Mój poród - mój wybór! - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 20:23   #301
201604190949
Konto usunięte

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez Stookrotka Pokaż wiadomość
Nie słyszałam o czymś takim, ale jeżeli masz takiego lekarza... to zmień? Jeden lekarz na cały szpital/miasto?
A skąd ja mam wiedzieć czy lekarz ma taki pogląd? Powie "wszystko jest ok, może pani rodzić sn, jest za☠☠☠iście" i powie tak ignorując wskazania do cc jakie u mnie widzi. Bo ma takie widzi mi się.
Albo rodzę, boli jak cholera, proszę o znieczulenie i słyszę, że nie. W trakcie. Co mam zrobić? Wstać, ubrać się i wyjść? Przywalić mu? Sięgnąć po torebkę i wręczyć łapówkę?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:27   #302
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Schizophrenic Pokaż wiadomość
Jeśli jesteś za tym abyśmy to my, kobiety mogły decydować o tym jaką drogą na świat przyjdzie NASZE dziecko odwiedź poniższą stronę i podpisz petycję, razem zdziałamy wiele!

http://www.activism.com/pl_PL/petycj...oj-wybor/41267
Witam, zadne petycje niczego nie zmienią w naszej służbie zdrowia. Kobieta, która się męczy do utraty przytomności dopiero jest brana na cesarkę. Takie zakichane reformy mamy niestety. Nie ma problemu, ja sie podpisuję pod petycją. Sama rodziłam poprzez cesarskie cięcie, ale z powodów zdrowotnych, ciąże przeszłam dobrze. Wiem, jednak jak kobiety cierpią i jak są traktowane przez lekarzy i położnych. Wiele porodów podchodzi pod paragraf. Ale cóż takie już uroki naszej służby zdrowia.
Stary 2012-12-14, 20:27   #303
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A skąd ja mam wiedzieć czy lekarz ma taki pogląd? Powie "wszystko jest ok, może pani rodzić sn, jest za☠☠☠iście" i powie tak ignorując wskazania do cc jakie u mnie widzi. Bo ma takie widzi mi się.
Albo rodzę, boli jak cholera, proszę o znieczulenie i słyszę, że nie. W trakcie. Co mam zrobić? Wstać, ubrać się i wyjść? Przywalić mu? Sięgnąć po torebkę i wręczyć łapówkę?
Zgadzam się w całej rozciągłości.
Stary 2012-12-14, 20:30   #304
imersja
BAN stały

podpisałam
co prawda nie planuje mieć w ogóle dzieci ale jestem jak najbardziej za
imersja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:32   #305
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
Ależ tu dyskusja się rozwinęla
Ja to sobie czytam temat w celach rozrywkowych(choć oczywiście swój jakiś pogląd mam ), ale zaciekawiło mnie jedno. Niektórzy piszą, że są za tylko, jeżeli jest wskazanie do operacji. Czy można wcześniej stwierdzić, że poród siłami natury spowoduje głebokie załamanie nerwowe, depresje czy jakieś inne negatywne zmiany w psychice i czy to jest własnie wskazanie za cesarką?
Pytam ze zwykłej ciekawości, możliwe, że nie mam odpowiedniej wiedzy na ten temat i nie powinnam się wypowiadać , więc uprzedzam od razu, jeżeli coś co napisałam jest absurdalne i ktoś chciałby mnie brutalnie skrytykować za wypisywanie głupot
Bo w dyskusji przewijają się tylko opinie o "fizyczności" porodu. A jeżeli dla kogoś sam ból fizyczny to pikuś( i wtedy argument o "paniusi, co sie boi bólu odpada), ale wie, że ta sytuacja może wywołać traume, która będzie wpływala na poźniejsze funkcjonowanie? Co o tym myślicie, może tak być?

Edytowane przez gosia_9508
Czas edycji: 2012-12-14 o 21:02
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:36   #306
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Zgadzam się w całej rozciągłości.
Ja się zgadzam z Twoim postem na poprzedniej stronie na dole
Bo widzę, że chodzi nam dokładnie o to samo.

I jeszcze jeden aspekt.
Jak lekarz kładzie kobietę w pozycji przewróconego żółwia i nie daje jej chodzić, kucać, klękać, turlać się na piłce i wejść do basenu to jest bucefał. Bo kobieta wie co najlepsze. I wtedy lekarze to idioci, którzy chcą żeby im było wygodnie.
Ale jak lekarz nie chce kobiety rozciąć (bo mu wygodnie jak położna odwali robotę na spółkę z kobietą) to już jest specjalista i trzeba słuchać.
No wtf ja się pytam?
Stary 2012-12-14, 20:36   #307
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Masz sporo racji.

Przed drugim cc poszłam do szpitala umówić się na termin do cięcia, "obsługiwał" mnie sam ordynator. Na karcie miałam napisane przez lekarza prowadzącego "wskazania do cc - stan po pierwszym cc", czułam że je ignoruje, mnie uważa za panienkę co na łatwiznę idzie a mojego prowadzącego za kawał przekupnego barana. Strasznie mu się to "wskazanie nie podobało", dopiero jak na usg zobaczył że poprzednia blizna mi się rozlazła i że jest spore ryzyko przedwczesnego porodu gdzie dziecko może wyjść przez... cewkę moczową to już słowem nie mruknął, zapisał ładnie termin i po sprawie.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:40   #308
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Ależ może tak być. Zwyczajnie, znieczulenie podaje się przy rozwariu 4-7cm, jeśli kobieta wcześniej nie powie, że chce (na poączku porodu choćby - że prosi w odpowiedniej chwili o znieczulenie) to nie dostanie.

No ale tak to jest jak się nie ma wiedzy
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:42   #309
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Elegantka, do porodu z torebka będzie szła

Masz rację, kobieta w takiej sytuacji nie może zrobić nic, dosłownie nic. Jest zdana na łaskę i nie łaskę szpitala. I tutaj zaczyna się problem polskiej służby zdrowia BRAK ZAUFANIA.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:43   #310
201604190949
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38139520]Ależ może tak być. Zwyczajnie, znieczulenie podaje się przy rozwariu 4-7cm, jeśli kobieta wcześniej nie powie, że chce (na poączku porodu choćby - że prosi w odpowiedniej chwili o znieczulenie) to nie dostanie.

No ale tak to jest jak się nie ma wiedzy [/QUOTE]

...
Ale on już na początku może powiedzieć, że nie. Albo pokiwać głową a w odpowiednim momencie zlać kobietę ciepłym moczem.
Stary 2012-12-14, 20:44   #311
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No ale strzykawka czy wbijanie czegoś w plecy (np znieczulenia) to bez różnicy czy SN czy CC, a ściąganie szwów to najmniej straszna atrakcja, przecież przy SN też bardzo często się zakłada szwy na krocze. A ja osobiście wolę szwy na brzuchu niż w okolicach intymnych, co kto lubi
Jesli rodzisz SN, to czasem wystarczy sam gaz, znam wiele osob, ktorym tylko to wystarczylo bo jeden bol porodowy drugiemu nie rowny. Przy CC musisz miec normalne znieczulenie.

Ja mialam na kroczu szwy rozpuszczalne, nikt mi tam nie grzebal pozniej.
Mozna sie dowiedziec w szpitalu jakie szwy zakladaja. Na brzuchu rozpuszczalnych z tego, co wiem, stosowac nie mozna.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No to tak jak moja siostra, dwa porody, dwa razy jej dzieci z wodami płodowymi wypłynęły i tyle tego było, 3 bóle parte i do domu. A ja męczarnia. I też zazdrościłam, a jakże.

Jak kto ma szczeście to go poród nie bedzie bolał czy to sn czy cc. A jak nie to się nacierpi w trakcie lub po porodzie i już.
Moja ciotka urodzila 6 dzieci. I za kazdym razem "ledwo zdazyla podniesc nogi i dziecko wyskakiwalo", czyli 3-4 parte i koniec.

Cytat:
Niby tak, ale myślę, że chociażby Państwo Bonkowie oddaliby wiele, żeby móc wybrać cc i mieć zdrowe dziecko, nawet gdyby co druga Wizażanka miała nazwać Panią Bonk "paniusią, która boi się bólu".
Lekarze zwolnieni, sprawa w prokuraturze, tylko zdrowia dziecku nikt nie wróci.

Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to nie jest jednostkowa sytuacja, a lekarze do ostatniej chwili zwlekają z decyzją o cc, nawet gdy są wskazania, bo NFZ musiałby więcej wydać.
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Że tak się wtrącę, z tego co kojarzę to pani Bonk miała wskazania do cc. Lekarz prowadzący ją przygotowywał do tego...
Tak więc chyba porównywanie pani Bonk do kobiet decydujących się na cc "bo mają taki kaprys" jest nietrafione.
Zgadzam sie z elvegirl. To byl blad lekarza.

Cytat:
Napisane przez Unex Pokaż wiadomość
Ależ tu dyskusja się rozwinęla

a ja jestem za cc i niech mnie ktoś nazwie wygodną, ale jakbym miała rodzić dzieci to tylko przez cc
Wystarczająco się nasłuchałam o pękaniach, nacinaniach a potem zszywaniu na żywca
Ja nigdy nie slyszalam o zszywaniu na zywca.

Szczerze powiedziawszy niektore historie o porodach opowiadane przez znajome sa mocno przekoloryzowane. Powiedzialabym nawet, ze od lat panuje jakas moda na udowadnianie sobie, ktora miala gorszy porod.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:48   #312
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Elegantka, do porodu z torebka będzie szła

Masz rację, kobieta w takiej sytuacji nie może zrobić nic, dosłownie nic. Jest zdana na łaskę i nie łaskę szpitala. I tutaj zaczyna się problem polskiej służby zdrowia BRAK ZAUFANIA.
I nie zawsze kompetentni lekarze.

Mnie przeraża właśnie ta bezsilność, więc ja siebie rodzącej nie widzę.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
...
Ale on już na początku może powiedzieć, że nie. Albo pokiwać głową a w odpowiednim momencie zlać kobietę ciepłym moczem.
Albo akurat nie ma anestezjologa.
Moja koleżanka tak miała.

I przepraszam, że się tak przykładem Państwa Bonków posługuję, ale zarówno on, jak i ona wielokrotnie mówili, że są wskazania do cc. A co zrobili lekarze? Nic. Kazali rodzić sn.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2012-12-14 o 20:51 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 20:58   #313
Stookrotka
Raczkowanie

Pierwszy raz słyszę o zszywaniu bez znieczulenia.
A ile z was było na porodówce i zainteresowało się szpitalem przed porodem? Trudno iść i pogadać z położnymi/lekarzami/znajomymi/poszukać info o danym szpitalu?
Jasne, zawsze znajdzie się jakiś konował, ale ja znam wielu fajnych lekarzy. Baaaaa każdy anestezjolog jakiego znam chętnie dawał znieczulenie i był bardzo miły.
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:01   #314
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz słyszę o zszywaniu bez znieczulenia.
A ile z was było na porodówce i zainteresowało się szpitalem przed porodem? Trudno iść i pogadać z położnymi/lekarzami/znajomymi/poszukać info o danym szpitalu?
Jasne, zawsze znajdzie się jakiś konował, ale ja znam wielu fajnych lekarzy. Baaaaa każdy anestezjolog jakiego znam chętnie dawał znieczulenie i był bardzo miły.
To, że Tobie się taki trafiał nie znaczy, że wszędzie tacy są.

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:02   #315
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość

Ja nigdy nie slyszalam o zszywaniu na zywca.

Szczerze powiedziawszy niektore historie o porodach opowiadane przez znajome sa mocno przekoloryzowane. Powiedzialabym nawet, ze od lat panuje jakas moda na udowadnianie sobie, ktora miala gorszy porod.
Moja mama byla zszywana na zywca, rodzac piątek dziecko, 3 lata temu wiec to nie jest wyssane z palca.
Lekarz stwierdził, ze to tylko kilka szwów więc 'się nie oplaca'
tak samo jak jedna wizazanka miała w tym samym miescie ( rodzila we wrzesniu).

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:04   #316
Stookrotka
Raczkowanie

I na odwrót, to że komuś trafił się zly nie znaczy że wszędzie tacy są, nie?
Jak ktoś jest konowałem to nim jest, i przy CC też coś zje.bie, ot, rozetnie jelito i uzna ze to powikłanie a nie przyzna się do błędu
Stary 2012-12-14, 21:09   #317
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Raczej nie będę obiektywna. W mojej najbliższej rodzinie nie było lekkich porodów. Moja kuzynka ostatnio opłaciła sobie dwie cesarki i zupełnie jej się nie dziwię.

Dla mnie porób był kwestią, która mnie skutecznie odwiodła od chęci posiadania dzieci (oczywiście nie tylko sam poród, ale znacznie się do tej decyzji przyczynił)

Pierwszy z brzegu przykład: moja Mama. Rodziła w zadupiaszczym szpitaliku, w dzień, kiedy akurat jej lekarz był na urlopie i nie było komu się nią odpowiednio zająć. Dziecko 61 cm, czyli dość spore, było dosłownie wyciskane z brzucha przez jakiegoś innego lekarza (Mama mówiąc o nim nie używa zbyt miłych słów). Gość się zorientował że powinna być cesarka, kiedy już było na nią za późno. W międzyczasie moja rodzicielka usłyszała rozmowę położnej i lekarza, że z tego 'juz raczej nic nie będzie', położna się nawet popłakała. Mama do tej pory wspomina to jak najgorszą traumę, traciła przytomność, bito ją po twarzy, mało obie nie zeszłyśmy z tego świata.

Ot i jestem jedynaczką urodzoną ze złamanym obojczykiem. A żeby było śmieszniej tuż po porodzie 'wyślizgnęłam się' położnej z rąk. Cud ze jeszcze dycham

Jak już mówiłam obiektywna nie jestem, ale jeśli kiedyś, nie daj Boże wpadnę, to nawet przez myśl mi nie przejdzie, aby urodzić naturalnie. I mówię to z perspektywy osoby, która panicznie boi się tego tematu.

Wkurza mnie nagonka, która sie tu w pewnych wypowiedziach ujawnia. Bo 'się boją bólu' to sobie 'wymyślają'. Bo takie wygodne i rozwydrzone. Może odrobinę więcej empatii? Nie każdy jest tak odważny. Są kobiety, które rodzą w miarę lekko, dla innych to naprawdę rzeźnia, dlatego nie oceniajmy.

Edytowane przez GhostInTheFog
Czas edycji: 2012-12-14 o 21:10
GhostInTheFog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:13   #318
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amitri Pokaż wiadomość
A czy któraś orientuje się co w takim przypadku: mam bardzo słaby wzrok (praktycznie bez szkieł widzę już tylko zlewające się kolory) + wadę zwyrodnieniową na lewym oku, która w każdym momencie może spowodować odklejenie się siatkówki (opinia okulisty). Nieraz czytałam czy słyszałam, że w takim wypadku tylko cc, gdyż wysiłek fizyczny może spowodować utratę wzroku. Ale są też opinie odmienne, niektórzy lekarze twierdzą, że to nie ma znaczenia. I co zrobić jeżeli lekarz się uprze na sn, mimo przeczytania potrzebnej dokumentacji? Jak wyegzekwować swoje prawo, którego de facto nie mam?
Nie umiem porównać Twojej wady do mojej, ale może napiszę, że tez na obu siatkówkach mam zmiany zwyrodnienieniowe i w obu ciążach miałam laserowane przedarcia siatkówki (za każdym razem świeże). Oba porody odbyłam sn, zresztą tak chciałam, a okulista nie widział przeciwwskazań.
Podobno w UK w ogóle nie ogląda się kobietom dna oka, uznając ryzyko odklejenia za minimalne (zasłyszane od okulisty)

oolong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:17   #319
chwast
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38139520]Ależ może tak być. Zwyczajnie, znieczulenie podaje się przy rozwariu 4-7cm, jeśli kobieta wcześniej nie powie, że chce (na poączku porodu choćby - że prosi w odpowiedniej chwili o znieczulenie) to nie dostanie.

No ale tak to jest jak się nie ma wiedzy [/QUOTE]

no jasne, można mieć suchą wiedzę ale nie przewidzi się wszystkiego. Moja kuzynka trafiła z rozwarciem 4cm i od razu poprosiła o znieczulenie - lekarz powiedział jej przed tem, że nie będzie problemu.
Nie dali jej. Rodziła bez.

Więc gadać to można na forum, ale jak widać życie bywa inne
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:18   #320
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A gdzie niby szyja bez znieczulenia?
Wszędzie. Podobno podczas skurczów i tak nie boli
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:20   #321
oolong
Zakorzenienie

Cytat:
podczas jakich skurczów szyją i gdzie????

chyba chodziło o nacinanie?

oolong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:24   #322
Hultaj
BAN stały

Cytat:
1. Jakoś nie znam ani jednej pierworódki ktora nie przygotowywalaby się do porodu, nie czytała, nie zbierala informacji, za to, ot rodziła między zakupami a robieniem paznokci
2. Nie bardzo wiem jak sobie wyobrażasz zacytowane
- (6ty miesiąc; puk, puk) dzień dobry panie położne doktorki i pielęgniarki napijmy się gorącej czekolady bo chcę was poznać
- dzień dobry pani rodząca, herbatka dla pani, może podusię; jak tam pogoda?

Czego by to mialo być gwarantem na porodówce w momencie gdy rodzisz, może jakiś kaganek oświaty?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:25   #323
Stookrotka
Raczkowanie

Cytat:
Podczas skurczy owszem nie boli, NACIĘCIE krocza. Nie szycie!
Stary 2012-12-14, 21:25   #324
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A gdzie niby szyja bez znieczulenia?
Zapraszam do Rzeszowa

Cytat:

10/06/14

Stary 2012-12-14, 21:25   #325
201604181004
Konto usunięte

No nie wiem ja słyszałam od koleżanek że jak pękły same to i zszywali je bez znieczulenia bo i to nie jest najgorsze podobno co je mogło spotkać . Z tego co wiem na chirurgii na pogotowiu samobójców też zszywają bez znieczulenia
Stary 2012-12-14, 21:26   #326
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
podczas jakich skurczów szyją i gdzie????

chyba chodziło o nacinanie?
Cytat:
Podczas skurczy owszem nie boli, NACIĘCIE krocza. Nie szycie!

Ja wiem od dwóch osob, ktore tego doswiadczyly i zszywania na zywca boli wiec to nie jest moj wymysl A i to wiadomosci z ostatnich 3 lat, niecałych więc nie w epoce kamienia łupanego

Cytat:

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2012-12-14 o 21:31
Stary 2012-12-14, 21:26   #327
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

I przepraszam, że się tak przykładem Państwa Bonków posługuję, ale zarówno on, jak i ona wielokrotnie mówili, że są wskazania do cc. A co zrobili lekarze? Nic. Kazali rodzić sn.
Ten przykład jak i milion podobnych pracuje na brak zaufania do lekarzy.
I dziekuje opatrzności, że moj poród odbył się bez powikłań siłami moimi
Nie wspominam go żle raczej obojętnie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:27   #328
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
I ja także

To tak samo jak z aborcją - ja bym nie usunęła, są kobiety co by usunęły, ok.
Ale znam osobiście takie, mówiąc wprost - głupie dziewuchy, że jakby tylko aborcja była legalna i refundowana, bo antykoncepcja by im potrzebna nie była, bo i po co. Skąd wiem? Skoro już teraz pewna dama ma podejście 'bzykam się bez gumy, bo w gumie niedobrze, a po tabletkach się tyje, jest ryzyko jest zabawa, najwyżej facet będzie zbierał na skrobankę', to już widzę co się staje jak ją zalegalizują.

I tu z porodem jest sytuacja analogiczna - ja wiem, że wiele kobie wie na ile może sobie pozwolić i ile może wytrzymać a kiedy należy interweniować. Ale na świecie są też głupie kobiety, które rozetną sobie brzuch tylko po to, żeby nie mieć ciętej cipki. Więc mniejszym złem jest decydowanie o tym lekarza.
Zgadzam się z każdym słowem

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:29   #329
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Nacinaja bez znieczulenia bo podczas skurczu nie czujesz tego albo czujesz minimalnie. Szyja juz po urodzeniu sie dziecka, gdy nie ma skurczy partych i wtedy dostaje sie zastrzyk znieczulajacy.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 21:31   #330
201604181004
Konto usunięte

Przepraszam z tymi skurczami się pomyliłam ale jak Boga kocham słyszałam o zszywaniu bez znieczulenia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości