Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 21:00   #421
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Asia ja wychodze po 11 i wracam ok 13, ja zawsze karmie przed wyjsciem, maly wwwozku ladnie spi, a jak sie obudzi tp grzecznie lezy polecam ci nakarmic Patryka rano, potem ok 11, ubrac i isc

przeprosiłam laktatormaly spi twardo nia ma co go budzic, ale mi kapie

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-12-06 o 21:01
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:05   #422
Soleilka
Zakorzenienie

Hej, Fabi uśnie, to wezmę się za nadrabianie. Ma bidulek gorączkę 38,1 Dałam mu czopka, póki co nie marudzi, ale TŻ przyszedł i go mizia. Biedny... W ogóle ma czerwoną rękę, bo na nogach tylko siniaki. Smaruję Altacetem, niech to szybko schodzi

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
A i kupiłam misia z "kup misia" taka mamy tradycję co roku, tym razem padło na czesia
Mi też się Czesio podoba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_1181.jpg (30,2 KB, 32 załadowań)

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:05   #423
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
A jak polecacie wychodzić na spacer?Od razu po jedzonku,czy lepiej wyczuć zmęczenie i dopiero się zbierać?
my wychodzimy jakąś godzinę po jedzeniu i jest ok. Z tym że nie zawsze śpi, ale mi w sumie też jakoś szczególnie na tym nie zależy

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Super! Fajnie masz, że Ci Lilutka pozwala chodzić po sklepach, u nas dalej porażka w tym temacie

Brzmi pysznie
też mi to pasuje do wędlin
a w temacie chusty też wciąż nic nie ruszyło? czy może choć trochę się przekonał?

ja bym pewnie nie wpadła na to, że to do wędlin, ale z tyłu opakowania (to było w kartonie) widnieją zdjęcia jakichś szynek parmeńskich, salami, chorizo itp. (bo że 'salumi' to peklowane produkty mięsne, to nie wiedziałam )

Karolka110, tak sobie buszowałam po stronie "Dzieciowo mi" i natknęłam się na recenzję aktualnie używanych przeze mnie pieluch
http://dzieciowo.pl/2012/02/pampers-...y-idealne.html
Też właśnie je kupujesz? bo wygląda na to, że powinnyśmy korzystać, skoro takie niby świetne!
(choć ja je kupuję głównie dlatego, że w drogeriach pod domem nie mam Simply Dry. Ale rzeczywiście - są ok)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:11   #424
nel_a
Zakorzenienie

ja pierd. nie mam pytań
świat oszalał!

Babcia mi właśnie opowiadała że szwagierka mojej kuzynki zarządziła by na mikołaja dla starszego syna rodzina złożyła się na gitarę - za 800zł
dzieciak wnet będzie miał komunię więc pewnie będą składać się na quada

a ja głupia cieszyłam się z czapeczki sówki dla Misia i zabawki do kąpieli

aaaa jutro szczepienie!!!!!!!! trzęsę tyłkiem!!!

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:14   #425
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej, Fabi uśnie, to wezmę się za nadrabianie. Ma bidulek gorączkę 38,1 Dałam mu czopka, póki co nie marudzi, ale TŻ przyszedł i go mizia. Biedny... W ogóle ma czerwoną rękę, bo na nogach tylko siniaki. Smaruję Altacetem, niech to szybko schodzi

Mi też się Czesio podoba
ojej bidny Fabiś a czemu na rączce ma czerowne?

sciągnęłm z tej bolącej piersi 100ml, w szoku jestem bo kiedys tyle z 2 nie nie odciagałam, nie wiem co mysleć czy maly tak mało wyciągał i tyle zostało cyz mam jakis przypływ pokarmu
Stary 2012-12-06, 21:16   #426
wvictoria
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
Jesteśmy po wizycie u neurologa. Z małym wszystko super mam sie absolutnie nie przejmować i robić dalej tak jak robię Dostaliśmy co prawda skierowanie na usg przezciemiączkowe ale tylko po to żeby sprawdzić bo skoro już byłam to dała skierowanie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
my wróciliśmy z dworu, nie jest tak źle, jak wychodziliśmy to było 0'c

jeszcze Wam nie mowiłam jak sie mój mały wierci leżąc na brzuszku, nóżkami przebiera, dupkę podnosi co jakiś czas i się przesuwa skubaniec
Następny akrobata

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Cześć Kochane!

Wszystkiego najlepszego życzę Wam i Waszym rodzinom z okazji Mikołajek!
My zaraz z Gosią jedziemy do babci i dziadka (moich teściów). Jedziemy niestety same, bo mąż ma popołudniową zmianę w pracy...

Przyszła dziś do mnie paczka z ciuszkami dla Gosieńki. Jestem zadowolona, bo sa to nowe pajace za niewielkie pieniądze i do tego firmowe! Patrzcie: http://allegro.pl/super-zestaw-spios...827128125.html
Doszło tez to zamówienie: http://allegro.pl/hm-zimowe-ubranka-...829247159.html - świetne ciuszki i http://allegro.pl/sliczna-paka-grati...818799953.html

No to Gosia dostała dużo rzeczy na Mikołajki .
Również najlepszego

Ale ciuszków i jakie ładne

Cytat:
Napisane przez kasiulek84 Pokaż wiadomość
Witam Wszystkie mamusie, postanowiłam się ujawnić (mam nadzieję że mnie przyjmiecie?) ponieważ ostatnio na tapecie temat fotelików samochodowych, a że mam małe doświadczenie w tym temacie to chciałam się podzielić.

Ale najpierw pare słów o mnie. Mam na imie Kasia, jestem mamą dwóch dziewczynek Karinka 3 latka i Martynka 5 mies. (Ur 02.07.12), obecnie mieszkamy w UK. Tak więc od jakiegoś czasu Was podglądam, nieraz miałam ochotę się ujawnić i podzielić swoimi doświadczeniami ale Dwójka dzieci naprawdę pochłania sporo czasu. Mam nadzieję że nie macie mi za złe

Jeśli chodzi o kwestię fotelików to ja uważam że nie warto oszczędzać. Kiedy moja starsza córeczka miała ok 10 mies. miałyśmy wypadek somochodowy, ja byłam za kierownicą. Na szczęście obie wyszłyśmy cało (poza samochodem oczywiście nie nadawał już sie do niczego) Pierwsze słowa jakie usłyszałam od strażaka który udzielał nam pomocy było "dobrze ze dziecko było zapięte w porządnym foteliku". Był to fotelik Graco z bazą, nie pamiętam jaki model konkretnie, ale wiem że warto zainwestować w porządny fotelik bo gdyby cokolwiek stało się jej w tym wypadku to nie wybaczyłabym sobie tego do końca życia.

To tyle chciałam powiedzieć mam nadzieję że uda mi się czasem coś napisać do Was.
Pozdrawiam
Cześć

Cytat:
hej wpadłam się tylko przywitac i napisac że u nas ok rano załatwiałam zmianę przychodnie, potem miałam gości i za chwilę znów inni goście, także nadrobię Was wieczorem

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

ja też gibało niexle i było -4, mały spał słodko i był cieplutki

Vestis ja tez nie ściagam laktatore, bo ściągałam niewielkie ilości, np 60 ml po 2h od karmienia z obu piersi, takż e pożegnałam laktator

ogólnie zmieniliśmy przychodnie KAMIEŃ Z SERCA
super, że zmieniłaś przychodnię od razu ulga

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:16   #427
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ja zaczynam zawsze od poniedziałku Ale teraz to czekam na nowy rok odkładam wszystko na po nowym roku

Fajnie, że z małżem wymieniacie czułości. U nas jest tak samo i jest to bardzo miłe.
Pasztecik

Właśnie przez takie tylko często dochodzi do wypadków. W najbliższej rodzinie mam 2 kuzynki z małymi dziećmi. Kilka razy przy okazji rodzinnych imprez chciały aby odwieźć je do domu. Nie zgodziłam się bo nie miały fotelików. Oczywiście usłyszałam, że to tylko kawałek i przecież mogę je odwieźć.

Mam nadzieję, że jej to przejdzie. Nie musi być taka wysoka jak małż
U mnie się zapowiada bardzo zajęty przyszły rok z tego powodu, że właśnie wszystko zacznę od stycznia

Ja lubię się przytulać do mojego męża i mówić, że jest dla mnie wazny, tego nigdy za dużo
Pasztecik właśnie leży obok mnie

Ja się boje dzieci wozić nieprzypięte. I sama bym nie pozwoliła swojego tak przewozić.

Najwyżej będzie modelką

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ta baba z all mi odpisała ostro się tłumacząc, że ma małe dzieci, że chorują, że zapomniała mi napisać o tych legginsach, a nie wysłała ich specjalnie, żeby nie było, że wystawia wadliwe rzeczy i sprzedaje jako w stanie bdb. Poza tym twierdzi, że paczki na pocztę trafiły w czwartek i nie wie, dlaczego zostały wysłane dopiero we wtorek i to wyjaśni. No dobra, ja wiele mogę zrozumieć, ale jednak taki splot dziwnych wypadków troszkę "śmierdzi". Nie robię z tego grubszej sprawy, bo stanęło, że odda mi za legginsy plus różnicę w cenie między wysyłką zwykłą a priorytetową i nie robiła z tym żadnych problemów. Ale niesmak pozostaje.

A i wiecie jaka śmieszna historia? Mama do mnie właśnie dzwoniła. Oni mają zakład fotograficzny i oczywiście po całym zakładzie porozstawiane fotki Lu, bo mama jakie zdjęcia im nie podeśle zaraz wywołuje. I przyszedł znajomy malarz oddać zdjęcia do wywołania i pyta czyje to dziecko, to nasza pracownica mówi, że wnuczka szefowej. To kazał przekazać mamie, że jak będzie chciała, to namaluje z fotografii jej obraz za pół ceny, bo takie ładne to dziecko Nie powiem, moja próżność została mile połechtana
Ale zbieg okoliczności u tej kobiety

To niech maluje, a nie gada

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
czesc!
Franek dzisiaj skonczyl 4 miesiace, w związku z czym dostał marchewkę I nie ukrywam, ale troszkę się krzywił

Cytat:
specjalnie dla Ciebie
Ja też nie widziąłam ŚLiczna

Cytat:
Lu zaczęła rozbrajać matę

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
taaa, jasne
u nas też o wszystkim decyduje mała. Choć pewnie jakiegoś tam schematu można by się dopatrzeć.
Zosia wstaje między 11 a 12, bawi się godzinę-dwie, około 13 je, po jakiejś godzinie (jak ja się wygrzebię) wychodzimy (na ogół wtedy strzela sobie półgodzinną drzemkę), wracamy - bawi się, zjada pół słoiczka marchewki, jabłuszka albo czegoś w tym stylu, kolejne mleko je jakoś koło 18, zasypia na około 2 godziny (to ten aspekt tak nam "pomaga" w kładzeniu o normalnej porze ), bawi się gdzieś do 22, znów je (tym razem mleko z kaszką jaglaną), ale że wciąż nie jest śpiąca, to grasuje dalej i zasypia koło północy.
Między 7 a 8 budzi się na jedzenie i śpi do tej 11-12, jak już wspomniałam.
Wiem, całość brzmi dziwacznie

dzięki
Rzeczywiście cudo!
No dziwacznie Ale za to to takie Wasze

I jeszcze coś.
Ja do fotelika samochodowego nie mam śpiworka bo wydaje mi się zbędny. Wolę użyć dwóch kocyków bo łatwiej je później ściągnąć
Mam taki kocyk:
http://allegro.pl/kocyk-z-mikrofibry...826073786.html
POLECAM. Jest bardzo milutki i ciepły. Małego okrywam tym kocem i jak trzeba to na wierzch kładę drugi. Jest mu na 100% ciepło bo jak go wyciągam to zawsze ma plecy bardzo ciepłe, nie spocone, ale ciepłe.

Stary 2012-12-06, 21:23   #428
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
Karolka110, tak sobie buszowałam po stronie "Dzieciowo mi" i natknęłam się na recenzję aktualnie używanych przeze mnie pieluch
http://dzieciowo.pl/2012/02/pampers-...y-idealne.html
Też właśnie je kupujesz? bo wygląda na to, że powinnyśmy korzystać, skoro takie niby świetne!
(choć ja je kupuję głównie dlatego, że w drogeriach pod domem nie mam Simply Dry. Ale rzeczywiście - są ok)
Kochana co do upominków, to chciałam kupić Lilutce pewien sweterek w "norweskie wzorki" w h&m, ale nie było, muszę poszukać w innym, a dziś nie miałam czasu tam iść, to kupiłam tylko kozaczki, skarpetki i rękawiczki oraz bluzę w groszkia dla Małżonka skarpetki ciepłe i kosmetyki-nic wyszukanego

co do pampków-też używam-są super, i będę stosować wymiennie z Active Fit, bo mam pełno kuponów na nie z Dm'u, Rossmana, Mullera...

dzięki za link do maty, ale nie o ten mi chodziłokiedyś pokazywałaś taką kremowo-brązową.....

aha-nie napisałaś jak u Ciebie wyglądał schemat rozszerzania diety

a oto nasz plan dnia(od jakiegoś tygodnia):
5/6 pobudka -1 posiłek 170ml, śpimy dalej....tak do 8 w kołysce, dalej przenosiny do łóżka, aby kontrolować wciąż wypadający smoczek

9/10-2 posiłek 170ml, po którym następuje leżakowanie i rozglądanie się jakieś 0,5hpotem leżakowanie pod karuzelką/gadanie/leżenie na brzuszku....tutaj następuje kupalek

11/12-drzemka max.40minut.

13/14-3 posiłek 170 ml, po odbiciu chwila na uleżenie jedzonka, niekiedy patrząc na karuzelkę robi kupala nr2(zawsze pod karuzelą robi kupkę potem jeśli pogoda dopisuje następuje wyjściea na nim zwykle spanie....2,5-3h(tyle trwa spacer, spanie 80% czasu)
po powrocie do domku leżenie na brzuszku

17/18-4 posiłek 170 ml, potem trochę aktywności i kolejna drzemka ok.40 min

potem albo kąpiel+masaż+przebieranie do spania, albo przebieranie do spania+fikanki w pampku z tatusiem

19.30-szykowanie do spania+mały posiłek skłaniający do spania, czyli ok.90ml
max.20-20.30 Lilutka śpi

23-dokarmienie na śpiocha 120ml....no i tak do 5/6

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-12-06 o 22:17
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:26   #429
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:

Mi też się Czesio podoba
Biedny Fabi

Cytat:
ja pierd. nie mam pytań
świat oszalał!

Babcia mi właśnie opowiadała że szwagierka mojej kuzynki zarządziła by na mikołaja dla starszego syna rodzina złożyła się na gitarę - za 800zł

Dorzucasz się? Ja mam w maju komunię chrześniaka, który sobie wymyślił quada. Już mu zapowiedziałam, że nie ma opcji żebym dała na to pieniądze. Ale jego rodzice też są przeciwni, mały chce bo koledzy w zeszłym roku dostali

Stary 2012-12-06, 21:27   #430
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Jesteśmy po wizycie u neurologa. Z małym wszystko super mam sie absolutnie nie przejmować i robić dalej tak jak robię Dostaliśmy co prawda skierowanie na usg przezciemiączkowe ale tylko po to żeby sprawdzić bo skoro już byłam to dała skierowanie
super

Cytat:

Mi też się Czesio podoba
oj biedny Fabiś u nas nigdy tak nie było, co najwyżej lekka opuchlizna, no i NIGDY nie miała siniaków, aż mnie to zdziwiło!

Co do planu dnia, to u nas wolna amerykanka jedyne co kontroluję, to porę kładzenia spać, ale i to nie zawsze.Ale Lu sama sobie zaczęła plan dnia ustalać. Budzi się koło 7, je i potem albo buszuje w łóżeczku albo na dywanie (to zależy od stopnia aktywności i mojej ochoty na wstawanie ), tak z godzinkę, potem drzemka do 9 - 9.30 i znowu szaleństwa, tak z godzinę - półtorej i znowu drzemka, jemy, idziemy na spacer, jak wracamy zwykle dosypia. I potem albo jeszcze wieczorem ma jedną drzemkę albo i nie, jeśli nie ma drzemki idzie spać koło 19.30, po drzemce najpóźniej o 21. Jak pójdzie spać wcześniej to koło 24.00 mamy pobudkę na jedzenie. Za to zawsze jest pobudka koło 4, też na jedzenie

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-06 o 21:31
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:32   #431
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Biedny Fabi

Dorzucasz się? Ja mam w maju komunię chrześniaka, który sobie wymyślił quada. Już mu zapowiedziałam, że nie ma opcji żebym dała na to pieniądze. Ale jego rodzice też są przeciwni, mały chce bo koledzy w zeszłym roku dostali
na szczęście nie moja strona rodziny

taki mu kupcie http://allegro.pl/quad-olbrzym-na-pe...815390487.html

jejku, aż się boję co będzie za 8/9 lat

Stary 2012-12-06, 21:37   #432
karolka110
Wtajemniczenie

ahaaaaa
zapomniałam się pochwalić, że odebrałam moje fotoksiążki i nie wiem czy to fakt, że są tam fotki mojej Iskierki, czy że ja sama ją stworzyłam, ale podoba mi się ogromnie i jest ładnie wykonana, w niespełna tydzień

i druga super wieść ok.18 grudnia ruszamy do Polski-na min.4 tygodnie, a jak się uda to na niemal 5no i trza odbębnić chrzciny:brzydal :

Linka-dzięki za info nt. kombinezonu KappAhl, a ten z H&M Ci się nie podobuje??ja go chyba kupuję, bo nic innego nie ma
Stary 2012-12-06, 21:43   #433
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
U nas nie ma stałego rytmu dnia. Wszystkim steruje mała. Z tym, że nie jest płaczliwym czy marudnym dzieckiem, więc nie ma to dla nas większego znaczenia i której porze je, śpi itp.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------
Jak ładnie wszystko opisałam Ja poszłam na łatwiznę i napisałam, że wszystkim staruje mała. Ale w sumie jeśli się tak przyjrzeć to też mamy jakąś powtarzalność. Chciałam opisać ale moje maleństwo właśnie płacze. Muszę zająć się moim skarbem
Ja też najpierw poszłam na łatwiznę, a jak przeczytałam tak dokładny opis, to też znalazłam jakieś punkty, których staram się przestrzegać.
Cytat:
Lu zaczęła rozbrajać matę
Ufff.. jak dobrze, że jej nie kupiłam.
*
Dziecię podnosi się na kolankach i wyprostowanych rączkach na kilkanaście sekund i w tym czasie kilka razy przesuwa tułów do przodu i do tyłu, a potem oczywiście pada na materac.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:44   #434
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
super

oj biedny Fabiś u nas nigdy tak nie było, co najwyżej lekka opuchlizna, no i NIGDY nie miała siniaków, aż mnie to zdziwiło!

Co do planu dnia, to u nas wolna amerykanka jedyne co kontroluję, to porę kładzenia spać, ale i to nie zawsze.Ale Lu sama sobie zaczęła plan dnia ustalać. Budzi się koło 7, je i potem albo buszuje w łóżeczku albo na dywanie (to zależy od stopnia aktywności i mojej ochoty na wstawanie ), tak z godzinkę, potem drzemka do 9 - 9.30 i znowu szaleństwa, tak z godzinę - półtorej i znowu drzemka, jemy, idziemy na spacer, jak wracamy zwykle dosypia. I potem albo jeszcze wieczorem ma jedną drzemkę albo i nie, jeśli nie ma drzemki idzie spać koło 19.30, po drzemce najpóźniej o 21. Jak pójdzie spać wcześniej to koło 24.00 mamy pobudkę na jedzenie. Za to zawsze jest pobudka koło 4, też na jedzenie
Dziękuję

U nas plan dnia to też różnie ale zwykle:
19 kąpiel, jedzenie i przed 20 dziecko już śpi
w nocy jedzenie jest o 2 i później o 6 (lub tak jak tej nocy o 00.15 i później o 5 rano).
Mały je co 3 lub 4h, częściej mu nie jestem w stanie nawet wcisnąć jedzenia więc nie próbuję
Jedzenie o 8, zabawa i ok. 1,5-2h snu po którym znowu się bawimy.
Jedzenie o 12 i schemat podobny z tym, że sen jest krótszy bo ok 40-60 minut.
Jedzenie o 16 i podobnie jak wyżej.
No i później o 19 kąpiel i od nowa
Na spacery wychodzę różniej bo albo przed południem albo ok. 14. Zależy jaka pogoda. Przez ostatnie dni to nawet nie byłam na jakichś długich spacerach tylko byłam z młodym w ogrodzie na kilkadziesiąt minut (wczoraj to było tylko 10minut bo mały mi zasypiał i musiałam wracać bo go trzymałam na rękach).
W planie trzeba uwzględnić różne inne zdarzenia - wizyty u lekarzy (na szczęście nie za często), odwiedziny (u nas goście lub my w gościach), wypady do sklepu (załatwiane często przy okazji spaceru).

Cytat:
na szczęście nie moja strona rodziny

taki mu kupcie http://allegro.pl/quad-olbrzym-na-pe...815390487.html

jejku, aż się boję co będzie za 8/9 lat
O, taki to mogę kupić
Ja mam w maju 2013 komunię chrześniaka, a w maju 2014 chrześnicy

Stary 2012-12-06, 21:47   #435
phdwao
Zakorzenienie

aaa dostałam maila że wreszcie wysyłaja nam matę ale się naczekalam na nią, a najlepsze że jutro wyjeżdżamy i kurier może pocałowac klamkę
i dzis tez wysłali mi apaszke lamilou(tak kolejną) i kubek doidy a ciocia Jaisa pytala co mu kupic na gwiazkę i dostanie od niej taki zestaw http://allegro.pl/momma-zestaw-do-ci...837900515.html uwielbiam grudzień

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-12-06 o 21:51
Stary 2012-12-06, 21:49   #436
anna99302
Zadomowienie

Dziękujemy kochanym ciotkom wizażowym za miłe słowa z okazji 4-miesięcznicy jakie duże już te nasze dzieciaczki! SZOK!!!

Co do naszego planu dnia to codziennie jest tak samo: budzi się ok 6-6:30, je ok 120ml, bawi się w łożeczku godzinę i potem dosypia ze mną w łózku do 8 lub 8:30, potem zabawa na macie, leżaczku/bujaczku i jedzonko o 10:00 apo nim drzemka, następnie znowu zabawa albo spacer i jedzonko ok 13:00. znowu drzemka, potem jedzenie o 15-16:00 i znowu drzemka potem o 18:00 włącza się maruda i przez godzinę postękuje, popłakuje i marudzi a my wtedy go nosimy, wozimy, zabawiamy, tańczymy...o 18:30 gdzieś rozbieram go i wkładam do łóżeczka -tam się bawi (ostatnio to odkryłam, że z "godziny marudy" pół godzinki jest w stanie się przebawić w łożeczku ! ) i o 19:00 kąpiel. o 19:30 już zazwyczaj śpi, potem ok 23:00 pobudka i o 3:00 pobudka i tak w koło macieju.

Edytowane przez anna99302
Czas edycji: 2012-12-06 o 21:50
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:49   #437
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

U nas plan dnia to też różnie ale zwykle:
19 kąpiel, jedzenie i przed 20 dziecko już śpi
w nocy jedzenie jest o 2 i później o 6 (lub tak jak tej nocy o 00.15 i później o 5 rano).
Mały je co 3 lub 4h, częściej mu nie jestem w stanie nawet wcisnąć jedzenia więc nie próbuję
Jedzenie o 8, zabawa i ok. 1,5-2h snu po którym znowu się bawimy.
Jedzenie o 12 i schemat podobny z tym, że sen jest krótszy bo ok 40-60 minut.
Jedzenie o 16 i podobnie jak wyżej.
No i później o 19 kąpiel i od nowa
Na spacery wychodzę różniej bo albo przed południem albo ok. 14. Zależy jaka pogoda. Przez ostatnie dni to nawet nie byłam na jakichś długich spacerach tylko byłam z młodym w ogrodzie na kilkadziesiąt minut (wczoraj to było tylko 10minut bo mały mi zasypiał i musiałam wracać bo go trzymałam na rękach).
W planie trzeba uwzględnić różne inne zdarzenia - wizyty u lekarzy (na szczęście nie za często), odwiedziny (u nas goście lub my w gościach), wypady do sklepu (załatwiane często przy okazji spaceru).

O, taki to mogę kupić
Ja mam w maju 2013 komunię chrześniaka, a w maju 2014 chrześnicy
ja mam w maju komunię chrześnicy a w czerwcu ślub przyjaciela....
być może jeszcze chrzciny u znajomych...
mikołaju gdzie ten worek pieniędzy o który prosiłam!!??:coj est:

Stary 2012-12-06, 21:51   #438
anna99302
Zadomowienie

Acha a ostatnio na posiłek o 12:00-13:00 dostaje warzywko. i powoli będziemy wprowadzać nowe rzeczy.
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 21:59   #439
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam w maju komunię chrześnicy a w czerwcu ślub przyjaciela....
być może jeszcze chrzciny u znajomych...
mikołaju gdzie ten worek pieniędzy o który prosiłam!!??:coj est:
Dobrze, że Mikołaj po prośbie nie przyszedł

Stary 2012-12-06, 21:59   #440
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
ja pierd. nie mam pytań
świat oszalał!

A ta rodzinka się na to godzi? Ile wypada na osobę/ rodzinę?
Stary 2012-12-06, 22:02   #441
Linka25
Zakorzenienie

Karolka ten z H&M jest ok, tylko, ze go nie ma w sklepie stacjonarnym.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 22:03   #442
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
A ta rodzinka się na to godzi? Ile wypada na osobę/ rodzinę?
moja kuzynka chyba daje 100zł
drugie dziecko tam jeszcze jest więc dla niego też pewnie coś.

dla mnie to dziwne po prostu. Każdy daje to co uważa, za taką cenę jaką uważa a narzucanie jakoś mi nie leży.
Ja nigdy nikomu nic nie będę chciała narzucać, nawet przyjścia do małego. Jak ktoś ma ochotę to proszę bardzo

Stary 2012-12-06, 22:03   #443
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
A jak polecacie wychodzić na spacer?Od razu po jedzonku,czy lepiej wyczuć zmęczenie i dopiero się zbierać?
Zimą najlepiej kilkanaście minut po jedzonku. Tak, żeby nie ulał przy ubieraniu, ale żeby w czasie spaceru trawił, bo dzięki temu nie zmarznie. U dzieci, które już jedzą mięsko zalecane są zupki z mięskiem. Nie pamiętam, gdzie o tym czytałam, ale brzmi logicznie.
Stary 2012-12-06, 22:03   #444
chce_byc_mama
Zakorzenienie

dziewczyny ktore rozszerzaja diete i gotuja same sa tu takie?
co gotujecie waszym maluchom?

moja na razie jadla tylko marchew z ziemniakiem
marchew z dynia
marchew z jablkiem
jablko
i na jutro jej zrobie jablko z gruszka
ale nie wiem co jeszcze takie maluchy moga

Amelcia

Edytowane przez chce_byc_mama
Czas edycji: 2012-12-06 o 22:07
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 22:06   #445
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Acha a ostatnio na posiłek o 12:00-13:00 dostaje warzywko. i powoli będziemy wprowadzać nowe rzeczy.
Kochana Lilutka i ja przepraszamy, że nie złożyłyśmy życzeń Narzeczonemu-
Franiu, Franiu żyj nam w szczęściu 100 lat

jak Wam idzie z warzywkami??smakuje Franiowi??ile zjada??my zaczynamy jutro
Stary 2012-12-06, 22:07   #446
agunia82
Zakorzenienie

Asiu my wychodzimy tak 20 min - pół godziny po jedzeniu. Przez pierwsze 15 minut spaceru Luśka czasem się wierci, chociaż generalnie to ogląda sobie świat, a później idzie spać i śpi aż do powrotu do domu. Chyba że wychodzę na baaaardzo długo, to czasem pod koniec się budzi

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 22:11   #447
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Patryś kończy dziś 5 miesięcy

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny przyszłam tylko złożyc zyczenia Mikołajkowe a więc
Wesołych i spokojnych Mikołajek aby Wasze maluszki były zdrowe i uśmiechnięte.

ja na jakis czas znikam , nie najlepiej sie czuje.
Wracaj do Nas szybko
Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Nie wiecie jak zrobić spagetti nie smażąc mięsa na oleju?
Smaż na tłuszczu, który się z tego mięsa wytopi, albo uparuj.
Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
dla Patryczka
i dla mojego Oskara który też dziś kończy 5 miesięcy

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
ale u mnie sypnęło śniegiem- no i ze spacerku nici....
i nie dam rady kupić upominku dla Małża, ani nic dla Niuni....smutno mi....

ale aby poprawić Wam humory pokaże Wam pomocnicę Mikołaja
Śliczna
Cytat:
czesc!
Franek dzisiaj skonczyl 4 miesiace, w związku z czym dostał marchewkę I nie ukrywam, ale troszkę się krzywił

Cytat:
Dziewczyny czy trzymcie się stałego schematu dnia?? Jeśli tak to mogłybyście napisać plan Waszego dnia??
Patryk śpi kiedy chce, czasami jest tak że śpi po 7 godzin w ciągu dnia i wówczas noc jest do tyłka:/
Spacery są zmorą.Kiedyś chodziliśmy od razu po jedzeniu, a teraz jak pójde po jedzeniu to wierci się strasznie i płacze, a jak pójdę w porze spania (mniej więcej 1,5 godziny o jedzeniu) to ubieranie kończy się tym ,że ja jestem cała spocona o Patryku nie wspomne, i zanim uśnie to też mam mniej więcej 20 min. ryku.

Pomyślałam,że może jakbym wprowadziła jakiś rytm dnia to byłoby lepiej?? Tylko jak go wprowadzić?
My może nie trzymamy się dokładnie jakiegoś schematu, ale godziny karmienia mamy dość unormowane - 8, 11, 14, 17, 20 +/- parę minut w ciągu dnia, a w nocy ok 3/4. Zazwyczaj po tym karmieniu o 11 jest kupa i po kupie spacerek. No i kąpiemy też mniej więcej o jednej porze (19.30 - 20.00), z tym że kąpiemy co drugi dzień. Jeśli chodzi o drzemkę, to pierwsza, obowiązkowa jest ok 9/10 a później to już różnie.
Cytat:

Mi też się Czesio podoba
Biedny Fabiś
Cytat:

Cytat:
Hej dziewczyny

A ja w ogóle nie ogarnęłam tematu z tymi Mikołajkami, nawet nie zorientowałam się, że już grudzień, taka zakręcona ostatnio jestem

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 22:14   #448
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Asiu my wychodzimy tak 20 min - pół godziny po jedzeniu. Przez pierwsze 15 minut spaceru Luśka czasem się wierci, chociaż generalnie to ogląda sobie świat, a później idzie spać i śpi aż do powrotu do domu. Chyba że wychodzę na baaaardzo długo, to czasem pod koniec się budzi
my robimy tak samono i spacer wygląda podobnie, ewentualnie na koniec po długim spacerze następuje marudzenie z powodu siedzenia w czapce/rękawicach/kombinezoniea przed wyjściem krzyk na ubieranie czapki i kombinezonu
Stary 2012-12-06, 22:14   #449
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
No właśnie Mela miała na języku, nic mi nikt nie mówił, więc nie ruszałam i zniknęła. W sumie to taki nalot był, ale położna stwierdziła, że to jest to.
W każdym razie od wczoraj nie chce jeść i się zastanawiam.. No i zauważyłam na podniebieniu takie dwie białe kropki. Pomyślałam, że to może pleśniawka.
Tylko, że przy pleśniawce to, by chyba smoczka też nie ssała?

Po kąpieli zjadła ledwo 50ml i padła.. Pies Pluto normalnie
Spróbuj przegotowaną wodą zedrzeć. Ale może rzeczywiście ją boli przez prześniawkę? Fabi miał długo na wargach
Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
A jak myślisz?
Kaszanka ze smalcem
Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
nie dość że dzielny to jeszcze duuuuży lubi sobie pojeść po mamusi tego nie ma:P a u nas hmmm zapomniałam się pochwalić? tydzień temu ważyliśmy go w przychodni, był w suchym pampersie i ubrany, wyszło 9200więc myślę że waży tyle co Fabi, o ile nie schudł przy tej chorobie
Mamusia też lubi pojeść Ostatnio zjadłam połowę pizzy 50 cm i poprawiłam czekoladą
No to Nikiego dalej gonimy wagą
Cytat:
ileee? wow no gratulacje, to Ty mas zsmietane w piersiach oddałby chciaz koledze J. 500g

Weź przywieź mi J. na tydzień, utuczę go i Wam oddam
Cytat:
Zapomniałabym odnośnie fotelików. Dziewczyny, zanim kupicie koniecznie przymierzcie fotelik do samochodu! Bo może się okazać, że pasy są za krótkie i nie opinają danego fotelika
Ja tak miałam z pierwszym fotelikiem

Bloguję
Stary 2012-12-06, 22:20   #450
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
caly czas was czytam ale w glowie mam nowe panele firanki kolory scian itd :P
Nie dziwie się Na jaki kolor będziesz malować u Ami?
Cytat:
A właśnie, co do karmienia mieszanego to miałam pisać, powszechnie mówi się, że karmienie butlą zaburza odruch ssania piersi, u nas było na odwrót, kp spowodowało odrzucenie butelki
U nas identyko Fabi bawi się smoczkiem, nawet herbaty nie pije, bo nie umie. I dziwi się jak czasami coś z butli wyleci
Cytat:
Hejka
wszystkiego dobrego, dużo zdrówka
z okazji Mikołajek
dla wszystkich Mamuś i ich Dzieciaczków
: roza::r oza::ro za:

dziękujemy i wzajemnie
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Wesołych i spokojnych Mikołajek aby Wasze maluszki były zdrowe i uśmiechnięte.
dziękujemy i wzajemnie
Cytat:

aha!!! wczoraj dostałam info z Hipp'a
wszystko z mlekiem było ok, nie zagrażało ono zdrowiu dziecka, jego inny smak i zapach jest normalny, w mleku znajdują się rybne i roślinne kwasy tłuszczowe i poszczególne opakowania mogą różnić się zapachem i smakiem
dostanę nowe mleczko i jakieś słoiczki-zobaczymy co Nam podeślą
także Kasik12- to bardzo możliwe, że Twoje mleko zalatywało rybą
No to super wieści
Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
moi znajomi wożą 1,5 letnią córcię w foteliku nieprzypiętym w samochodzie(postawionym luzem na fotelu) i nieprzypiętą pasami w foteliku. Do tego jeździ jeszcze w nosidle. Ale ja już nie mam siły im tłumaczyć
Jak byłam z Fabim w szpitalu na udrażnianiu kanalika, to była para (dziewczyna wyglądała na taką w moim wieku), która przywiozła dziecko samochodem w gondoli już wolałabym najtańszy na świecie fotelik, ale chociaż dziecko byłoby zapięte, a nie luzem latające w tej gondoli

Bloguję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości