|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
|
|||
| Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! |
|
4 | 8,33% |
| Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. |
|
0 | 0% |
| Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy |
|
0 | 0% |
| Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. |
|
0 | 0% |
| Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci |
|
0 | 0% |
| Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy |
|
2 | 4,17% |
| Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka |
|
13 | 27,08% |
| Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. |
|
3 | 6,25% |
| Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy |
|
2 | 4,17% |
| Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
15 | 31,25% |
| Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy |
|
1 | 2,08% |
| Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły |
|
3 | 6,25% |
| Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. |
|
1 | 2,08% |
| Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. |
|
1 | 2,08% |
| Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am |
|
2 | 4,17% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Cytat:
Napiszę Ci czysto teoretycznie: nie wysterylizujesz psa, jakimś cudem (o co całkiem łatwo) pokryje ją jakiś pies, znając życie kundel. Pieski urodzą się w typie husky. Będą śliczne, posprzedajesz je np. za 100 zł albo oddasz za darmo. Piesek dorośnie i okaże się, że z huskiego ma co najwyżej ogon i uszy i że nowi właściciele nie tego się spodziewali, że sobie z nim nie radzą itp. Zgadnij, gdzie wylądują szczeniaczki Twojej suki? Tak oto zapełnia się schroniska. No jeszcze może wylądować u zaprzyjaźnionego gospodarza na wsi, na łańcuchu przy budzie... nie wiadomo co gorsze. Nie mogę czytać, jak spokojnie piszesz takie rzeczy. Może przejedźcie się do schroniska, jak dla Was sterylizacja jest niepotrzebna i ujmuje coś psu? Mam wrażenie, że te głupoty wypisujesz nie ze złej woli a czystej niewiedzy. Jest wiele stron, poczytajcie proszę zanim weźmiecie zwierzę do domu.
|
|
|
#4232 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0
Oj Bartessa, chyba niejednej osobie podniosłaś ciśnienie bardziej niż poranna kawa.
Może najpierw poczytaj w Internecie na dany temat (zakup psa/ sterylizacja) i wyrób sobie własne zdanie (na tą chwilę tej wiedzy w ogóle nie posiadasz)? Przynajmniej będziesz mieć kontrargumenty w przypadku dziwnych stwierdzeń jak brak czujności wysterylizowanego psa...Widzę, że nie zmieniłaś zdania na temat kupna psa pod choinkę- szkoda. Tak jak pisałam, to musi być przemyślana decyzja- pośpiech nie sprzyja dokonywaniu odpowiedniego wyboru. Pamiętaj, że psa tak naprawdę nie kupuje się dla dziecka tylko dla siebie. To Ty będziesz musiała go wyprowadzać, karmić, wozić do weterynarza, pielęgnować, wychowywać i przede wszystkim uczyć zachowania w stosunku do dzieci. (to działa w dwie strony- dzieci również trzeba uczyć, co wolno, a czego nie wolno z psem robić) Mając w domu szczeniaka, masz kolejne dziecko- ŻADEN pies nie rodzi się ze zdolnością załatwiania się do kuwety!(nawet Labrador O tym czy pies jest rasowy w żadnym przypadku nie świadczą jego oczy, a metryka. Jeśli jej nie ma, jest psem w typie rasy- koniec kropka. Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-12-10 o 11:42 |
|
|
|
#4233 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Pamietam jak Was wczesniej podczytywałam-pamietam niejedna burze na temat psa...czuje kolejna w powietrzu... |
||
|
|
|
#4234 |
|
Raczkowanie
|
A mi znów do tematu pasuje Magazyn niechcianych prezentów...
Nasza suku, labradorka, z rodowodem, jest wysterlizowana i nie uważam, żeby była z tego powodu gorsza. Oprócz tego jest labradorem pełną gębą - zjada wszystko, od cytryny, na mięchu kończąc. Jest labradorem - demolką, za aport zrobi wszystko... Z drugiej strony - potrafi wypluć jakiś syf, daje się odwołać, jest przewidywalna. Ale to nie jest ot tak, kosztowało nas to dużo pracy. |
|
|
|
#4235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem o tym, dla mnie to oczywiste! zastanawiam sie nad tym psiakiem, ma dziwną historie, mój brat go przygarnął dosłownie, nie wiadomo skąd pochodzi. Nie wiem czy miał jakies szczepienia, więc pewnie bedzie mu trzeba je zafundować do swiąt. piesek wyglada tak: 1355135611085.jpg1355135636708.jpg1355135677708.jpg1355136017864.jpg1355136039815.jpg1355136047748.jpg na mój gust jest mieszancem, ale nigdy nie miałam kontaktu z takim psem wiec nie mogę mówić na pewno, ma dość cienkie łapki, ale to suka także ![]() ciężko sie zastanawiam nad tym wszystkim, bo szkoda mi tego psiaka. Co do sterylizacji, moze tż tak powiedział bo oni tez kiedyś w domu rodzinnym mieli suczkę i po operacji zrobiła się nieufna. Jezeli zostanie u mnie to będzie wystereylizowana, spokojna głowa. Choćby wszyscy mieli dowiedziec sie po fakcie. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-10 o 11:57 |
|
|
|
|
#4236 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, ze lekarz da coś skutecznego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie pies (kot, chomik itp) jako prezent to porażka. To prawie tak, jakby powiedzieć, że wezmę dziecko z domu dziecka i dam komuś na prezent. Bo to podobna odpowiedzialność - obowiązki, włożony czas, pieniądze, poświęcenie, no i zobowiązanie na wiele lat. A już pies dla dzieci - co za pomysł. Dziecko, a szczególnie 4 letnie, nie jest w stanie zająć się psem. Dla niego to najwyżej będzie zabawka, a przecież pies zabawką nie jest. Takie dziecko ani go nie nakarmi, ani nie wyprowadzi, ani nie nauczy niczego. Pies jest dla dorosłych. Rozumiem, ze np. 16-latek marzy o psie i go kupuje. Ok. To świetna szkoła odpowiedzialności, opiekuńczości i trening przed rodzicielstwem Ale dla malucha
|
|
#4237 |
|
Raczkowanie
|
Gomra, ale dopóki nie będziesz miała rodowodu (czy chociaż metryki), to pies zawsze będzie w typie rasy. Mniej lub bardziej podobny do wzorca, ale zawsze
A sunia urocza, widać, że to szczenior jeszcze
|
|
|
|
#4238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a odnośnie tego zdania musze napisac, tzn powtórzyć bo wczesniej juz pisałam. Nie podjelismy ostatecznej decyzji, ponieważ nie mamy pełnego ogrodzenia. Ten piesek nie jest nasz. Mój brat podrzucił go na kilka dni, bo wyjechał, a moi rodzice stwierdzili że piesek zostaje. I czuje, ze ja w tej kwesti nie wiele mam do powiedzenia. Jedno na plus, oni bedą kryć koszta szczepien, sterylizacji, karm itp. Nad psem myslelismy juz od kilku miesięcy, to nie jest takie hop siup i juz. Na te chwile, większość argumentów było na nie, jest za wczesnie itp. A ten psiak, no cóż, nad nim potrzeba duuuuuuzo pracy. ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- a psa chcielismy teraz kiedy dzieci są małe ponieważ: - kontakt pies dziecko wspomaga rozwój emocjonalny dziecka - dzieci wiecej uwagi poświecają zwierzakowi, nie zasiadając przed tv, komputerem itp. dla dziecka to frajda móc na podwórku bawić sie z psem, psa idzie nauczyc np. grania w pilkę. - pies uczy dzieci respektu, wrazliwosci i odpowiedzialnosci. Ja zdaje sobie sprawę z tego, ze nie tylko psa trzeba nauczyc do dzieci, ale tez dzieci do psa. - kontak dziecko pies, uczy dzieci lepszego nawiazywania kontaktów z innymi dziecmi, a u moje synka jest taki problem ze on ma wrzaenie za jest stworzony sam dla siebie. mlodszy brat nie jest dla niego taką frają jak pies. Widzę po tych kilku dniach, że czuje się jak opiekun psa, wczoraj siedzial z nim caly dzien, z karolem nigdy tak nie było. no iwele innych. Przeciez nie bez powodu psy sa uczone do dzieci niepełnosprawnych, maja "własciwosci terapeutyczne" Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-10 o 12:20 |
|
|
|
|
#4239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. dostep do nocnika (w jednym miejscu jest, w lazience) 3. z uporem maniaka sadzalam rano i jak juz robila w koncu raz siku to byla zdziwiona i dumna, bo jej bilam brawo 4. wiec teraz sama czeka na oklaski jak tylko zrobi siku 5. pochwale sie ze czasem w ciagu dnia jak chce kupe to wola, ale rzadko zdążam sciagnac pampersa ![]() nadrabiam kinga ma nowa 2ke na dole. artur kaszle w nocy. wiec ogolnie zombiak jestem. poza tym impreza w piatek 9zalegle andrzejki), w sobote sanki, w niedziele instalacja zmywarki i ogladanie filmu i wygladam dzis jak wyjdz stąd i nie wracaj... za to kinga jednak sie odstawila od UU (chociaz wczoraj w ciagu dnia szukala gdzie schowalam cycki ale cos znalezc nie mogla )---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- od stycznia bedzie wystarczal dokument z peselem, bez zadnych dodatkowych ksiazeczek, pobic i rumua |
|
|
|
|
#4240 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4241 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za nocnikowanie. (Patryk mówi "Fu" jak już robi/zrobił )Podziwiam, że jeszcze jesteś w stanie pisać ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- A gdzie byłąś? ![]() Doczytałąm. To się nazywa złośliwość rzeczy martwych Cytat:
Głupia jestem, że od razu nie powiedziałam, co o tym myślę, ale myślałąm,że trochę się wstrzyma. Niestety zawsze jest tak, że jak na coś przymknę oko, to następnym razem już nie wie, kiedy skończyć. Potem duszę w sobie złość i wybucham w jakimś nieodpowiednim momencie Cytat:
|
|||
|
|
|
#4242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jakas podróż poslubna chyba sie nam nazely
|
|
|
|
|
#4243 |
|
Zadomowienie
|
Bartessa, pies jest śliczny- jak każdy szczeniak dla mnie.
Skoro suczkę przygarnął brat, to dlaczego rodzice chcą mu ją "zabrać"? Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-12-10 o 12:31 |
|
|
|
#4244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brat to nie jest człowiek do konca odpowiedzialny, pomimo tego ze ma 30 na karku do niektórych spraw podchodzi jak nastolatek. Siostrze nie chce się w tygodniu mieszkać u brata, ma szkolę i dla niej tez jest to utrudnienie. a skoro my myslelismy nad psem to postanowil nas uszczesliwić. |
|
|
|
|
#4245 |
|
Wtajemniczenie
|
naprawdę? w sensie, że sami sobie będą sprawdzać czy jest się ubezpieczonym czy nie? ale wygoda będzie. a to pewne?
|
#4246 |
|
Zakorzenienie
|
W SRODE JEDZIEMY NA SZCZEPIENIE. Ciekawe jak Karolek sobie poradzi
może nie bedzie tragicznie.
|
|
|
|
#4247 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Stronczek dopadło Was szkoda. Zdrówka dla Wiki.Ela jestem... byliśmy z Sarą na badaniach. Rozmowy psowe, ja nie mam nic do powiedzenia w tej kwestii i Nie mam żadnej wiedzy, no mam taką jaką tu dziewczyny obyte przekazują, popieram ich zdanie. Dziewczyny nie mogę być w ciąży, bo nawet współżycia nie było ( chyba, bo tak do końca nie pamiętam) , poza tym miałam krioterapię i ............ nie wiem co to by było. Do tego dochodzą napadowe bóle głowy, czasami tylko w jednym miejscu po lewej stronie za uchem. Mamad mi też teściowa ciśnienie znowu podnosi, był spokój jakiś czas, ale dzisiaj podsłuchałam jak o wszystko wypytuje tż na dole jak składał sanki, szlak mnie trafia jaka ona jest. Telik zimowo sankowo, fajnie Wam. Byliśmy na pobraniu krwi, 4 probówki trzeba było pobrać. Ale nie było tak tragicznie, myślałam że będzie gorzej. Humor mam do dupy.
|
#4248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4249 |
|
Wtajemniczenie
|
Stronczku odezwij się po lekarzu, co z Wiki.
|
|
#4250 | |
|
Zadomowienie
|
hej Kuny
Cytat:
![]() my po Mikołaju było super oczywiście w tym roku już mały nie dał się posadzić mikołajowi na kolanko tylko z mamusią poszedł po prezent! narzędzia to był strzał w 10!![]() zdrówka kto to nam choruję Wiki ![]()
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
w temacie: husky kontra dziecko http://deser.pl/deser/1,111858,13014...kiem_.html#Cuk
|
|
|
|
#4252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I najważniejsze co dla mnie to do przemyślenia, ze prędzej czy później psiak spowszednieje. Poza tym to decyzja nie na rok czy dwa, ale conajmniej 10 lat. Dla mnie zwierzak w domu to jakby mieć kolejne dziecko. Zwierze choruje, trzeba je wykąpać, dbać itd. Wychodzić na spacer niezależnie od pogody, ze zdarzają się higieniczne wypadki, biegunka, wymioty itd. U nas na pewno nie będzie psa dopóki Agata nie będzie świadoma obowiązków jakie ją czekają. Na razie wystarczy nam kot, przy którym jest mniej obowiązków niż przy psie - odpadają spacery. No i sterylizacja jak najbardziej konieczna. Pies albo ze schroniska, albo chętniej z domu tymczasowego, gdzie mniej więcej widać charakter. |
|
|
|
|
#4253 |
|
Zakorzenienie
|
http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57...czne.html?i=11 dla piłkarza małego
|
|
|
|
#4254 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czyli teraz czekacie na wyniki. ja muszę ze swoim też isć, a nigdy nie byliśmy. trochę się boję, że bedzie miał traumę potem... czyli to po zabiegach? może byś się pokazała jakiemuś lekarzowi?
|
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
A propo huskiego u rodzinki tz był jakiś mieszaniec w kojcu i w koncu uciekł. One są ładne, ale porzebują mnóstwo biegania. Czytałam gdzies, ze te trzymane "krótko" potrafią uciec i biec, biec, biec aż padą
![]() My tez w czwartek byliśmy na Mikołaju. Agata oczywiście się nie bała, siadła na kolankach i czekała aż jej da prezent. Kupiliśmy jej tą kolejke z biedronki - rewelacja. Od czwartku non stop się bawi. Fajne jest to, ze nie musi jeździć po stole. Do tego dostała od dziadków zestaw duplo z policjantem na motorze i książeczke (ale nie ładna )Moi rodzice mają kupić jakąś ładną pościel. A propo zwierząt właśnie wywaliłam kota z Agatowego łóżeczka ![]() ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Aaaa i jeszcze się pochwale. Agata mówi o sobie Aga. Jak się pytam kto to i pokazuje na nią to mówi Aga, jak coś robi, np. układa zwierzaki do snu to się ładuje i mówi "Aga" |
|
|
|
#4256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Haneczka mówi o sobie Hania
|
|
|
|
|
#4257 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wczoraj wieczorem też musiałam gada wynieść na dwór, bo jak zobaczyła śnieg i poczuła zimno, to uciekała na posłanie . tylko wcześniej ważyła 5 kg a nie ponad 15kg
|
|
|
#4258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Decydując się na psa trzeba zdecydować się na kolejnego domownika, wraz z którym przyjdzie masa szczęśliwych chwil, uśmiechu, relacji przyjacielskich, ale domownika który tak jak my (tylko szybciej) się starzeje, choruje, cierpi i umiera. Domownika, którym będziemy musieli się zajmować dzień w dzień, niezależnie od tego czy się chce, czy nie, czy mamy gorączke, któremu trzeba zapewnić opiekę podczas wyjazdu. Który też kosztuje, bo karmy sklepowe się nie nadają dla zwierząt, trzeba kupować. I tak przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Pieleszko strasznie mi się podoba imie Hania |
|
|
|
|
#4259 |
|
Wtajemniczenie
|
trochę zmienię temat
prezenty... nie miałam pomysłu na prezent dla dziewczynki jednej u nas w rodzinie, ma 2 latka i wszystkie zabawki świata ![]() dopiero teraz wpadłam na pomysł ![]() kupię misia ![]() http://allegro.pl/podaruj-misia-2012...860791187.html ten jest śliczny, a przy okazji szczytny cel...
|
#4260 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Domek drzemie, jak wstanie jedziemy na urodzinki do 4 latki Niestety dopadł Domka katar... Cytat:
Traktujesz psa bardzo rzeczowo, nie podoba mi się to ![]() Zastanów się, jeśli nie chcesz krzywdzić psa to kup dzieciakom lepiej pluszowego psa pod choinkę. Największy idiotyzm panujący wśród ludzi to kupowanie zwierząt jako prezent! Cytat:
![]() Daj znać po lekarzu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
|
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.

zębole

szkoda. Zdrówka dla Wiki.