![]() |
#4201 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koty- część V
To oznacza zadowolenie.A nie zamierzasz kastrowac?
Ja widze,ze moje koty sie starzeja-maja po 14 lat a w tym roku po raz pierwszy ich wycieczki na snieg (metr wiec sie w nim zapadaja ![]() A co do opisywanego tu kota-szkoda mi go ![]() Edytowane przez De28 Czas edycji: 2012-12-06 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo też zależy jak sie zachowa kotka, piszesz ze jest bezbronna to pies to wykorzystuje, żeby jej pokazać, ze on rządzi
![]() |
#4204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4205 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam podobnie jak przyszedl trzeci kot - kocurek i chcial pokazac kotce ze on bedzie rzadzil , wspomne ze drugi kot -kocur przyjal go bez zadnego ale , bylo mu wszystko jedno , koteczka natomiast nie byla zadowolona z nowego , i jak zdarzaly sie sytuacje ze on chcial ja zdominowac to bylo warczenie , fuczenie i bitka
![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Anitast Czas edycji: 2012-12-07 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a w ogóle Gruszka zaczęła pić wodę, bo na początku to wcale nie chciała, podchodziła do miski, powąchała i odchodziła. Ale wodę z wanny albo zlewu piła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4207 | |
KOTerator
|
Cytat:
Kot urozmaicenia nie czuje, nie kieruje się smakiem tylko węchem, więc może przez dłuższy czas jeść jedną karmę jak ją lubi. Nie chciałam nastraszyć. Applaws i Orijen skład mają zbliżony, to nic się dzieje ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4208 | |||||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Teraz wybieram się z kotami do weta . Zapytam, czy robimy jakieś badania, czy kotom czegoś nie brakuje, lub czy nie mają jakiegoś nadmiaru. Ja właśnie szukam karm 400 g, takich powyżej 2 kg nie kupuję- no, chciałam zamówić Acanę, ale akurat nie ma, więc zmieniłam. Cytat:
Karm nie mieszam, bo w razie jakiś wymiotów czy czegoś będę wiedziała od której karmy, a tak to lipa. Ja wybieram jedno opakowanie karmy i przeważnie lecimy na niej do końca. Później następna. Do tej pory nie było problemów. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czyli pies nie jest wykastrowany? Pies zapewne czuje cieczkę u jakiejś suki. Nie musi to być suczka z bloku czy z okolicy. Wystarczy, że ktoś przejdzie z suczką, która się wysika gdzieś po drodze, a psy dostają szału. Obecnie to przechodzę ( suka sąsiadki ma cieczkę, psy siedzą pod blokiem). Moje niestety nie są kastrowane (wynik niewiedzy) , ale zawsze chodzą na smyczy. Kiedy pies wyczuje u suki cieczkę, musi jakoś rozładować napięcie seksualne. Jak nie ma dostępu do suki, znajduje sobie inny obiekt, w przypadku Twojego psa jest to kot. U mnie starszy pies (też 10l.) próbuje z młodszym (7 lat, ale większym). Niektórzy się śmieją, widząc 2 psy kopulujące (?) ze sobą. Dla mnie to nie jest śmieszne, bo to stres dla psów, a zwierzęta jak to zwierzęta- rodzinne pokrewieństwo i normy moralne nie istnieją. Masz chyba 2 wyjścia: 1. kastracja psa (jeśli nie ma przeciwwskazań) 2. przeczekanie okresu A kotka kastrowana? Jak nie, to szczerze polecam ją wykastrować, bo później powstają problemy pt: głośne miauki (słyszałaś pewnie marcowanie kotów?), znaczenie terenu, skanie poza kuwetą itp. EDIT: oj, rujkę da się zauważyć, da, ale bardziej 'ją' słychać ![]() KASTRUJ, póki nie jest za późno! Cytat:
1. Ukojenie nerwów. '' Lizanie sierści na ogół zaczyna się wraz z jakimś stresującym dla kota wydarzeniem. Stresogenny czynnik mija, ale zachowanie pozostaje, staje się częstsze i utrwala w obsesyjny nawyk. W końcu powstaje łysa plama na futerku (...). Najczęstszymi miejscami, które koty nałogowo czyszczą jest wewnętrzna strona tylnych łap oraz brzuch. 2. Przyczyny zdrowotne, tj: *grzybica, liszaj- punktowa łysina *roztocze, pchły- drapanie, gryzienie * alergia żywieniowa * żywienie zbyt ubogie w składniki odżywcze
![]() |
#4209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4210 | ||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
Kotki zazwyczaj nie znaczą. Jak są zdrowe to nie sikają poza kuwetą. Nie wiem jak inne kotki, ale u mojej kotki rujki nie było słychać ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-12-07 o 10:22 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4211 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4212 |
Wtajemniczenie
|
Ja często mieszam karmy i nie widzę w tym nic strasznego
![]() zbożówki z bezzbożówkami itp itd Niektóre karmy szkodzą jednemu czy drugiemu kotu i objawia się to biegunką ale wiem na które karmy tak reagują i tych nie kupuję, a cały worek duży jednej karmy koty bardzo męczą i dokupuję inne rodzaje dla urozmaicenia i im mieszam. Bywały momenty kiedy jadły długi okres tylko jeden rodzaj karmy, raz były to bezbożówki, raz zbożówki, i w moim doświadczeniu, jak wyglądała ich sierść, jak wyglądały kupki itp itd najlepiej im służy mieszanie bezbożówek z Royalem Mołdżo chwilowo i tak na karmie nerkowej więc on je jeden rodzaj Royala lub Hillsa, kupiłam na próbę Animondę suchą dla kotów nerkowych i ma po niej biegunkę heh dobrze ze tylko 250gr kupiłam - Hillsa i Royala je z wielkim apetytem i ma piękną błyszczącą sierść więc nie ma co demonizować |
![]() ![]() |
![]() |
#4213 |
Raczkowanie
|
hmmm... a co jeśli qpa nie jest zwarta i nie jest biegunką po zmianie karmy? miał jelitówke RC, teraz applaws. I nie wiem, czy mu to przejdzie, czy jednak wrócić do jelitówki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4214 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Dla mnie kupowanie 8 karm w małych opakowaniach w tym kilku specjalistycznych nie jest najlepszym pomysłem i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() Ostatnio kupiłam Shili Royala Apetite Control, wysokobiałkowa dla kotó żebrających o jedzenie i wymuszających i wymieszałam jej z Tastem, bo już nie wiem co z tym grubasem robić ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-12-07 o 11:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4216 |
Rozeznanie
|
a kiedy kotce można sterylke zrobić? nas to czeka
|
![]() ![]() |
![]() |
#4217 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4218 |
Wtajemniczenie
|
od 6tego m-ca śmiało można ciachać, jak ma rujkę to przeczekać i po rujce albo podać jej przez kilka kolejnych dni proverę na wstrzymanie rujki i wtedy od razu na zabieg
------------------------------------------------ Na 14:00 jedziemy na USG z Mojo Rano o 5 złapałam siusiu do badania, zawiozłam o 9 do weta bo stwierdziłam że jak przywiozę o 14 to juz do niczego się nie bedzie nadawał a do badania zawsze najlepszy mocz po nocy Siedzem i pilnuję Mojo żeby się nie wysiusiał bo musi mieć pęcherz pełen do USG Znowu pobierzemy krew, ciekawam jak wyniki i co usg wykaże (obgryza paznokcie) Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-12-07 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
KOTerator
|
Obojętnie kiedy myślę. Ja Soni robiłam po pierwszej rujce (tak kazał wet, którego już nie odwiedzamy) a Milce od razu jak do nas trafiła, miała być sterylka aborcyjna ale na szczęście nie była w ciąży.
Ostatnio się dowiedziałam, że mój wet sterylek aborcyjnych nie robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4220 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Monia - sterylka aborcyjna to kwestia etyczna, są weci którzy są na to za wrażliwi...bo w kwestii samego zabiegu nie jest to dużo bardziej skomplikowane - wyciąć macicę pustą, lub macicę z kociakami... Nie każdego stać na zabicie tych jeszcze nienarodzonych...sama gdybym była wetem też bym nie potrafiła, chyba... Jak to kiedyś powiedział mi jeden z wetów, po serii sterylek aborcyjnych u kotek dzikich, : "jestem wetem po to żeby ratować życie a nie je odbierać" to ciężkie dla weta też czasem, choć każdy wie że najlepsze co można dla tych zwierząt zrobić.... Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-12-07 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4221 | ||
|
''Jak dbać o kota''
Cytat:
A też czasem tak robię, że np. rano daję trochę jednej karmy, wieczorem drugiej. Persilli mieszam stopniowo. 2. ![]() 3. A kotka anntab ? Sikała na łóżko. 4. Nie wiem, może to zależy też od rasy kota? Moja darła pyszczek wniebogłosy ![]() Cytat:
![]() A jeśli przypadkiem takie karmy są uzasadnione? ![]() ![]()
![]() |
#4222 | ||||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4223 |
Zakorzenienie
|
sikanie to nie znaczenie, baaaaaardzo rzadko sie zdarza ze kotka znaczy, tylko i wylacznie gdy kotka jest prawdziwym dominantem i nienawidzi wszystkiego co uwaza ze intruza na jej terenie bedzie znaczyc - znaczenie u kotki wyglada podobnie jak u kocura tyle ze jak kocur stoi w odleglosci kilku centymetrow od przedmiotu ktory znaczy to kotka prawie przyklei tylek do tego przedmiotu
nalezy tez pamietac ze znaczenie a sikanie to dwie rozne rzeczy rowniez dlatego ze jak kot znaczy to wydziela dodatkowo extra super smierdzaca substancje to moczu aby bylo to czuc porzadnie, jak kot/kotka niewykastrowany/niewysterylizowana to smrod jak diabli, kastracja/sterylizacja sprawia ze znaczenie jest mniej cuchnace bo wtedy jest to tylko sam mocz sterylizacja/kastracja jak jest zrobiona za pozno u kota/kotki ktorzy juz znacza moze nie zlikwidowac problemu
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2012-12-07 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4224 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Sprawdzałam już statystyki, ile procent kotek ma raka sutka po pierwszej rujce i chociaż tyle dobrze, że nie kazał czekać do drugiej ![]() Cytat:
![]() Masz całkowitą rację i rozumiem, że nie jest łatwo wetom zrobić sterylkę aborcyjną... Po prostu wcześniej myślałam, że to normalny zabieg dla weta, nieprzyjemny ale się zdarza. Wet opowiadał, że są ludzie, którzy przywożą kotkę ciężarną i dają ultimatum, albo się kociąt pozbędzie, albo kotka zostaje. Oczywiście łatwo się domyślić, co wtedy wybiera ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4225 |
Zakorzenienie
|
Rusia ma sterylke zaplanowana na 4 stycznia i mam nadzieje ze do tego czasu nie bedzie miec rujki
![]()
#4226 |
Zakorzenienie
|
Mi się chce śmiać z mojego broja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4227 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4228 | ||
|
Cytat:
1. A dla mnie praktyczniejsze kupowanie po 400. Twoje koty mają już sprawdzone karmy, ja jeszcze szukam . Chciałam właśnie tę Acanę 2,5 kg, ale nie było. 2. Ja pisałam o znaczeniu i sikaniu poza kuwetę jako 2 osobne sprawy. Czytałam gdzieś* , że kotki czasem sikają ze stresu poza kuwetą. Było napisane, że zdarza się tak, że kotka w rui nie doczekawszy się kocura (pokrycia)- co również wywołuje u niej stres- sika w innym miejscu niż kuweta. (* ja ogólnie dużo czytam, nie zawsze zważając na nazwę źródła; tzn: nie czytam książek o kotach dla dzieci i nie piszę z nich porad, żeby było jasne ![]() Cytat:
Tym bardziej, jak coś odbywa się znienacka - np. polewanie wodą, polanie szamponem itd.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-12-07 o 11:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i fajnie ze duzo czytasz ale widac nie przeczytalas jeszcze ksiazki Zaklinacz kotow bo tam jest dokladnie wyjasnione na czym polega obsikiwanie a na czym znaczenie
![]() |
#4230 | |
KOTerator
|
Cytat:
Żeby się nie okazało, że będzie mieć w hotelu, bo i chłopaki z nią zwariują i ona nie będzie wiedziała co się dzieje. ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Czy pisałam już, że Milka żeby umyła ogon, to trzeba jej podstawić pod pyszczek i trzymać, dopóki nie umyje? Leniwiec mały, ale jest słodka, więc można to wybaczyć, nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.