Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013 cz.4 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 części naszego wątku ??
W Nowy Rok wkraczamy, prawie wszystkie półmetek ciąży już mamy. V-VI 2013 cz.5 5 11,11%
Zima leci, Święta przed nami; a na wiosnę będziemy z maluszkami. Mamy V-VI 2013 cz.5 7 15,56%
Święta idą, my gadamy; na wiosnę i porody czekamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 1 2,22%
Święta się zbliżają, a mamusie wciąż o ciąży rozmawiają. Mamy V-VI 2013 cz.V 1 2,22%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.V 5 11,11%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 1 2,22%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.5 7 15,56%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.5 1 2,22%
Płeć maleństw poznajemy i pierwsze kopniaki czujemy, Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 8 17,78%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.5 0 0%
Powoli rosną nam brzuchy, zaczynamy czuć już ruchy - Mamy V-VI 2013 cz.V 4 8,89%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.V 3 6,67%
Kolejne wizyty za nami, powoli snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.V 0 0%
O płci się dowiadujemy, kopniaczków wyczekujemy - Mamy V-VI 2013 cz.V 1 2,22%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.V 1 2,22%
Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-07, 15:20   #751
Kinga_20
Zakorzenienie

Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013

Hej dziewczynki, dawno się nie udzielałam, właściwie przegapiłam cały poprzedni wątek...

Meli strasznie mi przykro...

Cały czas Was podczytuję, ale brakuje weny często żeby coś napisać konkretnego. Tydzień temu w sobotę byłam u lekarza, słuchaliśmy serduszka bije 146 uderzeń na minutę. Pierwsze ruchy niby poczułam w 17 tyg., ale było to takie dziwne, teraz coraz częściej czuję jak brzdąc się rusza, ale to i tak za mało, chciałabym więcej - wiedziałabym, że na pewno wszystko jest ok. Kolejna wizyta dopiero 29.12 i będzie to usg połówkowe - wybieram się na 3d i mam nadzieję, że poznamy płeć, bo do tej pory nie wiemy kto tak w środku zamieszkał.

Justi dobrze, że patelnia się nie zapaliła.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:22   #752
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Jesień przegadana, Zima szybko zleci, Wiosną zaczniemy rodzić Dzieci. V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki, dawno się nie udzielałam, właściwie przegapiłam cały poprzedni wątek...

Meli strasznie mi przykro...

Cały czas Was podczytuję, ale brakuje weny często żeby coś napisać konkretnego. Tydzień temu w sobotę byłam u lekarza, słuchaliśmy serduszka bije 146 uderzeń na minutę. Pierwsze ruchy niby poczułam w 17 tyg., ale było to takie dziwne, teraz coraz częściej czuję jak brzdąc się rusza, ale to i tak za mało, chciałabym więcej - wiedziałabym, że na pewno wszystko jest ok. Kolejna wizyta dopiero 29.12 i będzie to usg połówkowe - wybieram się na 3d i mam nadzieję, że poznamy płeć, bo do tej pory nie wiemy kto tak w środku zamieszkał.

Justi dobrze, że patelnia się nie zapaliła.
Jeszcze trochę i rozbryka się na dobre Trzymam aby Maluch pokazał co ma między nóżkami

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2012-12-07 o 15:24
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:23   #753
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny! wczoraj po wizycie jakaś padnięta byłam, zajęłam się tylko jedzeniem i odpoczywaniem, nie miałam siły nawet komputera włączyć. Wszystko tam ładnie u nas. Miałam cytologię i podsłuchiwanko (pierwszy raz), serduszko biło jak stado koników. Niestety nie podglądaliśmy malucha, a ja miałam nadzieję, że dowiem się jakiej płci jest potomstwo Gdy już przy biurku zapytałam, kiedy pan dr zechce mi zdradzić tę tajemnicę, droczył się, że potem nie będzie parcia i ciekawości ("zaręczam doktorze, że będzie oj będzie"). Po czym stwierdził: dziewczynka. Na 100% dziewczynka. "Słucham, ale jak to skąd dr wie?!" Na pewno dziewczynka. "???" Po prostu niektóre kobiety powinny mieć koniecznie córki.
Hmmmhmm bardzo naukowe podejście
27/12 kolejna wizyta, to będzie 19,5 tygodnia, połówkowe?!
za wizytę i córcie !
Stary 2012-12-07, 15:23   #754
xal
Zakorzenienie

Częsć nadrobiłam.
Na badaniach byłam i zapytałam i pielęgniarka powiedziała, że ten mocz jak wstaję to dawać do badania.
Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Ja od ślubu święta spędzam tylko z rodziną Tż i tak jest lepiej. Moim zdaniem lepiej spędzać święta z osobami o podobnym podejściu. Moja rodzina jest mega kościelna a ja nie, więc nareszcie nie musze wysłuchiwać ich kazań o tym że powinnam wrócić na łono kościołą obecne świeta kojarzą mi się z prawdziwą choinką i dobrym jedzeniem święta z dzieciństwa z pasterką i rozrabianiem z resztą kuzynostwa
Chciałam te święta siedzieć w domu, pod kołderką z mężusiem się obijać. Oczywiście do mojej mamy nic nie dociera i zrobiła wykład, że jak to święta sami, że oni (rodzice) to jak przyjadą to jest gdzie przenocowac, ale co z babcią, że nie ma miejsc noclegowych u nas a wracać nie będą. Nawet słowem się nie odezwałam, że robię ogólną wigilię, bo to odpada.
Dalej było, że ciocia nie przyjedzie, bo robi u siebie, 3 lata z rzędu albo robiła, albo przyjeżdzała to teraz dla drugiej części rodziny, to my mamy przyjechać. A tak w ogóle to zaplanowała mi L4, że po świętach zostanę, pójdę przedłużyć to mojej starej lekarki i najlepiej na Nowy Rok dopiero odjadę.
Nosz kurde, ja mam męża, a on pracuje! Poza tym, po świętach czy weekendzie u rodziców to ja chętnie wracam do swojej ciszy i spokoju.
Tak więc jedziemy na święta i wracamy zaraz pa, o ile mężusia mi nie przekona, że mam zostać a on pojedzie

Kiedy do matek dociera, że dzieci mają swoje rodziny i swoje życie ze swoimi planami a one to sobie mogą co najwyżej swoje planować
Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
P
Wierząc w jakieś tam zabobony, to smak na ogóra konserwowego wróży chyba chłopca, co?!? A co jak ja mam smaki i na ogóry i na słodkie
Też mam słodko-kwaśne, chyba się dzieciaki zdecydować nie mogą
Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a bo chyba nie pisałam nawet zamawialiśmy dwie szafki na buty na wymiar, dwie półki wiszące i spiżarkę do kuchni, bo szafek nam zaczęło brakować i nie mieszczą nam się rzeczy
My mamy w kartonach, ale my się remontujemy od 3 lat
Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
ja ostatnio też miałam ze dwie trzy noce, że nie musiałam wstawać w nocy, ale dziś jednak nie wytrzymałam
Ze mnie taki spioch, że wstaję w nocy na ostatnią chwilę, bo a nóż wytrzymam do budzika ... kiedyś się chyba posikam po drodze do kibelka

Nadrabiam dalej.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:29   #755
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Boszzzz
Dobrze, że siedzę w kuchni bo bym chałupę z dymem puściła!! Przed chwilą robiłam coś obok kuchenki i wydawało mi się, że jakaś ciepła, no ale przecież niedawno wyłączyłam palniki to może tak być....

Teraz się odwracam, patrzę a pod patelnią płomień Jakieś.... pół godziny się paliło Ale patelnia nie ruszona a nic nie słyszałam bo jajca robię bez tłuszczu
no to szczęście!

Kinga oby maluszek objawił swą płeć, i brawa za wizytę

diabli ja się nie orientuję w tych prenatalnych, także dzięki za informacje mam nadzieję że nie będą mi potrzebne
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:31   #756
maarchewka
Zakorzenienie

propo wstawania w nocy. Przez 2 miesiące wstawałam raz w nocy. Potem przez miesiac był spokój, a teraz od początku 5 miesiąca znowu się budzę na siku..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:32   #757
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

A ja się nie budziłam i nie budzę na siku

Stary 2012-12-07, 15:34   #758
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
ja jestem straszną zazdrośnicą. Niestety TŻ x czasu temu dał mi ku temu powody, poza tym on zawsze powtarzał (nawet jak jeszcze nie byliśmy razem) że on nie ma i nigdy nie będzie miał koleżanek. I faktycznie tak jest I to nie chodzi o to że mu nie ufam, ja po prostu nie ufam kobietom
Ja za to mam prawie samych kolegów, nawet się kumpluje ze swoimi byłymi. No ale TŻ mi ufa bezgranicznie. Zawsze mówi że kto jak kto ale ja nigdy bym nie wywinęła żadnego numeru. A ja się zawsze z nim droczę że jest zbyt pewny siebie

Agnes mamy w ten sam dzień połówkowe

Meli pisz z nami, będzie Ci lżej jak się wygadasz. Nie zmniejszymi Twojego bólu bo do tego potrzebujesz dużo czasu. Ale gdybyś nas potrzebowała to jesteśmy tu
ja też babom nie ufam. ale mężowi tak. My w ogóle mamy luz do siebie i nie ma czegoś takiego, że ktoś czegoś nie może. Każdy jak chce, to sobie wychodzi, tylko wcześniej ustalamy kwestię opieki nad maluchem. Ale i tak najbardziej lubimy łazić razem ale faktem jest, że co innego, jak ktoś zawiedzie zaufanie. U nas to się na szczęście nigdy nie zdarzyło.

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
dołącz, będzie raźniej
ja nie robiłam prenatalnych. większość jednak się zdecydowała... ja pogadałam z ginem i to jest tak: jeśli potrzebujesz, żeby się uspokoić, to zrób. ale musisz też mieć świadomość, co zrobić, jak wyjdzie np. 70% ryzyko jakiejś choroby - robiłabyś wtedy badanie inwazyjne, które może prowadzić do poronienia?
ja stwierdziłam, że nie wiedziałabym, co z tym "fantem" zrobić. powiedziałam ginowi, że jeśli na połówkowym i tak będziemy oglądać narządy i w razie czego działać, to nie potrzebuję innych badań. bo na połówkowym można np. stwierdzić, czy będzie wada serca, i podać odpowiednie leki, które już w brzuszku mogą dzidzi pomóc czyli jest konkretny plan działania w razie wu
ale jeśli się stresujesz i masz obawy, to daj sobie zrobić to dokładniejsze usg i będzie jasne, czy trzeba badać coś dalej
ja wolałbym wiedzieć. Znam przypadki, gdzie w 12 tc dziewczyny usunęły ciążę, bo były takie wady genetyczne, że szok. To oczywiście kwestia bardzo delikatna. Ale co innego to to, że wiele chorób można leczyć jak jeszcze dziecko jest w brzuszku. Ale to kwestia podejścia, w pierwszej ciąży nawet nie myślałam o genetycznym.

Moja mała damulka właśnie wysmarowała sobie całą buzię moim kremem do stóp... FUJ
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:34   #759
Kinga_20
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że się obnaży przed nami, tak na koniec roku

maarchewka ja się budzę cały czas, dokładnie po 2 w nocy zawsze....

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Stary 2012-12-07, 15:35   #760
humpback
Zakorzenienie

ja się budziłam na początku na siku, ale ostatnio to nie
Stary 2012-12-07, 15:35   #761
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez storyl Pokaż wiadomość
i okazało się, że mój TŻ ma przymusowy urlop 24 grudnia, a to jego ostatni dzień i znowu nie pójdzie ze mną na wizytę, bo miał teń dzień brać wolny 27 ale szefowa nakazała inaczej! : (
Nie ma czegoś takiego jak przymusowy urlop, chyba że zaległy. Powiedz,żeby wypisał kartę urlopową na 24 to już na 27 mu nie starczy no chyba, że mu 24 odmówi.
Zawsze są "na żądanie"

Vil czekamy na relację z wizyty nr 2 w takim razie. Wszystko na pewnoe będzie dobrze.

Stary 2012-12-07, 15:41   #762
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
Moja mała damulka właśnie wysmarowała sobie całą buzię moim kremem do stóp... FUJ

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak przymusowy urlop, chyba że zaległy. Powiedz,żeby wypisał kartę urlopową na 24 to już na 27 mu nie starczy no chyba, że mu 24 odmówi.
Zawsze są "na żądanie"
u storyl chyba jest na odwrót - 24.12 jej TŻ ma urlop przymusowy (bo pewnie firma nie funkcjonuje wtedy), a potrzebuje mieć 27.12.
Stary 2012-12-07, 15:41   #763
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny! wczoraj po wizycie jakaś padnięta byłam, zajęłam się tylko jedzeniem i odpoczywaniem, nie miałam siły nawet komputera włączyć. Wszystko tam ładnie u nas. Miałam cytologię i podsłuchiwanko (pierwszy raz), serduszko biło jak stado koników. Niestety nie podglądaliśmy malucha, a ja miałam nadzieję, że dowiem się jakiej płci jest potomstwo Gdy już przy biurku zapytałam, kiedy pan dr zechce mi zdradzić tę tajemnicę, droczył się, że potem nie będzie parcia i ciekawości ("zaręczam doktorze, że będzie oj będzie"). Po czym stwierdził: dziewczynka. Na 100% dziewczynka. "Słucham, ale jak to skąd dr wie?!" Na pewno dziewczynka. "???" Po prostu niektóre kobiety powinny mieć koniecznie córki.
Hmmmhmm bardzo naukowe podejście
27/12 kolejna wizyta, to będzie 19,5 tygodnia, połówkowe?!
Też mam wizyte 27 grudnia tylko to będzie 17 tydzień. Nie mogę się doczekać, aż pani mi powie jaka płeć ale wiem, że jeszcze będę musiała poczekać bo jej sprzęt też pozostawia wiele do życzenia.

żeby maluszek się pokazał następnym razem. Może mój też sie lepiej pokaże.

Właśnie dziewczyny, w którym tygodniu się dowiadywałyście jaka płeć??

Cytat:
Ja 3 razy w nocy muszę iść, ale jak jeszcze nie byłam w ciązy to i tak raz musiałam zazwyczaj wstać.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:45   #764
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
u storyl chyba jest na odwrót - 24.12 jej TŻ ma urlop przymusowy (bo pewnie firma nie funkcjonuje wtedy), a potrzebuje mieć 27.12.
No tak, pokićkałam
Co nie zmienia faktu, że nie można zmusić do urlopu i już!

Edytowane przez xal
Czas edycji: 2012-12-07 o 15:47
Stary 2012-12-07, 15:45   #765
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
szczęściara!

my sie z mezem zamienilismy stronami łóżka ( ja zawsze spalam od sciany) ale było mi źle przez niego przeskakiwać i teraz ja jestem od wyjscia

Wojtek

Edytowane przez maarchewka
Czas edycji: 2012-12-07 o 15:47
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 15:47   #766
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Mój M. będzie odrabiał 24.12 ale ogólnie u siebie nie ma przymusowych urlopów tak samo nie musi się decydować już w grudniu/styczniu kiedy będzie brał 10 dni wypoczynkowego i całe szczęście

----

Jutro idziemy na urodziny do teściowej, wiecie jak się cieszę?

Stary 2012-12-07, 15:48   #767
xal
Zakorzenienie

To ja mam bliżej do kibelka od męża

Idę robić coś na obiad, bo już mi burczy w brzuszku.

Stary 2012-12-07, 15:49   #768
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
szczęściara!

my sie z mezem zamienilismy stronami łóżka ( ja zawsze spalam od sciany) ale było mi źle przez niego przeskakiwać i teraz ja jestem od wyjscia
Ja śpię zawsze od brzegu, nie mogłabym zasnąć twarzą do ściany albo do męża `

Stary 2012-12-07, 15:53   #769
humpback
Zakorzenienie

niby nie ma przymusowych urlopów, ale u mojego męża też była odgórna decyzja pt: kto może, niech bierze urlop 24.12 i ludzie brali. a ja w takie dni wolę iść do pracy, bo na pewno będą skrócone godziny i ogólnie będzie luźniej
Stary 2012-12-07, 15:54   #770
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Wrzucam Wam zdjęcia mojej "przyszłej woalki"
Ten stroik jest z pasmanterii a siatka z kwiaciarni
w weekend zamierzam do tego przysiąść i stworzyć woalkę
bo czas ucieka... i chciałabym już mieć już spokojna głowę
czekam na efekty pracy a zdjęcie sukienki gdzieś zamieszczałaś, bo już nie pamiętam?
Stary 2012-12-07, 15:54   #771
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
niby nie ma przymusowych urlopów, ale u mojego męża też była odgórna decyzja pt: kto może, niech bierze urlop 24.12 i ludzie brali. a ja w takie dni wolę iść do pracy, bo na pewno będą skrócone godziny i ogólnie będzie luźniej
no jeśli nie musisz szykować kolacji to jasne

Stary 2012-12-07, 15:57   #772
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii
no jeśli nie musisz szykować kolacji to jasne
całe szczęście nie muszę, i idę na gotowe
Stary 2012-12-07, 15:59   #773
axella
Zakorzenienie

GG do axella

to znowu ja
już w pracu

"mogę mieć pytanie, urósł Ci trochę brzuszek?"

wspólniczka mistrz pytań

rajty ciążowe gatty- 100% fajne założyłam i na brzuchu ich nie czuć, nie uciskają a cieplej i nery zakryte, gratuluję wynalazcom

jakie są szanse że poznam płeć bejbika w 20t2d ciązy??
bo nie wiem czy nie umówić się na to 3d..
mam mega dylemat

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 16:02   #774
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella
Stary 2012-12-07, 16:02   #775
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też zawsze jak miałam do wyboru to w wigilię wolałam pracować, spokój, cisza w pracy i zazwyczaj wcześniej się wychodzi, i tak zaoszczędzony jeden dzień urlopu

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
to znowu ja
już w pracu

wspólniczka mistrz pytań

rajty ciążowe gatty- 100% fajne założyłam i na brzuchu ich nie czuć, nie uciskają a cieplej i nery zakryte, gratuluję wynalazcom

mam mega dylemat
I co jej odpowiedziałaś? Na 3d zalecają żeby robić między 22 a 24 tc, bo wychodzi wtedy najlepiej podobno. Ja się wybieram na 3d/4d w 22 tc i mam nadzieję, że będzie ok.

Stary 2012-12-07, 16:03   #776
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mam mega dylemat
spore

Stary 2012-12-07, 16:06   #777
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
I co jej odpowiedziałaś? Na 3d zalecają żeby robić między 22 a 24 tc, bo wychodzi wtedy najlepiej podobno. Ja się wybieram na 3d/4d w 22 tc i mam nadzieję, że będzie ok.
szczerze?
zatkało mnie
powiedziałam,że juz powoli pora na brzuch więc pewnie widać..

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 16:12   #778
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze?
zatkało mnie
powiedziałam,że juz powoli pora na brzuch więc pewnie widać..
hahaha "pewnie widać" dobre

Stary 2012-12-07, 16:14   #779
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Axella a gdzie link do sklepu

Stary 2012-12-07, 16:20   #780
xal
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie wiadomo, że wigilia i sylwester kobiety wychodzą 12 czy 13, poza 1 osobą z obsługi, w razie telefonów. Faceci to muszą czekać na decyzję kierownika, ale zawsze jest hasło "1 zostaje, reszta może iść" i chłopaki ustalaja kto zostaje dłużej, ale i tak nie do końca, najwyżej podaje komórkę w razie gdyby była potrzeba.
U męża mają nieoficjalnie 5 dni pracy, suma 40 godzin. mogą sobie posiedzieć parę razy dłużej a w wigilię wcześniej wyjsc.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości