Mój poród - mój wybór! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 11:14   #61
rousse
BAN stały

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Nie pomyslalas, ze pewnie dlatego, iz generalnie porodow SN jest wiecej niz CC? Jaka masz pewnosc, ze przy pomocy CC wszystkie dzieci rodzilyby sie zdrowe i dotlenione?
Pomyślałam i inni też pomyśleli. Po to CC jest Historycznie bylo do wyjmowania dzieci z trupa matki (nawiasem ciekawe czemu zmarła skoro była "przystosowana") teraz jest po to, żeby nie było niedotlenienia.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:16   #62
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Moja ciotka rodziła dzieci niemal w biegu. Przyszła do szpitala o własnych siłach, z rozwarciem jeszcze se po sklepach chodziła, gin ją opieprzył .
- wiesz, przez większość porodu też siedziałam, rozwiązywałam z mężem krzyżówki, czytałam, gadałam- ale to jednak trochę trwało, ale 15 min.???? Do dziś z szoku nie mogę wyjść, ze "niektóre tak mają".
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:17   #63
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- wiesz, przez większość porodu też siedziałam, rozwiązywałam z mężem krzyżówki, czytałam, gadałam- ale to jednak trochę trwało, ale 15 min.???? Do dziś z szoku nie mogę wyjść, ze "niektóre tak mają".
No dokładnie . Ciotka już po jakichś 15 minutach, w czasie których ból był podobno znikomy, cieszyła się pierwszym dzieckiem .

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:18   #64
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się ponoć 8 godzin przeciskałam To chyba z kolei przegięcie w drugą stronę...
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:19   #65
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Ja wiem. Nie płacą mi za korki, poszukaj sobie . Pierwszy wynik z google: http://www.wprost.pl/ar/59721/Dobrobyt-w-centymetrach/
Do rozmiarów miednicy musisz chyba kopnąć się do biblioteki lub poszukać artykułów i książek naukowch .
Nie no spoko, tylko to dotyczy ludzi doroslych a to ze dorosli sa teraz o te kilka cm wyzsi, nie oznacza, ze dzieci rodza sie dluzsze.

Ja bylam dluzsza od mojej corki a urodzilam sie 22 lata wczesniej niz ona. O dziwo dzieci moich znajomych przychodzace teraz na swiat mierza przecietnie od 50cm do 55cm. Nie bylo wsrod dzieci moich znajomych dziecka dluzszego niz 55cm. Wiem, ze rodza sie dzieci majace 60 cm ale nie sadze zeby to bylo czeste zjawisko.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:19   #66
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Nikola przyszła na świat 7 sierpnia 2009 roku. Ciąża przebiegała prawidłowo, mimo że jej mama Eliza jest chora na cukrzycę typu pierwszego. Wszystko zmieniło się tuż po porodzie. Nikola cierpi na płacz mózgowy, zwany także krzykiem mózgowym. To objaw poważnych zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego. Towarzyszą im inne objawy neurologiczne. Podczas ataku ciało dziecka w napięciu wygina się w różne strony, a dziewczynka bezustannie płacze. Ataku nie można złagodzić – trzeba go przeczekać. Z tego powodu dziecko nabawiło się już zwyrodnienia łopatki. Potrzebna jej rehabilitacja, aby jej stan się nie pogarszał. Babcia Nikoli, Agnieszka, która zajmuje się także chorą Elizą (mamą Nikoli), nie jest w stanie jeździć codziennie na zabiegi. Dlatego Nikola obecnie nie jest poddawana żadnej rehabilitacji. Rehabilitant mógłby przyjechać do nich, ale to kosztuje 80 złotych za godzinę. Zabiegi powinny odbywać się codziennie. Rodziny na to nie stać.

7 sierpnia 2009 roku, sala porodowa szpitala na Józefowie. Eliza, przyszła mama jest cukrzykiem, ale w chwili porodu poziom insuliny jest w normie. Mimo, że Eliza waży 53 kilogramy i ma wskazanie z kliniki w Warszawie na cesarskie ciecie.
- Lekarze w Radomiu nie godzą się na nie. Zaczyna się poród, na sali jest 6 lekarzy i 5 położnych. Wszyscy nerwowo biegają. Podczas porodu dziecko było wręcz wygniatane – mówi Eliza. - Potem miałam od tego popękane naczynka na brzuchu – dodaje.

Później na jaw wychodzi błąd w zapisie w karcie Elizy – lekarz źle wpisał imię pacjentki – zamiast Eliza widnieje Iza.

Po porodzie Eliza choruje na sepsę, nowo narodzona Nikola również. Teraz wszystkie choroby rozwiną się lawinowo...
emm to nie jedna taka historia - dzięki ktorej nie ufam lekarzom http://www.cozadzien.pl/wiadomosci/radom/8526.html
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:20   #67
_vixen_
Zakorzenienie

Ja mam mieszane uczucia.
Z jednej strony wybór sposobu porodu powinien być sprawą kobiety, a z drugiej - od czegoś są lekarze, którzy są, a przynajmniej powinni być, odpowiedzialni za jej życie i zdrowie, także za zdrowie dziecka.

Cc to nie jest żadna straszna operacja z groźnymi powiklaniami, chyba wszystkie holiłodzkie gwiazdy tak rodzą i żyją, a jak potem wyglądają

Ale moim zdaniem nie warto ze strachu rezygnować z naturalnego porodu, bo nic nie zastąpi tego uczucia, kiedy dziecko jest już wypchnięte, już nie boli i można mu spojrzeć w oczy i je wreszcie przytulić.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 11:21   #68
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ja się ponoć 8 godzin przeciskałam To chyba z kolei przegięcie w drugą stronę...
- e, tam przegięcie jak tak właśnie miałam 2 razy - i mimo wysiłku nie żałuję
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:22   #69
sine.ira
BAN stały

Cytat:
No i dlatego kiedyś poród był swoistą "selekcją naturalną"- wiele kobiet nie przeżywało albo porodu, albo połogu (patrz: nasza królowa Jadwiga, żona Jagiełly)- ba, często razem z matką umierało dziecko.
Ja tam w szoku byłam, jak po porodzie leżałam na sali niedaleko ogólnej porodówki, po wielogodzinnym porodzie; a obok kobiecie poród zajął .... 15 min. - wg mnie to była straaaaaszna niesprawiedliwość
No i po to właśnie jest postęp w medycynie żeby kobietom tego wszystkiego oszczędzić. M.in cesarskie cięcie bym do tego postępu włączyła.
Pewnie, że są kobiety stworzone do rodzenia Te, które poród znoszą względnie lekko. Jednak dla znakomitej większości jest to ogromne, długotrwałe cierpienie, czasem finalnie okupione też uszkodzeniem dziecka.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:26   #70
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz sama napisałaś o tym, że każda kobieta ma inaczej. Ty po cesarce byś się wiła w bólach, a inna kobieta czułaby się o niej rześka jak o poranku a bóle i zwijanie się spowodowałby poród naturalny. Dlatego jestem za wyborem, ale po konsultacji z lekarzem specjalistą.
Tylko, ze specjalista nie jest w stanie okreslic czy bedziesz sie po cesarce wila z bolu czy wrecz przeciwnie. Jedynie gdybys wczesniej miala wykonywany zabieg operacyjny, to moznaby bylo stwierdzic, ze dobrze sie czujesz po takich zabiegach.

Cytat:
Pomyślałam i inni też pomyśleli. Po to CC jest Historycznie bylo do wyjmowania dzieci z trupa matki (nawiasem ciekawe czemu zmarła skoro była "przystosowana") teraz jest po to, żeby nie było niedotlenienia.
Ojej dziekuje, ze mnie oswiecilas bo edukacje skonczylam na trzeciej klasie podstawowki i nie wiedzialam skad sie wzielo CC

Nawiasem mowiac kiedys kobiety czesto umieraly przy porodach bo nie byly nadzwrowane przez polozna czy lekarza. Ja bym bez pomocy lekarza tez nie urodzila. Po cos mamy taki zawod jak "poloznik".

