|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#76021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVI część niech się kręci
Cytat:
|
|
|
|
|
#76022 |
|
BAN stały
|
Hej,
Można się doczepić ? Nie wiem, czy jesteście w stanie i czy to jest odpowiedni wątek, ale... określić moje włosy. Wiem, że są falowane +/- i, że jest to najprawdopodobniej skręt 2A, ale często się prostuje, a ja bym chciała wydobyć skręt. Żadne metody nie działają. Są miękkie, lśniące itp, ale chciałabym mieć większe fale. Czy jest to możliwe w ogóle ? |
|
|
|
#76023 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co to znaczy że metody nie działają? Jakie metody? Przeczytałaś FAQ i pigułkę? Włosy są długie i gęste (super Fale mają to do siebie że na początku ( później też ale rzadziej) się prostują. Dopiero długa i odpowiednia pielęgnacja pozwala nam cieszyć się fajnymi włoskami. Napisz jak wygląda Twoja pielęgnacja, czego używasz przed myciem, czym myjesz, czym odżywiasz, zabezpieczasz i jak traktujesz włosy po myciu. Wszystko co przyjdzie Ci do głowy
|
|
#76024 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Na początku pokusiłam się o metodę CG. Zaczęłam od oczyszczenia włosów i skóry głowy z silikonów. Potem mycie samą odżywką d/s i nakładanie odżywki b/s. Ale to żadnych loków/fal na długi okres nie przyniosło, z reguły po 30 min już ich nie było. Po miesiącu takiej nieudolnej pielęgnacji przeszłam na OMO. I na omo jestem od kilku dobrych miesięcy. Olejuję lub masłuję przed myciem. Co jakiś czas nakładam jakieś maski np. BingoSpa, Biovax, Gloria zmieszane z półproduktami. Następnie myję włosy babydream shampoo, nakładam odżywkę b/s (isana intensywna pielęgnacja, jakiś czas temu garnier masło karite) następnie odżywka b/s Hegron lub Joanna a apteczki babuni balsam b/s z żelem lniany. Potem robię plopping na ok 40 min. Ściągam ręcznik/t-shirt, utrwalałam żelem lnianym. Loczki wyszły może raz ładne (zdjęcie). Ale po 30 min już ich nie było. Więc teraz moja pielęgnacja wygląda tak samo, ale nie utrwalam już żelem lnianym, bo nie ma czego utrwalać. Daję im swobodnie wyschnąć, nie dotykam. Są czasem mocniej pofalowane, często się całkiem rozprostują. W styczniu zaopatruję się w suszarkę z dyfuzorem z jonizacją i z chłodnym powietrzem i może to coś pomoże... A cieniowanie ? Nie, właśnie od niego odchodzę, bo miałam mocno wycieniowane i nie mogłam z nimi dojść do porządku + trudniej mi było zadbać o końcówki... |
|
|
|
|
#76025 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Wydaje mi się że włosy były po takiej masce ładne i mięciutkie ale nie wiem czy to zasługa protein mlecznych czy drożdży. Gdzieś czytałam o jakimś domowym specyfiku na bazie drożdży do wcierania w skalp, co miałoby przyspieszyć porost włosów więc może jednak coś w tym jest i warto to robić?
|
|
#76026 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dziewczyny używają żelu isany (czarna tubka z pomarańczowym elementem) lub żelu mrożącego joanny (znajdziesz w KWC, a ja osobicie polecam ten ) jeśli masz czas to dogrzeb się do wcześniejszych postów deszczowegopsa i odpowiedzi co do niego (w tym wątku), bo to chyba ona miałam problem z tym, że loki były obecne jedynie przez chwilę
|
|
#76027 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja widziałam aż śmiać mi się chciało jak zobaczyłam swoją drogą ciekawe co by powiedział na metody pielęgnacji CG?
|
|
#76028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak z nawilżeniem? Bo na zdjęciu w zbliżeniu widać że nie są gładkie przy skalpie, na długości pewnie też pojawia się jakieś sianko. A włosy suche na pewno nie będa się ładnie kręcić. ( nie mam zamiaru urazić Cię, to sa tylko moje spostrzeżenia, ale sama wiem że to co wychodzi na zdjęciu nie zawsze oddaje rzeczywistość). Może powinnaś się skupić na razie tylko na intensywnym nawilżaniu, włosy niech się układają po swojemu ( wcześniejsze zdjęcie gdzie nie było loków tylko leciutkie fale też było bardzo fajne). Ja miałam taki zastój że ciężko było stwierdzić co na głowie mam, pomogła henna i l-cysteina. Jeżeli nie chcesz zmieniać koloru to może bezbarwną się pobaw. Płukanka śmierdzi ale da się przeżyć. Twoje włosy są podatne na skręt więc wydaje mi się że dobry żel + nawilżenie da fajne efekty. A po drugie dziewczyny pisały że np. dopiero po roku widać było efekty pielęgnacji. Trochę to trwa. A miałaś już kiedyś suszone włosy dyfuzorem? nie każdemu pasuje taka metoda, może zanim się w nią zaopatrzysz pożycz od koleżanki i popróbuj pare dni. Szkoda, żeby później leżała niepotrzebna
|
|
#76029 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) widać że Twoje włosy pięknie błyszczą więc wyglądają na odżywione także moim zdaniem może im brakować silniejszego utrwalacza. Jak dla mnie(przeprowadziłam około 5 prób) żel lniany dawał słaby efekt stylizacyjny, raczej rozprostowywał włosy i długo sechł może troszkę nawilżał ale skrętu to po tym zbytnio nie miałam....
|
|
#76030 |
|
Raczkowanie
|
kolejna dobra wiadomość:
zalaminowałam wczoraj włosy (łyżka żelatyny, 3 łyzki wody, łyżka maski gloria). Ze spostrzeżeń: nie wiedziałam, ze filia aluminiowa robi taką saunę - będę stosować też na inne maski; włosy po laminowaniu wyszły... nne. Nie śmiejcie się, ale u mnie strasznie podbiło to skręt, z tyłu włosy skurczyły się niesamowicie - loczki przypominają takie grube robaczki (a może bardziej rureczki) o długości 7 cm Rozciągnąć się tego nie da w żaden sposób, są skręcone tak ciasno, że nawet dotykanie im nie szkodzi. W dodatku na grzywce zrobiło mi się to co być powinno, czyli loki podobne do tych z reszty głowy. Grubości większej nie widzę, ale owca w dotyku jest gładka i się błyszczy! LAMINOWANIU MÓWIĘ TAK! ps. siedzę i wyobrażam sobie w jaki to cudowny sposób żelatyna wlazła w moje włosy i je pozaklejała - wizja cudowna )
|
#76031 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zrobiłby wielkie oczy i stwierdził że to szarlataństwo i czarna magia ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Strasznie niesprawiedliwe
|
|
#76032 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- ale on się sam zwiększył! niestety nie mam zdjęć :/ ciesz się swoimi, je chociaż uczesać można we wszystko!
|
|
#76033 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
hahaha pewnie tak by było mi też się taka owca skrycie marzy...abo chociaż baran
|
|
#76034 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Na tym zdjęciu musiało wyjść inaczej, ale ogólnie są ok. Z tym mrożącym może spróuję. Dyfuzorem nie miałam, ale i tak muszę kupić nową suszarkę z jonizacją, chłodnym powietrzem, zmienną temperaturą a dodatkowy dyfuzor to ok. 20 zł więcej ![]() A hennę właśnie wczoraj zmyłam. Cudowny efekt ;D Cytat:
Może spróbuję mieszać go z żelem, który posiadam, graffiti różowym. Może to jakoś pomoże.
