Ochota na s³odycze - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-12-18, 22:36   #1
gosiaczek12z
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 47

Ochota na s³odycze

Od jakiego¶ czasu ci±gle jad³abym co¶ s³odkiego, dwa dni ju¿ siê powstrzymujê ale czujê ze ju¿ nie mogê.. chodz± za mn± zwyk³e kruche wafelki kokosowe albo czekoladowe ale wiem, ¿e niestety nie jestem normaln± osob± pod wzglêdem od¿ywiania i ¿eby zaspokoiæ swoj± ochotê na s³odkie muszê zje¶æ ca³± paczkê a ona ma ponad 700 kcal! Kiedy¶ ju¿ tak zrobi³a - "królewskie ¶niadanie" tzn. paczka tych ciastek z kaw±. Nie wiem czy jutro te¿ tak nie zrobiæ.. ale wiem jak wielkie bêd± wyrzuty sumienia.. tym bardziej ze zbli¿aj± siê ¶wiêta, tyle pyszno¶ci, chcia³am zachowaæ w zapasie chocia¿ 1 kg by teraz schudn±æ, je¶æ mniej a w ¶wiêta co nieuniknione przytyæ przez te pyszno¶æ bo te¿ wiem ¿e siê nie opanujê. Czyta³am nawet ¿e ciastko na ¶niadanie pomaga schudn±æ bo orgaznizm pracuje na najwy¿szych obrotach a Wy co jecie na ¶niadanie? macie te¿ czasem tak± przemo¿n± ochotê na s³odkie ( nawet po okresie)? Na co konkretnie? A my¶licie ¿e je¶li zjem nawet te 750 kcal ale zmieszczê siê w bilansie kalorycznym dnia ( 1800 kcal) to przytyjê? Wiem ¿e to niezdrowe ale ja nie mogê ¿yæ bez s³odkiego.
gosiaczek12z jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-18, 22:47   #2
akot80
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 793
Dot.: Ochota na s³odycze

Po pierwsze musisz pozbyæ siê z domu wszelkich s³odko¶ci. Kusisz sama siebie, je¶li w szafce masz wafelki. Po drugie, ochota na s³odkie niestety nie przejdzie po dwóch dniach. Na to potrzeba czasem i kilka miesiêcy. Kurczê, no jak masz wyrzuty sumienia to nie musisz pasa zacisn±æ i nie daæ siê Niestety cukier uzale¿nia. Musisz i¶æ na odwyk Je¶li lubisz nabia³, to on mo¿e czê¶ciowo zaspokoiæ ochotê na s³odycze. No i spróbuj mo¿e znale¼æ sobie jakie¶ zajêcie lub wyj¶æ na spacer, gdy bierze Ciê na s³odkie

Ja nie podpowiem wiêcej, bo nie jestem fank± s³odyczy
akot80 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-18, 22:53   #3
cholernarejestracja
Copyraptor

Wiadomo¶ci: 21 283

To kup sobie np. ma³± princessê kokosow± albo kokosowe góralki - one maj± du¿o mniej kcal, a jak nie bêdziesz mieæ, to nie zjesz

Inna rzecz, ¿e mo¿e po prostu Ci czego¶ brakuje w organizmie? Chromu?
cholernarejestracja jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-19, 07:35   #4
adka0401
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 278
Send a message via Skype™ to adka0401

Ja mam tak samo Juz nawet rozwazalam szukanie w internecie informacji o odywku od czekolady

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-19, 12:02   #5
nosferatku
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 923

Zasadniczo to nic nie musisz.
Za to mog³aby¶ zastanowiæ siê, jak czêsto jesz takie "¶niadanie".
Jak raz w miesi±cu-spoko, jak co dwa dni-to gorzej.
Czêsto masz takie "g³ody" s³odyczowe?
Jak tak, pójd¼ zrób sobie badania hormonalne (powiesz lekarzowi, ¿e masz dzik±, horrenaln± fazê na s³odkie, to Ciê pewnie skieruje na oznaczenie paru fajnych hormoników).

Ja mam dzikie fazy s³odyczowe z powodu moich problemów hormonalnych. Przy regularnym treningu ich "dziko¶æ" spad³a do zupe³nie oswajalnego poziomu i wcinam jedno ciacho na kilka dni, chudn±c i ¿yj±c szczê¶liwie. du¿o siê ruszasz na codzieñ?
nosferatku jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-19, 13:17   #6
kyana
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 343
GG do kyana Send a message via Skype™ to kyana

Powinna¶ zje¶æ ma³± porcjê tego s³odkiego, ale postaraæ siê ma³± ilo¶æ. Inaczej bedziesz o tym ci±gle my¶leæ i zapewne chodziæ w¶ciek³a
Stary 2012-12-19, 15:14   #7
dudkoffa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14

po pierwsze, nie jedz slodyczy na sniadanie !! to glupota, uwierz mimo podkreconego metabolizmu. organizm oczywiscie potrzebuje na sniadanie porzadnej dawki kalorii ale nie w takiej postaci ! na sniadanie najlepiej jesc kromke chleba ciemnego pelnoziarnistego z chuda wedlina albo serem i pomidorem/slata/ogorkiem to dostarczy nam energii! bulki slodkie i ciastka tylko cie uspia Taki wzmozony apetyt czesto towarzyszy kobieta wlasnie przed menstruacja. wtedy jak wiem po sobie ciezko sobie odmowic cos slodkiego naszczescie z wiekszosci z nas po okresie waga sie normuje i nie ma ani sladu po "przedmenstruacyjnym ob¿arstwie" jesli to nie to, to mo¿e warto siegnac po suplementy diety hamujace apetyt, mowie tu oczywiscie o naturalnych srodkach takich jak chrom. dobrze jest zawsze niezaleznie od apetytu pic duzo wody, wiaodmo podkreci to metabolizm. a przy takiej ochocie na slodycze na pewno wypelni na jakis czas nasz zoladek. jesli nie chcesz przytyc a chcesz jesc slodycze polecam cwiczenia. najlepiej bieganie, rower - minimum 45minut a najlepiej godzine, dopiero po 30minutach zaczynamy spalac kalorie. a jesli nie chcesz siegnac po ciastka a masz ochote na cukier, siegnij po owoce, moze jakos oszukasz mozg fruktoza

mimo wszystko dziewczyny polecam wam sport ! wtedy bedziecie mogly sobie pozwalac na wiecej zachcianek i utrzymawac piekna sylwetke. sama dieta to polowa sukcesu. niestety bez sportu wasze cialo nigdy nie bedzie piekne i jedrne. zdrowa dieta + regularny sport to klucz do sukcesu Pozdrowienia i zycze wytrwalosci
dudkoffa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-20, 10:32   #8
paddy_1
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 223

Z mojej strony dorzucê ¿e jestem czekoladoholikiem a raczej by³am.
Wszystko siê zmieni³o gdy zaczê³am je¶æ ma³e regularne posi³ki, 5 w ci±gu dnia. Nagle okaza³o siê ¿e ja wcale tej czekolady nie potrzebujê.

Dalej uwielbiam s³odkie i jak ka¿da kobieta mam swój czas w miesi±cu gdy mam ochotê rzuciæ siê na czekoladê zajadaj±c j± kube³kiem lodów

Mam swoj± ulubion± cukierniê i jedyne co w niej kupujê to ciasteczka owsiane z czekolad± - fakt mimo nazwy wcale nie s± tak zdrowe i dietetyczne ale zawsze to mniejsze z³o.
Panie przesta³y siê dziwiæ gdy proszê 5 ciastek a nie 30dkg jak "normalni" ludzie.
Tak samo stoisko z cukierkami, pani mnie zna i wie ¿e kupujê 5 krówek.
Zapyta³a kiedy¶ dlaczego nie wezmê od razu wiêcej - przyzna³am siê jej ¿e ile wezmê tyle zjem.

UMIAR! Nic wiêcej
paddy_1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-20, 10:58   #9
kamilakamila200
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11
Thumbs up Dot.: Ochota na s³odycze

Od kiedy stosuje ocet jab³kowy w kapsu³kach, nie mam ochoty na s³odkie w aptece mo¿na kupiæ za 14 z³. W okresie jesienno zimowym kiedy apetyt jest wiêkszy to bardzo przydatny preparat.
kamilakamila200 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-20, 22:47   #10
sadia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 325

Cytat:
Napisane przez paddy_1 Poka¿ wiadomo¶æ
Z mojej strony dorzucê ¿e jestem czekoladoholikiem a raczej by³am.
Wszystko siê zmieni³o gdy zaczê³am je¶æ ma³e regularne posi³ki, 5 w ci±gu dnia. Nagle okaza³o siê ¿e ja wcale tej czekolady nie potrzebujê.
iejsze z³o.
Hmmm... Muszê wypróbowaæ ten trop Bo faktycznie cz³owiek wpycha w siebie tê czekoladê je¶li nie jest najedzony.

..::Aby do czego¶ doj¶æ, trzeba wyruszyæ w drogê::..

sadia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-21, 11:49   #11
fatass
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 842

Poczytaj tutaj, bardzo polecam

O s³odkich zachciankach:
http://tlustezycie.blogspot.com/2012...achcianki.html

Cukrowy detox:
http://tlustezycie.blogspot.com/2012...wy-detoks.html

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.