|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Czy endermologia pomaga w zwalczaniu cellulitu?
Czy endermologia pomaga w zwalczaniu cellulitu? Chciałabym skorzystac z zabiegów, ale nie wiem czy one skutkują. Prosze o poradę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: pytanie
Witam. Z zabiegów fizykalnych stosowanych w terapii cellulit, najbardziej skutecznym jest Manualny Drenaż Limfatyczny. Jednym ze skutecznych zabiegów fizykalnych jest także endermologia.
Choć mozna tu podać konkretne urzadzenie - endermologia to rodzaj zabiegu - jest ich kilka. Przed zabiegiem polecam jednak aby zdiagnozować w jakim naprawdę stanie jest tkanka podskórna. Czy jest to faktyczny cellulit - panikulopatia obrzękowo-zwłóknieniowo- stwardnieniowa, czy też inny problem, np lokalny nadmiar tkanki tłuszczowej. ( polecam najnowszy artykuł dossier w Les Nouvelles Estetiques/Nowosci w kosmetyce, dostępny już w sklepach). Byłem na kilku sympozjach gdzie był ten zabieg polecany także przez środowisko medyczne zajmujące się tą problematyka. Choc mozna poddać sie tym zabiegom w wielu osrodkach i gabinetach, warto aby najpierw zobaczył stan Pani skóry lekarz, np specjalizujący się w medycynie estetycznej lub też lekarz. Powodzenia i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy taki zabieg (endermologia)mozna wykonanywać 2x w miesiącu, czy zalecane są częstsze wizyty (czy skuteczność tego zabiegu bedzie taka sama)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
![]()
Wiekszość zabiegów fizykalnych wykonuje się regularnie, 1 - 2 razy w w tygodniu. Zabieg raz w miesiącu niec Pani nie da. Z terapeutą powinna Pani ustalic tok zajęć, zalezy to od kilku czynników, stanu skóry, cyklu oraz ewentualnie innych zabiegów.
Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam! Wiadomo ze endermologia jest zabiegiem napinajacym skore (likwidujacym cellulit). Jezeli bym chciala taki zabieg wykonac 2x w miesiacu (ze wzgledu na koszta, bo z tego co sie dowiedzialam efekty widac juz po 4 zabiegach), to jeseli taki zabieg rozlozylabym na 2 miesiace? czy bylyby efekty (widoczne)? Zauwazylam ze Pan Piotr zna sie na medycynie, dlatego prosze o porade!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
![]()
czy to czasami nie jest naciaganie?? czy faktyczne zabieg jest wart kazdych pieniedzy? czy to jednak zludne myslenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
No to postęp medycyny jest niesamowity!!! Po 4 zabiegach. Fakt kazdy zabieg ma sens, ale efekty w terapii cellulit nie są nigdy natychmiastowe.
Powiem zwięźle - to jest naciąganie, nazwijmy sprawy po imieniu. Poza tym terapia cellulit ( leczenie panikulopatii - obrzekowo- włóknikowo-stwardnieniowej) a zabiegi związane z ujędrnianiem, napinaniem skóry to trochę inne zabiegi. Owszem da się czasem uzyskać wspólny efekt, ale to zalezy od rodzaju i stopnia cellulitu lub też w innym przypadku pseudocellulitu, czyli zmian w ujędrnieniu i osłabieniu mięśni posladkowych. W przypadku pseudocelulitu lub też lokalnego nagromadzenia tkanki tłuszczowej skuteczny będzie nawet masaż klasyczny - w zmodyfikowanych -formach. Natomiast w terapii właściwego cellulitu (PEFS)- wskazany jest przede wszystkim manualny drenaż limfatyczny - przynajmniej na początku terapii. Przykro mi, ale jestem pragmatykiem w tym temacie. Szybkich terapii cellulite nie ma, podobnie jak rewelacyjnych kosmetyków ani ustalonych cwiczeń. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
![]()
ok, zdaje sobie z tego wszystkiego sprawe. mam pytanie, na czym polega manualny drenaż limfatyczny? nie wiem czy Pan sie orientuje, ale gdzie na Slasku mozna skorzytac z takich zabiegow??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Manualny (czyli wykonywany ręcznie) Drenaż Limfatyczny, jest specjalistycznym rodzajem masażu który szczególnie wpływa na pobudzenie układu limfatycznego. W terapii cellulit - z uwagi na towarzyszące obrzeki - to jeden z podstawowych zabiegów fizykalnych i w ogóle jeden z bardziej skutecznych zabiegów w terapii cellulitu.
W archiwum wizazu w publikacjach masaż anajdzie Pani obszerne artykuły na ten temat. Jesli chodzi o Katowice to polecam mgr i dypl. masażystę, także po specjalistycznym kursie masażu w medycynie estetycznej - Przemka Makowskiego tel 601 159 955 Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
bardzo dziekuje za tak wyczerpujace odpowiedzi. mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie. ile kosztuje taki zabieg?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Witam serdecznie. Nie wiem jakie sa ceny w Katowicach, ale myślę iz taki zabieg Manualny Dreanaż LImfatyczny lub też Dynamiczny Masaż Antycellulit - oba Przemek wykonuje są w granicach 50-60 zł. Prosze sobie zarezerwować około godziny czasu.
Powodzenia wiosna w pełni!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
![]()
Do wypowiedzi Piotra chciałabym tylko dodać, że na rynek wprowadzono wielość zabiegów z wykorzystaniem fizykoterapii tj elektroterapia( pod hasłem elektrostymulacja, mikroprady,itd) ultradżwięki, podczerwień, magnetoterapia, lasery..ktore rzekomo same w sobie maja zlikwidowac cellulit, a jak to w niektorych reklamach bywa nawet cellulitis..W skojarzeniu z innymi zabiegami są to metody bardzo pomocne,ale niestety same w sobie i dodatkowo wykonywane przez osoby nieswiadome ich celu, mogą byc nietyle że niepomocne a szkodliwe. Także jezeli ktoś się decyduje na likwidacje cellulitu, powinien ten problem ując w aspekcie leczenia, a nie tylko defektu kosmetycznego ktorego trzeba zlikwidowac.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Witam. Bardzo słuszna uwaga. W terapii cellulit z zabiegów fizykalnych poza Manualnym Masażem Leczniczym oraz Endermologią (dot. hasła a nie konkretnego urzadzenia) ponadto leczenie wspamaga sie hydrolipoklazją ultradzwiekową, jontoforezą itd. Zastosowanie jednak tych ostatnich wymaga współpracy z lekarzem.
Lekarskie metody to min karboksyterapia, oraz mezoterapia. Ponadto przede wszystkim terapia wymaga odpowiedniej diagnostyki czy mamy do czynienia: a. z PEFS Panikulopatia obrzekowo-włóknieniowo- stwardnieniową czyli z tzw. cellulitem, b. pseudocellulitem lub lokalnym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, c. Cellulitis - stanem zapalnym skóry. Jeszcze jedno apro pos fizykoterapii, urzadzenia wykorzystywane w gabinetach mają naprawdę działanie bynajmniej nie obojetne dla organizmu. Warto zapytać kto się tym zajmuje. Osobiście w tym przypadku stawiem na fizykoterapeutów. Nie odchodzmy jednak od podstawowego tematu, wszak jest to wątek przede wszystkim dla osób korzystajacych z zabiegów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Czy w Poznaniu jest ktos godny polecenia w dziedzinie manualnego drenażu limfatycznego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Witam zapraszam do gabinetów, oczywiście wykonujemy Manualny Drenaż Limfatyczny wszelkie informacje na stronie www.bodywork.com.pl Gabinet mieści się w Klinice Estetyki Ciała ul. Mrowińska 16
zapraszam Bodyworker |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dziękuję! Bardzo chętnie się wybiorę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Oj tylko dlaczego to tak daleko...? Trudno.. Trzeba bedzie jezdzic!
Mam pytanie o ksztaltowanie sie cen? Dosc zasadnicza kwestia. Czy gdybym umowila sie na serie zabiegow i zaplacila za nie z gory, to cena bylaby do negocjacji? Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dodam, ze chodzi mi o walke z cellulitem (???-nie wiem czy dobrze napisalam) i generalne ujedrnanie i wyszczuplanie ciala, z naciskiem na dolne partie ciala - posladki, uda, lydki. Gora jest jak najbardziej w normie, a nawet lepiej niz w normie, ale niestety dol ma sie znacznie gorzej. Mam problemy z krazeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
cellulit i endermologia to warto sprawdzić na www.biomedyka.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Proszę sobie jeszcze raz przeczytać watek. Dziewczyny tak przy okazji, zrozumcie wreszcie że cellulit to jedno a ujedrnianie ciała i modelowanie to zupełnie inna sprawa. Wiem że dla laika terminologia jest trudna do odróznienia ale te wątki były juz tyle razy poruszane. Nawet w tym watku powyżej jest wyjaśnienie.
Ale najpierw i tak zaczyna się od diagnostycznego masażu który w duzym stopniu sprawę wyjaśnia. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Faktycznie sporo tych watkow na forum. Tez bym do nich odeslala delikwentke..
![]() Ale jak widac, dopiero zaczynam i sie nie rozeznalam, jak nalezy. Zatem poczytam, doksztalce sie i odwiedze gabinet masazu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Panie Piotrze ma pytanie, czy SUPER MASAŻYSTA PHILIPS BEUATY CELLESSE
jest skutecznym aparatem np. do walki z cellulitem lub do ujedrniania skory? Czy warto zakupic sobie taki aparacik? prosze o odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Aparaty tego typu stosuje sie jako powiedzmy " uzupełnienie" podstawowej terapii, do stosowania w domowym zakresie. Trudno mi wypowiadac się na temat konkretnego urządzenia. Nie znamy badań klinicznych w dosłownym tego słowa znaczeniu. Warto jednak stymulować krążenie skórne. Podstawowy problem cellulitu jest co prawda na poziomie tkanki podskórnej, ale stymulacja skóry ma tutaj duże znaczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
![]()
Panie Piotrze, mam jeszcze jedno pytanie. Czy mezoterapia jest skutecznym zabiegiem zwalczającym cellulit?? Na czym polega zabieg, opis na dole.
Całe powierzchnie objęte cellulitem ostrzykuje się co pół cm. specjalnym pistoletem, podając podskórnie substancje, które zwalczają objawy choroby poprzez poprawę mikrokrążenia krwi i limfy i uwalniają nadmiar tłuszczu. Podstawowym składnikiem koktajli jest kofeina, stymulująca przemianę materii i wyciąg z karczocha, wspomagający metabolizm tłuszczów. Samo ostrzykiwanie ciała, bez dodatkowych czynności profilaktycznych jak: ruch czy masaż, nie zlikwiduje "skórki pomarańczowej". Zabiegi wykonuje się 1 do 7 razy w tygodniu. Po 6 zabiegach można oczekiwać, że obwody ud zmniejszą się o 2-3 cm. Występujące po zabiegach zasinienia szybko znikają. Proszę o odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Owszem mezoterapia jest jednym z medycznych zabiegów w terapii cellulit. Przeplatana z masażem daje dobre efekty. Taką łaczoną terapie wykonujemy w klinice, tak więc znam temat nie tylko z teorii.
Ale w powyzszym opisie jest parę niescisłości. Po pierwsze bardziej skuteczna jest mezoterapia wykonywana ręcznie, " pistolet" wstrzykuje lek przede wszystkim pionowo", a iniekcja śródskórna jest bardziej efektywna wykonywana pod pewnym katem, recznie. No ale to wymaga precyzji i odpowiedniej praktyki lekarza. Ponadto jest tez pewna niescisłość co do podawanych efektów i intensywnosci iniekcji. Ponadto czy chodzi o zmniejszenie obwodów ud czy leczenie cellulitu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witam!
Chodzi o leczenie cellulitu. Czy może Pan powiedziec jak często taki zabieg sie wykonuje? Czy mezoterapia powoduje skutki uboczne? Co najważniejsze ile to kosztuje? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
O szczegółowe informacje prosze zapytac raczej na forum: medycyna estetyczna lub dermatologia. Ceny zapewne sa zróżnicowane w zależnosci od ilosci leku, obszaru iniekcji no i prawdopodobnie od miasta.
Po iniekcjach zostają jakis czas drobne ślady, które z czasem oczywiscie zanikają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Do wątku mezoterapii dodam tylko fakt, że bardzo ważne jest co sie wstrzykuje, wiekszość "koktajlii" to sa preparaty nie zatwierdzone jako leki do wstrzykiwań i niezbadane są skutki tych terapii, dlatego jeżeli zdecydujecie się na tego rodzaju zabiegi pytajcie lekarza!!! co wstrzykuje jak to działa i gdzie jeszcze się to stosuje..pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
![]()
Do kruszi. Dziękuję za odpowiedź!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.