|
||
|
|
|
#76035 |
|
Raczkowanie
|
ja wiem, że wy mi nie wierzycie, ale owca na prawdę nie jest najlepszą opcją. Wszystko, co się z niej czesze wygląda, jakby to była zwykła kitka, bez szału. Ale z drugiej strony są zupełnie bezproblemowe, jeśli się pominie wątek układania w coś. I starszych pań ze złomem na palcach w tramwaju
|
#76036 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#76037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na falach często plunking czy plopping słabiej działa. U mnie najlepiej sprawdza się ugniatanie z żelem + dyfuzor(ja akurat wielbię lniany, ale skoro u Ciebie słabo utrwala, możesz na niego położyć mocniejszy-np. Isanę pomarańczową meską lub mrożący Joanny, ewentualnie zmieszać z lnianym-lniany zapobiegnie przed wysuszeniem i nada blask, a sklepowe utrwalą). Moim zdaniem główny cel CG to nie wydobycie skrętu, a właściwa pielęgnacja włosów kręconych (czyli i fal, i loków), w wyniku której skret MOŻE się uwypuklić. (jako Ze zdrowe włosy lepiej się układają). Niektórym udaje się przeskoczyc z 2a na 2b, ale z fal nie zrobimy loczków... Zostają jeszcze naturalne metody skręcania (ślimaczki, skarpetki, folia alu ), ale nie o to Ci chyba chodziło.EDIT: Teraz doczytałam parę postów wyżej i widzę,ze dziewczyny radziły podobnie Przepraszam zatem za poowtórke, tak to jest, jak się wpada na wątek raz na jakiś czas i czyta tylko ostatni post
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-12-16 o 12:05 |
|
|
|
|
#76038 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#76039 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Odpowiednie cieniowanie nie jest zle, za namowä Eloe tak zrobilam, a mialam idealnie proste.(pierwsze zdjecie) Drugie to poczätki CG na zelu lnianym. Marnie mi tu dziewczyny na wätku wrözyly fale- jedyne ktöre namawialy aby nie rezygnowac z pröb to Eloe i AjriszMarta ZA CO IM DZIEKUJE, bo sie oplacilo!!!3zdjecie po cieniowaniu- metoda 3 kucyköw. Nie poddawaj sie, bo widac ze majä potencjal. Moje byly zawsze proste, a tak marzyly mi sie chociazby fale. I sä!!! ![]() Za chwilke wrzuce fotki co ostatecznie otrzymuje przy odpowiedniej pielegnacji i stylizacji, Zaraz wrzuce |
|
|
|
|
#76040 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do jakiej kwoty planujesz kupic suszarke? Tu moje po dyfuzorze.
|
|
|
|
|
#76041 |
|
Raczkowanie
|
|
#76042 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Poważnie miałaś całkiem proste ? Pierwsze zdjęcie bez prostowania ? Cudowne są |
||
|
|
|
#76043 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie nigdy sie nie chwalilam, bo sä przecietne Tylko teraz zeby Cleo zmotywowac chcialam cos opisac ![]() Dziekuje Wam Z rekä na sercu, zero prostowania, wysuszone naturalnie. Od 2009 nie stosowalam suszarek, bo wpadlam we wlosomaniactwo, ale Eloe i inne zakrecone zapewniajä ze chlodny nawiew na przemian z cieplym nie ma prawa zniszczyc wlosöw, wiec dla fal sie poswiecilam i moge potwierdzic, ze susze wlosy prawie codziennie, bo mam problemu jeszcze z reanimacjä(puch) nie zauwazylam zniszczen A tu jeszcze kilka prostych.Kolor hennowany wiec blysk musi byc :P Obydwa po laminowaniu
|
|
|
|
|
#76044 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) I chciałyśmy iść we wtorek do fryzjera na cieniowanie ( też się zdecydowałam wycieniować górę) ale teraz się tak zastanawiam czy nie lepiej w domu, po swojemu. Co myślicie? Ryzykować? Mama z fryzjera jest zadowolona, ale ona ma proste i krótkie, nie wiem jak radzi sobie z lokami. Ta metoda kucykowa wygląda na prostą, ale jak to jest w rzeczywistości?
