![]() |
#361 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy spotykałabyś sie z biednym facetem?
Cytat:
Po prostu nie podoba ci się to wszystko bo nie zarabiasz 100.000 zł miesięcznie i nie rozdajesz bętlejów w swoim haremie ^^ Nie jesteśmy samcami alfa, smutno. Ale akurat z tym dzieckiem to się zgadzam z kobietą. To nie jej wina, że musi myśleć w ten sposób. To wina systemu ekonomicznego, który nas oszukał ;d Chyba, że miłość do dziecka jest ważniejsza niż nakarmienie go ;d to zwracam honor. Edytowane przez beznadziejny123 Czas edycji: 2012-12-12 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Jeszcze co do tej nianki: przy teretycznym "po rowno" ona 1500, on 1500, zalozmy, ze macierzynskiego te kilka miechow sie konczy , i co? Poprawcie mnie jesli sie myle, ale przy takich pensjach nie da sie zaplacic za nanke (nie znam sie na cenach w Polsce), zeby ona mogla wrocic do pracy i byc "rownouprawiona kobieta". Mi po prostu wychodzi, ze przt 1500 zl nie da sie zalozyc rodziny bezpiecznei i komfortowo. To oczywiscie dziala w dwie strony tzn. jesli ona tez tyle ma to lipa.
Edytowane przez cacajuate Czas edycji: 2012-12-12 o 11:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawe jest to, że najbardziej oburzone w tym wątku są osoby które żyją za granicą za zupełnie inne pieniądze. Tak więc przypominam - Polska to kraj w którym rozpoczynając pracę nie dostaniesz 8 tyś na rękę (no chyba, że prezesem firmy jest Twój ojciec). Rozpoczynając pracę w zawodzie państwowym (szkolnictwo, policja, straż, urząd i inne) najpierw robisz staż, później zarabiasz w granicach 1500 zł, i osiągając kolejne szczeble zawodowe (i lata) Twoja stawka rośnie. Rozpoczynając pracę w firmie prywatnej bez znajomości (np. mój przyjaciel po politechnice) dostajesz nie więcej niż 2000 zł. Mam też znajomego geodetę i kolegę pracującego w wycenie nieruchomości z tytułem dyplomowanego mgr - nie zarabiają więcej niż 2300 zł miesięcznie. W banku też zarabiasz podobne kwoty zajmując normalne stanowisko. Jeżeli Waszym zdaniem to są życiowi nieudacznicy, bo po studiach nie dostali posady prezesa firmy tylko będą musieli do niej żmudną i ciężką pracą dojść to chyba coś tu jest nie tak? Zaznaczam, że tyle zarabiają ludzie którzy mają po 25-6 lat i są w momencie swojego życia w którym chcą założyć rodzinę. Więc nijak tu się mają teorię osób zarabiających zagraniczne pieniądze oraz osób, które już w życiu dorobiły bo mają prawie 4 dychy na karku. Rzeczywistość młodych ludzi w naszym kraju wygląda mniej więcej tak jak wyżej, dlatego słyniemy z tego, że żeby zarobić na wyższe cele - wyjeżdżamy, a gdy sytuacja wymaga - kombinujemy dorabiając sobie w innych dziedzinach.
![]() |
![]() |
#364 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#365 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dziś wiem,że jedna strona niczego nie zmieni,muszą tego chcieć obie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba nikt tu nie zauwazyl, ze moj pierwszy post pisalam nieco ironicznie, wlasnie nieco nasmiewajac sie z takiego 'wyliczania' , a jednoczesnie pokazujac, ze ktos moze miec inny poglad na zycie... Przypominam tu, ze rownouprawnienie NIE polega na tym, ze kobieta MUSI tak samo jak mezczyzna, on zarabia x, to ona musi, on nosi wegiel, to ona musi, on umie dolac oleju do auta, to ona musi, on gra w kosza to ona musi, bo wreszcie, ze rzuce ironia znowu (uwaga, ironia! ![]() ![]() I na koniec. Ktos tu pisal, 'kobieta ma kochac MNIE, a nie moja kase'. Znowu ja tu nie pojmuje czegos, ale moze ja nie stad ;-). Czemu kasa, znaczy praca, kariera pozycja, nie jest 'czescia mnie', ale juz np. hobby i rozwoj intelektualny jest? Mozna, wyglada mi wg tego watku, oczekiwac, ze facet (kobieta) bedzie fajnie wygladal(a), mial zainteresowania, hobby, jakis poziom intelektualny. Przeciez na te wszystkie rzeczy TEZ trzeba zapracowac. Nikt sie nie urodzil z ladna muskulatura, znajomoscia literatury iberoamerykanskiej i wysublimowanym gustem filmowym. Ludzie pracuja na swoj rozwoj fizyczny, emocjonalny, intelektualny. Nasz poziom odzwierciedla nasz wklad pracy ORAZ nasza sytuacje - czy pochodzimy z rodziny, gdzie sie kultywowalo czytanie ksiazek, czy w ogole mielismy czas, czy trzeba bylo harowac na chleb od 18 roku zycia. Czy, to sie rozni od kariery? Czemu wolno mi wybrac faceta wg tych kryteriow, ale juz na podstawie placy i pracy, nie, chociaz to przeciez tez odzwierciedla jego wklad wysilku, decyzje, sytuacje?
![]() |
![]() |
#367 |
Raczkowanie
|
Nie uważam by para zarabiająca łącznie w granicach 3,5 tysiąca żyła na "głodowych standardach". A wybranie sposobu na życie o których pisałaś nijak ma się do równouprawnienia.
![]()
![]() |
#368 |
Zadomowienie
|
Dlaczego? Kobieta nie ma prawa chciec i wybrac bycia kura domowa?
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
Bo w równouprawnieniu nie chodzi o to czy być kurą domową, czy zrobić kurę domową z faceta. Określenie "równouprawnienie" jest na tyle często używane, że powoli gubi na znaczeniu. Tu chodzi raczej o wymiar społeczny, sytuację kobiet na arenie zawodowej i zarobkowej a nie o sytuacje w domu.
A jeżeli chodzi o dzieci to mogłabym rozprawkę napisać na temat tego dlaczego lepiej wcześniej niż później, i dlaczego czekanie na idealną sytuację w życiu, przy idealnych zarobkach i wiatrach sprzyjającym chwili poczęcia nie jest wcale lepsze od macierzyństwa w czasach niekoniecznie mlekiem i miodem płynących. Ale nie będę offtopować ![]()
![]() |
#371 |
Rozeznanie
|
znalem kiedys jedna osoba ktora stwierdzila ze odchowanie dziecka kosztuje wiecej bardzo dobrej klasy auto ...
pamietam jak dzis jak to uslyszalem ... zrobilo mi sie z jednej strony przykro, a z drugiej zal czlowieka, ze jeszcze nie zrozumial o co w tym wszystkim chodzi nie obraz sie, ale naprawde uwazam ze przeliczanie potomstwa na kase nie przystoi ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- znam kilka osob, wliczajac ze mna, ktore jeszcze gdzies gleboko w niego wierza :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#373 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
1. Rozumieniu, ile kosztuje rodzicielstwo 2. Finansowym planowaniu rodzicielstwa? Dokladnie te dwie rzeczy tu wyszydzasz.
![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
w takim razie ze mną jeszcze nie jest najgorzej,ponieważ nie wystawiłam rachunku mojemu eksowi,a dziecko pojawiło sie spontanicznie,w wielkiej miłości i nadziei
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Napewno zgodzisz sie, ze dziecko najbardziej potrzebuje uwagi i czasu rodzica. Stare powiedzenie mowi: czas to pieniadz. Nie oszukujmy sie, ze to jest tak,ze ktos ma prace za marne grosze i w zwiazku z tym pracuje 6 h w ciagu dnia i ma tyyyyyle czasu na szperanie po stronie NASA kids z dzieckiem. Prawda jest taka, ze kasa jest potrzebna glownie na ten komfort wlasnie, zeby z dzieckiem moc bez stresu spedzic duzo czasu. Zeby mozna je bylo zabrac nad Polskie morze i w gory, zeby zobaczylo zubra razem z mama,albo poszlo do muzeum, albo na plac zabaw. Jak ktos pracuje duzo, zwlaszcza oboje rodzice, to nie ma niestety takiej mozliwosci. Poza tym dziecko musi tez widziec, ze nie jest centrum swiata i rodzice maja swoje zycie. Ja osobiscie nie wyobrazam sobie poswiecic wszelkich swoich pasji i zainteresowan i stac sie 100% wylacznie matka. A na to wszystko potrzeba pieniedzy. Na lekarstwa jak dziecko zachoruje potrzeba pieniedzy. Na angielski. Na jakis sport, ktory dziecko chce.... ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#376 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jako , ze Meksyk ma jenda z najwiekszych metropolii na swiecie oraz jest gospodarczym centeum regionu, to jest wiecej obcokrajowcow niz myslisz. Kiepsko , kiepsko ;-)
![]() |
![]() |
#377 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie drugiego pogrubienia- odsyłam do literatury na temat egocentrycznego postrzegania siebie przez dziecko przez pewien okres jego życia. Taka faza rozwojowa ![]() Odnośnie trzeciego - można być 100 % matką, ale można też być 50 % matką i mieć TŻ, który zajmie kolejne 50 %, można też mieć babcię, która weźmie 20 %. Możliwości jest wiele, każdy z nich korzysta i jest to całkiem normalne. Raz piszesz, że czas to pieniądz, raz, że na kasa jest potrzebna na to by mieć czas, gubię się w tym o co tak właściwie chodzi. Wywnioskowałam, że ludzie którzy dużo pracują to mają pieniądze, ale czasu to już nie żeby z dzieckiem żubry oglądać, ale mama, które tyle nie pracuję to pieniędzy na to nie ma? Zawiłe. ![]()
![]() |
![]() |
#378 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To, ze dzieci maja taka faze, nie znaczy, ze nalezy odwiesic na haku wlasne zycie i traktowac je jak centrum swiata. nie rozumiem co to ma do rzeczy. Co do uczestniczenia dziecka: juz widze, jak zabierasz niemowaka na lazenie po gorach i pod namiot, albo jak ja i tz sobie je przerzucamy biegnac maraton. Ta, jasne, da sie z dzieckiem uprawiac hobby.... Chyba origami ;-) Odnosnie czasu: ale ja to rozumiem , czy tu nie rozumiesz, ze ktos woli inne procentowe podzialy? Moze sa kobiety, ktore wola 80-20%. WOLNO IM. Wolno im tez wybierac partnera, ktory zrealizuje ich wizje rodziny. Proste. Nie rozumiem, jaki macie z tym problem.
Edytowane przez cacajuate Czas edycji: 2012-12-12 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzę, że mamy tutaj doświadczoną panią nauczycielkę, która rozwaliła system, że tak się śmieje. ![]() To, że dzieci mają taką fazę znaczy tyle, że będziesz musiała się z nią liczyć wychowując dziecko. Nikt Ci życia odwieszać nigdzie nie każe. Ah, uwielbiam to wizażowe patrzenie skrajnościami. ![]() I kolejna, która chce niemowlaka brać pod namiot w góry. Nie wiedziałam, że są ludzie, którzy decydując się na dziecko nie są świadomi tego, że przez rok czy dwa będą musieli chociaż częściowo zrezygnować z ekstremalnych eskapad. Nie wiem ile Ty biegasz maratony, ale mi przebiegnięcie minimaratonu zajęło 3 godziny. Myślę, że dziecku w trakcie Twojego biegu nic się nie stanie gdy ktoś się nim zajmie. To tylko i wyłącznie kwestia organizacji czasu, dogadania się z partnerem i wyobraźni. Jeżeli uważasz, że jedynym hobby w którym dziecko może brać udział to origami no to pozostaje mi tylko.... ![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Tu chodzi o czas.
![]() |
![]() |
#381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- to sa tylko takie przyklady, w sumie nie wiem po co, bochyba wszyscy sie zgadzamy, ze dziecko to koszty. Tylko rozni ludzie maja rozne wizje jak te koszty pokrywac, nie kazdy uwaza, ze musi to byc 50% ona i drugie tyle on. I nie wiem czemu nie umiecie tego zaakceptowac.
![]() |
![]() |
#382 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- ja nie mówiłam o kosztach tylko o czasie.
![]() |
![]() |
#383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem, czemu zlosliwie piszez 'ze sie komus nie chce' (w podtekscie, ze jest leniwy, bo inaczej mozna i jest fajnie), dlaczego ktos ma byc gorszy, bo woli miec wygodne zycie i jak bedzie mial dziecko, to woli byc 'ustawiony' zeby dzieckiem zajela sie niania jak ma fantazje poskakac ze soadochronem. Co w ty zlego, bo nie dostrzegam? Nie kazdy musi kochac wizazowo promowany ascetyzm i kombinowanie: nie musze jechac na wakacje na Karaiby, dzieckiem moze sie zajac babcia albo kolezanka, a ja bede pracowac za 1500 w imie niezaleznosci i feminizmu. Niektorzy chca jechac na Karaiby. Inni nie chca pracowac za 1599 tylko wola, zamiast gimnastykiwac sie, kto sie zajmie dzieckiem, po prostu zalozyc, ze bedzie to matka. Zapytam po raz kolejny ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- praca wymaga czasu. to chyba jasne. Niektore matki wola ten czas poswiecic dziecku. Niektorzy ojcowie wola, aby matki ooswiecili ten czas dziecku, a oni w tym czasie zarobia na cala trojke. NOo masakra, co nie?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po prosty Wy bogaci, dajecie nam nie zarabiającym 15 tysięcy na miesiąc odczuć, że nic od życia nie mamy, bo na dobry chleb nas nie stać.
![]() |
![]() |
#385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#386 |
Raczkowanie
|
Nie interesuję mnie kto się z kim tutaj umawia, ale niech mi nikt nie wmawia, że ktoś kto zarabia mniejsze pieniądze jest życiowym nieudacznikiem, a pomysł na życie i pasje można znaleźć dopiero przy zarobkach 5cyfrowych. Nie wiem czy doczytałaś, ale wcześniej w tym wątku pojawiły się dość drastyczne podziały na samców alfa i życiowe siermięgi.
![]() |
#387 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast nie widze zbytnio jakie mozna miec fajne zycie za niecale 3 000 na np. czteroosobowa rodzine. Naprawde da sie za to w Polsce wynajac mieszkanie, oplacic dzieciom wszystko i jeszcze na pasje zostaje? Serio pytam, bo moze cos sie zmienilo przez te lata.
![]() |
![]() |
#388 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o Polskę- ja zarabiam różnie, ale przyjmując średnią to 1800zł, z tym, że wciąż studiuje dziennie. Stać mnie na mieszkanie, pasje, wakacje i dobre jedzenie. TŻ też zarabia różnie, podobnie do mnie, ale nigdy na nic nam nie zabrakło. Są w Polsce rodziny, które potrafią wyżyć za grosze bo muszą, ale na życie na normalnym poziomie utrzymując dziecko myślę, że w granicach 4 tys ludzie są w stanie się zmieścić. (kalkulując - mieszkanie ok 1000zł, benzyna 500, przedszkole 500 i 2000 tyś na jedzenie/atrakcje)
![]() |
![]() |
#389 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Martacin Czas edycji: 2012-12-12 o 17:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Zadomowienie
|
Ale niektorzy nie pakuja sie w zwiazki, o tak,zeby sobie pobyc tylko rozpatruja juz kandydatow w kontekscie meza/zony, a co za tym idzie przyszlego wspolrodzica.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.