|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
za szczepienia
![]() iustyna, fajne te zabawki, ale widzę że tylko ten najdrozszy zestaw został ela, fajne zdjęcia, taki wyluzowany na nich wyszedł, faktycznie jakoś mało zainteresowany śniegiem macie takie grube czapy i rękawiczki,a my takie cieniutkie, dzianinkowe.. za cienkie chyba patik, pochwal się jak ci wyszło, ale wy gotujecie ja to od zawsze weny nie mam do gotowania mówicie o sprzataniu, Dawidek na szczęscie nie zjada paprochów, ale i nie sprząta nic a nic, a bałagani jak to dziecko, rozsypie coś w kuchni, dzisiaj zbił talerz, za blisko krawędzi postawiłam i zrzucił i zaraz nad tym przykucnął a ja leciałam jak na zabicie karku by tego nie dotknął i się nie skaleczył łakał bo nie pozwoliłam się pobawić tymi kawałkami ja nadal nie wiem co kupić w prezencie, książki staram się kupować na bieżąco, ewidentnie brakuje nam zabawek, ten tootiny taki fajny? (wiem było dużo już na ten temat ale mi wyparowało z łba) mamy bujaczka little tikes, od jakiegoś czasu staje nóżkami na siedzonku, rączkami opiera się o rączki i w pozycji kolarza się buja, trzeba go asekurować by nie przeleciał górą nad konikiem
Edytowane przez Kolina Czas edycji: 2012-12-04 o 23:52 |
|
|
|
#3812 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
wielka kumulacja http://fakty.interia.pl/galerie/ciek...,1708722,1,271
|
|
|
|
#3813 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pustkę w glowie, nie moge znalezc odpowiedniej zabawki dla Karola pod choinkę. Wszystkie rzeczy typu zabawki edukacyjne służą mu do zabawy tylko na pół godziny, jedyne czym na prawdę lubi sie bawic, to klocki, ale ilez mozna jedno i to damo. Wpadłam na pomysł zeby m\kupic mu nocnik z fisher prica, jest drogi Jednak mam watpliwości, podobno to siedzisko jest dla małych "dupek" a mój Karol niestety do chudzinek nie nalezy. Kupowała kltóraś? jak to z tym jest? mniejsze niz standardowe nocniki? i podobno jest za mały otwór na kupkę? |
|
|
|
#3814 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie
![]() Ja nadal cierpie na czasobrak... poki co chyba nieuleczalnie ![]() za wszystkie szczepienia. My na szczęście mamy już spokój na dłuzszy czas..Zazdroszcze sniegu u nas zawsze min metrowe zaspy leżały a tutaj jak spadnie 5 płatków z nieba to szał, sanki, wypadki, korki... masakra..
|
|
|
|
#3815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest duży, zagraca tylko, no i te "przeboje" w stylu "toaletowy papier" my go mamy bo hanka na roczek dostała ( a mówiłam, że nie chcę tego. ale cioteczka musiała na swoim postawić
|
|
|
|
|
#3816 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my mamy wyjęte baterie na razie, bo boję się, że się przestraszy i tyle będzie z nocnika. Otworek, niby mieści się, ale tak na styk, myślę, że powinien być większy, mój Johny waży 14kg więc też spory jest.generalnie nie polecam
|
|
#3817 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
no karol ma 17 już ![]() no i ma tłusciutką ta dupke, na zwykły nocnik czy nakladkę ma problem sie zmiescic, wiec na to chyba tym bardziej :/ |
||
|
|
|
#3818 |
|
Wtajemniczenie
|
tzn. ja mam taki, ale otworek chyba podobny jest
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2012-12-04 o 12:50 |
|
|
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To chyba przebił Igiego Marinki ![]() To masz co dźwigać, współczuję plecom
|
|
#3820 |
|
Wtajemniczenie
|
17kg? o matko, jest co nosić. mój 4,5 letni Kuba jak się naje to w porywach mś 16kg
|
|
#3821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3822 |
|
Zadomowienie
|
Patryk też lubi sprzątać, a chyba jeszcze bardziej towarzyszyć, gdy ktoś inny sprząta
Zmiotka i łopatka to jedne z ulubionych zabawek - nawet raz musiałam mu w sklepie taki zestaw kupić, bo się uparł - ale się przydaje Wrzucanie śmieci do kosza jest ok, ale najlepiej gdyby od razu jeszcze sprawdzić, co w tym koszu ciekawego jeszcze się kryje Jeśli mu powiem, żeby jakąś zabawkę wrzucił do pudła, to słucha, książki też odniesie na swoje miejsceUwielbia wszelkie łopaty (w wózku mamy tylko trzy ), grabie i miotły. Ostatnio, gdy pojechaliśmy do moich rodziców, to kota olał, bo obok stała miotłaDzisiaj cieplej niż wczoraj, choć akurat w ramach przedpołudniowego spaceru byliśmy u koleżanki. Przez te ostatnie trójki, to z jedzeniem UU mam wrażenie, że znowu mam noworodka - w nocy 3-4 pobudki na jedzenie i ssie tak po 10 minut, a potem trzeba go jeszcze trzymać z 10 minut do odbicia, bo inaczej się wybudza Teraz przed drzemką południową ssał chyba z 20 minut i prawie na siłę go oderwałam. Stałych pokarmów w sumie jakoś dużo mniej nie je. I przytył - no ale nocne jedzonko jest tłuste, więc chyba od tego![]() ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Karolek ma 17 kg? A ja tu się chwalę, że mój 10 kg waży |
|
|
|
#3823 |
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
wow a mój Żbik ma 10 kg z biedą i jeszcze mnie oststnio mama wkręca, że coś nie tak że nie przybiera że mało ale jest wesoły bawi się energiczny więc chyba ok ![]() o twój też 10 uff ![]() mały za chwilę wstanie ale udało się mi Was nadrobić! trzymam kciuki za szczepienia u nas koniec na jakiś czas do 5 r ż
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
My po szczepieniu. 4 dawka pneumokoków i 4 dawka czegoś tam płatnego 5w1. Łącznie 390 zł. Ale spokój już, dopiero po 5 roku życia kolejne szczepienie. Fajowsko. Igor dzielny. Bartessa 17 kg? wow... baba ważyła dziś małego i ma 14 kg lekko ponad. Ale on szczupły jest, z tym że dość mocno zbudowany, ale i mierzyła i ma 96 cm. Dzisiaj wszystko. marzenka no jest kawałek od mista, jakieś 13 km. Bez auta nie da rady. To jest wieś zabita dechami . Nienawidzę mieszkać na wsi ( chociaż 20 lat mieszkałam na wsi ).
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My te standardowe mamy, plus pneumokoki dodatkowo wzielam(3 wkłucia, w nastepnym tygodniu ostatnie trzecie), jeszcze zaszczepie na ospe i na tym koniec na razie .
|
|
|
|
|
#3826 |
|
Wtajemniczenie
|
my właśnie dzisiaj idziemy na ostatnią dawkę pneumokoków i (chyba) ostatnia DPT. mówicie, że teraz będzie spokój z kłuciem na 5 lat
my się szczepimy tymi refundowanymi, NFZ-owskimi szczepionkami |
|
|
|
#3827 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja stawiam na kolki, Borysek jak był malutki to je miał, od 19 zaczynal sie krzyk i tak do 22, ale bywaly dni ze dluzej, albo o innych godzinach.Później pomagała suszarka i dziecko zasypiało po paru minutach takiego przeraźliwego krzyku.Nie zycze nikomu kolek u dziecka! Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez DDewik Czas edycji: 2012-12-04 o 14:06 |
|||
|
|
|
#3828 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
widocznie cięzkokostni są.Ja chyba tez, bo jak porównuje swoje wymiary z dziewczynami które noszą np. L to nie wiele się różnią a waże chyba z 77 Cytat:
Cytat:
Drogie te szczepienia Cytat:
Może i dzieci byłyby zdrowsze, ale cóż, nie jestem w stanie wyciułać 400 zł, caly czas mamy jakies rachunki do tyłu, takie są realia jak tylko jeden pracuje, a drugi musi siedziec na doopie bo nie ma z kim dziecka zostawic. Mam nadzieje że niedugo los troszke sie do nas uśmiechnie, może w totka wygram
|
|||||
|
|
|
#3829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i pneumokoki też wzięłam. Na ospę nie szczepię. Tak tak pieleszko - teraz tylko bilans 2 latka ( ale to żadnych kłuć i wiadomo - za free ). Potem w 6 r. ż szczepienie
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#3830 | |
|
Raczkowanie
|
Moje dziecko śpi .Byliśmy na 1,5 godzinnym spacerku.U nas troszke zrobiło sie biało, ale na chodnikach juz ciapa.Borysek śniegiem nie był jakos bardzo zaskoczony, spacer jak zawsze
.A ja dzisiaj na obiadek mam rosól, rano ugotowałam.---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
), mniej cierpi Igorek.
|
|
|
|
|
#3831 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to jak juz raz zaszczepisz tymi 5 w 1 to później trzeba brac skojarzone? Ja to sie w ogóle nie orientuje . ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
Bartesso no własnie tak. Trzeba płacić potem tymi 5w1, 6 w1. Jak na początku zaszczepisz skojarzoną.
No mi pielęgniarka powiedziała, że są lepsze, bardziej oszyszczone i dzieci lepiej je znoszą. Ale nie wiem jaka jest prawda, zresztą mnie to nie interesuje. Dla mnie to jest też kupa kasy, szkoda gadać, ale jak bym mogła nie zaszczepić dziecka teraz... Gdybyśmy się nie wyprowadzali stąd, to nie wiem skąd by M. miał pieniądze, bo te 400 zł przeznaczone były na czynsz i odstępne. Oczywiście i tak by nam brakowało 430 zł do reszty całej kwoty, a 10 się zbliża. Zresztą nie muszę i nie chcę się tłumaczyć, chodzi mi o to, że powinni refundować te szczepionki, chociażby na pneumo, tak jak we wszystkich innych normalnych krajach ;/
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2012-12-04 o 14:27 |
|
|
|
#3833 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez DDewik Czas edycji: 2012-12-04 o 14:35 |
|
|
|
|
#3834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwestia indywidualna co kto chce. No i rozumie ze szczepionkę trzeba dziecku zapewnic. ja nigdy nie interesowałam sie tymi szczepionkami, dlatego tez taki laik w tym temacie jestem, bo juz na samą mysl o cenie odechciewało mi się ![]() z tego co kiedyś sie pytałam pielęgniarki to powiedziała mi ze róznica jest taka że mniejszy ból, no i jakies obrzeki czy goraczka, ale i tak bardzo malo dzieci dostaje któres dolegliwosci. Więc na tym moja wiedza się konczy
|
|
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz w życiu bym nie szczepiła skojarzonymi, w takiej sytuacji jak teraz jest u nas, pneumo pewnie też bym nie dała rady zaszczepić. Dlatego cieszę się, że juś ostatnia tura
![]() I nie chodzi o to, że lepsze tamte czy te, tylko, że i tak musiałabym zaszczepić teraz tymi co szczepiłam, czyli płatnymi, bo to ostatnie ich dawki są. A 5w1, 6w1 to całkiem inne szczepionki niż na pneumokoki, czy rotawirusy. Pneumo i rota są niestety najdroższe, ale chronią (przynajmniej powinny ) przed różnymi choróbskami. To tyle co wiem, ze mnie też żadna specjalistka
|
|
|
|
#3836 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja np. nie szczepię na nic dodatkowego, mój wybór i tyle
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Dziękujemy wszystkim za kciuki Jak mi się uda, to nadrobię Was chociaż troszkę ![]() Mateuszek jest tfu tfu grzecznym dzieckiem i dużo śpi ![]() Julcia- jako takiej reakcji wielkiej nie było jak go zobaczyła, a teraz często podchodzi do jego łóżeczka i pokazuje paluszkiem, że tam śpi dzidzia-słodziaki moje
|
|
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki jak za pierwszym razem robiłyśmy?No i poopowiadaj o Mateuszku! No i jak Julcia zniosła tyle dni bez mamy?
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Byłam z Karolinka na spacerze i mi uszy zmarzły tak ze szok.
---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
opisuj jak bylo ![]() Gratuluje
|
|
|
|
|
#3840 |
|
Zadomowienie
|
Oliweczka pokaz Mateuszka
![]() Gmora co do szczepionek, Szymon byl szczepiony na poczatek normalnymi, dostal temperatury, przelewal sie. Nastepnym razem zmienilismy na skojarzone i nic mu po nich nie bylo, wiec ja jestem za skojarzonymi. Na szczescie ostatnie dawki dostanie tutaj, a one sa bezplatne. Tutaj tylko rotawiruy kosztuja. Ospa wietrzna tez za free
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

u nas zawsze min metrowe zaspy leżały a tutaj jak spadnie 5 płatków z nieba to szał, sanki, wypadki, korki... masakra..

Zakończone: 2
jest duży, zagraca tylko, no i te "przeboje" w stylu "toaletowy papier"

To chyba przebił Igiego Marinki 

Jeśli mu powiem, żeby jakąś zabawkę wrzucił do pudła, to słucha, książki też odniesie na swoje miejsce
Teraz przed drzemką południową ssał chyba z 20 minut i prawie na siłę go oderwałam. Stałych pokarmów w sumie jakoś dużo mniej nie je. I przytył - no ale nocne jedzonko jest tłuste, więc chyba od tego
. Nienawidzę mieszkać na wsi
I nie mogę się jakoś uspokoić... Mam nadzieję, ze jednak z nim są...