|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Papużka falista
Z drobnicy może być raczej wszystko, tylko musisz pamiętać, że to ptaszki ciepłolubne i wcześniej trzeba do domku zabierać.
|
|
|
|
|
#2103 |
|
Zakorzenienie
|
Moje koty dostaną po myszce, to już taka tradycja.
|
|
|
|
|
#2104 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Rozella królewska
Witam.
Mam pytanie czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące płci rozelli królewskiej(samiec czy samica). Zdjęcie w załączniku. |
|
|
|
|
#2105 |
|
Rozeznanie
|
Moje dostały w końcu proso senegalskie (po Waszych pozytywnych opiniach, dziękuję
). Z klatki zrobiło się pobojowisko, a po kilku godzinach obskubały gałązkę do ostatniego ziarenka . Uznaliśmy więc, że prezent się spodobał .
|
|
|
|
|
#2106 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Przygotować pół miarki radości, szczyptę pogody ducha, kwartę serdeczności, dwanaście centymetrów uśmiechu, kilogram życzliwości, pięć gramów dobrego humoru, miłości ze dwie garści, odrobinę szaleństwa, 3 łyki szczęścia, dwie łyżki wolnego czasu, garstkę otwartości oraz cały zapas Wiary, Nadziei i Miłości. Całość wymieszać energicznym ruchem, 2 razy zakręcić przy tym brzuchem, długo podgrzewać w cieple domowego ogniska, i patrzeć jak radość wśród bliskich rozbłyska. W ten wigilijny dzień zaśnieżony, kiedy w Kościele uderzają dzwony, przyjmijcie życzenia pełne radości, a w Nowym Roku 2013 szczęścia i pomyślności.
|
|
|
|
|
#2107 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Wejdź na https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234260&page=57 i zapytaj Dorotę71, może ona coś podpowie
|
|
|
#2108 |
|
Przyczajenie
|
jak by nie bylo wazne to bym sie do was nie zwracal, proste i logiczne..
|
|
|
|
|
#2109 |
|
Przyczajenie
|
wazne, bo jak by bylo inaczej to bym nie pytal.. logiczne
|
|
|
|
|
#2110 |
|
|
|
|
#2111 |
|
Przyczajenie
|
bo chce wiedziec czy to parka.
|
|
|
|
|
#2112 |
|
|
Chcesz rozmnażać
Niestety, nie pomogę Ci, chciałam kiedyś rozelle, ale podobno jest agresywna do innych papug i zrezygnowałam
|
|
#2113 |
|
|
Cytat:
SPOKOJNYCH, RADOSNYCH , RODZINNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA DLA WAS I WASZYCH PUPILI ŻYCZY NIMFA Z FUTRZAKAMI W ogłoszeniach ktoś ma do sprzedania kozie
|
|
#2114 |
|
Rozeznanie
|
Mam problem ze swoją nimfą. Ale zaczną od początku: nie wiem czy to samiec czy samica- znalazłam ją na plaży i jest już ze mną szósty rok. Sama, nie ma towarzystwa. Otóż chodzi o to, że jak czyści sobie pióra to bardzo często wyrywa/gubi długie pióra i skrzeczy przy tym, bo zapewne ją boli. Nie wiem jaka jest tego przyczyna... Klatkę ma cały czas otwartą, może wyjść i polatać w każdej chwili...
Zastanawiałam się nad drugą papużką, ale po pierwsze- musiałabym się dowiedziec najpierw jaką płeć ma ta moja obecna, a po drugie- wiąże się to z większą klatką itp. więc będę mogła sobie na to pozwolić dopiero w marcu. I co polecacie by przełamać rutynę? Tzn. czy kupić jakąś zabawkę do klatki, jakiś smakołyk do jedzenia/gryzienia? |
|
|
|
|
#2115 | |
|
|
Cytat:
Na nic się zda kupienie nowych zabawek czy drugiej papugi, jeśli pierwsza ma pasożyty. 2. A nie masz czasem za gorąco w mieszkaniu? Choć z drugiej strony, jak ona skrzeczy... ![]() 3. O ile nie masz zamiaru rozmnażać papug, płeć nie jest ważna. Ja mam 8 nimf. Jedne tworzą pary, reszta albo współgra z pozostałymi, albo same się sobą zajmują. 4. Większa klatka na pewno nie zaszkodzi, ale jeśli papugi mogłyby sobie latać, możesz wziąć drugą papugę teraz, a klatkę dokupić później. 5. Zabawki. Bardzo ważne dla papug. Polecam coś kupić papudze, np. chwalę sobie to (nie jest to reklama) : http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akc..._figurki/61908 Jest z naturalnego drewna. Moje już oskubały, ale i tak ładnie wygląda, po prostu jasne drewno. Możesz też poukrywać jedzenie w jakiś pudełeczkach, żeby papuga sobie poszukała, kup trawę dla kota, wysiej i daj papudze niech skubie. Artykuły warte przeczytania: http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/WyrywaniePior.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly...i_z_warzyw.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/zabawki.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/drzewko.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly...nie%20nudz.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly..._dla_papug.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/konstrukcje.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/zabawki1.htm http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/zerdzie.htm Więcej artykułów: http://www.papugi.resnet.pl/menu/artyk.htm Moje nimfy na huśtawce:
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2013-01-09 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#2116 |
|
Przyczajenie
|
Hej czy papugi faliste lubią gdy się im czyta ?Bo mój Leoś uwielbia.Bo czytanie to w pewnym sensie rozmowa.A gdy mnie nie ma włanczam mu radio by nie czuł sie samotny.Czy moge tak robić _
![]() |
|
|
|
|
#2117 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Papuga falista
Ja bym chyba darowała sobie to radio, niech ptaszyna też sobie odpocznie. Poza tym co Leoś zrobi jak mu w radio puszczą Behemota albo inne Iron Maiden ;p ...nie daj Boże wyrośnie na jakiegoś głupka. Jak się troszkę ponudzi to później doceni Twoje czytanie.
|
|
|
|
|
#2118 | |
|
|
Dot.: Papuga falista
Cytat:
I do znudzenia można powtarzać, że ptaki są zwierzętami stadnymi, więc ja tu widzę kupno/ adopcja drugiej papugi. Koszt pokarmu, piasku itd. nie jest większy niż przy 1 papudze. A to, że inni trzymają 1 i żyje nie jest równoznaczne z tym, że tak wolno. Ja miałam krótko 1 nimfę. Dokupiłam drugą, później zamiast dokupywać kolejne- rozmnożyłam, ale od początku wiedziałam, że ewentualne młode zostają u mnie. Dokupiłam jeszcze 2, obecnie mam 8. I przymierzam się do zakupu jeszcze 2-4. Albo nimfy, albo kozie, zależy co dostanę. TUTAJ są fotki moich papug, od jajka do dorosłości. Pooglądaj sobie filmiki na YouTube z kilkoma falistymi. Naprawdę widać różnicę w trzymaniu 1 a 2 papug. Przede wszystkim najlepiej jest dla papugi, jednak obserwacja 2 bawiących się falek jest nieziemska
|
|
|
#2119 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2120 |
|
|
Dzisiaj do nimf dołączyły 2 faliste
|
|
#2121 |
|
Raczkowanie
|
Witam,kocham papugi Nimfy.13 lat temu miałam samiczkę.Zabrałam ją z gniazda bardzo wcześnie,musiałam ją karmić strzykawką.Dzięki temu była bardzo oswojona.Chodziła luzem po mieszkaniu i bardziej zachowywała się jak pies a nie jak papuga
.Ostatnio postanowiłam wrócić do Nimf.Po rodzinnej naradzie zdecydowaliśmy się na 2-3 papugi.Kupiliśmy wolierę i pojechaliśmy na Łódzką giełdę zoologiczną po ptaki.Na początek kupiliśmy młodego samca (teraz po czasie do nas dotarło że handlarz nam na siłę wmawiał właśnie tego samca)Niestety w domu ,po włożeniu do woliery ptak był bardzo osowiały,myśleliśmy,że to kwestai zmiany otoczenia i rozdzielenia z innymi ptakami.Zostawiliśmy go w spokoju,by się zadomowił.Normalnie jadł i pił,więc to uśpiło naszą czujność.Po paru dniach papug zdechł.Jaka była rozpacz naszej córki,która tak bardzo chciała Go kochać.Niedługo jedziemy po kolejną Nimfę,tym razem do domu hodowcy.Drugiej straty nie chcemy. |
|
|
|
|
#2122 | |
|
|
Cytat:
Papugi, a szczególnie nimfy można oswoić bez ręcznego karmienia. A bierzecie jedną czy więcej? Tzn. za jednym razem? To ja proszę o zdjęcia
|
|
|
#2123 |
|
Raczkowanie
|
Na razie jedną,potem sukcesywnie powiększymy ilość mieszkańców woliery
Chcemy by się dobrze czuły w naszym domku.
|
|
|
|
|
#2124 |
|
|
A wolierę gdzie kupujecie? Na Allegro czy gdzieś indziej? Ja na wiosnę muszę przenośną wymienić.
|
|
#2125 |
|
Raczkowanie
|
Wolierę udało nam się kupić po okazyjnej cenie (130zł
|
|
|
|
|
#2126 | |
|
|
Cytat:
O, a jaka odmiana? Naturalna, perłowa, lutino?
|
|
|
#2127 |
|
Raczkowanie
|
I tutaj mam problem.Papużka jest cała żółciutka z wyjątkiem kilku pasm na skrzydełkach.Jeszcze nie czuje się pewnie u nas.Przemieszcza się wieczorkiem jak już jest cisza i spokój w domku.
|
|
|
|
|
#2128 |
|
Konto usunięte
|
Witajcie
![]() Parę lat temu pisałam tutaj, ale potem jakoś znikłam ![]() Wciąż mam dwie papużki faliste. Teraz mam nieco problemy z samiczką ostatnio strasznie mocno pierzyła się i ma łyse miejsce na główce oczywiście zafundowałam jej stado zieleniny, warzyw, owoców, kiełków i nabiału i o ile przestała już tracić tak piórka, na dwa dni spadną ze 3, to nie widzę, aby świeże na głowie rosnąć chciały
|
|
|
|
|
#2129 |
|
|
Taka?
|
|
#2130 |
|
Raczkowanie
|
Taka,śliczna jest.Od wczoraj zrobiła się bardzo aktywna.Zero krępacji.Już pije i je w naszym towarzystwie.Wszystko jest na dobrej drodze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

). Z klatki zrobiło się pobojowisko, a po kilku godzinach obskubały gałązkę do ostatniego ziarenka