Mój poród - mój wybór! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 18:08   #271
magda170325
Wtajemniczenie

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Mi sciagali trzy razy i za kazdym razem podczas wyciagania nadrywala sie skora w miejscu szwow. Zostawaly bolace, krwawiace kropeczki w miejscach gdzie byly szwy.
A gmerali, bo zeby szew przeciac, to trzeba zlapac za ta odstajaca koncowke, mi sie kilka tak ulozylo, ze musieli szczypcami podwazac. Nie bylo to przyjemne.
Może po prostu za wcześnie Ci je zdejmowali..
magda170325 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:08   #272
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
Chyba w panstwowych szpitalach nie zrobia ci cesarki na życzenie. Za to w prywatnej klinice jak najbardziej ale to jest płatne oczywiscie - koszt to około 11 000 zł, przynajmniej tam gdzie ja patrzyłam.
moja znajoma rodzi w styczniu, zapłaciła za cc 2,5 tysiąca więc nie wiem skąd takie kwoty... w państwowym
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:09   #273
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda170325 Pokaż wiadomość
Może po prostu za wcześnie Ci je zdejmowali..
Też mi sie tak wydaje

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:11   #274
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Mi sciagali trzy razy i za kazdym razem podczas wyciagania nadrywala sie skora w miejscu szwow. Zostawaly bolace, krwawiace kropeczki w miejscach gdzie byly szwy.
A gmerali, bo zeby szew przeciac, to trzeba zlapac za ta odstajaca koncowke, mi sie kilka tak ulozylo, ze musieli szczypcami podwazac. Nie bylo to przyjemne.
No mi ściągali z 5 razy nigdy nie bolało, tym bardziej na brzuchu. Nie zostawały mi żadne bolące kropeczki, a gmeranie jest takie same jak przy łaskotaniu. Może po prostu ktoś źle ci ściągał ale żeby jako koronny argument przeciw cesarce podawać że ściąganie szwów jest bolesne, to to jest śmieszne
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:15   #275
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Przecież ściąganie szwów nie boli o.o

jednych boli innych nie
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:18   #276
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
No mi ściągali z 5 razy nigdy nie bolało, tym bardziej na brzuchu. Nie zostawały mi żadne bolące kropeczki, a gmeranie jest takie same jak przy łaskotaniu. Może po prostu ktoś źle ci ściągał ale żeby jako koronny argument przeciw cesarce podawać że ściąganie szwów jest bolesne, to to jest śmieszne
Chyba sie nie rozumiemy. To nie byl zaden koronny argument.
Mnie to nie obchodzi, ze ktos chce sie pociac na zyczenie. Ale od czego mamy prywatne kliniki? Robia bez problemu.
Dla mnie po prostu jest dziwne, ze ktos boi sie widoku strzykawki ale juz cewnik w kregoslupie, sciaganie szwow i inne atrakcje juz nie sa takie straszne.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:18   #277
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollastar Pokaż wiadomość
Zabrzmiało to niestety tak: ja stara, mądra, wszystkowiedząca, a młode dziewczyny to głupie kozy
Dlaczego: niestety? I tylko nie stara, tylko nie stara

Naprawdę, napinanie się w tym temacie nic nie da, to jest mrzonka i musielibyście dodrukować forsy i to sporo, żeby ktoś sie na to zgodził.

A każdy poród boli, jednych mniej innych więcej, zgadzam się (tylko nie pamietam czy z madaną czy z Cavą) że to niesprawiedliwe, że jednych mniej innych bardziej. (O własnie, kto podpisze petycję, żeby wszytskich równo bolało? Podejrzewam, ze ma taką samą szansę realizacji jak cc na żądanie i bez płacenia.)
Tyle tylko, że jednych boli ewnetualnie w trakcie porodu (tych co rodzą sn) a innych ewentualnie po porodzie (cc) i taka mi to wielka róznica.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2012-12-14 o 18:25
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:23   #278
Hultaj
BAN stały

A co do tego, że się ''wypowiadają nieródki, ha ha ha'', bo tak Cię to boli - no wybacz, w każdej chwili taka kobieta może zajść i rodzić i wtedy problem będzie jej dotyczył, ale może to trudne do zrozumienia więc się zbytnio nie czepiam.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-12-14 o 18:59
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:24   #279
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Dlaczego: niestety? I tylko nie stara, tylko nie stara

Naprawdę, napinanie się w tym temacie nic nie da, to jest mrzonka i musielibyście dodrukować forsy i to sporo, żeby ktoś sie na to zgodził.

A każdy poród boli, jednych mniej innych więcej, zgadzam się (tylko nie pamietam czy z madaną czy z Cavą) że to niesprawiedliwe, że jednych mniej innych bardziej. (O własnie, kto podpisze petycję, żeby wszytskich równo bolało? Podejrzewam, ze ma taką samą szansę realizacji jak cc na żądanie i bez płacenia.)
Tyle tylko, że jednych boli ewnetualnie w trakcie porodu (tych co rodzą sn) a innych ewentualnie po porodzie (cc) i taka mi to wielka róznica.
- ze mną się zgadzasz, ze mną i bardzo podoba mi się to, że tak realnie, a prawdziwie to pokazałaś, że ułudą jest, że cc = bezbolesność doznań; więc i te dziewczyny , które "nie dadzą rady/mdleją/słabo im/nie wyobrażają sobie/nie dadzą rady"- skazane są na mniejsze lub większe dolegliwości.
I tak: serio piszę jedno: jak cholera zazdrościłam kobiecie, dla której poród sn to było 15 minut roboty, potem wstała i sobie spokojnie żyła , zazdrościłam jej jak cholera
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:27   #280
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Chyba sie nie rozumiemy. To nie byl zaden koronny argument.
Mnie to nie obchodzi, ze ktos chce sie pociac na zyczenie. Ale od czego mamy prywatne kliniki? Robia bez problemu.
Dla mnie po prostu jest dziwne, ze ktos boi sie widoku strzykawki ale juz cewnik w kregoslupie, sciaganie szwow i inne atrakcje juz nie sa takie straszne.
No ale strzykawka czy wbijanie czegoś w plecy (np znieczulenia) to bez różnicy czy SN czy CC, a ściąganie szwów to najmniej straszna atrakcja, przecież przy SN też bardzo często się zakłada szwy na krocze. A ja osobiście wolę szwy na brzuchu niż w okolicach intymnych, co kto lubi

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Napisane przez madana
I tak: serio piszę jedno: jak cholera zazdrościłam kobiecie, dla której poród sn to było 15 minut roboty, potem wstała i sobie spokojnie żyła , zazdrościłam jej jak cholera
True story jakbym miała na szali - po lewej poród SN z gwarancją że będzie szybki a po prawej CC, to biorę to po lewej bez wahania ale istnieje u mnie szansa że po prostu się zamęczę. Bo przy tym pierwszym czas dochodzenia do siebie jest zdecydowanie szybszy, ale jak słucham o porodach w mojej rodzinie - 30 godzin, to ja wolę cesarkę - pół godziny i po sprawie a potem 24 godziny zostają ci na powolne dochodzenie do siebie, a nawet 5,5 na patrzenie w sufit podczas gdy niektórzy się wykręcają siłami natury....
Stary 2012-12-14, 18:28   #281
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- ze mną się zgadzasz, ze mną i bardzo podoba mi się to, że tak realnie, a prawdziwie to pokazałaś, że ułudą jest, że cc = bezbolesność doznań; więc i te dziewczyny , które "nie dadzą rady/mdleją/słabo im/nie wyobrażają sobie/nie dadzą rady"- skazane są na mniejsze lub większe dolegliwości.
No to tak jak moja siostra, dwa porody, dwa razy jej dzieci z wodami płodowymi wypłynęły i tyle tego było, 3 bóle parte i do domu. A ja męczarnia. I też zazdrościłam, a jakże.

Jak kto ma szczeście to go poród nie bedzie bolał czy to sn czy cc. A jak nie to się nacierpi w trakcie lub po porodzie i już.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:28   #282
201604181004
Konto usunięte

ps jakby ktoś chciał mnie oświecić argumentem że miejsca intymne są dobrze ukrwione szybko się zrastają i w ogóle jest super, to dziękuję, jestem świadoma anatomii kobiety ale nadal mnie to nie przekonuje
Stary 2012-12-14, 18:32   #283
Silence_
Zakorzenienie

drabineczka, zgadzam się z Tobą

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 18:40   #284
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
moja znajoma rodzi w styczniu, zapłaciła za cc 2,5 tysiąca więc nie wiem skąd takie kwoty... w państwowym
Stąd: www.damian.pl/
Nie chce mi sie szukac aktualnego cennika, ale w wakacje na 15-lecie oddzialu połozniczego było 15% zniżki i poród przez cesarskie cięcie kosztował 9550 zł, zatem normalnie bedzie około 11 000 zł:
http://www.damian.pl/FileOpenCache/1...1-08-2012r.pdf

Więc stąd takie kwoty

Dlatego mowiłam, ze nie wiem jak w innych miejscach, po najpierw sprawdzalam opinie, a dopiero potem sprawdzałam ceny w wybranych klinikach.

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)

Edytowane przez pin3ska
Czas edycji: 2012-12-14 o 18:46
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:06   #285
Stookrotka
Raczkowanie

Nie czytałam wszystkiego bo dużo napisałyście
Ale jestem przeciwna CC na życzenie.
Warto walczyć o swoje prawa, prawo do tego żeby rodzić w pozycjach wertykalnych, żeby dostać znieczulenie. Cięcie cesarskie to nie jest hop siup zabieg tylko operacja. CC niesie za sobą 10x częściej powikłania niż poród DSN.
Poród CC jest również gorszy dla dziecka niż fizjologiczny.

Oczywiście nie mowie tu o patologiach bądź wtedy gdy są wskazania do CC, czasami wskazaniem może i być paniczny strach przed porodem. Ale na życzenie? Nie.
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:08   #286
lidgad
Raczkowanie

ja podpiszę bo uważam że każdy powinien mieć wybór poprzedzony konsultacjami z lekarzem i położną
osobiście jestem za cc i wcale nie uważam jej za operację tylko za zabieg
i jak to ktoś wyżej napisał : lepsze szwy na brzuchu niż kroczu
lidgad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:18   #287
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie podpiszę.
Mam 2 dzieci.

O wyborze tego, czy potrzebujemy operacji czy nie - powinien decydowac wykwalifikowany lekarz. I tyle. CC - to operacja, jak trzeba i są wskazania, to świetnie że jest taki sposób, ale żeby pacjent sam wybierał czy lekarz ma go kroć czy nie- to NIE!.
Niby tak, ale myślę, że chociażby Państwo Bonkowie oddaliby wiele, żeby móc wybrać cc i mieć zdrowe dziecko, nawet gdyby co druga Wizażanka miała nazwać Panią Bonk "paniusią, która boi się bólu".
Lekarze zwolnieni, sprawa w prokuraturze, tylko zdrowia dziecku nikt nie wróci.

Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to nie jest jednostkowa sytuacja, a lekarze do ostatniej chwili zwlekają z decyzją o cc, nawet gdy są wskazania, bo NFZ musiałby więcej wydać.
Stary 2012-12-14, 19:22   #288
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba w panstwowych szpitalach nie zrobia ci cesarki na życzenie. Za to w prywatnej klinice jak najbardziej ale to jest płatne oczywiscie - koszt to około 11 000 zł, przynajmniej tam gdzie ja patrzyłam.
O to mnie pocieszyłaś To albo trzeba zbierać kasę albo wyjeżdżać za granicę

Cytat:
Eee no to trochę to tak nie wyglada
Nie wiem, dlatego pytałam doświadczone w temacie Kobiety

Cytat:
To jakaś paranoja, być ubezpieczonym i jeszcze płacić za zabieg...

Strach tutaj mieszkać, naprawdę....
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:36   #289
lidgad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Niby tak, ale myślę, że chociażby Państwo Bonkowie oddaliby wiele, żeby móc wybrać cc i mieć zdrowe dziecko, nawet gdyby co druga Wizażanka miała nazwać Panią Bonk "paniusią, która boi się bólu".
Lekarze zwolnieni, sprawa w prokuraturze, tylko zdrowia dziecku nikt nie wróci.

Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to nie jest jednostkowa sytuacja, a lekarze do ostatniej chwili zwlekają z decyzją o cc, nawet gdy są wskazania, bo NFZ musiałby więcej wydać.
dokładnie, gdyby mogli wybrać mieliby teraz zdrowe dziecko!!!
a Basia już rodziła naturalnie więc niby jaka z niej "paniusia co boi się bólu"
lidgad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:43   #290
memsahib
Raczkowanie

Cytat:
Stąd: www.damian.pl/
Nie chce mi sie szukac aktualnego cennika, ale w sierpniu na 15-lecie oddzialu połozniczego było 15% zniżki i poród przez cesarskie cięcie kosztował 9550 zł, zatem normalnie bedzie około 11 000 zł:
http://www.damian.pl/FileOpenCache/1...1-08-2012r.pdf

Więc stąd takie kwoty

Dlatego mowiłam, ze nie wiem jak w innych miejscach, po najpierw sprawdzalam opinie, a dopiero potem sprawdzałam ceny w wybranych klinikach.
W Warszawie prywatny poród to koszt ok. 10 tys zł, ale każda złotówka jest tego warta. Komfort, bezpieczeństwo, należyta opieka. Nie ma, że znieczulenie płatne o ile będzie anestezjolog, a położna jeżeli nie będzie miała dyżuru. Przychodzisz i jest tak jak chcesz. Poród fizjologiczny o ile wszystko jest w porządku, proszę bardzo, z każdym możliwym udogodnieniem. Cesarka też, nawet chętniej bo nie ma wielkiej niewiadomej jak przy SN. Po porodzie chce się odpocząć, nie ma sprawy pielęgniarki zajmą się dzieckiem. Nikt nie poczęstuje Cię tekstem- urodziłaś, to sobie radź, przecież ma pani pokarm, ja nie mam czasu, a kto pani w domu pomoże? Nie znam żadnego przypadku komplikacji lub niezadowolenia ze szpitala. Mowa o Medicover, ale Damian i Iatros podobno też są w porządku.
memsahib jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 19:44   #291
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Że tak się wtrącę, z tego co kojarzę to pani Bonk miała wskazania do cc. Lekarz prowadzący ją przygotowywał do tego...
Tak więc chyba porównywanie pani Bonk do kobiet decydujących się na cc "bo mają taki kaprys" jest nietrafione.
Stary 2012-12-14, 19:47   #292
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Że tak się wtrącę, z tego co kojarzę to pani Bonk miała wskazania do cc. Lekarz prowadzący ją przygotowywał do tego...
Tak więc chyba porównywanie pani Bonk do kobiet decydujących się na cc "bo mają taki kaprys" jest nietrafione.
- właśnie to miałam napisać w tym przypadku kobieta miała w karcie , że powinno być cc- winą lekarza była inna decyzja; przykład nietrafiony, bo nikt tutaj nie pisał czegokolwiek przeciw cc, gdy są konkretne wskazania zdrowotne.
Zwracamy raczej na przykład naiwności, że cc stanie się powszechnie stosowane w całej publicznej służbie zdrowia, bo "chce tego kobieta"- nie będzie tak nigdy.
Stary 2012-12-14, 19:58   #293
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
- właśnie to miałam napisać w tym przypadku kobieta miała w karcie , że powinno być cc- winą lekarza była inna decyzja; przykład nietrafiony, bo nikt tutaj nie pisał czegokolwiek przeciw cc, gdy są konkretne wskazania zdrowotne.
Zwracamy raczej na przykład naiwności, że cc stanie się powszechnie stosowane w całej publicznej służbie zdrowia, bo "chce tego kobieta"- nie będzie tak nigdy.
A szkoda, moja koleżanka rok temu chciała cc bo jej dziecko umarło w brzuchu. Nie zgodzili się. Rodziła je kilka godzin.
Także jak widać nie wszędzie jest tak jak niektóre tu piszą - jest wsakazanie jest cc.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:00   #294
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Ok ale jak w takim razie "ufać lekarzowi, który jest przecież mądrzejszy niż kobieta"? Lekarze tak dają dupy, że ja im zwyczajnie nie ufam. Ma taki pogląd "musi boleć" i znieczulenia nie da. Ma taki filozofię "cc to wymysł" i cc nie zrobi nawet jak trzeba.
No więc jak ja do cholery mam ufać tym konowałom?!
Sorry, że się unoszę ale to jest dla mnie drugi najważniejszy argument za tym, żeby się jednak nie rozmnażać. Pierwszy najważniejszy jest mój prywatny i nic nie wniesie do dyskusji więc go pominę ale od razu napiszę, że nie jest to strach przed bólem czy czymś w tym stylu.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:01   #295
madana
Zakorzenienie

Cytat:
A szkoda, moja koleżanka rok temu chciała cc bo jej dziecko umarło w brzuchu. Nie zgodzili się. Rodziła je kilka godzin.
Także jak widać nie wszędzie jest tak jak niektóre tu piszą - jest wsakazanie jest cc.
- ale to także będzie winą lekarzy; co dalej nie zmienia faktu, że oczekiwanie, że będzie to "na żądanie" dla każdej- jest nierealne, właśnie ze względów finansowych. Na ten aspekt zwracam uwagę.
Te moje koleżanki, które miały cc,a miały wskazanie i tak było w karcie napisane- wszystkie miały, nie trafiły (na szczęście!) na konowała, który uważał "niech się męczy sn".
Stary 2012-12-14, 20:06   #296
Stookrotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ok ale jak w takim razie "ufać lekarzowi, który jest przecież mądrzejszy niż kobieta"? Lekarze tak dają dupy, że ja im zwyczajnie nie ufam. Ma taki pogląd "musi boleć" i znieczulenia nie da. Ma taki filozofię "cc to wymysł" i cc nie zrobi nawet jak trzeba.
Nie słyszałam o czymś takim, ale jeżeli masz takiego lekarza... to zmień? Jeden lekarz na cały szpital/miasto?
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:12   #297
Unex
bez kija nie podchodz

Ależ tu dyskusja się rozwinęla

a ja jestem za cc i niech mnie ktoś nazwie wygodną, ale jakbym miała rodzić dzieci to tylko przez cc
Wystarczająco się nasłuchałam o pękaniach, nacinaniach a potem zszywaniu na żywca

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:13   #298
aszuelka
Zakorzenienie

A gdzie niby szyja bez znieczulenia?

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:14   #299
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
- e, tam przegięcie jak tak właśnie miałam 2 razy - i mimo wysiłku nie żałuję
Ty nie żałujesz, bo chciałas dzidziusia ale np kobieta która rodzi tylko by oddać i tym podobne zapewne nie chce się męczyć 8 godzin tylko po to by dziecko urodzic naturalnie

Btw, moja znajoma, mloda kobieta, niedoswiadczona, niedouczona trafila na lekarza konowala ( chodzila prywatnie! ) lekarz trzepał na niej kapuchę a nawet nie powiedział jej o konflikcie krwi
nie chciał dać skierowania na cc pomimo, ze ma uszkodzone biodro i nie dałaby rady sn
Wiec nie każdy lekarz, to specialista, na ktorych się wszyscy tak powolują i oddają swoje zdrowie/zycie.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2012-12-14 o 20:16
Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:18   #300
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Nie chodziło mi o porównanie, tylko odnosiłam się do wypowiedz Cavy, że to LEKARZ POWINIEN DECYDOWAĆ.
W przypadku Pani Bonk pomimo wskazań do cc, LEKARZ zadecydował inaczej.

Więc możesz mieć wskazania, możesz umierać kilkanaście godzin z bólu, a i tak może się okazać, że każą Ci rodzić sn, bo szkoda NFZ naciągać.

Tekst o "paniusi, która boi się bólu" był ironiczny, strasznie mnie wkurzyło, jak któraś Wizażanka skwitowała tak zwolenniczki cc na pierwszej stronie wątku.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości