
Zgodziłam się na taką pracę bo obiecywano mi, że w przeciągu 2 tygodni (od 1 grudnia) podpiszemy "prawdziwą" umowę, ale minął 1gr i zaczęły się jakieś zaczepki ze strony jednej z pracownic, czułam się osoba nie na miejscu (jej wzrok i docinki - co Ty tu robisz wogóle?). Dziś odbieram telefon od kierowniczki, że dziękuje mi za współpracę, ale musi mi podziekować bo sie nie dogaduje z tą jedną dziewczyną. Ja na spokojnie przyjęłam wiadomość i zapytałam się o wynagrodzenie za te dni które przepracowałam, odpowiedź brzmiała: przecież nie podpisaliśmy umowy, nic nie dostaniesz (powiedziała, że już w sobote przyjdzie inna dziewczyna, która pracowała już tam wcześniej - nagle się znalazła nowa dziewczyna - a może ja byłam na zastępstwo?)
Poczytałam tu i tam, że jeśli nie otrzymam wynagrodzenia to powinnam zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Po podliczeniu godzin pracy wychodzi mi 43h (7zł/h) Tak mało bo godzin były wypracowane w weekendy - to mialo być 1/2etatu.
Czy wogóle opłaca się załatwiać tą sprawę w PIP? potraktują mnie poważnie?
Oczywiście, że zgłaszaj
Powiedz im, że miałaś obiecane podpisanie umowy po czym babka Cię wyrolowała i zwolniła, a teraz nie chce zapłacić. Bardzo się tym zainteresują.
Ale najpierw możesz spróbować postraszyć kierowniczkę, że jeśli nie otrzymasz wynagrodzenia z miejsca idziesz do PIPu, a firmy tego się zazwyczaj boją.

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2012-12-04 o 10:09
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 10:45   #4986
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez isetta_ Pokaż wiadomość
Jak w ładny sposób zapakować kilka butelek na prezent? Byle nie wymagało to dużych zdolności manualnych, bo takich niestety nie posiadam.
Ja kiedyś zawinęłam w bibułę i szyjkę obwiązałam tasiemką Pewnie można by zrobić dużo ładniej, ale ja nie umiem

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
W sensie, że wszystkie w jeden prezent, czy każda osobno ? Jak osobno, to ja bym zapakowała tak najprościej, owinęła ładnym papierem i do szyjki jakąś fajną kokardę
O właśnie

Cytat:
Napisane przez tenebris Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi Ci o czytniki to polecam tylko Kindle'a. Jesli zaś chodzi o same książki, to dużo jest do wyboru na np Woblinku.
A jakiego Kindla? Myślałam, że są superfajne, ale zobaczyłam u kolegi i nawet nie miał dotykowego ekranu (czytnik, nie kolega)
Jaki model polecasz, aby był super wypaśny?

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Polecam książkę

wcale się nie dziwię, dlaczego autor na 1 stronie napisał :"proszę cię, nie opowiadaj zakończenia książki pod żadnym pozorem swoim przyjaciołom''
Łojezu, cóż to za składnia

Hm, szkoda, że już mamie kupiłam prezent na Święta, ale może chociaż jej polecę, skoro fajna

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 10:45   #4987
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Czy szampon, na którym jest napisane, że jest przeznaczony do włosow rozjaśnionych i blond, będzie miał jakiś wpływ na włosy o innym kolorze?
Szampony do włosów rozjaśnianych to po prostu szampony do włosów mocno zniszczonych. Często zawierają też substancje (np. ekstrakt z rumianku) podkreślające blond, ale chyba tylko, jeśli ktoś faktycznie ma jakieś blond refleksy albo jasnobrązowe włosy. Ciemnych włosów raczej nie rozjaśnią.
pierniczek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 10:51   #4988
semantique
Zadomowienie

Jaką kolor henny wybrać przy chłodnym typie urody, włosach w kolorze ciemny popielaty blond? Obawiam się, że brązowa wpadnie w rudość, a tego bym nie zniosła podkreślam brwi cieniem w kolorze właśnie popielatym i wygląda to najlepiej. Jest henna grafitowa, ale obawiam się o efekt.
Stary 2012-12-04, 10:55   #4989
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, może miałyście jakieś doświadczenia z pracą "na czarno" i nie otrzymaniem za nią wynagrodzenia??
Zgodziłam się na taką pracę bo obiecywano mi, że w przeciągu 2 tygodni (od 1 grudnia) podpiszemy "prawdziwą" umowę, ale minął 1gr i zaczęły się jakieś zaczepki ze strony jednej z pracownic, czułam się osoba nie na miejscu (jej wzrok i docinki - co Ty tu robisz wogóle?). Dziś odbieram telefon od kierowniczki, że dziękuje mi za współpracę, ale musi mi podziekować bo sie nie dogaduje z tą jedną dziewczyną. Ja na spokojnie przyjęłam wiadomość i zapytałam się o wynagrodzenie za te dni które przepracowałam, odpowiedź brzmiała: przecież nie podpisaliśmy umowy, nic nie dostaniesz (powiedziała, że już w sobote przyjdzie inna dziewczyna, która pracowała już tam wcześniej - nagle się znalazła nowa dziewczyna - a może ja byłam na zastępstwo?)
Poczytałam tu i tam, że jeśli nie otrzymam wynagrodzenia to powinnam zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Po podliczeniu godzin pracy wychodzi mi 43h (7zł/h) Tak mało bo godzin były wypracowane w weekendy - to mialo być 1/2etatu.
Leć jak najszybciej i nie odpuszczaj. Skur*ysyństwo po prostu

I z tego co pamiętam - PIP udziela bezpłatnej pomocy prawnej w takiej sytuacji, więc tym bardziej idź i wiedz dokładnie na czym stoisz i co robić dalej

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-12-04 o 11:07
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 10:57   #4990
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Ja nie ruszałabym sprawy. Pieniądze przepadną. Trudno, lekcja na przyszłość. Zgłosisz - chętnie przyjmą skargę i zareagują, bo kary najczęściej są pieniężne, a pieniądze naszej Umiłowanej potrzebne. Oj, potrzebne. Tylko, że kij ma dwa końce : możesz i Ty po tyłku boleśnie dostać, bo zarówno jak i "szefowa", tak i Ty złamałyście prawo.
Pracownikowi nic nie grozi w tej sytuacji. O ile nie jest zarejestrowana jako bezrobotna, a jednocześnie pracuje gdzieś na czarno, ale z drugiej strony żeby wyrejestrować się z urzędu pracy, trzeba przedstawić umowę.

Umowa była zawarta między wami w formie ustnej i miała być w najbliższym czasie potwierdzona pisemnie. W wielu miejscach na podpisanie umowy czeka się 2-3 dni od rozpoczęcia pracy, bo pani Krysia z sekretariatu musi przygotować umowę i nikt tu prawa nie łamie.

Nie wiem tylko, czy nie zostaniesz obarczona jakimiś kosztami postępowania... Dlatego na Twoim miejscu najpierw postraszyłabym szefową, że zgłosisz to do PIP, a dopiero jeśli to nie zadziała, zastanowiła się, czy faktycznie to zgłąszać.
Stary 2012-12-04, 11:06   #4991
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Pracowałaś 2 tygodnie bez umowy? Trochę głupio, wątpię, żebyś odzyskała pieniądze, ale...

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3795854 3]
Ale najpierw możesz spróbować postraszyć kierowniczkę, że jeśli nie otrzymasz wynagrodzenia z miejsca idziesz do PIPu, a firmy tego się zazwyczaj boją.[/QUOTE]

...postraszyć może i możesz. Chociaż może się okazać, że wcale pierwszą wyrolowaną nie byłaś.

Siarka, jak to jest, hm? <wywołuje do tablicy>

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 11:12   #4992
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
Siarka, jak to jest, hm? <wywołuje do tablicy>
to skoro się wywołuje, to się przyłączę od razu z pytaniem:

Kodeks Pracy rzecze, że umowa ma być pisemna, ale nie zastrzega rygoru. Więc to oznacza, że w przypadku umowy ustnej- nie jest ona z góry nieważna, i jakby co - odpowiedzialność za niezachowanie formy ponosi tylko pracodawca?

I czy wchodzi art. 74 Kodeksu Cywilnego i miesza z dowodami? ;/

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-12-04 o 11:14
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 11:14   #4993
bezelowaola
Przyczajenie

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi!!

Jestem studentką dzienną, nie byłam i nie jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Źle napisałam wyżej - bo przepracowałam 49h.

Na stronie PIP w "pytaniach i poradach prawnych" znalazłam:
"Jakie konsekwencje grożą pracownikowi za podjęcie nielegalnego zatrudnienia („pracy na czarno”)? [...]
Nie ma natomiast konsekwencji karnych dla osoby zatrudnionej za wykonywanie pracy pomimo nieposiadania umowy o pracę zawartej w formie pisemnej lub bez zgłoszenia do ubezpieczenia społecznego. Stosowne obowiązki – zawarcia umowy o pracę na piśmie, dokonania zgłoszenia do ZUS – spoczywają bowiem wyłącznie na pracodawcy (płatniku składek)."

Dziewczyny czy ja dobrze myślę? Mogę śmiało tam iść i coś działać?
bezelowaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 11:26   #4994
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny czy ja dobrze myślę? Mogę śmiało tam iść i coś działać?
Możesz, ale zastanów się, czy chce Ci się bawić w jakieś procesy (nie wiem, jak dokładnie wygląda takie postępowanie, ale raczej nie jest tak, że zgłaszasz i od razu dostajesz pieniądze ). Ja bym najpierw postraszyła pracodawcę PIP-em, podkreślając, że nie grożą mi żadne konsekwencje, więc nie boję się ich zgłosić. Bardzo pradopodobne, że dla świętego spokoju odzyskasz pieniądze.

Pracownik też może zostać ukarany, ale myślę, że nie w Twoim przypadku, gdzie miałaś obiecaną umowę i nie jesteś zarejestrowana w urzędzie pracy. Kary dla pracowników dotyczą chyba tylko skrajnych przypadków.

Edytowane przez pierniczek_
Czas edycji: 2012-12-04 o 11:30
Stary 2012-12-04, 11:28   #4995
malina330
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
kupowałam na receptę i bez. także bez różnicy. tak mi się przypomniało, lekarka kazała mi odstawić słodkie na czas leczenia przy zapaleniu pęcherza/cewki moczowej. no i jeść kiszonki - kapustę, ogórki; jogurty naturalne, maślanki i takiego typu rzeczy.
A tutaj jest podane, że to jest suplement diety przy profilaktyce infekcji pochwy http://img51.imageshack.us/img51/4153/62527817.png

"Never let the fear of striking out, keep you from playing the game"

Edytowane przez malina330
Czas edycji: 2012-12-04 o 11:32
malina330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 11:36   #4996
_cup of tea_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
to skoro się wywołuje, to się przyłączę od razu z pytaniem:

Kodeks Pracy rzecze, że umowa ma być pisemna, ale nie zastrzega rygoru. Więc to oznacza, że w przypadku umowy ustnej- nie jest ona z góry nieważna, i jakby co - odpowiedzialność za niezachowanie formy ponosi tylko pracodawca?

I czy wchodzi art. 74 Kodeksu Cywilnego i miesza z dowodami? ;/

nie mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego dotyczące skutków niezachowania formy pisemnej umowy o pracę, gdyż sprawa ta jest uregulowana w art. 29 par 2 kodeksu pracy, a kodeks cywilny, zgodnie z art. 300 kp. można stosować tylko w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy.
Moim zdaniem umowa o pracę zawarta w formie ustnej jest skuteczna, zostałaś dopuszczona do pracy którą faktycznie wykonywałaś.
Obowiązek potwierdzenia przez pracodawcę na piśmie umowy, określenie rodzaju umowy i jej warunków ( art. 29 par 2 kp) ma na celu usunięcie wątpliwości w tym zakresie. nie jest oświadczeniem woli i nie tworzy nowego stanu prawnego. Jest to oświadczenie wiedzy pracodawcy twierdzącego, że warunki umowy są takie, jak w potwierdzeniu. Według art, 281 pkt 2 kp. niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny.

A tu masz treść przepisu art. 281 kp kto, będąc pracodawcą lub działając w jego imieniu: 1) zawiera umowę cywilnoprawną w warunkach, w których zgodnie z art. 22 § 1 powinna być zawarta umowa o pracę,
2) nie potwierdza na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę,
3) wypowiada lub rozwiązuje z pracownikiem stosunek pracy bez wypowiedzenia, naruszając w sposób rażący przepisy prawa pracy,
4) stosuje wobec pracowników inne kary niż przewidziane w przepisach prawa pracy o odpowiedzialności porządkowej pracowników,
5) narusza przepisy o czasie pracy lub przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem i zatrudnianiu młodocianych,
6) nie prowadzi dokumentacji w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akt osobowych pracowników,
7) pozostawia dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników w warunkach grożących uszkodzeniem lub zniszczeniem
- podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł.
_cup of tea_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:23   #4997
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Słyszałam coś o tym, ale wtedy byłam po jednorazowej takiej akcji, więc machnęłam ręką...jaki jest koszt?
opakowanie z pełną kuracją, kosztuje ok. 60 zł.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:27   #4998
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
opakowanie z pełną kuracją, kosztuje ok. 60 zł.
Dzięki
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:29   #4999
Kadin_
Zadomowienie

Gdzie kupie ładne świeczki zapachowe w kolorze pomarańczowym ? Nigdy nie kupowałam świeczek, więc nawet nie wiem gdzie uderzać
Stary 2012-12-04, 12:30   #5000
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malina330 Pokaż wiadomość
A tutaj jest podane, że to jest suplement diety przy profilaktyce infekcji pochwy http://img51.imageshack.us/img51/4153/62527817.png
może tak napisali, żeby można było sprzedawać bez recepty ginekolog mi to przykazała brać jak miałam nawracające zapalenia pęcherza. na mnie zadziałało i to mi wystarczy do szczęścia są jeszcze inne szczepionki, ale tylko tą brałam.
Stary 2012-12-04, 12:38   #5001
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Kobietki potrzebuje szybkiej pomocy
Jeśli chce pracy dorywczej, gdzie warunkiem jest status studenta, to czy jest istotne, to, że oprócz studiów dziennych pracuje aktualnie na zastępstwie w jakiejś firmie? Muszę to mówić mojemu zleceniodawcy?
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:40   #5002
bezelowaola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _cup of tea_ Pokaż wiadomość
nie mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego dotyczące skutków niezachowania formy pisemnej umowy o pracę, gdyż sprawa ta jest uregulowana w art. 29 par 2 kodeksu pracy, a kodeks cywilny, zgodnie z art. 300 kp. można stosować tylko w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy.
Moim zdaniem umowa o pracę zawarta w formie ustnej jest skuteczna, zostałaś dopuszczona do pracy którą faktycznie wykonywałaś.
Obowiązek potwierdzenia przez pracodawcę na piśmie umowy, określenie rodzaju umowy i jej warunków ( art. 29 par 2 kp) ma na celu usunięcie wątpliwości w tym zakresie. nie jest oświadczeniem woli i nie tworzy nowego stanu prawnego. Jest to oświadczenie wiedzy pracodawcy twierdzącego, że warunki umowy są takie, jak w potwierdzeniu. Według art, 281 pkt 2 kp. niepotwierdzenie na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę stanowi wykroczenie przeciwko prawom pracownika, zagrożone karą grzywny.

A tu masz treść przepisu art. 281 kp kto, będąc pracodawcą lub działając w jego imieniu: 1) zawiera umowę cywilnoprawną w warunkach, w których zgodnie z art. 22 § 1 powinna być zawarta umowa o pracę,
2) nie potwierdza na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę,
3) wypowiada lub rozwiązuje z pracownikiem stosunek pracy bez wypowiedzenia, naruszając w sposób rażący przepisy prawa pracy,
4) stosuje wobec pracowników inne kary niż przewidziane w przepisach prawa pracy o odpowiedzialności porządkowej pracowników,
5) narusza przepisy o czasie pracy lub przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem i zatrudnianiu młodocianych,
6) nie prowadzi dokumentacji w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akt osobowych pracowników,
7) pozostawia dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników w warunkach grożących uszkodzeniem lub zniszczeniem
- podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł.
Dziękuję za odpowiedź Czuję, że naprawdę mnie oszukano i byłam tam na zastępstwo za kogoś.
Muszę sobie to poukładać w głowie bo nie chcę tego tak zostawić ( jestem studentką, mój czas, dojazdy, jedzenie)
Myślę, że teraz to będzie kwestia ponownego telefonu do kierowniczki i dopytania o pieniądze, telefonu do właściciela i zapytania o to samo. W razie negatywnych odpowiedzi - zgłoszenia się do PIP?? Czy odrazu to zgłosić? Dziewczyny jak myślicie?
bezelowaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:44   #5003
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Kobietki potrzebuje szybkiej pomocy
Jeśli chce pracy dorywczej, gdzie warunkiem jest status studenta, to czy jest istotne, to, że oprócz studiów dziennych pracuje aktualnie na zastępstwie w jakiejś firmie? Muszę to mówić mojemu zleceniodawcy?
Nie, nic mu do tego
Stary 2012-12-04, 12:45   #5004
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Czuję, że naprawdę mnie oszukano i byłam tam na zastępstwo za kogoś.
Muszę sobie to poukładać w głowie bo nie chcę tego tak zostawić ( jestem studentką, mój czas, dojazdy, jedzenie)
Myślę, że teraz to będzie kwestia ponownego telefonu do kierowniczki i dopytania o pieniądze, telefonu do właściciela i zapytania o to samo. W razie negatywnych odpowiedzi - zgłoszenia się do PIP?? Czy odrazu to zgłosić? Dziewczyny jak myślicie?
uprzedź ich, że się zgłosisz do PIP. to zawsze zdążysz zrobić. może się obejdzie bez wojny.
Stary 2012-12-04, 12:48   #5005
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Cytat:
Nie, nic mu do tego
Dziękuję

Ale w oświadczeniu już muszę napisać, że pracuję?
Bo mam do zaznaczenia takie punkty oświadczam, że... wiadomo zaznaczyłam, że jestem studentką, ale jest też punkt, że pracuję w takiej i takiej firmie...
Uzupełniać to, czy tylko o tym statusie studenta uzupełnić?
Stary 2012-12-04, 12:55   #5006
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Dziękuję

Ale w oświadczeniu już muszę napisać, że pracuję?
Bo mam do zaznaczenia takie punkty oświadczam, że... wiadomo zaznaczyłam, że jestem studentką, ale jest też punkt, że pracuję w takiej i takiej firmie...
Uzupełniać to, czy tylko o tym statusie studenta uzupełnić?
No jak wymagają od Ciebie oświadczenia, gdzie pracujesz, to wypełnij
Stary 2012-12-04, 12:56   #5007
zla panienka
Zadomowienie

trzeba założyć nowy wątek

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 13:10   #5008
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Cytat:
No jak wymagają od Ciebie oświadczenia, gdzie pracujesz, to wypełnij
Tak właśnie myślałam. Z resztą gdyby im chyba przeszkadzało to nie zadzwoniliby, bo w CV mam wyraźnie zaznaczoną pracę w której pracuje. Jest to moja jedyna praca w całej karierze, więc rzuca się w oczy
Dzięki za pomoc

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Ach jeszcze jedno pytanie, teraz dojrzałam, że w tym podpunkie o pracę jest taka informacja:

"1. Jestem zatrudniony(a) na umowę o pracę w ......................... ................na czas określony do dnia ......................... .................. na czas nieokreślony*),
a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu ww umowy w przeliczeniu
na okres miesiąca wynosi co najmniej tyle , ile kwota najniższego wynagrodzenia tj. obecnie 1500 zł.
"

Ja zarabiam 800zł, bo to nie jest cały etat, więc jednak mam nie wypełniać?

Edytowane przez dziad kalwaryjski
Czas edycji: 2012-12-04 o 13:11
Stary 2012-12-04, 13:39   #5009
Agnieszka987
Zakorzenienie

zakładamy???

Edytowane przez Agnieszka987
Czas edycji: 2012-12-04 o 13:42
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 14:27   #5010
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości