|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
a ja uważam że to samo minie, w "Języku niemowląt" autorka zdecydowanie potępia ta metodę tzn zostawiania dziecka samego w łóżeczku aż się wypłacze, jej metoda to odkładaniu dziecka do łóżeczka jak jest spokojne, a jak zaczyna płakać to zabrać małą na ręce, przytulić, uspokoić i odłożyć do łóżeczka i tak w kółko aż do skutku
|
|
|
|
#92 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale już jak miała 5kg to 3 były na nią za małe, kupsko nam nagminnie wylatywało tyłem. Chociaż u innych dzieci 3 przy tej wadze były ok, to od dziecka zależy Cytat:
Teraz jak odkryła, że na brzuchu da się spać a nie trzeba ciągle "pracować" to ją już nawet od razu na brzuszek kładę i zaraz śpi. Na plecki nawet nie mam co, nie uśnie, rozryczy się, albo przekręci na brzuch
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy za kciuki
Kurde muszę zrobić sobie śniadanie, a nie jeść banany |
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i ja chcę te chwile wykorzystać na maksa, bo później już nie będzie chciał się tak przytulać do mnie
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Sol
za Fabisia
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Niedługo zbieramy sie na szczepienie, mam nadzieje ze młody dobrze jezniesie ![]() Sol za szczepienie Fabisia dla Igi za 5 miesiącWanilko mam nadzieje, ze pediatra coś doradzi biedny maly
|
#98 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jest już wyższy ode mnie
Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2012-12-05 o 10:15 |
|
|
|
|
#99 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np czym moge się pochwalić w nocy nie raz karmię małego i otwiera oczy budzi się, ja raz odłozylam go do łóżeczka, kręcił się długo ale zasnął i teraz w nocy be zproblemu jak się obudzi to zasypia sam, myslże ż ema każde dziecko przychodzi pora i nauczy sie w końcu, ja jednak jestem z tych matek co jak dziecko potrzebuje to bede nosić i lulać Linka |
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Nadalko ale ona tego nie "wymusza" ze zlośliwości. Jeśli płacze, znaczy że jest jej źle, że jej się to nie podoba i jest bezsilna, bo nie może nic z tym zrobić. Ja na wymuszanie Luśki nie reaguje tylko i wyłącznie wtedy, kiedy wiem, że ona jest w stanie sama coś zrobić (np. sięgnąć po zabawkę), ale jej się nie chce i próbuje sobie ułatwić. Ale jak zaczyna się płacz, od razu biorę ją i tulę, żeby wiedziała, że jak jest jej naprawdę źle, to pomoc otrzyma. Nawet dorośli nie lubią być zostawiani kiedy płaczą i im źle (chyba dobrze wiesz jak się czujesz, kiedy płaczesz a mąż nie reaguje), a co dopiero dziecko.
Co innego wymuszanie krzykiem czy udawanym płaczem (bo Lu już potrafi udawać płacz, ale matka się nie nabiera ) a co innego prawdziwe rozżalenie
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#106 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na prawdę widzę wiele słów krytyki, ale nie jesteście w takiej sytuacji że dziecko nawet jak zaśnie i przestaje być bujane to się budzi. Najlepiej jest napisać że "tak źle, tak nie dobrze" Ale jakbyście były w takiej sytuacji (której z całego serca nie życzę - chociaż wiem że to nie koniec świata) to same uciekałybyście się do różnych środków. Dziecko nie było przyzwyczajane do bujania, choć może z czasem się przyzwyczaiła. Nie chciała sama zasypiać, darła się całymi dniami jako 3 tyg noworodek, nie było żadnego sposobu na usypianie. Ale niestety sznureczek trzeba kiedyś odciąć bo ja nawet czasem nie mam czasu obiadu zrobić - oczywiście również nie mam żalu o to do nikogo - ale na prawdę dołujące jest to kiedy ją uśpię bujając , na chwilę lecę do wc , wracam a ona już nie śpi i marudzi i w koło macieju. |
|||
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamuśki, witam się w nowym wątku.
U nas jak zwykle sraczka, mała zaczeła ładnie jeść z cycka a ja niestety muszę zakończyć karmienie. W nocy z niedzieli na poniedziałek miałam dreszcze, potem siódme poty, zendlałam w wc. Dostałam hipoglikemii, dodam, że wcześniej nie miałam problemów z cukrem. Mam bardzo niski cukier, więc karmienie piersią kończę. Mała jest na bebilonie pepti, a ja niewiem jak mam ograniczyć laktację?piję szałwię ale narazie nic nie daje mi to. Mam też tabletki ale czytając o skutkach ubocznych to się boję wziąść. Z dobrych wiadomości to mała waży 7100 i ma 70cm Nowa umiejętnośc to pierdzenie buzią, wczoraj cały dzień pierdziała![]() Mam nadzieję że uda mi się was nadrobić bo znów nowy wątek a ja zaległości gigantyczne na starym mam. |
|
|
|
#109 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
mamy dzieci urodzone w podobnym terminie - Ola 20.08, waży teraz jakieś 5800 więc raczej kup Pampersy 3
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona jest tak silnie przyzywczajona do bujania że w bujaku który słabo buja tak samo płacze - krzyczy jak teraz w łóżeczku. I nie rozumiem czemu piszecie o zostawieniu dziecka aby się wypłakało, tak jakby wkładanie mi w usta słów których w ogóle nie wypowiedziałam. |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, aż mi się przykro zrobiło że sądzicie że ja swoje dziecko zostawiam by sobie ryczało.
Nie wiedziałam że macie takie zdanie o mnie. |
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Mój synek tez niestety ma płytki sen i nie raz jak zaśnie mi na rękach i jak go odloze to po 2 minutach znów ma oczy jak 5 zł
nie jestem wtedy zadowolona ale przede wszystkim staram sie nie denerwować bo to na bank mi nie pomoże
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Nadalko powiem tak, miałam taką sytuację, że musiałam Luśkę i po 2 godziny usypiać na rękach, chodząc i bujając, bo inaczej nie było opcji, żeby usnęła. Odłożona do łóżeczka darła się w niebogłosy, u męża to samo, tylko moje rączki. I tak było naprawdę długo. I ani razu mi nie przyszło mi do głowy, żeby ją zostawiać żeby sobie ryczała, nawet na 3 minuty, chociaż opadałam z sił totalnie (bo i w nocy się budziła i trzeba było tak lulać). Szukałam sposobu co z tym zrobić, w końcu odkryłam, że czasem działa mocne bujanie w wózku (chociaż nie zawsze) i matka stała przy wózku i bujała, i bujała i bujała aż dziecko nie zasnęło. Co ona winna temu, że ma jakiś problem i spać nie może, i że ona sama nie może nic na to poradzić. Ja jestem dorosła więc to ja się poświęcę, nie będę kazała dziecku się poświęcać zostawiając je, żeby ryczało aż padnie z wyczerpania (no cholera, dobrze wiem, jak się człowiek źle czuje psychicznie i fizycznie po takim napadzie płaczu, moje zmęczenie przy bujaniu to przy tym pikuś). To jest tylko dziecko, małe, bezbronne, zupełnie zależne od nas. I ja jestem za nią odpowiedzialna. Za jej poczucie bezpieczeństwa. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, i czasem jest naprawdę ciężko, ale przecież to nie przez złośliwość maleństwa, więc dlaczego ono ma na tym ucierpieć? Chciałam dziecka i mam, ze wszystkimi tego konsekwencjami
Może coś źle wnioskujemy z opisu tego co robisz, nie wiem, wiem jedno, Lu tak długo płaczu udawać nie potrafi, jeśli płacz jest udawany, kończy się bardzo szybko, trwa kilka-kilkanaście sekund a nie kilka minut. Dla mnie płacz dłuższy niż te kilkanaście sekund jest już powodem do interwencji, bo w mojej opinii wtedy już dziecko marudzi bo naprawdę coś jest nie tak, i nie zostawiam wtedy małej samej sobie, nawet jak jestem obok biorę i przytulam. Bo tak buduję w niej poczucie bezpieczeństwa, cholernie ważnego dla prawidłowego rozwoju
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-05 o 10:33 |
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Przyszłam się tylko przywitać, bo zaraz idę z małą na spacer. Jest trochę śniegu, ale świeci słońce i temperatura jest na plusie więc trzeba skorzystać ![]() Miłego dnia Kobietki |
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aj dobra, chciałam napisać coś w odpowiedzi ale widzę że nie ma sensu Tak tak jestem najgorszą matką na świecie bo próbuję dziecko nauczyć pierwszy raz od 5 miesięcy zasypiania samej. Tylko dlaczego ona płacze w łóżeczku i na chwilę jest cisza i słyszę jak się bawi? Więc to chyba jednak nie jest płacz do końca z bezsilności? |
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Nadalko nikt Cię nie atakuje. I nie osądza.
Przeczytaj ten artykuł: http://www.antykoncepcja.com.pl/article2_1.htm I myślę ze tym bujaniem zrekompensowałaś jej jakąś potrzebę, pewnie bliskości.. Teraz wydaje jej się, ze potrzebuje bujania.. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-05 o 10:36 |
|
|
|
#118 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co dzisiaj nad ranem mała zaczęła marudzić więc wstałam i dałąm jej smoczek i patrzę , że ma zdjętą skarpetkę to jej założyłam....tak myślałam bo jak się obudziłyśmy to mała miała skarpetkę założoną na rękę jak rękawiczkę
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak pisałam wyżej, mogłyśmy coś źle rozumieć z twoich opisów, a pisałaś, że mała płacze od godziny (no to pomyśl - nie brzmi drastycznie?). I jak napisałam wyżej, jeśli taki płacz trwa krótko, to można nie reagować, ale już dla mnie np. minuta-dwie takiego płaczu to czasem za długo i wolałabym zareagować
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

No i ja chcę te chwile wykorzystać na maksa, bo później już nie będzie chciał się tak przytulać do mnie
za Fabisia 
dla Igi za 5 miesiąc

mimo że stare grzyby z nas