|
|
#76045 |
|
EDUkator
|
pooolka
Właśnie napisałam do bratowej, że ma z nożyczkami wpadać i cieniujemy
|
#76046 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie poddaję się i dążę do wydobycia mocnych fal
|
|
|
|
|
#76047 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cielysmy na mokro, rozczesane, chociaz powinno kreconowlose obrabiac sie na sucho, bo inaczej zle ukladajä. Ja jednak nie mam kreciolköw, wiec zaryzykowalam na mokro: Tu zacytuje odp Eloe, bo to z niä konsultowala sie prze cieciem. Ja: "Myslalam o odpowiednim cieciu, ale boje sie, ze gdy jednak nie jestem falowana to te cieciowanie bedzie bardzo nieestetycznie wygladac" Eloe: "Masz rację, gdy włos się wyprostuje, może nie wyglądać najlepiej - całość postrzępi się nieco. Nie oznacza to jednak, że nie mogłabyś ich wycieniować z boku. Chodzi mi dokładnie o przycięcie wzdłuż zewnętrznej linii, co daje nieco krótsze włosy przy buzi, a dalej dłuższe. Całe włosy zyskują wówczas przyjemny, miękki wygląd. Wtedy nawet gdy fale odmawiają współpracy - co się często zdarza nawet w ciągu dnia po parę razy, a już w szczególności w początkowym okresie prób cg i opracowania własnej pielęgnacji - nie będzie źle, bo można włosy lekko naciągnąć. Ja:Myslisz o cieciu wyglädajäcym jak tröjkät? Pomysle, coraz wiecej wiary mi dajesz w sprawie fal, wiec chyba sie zdecyduje Musze tylko poszukac kogos odpowiedniego do ciecia. Metoda 3 lub 5 kucyköw dalaby odpowiedni efekt? Tylko nei wiem czy nie sä za krötkie. Eloe: Poniekąd tak. Strasznie trudno to opisać, ale chodzi konkretnie o krótsze brzy buzi. a krótkie nie są \Nie robiłabym też kilku, ale jeden, bo chodzi o wycieniowanie tylko przy twarzy. Dlatego też... poszłabym do fryzjerki i poprosiła o cięcie, byś mogła w ten sposób układać włosy- czyli jednak tafla z tyłu, ale przy buzi nieco krótsze. Wychodzi jakby cięcie boków po skosie. -------------------- Tak wiec zrobilam 2 kucyki i jestem zadowolona Gdyby nie Eloe nigdy w zyciu nie zdecydowalabym sie na cieniowanie, a teraz nawet gdy nieraz nosze proste wloski to ladniej sie ukladajä. Jezeli chodzi o technike mysle, ze prostszej nie ma niz ta 3 kucyköw ![]() UFFF ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#76048 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ech, poczekaj aż się ktoś mądrzejszy wypowie ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
|
|
#76049 |
|
Rozeznanie
|
pooolka żebym dobrze zrozumiała, z tyłu są wszystkie tej samej długości, tylko z przodu stopniowo się wydłużają? A te z przodu to jakie masz najkrótsze?
|
#76050 |
|
EDUkator
|
Zastanawiam się tylko, czy to już czas na podcinanie.
Ostatnio podcinałam w lipcu, końcówek rozdwojonych prawie żadnych, chociaż nie zabezpieczam, jakieś pancerne są, ale następne podcięcie dopiero po maturze by było, czyli za ponad pół roku... A w sumie... co tam, podetnę w tym tygodniu
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.

Strasznie niesprawiedliwe

Zostają jeszcze naturalne metody skręcania (ślimaczki, skarpetki, folia alu![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
ech, poczekaj aż się ktoś mądrzejszy wypowie