|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Podróż z małym dzieckiem
Niedługo wyjeżdząm na święta z córką, która będzie miała wtedy 6 tygodni.Podróż to jakieś 700-750 km.I mam problem jak się zorganizować z karmieniem w tym czasie.Czy zabrać rozrobione już mleko w termosie i jak sie skończy to dorobić do tego termosu(mam kuchenkę turystyczną)?Czy moze tylko wrzątek wziąc w termosie i rozrobić mleko?nie ukrywam, że pierwsza opcja byłaby wygodniejsza dla mnie.
Czy mogę karmoć dziecko w trakcie jazdy jak jest w foteliku tak nie całkiem płasko?Czy sie zatrzymywać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podróż z małym dzieckiem
woda w termosie i rozrobienie mleka w czasie postoju
karmić dziecka w trakcie jazdy nie odważyłabym się - nic nie potrzeba żeby się dziecko zakrztusiło a co dopiero np. jakaś dziura w nawierzchni dziecko się krztusi, Ty zanim ją odepniesz, zanim wyciągniesz..... no i po jedzeniu dziecku powinno się odbić więc też musisz je wyciągnąć z fotelika nie mówiąc o zmianie pieluszki liczysz, że dziecko będzie cały czas spać? no bo jak nie to jednak chyba wolałabym się zatrzymać i wyjąć dziecko z fotelika bo może mu być poprostu w tak długiej podróży nie wygodnie - samej jako kierowca czy pasażer ciężko byłoby mi jechać bez choćby jednego postoju....
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
My jechalismy nad morze, dokładnie tez synek miał wtedy 6 tygodni, z tym ze odległość to 400 km.
Ja naszykowałam sobie właśnie termos z wodą do przygotowywania mleczka, butelki na zapas no i butelke z wodą do ewentualnego obmycia. Maluch znióśł niesamowicie podróż, cały czas spał, budził się tylko na karmienie, przewijanie, także luksus. Ja karmiłam we foteliku, ponieważ on i tak nie leżał na płasko, a w razie czegoś to byłam przy nim, ułatwiało mu to zasypianie. Po czym wyjezdzalismy. Nie miał problemów z ulewaniem i tym podobnymi sprawami nigdy. Okazało sie że jazda autem była dla niego tak przyjemna jakby byl w brzuszku. Nad morze jechaliśmy w nocy, do domu wracalismy w dzień, a pomimo tego był spokojniutki i urządzał sobie drzemki. Zorganizowalismy sobie przerwy, wtedy kiedy maluch się budził, by mógł chwilę odpocząć od ciasnego fotelika. Sądzę, ze jezeli dziecko nie ma kolek ani nic mu nie doskwiera, to podróż może znieść znacznie lepiej i spokojniej jak dziecko roczne czy nawet 4 - letnie. Zorganizujcie sobie wyjazd w ten sposób, że chwile przed maleństwo dostanie mleczko, wtedy nie będzie trzeba po pół godzinie stawać. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-12-06 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Nie jadę sama z dzieckiem, będę siedziała z nią z tyłu.Postoje też będziemy robić, tylko wolałabym je w miarę możliwości skracać.
Nie ma kolek, ani żadnych innych dolegliwości.Nie wiem jak sie zachowuje w samochodzie, bo jechała ze szpitala, a potem tylko raz do urzędu 60 km wyrabiać paszport i cały czas spała. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2012-12-06 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak już nie karmiłam piersią i córka miała rok to robiłam tak jak koleżanka poniżej. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gang Iren
|
Absolutnie nie mozna karmic podczas jazdy! Zreszta dziecko nie powinno byc dluzej w foteliku jak dwie godziny. Trzeba zatrzymac sie,zmienic pieluszke,nakarmic,odbic i mozna ruszac dalej. Z mlekiem w butelce nie mam doswiadczen,ale z tego co mi wiadomo trzeba przygotowywac takie mleko przed uzyciem. Nie wiem jak w Pl,ale tutaj sa takie gotwe mleka w kartonikach,moze cos takiego zakupic na podroz?
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mieszankę mleka należy przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, więc weź po prostu wodę. Ja bym się nie odważyła karmić 6-tygodniowego dziecka w trakcie jazdy, karmiłam moją córkę podczas podróży, ale ona miała wtedy jakieś 7-8 miesięcy, to jednak coś innego. Poza tym to długa podróż, maluchowi trzeba zmieniać pieluszki itd.
Generalnie to bym się w ogóle zastanawiała czy jechać. Na prawdę bardzo dużo jeździłam z moją córeczką odkąd ukończyła 4 tygodnie życia i wiem, że te podróże na początku to był dla nas ogromny stres - właśnie z powodu karmienia i innych problemów...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie nie ![]() to jest zły pomysł by przez taki powód zmieniać dziecku mleko. Może tylko nabawić się kolki a to najgorsza rzecz dla dziecka. Nie ujedziesz nawet 50 km. Chyba ze kupi takie same mleko jak podaje. Ale to też jest moim zdaniem utrudnianie zycia, przecież z podgrzewaczem go nie sprzedawają. Mleko powinno sie zmieniać pod opieka lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o też pomysł w aptekach można kupić takie buteleczki 90ml tylko zależy jakie mleko dziecko je bo chyba nie każde jest w ten sposób dostępne no i tylko podgrzać pozostaje bo nawet smoczki można do tych butelek dokupić (ale nie wiem jak to cenowo wychodzi bo dla mnie to nie był problem termos + mleko) miałam taki pojemnik z przegrodami na mm i nie musiałam nawet odmierzać miarek w trakcie postoju tylko w domu miałam powsypywane tyle ile potrzeba ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Gomra, ale nikt nie pisze o zmianie mleka
np. Nan czy Bebilon są normalnie w proszku a są też gotowe buteleczki z mlekiem w płynie i to jest to samo mleko są podgrzewacze samochodowe, ale specjalnie kupować jeżeli się tego nie ma to też moim zdaniem bezsens
![]() |
#12 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U nas też sprawdził się termos z gorącą wodą plus odmierzone mm, butelki miałam dwie na zmianę. Konieczne jest jednak zatrzymywanie się, Wy też musicie odpocząć ( chociażby rozprostować nogi i kręgosłup) i coś zjeść, tak jest wygodniej. Nie jest głupim pomysłem wyjechać w nocy ( dziecko dłużej spi, mniej aut na drodze)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zastanówcie sie jeszcze nad wyjazdem, ponieważ jak będą warunki atmosferyczne takie, ze bedzie ślizgawica, śniezyca itp, to cały czas będziecie jechac z zawrotną prędkością 50km/h. Szkoda tego dziecka męczyc przez tyle czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Większość drogi jest po niemieckich autostradach a tam są dość dobre warunki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
A nie mogą te osoby do których jedziecie przyjechać do was? Jedziecie tylko na świeta (jak zrozumiałam) więc dziecko będzie się męczyć także w powrotnej drodze. To jednak wiele godzin w jednej pozycji, bez możliwości przekręcenia się na boczek czy nawet położenia na plecki, w klimatyzowanym aucie, gdzie wiadomo jak to jest z tymi klimatyzacjami i wszędobylskimi grzybami. To jest zima więc klima pewnie będzie cały czas. Poza tym wiadomo, ze z małym dzieckiem jedzie się ostrożnie i dużo wolniej jednak przez co podróż się przedłuża. Jak moje dziecko miało 6 tygodni jechałam do gdańska do szpitala 2 godziny i to była męka, młoda spała tylko godzinę a następną godzinę cały czas się prężyła i próbowała się inaczej ułożyć
![]() Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2012-12-07 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Jedziemy na prawie 2 tygodnie.Mąż tam pracuje więc nie moze spędzic świąt w kraju.Weekendy ma tylko wolne, ale np. w Wigilię rani musi być w pracy.Urlopu nie ma, bo wykorzystał wszystko jak mała się urodziła. I tak szef z dobrej woli dał mu wtedy więcej.A ja sama z córką nie chcę tu zostawać.Zazwyczaj jest tu zamieszanie, wielka nerwówka i ogólnie nie fajna atmosfera.
A aucie nie ma klimy takiej zimnej, tylko ogrzewanie(nie wiem czy to jakaś różnica) i niedawno było coś tam czyszczone. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2012-12-07 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Do męża to bym też pojechała. Myślałam, że całą trójką jedziecie do jakiegoś wuja czy coś. Bo pisałaś, że ty będziesz z tyłu z dzieckiem to ja sobie wyobraziłam męża za kierownicą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
No mąż przyjedzie po nas w weekend i zabierze.Potem tak samo odstawi po świętach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja połozyłam pod plecki poduszke i tak wyprofilowalam,że mala lezala na plasko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są zreszta takie foteliki,które się rozkładaja na płasko, wtedy wyglądaja jak gondola i można je odpowiednio zapiąć w aucie. http://www.bobowozki.com.pl/product_...roducts_id=939 A to cytat z http://www.we-dwoje.pl/foteliki;samo...ykul,2368.html Fotelik dla noworodka powinien być najbardziej płaski, gdyż maluch nie powinien podróżować w pozycji półleżącej, która bardzo obciąża delikatny kręgosłup. Gdy nie mamy specjalnego rozkładanego fotelika dla niemowląt, włóżmy wkładkę redukcyjną, dzięki której główka nie będzie „latała” na boki. Jeśli dziecko jest w foteliku mocno wygięte, warto dodatkowo podłożyć mu pod pupę miękką poduszeczkę, by trochę zmniejszyć głębokość fotelika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Mi też się wydaje, że podróż z takim maleństwem może być łatwiejszy niż z roczniakiem.
![]() I przy odrobinie szczęścia większą cześć drogi prześpi, i może nawet będzie jadła rzadziej niż zwykle. Ja bym wzięła gorącą wodę w termosie, butelkę zimnej wody, i mleko zrobiła w razie potrzeby. W końcu to bardzo szybka czynność. Z przydanych gadżetów można mieć mleko odmierzone w pojemniczkach, oraz podgrzewacz samochodowy. Z takim maleństwem nie podróżowała. Pierwszą długą podróż odbyliśmy jak młode mialo 5 miesiecy, i wtedy juz na mleko się nie budzila, cala droge przespała. Cytat:
choć nie korzystałam Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Gosia może pisała o mleku a kartoniku w UK ?
a w tych małych butelkach akurat "naszego" mleka nie ma - Nutramigenu ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo pijemy podczas jazdy i wiele innych rzeczy robimy, nie widzę w tym nic dziwnego. Ja też jadam czasem podczas podróży. Oczywiście wszystko pod warunkiem, że to nie ja jestem kierowcą ![]() Nie zaryzykowałabym jednak z noworodkiem. Większe dzieci się tak byle czym nie krztuszą a maluszek to co innego.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:09.