|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój poród - mój wybór!
Cytat:
to trochę pozno się za to wzieła
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko, ze ten plan w takim razie jest robiony tylko dla formalnosci bo gdyby byl przestrzegany, to nie byloby przypadkow zmuszania do porodow SN kobiet, ktore powinny miec CC i lekarze nie odmawialiby znieczulenia.
|
|
|
|
|
#513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do cc- nie spotkałam się jeszcze z tym,zeby kobieta miała udokumentowane wskazania do cc a go nie wykonali... U mnie nie było poroblemu z przestrzeganiem planu,w razie gdyby taki się pojawił na straży stał TZ
|
|
|
#514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ciąży miałam problem z nadmiernie rozchodzącym się spojeniem,i wg mojego gina to bylo wskazanie do cc ,nie bezwzględne,ale było,chciałam rodzić sn ,bezposrednio przed porodem dokonano pomiarów miednicy i dostałam zielone światło do porodu naturalnego. Siostra mojej bratowej -dziecko ułozone twarzyczkowo ,jej lekarz prowadzący twierdził,ze moze lepiej będzie rozwiazac ciaze przez cc ,pojechała do szpitala ,poinformowała o zaleceniach lekarza i po badaniu wylądowała na sali operacyjnej -mimo,ze to też wsakzanie bezwzględne do cc nie jest.W dniu w którym rodziłam przeważały cesarki,tylko dwie dziewczyny urodzily sn...nie wiem,moze ja w jakimś kosmosie zyję,ale mam wrażenie,ze cc jest całkiem sporo.
|
|
|
#516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby tak zmuszać kobiety do rodzenia w określony sposób ![]() Nie podpisałabym takiej petycji. Moim zdaniem poród o ile to możliwe powinien odbywać się naturalnie. Jestem za tym aby zmieniono podejście do porodu (zresztą zmienia się już powoli) i zapewniano komfort psychiczny i możliwy komfort fizyczny kobietom, dogodny wybór pozycji, spokój podczas porodu, intymne i godne warunki, dobrą opiekę, jeśli to możliwe to także znieczulenie, ale też zauważyłam, że coraz więcej kobiet jest wygodnych i pragnie CC tylko dlatego, że "nie chce się męczyć" oraz "boi się bólu". W posiadaniu dzieci poród jest akurat najłatwiejszy, jaki by nie był. Jak ktoś już na początku nie chce się wysilać, co będzie potem - petycja o nianię z urzędu bo po co ma matka ma się męczyć z dzieckiem i nim zajmować lub co gorsza wychowywać je? No halooo mamy XXI wiek, widział kto takie rzeczy żeby się z własnym dzieciakiem męczyć? Przecież nowoczesne, konsumpcyjne społeczeństwo ma prawo do tego aby wszystko dostać bez wysiłku i przy minimalnym zaangażowaniu, prawda?
|
|
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() lepiej bym tego nie ujeła
|
|
|
#518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(jeszcze niedawno jak podniosłam Bruna czułam potem rwanie w bliźnie) Matki w ciąży panikują spodziewają się najgorszego i to po to jest mądry lekarz, by on zdecydował i widział sytuacje obiektywnie i przy udziale swoich kompetencji medycznych podjął właściwą decyzję...
|
|
|
|
#520 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby tak było, to matki rodzące sn byłyby z automatu bardziej rodzicielstwu oddane, mądrzejsze od matek, które rodziły przez cc. Wielu się co prawda wydaje, że tak jest i czują się "lepszymi" matkami od tych co to przecież "idą na łatwiznę", ale cóż - często to tylko ich pobożne życzenie. |
|
|
|
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzaj porodu nijak ma się do "jakości" rodzicielstwa, postawa "bo ja chcę jak najlatwiej i żeby się nie zmęczyć" -już tak
|
|
|
#522 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co za demagogia. |
|
|
|
|
|
#523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) chyba średnio sprawdza się przy dziecku,jeśli ktoś kto na starcie chce dać z siebie jak najmniej widzi to co będzie dalej?I nie zakładam,ze każda kobieta,która chce CC robi to z tego powodu,zeby się nie zmęczyć,bo doskonale zdaję sobie sprawę,ze są jednostki z roznego rodzaju fobiami czy chocby panicznym strachem -i moze w takiej sytuacji cc jest jakimś wyjściem. Niestety znam tez sporo dziewczyn,które w ciaży chciały cc ,bo "porod jest brzydki" , "bo ja nie chcę,zeby bolało" ,"bo jak ja będę wyglądać". I to według mnie nie sa argumenty do cc. Kilka z tych znanych mi fanek cc na zyczenie urodziło naturalnie -nie mają traumy,planują kolejne dzieci i o cc nie myslą. Dwie zapłaciły za cc, rozwiązania sporo przed terminem,bo tak wygodniej bylo lekarzowi.Dzieci z problemami zdrowotnymi ,probelmy z adaptacją po tej stronie brzucha, ze ssaniem,natychmiast na sztucznej paszy,bo "nie chcę,zeby mi z cycków leciało" ,oddane po miesiacu pod opiekę niani (mama w domu). I ok,ich wybór,można i tak. Tylko dla dziecka to nie jest dobre -zwyczajnie. Moze stąd moje takie a nie inne podejscie do tematu.Rodzicielstwo jest wymagajace,nie ma sie co czarować ,ze nie jest ,i uwazam,ze jesli ktoś od pcozątku stawia swoją wygodę nad dobro dziecka ,to będzie kiepskim rodzicem. Tylko tyle.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-12-17 o 11:09 |
|
|
|
|
|
#524 |
|
Zakorzenienie
|
Tak szczerze? To ja uważam, że o wiele lepszą i bardziej przydatną byłaby petycja która gwarantowałaby kobietom możliwość porodu SN w dowolny sposób. Żeby można było rodzić w kucki, a nie na leżąco, żeby porody do wody nie były traktowane jako fanaberia, żeby każda mogła dostać znieczulenie itd.
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzić w dowolnej pozycji mozna i teraz,tylko czasem trzeba niestety się o to wykłócać :/
|
|
|
#526 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chodzi o sposób porodu tylko o postawę. Jeśli ktoś jeszcze nawet rodzicem nie został, w ciąży nie jest a już ma całą listę życzeń co i jak chce, w tym czego oczekuje również poniekąd od swojego dziecka to coś jest nie w porządku. Rodzicielstwo to jest w pewnym sensie poświęcenie czy ktoś chce, czy nie chce tego przyznać. Niewygodne i niemodne dzisiaj słowo, ale jednak oddaje istotę sprawy. Cytat:
Poza tym osoby decydujące się na cesarkę bez wskazań medycznych często nie zdają sobie sprawy, że po zabiegu mogą wystąpić dodatkowe komplikacje wymagające dalszych interwencji medycznych i dalszej pomocy. Cytat:
|
|
|
#527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#528 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja znam jeszcze argument bardzo częsty "bo jak ja będę TAM wyglądała" i czy się przypadkiem nie rozciągnie i czy partner nie zostawi bo mu już nie dogodzi ![]() Mnie po prostu przerażają takie płytkie motywy. Normalna kobieta kieruje się przede wszystkim dobrem swojego dziecka. I to jest zdrowe, i normalne, tak po prostu powinno być. Tak samo normalny facet tym się powinien kierować - dobrem i zdrowiem swojej partnerki i swojego dziecka. A zabieg CC jest zabiegiem ratującym matkę czy dziecko przed skutkami źle postępującego porodu, powinien być stosowany gdyby coś poszło nie tak, a nie rozwiązaniem dla nie chcących się wysilać. I również tak powinno pozostać. Z zasady każda zdrowa kobieta jest w stanie normalnie urodzić i petycje to się powinno pisać po to aby umożliwiać kobietom porody SN tak, żeby właśnie nie chciały się ciąć ze strachu przed nimi.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2012-12-17 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------------------------------- Ja jeszcze jedno dodam - wiemy, w jakim kraju żyjemy. Że są lekarze-idioci, że są łapówki i tak dalej. I nie ogarniam jednej rzeczy dodatkowo (bo ludzi nie zmienimy, niestety - tych pracujących przy porodzie): kobieta w ciąży jest, łazi do lekarza gdzieś tam, nieważne czy na nfz czy prywatnie - ale do lekarza który NIE pracuje w szpitalu lub pracuje w innym, niż ona chce rodzić. No sory gregory, ale mając świadomość realiów życia to się wybiera taki szpital/lekarza, gdzie potem wiadomo: aha, doktor Kowalski zaleca cc, to robimy, nie będziemy kumplowi bruździć. Tudzież - nie trzymamy pacjentki przez 36h z akcją porodową niepostępującą, tylko robimy to cc bo od dawna widać, że nie urodzi sn. Zwyczajnie. Ja nie twierdzę, że to dobre, moralne, uczciwe - ale na wskroś polskie
|
|
|
|
|
|
#531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poród boli -niezaleznie od tego jaki -jesli nie w trakcie to po ,połóg też trzeba przejść Jeśli ktoś pragnie dziecka -to chyba by sobie i te zęby dał powyrywać A tak serio - o co innego mi chodzi. Proste sprawa - coby nie pisać -prawidłowy poród sn jest zdrowszy dla dziecka (mimo,ze bardziej meczący) niz cc. I jeśli kobieta chce mieć dziecko (na całe życie,i problemów oraz trudnych wyborów będzie więcej niz to jaki poród) ,i od razu zakłada,ze dziecko to ok,fajnie,ale zeby ją to nic nie kosztowało ,nawet ,jesli będzie to gorsze dla dziecka ...to kurcze według mnie kiepsko to wróży.
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlatego dziś tak wiele osób boi się wszytkiego, bo ludzie to coraz bardziej rozmamłane miągwy potykające się o każdą przeszkódkę. Wszytko jest straaaaszne, wszytko jest proooobleeeemem "największym bo moim ", wszytko boooli, jest truuudne, ja nie dam rady, ja zemdleję, będe gruuuuba bla, bla , bla.Byle pierdoła, urasta do rangi niepokonywalnej przeszkody, jest powodem załamania, porzucenia planów, siedzenia na tyłku i trzęsienia się od schiz. Egzamin na prawo jazdy to trauma na przynajmniej kolejne 10cio lecie, byle potknięcie na studiach to bezradne zwieszenie łapek i ucieczka na inny kierunek a tam tak samo więc depresja, sresja, tworzenie mitów na temat pokrzywdzenia przez los z powodu bycia za grubym, za brzydkim, za małobiuściastym itp. I w nosie mam tolerancję. Mam zły humor i nie zawaham się go użyć.
|
|
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisanina na forum czasem nie do końca oddaje to,co się myśli.
|
|
|
#534 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Owszem, poród to dopiero początek. Wcale nie najłatwieszy, bardzo trudny zwykle, okupiony cierpieniem i ryzkiem utraty zdrowia dla matki i dziecka (a nawet i życia). Od tego się zaczyna życie dziecka i wspólna jego droga z rodzicem, jeżeli ten początek będzie nieudany, w sensie - skończy się chorobą matki albo dziecka, ew. traumą dla niej, to sory - ale ten początek to właśnie POCZĄTEK, który często przesądza o dalszym życiu i dziecka i rodziny, w której przyjdzie na świat. Moim zdaniem nie ma nic złego w tym, że ktoś chce sobie cierpienia oszczędzić, bo ono akurat nie jest do niczego potrzebne. O brak deformacji swojego ciała też ma prawo się troszczyć. I o zdrowie dziecka też, bo poród sn jest bardziej ryzykowny dla niego, niż cc - nawet na logikę to biorąc. I w ogóle wkurza mnie to, że niekótre z Was wyrażają taką pogardę wobec innych kobiet - a to, że głupie, a to, że histeryczki, wygodnickie i inne. Dajcie sobie na luz, arogancja to też brzydka cecha
|
|
|
|
|
|
#535 |
|
Zakorzenienie
|
Sine serio ,poród (wiem,ja moze mam spaczone podejscie,bo uwazam,ze mialam łatwy ,ale kazda ze znanych mi mam tak twierdzi ) ,to najłatwiejsza sprawa w byciu rodzicem. Potem się zaczyna. Kolki.Zęby. Choroby. Niewyspanie. Przemęczenie.I to tez jest pikuś. Im dalej w las tym ciekawiej
I fajniej i trudniej.Cierpienie faktycznie nie jest do niczego potrzebne,tyle ze nie da się go uniknąć,nawet przy cc.Poród przez cesarke jest dla dziecka bezpieczniejszy -jesli porod sn miałby nieść za sobą komplikacje. I o jakie deformacje do licha chodzi? Co się deformuje przy porodzie? Podczas ciązy ok,no moze. Nie gardzę kobietami,które chcą cc,ale uważam,ze strach jest złym doradcą i podejmowanie waznych decyzji pod jego wpływem,bez racjonalnych przesłanek jest głupie zwyczajnie.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-12-17 o 11:35 |
|
|
|
|
#536 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I poród sn i cc moze byc powikłany,i z jednego i drugiego mozna mieć dziecko chore,czy z urazami. To juz ryzyko wpisane w całość. Poza tym -taki argument "chcę cc bo jestem bezwzględnie przekonana ,ze jest najlepszy dla mojego dziecka" jestem w stanie zrozumieć,to nic,ze nie do końca prawdziwy,
|
|
|
#538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byle było łatwo a jak jest trochę pod górkę to takie nieszczęście, że nie można tego przeżyc. Poród ma nie boleć, dziecko ma być bezgłośne i bezwonne a my mamy mieć figurę nastolatki przez jakieś 60 do 80 lat. Może ja nie mam dziś złego humoru ale mam dośc tego cackania się ze wszytskim i wszytskimi, żeby tylko nie urazić jakiejś delikatnej dziuni, która zaraz się oburzy, bo gdzie tam, ona silna jest. I jak tak można dokuczac innym kobietom, widzał to kto. Ano można, bo moje życie usłane rózami nie jest i nie było a wiecie, jestem z niego zadowolona. I krew mnie zalewa, jak miągwa jedna z drugą stęka, bo cos tam, bo moze się rozstępik na brzuchu zrobić. No to nie miej dzieci i z głowy a nie jęcz jak to trudno urodzić. Nawet lepiej, bo jesli ludzkość ma zmierzać w strone leluj, które boją sie żyć ,to lepiej niech wyginie. Ludzie, troche więcej optymizmu, wiary we własne siły, trochę więce korzystajcie z tej siły, którą naprawdę w sobie macie. Żyć w ogóle nie jest łatwo, to najlepiej od razu przykryć się białym prześcieradłem i czołgać w stronę cmentarza.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2012-12-17 o 11:51 |
|
|
|
|
|
#539 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja pisałam, że sposób urodzenia dziecka nie determinuje macierzyństwa, chodzi mi o całkowitą postawę wobec tych spraw. Nie uważam, ze mama co miała cc to gorsza mama, nie o to chodzi. Ja też boję się bólu, i jakbym mogła wybierać to chciałabym, żeby mnie poród wcale nie bolał, boję się go tym bardziej, że wiem już jaki ten ból może być bo go przeszłam, i źyczę każdej rodzącej żeby jej nie bolało. Cytat:
|
|
|
#540 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.

to trochę pozno się za to wzieła

(jeszcze niedawno jak podniosłam Bruna czułam potem rwanie w bliźnie)