|
|
#541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Już wiem, na kilogram mąki dwa żółtka, szczypta soli, gorąca woda (tej wody tyle, żeby ciasto nie wyszło za suche bo nie będzie się kleić). I bez oleju. Ciasto wychodzi rewelacyjne! Oleju i białka nie daje się, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej jak na kluski niż na pierogi
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 12:22 |
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Agunia ja w pracy robiłam 5 lat pierogi i dawaliśmy olej i białko.
Ewka, tak można mrozić. Ja mam zamrożone prawie 150szt. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Chodzi mi o to że nie były jak kluski. |
|
|
|
#543 |
|
Wtajemniczenie
|
ja do ciasta pierogowego dodaje oliwę z oliwek, moja mama nie daje i moje ciasto jest lepsze w smaku
|
|
|
|
#544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę, spróbuj i zobaczysz różnicę, mi przynajmniej takie ciasto bardziej odpowiada
|
|
#545 | ||
|
Zadomowienie
|
Zosia się budzi
![]() Teraz ![]() Cytat:
czy będą polskie znaki - nie wiem, mam nadzieję... Fonty wybierałam z listy zainstalowanych na moim kompie, więc wpisać mogłam bez problemu ![]() Cytat:
Też cudowne wspomnienia. Iluminacja była po to, bym wierzyła, że to taki blask bije od Aniołka. I jeszcze okna na chwilę otwierano, żeby stworzyć iluzję, że faktycznie przez nie przyleciał/odleciał ![]() Skąd pochodzisz? tzn skąd pochodzą ci z Twojej rodziny, którzy te tradycje wprowadzili? bo u nas to tradycja ciągnąca się chyba przez pokolenia, ze strony dziadka - ojca mojej matki (wychował się w majątku Zalesie nieopodal Warszawy)
|
||
|
|
|
#546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co ciekawe, ze wszystkich moich znajomych tylko u nas były aniołki. Aż muszę z tatą pogadać skąd to u nas się wzięło. Bo przyznam, że większość naszych świątecznych zwyczajów (łącznie z potrawami świątecznymi) odbiega od tego, co w okolicach było zwykle praktykowaneEDIT: Co do pierogów moja mama daje jednak olej, 3 łyżki na kg mąki, ale nie daje białek (to przez białko ciasto wychodzi tak trochę bardziej jak na kluski).
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-07 o 13:09 |
|
|
|
|
#547 |
|
Wtajemniczenie
|
czytam książkę "pierwszy rok z życia dziecka" i jestem zbulwersowana, przytoczę Wam jakie rady ma autorka gdy dziecko w 6 miesiącu(!!!) nie chce jeszcze przesypać nocy
"Obojętność: Jeśli dziecko budzi się na karmienie raz czy dwa razy w nocy nie reaguj niech sie wypłacze (...) jeśli jesteś w stanie znieść godzinę i więcej rozpaczliwego płaczu nie podchodź do dziecka, nie karm go, nie zabawiaj rozmową, pozwól mu płakać aż samo się przekona że nikt do niego nie podejdzie (...) Kiedy dziecko płacze włóż stopery do uszu, włącz wentylator, telewizor lub radio żeby je zagłuszyć" MASAKRA!!! rady ja w średniowieczu!! nie mowe wyjść z szoku!! no oczywiście jest też sposób dla rodziców o "miękkim sercu" i "słabych nerwach"
Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2012-12-07 o 13:33 |
|
|
|
#548 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej, Fabi dalej marudzi...
Miałam jazdę, zostałam pochwalona, że robię ogromne postępy A potem źle pojechałam na skrzyżowaniu i auto mi się zaczęło ślizgać na lodzie i wjechałam w krawężnik, bo hamulec nic nie dał a baba tak się na mnie wydarła, że do końca jazdy się trzęsłam..Cytat:
![]() Cytat:
![]() I jako jedyny jest w wersji męskiej ![]() ![]() marudny, chyba dalej go boli ![]() Cytat:
Nie wiedziałam, że takie gondole są ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
Nela
|
||||||
|
|
|
#549 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie ma to jak natura! Będzie dobrze, nadal trzymam !Piszecie o pierogach... Czeka mnie lepienie, tylko muszę wybrać dzień, kiedy będę miała opiekę do Gosi. Co roku robię pierożki dla całej rodziny (zawsze mamy wspólną rodzinną wigilię - dziadkowie, rodzice, rodzeństwo, dzieci... ), więc trochę czasu mi to zajmie .Wklejam Wam zdjęcie Gośki z prezentem od chrzestnego |
|||||
|
|
|
#550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaka masakra dzięki dziewczyny za kciuki
Emilowe całusy Edytowane przez nel_a Czas edycji: 2012-12-07 o 13:42 |
|
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
Ale z Gosi słodzinka
|
|
|
|
#552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dwa, że większość z nich jest do du.py, a rady wręcz szkodliwe (np. rady T. Hogg dotyczące karmienia piersią)Kupiłam małej kombinezon na chrzest z C&A Nie jestem nim zachwycona, ale trudno było o coś lepszego i jednocześnie taniego. |
|
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda że ja żadnej mądrej rady nie dostałam w szpitalu, inaczej by się wszystko potoczyło i nie byłaym tak psychicznie wymęczona...
|
|
#554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za pochwałę! |
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
Karolka wszystkiego naj dla Lileczki
![]() Nela kciuki za szczepienie, oby poszło szybko i gładko. Bebe słodki ten Twój Gosiaczek
|
|
|
|
#556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no to moja teściowa aż tak źle mi nie radziła mówiąc że w jej czasach dawało się dzieciom wodę w nocy Edytowane przez wanilllka82 Czas edycji: 2012-12-07 o 13:51 |
|
|
|
|
#557 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie znów tak sypie, że pewnie dziś ze spacerku nici
![]() ale za to radość, bo na ten 4.miesiąc przyszła paczka z MAM-kubek niekapek, smoczki uspokajacze, nowa butla 260ml oraz smoczki nr 3.... niekapek już testowany-nie bardzo wie co ma z nim robić więc gryzie, ale ze 3 razy się zaciągnęła i poleciała herbatka to się zdziwiła, ale nie lało jej się bokami tzn. że chyba ok wczoraj dałam jej na próbę taki z TT od 6. i za dużo się lało-więcej bokiem niż do buzidepoison skoro widziałaś te polskie znaki tzn.że na 99% będą, u mnie w ogóle nie dało się ich wpisać, ani wkleić np z Worda....musiałam się gimnastykować ![]() Linka-całkiem fajny ten kombinezon-też się czaiłam na niego bebe-słodka Gosieńka!!!
Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2012-12-07 o 13:56 |
|
|
|
#558 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście są kobiety i dzieci, którym to nie zaszkodzi, ale innym potrzebne jest zupełnie inne postępowanie, częste karmienie, nawet karmienie 24 na 24. Z noworodkiem to najzupełniej normalne. Wręcz potrzebne - dla dziecka i dla laktacji. W ciąży karmiłyśmy swoje dzieci non stop 24/24, ale parę godzin po wyjęciu z brzucha T. Hogg chciałaby je ustawić na "co 3 h" Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 14:00 |
|
|
|
|
#560 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.Moja skończy jutro 4 miesiące, ale wczoraj dałam jej niekapek z herbatką i powiem szczerze, że niebardzo wiedziała jak z niego pić - lekko zassała i dość dużo herbatki wypłynęło, że się zakrztusiła. Postanowiłam poczekać z niekapkiem i póki co herbatkę pije z butli
|
|
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#562 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe co na to nerki malucha - bo sądzę że po przyjęciu takiej rady, rodzic każdy płacz będzie interpretował jako głód ![]() Wanilko jestem w szoku! W ogóle to po co włączać radio, telewizor itp aby nie słyszeć - zagłuszyć dziecko. Najlepiej wyjść sobie na całonocną imprezę i zostawić niemowlę same, przynajmniej płacz nie będzie przeszkadzał
|
|
|
|
|
#564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko musi sie nauczyc matki, ssania, matka musi sie nauczyc dziecka tymczasem słyszymy rady z du.py "co 2 h" "co 3 h" - kto się zastosował ten ucierpiał. (Najlepiej by dziecko rodziło się wyposażone w zegarek )Kapturki stosowane zamiast nauki przystawiania i nauki siebie --> my ucierpieliśmy. Dziś wiem jedno- prawidłowe postępowanie, brak ingerencji typu smoczek, butelka, kapturki, nieograniczony dostęp do piersi powinny zagwarantować zaspokojenie potrzeb dziecka. Jeśli nadal jest źle - to w 99% przypadków "wina" leży po stronie dziecka - a najczęstszą przyczyną jest zła technika ssania. ---> złe przystawianie, zaburzona technika przez smoczki itp., w końcu problemy fizjonomiczne (np. krótkie wędzidełko podjęzykowe). To nie jest tak, ze kobieta ma mało pokarmu bo "tak już ma". Zawsze jest jakaś przyczyna, i to po stronie dziecka a nie matki. ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Wedlug kogo nie miałaś dużo? Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2012-12-07 o 14:16 |
|
|
|
|
#566 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#568 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
Mi w szpitalu kazali przystawiać dziecko na żądanie, warunek był tylko jeden: mam słyszeć przełykanie. Inaczej dziecko traktuje sutka jako smoczek
|
|
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie. ja "karmiłam" 2 tyg, ani razu nie słyszałam przełykania i dałam spokój.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

Naprawdę, spróbuj i zobaczysz różnicę, mi przynajmniej takie ciasto bardziej odpowiada
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Fonty wybierałam z listy zainstalowanych na moim kompie, więc wpisać mogłam bez problemu 
)

a baba tak się na mnie wydarła, że do końca jazdy się trzęsłam..

u nas lepiej, dużo lepiej i to bez antybiotyku
Mały nie chciał spać na tarasie, płakał i przez to nie spał w dzień w ogóle, a jak niewyspany to na maxa marudził. Cały czas rączki i chodzenie po domu, dziś mój kręgosłup to boleśnie odczuwa
Wieczorem był ksiądz po kolędzie i M. uspokoił sie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nie ryczał tylko ładnie się bawił, chyba ksiądz diabła wypędził
,ale 8 godzin i do domu lub inny gdzie jest jedna zmiana od 8 ale po 8-12 godzin dziennie

wczoraj dałam jej na próbę taki z TT od 6. i za dużo się lało-więcej bokiem niż do buzi