|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Schudnę stosując ta diete?
Witam. Chciałam was zapytać czy ma sens taki tryb odchudzania, czy w ogóle mi się uda. Zwracam się do osób naprawdę doświadczonych w tym temacie. A więc :Rezygnacja z napoi gazowanych i soków(picie tylko wody niegazowanej i herbaty), zero słodyczy, fast-foodów i przede wszystkim czekolady od, której jestem uzalezniona. Dzisiaj mija mój 10 dzień odkąd jej nie jem i jest to jak dla mnie cud. Po za tym poprostu jedzenie tak jak jadłam tylko pół tego co wcześniej, czyli zmniejszenie porcji. Jedzenie rano bułki, o 12 następnej, bo niestety w szkole muszę coś zjeśc, żeby jakos normalnie funkcjonować, po szkole 15/16 mała porcja obiadu i zwykła łatwostrawna kolacja lub wcale no i w przerwach jakiś owoc. Oraz spacery lub biegi 3 godzine do tego jeszcze wf w szkole. Moim zdaniem coś takiego jest najlepszą dietą, a nie wymyślanie jakiś kapuścianych, bananowych itd. No ale chciałabym prosić o opinie, czy to coś da.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Schudnę stosując ta diete?
Cytat:
Ważne, żebyś nie chodziła głodna, bo to nic nie da. Co do tej kolacji "wcale"-to o której chodzisz spać? Jeżeli idziesz spać bardzo późno i jesteś bardzo głodna przed snem-to nie jest najlepiej. "Ostatni posiłek o osiemnastej" to dobra zasada dla osób, które kładą się przed dziewiątą. Czy "zwykła łatwostrawna" kolacja jest kolejną bułką? Ja bym zadbała przede wszystkim o to, żeby było dużo warzyw. Dobrze, że wcinasz owoce. 3-godzinne te spacero-biegi, ale jak często? Moim zdaniem też rozsądne ograniczanie kalorii przy zwiększeniu wysiłku to najlepsze rozwiązanie. Chudnie się wolniej, ale o wiele bardziej skutecznie, bo na długo. A jeżeli musisz bułkę mieć w szkole (ja rozumiem, ja muszę koniecznie mieć biały ryż-każdy ma swojego świra), to może rano na śniadanie owsianka? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
A moim zdaniem nie jest to najlepszy sposób na schudnięcie.
Fajnie że wyeliminowałaś ze menu "najgorsze" rzeczy, ale co z resztą? Resztę tego co jadłaś zmniejszyłaś o połowę, czyli ile Ci wychodzi z tego średnio kalorii, witamin i minerałów w stosunku do Twojego zapotrzebowania? Zakładam, że nie sprawdzałaś prawda? Mi się wydaje, że to od tego warto właśnie zacząć. Obliczyć swoje BMR, czyli podstawową przemianę materii, sprawdzić swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, oraz ustalić ilość potrzebnych węglowodanów, białek i tłuszczy. Dieta wielu ludzi jest naprawdę bardzo uboga pod względem zdrowotnym, jeżeli i Twoja taka była, to teraz obcinając porcję o połowę, dostarczysz jeszcze mniej tego co potrzeba Twojemu organizmowi. Prawdopodobnie waga będzie spadać, ale z niedożywienia organizmu. Będziesz spalać nie tylko tłuszcz, ale w znacznej mierze organizm będzie spalał mięśnie i pozbywał się wody, a braki w witaminach, minerałach, nieodpowiednie proporcje itp. doprowadzą do ogólnego pogorszenia się zdrowia i spowolnienia metabolizmu. Po czymś takim, to jeśli zaczniesz więcej jeść - jojo. Do tego piszesz, że zdarza Ci się pominąć kolację - a to kolejny błąd. Kolacja jest tak samo ważna jak każdy inny posiłek i powinnaś jeść ją najpóźniej ok. 3h przed snem. 3 godzinne biegi? Nie wyobrażam sobie biegać przez 3 godziny ... . Ile razy w tygodniu masz w planach tak biegać? Przy Twojej "diecie" to tyle biegając dostaniesz ataku serca A tak poważnie, to nie może się taki plan dobrze skończyć, naprawdę możesz skończyć kiepsko - za duży wysiłek w stosunku do dostarczanych substancji odżywczych prowadzi nieuchronnie do wyniszczenia...
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-12-11 o 12:25 |
|
|
|
|
#4 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Odchudzanie to nie taka prosta sprawa. Na początek warto udać się do dietetyka, który ułożył by specjalną dietę dla ciebie. Pokazał jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać. No i trzeba ćwiczyć, bez tego ani rusz. Według mnie ćwiczenia to podstawa. Można też dodatkowo sięgnąć po jakieś suplementy wspomagające odchudzanie. np. tabletki odchudzające.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Proponuje jesc wiecej warzyw, chudego miesa. chudych ryb i owocow. jesli smazyc to tylko na oliwie. wiecej gotowanych potraw. jesli chleb to tylko razowy i nie jedz mniej niz 1000kcal bo spowolnisz metabolizm !! a jak skonczysz diete bedzie tlyko jojo
jesli chodzi o cwiczenia widze ze cardio robisz (bieganie) polecam do tego dolaczyc cwiczenia silowe ujedrniajace cialo i rzezbiace miesnie. jesli chcesz wysmuklic cialo to najlepszym rozwiazaniem bedzie pilates latwo mozesz znalezc na internecie filmiki instruktarzowe. jak masz problemy z nadmierna ochote na slodycze (ja tak mam i wiem jak trudno jest oszukac organizm fruktoza ) polecam jesli masz nadwage tabletke chromu dziennie, albo chromu z blonnikiem dodatkowo podrecisz metabolizm. pij duzo zielonej herbaty wspaniale oczyszcza z toksyn. aaa i na pewno nie siegaj bo produkty light naszprycowane slodzikami!! moze oszukasz niby podniebienie ale nie mozg !!! asparginian (słodzik) nigdy nie zastąpi nam sacharozy, po zjedzeniu czegos z zawartoscia slodzika nadal bedziesz miec ochote na slodycze! do tego slodzik to straszne swinstwo bardziej szkodzi niz pomaga. jesli masz straszna ochote na cos slodkiego siegnij po miod albo deser owocowy z dodatkiem cukru trzcinowego raz w tygodniu mala przyjemnosc nie zaszkodzi po prostu pocwicz wtedy troszke dłuzej jezeli bardzo obawiasz sie ze przytyjesz ![]() Pozdrawiam i życzę wytrwałości !! i przepraszam za to ze bardzo wszystko pomieszalam, ale pisalam na szybko wszystko co mi sie przypomnialo z podstaw zywienia i wlasnego doswiadczenia
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
-bułkę jedz pełnoziarnistą, tak samo chleb żytni, razowy, graham itp
-ziemniaki zmień na ryż, kasze -do woli jedz chude mięso tj drób i ryby -jedz dużo owoców i warzyw, -syf już odstawiłaś -więcej się ruszaj -jedz tyle żebyś nie chodziła głodna bo to nie o to w tym chodzi i to jest mała recepta na sukces
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

A tak poważnie, to nie może się taki plan dobrze skończyć, naprawdę możesz skończyć kiepsko - za duży wysiłek w stosunku do dostarczanych substancji odżywczych prowadzi nieuchronnie do wyniszczenia...
) polecam jesli masz nadwage tabletke chromu dziennie, albo chromu z blonnikiem dodatkowo podrecisz metabolizm. pij duzo zielonej herbaty wspaniale oczyszcza z toksyn. aaa i na pewno nie siegaj bo produkty light naszprycowane slodzikami!! moze oszukasz niby podniebienie ale nie mozg !!! asparginian (słodzik) nigdy nie zastąpi nam sacharozy, po zjedzeniu czegos z zawartoscia slodzika nadal bedziesz miec ochote na slodycze! do tego slodzik to straszne swinstwo bardziej szkodzi niz pomaga. jesli masz straszna ochote na cos slodkiego siegnij po miod albo deser owocowy z dodatkiem cukru trzcinowego
raz w tygodniu mala przyjemnosc nie zaszkodzi