![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38141134]A mnie się zdaje, że ona dalej będzie pępkiem - tym starszym
![]() ![]() U mnie jeszcze prościej, bo inna płeć - więc będę mieć moją ukochaną córeczkę i ukochanego syneczka ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Generalnie dziewczyny wiem, że się nauczy itd. tylko szkoda mi jej, że w pewnym sensie będzie pokrzywdzona... ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy pojawia się młodsze rodzeństwo...
Cytat:
![]() Ale wymagam od nich czego innego, czego innego oczekuję... i nie traktuję ich równo, inaczej to będzie pewnie wyglądało, jak będą dorośli. Ale teraz, kiedy mają jedno 18 a drugie 13 lat, nie mogę mieć wobec nich takich samych wymagań i nie mogę tak samo "równo" ich traktować. I nie mają też takich samych praw, mój syn wychodzi w weekendy praktycznie na całe noce z domu, córka na siedzi w domu i nie ma szans na nocne wyjścia. ![]() Cytat:
![]() Bardzo staraliśmy się żeby nie odczuł negatywnych skutków posiadania siostry. Czasem było tak, że na jednej ręce trzymałam małą i ją karmiłam a drugą ręką rysowałam coś z synem ![]() Nie wiem czy nam się udało, powiem szczerze, że mój maż też się bardzo starał, sama nie dałabym rady. I nie wiem czy dałam, w każdym razie syn nie sprawiał wrażenia "skrzywdzonego". Może się okazać, ze bałaś się na wyrost. Cytat:
![]() Może jednak postaraj się zmienić nastawienie, bo po co (nawet podswiadomie) nastawiać się na problemy. Pomyśl sobie, że córka może coś straci ale z pewnością wiele zyska.
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
A ja wczoraj zakupiłam prezencior wreszcie
![]() Idąc za tropem, że Agatka lubi ostatnio wszelkie wróżki, księżniczki (jak to miło usłyszeć od kogoś: chodź, księżniczko! ![]() http://img.tulli.hu/images/large/spa...m_4545_LRG.jpg jest ciut mniejsza od Barbie i ma wg mnie buźkę milszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ważny jest wiek, ja też przecież nie dam rady noworodka i dwulatki traktować tak samo. Z racji tego, że my (w sensie ja i moje oraz mąż i jego rodzeństwo) już dawno wszyscy dorośli to nam łatwiej porównywać jak byliśmy traktowani w tym samym czasie i na tym samym etapie życia, i jednak różnice widzimy, i to sporo. Szczególnie u męża w rodzinie to widać, mój mąż jest najstarszy, ja jestem ze środka i mam dwóch braci to też trochę inaczej - mama moich braci traktowała jak święte krowy, do tej pory ich tak traktuje... ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny macie racje
w dlugotrwalej perspektywie rodzenstwo to skarb na cale zycie Klarissa ja mam kolezanki ktore maja podobna roznice wieku a dzieciom "przeszlo" narodzenie rodzenstwa praktycznie bezbolesnie
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
a ja koncowke ciazy musialam lezec i porod powitalam z wielka ulga. pamietam swoja i corki radosc jak wrocilam ze szpitala i wreszcie moglam z nia wyjsc pobiegac w parku
![]() ale powiem tak- przy drugim dziecku czlowiek jest madrzejszy, wszystko wydaje sie jasne i oczywiste. glup[ie karmienie ktore z corka zajmowalo mi jakies 20 godzin na dobe- ![]() jak wspomne przygotowywanie kapeli dla corki- toc to byl rytual z pol godziny trwajacy a kapiel drugie tyle. a chlopakow raz dwa w wiaderku oporzadzalam (bardzo bardzo polecam wiaderko tummy tub ![]() zreszta ja mysle ze lepiej spedzic z dzieckiem godzine jak to anglicy nazywaja quality time- niz jak niektorzy rodzice- niby dzieckiem sie zajmuja ale jakos tak bez serca bedzie dobrze dziewczyny
![]() |
#68 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Potem po porodzie próbowaliśmy utrzymać rytuał wieczorny czyli wspólne kąpanie, czytanie bajek na dobranoc i usypianie na zmianę z mężem i na początku się udawało, ale później młodsza jak na złość włączała syrenę w tych porach i jednak męczące było siedzenie z jedną przy piersi na podłodze i trzymanie drugiej za rękę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja już teraz chociaż jedna ma 3 latka a druga 8 m-cy widzę jak obie reagują na siebie, jak się cieszą przy powitaniu, jak się przytulają, zaczepiają i bawią - cudowny widok i mam nadzieję, że tak im zostanie na zawsze ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38156829]A ja wczoraj zakupiłam prezencior wreszcie ![]() Idąc za tropem, że Agatka lubi ostatnio wszelkie wróżki, księżniczki (jak to miło usłyszeć od kogoś: chodź, księżniczko! ![]() http://img.tulli.hu/images/large/spa...m_4545_LRG.jpg jest ciut mniejsza od Barbie i ma wg mnie buźkę milszą ![]() Przyjemna ta laleczka ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
a wiecie przy pierwszym dziecku sie spieszyłam chciałam żeby już siedziała mówiła, a przy drugim chciałam jak najdłużej zatrzymać każdą chwilkę kiedy będzie malutki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Mam to samo, tak mi szkoda ze chlopcy juz dorastaja, teraz sa w takim pociesznym wieku, slodcy do schrupania
![]() ten pierwszy rok bywa ciezki ale z drugiej strony mija jak z bicza strzelil... tak samo mialam np przy koncu KP- wiecej dzieci juz nie planuje wiec tak sobie myslalam ze to ostatnie KP- a to takie mile chwile, dziecko wtulone i blogo mlaskajace ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2012-12-19 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ile mniej problemów z nią było ![]() ![]() Oczywiście wszystko z przymrużeniem oka traktujcie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z kolei jak będzie miała, mniej więcej18, to nie będzie chciała słuchać twojego paplania i mądrzenia się i najczęściej, jak będziesz chciała pogadać, to pocałujesz klamkę od drzwi jej pokoju ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka ma 13-letnią córkę i jak sama twierdzi (w żartach rzecz jasna) czasem ma potworną ochotę palnąć ją w łeb jak jej tak słucha... ![]() ![]() A najlepiej się z moją mamą rozumiem dopiero teraz, po trzydziestce.
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Fajny pomysł z tym prezentem od dzidziusia dla starszego dziecka, jak będę w takiej sytuacji na pewno nad tym pomyślę
![]() ![]() ![]() Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-01-10 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
No i pojawiło się rodzeństwo
![]() Pierwszy odbiór bardzo pozytywny, stwierdziła córcia, że braciszek jest śliczny, za każdym razem jak go karmię to głaszcze go po głowie, jest wobec niego bardzo delikatna. Jednak nie ma jakiegoś wielkiego zachwytu, co jakiś czas proponuje mi odłożenie go do łóżeczka "żeby sobie smoczusia pociumkał" a ja mam w tym czasie się z nią bawić, niestety żeby to było takie proste ![]() Natomiast mam problem wieczorny, córka nauczona była usypiania ze mną, pierwszy wieczór był koszmarny, usypiałam dzieci przez 3h ![]() Widzę, że brak naszego wieczornego rytuału budzi w niej poczucie krzywdy był już pierwszy płacz pt. "mamusiu jest mi tak strasznie smutno" , i to jedyny moment kiedy brat jej przeszkadza, bo wieczorem chciała by mieć mamę tylko dla siebie. No i ma problemy z zaśnięciem...
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Klarissa, bardzo się cieszę i z całego serca Wam gratuluję
![]() U nas też, choć córa starsza, najbardziej obawiałam się wieczora. Zobaczysz, wyrobicie sobie nowe nawyki, córcia się przyzwyczai. Trzeba popróbować, czasem konieczne są małe zmiany. Może spróbuj kłaść go wcześniej, na przykład jak mąż córkę kąpie, albo chwilę się z nią bawi. Będzie dobrze ![]()
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Łóżko 180x200? Polecam
![]()
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mam rozkładaną wersalkę 140X200 cm
![]() ![]()
![]() |
#80 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Pocieszę cię :d niecałe 7 tygodni od porodu jest lepiej. Agatka zaczęła usypiać sama - niosę ją do ciemnego już pokoju, tulę, daję buziaka i idę obok do pokoju karmić siostrę. Ona sobie coś tam gada jeszcze, i ma obiecane oczywiście że jak tata z pracy wróci to do niej przyjdzie. Wczoraj akurat się obudziła o 23 i mnie chciała, to do 2:20 z nią spałam ) I tak sobie myślę - musiała dojrzeć szybko do samodzielnego usypiania czy może... ona była dawno na to gotowa, ale myśmy jej nie pozwalali? Cytat:
Gdy mała jest kąpana, Agu siedzi u taty na rękach i patrzy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
U nas jak urodził sie młodszy to starszy miał 13 miesięcy. Najpierw myśleliśmy że jak bedzie taka mała różnica wieku to fajnie razem się wychowają i ogólnie będzie dobrze a tu okazało sie ze to nie tak do końca...
Ale na pocieszenie napiszę że po pewnym czasie wszystko w praniu wychodzi i plan dnia sie sam układa dzieci sie dogadują i uczucie winy że krzywdzi się starszego znika. Ja np z układaniem do snu też miałam problem bo młodszy przez cały dzień słodko sobie sypiał a jak przychodził wieczór i noc to był koszmar( zreszta do teraz ze snem nie jest super), ale mi pomagała teściowa bo mąz pracuje tak ze tylko w weekendy jest w domu. A po jakimś czasie kąpałam młodszego karmiłam, zasypiał i póżniej starszy. Póżniej kąpałam już ich razem w dużej wannie kładłam ich do dużego łóżka i młody ssał pierś a starszy przytulał do mnie i zasypiał. Zresztą po tym jak starszy nauczył sie spać z nami przysiegłam sobie ze młodszy tyko łóżeczko i ... po prawie roku walki wziełam do siebie tak umęczona wstawaniem co chwila i wyciąganiem go z tego łóżeczka... i tak śpimy w 3 w poprzek dużego łóżka zeby poręczę ich chroniły bo tak to nie mogłam spać bo bałam się że młody spadnie... A z tym traktowaniem po równo to też miałam wielkie założenia ze sprawiedliwie po równo itd... Tylko ze tak się nie da mimo szczerych chęci bo czasami poprostu zycie weryfikuje i np jak starszemu na coś sie pozwalało i widzi się ze to nie koniecznie dobre to młodszemu sie nie pozwoli i to już jestniesprawiedliwe ale nie znaczy ze kocha sie mniej. A czasami też ma sie inne wymagania bo dzieci mają inne charaktery i dlatego w inny sposób sie traktuje i wymaga.. Ale sie napisałam Ale refleksja jedna: nigdy nie ma dobrego momentu na drugie dziecko, bo zawsze między rodzeństwem będzie zazdrośc... Ja np mojego młodszego brata ugryzłam jak nikogo akurat w pokoju nie było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39491696]Pocieszę cię :d
niecałe 7 tygodni od porodu jest lepiej. Agatka zaczęła usypiać sama - niosę ją do ciemnego już pokoju, tulę, daję buziaka i idę obok do pokoju karmić siostrę. Ona sobie coś tam gada jeszcze, i ma obiecane oczywiście że jak tata z pracy wróci to do niej przyjdzie. Wczoraj akurat się obudziła o 23 i mnie chciała, to do 2:20 z nią spałam ) I tak sobie myślę - musiała dojrzeć szybko do samodzielnego usypiania czy może... ona była dawno na to gotowa, ale myśmy jej nie pozwalali?[/quote]Mnie tak szkoda mojego większego dziecka... ale dzisiaj mi się udało - mały zasnął po kąpieli bez jedzenia (może dlatego, że wcześniej jadł co godzinę 5 razy pod rząd ![]() ![]() ![]() ![]() A jak druga córeczka spokojna? Mój synek zaznacza swoją obecność chyba w całym bloku... Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.