|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Grudzień za pasem, każda chce już być ze swoim bobasem! Mamusie XI-XII część XI
Heja
![]() Siateczkowe majty da się na allu kupic, ja kupiłam i były zbawienne w szpitalu. Wkładek poporodowych z Belli zużyłam 2 opakowania. potem nosilam zwykle podpachy z belli bez skrzydełek. Nadal plamię a już 3 tyg po porodzie. W ogóle wydobywa się ze mnie jakiś płyn, ale nie przypomina to okresu. Myślałam, że czas połogu to właśnie taka miesiączka kilkutygodniowa, a to wygląda jednak trochę inaczej. Boże jaka jestem zakochana w mojej Miluni |
|
|
|
#1652 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudzień za pasem, każda chce już być ze swoim bobasem! Mamusie XI-XII część XI
dziewczyny
![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
Mysti gratulacje!!! ![]() Moje dziecko dziś wróciło do "normalności" w nocy ładnie spał, budził sie tylko na mleczko i jeden raz na przewijanie. Za to nad ranem, jak TŻ pojechał do pracy, dał mi troszkę popalić, ale w dzień już mi ładnie śpi- tylko przy przewijaniu dalej histeria ![]() Zostały nam dokładnie 3 tyg. do chrzcin, a my w proszku
|
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Opis porodu.
Jak zapewne niektóre z Was pamiętają – wody zaczęły mi się sączyć jeszcze w domu przy pogaduchach z Wami. Poczekałam na tż i pojechaliśmy spokojnie na IP. Tam podłączyli mnie pod ktg – skurcze były marne. Wody przestały lecieć i myślałam, że mnie odeślą. Jednak w którymś momencie jak chlusnęły to nie było wątpliwości. Dziewczyny – pamiętajcie jak macie podejrzenie odejścia wód to na wkładkę połóżcie chusteczkę, bo ja o tym zapomniałam ( te emocje…) a z wkładki nie dało się sprawdzić. Później miałam pierwsze bolesne badanie przez lekarza. Zostałam wymierzona jak duże dziecko jestem w stanie urodzić. Następnie zostaliśmy zaproszeni z tż na porodówkę. Była tam przez chwilę jakaś para, później jakaś babka, ale tak byłam sama pomimo 3 stanowisk. Na początku śmiałam się i żartowałam z tż przy tych skurczach, więc był luz – tylko badania bardzo bolesne. Zapytali mnie się czy chcę się zdecydować na oksytocynę, bo przy moich skurczach to mogę rodzić do jutra wieczorem. Nie była to zachęcająca perspektywa więc się zdecydowałam. Zresztą pewnie i tak bym ją dostała, bo okazało się, że poleciało jeszcze trochę zielonych wód – lekarze ( było ich podczas całego mojego porodu 3 – czułam się naprawdę bezpieczna) byli zdziwieni, że wody normalne, a oprócz tego trochę zielonych – podobno pierwszy raz się z tym spotkali. Dostałam również antybiotyk. W którymś momencie zaczęło młodej spadać tętno i w związku z tym ja miałam przerąbane, ale Iza była w tym momencie najważniejsza. Cały czas musiałam być podłączona pod ktg i większość czasu musiałam leżeć przekręcając się na różne strony, co było dla mnie straszne, bo nienaturalne – miałam ochotę pochodzić, pokucać itp. W końcu zaczęła działać oksytocyna – gdzieś koło 22-ej zaczęły się już takie skurcze, że myślałam, że zwariuję – jak macie możliwość to nie korzystajcie z niej bez znieczulenia. Ja myślę, że naturalne skurcze są jednak łagodniejsze. Zapytali mnie czy chcę znieczulenie – odpowiedź była, że tak, ale na razie rozwarcie było na 1 czy 2 palce, czyli za wcześnie. Następnie pozwolili mi wstać na trochę, żeby pokręcić biodrami. Okazało się, że nagle z małego rozwarcia zrobiło się na 8 palców i na znieczulenie było już za późno… Pytałam się czy na pewno. Najgorsze jest to, że słyszałam chwilę wcześniej, że niedługo przyjdzie anestezjolog… Doszliśmy do partych –zaczęło mnie jakoś trząść ( podobno tak się zdarza podczas porodu) – źle oddychałam, wszystko robiłam odwrotnie niż mi mówili – czułam, że nie mam kontroli nad własnym ciałem i nie potrafię robić to co mi mówią. Ale oni przecież chcieli mi pomóc, żeby szybciej urodzić – cały czas to mówili i na pewno mieli rację. Pod koniec to nie wiem ile osób stało nade mną łącznie z moim tż chyba z sześć + dodatkowo te bolesne badania – chciałam stamtąd uciec i urodzić w samotności przed szpitalem pod drzewem w pozycji innej niż leżąca– autentycznie to było moje marzenie – mieć święty spokój . W końcu usłyszałam, że już widać główkę, ale myślałam, że ściemniają, żeby mnie zmotywować. Po każdym skurczu robiło mi się słabo, bo źle oddychałam. Zostałam nacięta, ale w ogóle mnie to nie bolało. Nagle zobaczyłam dziecko, które położyli mi na brzuchu. Pierwsza moja myśl – mam nadzieję, że nikt nie pomyśli, że jestem jakaś wyrodna, ale była – jaka ulga. Druga – jaka fajna dzidzia wyszła mi z brzucha. Na początku płakała, a jak dali mi ją na brzuch i spojrzała na mnie tymi swoimi oczami to od razu się uspokoiła – było to niesamowite uczucie. Była godz.1:45 Jednak nie trwało to zbyt długo, bo została zabrana do ubrania itp., a ja miałam dalszy ciąg przyjemności tj. urodzenie łożyska i szycie w znieczuleniu. Po porodzie to był w sumie pikuś, ale ja już miałam serdecznie dość i drażnił mnie każdy dotyk. Potem zawieźli mnie na salę, gdzie miałam być kolejne dni. Na początku pierwszy dzień mała była bardzo spokojna – odsypiała poród. Na drugi dzień zaczął się problem. Tak jak pisałam wcześniej miałam problem z karmieniem piersią, bo Iza albo po kilku ruchach zasypiała albo się denerwowała i płakała. Pomagało mi łącznie kilka pielęgniarek. W końcu drugiego dnia, gdy normalnie się wychodzi dowiedziałam się, że nie wyjdę, bo małej spadła za bardzo waga, a potem okazało się, że spadł również cukier prawdopodobnie z niedożywienia. Dostałam zalecenie odciągania pokarmu i mm, a oprócz tego oczywiście na początek karmienia przystawianie. W sobotę okazało się, że możemy wyjść, bo unormowało się wszystko z tym, że zalecenia jak wyżej. Podsumowując – gdyby nie to, że musiałam leżeć, miałam oksytocynę bez znieczulenia to myślę, że nie byłoby to tak bolesne. Nie wiem czy waga dziecka była aż tak istotna, bo to chyba najbardziej bolą skurcze a nie wyjście dziecka ( o ile jest się wymierzonym, że przejdzie) – tak mi się wydaje. |
|
|
|
#1655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze raz gratuluję |
|
|
|
|
#1657 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczor!
Melduje, ze kikut nam dzisiaj wreszcie odpadl Staram sie Was podczytywac, ale ostatnio dosc ciezko jest byc na biezaco, bo Malenka od dwoch dni daje nam popalic - zrobila sie strasznie marudna i skonczyla sie sielanka. Dalej sie staram walczyc z pokarmem - chyba sie poddam, bo nie dosc, ze malo, to jeszcze taki dupny ![]() I juz jeczy... Idziemy zmieniac pieluche. Buziaki!
21.11.12 22:40 52cm 3,09kg 10pkt |
|
|
|
#1658 | |
|
Zakorzenienie
|
Sola no i dzisiaj kolejny opis porodu nie bajkowego, gdzie te orgazmy sie pytam
dzielna byłaś szkoda ze nie zdążyli z tym zzo---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
|
|
|
#1659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oni sami byli w szoku, że tak szybko zrobiło się u mnie rozwarcie. Dosłownie kilka razy pokręciłam biodrami. Najlepsze było to, że ja do położnej: a na pewno jest 8? Bo chyba do 7 dają, a potem to już nie ma sensu, bo nie działa. |
|
|
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle to mialas 1 grudnia rodzic a ja 2 i co
niedobra Ty Fajnie ze juz masz porod za sobą i Małą w domku, ja tez chce
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Jstem . caly dzien cos . TŻet w domu wiec postanowilsmy zrobic gruntowne porzadki i male przemeblowanie . no i sie udalo . Adasko cale 3 godziny przespal .. a teraz czekamy na pizze bo meeeeeeega glodna jestem .. a kilogramami sie bede przejmowac pozniej .
![]() i powiesielismy lampeczki .. i sie tak swiatecznie zrobilo ..
|
#1662 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
![]() pamiętam jaka to radość i ulga, bo spędzał mi sen z powiek
|
||
|
|
|
#1663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty też niedługo będziesz mieć małą w domku. Wiecie co jest teraz najgorsze? Że po porodzie człowiek nie czuje się najlepiej i jest osłabiony, ale niestety już nikt nie przepuści w kolejce, że ciężarna
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
Heh wiesz ja ostatnio zrobiłam małe podsumowanie i na serio jest małe bo na 9 miesięcy ciazy na wszystkie sklepy, urzędy itd przepuszczono mnie 2 razy, słownie dwa w tym jeden znajomy mechanik ktory wiedział ze jestem w ciazy. Kiepsko to świadczy o naszym społeczeństwie.
|
|
#1665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Ale niestety już z kasy pierwszeństwa nie mogę skorzystać
|
|
|
|
#1667 |
|
Zadomowienie
|
Gratulacje dla nowych Mamusiek
zaniedbuje Was, ale w domu ciagle cos do roboty. Maly spi non stop i budzi sie tylko na jedzenie. Choc od wczoraj zauwazylam, ze z pokarmem u mnie coraz gorzej, tzn prawie juz go nie ma :/ i on sie chyba nie najada, bo dzis marudzi troszke i ciagle glodny. i budzi sie czesciej... probuje rozkrecic laktacje, pije full wody, herbatke na laktacje, przystawiam, odciagam laktatorem i niestety... Mysle od kiedy zaczac z nim wychodzic, tudziez werandowac. moze poczekam do pt az skonczy te 2 tyg, w koncu coraz zimniej. a no i z niedzieli na pon odpadl kikutek
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones |
|
|
|
#1668 |
|
Wtajemniczenie
|
Heeeej!
Akurat jak się zalogowałam moje dziecko postanowiło się obudzić Więc dzisiaj tylko się przywitam. Od wczoraj jesteśmy w domku, łatwo nie jest. Tymek w nocy był spokojny, ale za to w dzień wył przez cały czas praktycznie. Czekam na rozkręcenie się laktacji, póki co czasem dokarmiamy małego mm. Gratuluję wszystkim nowym mamusiom i trzymam kciuki za te co wciąż czekają ![]() Jak się trochę bardziej ogarniemy, to napiszę opis porodu. A tymczasem się żegnam, bo ssak wzywa
|
#1669 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za rozkręcenie laktacji!my werandowanie zaczęliśmy jak Bartek miał 8 dni i po paru dniach na spacer, no ale wtedy było cieplej ![]() teraz codziennie wychodzimy na spacerki prawie godzinne już ![]() za kikuta ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1670 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki,
Jesteśmy już w domu Wszystko zaczęło sie od tego, ze dzisiaj mnie chcieli wypisać do domu a Kaje zostawić w szpitalu ![]() Ze niby mogę cały dzień z nią siedzieć- a nocy odpocząć!!!! Ja karnie na żądanie do chol.ery! W hotelu szpitalnym brak miejsc.... A ja mam siedzieć w szpitalu tylko dlatego ze w piątek mają USG zrobić ![]() Wiec mąż stanął na wysokości zadania i wymusił żeby nam wypisali skierowanie do radiologa szpitalnego na ten piątek a my na własne żądanie wyszliśmy Mała miała wszystkie badania łącznie z echem serca i wszystko ok, tylko jeszcze trzeba tą nereczke sprawdzić. Ja myśle że jest ok, nawet jedna z lekarek stwierdziła z to mógł być tzw cień echologiczny i wcale nie musi być krwiaczka- stad chcą sprawdzić jeszcze raz. I niech sprawdza, tylko my poczekamy na to w domkuI jeszcze sie chce pochwalic ze mała osiągnęła w 5 dobie swoją masę urodzeniowa, co ponoć jest niezłym wyczynem ![]() Dzisiaj raczej was nie nadrobię, ale sprawdzę szybciutko kto urodził i musze sie zorganizować w domku. Całuje Was mocno
|
#1671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
klaski dla męża!Cieszę się, że z Kają wszystko ok! i trzymam żeby z nerką również było w porządku
|
|
|
|
|
#1672 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i wszystko na pewno bedzie dobrze
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones |
|
|
|
|
#1673 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
trzymam za badania
|
|||
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam z TŻ w restauracji mmmm pycha obżarłam się później jeszcze mc flury w mc donaldzie i uwaga oznajmiam wszem i wobec że będąc w restauracji odszedł mi czop
|
#1675 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde mojego męża jakieś choróbsko bierze Mam tylko nadzieję, że Bartek niczego nie złapie |
|
|
|
|
#1677 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1678 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już masz rozwarcie?! no nie... a ja ... !!! kiedy ja je będę mieć! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- czyżby miało się rozkręcić?! |
|||||
|
|
|
#1679 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
jak się dobrze czułam i stawałam normalnie w kolejce do kasy, to panie zwykle wychylały się i prosiły mnie poza kolejnością..a dziś również miłe zaskoczenie. byłam z maluchem w sklepie, jak szłam w stronę kas, mały mi się zbuntował i zaczął ryczeć. I pani otworzyła dodatkową kasę, żeby mnie obsłużyć. No ale generalnie skończyły się przywileje
|
||
|
|
|
#1680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam wrażenie ze czop kawalkami od niedzieli mi wychodzi, ale pewności nie mam..bo nie jest to takie raz a dobrze ![]() A to co Ci wyszło podbarwione jest krwią czy nie? Bo u mnie nie.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

dzielna byłaś
szkoda ze nie zdążyli z tym zzo

i wcale nie musi być krwiaczka- stad chcą sprawdzić jeszcze raz. I niech sprawdza, tylko my poczekamy na to w domku