Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-08.2011 - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnej cześci naszego wątku. Zapraszam do głosowania
Już jest zima i bałwanek-mamo, mamo nie mam sanek! 4 8,33%
Na jedzenie czasu nie marnujemy, od rana do nocy świat poznajemy. 0 0%
Śnieg, sanki i Mikołaj, do zabawy nas zawołaj. Ciągle rośniemy i coraz więcej łobuzujemy 0 0%
Książki „czytamy“, coraz więcej mówimy, nasze mamusie w zdziwienie wprawimy. 0 0%
Jesteście gotowi na szaleństwa wakacyjnych dzieci? To już kolejna zima z ich udziałem leci 0 0%
Pierwsze święta odkąd chodzimy i na saneczkach też już jeździmy 2 4,17%
Czy to synek, czy to córka- co dzień wielka rozpierdułka 13 27,08%
Kończymy ząbkować, zaczynamy mówić, wakacyjnych dzieci nie da się nie lubić. 3 6,25%
Zima przyszła, my psocimy i na sanki wychodzimy 2 4,17%
Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną 15 31,25%
Zbieramy siły, szyki zwieramy, na bunt dwulatka razem czekamy 1 2,08%
Mamy ciągle nowe, szatańskie pomysły, przez które mamusie tracą wszystkie zmysły 3 6,25%
Na sankach śmigać, choinki stroić, przy stole broić- to wszystko tej zimy ze swym smykiem zrobimy! 1 2,08%
Biegam, skaczę, klocki składam i na nocnik sobie siadam. 1 2,08%
Biegam, skaczę, klocki składam i do mamy ciągle gadam. 1 2,08%
Zęby prawie wszystkie mam, zjadam wszystko am, am am 2 4,17%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-12, 22:44   #4471
Lili 83
Zakorzenienie

Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Dziewczyny patrząc na menu waszych dzieciaczków, to mój Karol chyba niedożywiony chodzi.

Dzisiaj znów dzień nie jadztwa.
Rano/wieczór flaszka, a w ciągu dnia trochę obiadku.
Babcia kupiła mu Grzeska to radość na buzi.
No ja nie wiem co robic

Denerwuje mnie to
to niebezpieczne żeby dziecko tak mało jadło.
Dzisiaj nawet jogurta odmówił, nawet banana odmówił.
Ale na słodkie
Na dożywionego to on nie wygląda
Daj mu spokój Pewnie się nauczył słodkie jeść i "innym" jedzeniem gardzi
Lili 83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 22:54   #4472
DDewik
Raczkowanie

Dot.: Biegamy,piszczymy,na szafki wchodzimy,nie możemy się doczekać sanek i zimy.07-0

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Dewik my mamy takie szelki Bardzo przydają się, gdy idziemy blisko ulicy, w sklepie przy kasie ( jedną ręką trzymam Szymka za szelki, drugą pakuję zakupy i płacę ), przydały mi się też na lotnisku. Polecam!
Ale Szymek śliczny!Widze ze sie sprawdzaja , ja bym wolała plecaczek

Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
DDewik, mój bratanek miał taki plecaczek. http://allegro.pl/littlelife-plecacz...830865023.html Praktycznie ani razu nie dał go sobie założyć, jakoś sobie poradzili bez.
Jeszcze jedną parę butów na zimę kupiłaś, czy już wiosenne? Pochwal się jakie.
Ładny , ale drogi.Ja szukam cos podobnego używanego.Wiem ze to bedzie na krótko i szkoda mi tyle dać za takie cos.
Kupiłam Ecco zimowe(zaznaczam ze okazyjnie za 80zl nowe, od kolezanki bo kupiła w tamtym roku swojemu dziecku wiosną i ani razu nie założył), bo Primigi mam niższe (cholewka) i marzły Boryskowi nogi(mniej ocieplane niz ecco), a w Ecco ma cieplutkie.

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Co do fotki i oblizywania talerzyka, to był obiad mistrzów makaron+śmietana

Mamy szeleczki, byłam z nich zadowolona, na pewno jeszcze latem wrócą do użytku w jakiś sporych skupiskach ludzkich :P

Mogę Ci teraz pożyczyć na przetestowanie.

Jutro o 14:30 szczepienie Sarenki, 5w2 i pneumo, a później kontrolne usg Ronka- poprosze o mega ksiuki dla nas
Kochana jestes, ze chcesz mi pozyczyc, ale dziękuję, cos uzywanego na all znajde(jak bysmy mieszkałay w jednej miejscowosci to bym skorzystała)
Kciuki zaciśnięte!

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
U nas w przedszkolu w 3-latkach są dzieci, których rodzice stwierdzili, ze dzieci mają nie spać w przedszkolu i po pewnym czasie nauczyły się, ze jak jest leżakowanie to mają się cichutko bawić. Jak Agata będzie chodzić do tego przedszkola to tez powiem, ze ma niespać, ewentualnie leżec, bo sposób w jaki babki usypiały masakra.
4 latki juz nie śpią

Agata szelek nie ma i raczej mieć nie będzie, nie podoba mi się to. Chodzi ze mną za ręke.
Mi tez sie nie podobają, ale bezpieczeństwo najważniejsze, moje dziecko za ręke chodzić nie chce(mam nadzieję, ze to się niedługo zmieni)

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2012-12-12 o 22:56
DDewik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 22:59   #4473
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas w przedszkolu w 3-latkach są dzieci, których rodzice stwierdzili, ze dzieci mają nie spać w przedszkolu i po pewnym czasie nauczyły się, ze jak jest leżakowanie to mają się cichutko bawić. Jak Agata będzie chodzić do tego przedszkola to tez powiem, ze ma niespać, ewentualnie leżec, bo sposób w jaki babki usypiały masakra.
4 latki juz nie śpią

Agata szelek nie ma i raczej mieć nie będzie, nie podoba mi się to. Chodzi ze mną za ręke.
Dokładnie tak. Są dzieci, które wcześnie przestają spać w dzień i potem leżenie na siłę w przedszkolu jest dla nich gorsze niż kara. Dlatego Kuba w zeszłym roku nie chciał chodzić. Tylko on był jedyny, który nie spał.

Teraz lubi chodzić, bo mają chwilę odpoczynku, relaksu na materacach, ale nie muszą spać. Ostatnio właśnie Pani pozwoliła mu się cichutko bawić. Niektóre dzieci jeszcze im tam zasypiają, ale coraz mniej ich jest.

Zuza też nie pójdzie nawet pół metra za rękę...
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

Edytowane przez iustyna1
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:01
iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 23:08   #4474
anka_1984
Raczkowanie

Cześć,

proszę o kciuki na jutro pomiędzy 11-15 - mam nadziję, że pomogą i jakimś trafem nie będzie rzeczy, ktorych nie przerobiłam
Czuje się jak przed maturą

Dzisiaj ogólnie mam dobry humor - bo jeszcze "tylko" musze jutro napisać egzamin i zaraz po wsiadam w samochód i jadę po małego!Ale jestem szczęśliwa.... W piątek jak się mały obudzi i zje śnadanko wracamy, mam nadzięję, że nie będzie zbyt trudnych warunków na drodze i będę mogła jechać w miare szybko, bo nie wiem jak mały przetrwa ponad 3 godz w samochodzie bez zabawiacza z tył

Torchę Was nadrobilam, bo już w ksiażki nie mam sił patrzeć.

Mój mały je w nocy - regularnie ok. 24 -210-260 mleka, nie ma opcji, żeby nie dać bo jest płacz!

A w dzień wygląda to tak:
8 - śniadanko: omlet + chlebek lub kanapka z białym serkiem+pomidor/ domowy pastet lub kaszka lub owsianka z raz na dwa tyg. parówka
ok.10 - owoc:jabłko/banan/ gruszka/ lub jakiś mus słoiczkowy
spacer
ok. 12 - 12:30 - zupka
potem drzemka ok 2 godz
ok. 15:30 drugie danie - czesto coś słoiczkow
ok. 17 - jogurt/ kaszka/budyń, miśkopty/chrupaczki zwierzaczki/chrupki
ok. 18 - coś skubnie z naszego obiadu ale to mało lub troche bulki/ rogalika, jabłka
ok. 19:30 -20 -mleko ok.200
ok. 24 - mlek 210 -260 zależy jak dzień.
On jeszcze generalnie bardzo dzieciowo je, obiadki są specjalnie dla niego gotowane, słodyczów też raczej nie daje - czasami kindrka, soczki, jogurty wszystkie bez cukru, rano herbatka z Herapolu i ta niestety z cukrem

Gomra- nie jest chyba ważne ile mały je, ale żeby posiłki były wartościowe - ale się wymądrzyłam

Lili - to Ci mama powiedziała
Myśle, że gdybym była w domu z małym to często od męża bym usłyszała, że jestem w domu to mogę wszystkow zalatwiać, że przecież w domu nie mam nic do robienie "tylko" bawić się z dzieckiem, itp, co byłoby powodem wielu kłótni.

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

A DDewik - jutro będę przejeżdzać przez Zielone Wzgórze!
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 23:11   #4475
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anka_1984 Pokaż wiadomość
Cześć,

proszę o kciuki na jutro pomiędzy 11-15 - mam nadziję, że pomogą i jakimś trafem nie będzie rzeczy, ktorych nie przerobiłam

Dzisiaj ogólnie mam dobry humor - bo jeszcze "tylko" musze jutro napisać egzamin i zaraz po wsiadam w samochód i jadę po małego!Ale jestem szczęśliwa.... W piątek jak się mały obudzi i zje śnadanko wracamy, mam nadzięję, że nie będzie zbyt trudnych warunków na drodze i będę mogła jechać w miare szybko, bo nie wiem jak mały przetrwa ponad 3 godz w samochodzie bez zabawiacza z tył

Mój mały je w nocy - regularnie ok. 24 -210-260 mleka, nie ma opcji, żeby nie dać bo jest płacz!

8 - śniadanko: omlet + chlebek lub kanapka z białym serkiem+pomidor/ domowy pastet lub kaszka lub owsianka z raz na dwa tyg. parówka
spacer
potem drzemka ok 2 godz
ok. 18 - coś skubnie z naszego obiadu ale to mało lub troche bulki/ rogalika, jabłka
On jeszcze generalnie bardzo dzieciowo je, obiadki są specjalnie dla niego gotowane, słodyczów też raczej nie daje - czasami kindrka, soczki, jogurty wszystkie bez cukru, rano herbatka z Herapolu i ta niestety z cukrem

Gomra- nie jest chyba ważne ile mały je, ale żeby posiłki były wartościowe - ale się wymądrzyłam

Myśle, że gdybym była w domu z małym to często od męża bym usłyszała, że jestem w domu to mogę wszystkow zalatwiać, że przecież w domu nie mam nic do robienie "tylko" bawić się z dzieckiem, itp, co byłoby powodem wielu kłótni.
---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

no to
a co do pogrubionego... coś w tym stylu u nas... nie na co dzień, ale jak się zdarzy kłotnia, on jest bardzo zmeczony po pracy, ja czegos akurat nie zrobię/nie zalatwie to taki argument jest. Ja siedzę w domu to... blebleble

coś jeszcze miałam pisać....

aaa mój też nie chodzi za rękę.
chcoiaż ostatnio zdarzyło mu się parę kroków, ale to było raz czy dwa
ale zawsze się odwraca i daje rękę jak widzi przeszkodę: schodek, przerwę w chodniku. Teraz już nawet pamięta, że jakaś przeszkoda ma być i już dużo wcześniej się odwraca i wyciąga rękę. Uwielbiam z nim chodzić za rękę ciekawe kiedy zechce...

Edytowane przez ela_86
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:14
ela_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 23:11   #4476
Lili 83
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć,

Stary 2012-12-12, 23:13   #4477
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Cześć,

spacer
potem drzemka ok 2 godz

To zapraszam na kawę i trzymam kciuki za egzamin!

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:14
Stary 2012-12-12, 23:13   #4478
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Marzenko widok jest cudny... Gorzej jak Lenatylko chwile śpi a ona chcę ją budzic, życ bez siebie nie moga.

Brumku
wiem ,ze juz kiedys pisałas, ale mogłabys jeszcze raz nazwę tej maści na pekające piety co twoja mama smarowała?
do krwi mi pękły i bolą...
Stary 2012-12-12, 23:19   #4479
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Marzenko widok jest cudny... Gorzej jak Lenatylko chwile śpi a ona chcę ją budzic, życ bez siebie nie moga.

Brumku wiem ,ze juz kiedys pisałas, ale mogłabys jeszcze raz nazwę tej maści na pekające piety co twoja mama smarowała?

Ja nie Brumek - ale bardzo dobrą maścią na popękane pięty jest Dernilan.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
To zapraszam na kawę i trzymam kciuki za egzamin!
I za jedno i za drugie dziękuję!
Może kiedyś się umowimy na kawę z małymi rozbójnikami.
A i pytanie, cyz może wiesz czy w Auchan w ZG są sanki, musze szybko gdzieś kupić.

Edytowane przez anka_1984
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:21
Stary 2012-12-12, 23:22   #4480
DDewik
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie Brumek - ale bardzo dobrą maścią na popękane pięty jest Dernilan.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

I za jedno i za drugie dziękuję!
Może kiedyś się umowimy na kawę z małymi rozbójnikami.
Potwierdzam,Dernilan jest dobry i tani(moja mama używała i sie sprawdzil, własnie na taka dolegliwość jak popękane pięty).

Jak najbardziej!A gdzie Ty mieszkasz?

Nie kupuj w Auchanie, były fatalne(na zszywki składane), ja kupiłam w Cerfurze ale tez trzeba dobrze obejrzeć z czego sa zrobione(oczywiscie mowie o drewnianych), jak chcesz inne to nie wiem, bo mnie tylko takie interesowały.

Edytowane przez DDewik
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:25
Stary 2012-12-12, 23:25   #4481
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Dziękuje dziewczynki
uciekam już spać
Stary 2012-12-12, 23:28   #4482
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DDewik Pokaż wiadomość
Jak najbardziej!A gdzie Ty mieszkasz?

Nie kupuj w Auchanie, były fatalne(na zszywki składane), ja kupiłam w Cerfurze ale tez trzeba dobrze obejrzeć z czego sa zrobione(oczywiscie mowie o drewnianych), jak chcesz inne to nie wiem, bo mnie tylko takie interesowały.
Mieszkam pod Poznaniem, ale jadę jutro po małego do teściów i będę przejeżdzać przez ZG.

Dzięki za opinię nt sanek, w takim razie nie będę się zatrzymywać nawet przy Auchan. Mnie też interesują drewniane sanki.

Edytowane przez anka_1984
Czas edycji: 2012-12-12 o 23:32
Stary 2012-12-12, 23:42   #4483
mme_audrey
Raczkowanie

Bry wieczór Jakoś mi ten 12.12.12 nie służy, niby nic dziś nie robiłam, a jakaś wymordowana się czuję. Trzeba się wygrzać w wannie

Albo mi się wydaje, albo Duplo na Allegro podrożało z okazji Świąt

Heluta ma jakieś krostki na policzku, kilka sztuk dosłownie. Nie mam pojęcia od czego to

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość

Wczoraj jak go Adaś zobaczył to biegiem, wpadł w tatę i nie puszczał do wieczora. Usiadłam z TŻem, przytuliłam się a ten przybiegł, TŻa objął jedną ręką za szyję, mnie drugą i z okrzykiem "DWA" wpakował się pośrodku zadowolony, że są oboje rodzice

pieleszko, dziękuję!

myha82, uroczy brzuszek i Córeczka też cudna

agawoo, zdrowia dla Amelki!

a propos tabletów... moje myśli ciągle krążą wokół iPada... ale mi zależy na czymś głównie do czytania książek w autobusach (do internetu i aplikacji wystarcza mi iPhone) i boję się, że z iPadem będzie mi jednak niewygodnie - ciężko mi jest go trzymać jedną ręką. Więc chyba zdecyduję się na Kindla. i taniej mnie to wyniesie

Patik, ja gołąbków nigdy nie robiłam w sumie to ja bym mogła na makaronach i rybach żyć (i śmierdzących serach z chrupiącą bagietką )

Gomra, masz kogo dźwigać Heluta ok. 10 kg waży ale ona raczej na dole siatki centylowej jest

AgaGuernsey, zdrowia dla Antka!

Cytat:

Jutro o 14:30 szczepienie Sarenki, 5w2 i pneumo, a później kontrolne usg Ronka- poprosze o mega ksiuki dla nas
mme_audrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-12, 23:54   #4484
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Brumku wiem ,ze juz kiedys pisałas, ale mogłabys jeszcze raz nazwę tej maści na pekające piety co twoja mama smarowała?
Ja polecałam Gehwoll: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...den-salbe.html

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Zmieniło się
bo wcześniej zakładałam, że w niemczech to tylko praca dla mnie. Opieka na czarno
Ale teraz mąż z polecenia znajomego złożył papiery do polskiej firmy ale w Niemczech.
I to dla mnie trochę skomplikowane Polska firma i warunki.
Jak się uda to planujemy, że z Radkiem dojadę do niego. Tylko niewiadomo jak z ubezpieczeniem, mieszkaniem itd.
Niewiadomo czy się w ogóle da.
Jak nie to się chyba zabeczę
Brzmi obiecująco. Super by było, jakby się razem udało. I jakby był od razu internet

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. Są dzieci, które wcześnie przestają spać w dzień i potem leżenie na siłę w przedszkolu jest dla nich gorsze niż kara. Dlatego Kuba w zeszłym roku nie chciał chodzić. Tylko on był jedyny, który nie spał.
Rany, pamietam ten koszmar z przedszkola Do dziś nie mogę zapomnieć, jak leżałam cicho jak trusia, płakać mi się chciało, a zasnąć nigdy nie mogłam. I to się dłużyło, jakby całe godziny mijały

Cytat:

Cytat:
Dziewczyny patrząc na menu waszych dzieciaczków, to mój Karol chyba niedożywiony chodzi.

No ja nie wiem co robic

Denerwuje mnie to
Ale na słodkie
Zabierz mu wszelkie słodycze. To może być lekarstwo na wszystko Nie będzie Grześków, trzeba będzie się z jarzynkami przeprosić

Cytat:
Napisane przez mme_audrey Pokaż wiadomość
Bry wieczór Jakoś mi ten 12.12.12 nie służy, niby nic dziś nie robiłam, a jakaś wymordowana się czuję. Trzeba się wygrzać w wannie
Bry
Właśnie miałam pisać, ze to Twoja pora, a Ciebie nie ma

Krostki mam nadzieję, że chwilowe. teraz te mrozy, suche powietrze, różne rzeczy ze skórą się dzieją...

Co do gotowania i dziecka, to mi Tymuś też nic w kuchni nie daje zrobić. Dosłownie NIC. Jak tylko podchodze do blatu/zlewu/kuchenki, to on pędzi, zawisa mi na nodze i płacze, żeby wziąć na ręce. Nie doszłam skąd ta obsesja, bo w innych częściach mieszkania tak się nie zachowuje
W każdym razie sposób jest tylko jedne - nosidło. Gotuję, zmywam itp zawsze z nim w nosidle na plecach Jest szczęśliwy, a ja na spokojnie sobie wszytko robię
Stary 2012-12-13, 00:08   #4485
ela_86
Wtajemniczenie

spać trzeba
ciekawe co u Mariny....

dobranoc
obyście wszystkie spały smacznie do rana
czego i sobie życzę

nawet się nie kapnęłam, że był 12.12.12.
Stary 2012-12-13, 00:35   #4486
mme_audrey
Raczkowanie

mi Heluta pomaga w gotowaniu bardzo ją interesuje to, co robię. i pomaga nosidło (w domu też noszę ją z tyłu), albo krzesełko do karmienia - dzięki niemu też jest wyżej

dobranoc, kolorowych snów!
mme_audrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 07:44   #4487
ela_86
Wtajemniczenie

zapalam światło

dziś też była pobudka na mleko...
Stary 2012-12-13, 07:54   #4488
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry
Znowu mi nie wyjdzie dziś nic z usg, przed chwilą pan zadzwonił że lekarz dziś też będzie nieobecny, no i mam na środę. Niby lekarz kazał wtedy wyznaczyć dłuższe godziny i ma cały dzień przyjmować, żeby wszystkie zaległe też przyjąć więc mam nadzieję że tym razem się uda
W takim razie idę dziś tylko na zwykłą wizytę do swojego gina, będę mieć więcej czasu to chociaż Babonika odwiedzę

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
Tz musi isć z Melką dzisiaj do lekarza, nic nie jest lepiej z tym nieszczęsnym katarem

oby wreszcie przeszło!

Pieleszko, jak Hania?

Cytat:
My po szczepieniu. Karol waży 17, 3 kg. mierzy 86.

3 ukłucia, pierwsze - Karol obserwował co sie dzieje, drugie - lekko się skrzywił, a przy 3 ukłuciu tym razem w nóżkę rozpłakał się, ale chwilkę aby poplakał i przestał zagadany przez pielęgniarke. Dzielny synek
duży facet, a jaki dzielny
Cytat:
Napisane przez marzena_S Pokaż wiadomość
Aniu, oj znam tą radość dziecka kiedy ma rodziców w komplecie. Hania też dzisiaj biegała jak szalona z wypiekami na twarzy i tylko pokazywała na Nas na przemian "mama! tata!" jakby chciał właśnie podkreślić, że ma Nas oboje.
Hania tez odczuwa brak taty. Kiedy go nie ma codziennie chodzi po domu szukając go i nawołując, ciężko się na to patrzy.
oj ta, znam i jedno i drugie....

Cytat:
mocne

Brumek, nie napisałam kiedyś że zdjęcia Tymka świetne, więcej proszę!

Natka, dzięki za linka, TŻ dziś pójdzie bo wczoraj w pracy siedział tak jak kiedyś, mam nadzieję że jeszcze będą

Wczoraj pojechałam z małym kontrolnie do pediatry, miałam troszkę pytań do niej, więc tak go całościowo zbadała, zważyła (10,8) itp. W sumie wszystko ok, pani zachwycona stwierdziła że komunikacja z nim jest na poziomie 2latka .
Wczoraj przyszedł z sanek z babcią i zameldował mi że "baba I-HA" bo sanki ciągnęła

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 08:08   #4489
agulaaabar
Zakorzenienie

Dzień dobry

Kupiłyśmy wczoraj blok i kredki i od rana jest szał ciał
Chyba z niczego do tej pory się tak nie cieszyła

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 08:13   #4490
Lili 83
Zakorzenienie

Cześć!

U nas w kuchnie też szał, nic nie zrobię z Radkiem przy nodze
Krzesełko do karmienia odpada, nie chce w nim siedzieć jak nie ma jedzenia
A nie mam nosidła....
Przy drugim na pewno nabędę
Stary 2012-12-13, 08:17   #4491
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Aniu pozdrow Babonika!

Gomra ja tez mysle, zebys zabrala wszelkie slodycze Karolowi, to apetyt wroci.

Anka zaciskam kciuki!
A z ta jazda do domu, to nie lepiej zaczekac na pore drzemki?

Dziekuje za zyczenia zdrowka. Nocka taka sobie, kaszel i katar przeszkadzal, ale nie bylo tragicznie. Obylo sie bez histerii, ale wyspana nie jestem.

Ddewik to jednakk inne buciki kupilam, ale sie cykam o ta wkladke. Kurcze nie lubie kupowac przez internet.

aha u nas tez Antos musi wiedziec co sie dzieje w kuchni, wiec albo trzeba wziac na rece, ale wtedy zostaje tylko jedna, albo przysuwam takie male krzeselko i na tym stoi. W zasadzie teraz jest juz tak wytresowany, ze jak widzi, ze ktos cos gotuje, to sam sobie przysuwa krzeselko i wychodzi na nie.

Edytowane przez AgaGuernsey
Czas edycji: 2012-12-13 o 08:20
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 08:36   #4492
pieleszka
Wtajemniczenie

Anka mocne
Carmela mocne

Lili mam nadzieje, że uda Wam się jednak razem wyjechać!!
Marzenko znam skądś ten strach o Tż... mój mąż też często (choć ostatnio jakby już ciut rzadziej) w delegacje jeździ, na różne szkolenia... włóczy się po kilka-kilkanaście godzin sam po lesie... zawsze się martwię czy dojechał, czy włąsnie zmęczony nie ędzie prowadził, czy go jakie licho w lesie nie dorwie a w domu z Hanią jak jesteśmy razem to o dziwo radzę sobie chyba lepiej niż jak jest tż. jakoś łatwiej mi się zorganizować. bo jak jesteśmy we dwójkę to niby mam więcej czasu, "luzu" itp, ale organizacji zero

menu dobowe panny Hanny wygląda mniej więcej tak: śniadanko (jajecznica, kanapki, twarożek, owsianka/kaszka manna z sokiem), po drzemce jest czas na owoc i ewentualnie biszkopta lub chrupka, obiad (różnie. zupki najczęściej, ale i drugie dania. dla Hani sama gotuję, wyjątkiem są słoiczki z rybką - raz w tyg). po drugiej drzemce (moje dziecko sypia w ciągu tyg 2 razy, wyjątkiem są weekendy) dostaje serek typu danio, bakuś lub jogurt, i nieraz do tego jeszcze jakiś owoc, kisiel o ile panna ma ochotę. nieraz serka nie doje, a nieraz po serku jeszcze chce mniam). na kolację kaszka i od niedawna przed snem jeszcze butla z MM ok. 180-210 (wcześniej była w tym miejscu pierś). generalnie w nocy nie je. budzi się ok. 4:30-5 rano i dostaje 120 mleczka. do tego pije w dzień wodę, czasem w tyg. herbatkę malinową (ale to taką zwykła, nie dzieciową). słodyczy poza biszkoptami nie dostaje (chyba, że domowe ciasto) soków nie lubi (wyjątkiem jest kaszka manna polana soczkiem malinowym z babcinej spiżarni )

dziękuję Wam kochane za kciuki po kontroli wszystko ok!!!! przecieku brak, wielkość komór wyrównała się i jest już w porządku, przepływy prawidłowe, mikroprzetoka nadal mikro i nadal tylko do obserwacji. następna kontrola w Poznaniu w marcu, a u nas dopiero w czerwcu

zdrówka dla chorowitków!
aniu pozdrów Babonika!

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)

Edytowane przez pieleszka
Czas edycji: 2012-12-13 o 08:39
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 09:05   #4493
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela_86 Pokaż wiadomość
hmmm nie wiem a to dziś np tylko 1 posiłek mleczny?

mój rano pije jakieś 200 mleka, potem przy moim śniadaniu jakaś kanapeczka, potem serek typu Danio, potem obiad, potem owoc (chyba, że mało obiadu zje to jeszcze jakas kanapka czy coś) no i kasza.
podałam przykładowy jadłospis z wczoraj, zazwyczaj to jest jeden posiłek wieęcej właśnie jogurt. Czasami są dni że jej wystarcza te 4, zależy.

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ja też nie

Telik - jak mój Jasio?

Dziewczyny z fajnymi sankami Ile za nie płaciłyście? Za takie bez śpiworka jeśli któraś ma? Bo ktos wstawiał link za 159, ale ich już nie ma. I teraz są za 189 :/
co Ty mówisz.

Cytat:

kciuki!

Cytat:

No ja nie wiem co robic

Denerwuje mnie to
Ale na słodkie
no to chyba znalazłaś odpowiedź dlaczego waży 17 . Jak je słodycze zamiast posiłku.

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Co do gotowania i dziecka, to mi Tymuś też nic w kuchni nie daje zrobić. Dosłownie NIC. Jak tylko podchodze do blatu/zlewu/kuchenki, to on pędzi, zawisa mi na nodze i płacze, żeby wziąć na ręce. Nie doszłam skąd ta obsesja, bo w innych częściach mieszkania tak się nie zachowuje
W każdym razie sposób jest tylko jedne - nosidło. Gotuję, zmywam itp zawsze z nim w nosidle na plecach Jest szczęśliwy, a ja na spokojnie sobie wszytko robię
u mnie jest to samo. Biegnie i jojczy przy nogach, przytula się. Nosidło nie wchodzi w grę, nie chce, a ja nie dałabym rady tak jej nosić
Jeszcze ja zajmuje szuflada z reklamówkami, ale wtedy nie mam wejścia pod kuchenkę.

Cześć.

Ania pozdrów babonika! A babonik pracuje, tak? u siebie? Mogłaby coś tu skrobnąć. I kciuki za wizytę.

Lilii może się ułoży i będziecie razem za granicą?

Anka kciuki. ! powodzenia.

Pieleszka super wieści A Twój tz jest lesniczym?

Mam takie pustki w lodówce i szafkach, że nie miałam co dziecku na śniadanie dać . Nie chciała mleka i płakała z głodu. Dałam ostatniego banana...
Dopiero dzisiaj jedziemy na zakupy, nie mam podstawowych produktów typu mleko, masło, mąka, wędlina, pampki się kończą, mleko, proszek do prania, woda, wszystko
Stary 2012-12-13, 09:35   #4494
pieleszka
Wtajemniczenie

Patiku mój mąż jest leśnikiem z wykształcenia (jak i ja), ale nie pracuje jako leśniczy (jak i ja - oboje pracujemy w jednej firmie, nie w Lasach Państwowych, ale w zawodzie), a jako taksator (ja zresztą też. ale ja po lesie chadzam bardzo rzadko... teraz to może za kilka lat dopiero mnie w teren puszczą ). a leśniczego w lesie można spotkać najczęściej w ..samochodzie, a nie na nóżkach

jak ja nie lubię takich sytuacji jak opisujesz... bo wtedy strasznie duże zakupy trzeba robić czyli spędzić w sklepie dużo czasu, a kasy jeszcze więcej a i tak zawsze czegoś zapomnę, jak mam aż tyle do kupienia..

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 09:52   #4495
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
A gdyby kupił wlasna ciężarówkę i w ten sposób? podejrzewam że znalazłby prace, wiem że tak mój znajomy zrobił, bo własnie tez miał ten sam problem.
podpowiem tylko bom po szkoleniu - takie ciezarowki dobrze wziac w leasing sobie bo wtedy jej raty wrzucasz w koszty firmy i mniej płacisz fiskusowi a po ilus latach mozesz normalnie juz wykupic samochod

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
moja Zuza już od kilku tygodni nie śpi w dzień (wyrosła, syn w tym samym czasie przestał spać w dzień). za to o 20.05 już jej nie ma
moja ma dwie, czasem trzy, lub nawt cztery drzemki dziennie (czasem kimnie rano w samochodzie lub po poludniu jak zawoze ja do domu. artur doiero na 3 urodziny za naszym pozwoleniem zrezygnowal z drzemki. ale jeszcze zdarza mu sie w przedszkolu zdrzemnąc na lezakowaniu. mam dzieci spiochy, o 20 kinga juz chrapie, pol godziny-godzie pozniej arur. spia do 6 (kinga)-8 (artur)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 09:56   #4496
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
co do szelek... wiem, że to bezpiecznie i w ogóle... ale ja swojemu nie kupię... jakoś tak dziwnie trzymać mi dziecko "na sznurku". Oczywiście nie potępiam tych którzy mają, ale sama na ten moment bym nie kupiła.
Cytat:
Mi też się nie podobało dopóki Szymon nie zaczął chodzić ( sorry nie chodzić - biegać, szybciej niż ja ). Zupełnie nie kojarzy mi się to już z prowadzeniem dziecka na sznurku - tu chodzi o jego bezpieczeństwo. Za rączkę nie podejdzie, ani kroczka, ucieka jak najdalej przed siebie. Oczywiście używam tylko szelek w niebezpiecznych miejscach. W parku biega ile chce.

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 09:57   #4497
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez Lili 83 Pokaż wiadomość
Na dożywionego to on nie wygląda
Daj mu spokój Pewnie się nauczył słodkie jeść i "innym" jedzeniem gardzi
Oj nie nie, on wcale nie je duzo słodkiego, bylismy u babci czyli mojej tesciowej, i kiedys kupiła i mu dała. Ale takie słodkości zjada raz na tydzien czasem na 2 tygodnie, to na prawdę nie jest często.
Tesciowa twierdzi że ja za bardzo przestrzegam tego zeby nie jadł słodkiego, a to jeszcze dzieciak i tez mu sie nalezy.
Jak raz na jakis czas zje to nie spasie się, ani nie przyzwyczai.
Moim zdaniem po prostu ma taki okres buntu na jedzenie, prawie wszystkie dzieci tak maja więc nie wiem co w tym dziwnego

Cytat:

Brumku
wiem ,ze juz kiedys pisałas, ale mogłabys jeszcze raz nazwę tej maści na pekające piety co twoja mama smarowała?
Ja polecam Lorinden A, tania maść na recepte, kosztuje 5-8 zł ale jest naprawdę baaardzo skuteczna, moja mama tez miała ten problem, az do krwi jej pekały, nic nie pomagało, a teraz ma śliczne stopy. Zadnej skazy. Ale codzienne moczenia, scieranie naskóra i smarowanie. Nawet kiedy juz nie było pęknień.

Cytat:
zapalam światło

dziś też była pobudka na mleko...
U nas tez juz tak ze 2 tyg. Co dziennie w nocy godzina snu wyrwana.

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość

no to chyba znalazłaś odpowiedź dlaczego waży 17 . Jak je słodycze zamiast posiłku.

pisałam wyżej. Karol nie zyje na słodkim, dostaje coś słodkiego raz na jakiś czas. Raz na tydzien lub 2. Tylko po prostu bardzo lubi i nie odmawia.

Jestem matka i dla mnie jest ważne żeby moje dzieci zdrowo sie odżywiały, ze słodyczy jezeli juz cos kupuje to są to np. orzeszki. Bo są bardzo zdrowe i dobrze wpływają na pamięć i koncentracje.

Staram się żeby jadły jaja, ryby, szynki tylko najlepszej jakości, teraz kupilismy kupiliśmy półtuszę świni, z tego mamy wyrób typu swojska kiełbasa, szynki itp.
Staram się zeby jadły żółty ser itp. piły mleko, kakao.

Kupuje duzo owoców, jogurty tylko naturalne, wolę sama cos z nich zrobić, dodać jakis owoc.

Nie kupuje nigdy parówek, maja bardzo duzo cukrów. Paczka Berlinek - 6 sztuk w przeliczeniu na kostki cukru ma aż 23. Czyli na parówkę przypadaja 4 kostki cukru. Zenada. Podobnie jak paczka krakersów, a to najwieksze zaskoczenie dla mnie było. Kupuje wodę niegazowaną ustronianka z jodem, sama ją pije, i dzieciom dolewam do herbaty.
Ciemne pieczywo, a masło prawdziwe, a nie roślinne.
Pewnie dlatego tyle kasy mi z portfela ucieka

Wiele matek po latach się budzi i zastanawia sie dlaczego dziecko jest mało inteligentne, a tu masz - bardzo duze znaczenie ma zywienie dzieci.
Dzieci które się zdrowo odżywiają i nie maja braków witamin itp. mają lepszą koncentrację, lepiej się uczą, maja mniej problemów w szkole.

Więc prosze nie mówcie mi, że mam odpowiedz, bo karmie dziecko slodyczami. Kiedy ja sama tego nie robię.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2012-12-13 o 10:28
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 09:58   #4498
83monia
Zakorzenienie

kinga lubi chodzic za reke.. jak to ona prowadzi ale staram sie nawet na sile ja trzymac (za nadgarstek) bo musi sie nauczyc. za duzo w pobliz ulic chodzimy by sie wiła i wyrywała. artur tez nauczyl sie w koncu, to i ona sie nauczy

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 10:08   #4499
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Pieleszko cudowne wieści!

Kciuki dla potrzebujących!

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Tesciowa twierdzi że ja za bardzo przestrzegam tego zeby nie jadł słodkiego, a to jeszcze dzieciak i tez mu sie nalezy.
Jak raz na jakis czas zje to nie spasie się, ani nie przyzwyczai.

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
kinga lubi chodzic za reke.. jak to ona prowadzi ale staram sie nawet na sile ja trzymac (za nadgarstek) bo musi sie nauczyc. za duzo w pobliz ulic chodzimy by sie wiła i wyrywała. artur tez nauczyl sie w koncu, to i ona sie nauczy
Ja szelki kupiłam dopiero na początku października, a Szymon zaczął chodzić pod koniec czerwca. Także dużo prób było.. Wszystkie kończyły się wyrywaniem, wiciem, kładzeniem na chodniku, płaczem i lamentem.

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 10:15   #4500
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Pieleszko cudowne wieści!

Kciuki dla potrzebujących!

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Ja szelki kupiłam dopiero na początku października, a Szymon zaczął chodzić pod koniec czerwca. Także dużo prób było.. Wszystkie kończyły się wyrywaniem, wiciem, kładzeniem na chodniku, płaczem i lamentem.

No ja juz przywykłam do tego ze babcie są od rozpieszania, chociaz nie podoba mi się to ani trochę.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Tak w ogole to polecam program " Wiem co jem i co kupuje"
leci na tvn style.

leci w niedziele o 11.30

ja zazwyczaj ogladam powtórkę w srodę o 21.50 bo w niedziele to róznie bywa.
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości