|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam podczas drzemki razem z małym sen,że chodziłam po parku z rodzicami,oni objęci ja przodem i zaczął biały puch leciec z nieba.A mały spał sam w domu,a jak wróciłam to wstał z łóżka i poszedł,zaczął chodzić
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za miłe słowa |
|
|
|
|
|
#334 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy śpiworek od wewnątrz podszyty wełną, w razie czego kocyk i osłonka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Oskar znów zasnął o 19.30 a o 20 pobudka i bujanie i tak z 30min widać że spac dalej mu się chce ale jak przestawałam bujać to marudzenie. |
|||
|
|
|
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
Tynka no bedzie wyczynem wozic prawie roczne dziecko w gondoli
jeszcze zalezy jaka gondola i jakie dziecko, Jula np mi juz od dawna nie spi na spacerach a wyrywa sie, jest ciekawska wiec u nas o gondoli trzeba bylo zapomniec ![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Poza tym w spacerowce tez jest cieplo - sa spiworki, kombinezony i inne
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
no ja mialam w gondoli(navington) podnoszony zaglowek, ale teraz to sie nie piernicze tylko sadzam go tam gdzie wczesniej mial glowe .. dzis np zasnelo mi dziecko ze 3 minuty po wysjciu z domu .. takze wypasc.. nie wypadnie... generalnei tyo mam jakies takie cudowne dziecko .. tez sie balam teog ze wypadnie i kupilam mu szelki aby go przypiac ale w zasadzie od kiedy sie tak chlodniej zrobilo to maly jak tylko posiedzi kilka minut w wozku od razu spi...
jak nie spal .. siedzial taki powazny patrzyl na mnie ... inna sprawa ze podejrzewam ze byl tak zszokowany jak Olafek ze ma tyle warstew ubran na sobie ze nawet raczki do buzi wziac nie moze do kosciola tez .. ze 2 zdarzylo mi sie ze dziecko przespalo 80-90% mszy .. to co nie przespal to sie gapil i ziewal jak jezdzimy na zakupy to siedzi w foteliku autowym i ok wtedy go podnieta bierze rapuje raczkami macha nozkami (o ile nie spi) i gada po swojemu ... fotelik tez mnei zaczal wnerwiac....chcialam juz kupic teraz na gwiazdke zeby dziecko mialo jak pojechac na wigilie do babci (jednej badz drugiej - jeszcze nie zdecydowala - ale na pewno pojedizemy w tym roku tylko do jednej) a tu kipka jak z doopki... moj TZ poejchal ze swoimi rodzicami do sklepu i facet im wode z mozgu zrobil (w zasadzie to opowiedzial im dokladnie to co ja wyczytalam na stronie o testach fotelikow) ale no nasze dziecko jest delikatnie rzecz ujmujac niewymiarowe (no chyba ze ja jakas nawalona jestem cyz jak.......) w kazdym razie pan powiedzial (zgodnie z litera przepisow jak mniemam) ze albo jak dziecko przekroczy limit wagowy fotelika labo gdy linia oczu wykracza poza linie oparcia ...no ok pieknie jest tylko czy ktos ☠☠☠☠a nie pomyslal ze no moje dziecko w calym zimowym ekwipunku nie miesci sie wszerz do fotelika .. Jak dzis spojrzelismy z TZ na niego .. mowie wam.. jak sardynka (lub jak Olafek - moze poza wiszacymi nogami) Pan oczywiscie stwierdzil (i to samo wyczytalam na stronce) ze to ze maly sie odbija od duzego fotela nogami i ze generalnei nogi mu sie nie mieszcza do fotelika gdy jedziemy to nie jest argument .. grunt to limit wagowy i linai oczu.... i tylko szkoda ze moje dziecko jak widzi fotelik to jest nieomal jak trauma ... (moze dlatego zawsze spi w drodze .. ) wnerwilam sie jak 3 gromy ale albo utucze dziecko na sile do tych 13 kg albo nei wiem.. rzuce mu hormon wzrostu to urosnie wzdłuż szybciej .... ech .... ide bo maly dostaje od TZ kaszke i slysze tam "dantejskie sceny" milego wieczora mamy oby ta noc byla dla nas lzejsza od poprzednich
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A poza tym, im bardziej taki fotelik dopasowany ( dziecko w nim nie lata na prawo lewo) tym lepiej.Też po to są wkładki już dla najmłodszych ,żeby tego "luzu" nie było zbyt dużo. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-12-05 o 21:46 |
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zadomowienie
|
Nowaken nie boje się, bo Mateuszek jest tak zaciekawiony tym co jest wokol, ze nie kreci sie jakos szczegolnie, poza tym ja na niego cały czas patrze
![]() Emigra nie wiem jak bedzie za 2, 3 miesiące, ale na grudzien plan jest taki ze jezdzimy gondola, głównie dlatego ,ze po max pol godzinie Mateuszek zasypia, wydaje mi sie,ze cieplej i wygodniej i przytulniej mu w spacerowce Moja spacerowka nie wydaje mi sie tak przytulna jak gondolka ![]() Mateuszek zasnal 15 minut temu, mam nadzieje, ze spedzi noc w swoim lozeczku Jutro mamy najazd mikołajów,a po poludniuy zabieramy Mateuszka do galerii ,zeby zobaczyl Sw Mikolaja ))
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jak dziecko ma tendencje do szybkiego zasypiania w samochodzie to łatwiej jest je przetransportować z samochodu w nosidle niżwypinać z fotelika. Jasne, że lekko nie jest, szczególnie ja teraz mam trening ale Ewelinie jest wygodniej. I cóż... jedziemy aż 5 minut Ubieram ją w kombinezon, jest ciasno ale nie zauwazyłam aby było jej źle (chociaz nienawidzi ubierania i wsadzania do fotelika). Jak jade dalej, ubieram kurtkę i czapę, jak auto się nagrzeje, rozpinam lub zdejmuję kurtkę (bo czapę prawie od razu). Jak jest zimno i/lub pada i/lub wieje okrywam ciepłym kocem.
|
|
|
#340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze zeby nie bylo watpliwosci ja wcale nei uwazam ze to zle ze te przpeisy sa takei jakei sa i wcale nie uwazam ze dobrze byloby je zlamac dla wygody mojej i dziecka .... stwierdzam tylko fakt ze szkoda mi mojego ugneicionego dziecka .. i tylko ze wzgledu na ten okropny widok chcialam dziecku oszczedzic tego zwlaszcza ze chcialam aby moje dziecko mialo fotelik tylem do kierunku jazdy (taki jak ten co jest teraz - noworodkowy) wyczytalam ze jazda "tylem do przodu" jest najbezpoeczniejsza to wyobrazcie sobei ze ten balwan w sklepie mowi do mojego TZ ze no taak fajny fotelik tylko wie pan jak dziecko usnie to jak tak jest tylem do przodu to ciezko go z teog fotelika wyjac - gdy np spi ... noz luuuuudzie jakby teraz bylo latwo ... zawsze ale to zawsze moje dizecko sie budzi w trakcie wyjmowania z fotelika a skoro np w szwecji takei foteliki tylem do przodu sa standardem nawet dla 3-4 latkow no to chyab jednak nie jest to az taki dyskomfort ze nie da sie wyjac spiacego dziecka z fotelika - w zasadzie to ta jego wypowiedz sprtawila ze uznalam go za malo kompetentnego... anegociarz i tyle .. kiedy chcialam konkretny wozek (navingtona) to malo sie ze ze.r.ł zebym kupila jego wybor - a ja wzielam navingtona dlateog ze mial skretne osie podnoszony zaglowek w gondoli.. itp nienawidze ludzi ktorym sie wydaje ze sa kompetentni podczas gdy w zasadzie nic nie wiedza.. a to co on powiedzial mojemu TZ i jego rodzicom to z przeproszeniem sama sobei w internecie wyczytalam (od kogos takiego spodziewalam sie wiekszej wiedzy i wyczucia.. wmawial mojemu mezowi ze u niego w sklpeie juz 5 dzieci w wieku 7 miesiecy bylo takich ktore chodzily ... przepraszam odchodze od meritum..... generalnei to moj TZ pojechal kupowac fotelik do jedzenia a fotelik do jazdy mial tylko sie zorientowac czy jest taki jakbysmy my chcieli czy ten ktory my bysmy chcieli nadaje sie do naszego auta i wiele tam takich pytan.... wywod malo kompetentnego anegociarza mnei nie interesowal ... ale coz ... sklep jak sklep - dobrze ze to nie jedyny w moim miescie ..... moj syn w kombinezonei mi raz zginal - uznalam ze jednak wole kurteczke i rajstopki pod spodnie .. po co mam wylawiac biedne dziecko z kombinezonika (szczegolnei ze to prezent od babci - ktory babcia odkupila od kolezanki na ktorej wnuka kombinezon byl za maly) .. my tylko kurka i cieple spodnie z rajtuzami jeszcze mala uwaga co do nog.. opierac to opierac kochane .. moje dizecko siedzi ze zgietymi nozkami i jak prostuje to odbija sie fotelikiem od fotela .. ale ok.. wyczytalam (zanim moj maz poszedl do tego durnia) ze to nie jest powod by zmieniac dziecku fotelik tylko waga i linia oczu - tylko dlateog ze najpierw wyczytalam .. nie dyskutowalam ( z reszta mnie nawet przy tej rozmowie nie bylo .. bo normaleni jaksi totalny filozof - nie sprzedawca ..... ) Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-12-05 o 22:05 |
|
|
|
|
|
#341 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobranoc musze juz isc .. "auuułłyy" drogie panie (moje dziecko pozdrawia aallll) |
|
|
|
|
|
#343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane znikam spać bo nie wiem jaka będzie nocka
|
|
|
|
|
#345 | ||
|
Gang Iren
|
O rany dziekuje
![]() Dziekuje Cytat:
Tez tak mysle. Eryk tez jest grubasek i wkurtce ledwo sie miesci,ale jakos szczegolnie mu to nie przeszkadza. A czasem wnosze go do auta i kurtke zdejmuje mu. Cytat:
I skoro jest tak niekompetentny to dlaczego ciagle u niego kupujesz ![]() Nie wiem co to jest anegociarz,chyba ze chodzilo ci o czlowieka,ktory opowiada anegdoty- czyli anegdociarz
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-12-05 o 22:31 |
||
|
|
|
|
#346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To jeszcze nie jest najgorsze. Gorsze jest to ze znam ludzi ktorzy wozili dziecko w normalnej od wozka albo tez w foteliku ale nie zapinali go pasami.wstyd mi ze znam kogos takiego.a na dokladke ojciec dziecka to strazak zawodowy i pewnie widzial nieraz co sie dzieje z dziecmi podczas wypadku... Szkoda slow... A wracjac do fotelika to my mielimy kupiony uzywany ale bezpieczny zamiast w tej samej cenie nowy ale bez atestow itp.a wozek kupilismy bez fotelika i juz. Mi sie wydaje ze dziecku mozna zmienic fotelik na nastepny jak lapie sie na jego zakres wagowy a nie jak wyrosnie z poprzedniego.my najpierw kupilismy fotelik na 9-18 kg jak tylk oCzarus mial 9 kg ale ma za maly kat nachylenia i podczas snu mu glowa opadala do przodu, przynajmniej w grubej kurtce. |
|
|
|
|
|
#350 | |
|
Zadomowienie
|
Mój gałganek też wyrósł już dawno z gondoli dlatego spacerówka...narazie ta z zestawu 3w1 ale myślę o lekkiej spacerówie co by mojej mamie łatwiej było znosić po schodach (uroki mieszkania w bloku)..
Cytat:
Furczak kuruj się...na gardło Tantum Verde tak jak dziewczyny pisały.. |
|
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Nocka nawet dobra bo pobudki o 00.30, 4 i o 7.30 na dobre. Teraz mów syn stwierdził że głodny nie jest i siedzi na kocu i gada ![]() Ale miałam dziś sny: 1. Że miałam bliźniaki 2. Że rodziłam w aucie ( ale już 1 dziecko) co do fotelika to mu mamy 0-11kg a Oskar ma już 9400 i też teraz ciężko go wsadzić bo wygląda jak ta sardynka. No ale nie zauważyłam aby specjalnie marudził będąc w foteliku dlatego czekamy aż przekroczy limit. Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-12-06 o 08:31 |
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ubieram w miare lekko do fotelika - najczesciej ma body na dlugi+ koszulka na dlugi lub sweterek i polarowa (taka misiowa) bluza, no i oczywiscie czapa. Na droge z auta i do auta okrywam kocykiem. W aucie tez rozpinam bluze i sciagam czapke, choc czapke rzadko sciagam bo tez sraram sie nie zakladac grubej zimowki tylko taka lekko podszyta. Julcie zawsze wyciagam z fotelika zgrzana od spodu.
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nocka srednia ale lepsza od poprzedniej.
Wracajac do tematu fotelikow. Zmienie obecny jak glowka bedzie na rowni w gora. Chyba. Wiec pewnie kolo roczku. Wtedy bedzie juz latwiej poruszac sie z dzieckiem po skepie. Do tego czasu chce tez kulic jakis maly i lekki wozek. Obecny chicco trafi do siostry. Coz... Jestem przez to kilka stowek do tylu bo chcialam sprzedac i dolozyc do wozka. A tak... No coz.
|
|
#354 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
tez kupilam lzejsza i mniejsza spacerowke juz z mysla o tym ze niedlugo zmienimy fotelik ...
||
|
|
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nocka super jak nigdy. Pobudka o północy i o 4 a o 6.40 na dobre. Życzę sobie takich nocy więcej
|
|
|
|
|
#356 |
|
Gang Iren
|
Hej!
Nocka u mnie srednia. Glowa bardzo boli,jak po kawie nie przejdzie to wezme tabletke. Ale nie to istotne. Bo sa Mikolajki. Dzieciaczki mialy radosc od rana,no wiecej starsza,bo Eryczek to jeszcze gapa. Uwielbiam jak dzieci sie ciesza. Juz w ogole po malu mam taki swiateczny nastroj. Pierniczki upieklam przedwczoraj (sztuk ok 200) ozdabialysmy z Wiki. Puszczam swiateczne piosenki i mam taki mega dobry humor. Fajnie jest
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
jejku jaki ruch sie na forum zrobil
![]() co do fotelika to my mamy 0-13 ale nie wkladalam malego jeszcze w kombinezonie do niego wiec nie wiem co to bedzie... my nie mamy auta ale i tak bedziemy musieli wiekszy fotelik kupic znow :/
|
|
|
|
|
#358 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Inhalowanie solą fizjologiczną to nic innego jak nawilżanie dróg oddechowych- pomaga w odrywaniu się tego co tam siedzi. Mojemu dziecku bardzo pomaga.
|
|
|
#359 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to jest mega wygoda ![]() Cytat:
|
|
|
#360 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz walcze, nie odpuszczam bo za zimno...Jak przesadzisz do sportki pewno też sie tak rozchula młody w wózku, Olaf szaleje Aż zaśnie. A zasypia mrucząc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale od pn wsadzam młodego w kombinezon i jest wielka ulga - wcześniej bluza, kurtka, spodnie budy, rękawice, czapa... Cytat:
Ja też strasznie się ciesszę ;d Świąteczna muzyka na codzień a i Oliś też powoli wdraża sie w nastrój
[COLOR=blue]Za Tobą szaleje [COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach Marianek i Rysiu Edytowane przez madziuuula Czas edycji: 2012-12-06 o 10:58 |
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

przeciez ona zaraz zacznie smigac i zgubi ta niewielka nadwyżke

jeszcze zalezy jaka gondola i jakie dziecko, Jula np mi juz od dawna nie spi na spacerach a wyrywa sie, jest ciekawska wiec u nas o gondoli trzeba bylo zapomniec 

A u was jak z przebieraniem, bo Olaf zawsze ucieka, obraca się na boki, ale dziś to już masakra