|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam tanie auto, co jakis czas trzeba coś wymienić, no ale mam tanie auto i tanie części ![]() tak odbiegając od tematu ![]() z reguły jak ktoś bierze kredyt to go stać na daną rzecz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kredyty na wesela biorą często osoby, które nie odłożyły potrzebnych pieniędzy nie dlatego, bo nie potrafią, ale dlatego, bo nie mają z czego. i takim osobom nagle wydaje się, że w magiczny sposób po ślubie jakoś te raty kredytu spłacą. często też ludzie biorą kredyty ponad swoje możliwości i potem jest mały zonk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno są osoby, które myślą tak jak mówisz. Goście spłacą ![]() no ale nie każdy ma takie podejście ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
my braliśmy kredyt na wesele, nie było to jakieś szczególnie wystawne wesele, nie liczyliśmy tez że nam się zwróci, kredyt braliśmy bo mnie nie było stać na pokrycia połowy kosztów ( czy tam kosztów za osoby z mojej strony zapraszane), a nie chciałam żeby wszystkie koszty pokrywał mój przyszły mąż, żeby później w razie "W" nie było problemu "ja oszczędzałem, ja sfinansowałem nasze wesele a teraz...." więc wzięliśmy kredyt który wspólnie spłacaliśmy, ze wspólnej puli - oszczędności mojego męża nadal gdzieś tam kiszą się na koncie, pewnie w efekcie i tak pójdą na coś wspólnego a nie tylko na jego widzimisię ale cieszę się że wesele finansowaliśmy w taki a nie inny sposób, oczywiście wolałabym żeby było tak że oboje wyłożyliśmy gotówkę i tyle, ale tak nie mogło być, nie miałam z czego zaoszczędzić bo za moje zarobione pieniądze studiowałam i pomagałam rodzicom, gdy się zaręczaliśmy nie ustalaliśmy daty ślubu, ale od tamtego czasu odkładałam ile mogłam - wystarczyło na sukienkę, przybranie kościoła i tego typu "drobiazgi"
nie liczyliśmy na to że za pieniądze które dostaniemy od gości spłacimy ten kredyt, nie braliśmy tego pod uwagę chociaż w sumie mniej więcej tak wyszło, cieszyliśmy się z każdego prezentu a najbardziej cieszył nas fakt, że goście bardzo dobrze się bawili, co było widać
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego napisałam, że można odzyskać część kasy ![]() ale ja to ja, więc nie oceniam innych z góry bez wchodzenia w szczegóły. zdaję sobie sprawę, że są ludzie, których stać na wzięcie kredytu. i że są tacy, którzy go wezmą na zasadzie "nie mamy za co spłacać, ale jakoś to będzie". i też nie lubię tego, o czym napisałaś w ostatnim zdaniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Wierszyki faktycznie bezsensu, ale tak prawdę powiedziawszy kiedyś były inne czasy - organizowało się wesele/przyjęcie w remizie, stodole, domu czy innej świetlicy przy urzędach, jedzenie robiły całe rodziny albo znajome kucharki i jakoś to było, a nie to co teraz 200zł za talerzyk albo i więcej. Nic dziwnego, że młodzi chcą aby się zwróciło i żeby jakiejś ciotce nie przyszło na myśl z duralexową zastawą przychodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jedna ciotka mojego taty pytała co lepiej, kasę czy prezent, powiedział, że wg Niego lepiej kasę. A i tak dostaliśmy prezent+gotówka ![]() od większośći odób dostaliśmy pieniądzę ale były osoby choćby nie wiem co musił być prezent i koniec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
![]() ![]() Jak ktoś ma taki kaprys, ja po prostu nie widzę różnicy pomiędzy kredytem na samochód, dom, wakacje czy właśnie wesele. Pod warunkiem że ma za co spłacać i swoich gości nie traktuje jako płatników tego kredytu. Choć bez zdolności finansowej większej kasy i tak nie dostanie ![]() bo zgodzę się ze stwierdzeniem, że Cytat:
Mnie mierzi tylko opinia innych pod tytułem: wzięłabyś/wziąłbyś kredyt na wesele/wyjazd/czy-inne-nienamacalne-badziewie - jesteś paranoicznym dziwakiem. Koniec i kropka. Nie wszystko jest tylko czarno-białe. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak samo dziwne dla mnie jest branie kredytów na wycieczki zagraniczne. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z vision, to absurdalne że dorośli ludzie nie są w stanie przez dwa lata odłożyć na wesele ale stać ich na spłacanie tego z nawiązką...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | ||
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
![]() a ciągle narzeka na chroniczny brak kasy. I ze swoją połówką doszedł do wnioski, że na dzieci/ślub mogą pozwolić sobie jak oboje będą zarabiać po 1tys zł więcej. Da się? Da. Nie wiem jak to możliwe, ale jednak ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie w ogóle wesele to obciachowa impreza, choćby nie wiem jak ktoś sobie wymyślił, żeby było ą, ę, to i tak trafi się ktoś, kto narobi siary, np. wujek Józek, który lubi wypić i potem obrażać innych gości.
A branie kredytu na taką imprezę zawsze będzie dla mnie dziwne- zawsze po weselu słyszę relacje młodych nie w stylu "Było super, tak się cieszyliśmy, że ci ludzie przyszli dla nas", tylko "Na weselu padałam/em na pysk, wyszło całe zmęczenie przygotowaniami". To ja dziękuję, postoję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Nie jestem w stanie tego nazwac inaczej niż głupotą, jeśli kogoś obraziłam to... trudno
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i jak chcieli tak dostali - kazdy koperty przynosił.....zdarzyły się też 2 puste a jedna z kuponem totolotka ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Branie kredytu na wesele jest moim zdaniem idiotyczne. Wesela na 200 osób również. ( Chyba że w bardzo bogatych rodzinach, ale to są wyjątki)
Traktowanie bliskich jako "koperty" również. Tak samo jak nie rozumiem tego odpicowywania sie na każde wesele, fryzjer, kosmetyczka, paznokcie, nowa sukienka. Teoria swoje zycie swoje, jak zaplanowałam moje, bardzo skromne wesele to częśc rodziny i znajomych sie obraziła, ze... jest tak biednie i nudno, nie było stosów jedzenia ale dwa posiłki i słodycze, alkoholu było dużo ale wybór marny. No i nie było zespołu na żywo, wodzireja, sztucznych ogni, stosów kwatów, fontanny czekolady i wielu innych koniecznych atrakcji. Równiez ciotki sie pooobrażały na wiadomość że, wiecie to wesele będzie skromne i nie szykujce sie za bardzo. Nie docierały argumenty że mnieliśmy i nadal mamy kredyt na mieszkanie który jest dla nas ważniejszy niz huczne wesele. Durnych wierszyków nie pisaliśmy a jak kroś pytał wprost to odpowiadaliśmy że chcemy kasę lub jeden z prezentów z listy która była u mioch rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To akurat rozumiem. Lista z prezentami? - to dla mnie też jest dziwne, idąc na wesele to ja wybieram prezent, ale skoro goście pytają sami to ok ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- ![]() Ja idąc na wesele kwiatów nie kupuję - to wyrzucanie kasy w błoto.
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
Tak lista z prezentami, goście sie nas pytali i pytali co nam kupic, a chcieli podarować coś z czego będziemy szczęśliwi i co nam sie przyda. Nie te czasy żeby młodzi sie cieszyli z 4 mikrofalówek
![]() Po za tym juz trochę mieszkaliśmy razem więc część rzeczy mieliśmy. Dlatego zrobiliśmy długa listę rzeczy które nam sie przydadzą, goście jak chcieli dać nam prezent to sobie wybierali pozycję z listy, rodzice zaznaczali dzieki czemu prezenty sie nie powtórzyły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Nam nawet przez myśl nie przeszło że cokolwiek ma się zwrócić.
Zaprosiliśmy wszystkich których chcieliśmy aby byli obecni w tak ważnym dla nas dniu. Niektóre osoby delikatnie nam dały do zrozumienia co nam zamierzają kupić w prezencie, myślę że po to aby się prezenty nie powtórzyły i co by nie kupić nam czegoś co już mamy. Mieszkaliśmy razem przed ślubem i dużo rzeczy już mieliśmy, ale jak ciocia napomknęła o pościeli to się tylko uśmiechnęłam - dostaliśmy od niej bardzo ładną pościel i wcale nie oczekiwałam kasy - wiedziałam że z serca nam kupiła i cieszyłam się że przyszli - zresztą potem dokupiłam jeszcze jeden komplet od tego producenta bo jakość super. Wierszyki fakt głupawe - ale faktem jest że moja koleżanka dostała na weselu 3 żelazka - a że mieszkali wcześniej razem to w domu mieli czwarte ![]() Więc w sumie to rodzina i znajomi powinni pomyśleć konstruktywnie że może lepiej jest dać kasę jak się nie wie co młodzi już mają . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Pomimo tego, że stosunek do wesel mam bardzo seksualny, nadal nie rozumiem, czym się różni kredyt na wesele od kredytu na... wakacje na Malcie. (może poza kwotą).
![]() No nie rozumiem, no. ![]() Jedni marzą o podróżach, inni o wielkiej bibie z gołębiami i toną żarcia. I mają z tego rezygnować, bo...? pomijając oczywiście historie typu zastaw się a postaw się.
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
LIsta rzeczy to dobry pomysl. Kazdy gosc moze spojrzec na to co chcialaby dostac mloda para, dopasowac do swojego budzetu , no i jest gwarancja ze przedmioty sie nie powtorza
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Nam też nie przeszło to przez myśl. Organizujemy wesele takie, na jakie nas stać. Nie ma mowy o talerzykach i zarobieniu na weselu lub częściowym zwróceniu się kosztów. Bardziej nam zależy na tym, aby ugościć nasze rodziny i przyjaciół, i aby goście nie musieli się martwić, czy 200zł wystarczy na pokrycie talerzyka ![]() I te wierszyki w zaproszeniach... Brrr! Aż coś w żołądku mi się gotować zaczyna na samą myśl. Tak na marginesie, ostatnio dostałam zaproszenie na ślub, zaznaczę, że mowa o ślubie angielskim, gdzie panna młoda zaznacza, że nie zaprasza osób towarzyszących z powodu wysokich kosztów. No to niech w ogóle wesela nie robi.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Czy sama ciesyłabyś sie z 4 mikrofalówek, czy wolałabyś jedną, do tego garnek i dwa komplety pościeli??
Czy fakt że zrobilismy listę?? z wieloma pozycjami w różnych cenach, tak że każdy kto chciał kupić prezent miał pewność że ofiaruje coś co nam sie przyda i będziemy z tego zadowoleni?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
MY nie robimy listy prezentów, z tego powodu, że zbieramy na samochód. I wolimy dostać coś w kopercie, nawet drobną kwotę, żeby móc oprócz własnych oszczędności coś jeszcze dorzucić ekstra i mieć fajniejsze autko.
Ale nie kalkulujemy kto ile przyniesie. Nawet jeśli będą osoby, które dadzą tylko symbolicznego kwiatka to nikomu niczego nie wypomnimy. prezenty ślubne to dodatek i nic, w porównaniu z możliwością świętowania ślubu z bliskimi i lubianymi osobami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Ja tam uwazam, ze lista prezentow jest dobrym pomyslem.
Nie chodzi o to, ze np robiac liste licze na niewiadomo co, tylko o to, ze jak ktos juz chce cos dac to niech 10 osob nie przynosi tego samego. Ludzie zazwyczaj kupuja rzeczy do domu i o ile 3 komplety poscieli nie sa problemem o tyle nie wiem gdzie trzymalabym 3 mikrofalowki, 5 zelazek i 5 czajnikow. Jak ktos daje mi prezent, to pewnie by chcial zebym go uzywala a majac kilka takich samych rzeczy musialabym je albo sprzedac albo rozdac po rodzinie i jaki by to mialo sens? A jak ktos nie chce nic dawac badz nie stac go na prezent, to nie ma przeciez problemu. Nie mowie, ze lista powinna byc puszczana od goscia do goscia i kazdy by musial co wybrac, tylko jedynie osoby chcace dac prezent powinny sie z nia zapoznac. I wilk bylby syty i owca cala. Ja tam bym wolala zeby ktos mi dal liste niz mialabym kupic zelazko czy mikrofale z mysla ze 5 innych osob da to samo i mlodzi nie beda mieli z tego pozytku. Poki co nie planuje wesela ale jak kiedys bede brala slub, to zastanowie sie nad lista prezentow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Idąc na wesele daję tyle, na ile mnie stać. Jeśli ktoś uważa, że to za mało to bardzo mi przykro.
W drugą stronę działa to tak samo - na moim przyjęciu weselnym bawiło się 20 najbliższych mi osób, od których nie oczekiwałam niczego poza byciem ze mną w tym dniu. Ja miałam wierszyk na zaproszeniu, ale nie chodziło o pieniądze tylko o karmę dla zwierząt, którą później zawieźliśmy do schroniska ![]() Poza tym niesamowicie wkurza mnie określenie "talerzyk" ![]() Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2012-12-14 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
dokładnie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.