![]() |
#1711 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niemcy III :)
no cicho troche.
kupilam ta mase i chyba na weekend upieke cos to zobacze czy to cos warte czy nie. w sklepie widzialam troche tych mas ale kupilam te co podalam w linku bo kolorowe. u was tez taka ladna zima?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Rozeznanie
|
u nas byl piekny snieg do wczoraj...dzisiaj juz na plusie i od rana pada
![]()
#1713 |
Raczkowanie
|
Heeeeeeeeeeeeeeeeej!
U mnie w niedziele i poniedziałek była zima, a dziś znow jesniej mamy ![]() Mokro i niemiło... :< |
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Zakorzenienie
|
A nas w ogole zimy nie bylo i dobrze, bo nie tesknie
![]() ale zimno i szaro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Rozeznanie
|
No ja już wolę białą zimę niż szaro-buro i z deszczem
![]()
#1716 |
Rozeznanie
|
![]() u mnie też raz zimowo, raz "listopadowo". Na szczęście śnieg spadł w nocy w niedzielę - dzięki temu nie musieliśmy odśnieżać chodnika i podwórka ![]() W sobotę byliśmy u znajomych, Tż przygotował koktajl krewetkowy. Zrobił tyle sosu,że chyba wystarczyłoby na cały rok. Nie mam pojęcia do czego mogłabym go jeszcze użyć ![]() A tak poza tym mam niemcowstręt, wk.urza mnie kurs, na który chodzę, nie chce mi się pisać wypracowań itd. Ostatnio męczyłam się z recenzją jakiegoś niemiecko-języcznego programu albo filmu. Tv nie oglądam, więc nie miałam pojęcia o czym pisać. Jedyne co mi przyszło do głowy to Komisarz Rex i Pszczółka Maja. ![]() no to trochę się wam wyżaliłam...
'Nauczyć się czegoś można wszędzie. Dlaczego więc i nie tutaj?' Edytowane przez alcon Czas edycji: 2012-12-04 o 16:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1717 |
Wtajemniczenie
|
alcon nie dziwie sie, ze masz niemcowstret..zawsze przychodzi taki punkt...ale bedzie znowu lepiej..ja zawsze przed Swietami mam tak..no ale w tym roku wyjatkowo nie, to ewnie przez ta magisterke
![]() jutro mam rozdanie dyplomow..kupilam sobie ciuchy specjalnie na okazje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1718 |
Konto usunięte
|
hehehe, przypomnialo mi sie jak ja naszego psa meczylam. Ubieralam w pieluchy z serwetek i wozilam w wozku dla lalek. Nawet czasami sie psu w tym wozku zdrzemnelo, a czasami to tylko czekal na chwile mojej nieuwagi i wial gdzie pieprz rosnie hihihi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1719 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Mam pytanko do dziewczyn z dziećmi w wieku przedszkolnym. Jak to teraz jest, czy od wieku 2 lat można dziecko posłać do przedszkola tylko w przypadku gdy matka pracuje? Tak było jakieś 6 lat temu, i nie wiem, czy to się zmieniło. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Konto usunięte
|
kobietka nie mart sie jeszcze wszystko przed toba hihihi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Wtajemniczenie
|
Monika moj Syn w przeciwienstwie do Twojego pieska byl raczej zadowolony z przewozki
![]() kobietka moje dzieci trafily do przedszkola bez tego, ze ja pracowalam..tzn z corka pracowalam, ale akurat bylam alleinerziehend, wiec tez mialam pierwszenstwo a czekalam ponad rok na miejsce...ale z synem nie pracowalam, a on jeszcze dwoch lat nie ma a ma juz za soba zlobek i od czerwca jest w przedszkolu a ja nie pracuje..to chyba zalezy od Landu i przedszkola...Jak corke zapisywalam to musialam byc studenka i czekalam na miejsce ponda rok..a teraz to w grupie synka nadal jest jedno wolne miejsce i kandydatow brak...a sa w tym samym przedszklu tylko w innych grupach... Edytowane przez ogorekpazurek Czas edycji: 2012-12-04 o 21:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozna ![]() Moj synek poszedl do przedszkola w czerwcu tego roku czyli mial wtedy 2 latka i 8 m-cy... ![]() Moja kolezanka poslala swojego tez teraz od wrzesnia a mial on wtedy 2 latka i 2 m-ce... Kiedy zaczynalam sie o to dowiadawac docieraly do mnie informacje, ze "nie bardzo sie da", "tylko w drodze wyjatku" i takie tam bla bla blaaaa... ![]() ![]() Chyba tez troche zalezy od tego, w ktorym m-cu dziecko sie urodzilo i ile maja miejsc wolnych w danym roku...moj np. jest z pazdziernika a w naszym wybranym przedszkolu bylo akurat tylko jedno wolne miejsce w tym roku wiec dlatego musialam sie troche nagimnastykowac... ![]()
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2012-12-05 o 07:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Rozeznanie
|
Skoro już temat przedszkoli to i ja mam pytanie
![]() Czy dziecko do żłobka można oddać od razu po naszym "macierzyńskim" (czy w Niemczech jest coś takiego jak macierzyński??) Czy żłobek jest płatny czy darmowy?? Pytam gdyż tuż po przyjeździe planuję zajść w ciążę, chciałabym wcześniej ale wolę całą ciążę już tam prowadzić i tam urodzić... i nie wiem jak to później będzie wyglądało z powrotem do pracy... Jakbyście mogły się podzielić doświadczeniem jak to wygląda w Niemczech to będę wdzięczna ![]() ![]()
#1724 |
in the dark of night
|
![]() ![]() Więc TŻ ma wybór, albo się wypiąć i jechać za tydzień do PL, albo zostać. Podjęliśmy decyzje, że zostaje. I tak spędzimy ponad dwa tygodnie osobno ![]() Z drugiej strony się cieszymy, zapewne jakaś kasa wpadnie z tej okazji, szansa na wykazanie się itp. Przeżyjemy, oczywiście, że tak, tylko szkoda mi tego zaplanowanego wspólnego czasu. Opoy do nowego auta + felgi + wymiana wszystkiego była szykowana w PL, a tak to tutaj rozglądamy się za wszystkim. Na szczęście na Ebayu - o dziwo - opony mogą wyjść taniej niż w PL. Tyle z moich ostatnich przygód ![]() ![]() Carolcia - ooo tu sporo mam jest, na pewno Ci pomogą ![]() Widzę, że zamawiasz też Kaśkę i butki i Megi ![]() ![]()
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2012-12-05 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
Rozeznanie
|
Słomko nie martw się
![]() ![]() ale wiem co czujesz, bo ja też sobie nie wyobrażam żeby jedno z nas zostało w PL a drugie wyjechało...nawet na tydzień-dwa ![]() Jeśli chodzi o zamówienia to i owszem buszuję po wizażu ![]() Butów mam już tyle że ich sama nie ogarniam, torebek i biżu też... zapisałam się ostatnio z nadzieją że coś na prezenty zamówię, ale niestety to co wiedziałam że się sis podoba to naturalnie znikło ![]() ![]() ![]() Ciebie właśnie z zamówieniowego kojarzę :P
![]() Edytowane przez carolcia88 Czas edycji: 2012-12-05 o 08:22 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1726 |
Wtajemniczenie
|
carolcia tutaj macierzynski trwa tylko 6 tygodni przed terminem narodzin dziecka i 8tygodni po jego narodzinach..potem najczesciej rodzice biora tzw. Elternzeit do 1roku zycia dziecka...
Do zlobka mozna ddawac dziecko juz od 6miesiaca zycia a u takich panstwowch Tagsmutter nawet wczesniej zaraz po macierzynskim... Zalezy duzo od zlobka, od Landu itd...Moje dzieci byly w zlobku studenckim..i byly niezalezne od miasta i na miesiac placilam 50 euro i tylko pieluchy donosilam swoje..reszte dawal zlobek..ale jak corka byla u Tagesmutter to tylko obiad byl od nich a reszta..sniadanko, pieluchy chusteczki nawilzajace, musialam ja przynosic..placilam mniej, bo to panstwowe tagesmutter byly i oplaty liczyly sie od zarabkow... slomka no niefajnie z ta praca, ale najwazniejsze zebyscie na Swieta byli razem ![]() ja czest wyjezdzam a A. zostaje tutaj ze wzgledu na prace i nie jest zle, nawet fajnie tak za soba zatesknic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1727 |
Rozeznanie
|
Ogórekpazurek bardzo Ci dziękuję za pomoc
![]() Martwiłam się jak to będzie ale jak widać niepotrzebnie, bo opłaty są niewielkie i pewnie problemu z miejscem też nie powinno być ![]()
![]() Edytowane przez carolcia88 Czas edycji: 2012-12-05 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie - czy w Pl mozna wykupic ubezpieczenie ADAC?
Moja mama chce nas odwiedzic i w razie czego chcialabym, zeby miala takie zabezpieczenie... ![]() ![]()
#1729 |
Raczkowanie
|
hej
![]() Jak Wam sroda mija? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1730 |
Zakorzenienie
|
Ja jak bylam mala to przebieralam mojego brata (5 lat mlodszy jest) w moje stare sukienki i byl moja coreczka
![]() ![]() ![]() mialam dzis 1 lekcje z prywatna nauczycielka... jestem zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
in the dark of night
|
pakuje się
![]() więc pracowicie, ale gołąbki zrobiłam ![]() Samba, no no, jedziesz z koksem, super ![]()
![]() |
#1732 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
in the dark of night
|
tym razem nie mogę, to na 2 dni dla TŻta
![]()
![]() |
#1734 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Rozeznanie
|
hejka!
u mnie nudy, wczoraj obejrzałam film Róża z Agatą Kuleszą. Teraz oglądamy z moim kociskiem program przyrodniczy i ten głupol cały czas myśli,że uda się jej upolować jakiegoś kapibara albo tukana ![]() Myślę nad wigilijnym menu. Robimy kolację z przyjaciółmi u nas. Koleżanka przygotuje apulijskie przystawki, ja danie(-a) główne i kolega zrobi desery. Muszę coś wymyślić...
#1736 |
Wtajemniczenie
|
ja mialam dzisiaj dyplom übergabe
![]() ![]() ![]() na dodatek zasypalo nas sniegiem, jest mrzno, czuc swieta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Witam się i ja.. spod sterty pudeł, walizek i nieskręconych mebli ![]() Jednak przeprowadzki to niefajna sprawa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ogóreczku niestety ze względu na tą zmianę mieszkania nasz wyjazd na wakacje przełożony!! Po raz kolejny.. w październiku nie, bo pogoda na Kubie deszczowie.. w listopadzie nowy projekt TŻta i brak możlwiości urlopu.. w grudniu ta przeprowadzka... Ojjj mam nadzieję, że pod koniec stycznia uda się wyjechać!!! Czy dyplom wisi w ramce na ścianie? ![]() Samba bierzesz lekcje prywatne? Uczy Cię Niemiec/Niemka czy masz z Polakiem/Polką?? Nie chciałaś kontynuować nauki w szkole?? Chyba, że pisałaś.. a ja nie doczytałam ![]() ![]() Słomka ale TŻ dojedzie do Ciebie na BN??? Czy Ty wrócisz na święta do DE? Mogę zapytać ile zapłaciłaś za bilet bukując tak z dnia na dzień? Bo tak to chyba zawsze drożej wychodzi niż kupione wcześniej.. dlatego jestem ciekawa. A Ebay to fajna sprawa ![]() ![]() Carolcia synek mojej przyjaciółki ma 2 latka i chodzi od niedawna do Krabbelgruppe.. od pon-pt w godz. 8-14 płacą 300EUR już z wyżywieniem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() super, ze juz jestescie w nowych 4 katach i ze jestescie zadowoleni ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1739 | |
in the dark of night
|
Cytat:
Nowe mieszkanko ![]() ![]() Za bilet zapłaciłam 260 zł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny!
Piszę do Was w wyjątkowej sprawie... jutro się wybieram do Waszego pięknego kraju, a dokładniej do Berlina - i pewnie jak się domyślacie - na Weihnachtsmarkt, czyli jarmark bożonarodzeniowy. I dlatego mam parę pytań. 1. Przede wszystkim, ile pieniędzy powinnam zabrać ze sobą, żeby móc kupić coś fajnego na jarmarku? W zeszłym roku byłam w Drezdnie, i nie wiem, jak to się różni od tych jarmarków w Berlinie. Zależy mi na jakiś ozdobach choinkowych, bądź nie wiem, zwykłym wypiciu czekolady, która w Drezdnie była pyszna! ![]() 2. Nie wiem na który jarmark jadę... w programie mam napisane tylko: "Weihnachtsmarkt in Berlin" i że czas wolny... ale może orientujecie się, czy przy którymś z jarmarków jest jakiś sklep z tanimi rzeczami (typu wiecie, wszystko za 5euro itd.) i McDonald? 3. I jakie ceny w McDonaldzie u Was są, tak mniej więcej, na jakies podstawowe rzeczy, typu frytki czy kanapka ![]() Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie na którekolwiek pytanie ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:06.