Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-17, 10:43   #1891
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Dzisiaj przy lustrze moje dziecko po raz pierwszy zajarzyło, że "jest mnie dwie", czyli że jestem ja w lustrze i ja tuż obok i spoglądała raz w lustro, raz na mnie wielce zaciekawiona i zdziwiona, ale też super zadowolona z odkrycia

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 10:44   #1892
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Witajcie trochę popisałyście na szczęście Młode mnie rozpieszcza, jeszcze śpi, no albo chory :/ mógł zarazić się wczoraj od niby zdrowej kuzynki - jak mnie coś takiego wnerwia "zdrowi zdrowi" a potem "kończy antybiotyk"

no i wczoraj zaśmialiśmy się z małżem jak Młody specjalnie zakaszlał i zgadnijcie co cały wieczór robił? specjalnie kaszlał i patrzył na nasze reakcję moje kochanie

rozwaliłaś mnie tym tekstem

śliczne zakupy Zosia będzie najładniej ubraną dziewczynką w okolicy, pewnie już jest :P
za szczepienie

dla Twojej córki lepiej byłoby gdyby jednak raczkowała, dziecko dla prawidłowego rozwoju powinno przejść wszystkie etapy, nie raczkujące dzieci często są dyslektykami czy z innymi dysfunkcjami, mają problemy z czytaniem
mój pierwszy najpierw postawił pierwsze kroczki a potem raczkował mamy zaprzyjaźnionego ortopedę i poradził nam żeby jednak raczkował ale przecież nie upilnujesz takiego
tak czy inaczej silna z Igusi dziewczynka

u nas jest tak samo ale myślę że młody będzie raczkował, w każdym razie teraz tego dopilnuję

Phdwao super zakupy
Kubuś przesłodki z okazji 4 miesięcy
Gosia piękne ma ząbki muszę i jak uwiecznić na foto, u nas dużo lepiej już je widać

ja się tak chwalicie zakupami a niektóre nawet nie mogą się doczekać aż coś ktoś pokażę to ja też się pochwale moim niedawnym zakupem czapeczka + szaliczek
Z raczkowaniem masz rację. Ale jak zmusić dziecko? Moja koleżanka miała zabraniać młodemu stawać jak miał coś ok. 8 miesięcy. Miał jakieś problemy z bioderkami. Opowiadała, że była w domu tragedia. Bo on chciał siadać i wstawać a oni mieli go kłaść. Mówi, że wytrzymali tylko 2 albo 3 dni i zrezygnowali. W domu były ciągłe ryki, wrzaski itp.
I już pisałam - mój chrzestny miał 7 miesięcy (to znaczy skończone 6 i był pod koniec 7 miesiąca) jak zaczął chodzić. Babcia mówi, że któregoś dnia wstał, puścił wersalkę i podszedł do krzesła, które stało jakiś metr dalej. Jak się dziecko wyrywa to co robić? Bo ja pomysłu nie mam.

A zakup bardzo ładny

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 10:45   #1893
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć

po bardzo udanym weekendzie
Nadia ma stan przed gorączkowy 37,9 w pupci , czyli 37,4 ....żadnych innych objawów poza marudzeniem, ale też jest i pogodna i się śmieje ...wszystko ładuje do buzi i wielki ślinotok może to ząbki jak myślicie ???? z jaką temperatura idzie się do pediatry chyba powyżej 38 co ?

Już Was nadrabiam
eee taka temperatura to nie temperatura. Do pediatry jak w pupci będzie 39 lub więcej. I tak, temperatura może być od ząbków, ale taka jak ma Nadia nie ma co się w ogóle przejmować

Stary 2012-12-17, 10:45   #1894
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
coś jak Rysiek z Klanu
Stary 2012-12-17, 10:46   #1895
nel_a
Zakorzenienie

wielkie przygotowania do świąt i chrztu a u nas skok rozwojowy "marzenie" maruda że hoho

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 10:48   #1896
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Z raczkowaniem masz rację. Ale jak zmusić dziecko? Moja koleżanka miała zabraniać młodemu stawać jak miał coś ok. 8 miesięcy. Miał jakieś problemy z bioderkami. Opowiadała, że była w domu tragedia. Bo on chciał siadać i wstawać a oni mieli go kłaść. Mówi, że wytrzymali tylko 2 albo 3 dni i zrezygnowali. W domu były ciągłe ryki, wrzaski itp.
I już pisałam - mój chrzestny miał 7 miesięcy (to znaczy skończone 6 i był pod koniec 7 miesiąca) jak zaczął chodzić. Babcia mówi, że któregoś dnia wstał, puścił wersalkę i podszedł do krzesła, które stało jakiś metr dalej. Jak się dziecko wyrywa to co robić? Bo ja pomysłu nie mam.

A zakup bardzo ładny
nie no, jak się dziecko uprze to raczej nie da rady powstrzymać, ale zawsze można zrobić wszystko, żeby mu tego nie ułatwić. A stawianie przy dziecku rzeczy, o które może się oprzeć, podeprzeć, podciągnąć to dla niego zachęta, żeby robić to dalej. Bez podpór dziecko będzie musiało samo rozpracować jak samodzielnie siąść i jak wstać. A żeby siąść bez podpory to musi najpierw wyjść na czworaki. A może jak w końcu wyjdzie na te czworaki, to i raczkować się zachce (no chyba, że dziecko kategorycznie stwierdzi, że nie jest tym w ogóle zainteresowane )

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-17 o 10:49
Stary 2012-12-17, 10:49   #1897
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Dzisiaj przy lustrze moje dziecko po raz pierwszy zajarzyło, że "jest mnie dwie", czyli że jestem ja w lustrze i ja tuż obok i spoglądała raz w lustro, raz na mnie wielce zaciekawiona i zdziwiona, ale też super zadowolona z odkrycia
heloł, przecież dwie mamy to lepiej niż jedna

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 10:51   #1898
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie stawiałam tort!!
Miałam dać go jeszcze raz specjalnie dla Ciebie ale widzę, że znalazłaś
No ale żeby nie było wątpliwości:
Kończymy dziś z młodym 4 miesiące - on po tej stronie brzucha, ja jako mama z dzieciem po tej stronie

I tort:
dobra, zasiadam do jedzenia
Cytat:
Cześć

po bardzo udanym weekendzie
Nadia ma stan przed gorączkowy 37,9 w pupci , czyli 37,4 ....żadnych innych objawów poza marudzeniem, ale też jest i pogodna i się śmieje ...wszystko ładuje do buzi i wielki ślinotok może to ząbki jak myślicie ???? z jaką temperatura idzie się do pediatry chyba powyżej 38 co ?

Już Was nadrabiam
myślę że może od ząbków.
Cytat:

Cytat:

A zakup bardzo ładny
no właśnie ja też nie mam pomysłu w zasadzie jak nie będzie chciała to przecież nie ma opcji.
Z resztą Depoison pisała że ona nie raczkowała a chyba ma się dobrze

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Iga się skupia

Nela Ty się znasz na aparatach? Taki zwykły, może być? http://allegro.pl/nikon-s3300-16-8gb...855554518.html
Stary 2012-12-17, 10:51   #1899
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
a opatuliłaś tak do zdjęcia czy normalnie tak robisz?
to zdjęcie zrobiłam jak szłam z nim do lekarza, jak były mrozy a on chory, teraz wystarcza czapeczka, ciepło jest
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 10:55   #1900
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
heloł, przecież dwie mamy to lepiej niż jedna
no jasna sprawa, że lepiej ale do tej pory zauważalna była tylko jedna, a tu taaaaakie odkrycie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
no ma się dobrze, ale to nie znaczy, że u Igi też nie wystąpią negatywne konsekwencje. Jak można dziecko uchronić przed problemami w przyszłości, to lepiej spróbować, może jednak jej się zachce raczkować? Lu też potrzebowała chwili, żeby zajarzyć, że da się i rączkami i nogami pracować jednocześnie.
A raczkowanie ponoć jest bardzo potrzebne dla wypracowania ogólnej koordynacji mięśni, koordynacji ręka - oko, prawidłowej pracy półkul mózgowych, no zalet jest naprawdę wiele, więc ja bym jeszcze powalczyła o to raczkowanie właśnie przez unikanie jak ognia sytuacji, w których Iga mogłaby się podnosić do siadu czy stawania

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
to zdjęcie zrobiłam jak szłam z nim do lekarza, jak były mrozy a on chory, teraz wystarcza czapeczka, ciepło jest
bo właśnie podobno tak się nie powinno robić, bo dziecko się ślini, szalik robi się mokry i to jest jeszcze gorsze niż odsłonięcie buzi - bo dziecko ma na twarzy wtedy zimny, wilgotny okład

Stary 2012-12-17, 10:59   #1901
phdwao
Zakorzenienie

Ollcia ogromne kciuki za synka w CZD

Cytat:
Witajcie trochę popisałyście na szczęście Młode mnie rozpieszcza, jeszcze śpi, no albo chory :/ mógł zarazić się wczoraj od niby zdrowej kuzynki - jak mnie coś takiego wnerwia "zdrowi zdrowi" a potem "kończy antybiotyk"

no i wczoraj zaśmialiśmy się z małżem jak Młody specjalnie zakaszlał i zgadnijcie co cały wieczór robił? specjalnie kaszlał i patrzył na nasze reakcję moje kochanie

ja się tak chwalicie zakupami a niektóre nawet nie mogą się doczekać aż coś ktoś pokażę to ja też się pochwale moim niedawnym zakupem czapeczka + szaliczek
ale mnie tez to wnerwia, nigdy ktos sdrowy, potem ma lekki katar i nie ebdzie sie zbliżał

super zestawik, cudonie mu w nim

musze psozperac na all bo końy nam się krem do pupy i chce jakis natluszczający krem do twarzy dla małego, bo cold cream nie starcza
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:00   #1902
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
no jasna sprawa, że lepiej ale do tej pory zauważalna była tylko jedna, a tu taaaaakie odkrycie

no ma się dobrze, ale to nie znaczy, że u Igi też nie wystąpią negatywne konsekwencje. Jak można dziecko uchronić przed problemami w przyszłości, to lepiej spróbować, może jednak jej się zachce raczkować? Lu też potrzebowała chwili, żeby zajarzyć, że da się i rączkami i nogami pracować jednocześnie.
A raczkowanie ponoć jest bardzo potrzebne dla wypracowania ogólnej koordynacji mięśni, koordynacji ręka - oko, prawidłowej pracy półkul mózgowych, no zalet jest naprawdę wiele, więc ja bym jeszcze powalczyła o to raczkowanie właśnie przez unikanie jak ognia sytuacji, w których Iga mogłaby się podnosić do siadu czy stawania

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

bo właśnie podobno tak się nie powinno robić, bo dziecko się ślini, szalik robi się mokry i to jest jeszcze gorsze niż odsłonięcie buzi - bo dziecko ma na twarzy wtedy zimny, wilgotny okład
no właśnie może jej się zachce, ale jak nie zachce to co?
Ja nie siedzę i nie liczę na to że ona raczkować nie będzie, bo dla mnie raczkowanie jest najnaturalniejszą czynnością u dziecka.
Ale skoro ona nie chce tego robić to co mam zrobić?
Ćwiczyć z nią? W zasadzie jest ćwiczenie za zegranie rąk i nóg?
Stary 2012-12-17, 11:01   #1903
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
grunt, że jadł
No i najlepszego z okazji ukończenia 4 miesięcy

o widzisz dobrze że napisałaś bo zapomniałam się pochwalić. No to teraz nie mam wyjścia też muszę postawić tort.

A i gratuluje obrotów na brzuszek mój młody już na drugi dzień zajarzył co zrobić z rączką.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (11,7 KB, 3 załadowań)
Stary 2012-12-17, 11:04   #1904
nadalka
Zakorzenienie

Właśnie doczytałam,
a jak ona nie wpadnie na to jak zegrać nogi i ręce?
To mam na przymus szorować nią po dywanie?
Przecież tak się nie da.
Jest przypisane że dziecko musi to i to i to, a jak nie robi to będzie takie, takie i takie.

Nie ma co popadać w paranoje, nie które dzieci pomijają niektóre etapy w rozwoju, i raczej rodzice nie mają na to żadnego wpływu.

Chciałabym żeby mała wykazywała choć najmniejsze zainteresowanie raczkowaniem , a przynajmniej jakieś jego podstawy.
No ale ona nie umie się zegrać i tyle.

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
o widzisz dobrze że napisałaś bo zapomniałam się pochwalić. No to teraz nie mam wyjścia też muszę postawić tort.

A i gratuluje obrotów na brzuszek mój młody już na drugi dzień zajarzył co zrobić z rączką.
Stary 2012-12-17, 11:07   #1905
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie może jej się zachce, ale jak nie zachce to co?
Ja nie siedzę i nie liczę na to że ona raczkować nie będzie, bo dla mnie raczkowanie jest najnaturalniejszą czynnością u dziecka.
Ale skoro ona nie chce tego robić to co mam zrobić?
Ćwiczyć z nią? W zasadzie jest ćwiczenie za zegranie rąk i nóg?
jak nie zechce to jej nie zmusisz, jasna sprawa i ja nie twierdzę, że na to nie liczysz. Tylko piszę, co można zrobić, żeby spróbować ją do tego raczkowania przekonać. Jeśli będzie miała możliwość podnoszenia się do siadu czy do stawania, jeśli Wy jej będziecie to ułatwiać, to raczej macie pewne jak w banku, że raczkować nie będzie. Czy dobrze pamiętam, że Iga rwie się do siadu z półsiadu i leżenia? Tak jak i Fabiś? To chyba wskazywałoby na problem pracowania zbyt mocno mięśniami grzbietu - bo to zazwyczaj wtedy dzieci bardzo nie lubią pracować na czworakach. Może spróbuj tych ćwiczeń co tutaj podawałam linka http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.html
no i staraj się robić wszystko, żeby Iga nie miała możliwości próbować siadać czy wstawać opierając się o coś. Jak rozpracuje jak to robić samodzielnie to jej nie powstrzymasz, ale póki sama tego nie robi, to nie ma co jej ułatwiać. Wtedy jest szansa - chociaż nie ma pewności - że jednak spróbuje raczkować
Jak będzie leżeć na brzuszku jak najwięcej to może w końcu załapie co z tymi rękami i nogami robić, daj jej czas.

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-12-17 o 11:09
Stary 2012-12-17, 11:07   #1906
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
ostatnio zamówiłam 5szt kaszek holle a w paczce przysłali mi 4 szt(mają młyn bo dużo zamówień) więc zadzwoniłam z wyjaśnieniem,pani bardzo mnie przepraszała no i właśnie dosłali mi brakującą kaszkę i gratis 5 łyżeczek Holle

trzymajcie dziś kciuki, idziemy do CZD na wizytę odnośnie tego jajeczka

Cytat:
2. dziś rano młody próbował się obrócić z plecków na brzuch. Niestety ręka mu przeszkadza więc się drze o pomoc. Ale wygląda to jak milion dolarów Także ten, jeszcze trochę i nawet o pomoc nie będzie wołał
haha czekaj, jak sam będzie się sprytnie obracał to tez będzie krzyczał żebyś go obróciła spowtotem moja mnie tak długo w balona robiła

Franuś
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:08   #1907
nadalka
Zakorzenienie

Połowę czasu którego nie śpi spędza na brzuchu, a może nawet więcej
Jak przebiera nogami to ręce albo leżą albo wiszą w powietrzu,
Jak rękami to nogi leżą.

A, ostatnio z małą walczylismy z jej rączką, bo jak leżała na brzuchu to prawą rękę zostawiała z tyłu z zawiniętą rączką do środka, jak miała obie rączki położone to w tej prawej też rączka zawinięta do środka.

Ale już chyba z tego wyszliśmy.
Stary 2012-12-17, 11:08   #1908
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
no masz rację, nie pomyślałam o tym
Stary 2012-12-17, 11:09   #1909
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
jak nie zechce to jej nie zmusisz, jasna sprawa i ja nie twierdzę, że na to nie liczysz. Tylko piszę, co można zrobić, żeby spróbować ją do tego raczkowania przekonać. Jeśli będzie miała możliwość podnoszenia się do siadu czy do stawania, jeśli Wy jej będziecie to ułatwiać, to raczej macie pewne jak w banku, że raczkować nie będzie. Czy dobrze pamiętam, że Iga rwie się do siadu z półsiadu i leżenia? Tak jak i Fabiś? To chyba wskazywałoby na problem pracowania zbyt mocno mięśniami grzbietu - bo to zazwyczaj wtedy dzieci bardzo nie lubią pracować na czworakach. Może spróbuj tych ćwiczeń co tutaj podawałam linka http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.html
no i staraj się robić wszystko, żeby Iga nie miała możliwości próbować siadać czy wstawać opierając się o coś. Jak rozpracuje jak to robić samodzielnie to jej nie powstrzymasz, ale póki sama tego nie robi, to nie ma co jej ułatwiać. Wtedy jest szansa - chociaż nie ma pewności - że jednak spróbuje raczkować

Stary 2012-12-17, 11:10   #1910
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
dobra, zasiadam do jedzenia

myślę że może od ząbków.

no właśnie ja też nie mam pomysłu w zasadzie jak nie będzie chciała to przecież nie ma opcji.

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Iga się skupia

Nela Ty się znasz na aparatach? Taki zwykły, może być? http://allegro.pl/nikon-s3300-16-8gb...855554518.html
dobrze o nim piszą co najważniejsze to dobrej firmy

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:10   #1911
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej
Dokładnie rok temu wyłam w kiblu nad testem ciążowym
Ale to był najwspanialszy dzień w moim życiu i dziękuję losowi, że mam tak wspaniałego syna i że było mi dane Was poznać

Stawiam ciacho!
Super ...też Nadia jest dla mnie wielkim szczęściem i cudemnawet ostatnio tż coraz częściej mówi o drugim dziecku

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Mówisz i masz Stawiamy z Marysią torta Nasze słoneczko jest już z nami 5 miesięcy

I też będę dziś oglądać perypetie Marysi z cukrem
Najlepszego dla Marysi

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
czytam opinie o tej Atywi i jakos rewelacyjne nie sa. Niby o odpowiednik jeanine czy cos w tym stylu.
nie znam takich hm.....a pracuję w branży farmaceutycznej ...chyba jakś nowośc

Cytat:

wiem, że jakość nie najlepsza. muszę dopiero coś z tym zrobić (o ile będzie mi się chciało)
Śliczny

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
a macie węża w czerwonym berecie?
ale ja zwykłe metki obcinam.
my mamy

Cytat:
Chciałabym się z czymś z Wami podzielić, oczywiście domyślam się że mogą pojawić się sprzeciwy ale od razu mówię że ja jej tak sama nie robię, sama się do tego rwie i nie mam na to wpływu - choć mogę mieć nie pozwalając jej na to ale po co.

A więc wydaje mi się że moja córka raczkować nie będzie.
Nie umie zegrać rąk i nóg - kiedy nogi pracują, ręce odpoczywają
kiedy ręce pracują, nogi są w stanie spoczynku...
Aczkolwiek obiło mi się o uszy że nie każde dziecko musi raczkować, czy to prawda?

Ale wracając do sedna.
Oto co moja córka lubi i co jej wychodzi dobrze (a bynajmniej lepiej niż inne rzeczy)

:
Ale zdolniacha nie wierzę ....zaraz będzie chodzić
Cytat:
Wow a to Igunia silna dziewczyna, no proszę
właściwie ponoć lepiej, żeby dziecko jednak raczkowało, no ale skoro ona sama tak robi bez zachęcania to co poradzisz? Niewielki odsetek dzieci pomija całkowicie etap raczkowania i Iga jak widać będzie jednym z takich dzieci
tylko sami jej już nie stawiajcie, powinna - jak piszesz - sama próbować wstawać trzymając się czegoś

Wvictoria Kubuś cudny

Jeśli chodzi o wyżynanie się zębów - mi sie wyżynały cztery ósemki i potwierdzam, ból okropny :/
Już myślałam, że dzisiaj Luśka pójdzie spać bez większych sensacji, a ona się właśnie obudziła z rozdzierającym rykiem posmarowałam dziąsła dentinoxem i się nieco wyciszyła, ale dalej się wierci w łóżeczku bidulka
Irmusia zębów niestety u nas jeszcze nie widać, a mogłyby już cholera wyjść a nie tak męczyć dziecko
Biedna Lusia

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Gosia ma 2 ząbki!!! Są wyraźne i ostre

W załączeniu foto - mężowi udało się zrobić w momencie jak płakała...
No i mąż znalazł ząbki. Dziś rano sprawdzałam, ale jeszcze nic nie było.
Brawo

Cytat:
Dzień dobry
Nocka dobra. Gdyby nie to, że obudziłam się po 3 spanikowana co się dzieje bo już tak późno, a mały się nie obudził na jedzenie o 2. Aż się bałam do łóżeczka zaglądnąć. Ale patrzę, a on smacznie śpi zgasiłam lampkę, szykuję się do snu i wtedy on sobie przypomniał, że nie jadł dałam jeść i pospaliśmy do 5.30. Wtedy znowu trochę jedzenia, transport z łóżeczka do mnie (bo mąż na 6 się do pracy szykował) i pospaliśmy do 7.30. Teraz (8.50) widzę, że mały znowu pójdzie spać za jakiś czas ale nie wiem czy mam iść z nim? Chyba sobie daruję bo w sumie wyspana jestem.

dziękujemy

SUPER i jakie fajne zdjęcie

to ale teraz to pewnie już "tylko" za szczepienie

od 3.15? Nie lubisz spać? Mała szaleju się najadła?

No i z okazji dziś skończonych 4 miesięcy mojego syna stawiam tort

Cytat:
eee taka temperatura to nie temperatura. Do pediatry jak w pupci będzie 39 lub więcej. I tak, temperatura może być od ząbków, ale taka jak ma Nadia nie ma co się w ogóle przejmować
Dzięki , ale spacerek powinnam sobie podarować prawda ???
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:11   #1912
nadalka
Zakorzenienie

Agunia a ćwiczenie nr 9 do czego ma prowadzić?
Stary 2012-12-17, 11:11   #1913
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Połowę czasu którego nie śpi spędza na brzuchu, a może nawet więcej
Jak przebiera nogami to ręce albo leżą albo wiszą w powietrzu,
Jak rękami to nogi leżą.

A, ostatnio z małą walczylismy z jej rączką, bo jak leżała na brzuchu to prawą rękę zostawiała z tyłu z zawiniętą rączką do środka, jak miała obie rączki położone to w tej prawej też rączka zawinięta do środka.

Ale już chyba z tego wyszliśmy.
ja myślę że Iga załapie jak zgrać rączki i nóżki i nawet nie będziesz wiedzieć kiedy
Stary 2012-12-17, 11:13   #1914
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
dobrze o nim piszą co najważniejsze to dobrej firmy
aha, dzięki bo robię przyczajówę na niego
TŻ nie pozwolił mi go kupować, ale mi też się w końcu coś należy a nie pieluchy i pieluchy
Stary 2012-12-17, 11:14   #1915
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:

Znowu głupia matka przez internet zakupy robi A miałam sobie na wstrzymanie dać.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:15   #1916
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
ja myślę że Iga załapie jak zgrać rączki i nóżki i nawet nie będziesz wiedzieć kiedy
chciałabym a niby w opisach kiedy dziecko zaczyna raczkować?
Muszę poczytać,
ale kupa na mnie czeka

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość

Znowu głupia matka przez internet zakupy robi A miałam sobie na wstrzymanie dać.
Ja na początku mc czekałam w sumie na 16 paczek
Stary 2012-12-17, 11:16   #1917
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie doczytałam,
a jak ona nie wpadnie na to jak zegrać nogi i ręce?
To mam na przymus szorować nią po dywanie?
Przecież tak się nie da.
Jest przypisane że dziecko musi to i to i to, a jak nie robi to będzie takie, takie i takie.

Nie ma co popadać w paranoje, nie które dzieci pomijają niektóre etapy w rozwoju, i raczej rodzice nie mają na to żadnego wpływu.

Chciałabym żeby mała wykazywała choć najmniejsze zainteresowanie raczkowaniem , a przynajmniej jakieś jego podstawy.
No ale ona nie umie się zegrać i tyle.

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

ale piszesz tak jakby ona jakas opózniona w raczkowaniu była, przecież ona ma na to jeszcze mnóstwo czasu!, to tylko Lu jest taka nad wyraz wygimnastykowana i nie chodzi tu o zmuszanie ale ćwiczenie koordynacja ręka - oko, teraz może temat jest dla Ciebie daleki ale jak córa będzie w szkole to będziesz miała z nią jeszcze więcej pracy, bo oczywiście to da się wypracować
Stary 2012-12-17, 11:22   #1918
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki , ale spacerek powinnam sobie podarować prawda ???
hmmm, no ja bym poszła. Tym bardziej jeśli brak oznak jakiejś infekcji

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
ale piszesz tak jakby ona jakas opózniona w raczkowaniu była, przecież ona ma na to jeszcze mnóstwo czasu!, to tylko Lu jest taka nad wyraz wygimnastykowana i nie chodzi tu o zmuszanie ale ćwiczenie koordynacja ręka - oko, teraz może temat jest dla Ciebie daleki ale jak córa będzie w szkole to będziesz miała z nią jeszcze więcej pracy, bo oczywiście to da się wypracować
tu się zgodzę, Lu ruchowo jest o jakiś przynajmniej miesiąc do przodu

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Agunia a ćwiczenie nr 9 do czego ma prowadzić?
wiem tyle co tam napisali, ekspertem w tej dziedzinie nie jestem

Cytat:
chciałabym a niby w opisach kiedy dziecko zaczyna raczkować?
zazwyczaj mniej więcej 7-8 miesiąc, ale mogą i dopiero w 9 zacząć i to też jest prawidłowe

Stary 2012-12-17, 11:24   #1919
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
hmmm, no ja bym poszła. Tym bardziej jeśli brak oznak jakiejś infekcji

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

tu się zgodzę, Lu ruchowo jest o jakiś miesiąc do przodu
owszem ,ale w środę Nadia ma badanie Bera na którym musi być 100 % zdrowa , aby nie zafałszować wyniku itp. ..... tym bardziej, że muszę iść na pocztę no nie wiem
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-17, 11:28   #1920
wanilllka82
Wtajemniczenie

nawet ostatnio w ddtvn było o wspomaganiu rozwoju inteligencji od niemowlęctwa i tam właśnie podkreślali ze dziecko powinno przejść każdy etap rozwoju, niesetny słuchałam tylko jednym uchem bo drugim byłam z wami

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-12-17 o 11:32
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości