Plotkujemy i czytamy, wątku drugą część już mamy :) - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-20, 13:11   #2941
Chorea
Raczkowanie

Dot.: Plotkujemy i czytamy, wątku drugą część już mamy :)

No właśnie tak założyłam, że jeździć po sklepach nie będziesz więc trzeba użyć tego, co człowiek wiecznie w domu ma. Pewnie, włóczkowy woreczek też się nada.
Chorea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 13:29   #2942
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chorea Pokaż wiadomość
No właśnie tak założyłam, że jeździć po sklepach nie będziesz więc trzeba użyć tego, co człowiek wiecznie w domu ma. Pewnie, włóczkowy woreczek też się nada.
Mi się podoba jak wszystkie prezenty są zapakowane w jakiś jeden piękny papier no i pozawijane z jubilerską precyzją - zwykle jeszcze robiłam jakieś ładne bileciki z podpisem co dla kogo, na wstążce zawieszałam jakiś gadżet, np. dzwoneczek itp. No więc właśnie zwykle bardzo się starałam, a dużo osób nie docenia lub jeszcze dowali, że chyba mam za dużo czasu, skoro robię to i tamto, a wręcza prezenty w reklamówce.

W tym roku stwierdziłam, że po prostu nie mam siły, nawet siedzenie na d mnie męczy i boli, więc odpuściłam sobie elegancję i do pewnego stopnia ozdobniki.... wykorzystaliśmy w sumie stos zachomikowanych torebek (a z przechowywaniem ich tylko kłopot) na różne nieforemne rzeczy, których wyszło całkiem sporo, no, a wiadomo, że takie najtrudniej zapakować. Resztę zawijam w papier, równiutko itd., etykietki też zrobiłam, ale dość proste i mało pracochłonne były....

Właśnie zapakowałam dla TŻta korzystając, że jest w pracy, pędzle włożę w ten woreczek, zawsze też mniej składowanych rzeczy w domu. Poprasowałam stos flanelowych pieluch dla ET, już se leżą w komodzie... Jeszcze kilka ciuszków zostało, ale już musiałam usiąść.

Trochę sobie odpuszczam.... Może i mam jakieś mikre wyrzuty sumienia z tego powodu, ale z drugiej strony mam prawo się źle czuć chyba i nie wykańczać się przed świętami.... Tylko pewnie w ich trakcie padną jakieś miłe teksty, że obniżyłam loty; no a zobaczę jak będę mieć dziecko, to już nic nie zrobię..... Chyba się odgryzę, że niektórzy czy mają czy nie robią aby na odwal....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 13:31   #2943
2018070520180950
Konto usunięte

Mi sie podobają kolorowe świąteczne właśnie tym bardziej ze najczęściej kupuje dzieciakom prezenty
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 13:37   #2944
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość

Trochę sobie odpuszczam.... Może i mam jakieś mikre wyrzuty sumienia z tego powodu, ale z drugiej strony mam prawo się źle czuć chyba i nie wykańczać się przed świętami.... Tylko pewnie w ich trakcie padną jakieś miłe teksty, że obniżyłam loty; no a zobaczę jak będę mieć dziecko, to już nic nie zrobię..... Chyba się odgryzę, że niektórzy czy mają czy nie robią aby na odwal....
Ludziom nie dogodzisz. Zapakujesz starannie - w pupie Ci się przewraca, zapakujesz w torbe - no opuszczasz się jak nic. Totalnie się tym nie przejmuj, masz prawo do odpuszczenia sobie od czasu do czasu, zwłaszcza że ET do najprzyjemniejszych towarzyszy życia nie należy.
Stary 2012-12-20, 13:57   #2945
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Ludziom nie dogodzisz. Zapakujesz starannie - w pupie Ci się przewraca, zapakujesz w torbe - no opuszczasz się jak nic. Totalnie się tym nie przejmuj, masz prawo do odpuszczenia sobie od czasu do czasu, zwłaszcza że ET do najprzyjemniejszych towarzyszy życia nie należy.

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Hehehehe, ale się ubawiłam - właśnie był u mnie listonosz - przyszła ostatnia świąteczna rzecz, czyli szklane kulki..... Jak mnie tylko zobaczył to mówi "Jezus Maria, co Pani zamówiła? Piasek dla kota? Bo mi się coś w całej torbie sypie.... Nie wiedziałem, czy to brać, czy zgłosić jako uszkodzone...." Dziewczyna z all wsadziła te kulki w 2 woreczki strunowe i je w kopertę bąbelkową.... Tylko jeden woreczek pękł, a kulki sypały się rogami Nie wiem ile ubyło, pal licho, przezornie otwierałam całość nad garnkiem, bo bym to zamiatała po całym mieszkaniu..... Hihihi, teraz to już nie wiem jak to spakować....

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2012-12-20, 14:44   #2946
nada13
Zakorzenienie

hehe

ale babce neutrala, że zapakować nie umie
nada13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 14:44   #2947
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nada13 Pokaż wiadomość
hehe

biedny pan listonosz

Ale jak jesteśmy przy dziwnych paczkach, to od jakiegoś czasu zamawiam przez internet żarełko kocie, bo jest taniej, wybór większy i nie muszę dźwigać dwukilowych paczek i puszek. Tylko pana z poczty mi zawsze szkoda, bo on tak biegnie zawsze z tą paczką do mnie na sam koniec bloku...chyba jakieś ciastka upiekę

Edytowane przez Chorea
Czas edycji: 2012-12-20 o 14:46
Stary 2012-12-20, 14:47   #2948
Tallan
Zadomowienie

Zdałam egzamin! Dzięki niech będą internetowi w telefonie i współpracy koleżeńskiej... Nienawidzę ściągać

Byłam dzisiaj w galerii na zakupach. Wiecie co leciało jako muzyka tworząca klimat świąt? Macarena i inne podobne przeboje

Scarlett, myślisz że E.T wyrabia tera jakąś normę i później będzie najgrzeczniejszym dzieckiem na świecie?
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 14:57   #2949
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Gratulacje

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 15:11   #2950
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
hehe

Cytat:

biedny pan listonosz

Ale jak jesteśmy przy dziwnych paczkach, to od jakiegoś czasu zamawiam przez internet żarełko kocie, bo jest taniej, wybór większy i nie muszę dźwigać dwukilowych paczek i puszek. Tylko pana z poczty mi zawsze szkoda, bo on tak biegnie zawsze z tą paczką do mnie na sam koniec bloku...chyba jakieś ciastka upiekę
Hihi, ale za ten ubaw to chyba nie będę jej neutrala dawać - myślę że to na poczcie rozwalili jak pieczątkę na tym trzasnęli.... A pal licho, kulek wystarczyło...

Ja też zamawiałam tak żarcie dla psa, z tym, że było to w wielgachnych worach, wet myślał że to alergia i była to karma antyalergiczna (notabene potem okazało się że nowotwór) pioruńsko droga no i z all taniej wychodziło... Kurier mi to taszczył....

Czasami prosta jakaś rzecz fajnie działa - my w zeszłym roku z TŻtem siedzieliśmy i szykowaliśmy się na Wigilię objazdową jak zwykle i gadamy jak niektórzy mają shitowo, że pracują np (sama takich żałuję, bo mi się też zdarza)... A mróz był straszny.... No a za oknami mamy budkę ochrony naszego osiedla - no i w takie dni i ziąb siedzi tam tych 2 chłopów z minami "za jakie grzechy" i pokutuje... No to zanieśliśmy im pierniczków. Ucieszyli się jak nie wiem... Teraz zawsze nam szlaban otwierają zanim zdążymy kliknąć w pilota

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Zdałam egzamin! Dzięki niech będą internetowi w telefonie i współpracy koleżeńskiej... Nienawidzę ściągać

Byłam dzisiaj w galerii na zakupach. Wiecie co leciało jako muzyka tworząca klimat świąt? Macarena i inne podobne przeboje

Scarlett, myślisz że E.T wyrabia tera jakąś normę i później będzie najgrzeczniejszym dzieckiem na świecie?
No i najważniejsze, że z głowy przed świętami....

To Ty nie wiesz, że Macarena najmodniejszą kolędą jest :brzyda l:

Nie wiem, my z TŻtem byliśmy bachorami z piekła rodem śpiącymi tylko na rękach Rodziców, a ja darłam się żreć co 2 godziny do 1,5 roku przez okrągłą dobę. Mam nadzieję, że to nie jest dziedziczne.... Pewnie wygodnie jest mieć najgrzeczniejsze dziecko świata, ale z drugiej strony lepiej niech nie będzie d wołową. Jakaś lepsza średnia z tendencją w kierunku grzeczności byłaby mile widziana

Dziś mam obijany pęcherz na zmianę z jelitem - pół dnia w WC - chyba ma wściekliznę, ADHD i owsiki....

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2012-12-20, 15:16   #2951
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2012-12-20 o 15:50
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-20, 15:35   #2952
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:

Czytałam tylko jedną - Milczącą dziewczynę i była spoko na pewno sięgnę po inne. Jaką teraz czytasz?
"Klub Mefista"

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Dziewczyny heeelp. Mam sobie wybrać zegarek od mikołaja i nie wiem który wszystkie 3 są bardzo podobne i każdy mi się podoba xD. Który najładniejszy waszym zdaniem?

1- http://allegro.pl/zegarek-timex-kuri...816054216.html

2- http://allegro.pl/timex-modern-origi...855191520.html

3- http://allegro.pl/timex-modern-origi...855190421.html

Mi ten pierwszy
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 15:38   #2953
Gumisiek007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
"Klub Mefista"[COLOR="Silver"]
To było moje pierwsze spotkanie z Panią G. I od razu ją pokochałam.

Dziewczynki, mam okrutną wiadomość. Nie wiem czy wiecie już, ale Weltbild wycofuje się z Polski. Za chwilę zacznie się kampania wyprzedażowa a potem koniec
Więcej info: tutaj
Gumisiek007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 15:41   #2954
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Hihi, ale za ten ubaw to chyba nie będę jej neutrala dawać - myślę że to na poczcie rozwalili jak pieczątkę na tym trzasnęli.... A pal licho, kulek wystarczyło...

Ja też zamawiałam tak żarcie dla psa, z tym, że było to w wielgachnych worach, wet myślał że to alergia i była to karma antyalergiczna (notabene potem okazało się że nowotwór) pioruńsko droga no i z all taniej wychodziło... Kurier mi to taszczył....

Czasami prosta jakaś rzecz fajnie działa - my w zeszłym roku z TŻtem siedzieliśmy i szykowaliśmy się na Wigilię objazdową jak zwykle i gadamy jak niektórzy mają shitowo, że pracują np (sama takich żałuję, bo mi się też zdarza)... A mróz był straszny.... No a za oknami mamy budkę ochrony naszego osiedla - no i w takie dni i ziąb siedzi tam tych 2 chłopów z minami "za jakie grzechy" i pokutuje... No to zanieśliśmy im pierniczków. Ucieszyli się jak nie wiem... Teraz zawsze nam szlaban otwierają zanim zdążymy kliknąć w pilota

No i najważniejsze, że z głowy przed świętami....

To Ty nie wiesz, że Macarena najmodniejszą kolędą jest :brzyda l:

Nie wiem, my z TŻtem byliśmy bachorami z piekła rodem śpiącymi tylko na rękach Rodziców, a ja darłam się żreć co 2 godziny do 1,5 roku przez okrągłą dobę. Mam nadzieję, że to nie jest dziedziczne.... Pewnie wygodnie jest mieć najgrzeczniejsze dziecko świata, ale z drugiej strony lepiej niech nie będzie d wołową. Jakaś lepsza średnia z tendencją w kierunku grzeczności byłaby mile widziana

Dziś mam obijany pęcherz na zmianę z jelitem - pół dnia w WC - chyba ma wściekliznę, ADHD i owsiki....
Mnie ostatnio listonosz zdziwił faktem, że wie jak mam na imię. Ale to pewnie dlatego, że u mnie nauka imion to zawsze proces długotrwały, szczególnie jak są one w masie...

No właśnie nie wiedziałam, ale po dniu dzisiejszym czuję się doedukowana. W ogóle ani jednej kolędy nie słyszałam. I ludzie jacyś spokojni i pozytywni byli.

Mnie mama przez długie lata wypominała, że upodobałam sobie kopanie jej w wątrobę Nie podobało się jej zbytnio. Ale już po urodzeniu to aniołek się ze mnie zrobił więc się wyrównało
Stary 2012-12-20, 16:43   #2955
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gumisiek007 Pokaż wiadomość

Dziewczynki, mam okrutną wiadomość. Nie wiem czy wiecie już, ale Weltbild wycofuje się z Polski. Za chwilę zacznie się kampania wyprzedażowa a potem koniec
Trochę tam kupiłam, ale bez przesady - ciekawe od kiedy wyprzedaż, żeby się obłowić taniej w to co jeszcze bym nabyła. No ale w sumie ostatnio coraz mniej z ich katalogów wybieram, a księgarnie zaczynają przypominać sklep 1001 drobiazgów, pewnie takich co się za bardzo w Niemczech nie sprzedają. Kilka rzekomo hitowych przydasiów w domu kupiłam i w sumie są dość badziewne. Więc jakoś płakać specjalnie za nimi nie będę.

Cytat:
Mnie ostatnio listonosz zdziwił faktem, że wie jak mam na imię. Ale to pewnie dlatego, że u mnie nauka imion to zawsze proces długotrwały, szczególnie jak są one w masie...

No właśnie nie wiedziałam, ale po dniu dzisiejszym czuję się doedukowana. W ogóle ani jednej kolędy nie słyszałam. I ludzie jacyś spokojni i pozytywni byli.

Mnie mama przez długie lata wypominała, że upodobałam sobie kopanie jej w wątrobę Nie podobało się jej zbytnio. Ale już po urodzeniu to aniołek się ze mnie zrobił więc się wyrównało
Dla mnie też - w ogóle nie mam pamięci do imion i nazwisk, a już totalnie nie do nr telefonów - do TŻta nauczyłam się po kilku latach, na komórę mojej Mamy nie znam do tej pory.... Nikt mi nie wierzy oczywiście...

Hehe, może i z ET będzie, na razie czasem żartuję, że jak już się urodzi, to w jeden półdupek natrzaskam za moje rzyganie, w drugi za rwę....

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2012-12-20, 17:34   #2956
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Cytat:

No właśnie szkoda promocje mieli super.

Właśnie usnęłam i upaprałam kołdrę czerwoną szminką

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 18:14   #2957
Tallan
Zadomowienie

Cytat:

Ale nie wyprzedają książek

Co nie zmienia faktu, że i tak coś kupiłam...

Edytowane przez Tallan
Czas edycji: 2012-12-20 o 18:26
Stary 2012-12-20, 18:48   #2958
Gumisiek007
Zadomowienie

Cytat:
Ale nie wyprzedają książek

Co nie zmienia faktu, że i tak coś kupiłam...
Bo wyprzedaż podobno dopiero ma się zacząć.
Stary 2012-12-20, 19:06   #2959
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Bo wyprzedaż podobno dopiero ma się zacząć.
Na stronie jest napisane: "Wyprzedaż totalna- tylko do piątku". Przyznam, że artykuł przejrzałam, ale to by znaczyło, że oprócz tej będzie jeszcze jedna później?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-20, 19:39   #2960
keine_angst
Wtajemniczenie

GG do keine_angst

A ja nadal czytam "City of Lost Souls". Bardzo fajna, wciągająca książka

Jak tylko jutro wrócę z klasowej wigilii, zaczynam piec ciasta, więc znowu zniknę z forum na jakiś czas A dzisiaj rodzice kupili mi http://www.empik.com/trefl-zwinger-d...1410,zabawki-p, ale będę mogła je otworzyć dopiero w wigilię

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

keine_angst jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 19:55   #2961
joakoz86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez keine_angst Pokaż wiadomość
A ja nadal czytam "City of Lost Souls". Bardzo fajna, wciągająca książka

Jak tylko jutro wrócę z klasowej wigilii, zaczynam piec ciasta, więc znowu zniknę z forum na jakiś czas A dzisiaj rodzice kupili mi http://www.empik.com/trefl-zwinger-d...1410,zabawki-p, ale będę mogła je otworzyć dopiero w wigilię
Piękne puzzle Tylko do układania, czy powiesisz w antyramie? Jak ja uwielbiałam klasowe wigilie Rewelacja, zazdroszczę, mogę się wbić na twoją
joakoz86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 19:59   #2962
mariolasl
Zakorzenienie

Podczytywalam, ale nie mialam wiekszych sil na pisanie. Najpierw byl chory moj Synek, a teraz ja
Jeden plus, to taki, ze mam zwolnienie i moge cos tam zrobic przedswiatecznego, kiedy mam przyplyw lepszego samopoczucia
Stary 2012-12-20, 20:07   #2963
Gumisiek007
Zadomowienie

Cytat:
Na stronie jest napisane: "Wyprzedaż totalna- tylko do piątku". Przyznam, że artykuł przejrzałam, ale to by znaczyło, że oprócz tej będzie jeszcze jedna później?
http://www.weltbild.pl/static/informacjeofirmie.html tu oficjalny komunikat. Ta wyprzedaż to "z okazji" końca świata. A ta likwidacyjna ma się dopiero zacząć. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Stary 2012-12-20, 20:25   #2964
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
http://www.weltbild.pl/static/informacjeofirmie.html tu oficjalny komunikat. Ta wyprzedaż to "z okazji" końca świata. A ta likwidacyjna ma się dopiero zacząć. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
A rzeczywiście. Ciekaw czy rzucą wszystkie tytuły po 9 zł
Stary 2012-12-20, 20:26   #2965
Gumisiek007
Zadomowienie

Cytat:
A rzeczywiście. Ciekaw czy rzucą wszystkie tytuły po 9 zł
mam nadzieję..
Stary 2012-12-20, 20:46   #2966
joakoz86
Rozeznanie

Słuchajcie dziewczyny, potrzebuję kobiecej porady U mnie święta obchodzi się dość uroczyście, a poza tym będę też część świąt spędzać u rodziców TŻ i mam dylemat. Chciałabym założyć spódnicę. Mam brązową, rozkloszowaną, do kolan. Co by pasowało do niej? Chodzi mi o to jaka góra?
joakoz86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 21:07   #2967
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joakoz86 Pokaż wiadomość
Słuchajcie dziewczyny, potrzebuję kobiecej porady U mnie święta obchodzi się dość uroczyście, a poza tym będę też część świąt spędzać u rodziców TŻ i mam dylemat. Chciałabym założyć spódnicę. Mam brązową, rozkloszowaną, do kolan. Co by pasowało do niej? Chodzi mi o to jaka góra?
Na pewno obcisła- nie musi być bardzo ale przy rozkloszowanej spódnicy to "bezpieczniejsze" wyjście. Możesz ją połączyć np. z czymś czarnym bez dekoltu i "zrobić" strój jakimś wyraźnym wisiorkiem, może być coś czerwonego, coś wzorzystego co ożywi strój- tak naprawdę zależy od tego czym dysponujesz i jaką masz figurę/karnację/ włosy.
Łączyłam ostatnio właśnie taką szerszą jasnobrązową spódnicę z czarnym golfem. Tylko np. moja ma wyższy stan więc bluzka była do środka, a "talię" (już ją prawie mam) podkreśliłam szerokim, skórzanym paskiem związanym na węzeł
Stary 2012-12-20, 21:56   #2968
Ojoanna29
Zakorzenienie

straszna cisza w naszym klubie, trzeba się brać za wymyślanie Wyzwania Styczniowego, w grudniu odpuszczone, ale teraz będę wiercić dziury w brzuchu postanowienie na Nowy Rok - jeszcze więcej czytać!
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 22:26   #2969
Chorea
Raczkowanie

Cytat:
Na pewno obcisła- nie musi być bardzo ale przy rozkloszowanej spódnicy to "bezpieczniejsze" wyjście. Możesz ją połączyć np. z czymś czarnym bez dekoltu i "zrobić" strój jakimś wyraźnym wisiorkiem, może być coś czerwonego, coś wzorzystego co ożywi strój- tak naprawdę zależy od tego czym dysponujesz i jaką masz figurę/karnację/ włosy.
Łączyłam ostatnio właśnie taką szerszą jasnobrązową spódnicę z czarnym golfem. Tylko np. moja ma wyższy stan więc bluzka była do środka, a "talię" (już ją prawie mam) podkreśliłam szerokim, skórzanym paskiem związanym na węzeł
Zgadzam sié Ja jasnobrazowa spodnice lacze z brazowym sweterkiem zapinanym o ton jasniejszym niz spodnica, a do tego jakas ozdobna bluzeczka na ramiaczkach w kolorze bialym lub pudroworozowym (ale musi miec jakis fikusny detal typu koronka, perelki, zeby nudno nie bylo)

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
straszna cisza w naszym klubie, trzeba się brać za wymyślanie Wyzwania Styczniowego, w grudniu odpuszczone, ale teraz będę wiercić dziury w brzuchu postanowienie na Nowy Rok - jeszcze więcej czytać!
I ja tez chce, ale czasu brak
Stary 2012-12-20, 22:47   #2970
2018070520180950
Konto usunięte

ja tez czasu malo mam :[ praca stale a jak mam chwile to nie mam sily na ksiazki tylko dłubie szydelkiem
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości