|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#75721 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVI część niech się kręci
Cytat:
![]() Pewnie chodzi o to, że większość gum ma denat w składzie, a wosk ma parafinę. Gumy co prawda teraz nie używam, ale wosk owszem. Trzeba pamiętać o regularnym oczyszczaniu włosów slsem. Jesli ktoś myje tylko odżywką, wosk może obciążyć. Ale to kwestia indywidualna. Myję na zmianę odżywkę, żelem BD (czystego cg nie stosuję). Stylizuję jak zwykle żelem. |
|
|
|
|
#75722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie guma daje efekt kasku, a wosk sprawia, ze włosy mi sie lepią do wszystkiego, ale pytam z ciekawości, jakby mnie naszło na spróbowanie jeszcze raz.
|
|
#75723 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Zależy też jak włosy reagują na parafinę. |
|
|
|
|
#75724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moje włosy na parafinę nie reagują wcale. ostatnio w ogólnie nie reagują.
|
|
#75725 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Ty masz znacznie mocniejszy skręt niż ja, więc możesz użyć troszkę więcej wosku, ale niewiele więcej (wtedy własnie włosy będą oklapnięte i tłuste). Bardzo fajny jest wosk tigi, ma parafinę ale też inne fajne dobroci. Kupiłam w tk maxx (niestety trudno go dostać, widziałam go tylko raz). Wosk joanny jest bardziej jak wazelina, tego używałam kilka lat temu (miałam wiele opakowań), nie ma porównania do tigi (można nałożyć troszkę więcej niż joanny). |
|
|
|
|
#75726 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mówię dobranoc
|
#75727 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam takie durne pytanie, ale ostatnio mnie nurtuje więc je zadam.
Kiedy suszycie włosy dyfuzorem to wkładacie włosy rękami na tę "podstawkę" czy zbieracie dyfuzorem? Bo rękami jest łatwiej i nie zauważyłam żeby bardzo się włosy spuszyły ( robie to bardzo delikatnie). Ale jak myślicie, bardzo im to szkodzi?
|
#75728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#75729 |
|
Zadomowienie
|
I stało się. Używanie miesiąc BD sprawiło, że mam skorupkę na głowie:/ Widziałam, że mi nie podejdzie, ale dałam mu ostatnią szansę. I znów mam mega problem z szamponem
ja już nie wiem co kupować. Od kilku lat mam problemy ze skórą głowy, gdzie kiedy nie mam odpowiedniego szamponu zaczyna się na niej robić taki wysuszony, większy jakby łupież:/ Często problem zanika na długo a potem nieoczekiwanie wraca. Teraz winię BD :/ Czy jakiś szampon dla dzieci hmm Bambino, Jonson będzie lepszy mimo SLS?
|
|
|
|
#75730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie jak zaczynałam pielęgnację na włosach było jedno wielkie nic. Może gdzieniegdzie jakaś fala. Później zaczęły się ładnie kręcić,a teraz włosy dłuższe i o skręt trudniej. |
|
|
|
|
#75731 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#75732 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Ja akurat nakładam na lniany. |
|
|
|
|
#75733 |
|
Raczkowanie
|
|
#75734 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#75735 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszelkie opinie o moich lokasach
No to tyle wywodów na temat loczków. A teraz idę kuć geografię
|
#75736 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śliczne są.Cytat:
więc im to nie obciążało włosów. Może i u Ciebie taka metoda się sprawdzi
|
|
|
#75737 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
#75738 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja nakładam mrożący na odżywkę bs i jest ok. Możesz wymieszać żel z odżywką. Możesz też użyć garniera jako bs. Przy Twoim skręcie garnier AiK będzie ok.
|
|
|
|
#75739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuje za odpowiedź ![]() teraz tylko trzeba wybrać między isaną a joanną...
|
|
#75740 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja wolę joannę. Z tym, że na isanę są częściej promocje.
Joanna nie powoduje efektu "przykurzonych" włosów jeśli zdarza się czasem przesadzić z żelem. Poza tym joanna jest polską firmą. |
|
|
|
#75741 | |
|
Zadomowienie
|
Hej
A po wcierce po raz pierwszy czułam mrowienie w skalpie, może jednak jest nadzieja ![]() Cytat:
|
|
|
#75742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, że rozluźniały sobie w ten sposób skręt przez co włosy były dłuższe i bez puchu.
|
|
|
#75743 |
|
Zakorzenienie
|
A mi coś nie idzie z włosami...
Dzisiaj zmyłam olej pottersem, później nałożyłam AiK na 15 minut, wyschły sobie naturalnie. Aha, odstawiłam TT, rozczesałam szerokim grzebieniem. I wyprostowały się ![]() No ale nic, uzbrajam się w cierpliwość ![]() I robię ten żel laniany
|
#75744 |
|
Przyczajenie
|
pochwale się
![]() od mikołaja dostałam ziaje oliwkową do włosów szampon i maskę ![]() na zdjęciu włosy po myciu tym zestawem +pianka isana do kręconych,podoba mi się
|
|
|
|
#75745 |
|
Raczkowanie
|
Jest i kolejna część
O jaaaaa ile pięknych włosów! Dziewczyny wszystkie wklejone włoski piękne! U mnie ostatnio włosy proste. Mam ostatnio bardzo zabiegany okres i nie mam czasu na całą stylizacje co u mnie trwa godzinami przez samodzielne schnięcie. Dyfuzor u mnie się nie sprawdza, przy mojej długości robi mi jakieś kwadratowe loki. A w mokrych się nie położę bo będzie masakra. Więc wstaje rano, myje i suszę z koncentratorem Jaaaaa miła jest taka odmiana Są takie ładne, błyszczące |
|
|
|
#75746 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Musze w koncu zebrac sie w sobie i zrobic wpis do dziennika regeneracji, wtedy powrzucam zdjecia sprzed CG (masakra ) i w trakcie pielegnacji ![]() Cytat:
Musze pogrzebac troche na wizazu i odszukac zdjecia Twoich wloskow Bo niestety nie mam ostatnio za wiele czasu zeby byc z wątkiem na bieżąco ![]() Na gestosci moje wlosy troche stracily, bo przez ponad pol roku walczylam ze wzmozonym wypadaniem... Cytat:
![]() Fakt, marudzilam Wypadaly i nie moglam nic z nimi za bardzo robic, do tego jakos niezbyt chcialy sie ukladac, teraz jest ok, choc nie wiem z czego to wynika Moze po czesci z mojego nastawienia pt. róbta co chceta ![]() Cytat:
![]() Karolinga Dorka_tw Panna Lokowana JudytaKas Konspiracja xMissix dziekuje Cytat:
|
|
|
#75747 |
|
Raczkowanie
|
Hello ladies!
![]() Wsiąkłam w temat włosowy, olejuję, odżywiam, wszystko robię. I kłopot mam z tym czesaniem. Bo tak: włosy mam 2A (wavy s'wavy), gęstość: i, cieniutkie, struktura jak u dziecka. Dopiero niedawno się dowiedziałam, że falują, zwłaszcza po odżywce Doliva Limoni di Amalfi (nie wiem, co takiego wyjątkowego ma w składzie, ale robi cuda). Włosy myję codziennie rano, odżywką Hegron lub rzadziej facelle albo babydream. Schną w 25 minut ![]() Używam odżywek: (Hegron d/s, Kallos Latte, maska Gloria, GGarnier Avokado &Carite), szamponów (Joanna Rzepa, Facelle, BBD). Olejuję olejem kokosowym, arganowym, lnianym, winogronowym, od ucha a noc. Dodaję do masek elastyny, wit. B5, kilka kropli oleju, żółtko, takie tam. Czeszę po myciu grzebieniem, ugniatam z żelem lnianym, dogniatam odrobinę maski Kallos już bez spłukiwania, gdy są jeszcze mokre to ładnie falują. Schną, i... klops. Kręcą się dopiero od ucha, więc przy głowie są bardzo ulizane. Za to na długości cieniutkie fale wyglądają nieporządnie, jak zaczątki dredów prawie okropieństwo. Przeczesuję je szczotką z włosia, są gładkie, w bardzo dobry dzień po czesaniu jest ślad fal, w zły wyglądają na bardzo zniszczone i suche. Nie puszą się jakoś, bo nie mam ich dużo (chyba że ten look to właśnie puszenie :P ). W ciągu dnia znowu zbijają się w strąki, kolejne czesanie pozbawia mnie fal zupełnie.Ratujku, co mam robić? Kupić tangle teezer? Drewniany grzebień? Używam za dużo emolientów? |
|
|
|
#75748 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Wyglądały cały czas tak samo, były suche, poza tym miały pełno rozdwojonych końców. No i poszło 20 cm.... ![]() Mi się 3b kojarzy ze skrętem który ma np Basia czy Rybiorek o ile znowu nie mylę po nickach kogoś . A 3a to takie o dużej średnicy. Zresztą trudno stwierdzić używając tylko jednej typologii . Btw, Artiste zielony nie ma alkoholu, ale jest dosyć słaby ![]() Cytat:
. Sama widzisz, postęp jest ogromny. W miejscu nie stoją ![]() Cytat:
. Ale dobrze, że dobrze . Najwidoczniej to były jakieś przejściowe problemy.Wstawię pare zdjęć moich włosów, co by udokumentować że rosną ![]() 1- tak było 100 lat temu (w kwietniu może) 2 - wrzesień- już po podcięciu (wystylizowane na żelu Artiste zielonym) 3 - wrzesień proste (schnięcie bez żadnego stylizatora, rozczesane na mokro) 4 - obecnie, wyprostowane |
|||
|
|
|
#75749 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo mnie do Basiowych loków wiele brakuje a Rybiorek ma drobne loki zupełnie inne.w 2c nie ma korkociągów, które u mnie występują ![]() a 2b nie wyglądają jak moje
|
||
|
|
|
#75750 |
|
Raczkowanie
|
zakupiłam joannę mrożącą, teraz siedzę z waxem, wcześniej olejowałam oliwą z oliwek, olejkiem łopianowym i rycynowym. I już chyba wiem, czemu włosy mi się nie chcą ostatnio układać - pozbyłam się rozdwojonych końcówek, które się ze sobą zaczepiały i teraz cała owca poszła do góry i układa się tak, jak akurat ma wenę. Może żel mrożący pomoże coś na to...
Z najnowszych obserwacji: wczoraj wgniotłam prawie garść lnianego i miała wesołe pióra latające wokół czaszki, jakby je helem napompował. Więc lniany się nie sprawdza jak stylizator. i pytania: olejek amla przyciemnia włosy, prawda? jak bardzo? i czy któraś z was wie jaki typ skrętu ma moja owca? (w podpisie) obstawiam w ten: http://www.ouidad.com/shop_category_tight.asp a dokładniej w panią w czerwonej bluzce ![]() w innych podziałach nie jestem w stanie się dopasować.
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.

u mnie guma daje efekt kasku, a wosk sprawia, ze włosy mi sie lepią do wszystkiego, ale pytam z ciekawości, jakby mnie naszło na spróbowanie jeszcze raz.

ja już nie wiem co kupować. Od kilku lat mam problemy ze skórą głowy, gdzie kiedy nie mam odpowiedniego szamponu zaczyna się na niej robić taki wysuszony, większy jakby łupież:/ Często problem zanika na długo a potem nieoczekiwanie wraca. Teraz winię BD :/ Czy jakiś szampon dla dzieci hmm Bambino, Jonson będzie lepszy mimo SLS?

No to tyle wywodów na temat loczków. A teraz idę kuć geografię ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)