|
|
#421 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Mój poród - mój wybór!
Cytat:
i powszechne aborcje, mają za dużo ludności -po co mieliby robić cc . A Brazylia mnie nie dziwi, tam kobiety dbają o swoje ciała .
Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-12-15 o 13:37 |
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty mówisz o grzywnie, a tu można nawet za kratki pójść. Szkoda tylko, że żadnego lekarza to nie rusza. Niektórzy wychodzą z takiego założenia, że to i tak nic nie da. Z tego co wiem sądy w takich przypadkach dadzą takiemu lekarzowi grzywnę i niech się jeszcze poszkodowany cieszy, że w ogóle ktoś postanowił się tą sprawą zająć. |
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to wytlumacz mi Tajlandie albo Chile - jestem ciekawa Twojej teorii, bo po pierwszej padlam ze smiechu
|
|
|
#424 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarzy kary, o ktorych piszesz nie ruszaja bo narod jest tak glupi, ze puszcza im wszystko plazem, wiec ryzyko rozprawy w sadzie jest dla nich znikome. Nie maja sie czego obawiac i to jest wina ludzi. Niestety. ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam za takie porównanie, ale nie tak dawno temu było o głośno o karach za znęcanie się nad zwierzętami. Do 2012 można było dostać tylko 1 rok więzienia, teraz już nawet 3. Czy to coś zmieniło? Sąd nadal wydaje wyroki, gdzie sprawca musi zapłacić tylko grzywnę. Niestety, ale tak jak piszesz - społeczne przyzwolenie na niedbalstwo lekarzy jest zbyt duże, ale również dopóki sądy nie będą bardziej restrykcyjne przy wydawaniu kar to trudno mówić o jakimś zaufaniu do wymiaru sprawiedliwości... |
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam mozliwość rodzenia przez cc, świadomie wybrałam poród sn, bo po rozmowach właśnie z lekarzami doszłam do wniosku, że taki poród będzie lepszy dla dziecka a i dla mnie też, bo poboli w trakcie porodu ale potem będę w miarę sprawna i nie będę musiała leżeć. Zresztą w rodzinie wszytskie kobiety (jeśli nie ma wskazań) rodzą siłami natury, jak pisałam taka się to dziwna lekarska rodzina trafiła, że akurat nie uważają cc za lepsze dla dziecka i matki. Mam znajomych lekarzy tutaj gdzie mieszkam (tak bliżej znam trzech), wszyscy mają troje lub czworo dzieci (zastanawiam sie czasem gdzie ten sławny niemiecki niż ) i wszystkie dzieci są urodzony siłami natury. Silence, nie chodzi o to, zeby lekarza posadzić za kratki. Chodzi o to, żeby można było go pozbawiać prawa wykonywania zawodu.
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Cytowałam artykuł kk. Jak chyba zauważyłaś ustawa karna nawet nie przewiduje tego typu kary w takich przypadkach.
|
|
|
|
|
#428 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie dobre samopoczucie po porodzie naturalnym to parodia, i coś nieosiągalnego. Ja nie mówię że po cc nie boli, ale wtedy boli tylko blizna, a po porodzie sn można przez miesiąc nie usiąść, tak jak ja. Pierwszy raz wysikałam się po 4 dniach w szpitalu w takim bólu że szok. Zajęło mi to 40 minut. A o ''drugiej sprawie'' nie piszę... 2 tygodnie.
Więc nie uwierzę że każdy poród sn to cud, miód i orzeszki bo jakoś nie znam osoby która by biegała bez szwanku. Jedna laska z sali obok biagała 3h po porodzie po korytarzu a na następny dzień pielęgniarka ją drugi raz szyła i nie potrafiła wstać sobie po herbatę. To jest głupota tej dziewczyny ale po części też wina porodu. |
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
A ja po obu porodach bylam na chodzie bardzo szybko, mimo iz pierwszy byl zdecydowanie trudniejszy. Wiec to jest slowo przeciwko slowu. Jeden porod SN bedzie cudowny, drugi nie, jedno CC bedzie cudowne, drugie nie. Ale po to jestesmy tak stworzone nie inaczej, ze powinnysmy rodzic naturalnie. A Wasze przypadki, z tymi niezbyt przyjemnymi zakonczeniami nie sa wina stanu porodu i braku wlasnej decyzji o cesarce, tylko byl to blad lekarza.
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tylko minusów. Przy dużej wadzie siatkówka oka jest bardziej narażona na odklejenie się.
|
|
|
|
|
#432 |
|
Zadomowienie
|
Mialam cc na zyczenie. Zawsze chcialam tak urodzic i taka droge wybralam.Porod wspominam cudownie.
We wszystkich cywilizowanych krajach kobiety maja wybor. To moje cialo i ja decyduje , w ktorym miejscu ma byc pociete. Dziecko jest zdrowiutkie. U mnie prawie nie widac sladu po bliznie. Rodzilam w ten sposob 4 lata temu w klinice prywatnej. Polecam. |
|
|
|
|
#433 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale o co pytasz w końcu? O porody czy operacje plastyczne? http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje...angkok,23635,1 I widać też cc jest tam popularne skoro tak mówisz. Nie wiem, co chciałaś pokazać, że Tajlandia jest zacofanym krajem 3. świata? Racz nas częściej Twoją podwórkowo-placo zabawową wiedzą , lub tą która skapła na Was w momencie porodu lubię się pośmiać .Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-12-15 o 16:23 |
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy Ty wiesz w ogóle co to DNA?
|
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po cc boli nie tylko rana, ale cały brzuch to raz, dwa: boli jak cholera ujście dróg moczowych po cewnikowaniu - sikanie w bólach, nierzadko z krwią, stany zapalne które zawsze po czymś takim się pojawiają; po trzecie ciągną szwy a to też nie jest przyjemne, po czwarte rana może się goić paskudnie, mogą występować zrosty które nieleczone mają bardzo przykre konsekwencje; ja mam np. skłonność do bliznowców i mam taką szramę pionową od pępka aż po wzgórek łonowy szeroką na centymetr, ani to ładne ani atrakcyjne ale cóż zrobić... Zalecenia lekarzy by jednak lepiej urodzić siłami natury nie są z tyłka wzięte, inną sprawą zaniedbania na porodówkach, niedopatrzenia, lekceważenie. I z tym należy walczyć. Gdybym miała szansę na kolejną ciążę wybrałabym poród sn ze znieczuleniem (ale niestety wiem że musiałabym rozwiązać przez cc). |
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=Senses Woman;38149533]Po cc boli tylko blizna? Uśmiałam się do łez.. Nie doczytałam czy miałaś cc czy nie, ale po tym co przeczytałam wnioskuję że chyba jednak nie.
Po cc boli nie tylko rana, ale cały brzuch to raz, dwa: boli jak cholera ujście dróg moczowych po cewnikowaniu - sikanie w bólach, nierzadko z krwią, stany zapalne które zawsze po czymś takim się pojawiają; po trzecie ciągną szwy a to też nie jest przyjemne, po czwarte rana może się goić paskudnie, mogą występować zrosty które nieleczone mają bardzo przykre konsekwencje; ja mam np. skłonność do bliznowców i mam taką szramę pionową od pępka aż po wzgórek łonowy szeroką na centymetr, ani to ładne ani atrakcyjne ale cóż zrobić... hahahahaha a mnie nic nie bolalo- bajka? DDD
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mieszacie tu niesamowicie.
Jeżeli występuje patologia, lepiej wykonać CC dla zdrowia matki i dziecka. Mówimy tu ciągle o braku patologi tzn "poród CC na życzenie" Taki poród jest gorszy dla dziecka, niesie za sobą więcej powikłań dla matki i dla dziecka. rousse sugeruje się dokształcić nim będziesz głupoty uparcie pisać, jak Ci nie pasuje artykuł to mogę Ci dać literaturę i sobie poczytasz. Ja nie mowię że kobieta nie ma prawa decydować o swoim porodzie. Powinna móc rodzić w jakiej chce pozycji jeżeli to możliwe, powinna móc aktywnie spędzać I okres porodu a nie leżeć plackiem. Jeżeli chce mieć CC na życzenie to powinna za nie zapłacić w prywatnej klinice, ja mam małe cycki i mam przez to kompleksy, czy NFZ refunduje mi implanty? Przecież tu chodzi o moje zdrowie psychiczne
|
|
|
|
|
#439 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nastepna, ktora pozjadala wszystkie rozumy. Nie wiem skad wiedze czerpiesz. Myslisz, ze jak Jan Nowak opracuje podrecznik do biologii, to opiera sie w nim na swoich wlasnych badaniach? Bo skoro opiera sie w nim na badaniach naukowcow, to jest niewiarygodny. |
|
|
|
|
|
#441 |
|
Rozeznanie
|
Nie trzeba mieć wiedzy profesora, żeby zdawać sobie sprawę, że sposób urodzenia który ma potencjalnie zdolność do zmiany DNA dziecka to tak jak wierzyć, że GMO po zjedzeniu wbudowuje się w nasze komórki organizmu. Lepiej przeczytaj oryginał, czyli publikację, a nie wyciągasz wnioski z artykułu, który jest własną interpretacją dziennikarza interii, a wszystkie mądre dziewczynki wiedzą, że bez sensacji nikt na interii nie zagłębi się w coś więcej niż nagłówek.
|
|
|
|
|
#442 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Innym problemem jest to, że przepis, o którym wspominasz nie ma zastosowania do tego przypadku. Nie chcę teraz przeprowadzać tu skróconego wykładu z części szczególnej prawa karnego, ale jeżeli chcesz się dowiedzieć dlaczego Wasze rozważania nijak się mają do rzeczywistości to polecam tę stronę -> http://www.prawoimedycyna.pl/index.p...0c71704ca4550a Cytat:
A jeśli chodzi o to jak duża jest ta wada zwyrodnieniowa na oku (teraz sobie uświadomiłam, że mogło o to chodzić) to jest ona malutka (jedno-, dwu-milimetrowa?).
Ciekawostka na dziś Edytowane przez Amitri Czas edycji: 2012-12-15 o 18:55 |
||
|
|
|
|
#443 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja teściowa 3 dzieci (każe lekko ponad 4kg) rodziła naturalnie (ostatnie dziecko 9l. temu) ... porody przebiegały dramatycznie, teściowa żadnego nie pamięta dobrze, bo podczas porodów traciła przytomność i dziecko było na chama wyciskane z brzucha i wyciągane vacuum. Jedno dziecko miało wywichnięty bark, dwoje pozostałych ma skrzywioną przegrodę nosową a jedno z tej dwójki ma problemy z żuchwą- to są uchybienia spowodowane naturalnym porodem. Ja rodziłam przez cc, choć próbowałam naturalnie. Cieszę się, że wyszło jak wyszło. |
|
|
|
|
|
#445 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
Cytat:
![]() Nikt mu nie doplaca - czesto dostaja lapowki a i tak robia swoje, znam tez osobe ktora dala w lape lekarzowi a ten ja zostawil rodzącą gdzie miala za wąski kanal i sie meczyla az ktos sie nad nia zlitowal ![]() ( czyt zrobil cc ) Niestety wiekszość wlamywaczy nie jest uzalezniona, moze czesc tak ale nie wiekszosc, uczę się akurat o tym ![]() Ja chyba EOT, to słowo przeciwko słowu, wyrazilam swoją opinię, nikt nie zmieni mi poglądow, dalej jestem za cc, podpisałam petycję
||
|
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
A ja może odpowiem z punktu widzenia połoznej. Otóż uważam, że decyzja sposobu urodzenia dziecka powinna nalezeć do matki. Decyzja powinna być podjęta po konsulatacjach z własnym ginekologiem oraz położną. W swoim bądz co bądz krótkim doświadczeniu zawodowym spotykałam rodzące o niskim progu bólu oraz lęku przed bólem i samym porodem. Niektóre z tych porodów przebiegały dramatycznie - włącznie z tym, że rodzące nie koncentrowały się na parciu, a na bólu. A jak każdy wie, przedłużający się poród niesie wiele ryzyka powikłań, nie wspominając o traumie związanej z samym porodem. Każdy poród jest indywidualny i w takich kategoriach powinien być rozpatrywany. Podciąganie doświadczeń wszystkich kobiet pod siebie na kształt:" Mnie nie bolało, więc nie przesadzaj" jest głupotą. Drugi aspekt jest taki, że wiele kobiet pomimo pierwotnego zdania o cc, pod wpływem przedstawienia wszystkich aspektów cc i sn, decyduje się na drugą opcję.
"Jest kobietą wyzwoloną, to znaczy bardzo pijaną i silnie umalowaną." Edytowane przez Lukrecja86 Czas edycji: 2012-12-16 o 16:03 |
|
|
|
|
#447 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
Cytat:
Fajnie napisane, popieram
||
|
|
|
|
#448 |
|
Zadomowienie
|
W zasadzie teraz mamy już wybór: możemy rodzić w prywatnej klinice tak jak sobie życzymy, a że trzeba za swoje preferencje zapłacić - to normalne. Jesli mi wypadnie jedynka górna to z NFZ dostanę tzw. mostek i mogę sobie go trzymać w nocy w szklaneczce, a jak chcę mieć lepszy wariant to sobie zrobie prywatnie koronkę z cyrkonu (za 2000 zeta od ząbka) i mam jedynkę lepszą od naturalnej
bo niezniszczalną ponoć ![]() Generalnie jak jest bezwględne wskazanie do CC - to każdy lekarz wykona taki zabieg w szpitalu i bezpłatnie, a jeśli wskazania nie ma a jest to tylko wybór formy porodu jako wygodniejszej (szybciej i w miarę dowolnie wybranym terminie - w granicach możliwości oczywiście), bezbolesnej (tu bym polemizowała ) - to tak jak każdy zabieg medyczny który nie jest wskazany przez lekarza jako konieczny - powinien być opłacony przez pacjenta. Tak samo jak korzystamy z prywatnych dentystów bo chcemy mieć implanty, plomby światłoutwardzalne i nie wiadomo jakie jeszcze dobrodziejstwa i zdobycze nauki - a generalnie moglibyśmy iść do państwowego dentysty i jak ząb boli wyrwać sobie na kasę chorych i otrzymać nieodpłatnie sztuczną szczękę.A jak ktoś jest zainteresowany CC na życzenie i za małą kasę: klinika Eskulap w B-B ![]() Tam ponad 40%porodów to CC, płaci się parę stówek (bratowa męża dwa lata temu płaciła około 400 zeta), robią CC - sami wypisują wskazanie do CC i już. Jedynie po 3 dniach wylot do domu i nie ma tam jedzenia - czyli za posiłki trzeba sobie zapłacić osobno, w razie komplikacji wysyłają do Wojewódzkiego (Szpitala - nie Kuby :P ). Ale cesarki robią bez problemów, tam pół Polski przyjeżdża rodzić ![]() Nawet artykuł był w gazecie o tym szpitalu, że taki cud: połowa kobitek ma wskazanie do CC ![]() ========================= === Co do dobrodziejstw CC - nie wypowiem się bo cały tercet urodziłam SN. Aczkolwiek ostatnią SN ale z ZZO ![]() I to w sumie miałam skierowanie na CC (duża krótkowzroczność) ale sie nie zdecydowałam, mam straszne obrzydzenie do ran ciętych i nie wiem jakbym wytrzymała ze świadomością dziury w brzuchu (niektórzy się boją bólu, inni krwi, a ja rozciętej skóry). Stwierdziłam, że łatwiej przełknę nowe okulary niż szramę - a że wskazanie wynikało tylko ze względu na mnie a nie małą to zrezygnowałam. Wiadomo, że gdyby to było ze względu na małą - nawet bym się nie zastanawiała. No a co do bezbolesności CC (bo chyba taki jest przeważnie powód wyboru tej formy porodu bez wskazania ) - no szału nie ma. Owszem, porod rach ciach i po krzyku. Ale później nie jest tak różowo z tego co widziałam za każdym moim pobytem na porodówce. Nie dość, że są te połogowe atrakcje jak już zauważyły moje Poprzedniczki to jeszcze jest bonus w postaci sporego cięcia.... Bratowa męża dosyć długo miała problem z przemieszczaniem się, wyprostowaniem, spaniem etc... Po ostatnim porodzie poszłam się ukąpać, po kilku dniach krwawienia (mniej więcej jak miesiączka jeśli chodzi o czas) już nie było śladu po porodzie. Rodziłam ze znieczuleniem, bez cięcia (oficjalnie odmówiłam zgody na chirurgiczne interwencje) , bez szycia itd.... szybko (dostałam zastrzyk z witaminki chyba B12?) ale bez kroplówek i innych dopalaczy hormonalnych (nie wyraziłam zgody), bez bólu, z mężem. Całość kosztowała oficjalnie 150 zeta (poród rodzinny), 200 zeta nieoficjalnie dałam położnej - już po porodzie, 100 anestezjologowi (nieoficjalnie po porodzie). |
|
|
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie za bardzo rozumiem troskę - co kogo obchodzi kto jak urodzi. A każda powinna mieć wybór. I tyle. Poza tym strach przed naturalnym porodem jest wskazaniem do cc. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

i powszechne aborcje, mają za dużo ludności -po co mieliby robić cc
. A Brazylia mnie nie dziwi, tam kobiety dbają o swoje ciała .

No to wytlumacz mi Tajlandie albo Chile - jestem ciekawa Twojej teorii, bo po pierwszej padlam ze smiechu 
) i wszystkie dzieci są urodzony siłami natury. 

lubię się pośmiać .

Fajnie napisane, popieram