|
|
#2131 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V
Dzisiaj Agatka dostala marchewkę, ale nic jak zwykle z tego nie wyszło, według mnie nawet nic nie połkneła. Caly śliniak, jej spodnie i moja bluzka była w marchewce, nawet we włosach miałam tą marchewke.
Jabłkiem też pluje, mam jej zrobić przerwę od jedzenia łyżką?bo już sama niewiem Ona trzyma to jedzenie w buzi i po chwili zaczyna pluć![]() Czy to znaczy, że jeszcze nie jest gotowa na rozszerzenie diety? Sinlaka z butelki zje co do kropli, dam jej łyżeczką to też pluje. |
|
|
|
#2132 |
|
Zakorzenienie
|
Aga mi położna mówiła, że MUSZĘ dopajać i że MUSZĘ wprowadzać odrobinę mm, żeby lepiej dziecko się tuczyło
![]() A tak w ogóle była u Was pielęgniarka środowiskowa? Po co ona ma przychodzić i czy musi? Bo u mnie nikogo takiego nie było
|
|
|
|
#2133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dziecku pic sie chce to czesciej chce piers ale tylko tyle by zaspokoic pragnienie. ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
|
|
#2134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie była i nie wiem po co ma przychodzić ani czy musi
|
|
#2135 |
|
Zakorzenienie
|
Aga to pielęgniarka wtedy powiedziała. Lekarka cicho siedziała
Ostatnio na szczęście inna szczepiła
|
|
|
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i kurcze pójdzie do takiej dziewczyna, która nie wie jak to wszystko wygląda przy kp, posłucha i będzie niepotrzebnie dziecko mm poić ![]() przecież jak Ty byś Fabisia jeszcze mm poiła, to on by Ci już pewnie poza siatki centylowe wyszedł
|
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa Dep póki pamiętam. Pieluszki Babydream Maxi (4) mają czerwone opakowanie a wzorek ten na przyklejenie rzepa też jest czerwony. Może te różowe Maxi+ to jednak różowe będą
|
|
|
|
#2138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przed chwilą leżał na przewijaku
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
haha jaki wędrownik
![]() matko moje dziecko się uparło, że na pewno moje kapcie będą o wiele lepszą zabawką niż te, co jej daje. A przed chwilą dorwała mi się do zasilacza od lapka Z oczu jej spuścić nie można
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
Aga Fabi też uwielbia nasze kapcie (nawiasem gdzieś swoje zapodziałam i od tygodnia ich szukam
), ale najlepsza jest myszka i klawiatura f
|
|
|
|
#2141 | |
|
Zadomowienie
|
witajcie
dawno mnie nie było żeby nie było, czytam was na bieżąco, ale jakoś nie mam fazy na pisanie ale, że temat dziś mi bliski to postanowiłam się odezwać ![]() Cytat:
i tak, moja Hania niedługo będzie miała 5 miesięcy i przyrosty ma ładne waży 6400g i mierzy 67cm i jest na samej piersi moja pediatra wręcz wybałuszyła oczy ze zdumienia jak powiedziałam jej, że Hania jest na samej piersi i nie dostaje NIC więcej stwierdziła wręcz, że powinnam jak najszybciej rozszerzyć jej dietę i tak najpierw jabłko, marchewka, warzywka inne, zupka jarzynowa itd, a po 10 stycznia mam jej wprowadzić dania z mięsem, najpierw królik, indyk, cielęcina itd gluten mam wprowadzać na przełomie stycznia/lutego ogólnie wyszłam stamtąd zła i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że mała póki co zostaje na samej piersi a ta pediatra niech sobie strofuje kogoś innego... tak w ogóle gdybym nie poruszyła tego tematu, to ona by wcale o to nie spytała... rozczarowana nią trochę jestem... a miała być taka fajna, pediatra z polecenia... |
|
|
|
|
#2142 |
|
Zakorzenienie
|
A ja w kwestii rozszerzania diety o nic nie pytam pediatry, wolę Was zapytać
|
|
|
|
#2143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
no to Luśka zaczęła się dobierać do uchwytów od szuflad
![]() I nie, nie położyłam jej blisko nich Cytat:
![]() mi do tej pory tylko jedna pediatra powiedziała, że nic się nie stanie jak nie zacznę rozszerzać diety przed skończeniem 6 miesiąca. Pediatra z rejonu odpuściła dopiero jak usłyszała, że suplementujemy żelazo
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-12-18 o 16:53 |
|
|
|
|
#2145 |
|
Rozeznanie
|
Dobra konsultacja z laktacyjną odbyta.
Mamy się na razie karmić piersią, jak trzeba to częściej i w nocy też częściej i za tydzień (znaczy w środę po świętach) do niej do poradni. Zobaczymy co się zmieniło w Antosiowym ssaniu po pojawieniu się ząbków i wtedy zapadnie decyzja o tym co dalej. A i wagę też sprawdzimy. |
|
|
|
#2146 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba powinnam iść do gina. okres mi się skończył 2 tyg. temu a ja do tej pory mam śluz zabarwiony krwią. niby nie jest tego dużo ale chyba muszę iść skontrolować. jak myślicie? tabletek nie zmieniałam, biorę Diana 35. czuję się dobrze. nic mnie nie boli. tylko ta krew... ma któraś tak?
|
|
|
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wvictoria ja bym poszła do gina
|
|
#2148 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2149 |
|
Rozeznanie
|
To ja żeby sobie poprawić humor pokaże wam parę rzeczy:
To Antosiowi zmówiłam: http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ecy-5a2309?c=3 http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...-5f2303?c=2741 http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...ce-5m2321?c=11 A to wprawdzie ciemne wyszło, ale co trzeba widać
|
|
|
|
#2150 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Miasto sparaliżowane przez ten śnieg, porazka, wszyscy wloką się 20km/h. pod przychodnią okazało sie że nie wzięłam portfela i byłam bez dokumentów, pieniędzy niczego, dobrze, że mnie nie shaltowali gliniarze bo bym sie musiała gęsto tłumaczyć. Co do dopajania to my na razie nie dopajamy niczym. M. nie chce pić niczego co nie jest mlekiem. Pytałam pediatry o to i mi powiedziała, że jak on i tak dużo je (uśredniając 5x180) to ilośc wody zawarta w tym jest wystarczająca. W tym tygodniu miałam zacząc rozszerzać dietę ale zabieram się do tego jak pies do jeża. Nie wiem jak zacząc Nie wiem czy kupić jakieś słoiczki (oglądałam w Rossmanie i nie widziałam samej marchewki, tylko w połączeniach )cz y ugotować marchewkę sama.Nie wiem jak, na parze i zmiksować? A jabłko- starte surowe czy ugotowane/upieczone? Czy można to przechowywać w lodówce? Bo jak mam podać jedną dwie łyżeczki, to czy mam gotować codziennie świeże? Pomóżcie, bo czuję się strasznie pogubiona w tym ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Magnolia- fajne zakupy Wic- nie mam pojęcia dlaczego Ci się tak dzieje, poszłabym do gina sprawdzić. U mnie miesiączki są normalne tylko meeeega obfite w porównaniu z tym co było przed ciążą, podpaski muszę zmieniać co godzinę, dwie
|
||
|
|
|
#2151 | |
|
Zakorzenienie
|
Kasssika ja też znam to dobrze
Tę drętwą gadkę pediatrów starej szkoły. Nic to, ze układ pokarmowy dziecka przed 6 miesiącem jest niegotowy by trafić pokarmy stałe, nic to, ze mleko zapewnia wszystko czego potrzebuje, nic to, ze żelazo z mleka matki jest 10 razy łatwiej przyswajalne niż z mm. Itd. No i dopajanie. A ja się pytam czy ta woda na której zrobię herbatkę z kranu czy butelkowa jest lepsza od wody w pokarmie? Bo woda w pokarmie jest idealnie czysta, ciekawe czy ta z rur też Na takiej mnie to mogą sobie poużywać bo dziecko drobne. Nieważne ze za cholerę mleka w nią więcej nie wcisnę, jak dokarmiałam trochę na siłę butelką to zaczęła ulewać koszmarne ilości. Pediatra przyznała, że to dla niej za dużo, widocznie ma małe potrzeby i karmiąc ją większymi ilościami zrobię jej krzywdę. Dopiero jak widzą dzieci takie jak Fabi czy dziecko mojej kuzynki (na samej piersi, 8,5 kg równe 4 miesiące) to robią oczy ze zdziwienia.---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Vwictoria trochę to dziwne, moze idź do gina lepiej? Ja akurat jestem ostatnią osobą która powinna doradzać wizyty u lekarza, bo jutro idę na swoja wizytę... popołogową
|
|
|
|
|
#2152 |
|
Zakorzenienie
|
Linka a Ty chcesz papki dawać? Nie lepiej od razu przejść do jedzenia w kawałkach (warzywa i mięsko gotowane na parze, ale nie do miękkości, takie al dente powinny być). Skoro chcesz rozszerzać dopiero po 6 miesiącu to nie musisz papek dawać, wtedy już dziecko jest zwykle gotowe, żeby samemu próbować jeść
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Co do warzywek, jabłek, to ja gotuję na parze i potem miksuje. Następnie zamrażam
![]() Tata zrobił mi niespodziankę i dostałam przed chwilą tę sukienkę Cieszę się, że Wam też się podoba i rozumiecie moje "wigilijne plany" - choć okazało się, że szwagier chyba będzie sam
|
|
|
|
#2154 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę poczytać o BLW bo póki co trochę się obawiam. Jak podać jabłko na przykład? Jak dawałam małej jabłko do polizania, to chciała sobie je całe wepchnąć do buzi ![]() ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
Co do dopajania to ja 2 razy zapodałam soczek rozrobiony z wodą, w tym dziś i mały pił aż uszy sie trzęsły, wydaje mis ei ze moze mus ie chciec pic bo ja samam pije co pół godziny, wiec jemu sie tez moze chciec czesniej nic tylko piers
A co do słoiczów, ja podeszłam ambitnie i ugotowąłam 4 razy zupkę dla jasia, marchewke też i nie chciał jeść, przy czym słoik wcinał chętnie, przynajmniej pół i doszłam do wniosku że widocznie to w sloikach mu bardzie smakuje, może maja jakies lepsze warzywa? ja warzywa mam zdrowe ze wsi niepryskane ale jednak nie pasowąły mu
|
|
|
|
#2156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czego się obawiasz?
|
|
#2157 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz przykład pokazuje, że włączenie warzyw i owoce zamiast mleka nie tuczą.
Rozszerzamy dietę od początku piątego miesiąca, czyli od prawie 6 tygodni i z apetytem po tych obiadkach bywa różnie. Mała na pewno nie jest głodna, bo jest radosna, pełna zapału do ćwiczeń i robi postępy, ale w talii zeszczuplała. ![]() Z kaszek dostaje kaszkę mannę Nestle, a mąkę ryżową tylko kilka razy w słoiczkach. Pije słabiutkie herbatki z glukozą, a czasem wodę. |
|
|
|
#2158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2160 |
|
Rozeznanie
|
A ja myślę, że przy okazji zapytam laktacyjną o to całe BLW.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

Ona trzyma to jedzenie w buzi i po chwili zaczyna pluć

i kurcze pójdzie do takiej dziewczyna, która nie wie jak to wszystko wygląda przy kp, posłucha i będzie niepotrzebnie dziecko mm poić 

Nie wiem czy kupić jakieś słoiczki (oglądałam w Rossmanie i nie widziałam samej marchewki, tylko w połączeniach