Cytat:
8 godzin przy pierwszym dziecku, to normalny czas. Ja rodzilam 30 i to juz bylo przegiecie...
Stary 2012-12-14, 11:29   #71
rousse
BAN stały

Cytat:
Nie no spoko, tylko to dotyczy ludzi doroslych a to ze dorosli sa teraz o te kilka cm wyzsi, nie oznacza, ze dzieci rodza sie dluzsze.

Ja bylam dluzsza od mojej corki a urodzilam sie 22 lata wczesniej niz ona. O dziwo dzieci moich znajomych przychodzace teraz na swiat mierza przecietnie od 50cm do 55cm. Nie bylo wsrod dzieci moich znajomych dziecka dluzszego niz 55cm. Wiem, ze rodza sie dzieci majace 60 cm ale nie sadze zeby to bylo czeste zjawisko.
Bo Ci zanalazłam akurat o dorosłych. Dorosłe kobiety zwykle rodzą, no nie? I ze wzrostem łaczy sie że kości są dłuższe a miednice węższe. To juz musisz sobie doszukać lub wierzyć mi na słowo. I właśnie, tak, wysocy ludzie rodzą się statystycznie więksi , a nawet niezbyt wysocy i tak jako noworodki są dziś lepiej odżywieni i więksi. I proszę, nie mówię tu o 22 latach
Stary 2012-12-14, 11:30   #72
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, ze specjalista nie jest w stanie okreslic czy bedziesz sie po cesarce wila z bolu czy wrecz przeciwnie. Jedynie gdybys wczesniej miala wykonywany zabieg operacyjny, to moznaby bylo stwierdzic, ze dobrze sie czujesz po takich zabiegach.
Mi się wydaje, że nawet jak się nie miało nigdy operacji to po konsultacji z lekarzem każda kobieta jest w miarę dokładnie w stanie określić co dla niej będzie najlepsze.

[QUOTE}8 godzin przy pierwszym dziecku, to normalny czas. Ja rodzilam 30 i to juz bylo przegiecie...[/QUOTE]
Z każdym miesiącem coraz mocniej trzymam się swojego postanowienia, że nigdy w życiu nie mam zamiaru rodzić...
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:30   #73
rousse
BAN stały

Cytat:

Nawiasem mowiac kiedys kobiety czesto umieraly przy porodach bo nie byly nadzwrowane przez polozna czy lekarza. Ja bym bez pomocy lekarza tez nie urodzila. Po cos mamy taki zawod jak "poloznik".
..
Dziewczyno, zawód położnej jest stary jak świat.
No i nawet dziś położne i lekarze nie dają czasem rady przy sn, bo wszystkiego nie da się przewidziec, czemu w takim razie tyle porażeń mózgowych widzimy w tvn na dzieciach urodzonych kilak lat temu ? nie było wtedy położnych?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-14 o 11:34
Stary 2012-12-14, 11:31   #74
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Mi się wydaje, że nawet jak się nie miało nigdy operacji to po konsultacji z lekarzem każda kobieta jest w miarę dokładnie w stanie określić co dla niej będzie najlepsze.

[QUOTE}8 godzin przy pierwszym dziecku, to normalny czas. Ja rodzilam 30 i to juz bylo przegiecie...
Z każdym miesiącem coraz mocniej trzymam się swojego postanowienia, że nigdy w życiu nie mam zamiaru rodzić...[/QUOTE]

To jest nas dwie

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Wcześniej to były akuszerki

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2012-12-14, 11:34   #75
tynka88
Zadomowienie

ja tez nie jestem za tym,zeby kobiety same decydowały jak chca rodzic, bo wiadomo,ze pewnie 90 % przyszlych mam zdecydowaloby sie na cesarki.

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:35   #76
rousse
BAN stały

Cytat:
Wcześniej to były akuszerki
Jak zwał tak zwał
Stary 2012-12-14, 11:37   #77
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
ja tez nie jestem za tym,zeby kobiety same decydowały jak chca rodzic, bo wiadomo,ze pewnie 90 % przyszlych mam zdecydowaloby sie na cesarki.
to straszne

Stary 2012-12-14, 11:38   #78
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:

[QUOTE}8 godzin przy pierwszym dziecku, to normalny czas. Ja rodzilam 30 i to juz bylo przegiecie...
Z każdym miesiącem coraz mocniej trzymam się swojego postanowienia, że nigdy w życiu nie mam zamiaru rodzić...[/QUOTE]
Eee tam nie bylo tak zle po za zmeczeniem. Ze znieczuleniem spokojnie mozna wytrzymac kilka, czy nawet kilkanascie godzin skurczy.

I najgorsze jest to, ze kobiety w czasie porodu czesto panikuja (w tym ja) ale jak juz urodzilam stwierdzilam, ze moja panika w trakcie byla na wyrost.

I generalnie co do cesarki, to znam wiele dziewczyn, ktore nasluchaly sie o "porodowej rzezni" i ze strachu chcialy CC. Wiekszosc z nich rodzila dzieci SN w ekspresowym tempie. I nie zalowaly, ze rodzily naturalnie.

Cytat:
Sugerujesz, ze kiedys polozne byly tak samo wyszkolone jak w dzisiejszych czasach? Mialy tez pewnie dostep do "dzisiejszych" srodkow wspomagajacych porod? No z pewnoscia.
Stary 2012-12-14, 11:39   #79
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Nie widzę w tym nic złego, poza tym, że koszty dla szpitali by się piramidalnie zwiększyły A często ten wymuszany na siłę poród "drogami natury" kiedy są wskazania do cesarki, właśnie w tym jednym stalowym argumencie się zamyka - w pieniądzu.
Stary 2012-12-14, 11:39   #80
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Bo Ci zanalazłam akurat o dorosłych. Dorosłe kobiety zwykle rodzą, no nie? I ze wzrostem łaczy sie że kości są dłuższe a miednice węższe. To juz musisz sobie doszukać lub wierzyć mi na słowo. I właśnie, tak, wysocy ludzie rodzą się statystycznie więksi , a nawet niezbyt wysocy i tak jako noworodki są dziś lepiej odżywieni i więksi. I proszę, nie mówię tu o 22 latach
Skoro tak duzo zapamietalas ze szkoly o statystykach, to na pewno tez na biologii Pani tlumaczyla, ze miednica w trakcie ciazy sie rozszerza, aby glowka dziecka mogla przez nia przejsc. I mysle ze to nie ma znaczenia czy dziewczyna ma 180 czy 160, bo z kazda sie tak dzieje

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:41   #81
Fleur_D
Zakorzenienie

Mam kontakt ze "środowiskiem medycznym" i napiszę tylko tyle: nie znam żadnej lekarki lub też żony, córki czy synowej lekarza, która rodziła siłami natury. Chodzi mi oczywiście o obecne czasy. Wiadomo, że pewnie osoby są, nie chce też generalizować. Ale to o czymś świadczy. Zresztą nam na uczelni nigdy nie mówiono, że poród siłami natury jest lepszy i bezpieczniejszy dla matki i dziecka. A miałam zajęcia ze specjalistami w tej dziedzinie. Natomiast w mediach słyszę o tym często.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:44   #82
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
No i nawet dziś położne i lekarze nie dają czasem rady przy sn, bo wszystkiego nie da się przewidziec, czemu w takim razie tyle porażeń mózgowych widzimy w tvn na dzieciach urodzonych kilak lat temu ? nie było wtedy położnych?
Dlatego w sytuacjach kryzysowych robi sie cesarke, tylko czy uwazasz, ze przy cesarce da sie wszystko przewidziec?

Prawda jest taka, ze porod to sytuacja zagrozenia zycia i nie wazne czy rodzi sie SN czy CC. Kazda kobieta powinna sie z tym liczyc.

A gdyby matka natura chciala zeby dziecko wyskakiwalo przez brzuch, to pewnie tak by stworzyla kobiete, zeby bylo to mozliwe.

Cytat:
Wiekszosc z nich dlatego, ze nasluchala sie historii rodem z horroru.
Stary 2012-12-14, 11:44   #83
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Mam kontakt ze "środowiskiem medycznym" i napiszę tylko tyle: nie znam żadnej lekarki lub też żony, córki czy synowej lekarza, która rodziła siłami natury. Chodzi mi oczywiście o obecne czasy.
No dokładnie Ginekolog mój mi też tak powiedział. Jego żona obie ciąże przez cesarkę, partnerki kolegów po fachu - także. Nie chciałam tego argumentu wysuwać z obawy o posądzenie o tendencyjnośc. Ale skoro byłaś pierwsza, to się podczepie
Mówię, że chodzi o jedno - o KASĘ. Taki - naturalny - poród jest tańszy niż ten przez cc.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2012-12-14 o 11:46

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 11:44   #84
aszuelka
Zakorzenienie

No jak tak niektore z Was czytam to jak nic natura sie pomylila

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:46   #85
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
No ja cały czas tak twierdzę. Zresztą jest coś na rzeczy, bo kilka wieków wstecz o ciężarnej się mówiło, że jest jedną nogą w grobie. I często faktycznie była. Bardzo często nawet.
Stary 2012-12-14, 11:48   #86
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A zebyś wiedziała, natura nie przewidziała, że będę chciała mieć kolczyki, i dziurki musiała mi zrobić kosmetyczka. W sumie jakby natura chciała, żebyśmy nosiły kolczyki, to miałybyśmy odpowiednie dziury, ale natura lubi się mylić.

Stary 2012-12-14, 11:49   #87
201604181004
Konto usunięte

Też jestem za tym że coś nie poszło ;p
w krajach nisko rozwiniętych pod względem opieki medycznej...

A Pakistani mother holds her newborn baby. She is lucky to be alive. It is estimated that 30,000 women die every year in Pakistan from complications during pregnancy and delivery.

jak to jest natura to ja dziękuję ;p tak jakby każdego roku wymierało jedno miasto kobiet z okazji porodu.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:50   #88
sine.ira
BAN stały

Cytat:
A zebyś wiedziała, natura nie przewidziała, że będę chciała mieć kolczyki, i dziurki musiała mi zrobić kosmetyczka. W sumie jakby natura chciała, żebyśmy nosiły kolczyki, to miałybyśmy odpowiednie dziury, ale natura lubi się mylić.
Antykoncepcji też natura nie przewidziała, a za to piękne, miarowe, comiesięczne jajeczkowanie i hektolitry spermy produkowane przez ludzkich samców
Stary 2012-12-14, 11:50   #89
kwiatek101
Zadomowienie

Dziewczyny, ale jeśli chodzi o operacje plastyczne to nie do końca kobieta wybiera... Bo tak na prawdę ona idzie do kliniki z zamysłem powiekszenia piersi a to lekarz decyduje, czy jej stan się nadaje czy nie - chodzi mi o zdrowie. Nie każdy może poddać się operacji, a to specjalista kwalifikuje bądź nie. Dlatego też uważam, że tak powinno zostać przy porodzie, jak jest... niech lekarz decyduje czy kobieta może rodzić sn czy cc...
My nie mamy takiej wiedzy żeby wybierać sobie odpowiednią metodę. Poza tym nie chce sobie nawet wyobrażać, co by było gdyby to weszło w życie masakra jednym słowem, lekarze nie chcieliby odbierać porodów bo byłoby na pewno duzo problemów z kobietami, pozwami itd
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 11:51   #90
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Też jestem za tym że coś nie poszło ;p
w krajach nisko rozwiniętych pod względem opieki medycznej...

A Pakistani mother holds her newborn baby. She is lucky to be alive. It is estimated that 30,000 women die every year in Pakistan from complications during pregnancy and delivery.

jak to jest natura to ja dziękuję ;p tak jakby każdego roku wymierało jedno miasto kobiet z okazji porodu.
Natura jest rodzaju żeńskiego, a nie od dziś wiadomo, że jedna baba drugiej babie wsadzi do oka grabie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości