Mamy lipcowo-sierpniowe 2013 - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 14:10   #2521
Margosia__
Zakorzenienie

Dot.: Mamy lipcowo-sierpniowe 2013

"Większość pań w drugim trymestrzeciąży uważa, że ich brzuch jest zbyt mały. Prawie taki sam jak na początku, po prostu „nic nie widać”. Jedna z moich pacjentek narzekała: „Ani się wepchnąć do kolejki w urzędzie, ani wymusić ustąpienie miejsca w autobusie” - wspomina dr. n. med. Witold Rogiewicz, specjalista ginekologii i położnictwa, ultrasonolog, adiunkt w w Klinice Położnictwa i Ginekologii CMKP Szpitala Bielańskiego w Warszawie."

i

" Pisałem kiedyś nawet pracę naukową zatytułowaną „Czy komputer może szkodzić ciąży? Tak, jeśli jest podłączony do internetu”. Miłe panie, wątpliwości ma rozwiać wasz lekarz prowadzący, a nie ciocia Krysia, co urodziła 30 lat temu, czy Paulina76 z forum internetowego."

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 14:27   #2522
roxy20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Ja mam pierogi z truskawkami!! Też za mną chodzą od jakiegoś czasu, zapraszam
Dawaj foto

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Dzidziuś miał 3 mm?? Kiedy miałaś OM?
Ja byłam w 5t3d i pęcherzyk miał 5 mm. Dzidziusia nie widziałam jeszcze

Ale fajna minka Obiecuję, że jak będzie u mnie ok to też wrzucę
źle się wyraziłam, też był tylko pęcherzyk
roxy20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 14:35   #2523
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxy20 Pokaż wiadomość
źle się wyraziłam, też był tylko pęcherzyk
Gadaj szybko jak wizyta!!
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 14:35   #2524
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
"Większość pań w drugim trymestrzeciąży uważa, że ich brzuch jest zbyt mały. Prawie taki sam jak na początku, po prostu „nic nie widać”. Jedna z moich pacjentek narzekała: „Ani się wepchnąć do kolejki w urzędzie, ani wymusić ustąpienie miejsca w autobusie” - wspomina dr. n. med. Witold Rogiewicz, specjalista ginekologii i położnictwa, ultrasonolog, adiunkt w w Klinice Położnictwa i Ginekologii CMKP Szpitala Bielańskiego w Warszawie."

i

" Pisałem kiedyś nawet pracę naukową zatytułowaną „Czy komputer może szkodzić ciąży? Tak, jeśli jest podłączony do internetu”. Miłe panie, wątpliwości ma rozwiać wasz lekarz prowadzący, a nie ciocia Krysia, co urodziła 30 lat temu, czy Paulina76 z forum internetowego."

Margosia LUBIĘ TO
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 14:46   #2525
roxy20
Raczkowanie

wszystko ok
według USG 7t 1d, badania będę miała za 1,5 tyg na NFZ

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

co do nudności, to mam strasznie dziwnie(gin mówił że to normalne) wczoraj miałam rano a popołudniu nic,a dziś całkiem odwrotnie..
Stary 2012-12-06, 14:48   #2526
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko ok

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

co do nudności, to mam strasznie dziwnie(gin mówił że to normalne) wczoraj miałam rano a popołudniu nic,a dziś całkiem odwrotnie..
Jakie badania?
Ile dzidziol ma mm?
Co Ty taka jakaś "nieweuforii"??
Stary 2012-12-06, 14:58   #2527
roxy20
Raczkowanie

gin powiedział że wszystkie podstawowe badania, on tam tez będzie w tej przychodzi więc mam się nie martwić, dostałam jeszcze taką paczuszkę z Rossmanna(próbki, poradniki, kupon zniżkowy itp.)
całość 2,68cm, dzidziuś 1,01cm( nie wie czy dobrze to napisałam)
mam teraz straszne nudności,wymiotuję i zabiera mi to całą radość
Stary 2012-12-06, 15:16   #2528
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
wszystko ok

Cytat:
gin powiedział że wszystkie podstawowe badania, on tam tez będzie w tej przychodzi więc mam się nie martwić, dostałam jeszcze taką paczuszkę z Rossmanna(próbki, poradniki, kupon zniżkowy itp.)
Za udaną wizytę! Mówiłam, że w tym miesiącu same dobre wieści będą

Ej czemu Wy dostajecie jakieś paczki z próbkami, a ja nie Ja też chcę

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 15:25   #2529
roxy20
Raczkowanie

Ja dostałam taką typową reklamę Rossmana i Nivea, ale zawsze coś
może akurat teraz twój gin nic nie ma
Stary 2012-12-06, 15:46   #2530
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Zapisałam się na przyszły czwartek
Mój naturalny kolor to rudy, a od roku farbuje się na czarno i rude odrosty wyglądają co najmniej dziwnie, a nie farbowałam się już prawie dwa miechy... więc są spore
Na miasto tylko w czapce
Ale teraz chcę co farbowanie rozjaśniać o jeden ton- da się tak? Nie wiem czy odrosty nie będą i tak rzucać się mocno w oczy jak teraz zafarbuje na ciemny brąz? Bo nie wiem jak ten czarny się zachowa?
no napewno bedzie roznica ale lekka mysle ze pod swiatlo bedzie troszke widac nieraz klientki tak wlasnie robią jak nie chca dekoloryzacji jak np robilas zawsze czarny czarny tj 1 to my zazwyczaj nakladamy 3ke bo 2 jest taka jak 1 .. ( ja mowie o profesjonalnych farbach wiadomo ze sklepowe ciemny braz wychodzi jak kruczo czarny) tylko jak masz dlugie wlosy to na dluzsza mete bedziesz miec dwa odcienie konce do polowy czarne a nasade lekko inna.. ( jednak to jest czarny bez dekoloryzacji czy kompieli podjasniajacej ani rusz..)

bylam odwiedzic moje dziewczynki w pracy mowia ze widac juz brzuchol(troszke ale jednak) ciesze sie zmobilizowalo mnie to zrobie zdjecie i wam wstawie na dniach

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:

i

hehhehe dobre...

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Ja dostałam taką typową reklamę Rossmana i Nivea, ale zawsze coś
może akurat teraz twój gin nic nie ma
ja tez nic nie dostalam.. ale kupilam dzis olejek dla kobiet w ciazy z rosmana polecany na KWC :P zobaczymy:P pachnie jak pupka niemowleca;D

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 15:56   #2531
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
A wymioty no cóż... Maleństwo
Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
Za udaną wizytę! Mówiłam, że w tym miesiącu same dobre wieści będą

Ej czemu Wy dostajecie jakieś paczki z próbkami, a ja nie Ja też chcę
Zarejestruj się na stronie jonsona tam wysyłają próbki... porejestrowałam sie też na innych mmustele bebiko itp. ale tylko z jonsona mi przysłali ja u gina ostatnio dostałam próbkę witamin a tak też nic

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
no napewno bedzie roznica ale lekka mysle ze pod swiatlo bedzie troszke widac nieraz klientki tak wlasnie robią jak nie chca dekoloryzacji jak np robilas zawsze czarny czarny tj 1 to my zazwyczaj nakladamy 3ke bo 2 jest taka jak 1 .. ( ja mowie o profesjonalnych farbach wiadomo ze sklepowe ciemny braz wychodzi jak kruczo czarny) tylko jak masz dlugie wlosy to na dluzsza mete bedziesz miec dwa odcienie konce do polowy czarne a nasade lekko inna.. ( jednak to jest czarny bez dekoloryzacji czy kompieli podjasniajacej ani rusz..)
A co radzisz? lepiej tak czy lepiej jednak z dekoloryzacją?
Na razie mi się nie spieszy i powiem szczerze ten czarny podoba mi się bardziej niż mój rudy (wszyscy mi mówią, że bardziej pasuje mimo faktu, że cerę mam jak córka młynarza)

Ale kiedyś mama mnie farbowała, a teraz farbować się co miesiąc u fryzjera to chyba zbankrutuje... No i potem z maluchem też może być ciężko wyskoczyć itp. Więc lepiej by było, gdyby ta różnica z odrostami nie była tak diametralna...

a włosy mam przed ramiona w tym momencie, jak je dobrze wyprostuję

(Muszę korzystać póki mam takiego fachowca)

Mały
Stary 2012-12-06, 16:04   #2532
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

za wizytę

Dziewczyny, szłam sobie przez taki mały park i myślę, co by tu zrobić na obiad, no nie mam pomysłu..... No i będzie pomidorowa Z przecieru z Pudliszek Nawet w mikołajkowych kolorach
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 16:05   #2533
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

a ja wrocilam od fryzjera wlasnie.
podcielam wlosy.

a na 20 ide na zabawe mikolajkowa z pracy i musze zrobic sie na bóstwo!

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 16:06   #2534
Margosia__
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38000862] za wizytę

Dziewczyny, szłam sobie przez taki mały park i myślę, co by tu zrobić na obiad, no nie mam pomysłu..... No i będzie pomidorowa Z przecieru z Pudliszek Nawet w mikołajkowych kolorach [/QUOTE]

Najsmaczniejszego

Mały
Stary 2012-12-06, 16:12   #2535
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A wymioty no cóż... Maleństwo

Zarejestruj się na stronie jonsona tam wysyłają próbki... porejestrowałam sie też na innych mmustele bebiko itp. ale tylko z jonsona mi przysłali ja u gina ostatnio dostałam próbkę witamin a tak też nic

A co radzisz? lepiej tak czy lepiej jednak z dekoloryzacją?
Na razie mi się nie spieszy i powiem szczerze ten czarny podoba mi się bardziej niż mój rudy (wszyscy mi mówią, że bardziej pasuje mimo faktu, że cerę mam jak córka młynarza)

Ale kiedyś mama mnie farbowała, a teraz farbować się co miesiąc u fryzjera to chyba zbankrutuje... No i potem z maluchem też może być ciężko wyskoczyć itp. Więc lepiej by było, gdyby ta różnica z odrostami nie była tak diametralna...

a włosy mam przed ramiona w tym momencie, jak je dobrze wyprostuję

(Muszę korzystać póki mam takiego fachowca)
amialas kiedys braz? jak sie w nim bedziesz czuc bo to zalezy jaki chcesz miec odcien tez prawda..ale podejrzewam ze nie jakos strasznie jasny braz tylko poprostu braz nie? to w takiej sytuacji ja bym raz poszla ( do kogos konkretnego co porzadnie przeprowadzi kompiel badz dekoloryzacje) zeby sciagnol kolor i zrobil taki jak Ci sie podoba ( podpytala fryzjerke co za kolor nakladala.. wiadomo po dek wlosy 2 mycia i troche zjasnieje kolor) i dobrala mniej wiecej zwykla farbe ktora bedzie podobnie wychodzic ( ze braz) i robic caly czas juz same odrosty i na 5 minut koncowe na calosc .. ( juz wybieglam w przyszlosc:P) tylko musisz zapytac fryzjerki ( bo ja przez net to tez niewiem jaki Ci kolor wyjdzie z dek ) na jakim poziomie mniej wiecej farba bo po dek nie mozna niektorych odcieni nakladac bo wychodza nieoczekiwane efekty ( jak np dekoloryzacja a pani sobie w domu nalozy 7 nature i zielone wlosy murowane )i tez zalezy jaka farba robilas bo joanna czy paleta czarna wogole nie chce z wlosow "puszczac" no i przy dek wiadomo troche trzeba zainwestowac w maski czy olejki no i podciac je troche napewno.. ale mysle ze to jest lepsze wyjscie niz farbowac caly czas o ton jasniejsze ( jak np z 1 chcesz caly czas farbowac 3 to w miare ) ale jak za kazdym razem jasniejsze czy tam juz cos 4 czy 5 nawet to bedzie denerwowac i jestem pewna ze po paru miesiacach zafarbujesz spowrotem na czarny
ladny jest ciemny ale nie az tak z Loreala Richesse (diacolor) (bez amoniaku 20 minut na wlosach super kolory:P) 5,15 on nie jest bardzo ciemny troche w sliwke wpada ale po 1 myciu ta sliwka sie wyplukuje i bardzo ladny kolor zostaje ( przy czym 1 to czarny 5 juz duzo jasniejszy ale i tak jest ciemny) mam nadzieje ze troche pomoglam i w miare to opisalam:P

Zuza

Razem
Stary 2012-12-06, 16:15   #2536
roxy20
Raczkowanie

u mnie jutro pomidorowa,
jak tak piszecie o jakimś daniu to zaraz mam na to ochotę)
wczoraj była mowa o pizzy, i wieczorem zmusiłam TŻ żeby była pizza
Stary 2012-12-06, 16:16   #2537
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
I to tak za nic te próbki dają jak się zarejestruję? Czy są jakieś specjalne wymagania (haczyki)? I czy każdy kto się zarejestruje dostaje jakieś próbki?

Dzisiaj o 20 Kevin sam w Nowym Jorku!!! Mój ulubiony film. Zawsze mi się z Kevinem święta kojarzą. Szkoda, że pierwsza część była jakieś dwa tygodnie temu, a dziś druga bo w święta nie będzie

Milenka
Stary 2012-12-06, 16:19   #2538
Neni1984
Zakorzenienie

A ja miałam dziś fasolkę po bretońsku Za godzinę mam wizytę
Stary 2012-12-06, 16:20   #2539
roxy20
Raczkowanie

no właśnie!!
dali to teraz chyba na odczepne żeby znów nie było "protestu" w internecie
Stary 2012-12-06, 16:21   #2540
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja fryty z filecikiem mm:P

Zuza

Razem
Stary 2012-12-06, 16:21   #2541
roxy20
Raczkowanie

Cytat:
Stary 2012-12-06, 16:22   #2542
strawberry162
Rozeznanie

Zrobilyscie mi smaka na ta pomidorowa ale i tak od samego rana mam mega ochote na pierogi z miesem takie z zasmazka

Kurcze chyba sie jednak przechwalilam wczoraj tym moim brzucholkiem bo rano jak wstalam owszem byl ciut wiekszy ale nie bylo 77 tylko 75.5 a wieczorem znowu bedzie duuzy bo juz teraz czuje ze spodnie mnie cisna wiec moj brzuszek rosnie razem z uplywem dnia :p rano tyci a wieczorem ogromny:p tez tak macie?

Antonisia
strawberry162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 16:25   #2543
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberry162 Pokaż wiadomość
Zrobilyscie mi smaka na ta pomidorowa ale i tak od samego rana mam mega ochote na pierogi z miesem takie z zasmazka

Kurcze chyba sie jednak przechwalilam wczoraj tym moim brzucholkiem bo rano jak wstalam owszem byl ciut wiekszy ale nie bylo 77 tylko 75.5 a wieczorem znowu bedzie duuzy bo juz teraz czuje ze spodnie mnie cisna wiec moj brzuszek rosnie razem z uplywem dnia :p rano tyci a wieczorem ogromny:p tez tak macie?
Też tak mam
Stary 2012-12-06, 16:29   #2544
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
To Ty się szykuj, a nie pisz tu nam Jak wrócisz to koniecznie się odezwij. My tu kciuki będziemy trzymać mocno

Cytat:
no właśnie!!
dali to teraz chyba na odczepne żeby znów nie było "protestu" w internecie
Na pewno! Bo już z chęcią Kevina by zdjęli z TV! Ale my nie możemy na to pozwolić przecież bo Kevin jest częścią świąt (jak dla mnie) i na pewno w święta brakowało by mi tego gdyby już nie puszczali.

Milenka
Stary 2012-12-06, 16:29   #2545
strawberry162
Rozeznanie

Cytat:
Też tak mam
nie fajne to jest no nie?

Antonisia
Stary 2012-12-06, 16:33   #2546
lilith795
Raczkowanie

Dawno sie nie odzywałam tutaj. Wszystko przez to że nie miałam głowy. W poniedziałek dostałam jakieś plamienie, a później pozostał nasilający się ból w podbrzuszu więc zdecydowaliśmy z mężem że trzeba jak najszybciej do lekarza. Na szczęście okazało się że wszystko z Maleństwem w porządku, mieliśmy USG i nasz Gagatek we wtorek miał 28mm, serducho biło 162razy/min. A tak cudnie nam machał nóżkami i rączkami jakby chciał nas uspokoić że wszystko w porządku i nie mamy się czym martwić. Cudowne to było
lilith795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 16:35   #2547
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
To Ty się szykuj, a nie pisz tu nam Jak wrócisz to koniecznie się odezwij. My tu kciuki będziemy trzymać mocno
Na pewno! Bo już z chęcią Kevina by zdjęli z TV! Ale my nie możemy na to pozwolić przecież bo Kevin jest częścią świąt (jak dla mnie) i na pewno w święta brakowało by mi tego gdyby już nie puszczali.
Ja już gotowa siedzę od godziny
Cytat:
nie fajne to jest no nie?
No nie. Wygląda jakby jedzenie z tygodnia się tam znajdowało

Edytowane przez Neni1984
Czas edycji: 2012-12-06 o 16:36
Stary 2012-12-06, 16:37   #2548
strawberry162
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilith795 Pokaż wiadomość
Dawno sie nie odzywałam tutaj. Wszystko przez to że nie miałam głowy. W poniedziałek dostałam jakieś plamienie, a później pozostał nasilający się ból w podbrzuszu więc zdecydowaliśmy z mężem że trzeba jak najszybciej do lekarza. Na szczęście okazało się że wszystko z Maleństwem w porządku, mieliśmy USG i nasz Gagatek we wtorek miał 28mm, serducho biło 162razy/min. A tak cudnie nam machał nóżkami i rączkami jakby chciał nas uspokoić że wszystko w porządku i nie mamy się czym martwić. Cudowne to było
uff jak dobrze ze z malenstwem wszystko ok mam nardzieje ze w poniedzialek moj Okruszek tez do mamusi pomacha juz tak strasznie nie moge sie doczekac tej wizyty

Antonisia
Stary 2012-12-06, 16:38   #2549
lilith795
Raczkowanie

Cytat:

z tym brzuszkiem t0 też tak mam ale ja się nie ważę codzienne. Zresztą na początku ciąży moja waga wskazywała 59kg, a teraz później rosło nawet do ponad 60 a niedawno się ważyłam i było 58. Zobaczę co wyjdzie na ważeniu w przychodni bo z tą moją wagą to chyba coś nie tak, bo przecież zawsze ważę się wieczorem.
lilith795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 16:41   #2550
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
I to tak za nic te próbki dają jak się zarejestruję? Czy są jakieś specjalne wymagania (haczyki)? I czy każdy kto się zarejestruje dostaje jakieś próbki?

Dzisiaj o 20 Kevin sam w Nowym Jorku!!! Mój ulubiony film. Zawsze mi się z Kevinem święta kojarzą. Szkoda, że pierwsza część była jakieś dwa tygodnie temu, a dziś druga bo w święta nie będzie
Bo chcieli zdążyć przed końcem świata!!!!
A Wy marudzicie

Cytat:
Czekamy już na relację!
Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
amialas kiedys braz? jak sie w nim bedziesz czuc bo to zalezy jaki chcesz miec odcien tez prawda..ale podejrzewam ze nie jakos strasznie jasny braz tylko poprostu braz nie? to w takiej sytuacji ja bym raz poszla ( do kogos konkretnego co porzadnie przeprowadzi kompiel badz dekoloryzacje) zeby sciagnol kolor i zrobil taki jak Ci sie podoba ( podpytala fryzjerke co za kolor nakladala.. wiadomo po dek wlosy 2 mycia i troche zjasnieje kolor) i dobrala mniej wiecej zwykla farbe ktora bedzie podobnie wychodzic ( ze braz) i robic caly czas juz same odrosty i na 5 minut koncowe na calosc .. ( juz wybieglam w przyszlosc:P) tylko musisz zapytac fryzjerki ( bo ja przez net to tez niewiem jaki Ci kolor wyjdzie z dek ) na jakim poziomie mniej wiecej farba bo po dek nie mozna niektorych odcieni nakladac bo wychodza nieoczekiwane efekty ( jak np dekoloryzacja a pani sobie w domu nalozy 7 nature i zielone wlosy murowane )i tez zalezy jaka farba robilas bo joanna czy paleta czarna wogole nie chce z wlosow "puszczac" no i przy dek wiadomo troche trzeba zainwestowac w maski czy olejki no i podciac je troche napewno.. ale mysle ze to jest lepsze wyjscie niz farbowac caly czas o ton jasniejsze ( jak np z 1 chcesz caly czas farbowac 3 to w miare ) ale jak za kazdym razem jasniejsze czy tam juz cos 4 czy 5 nawet to bedzie denerwowac i jestem pewna ze po paru miesiacach zafarbujesz spowrotem na czarny
ladny jest ciemny ale nie az tak z Loreala Richesse (diacolor) (bez amoniaku 20 minut na wlosach super kolory:P) 5,15 on nie jest bardzo ciemny troche w sliwke wpada ale po 1 myciu ta sliwka sie wyplukuje i bardzo ladny kolor zostaje ( przy czym 1 to czarny 5 juz duzo jasniejszy ale i tak jest ciemny) mam nadzieje ze troche pomoglam i w miare to opisalam:P
Dzięki za cenne rady

Teraz jestem umówiona tylko na farbowanie, to już nie będę zmieniać, a na następny raz będę mądrzejsza

Może nawet pojadę do rodziców w odwiedziny, tam mam swoją zaufaną fryzjerkę to mi to ładnie zrobi i doradzi
Dzięki wielkie jeszcze raz

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez lilith795 Pokaż wiadomość
dla silnego Malucha

Mały
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości