Uje muje, dzikie węże, czy wytrzymam z przyszłym mężem? ;) PM 2014 cz. 6 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-22, 18:17   #1831
Loczek_brown
Zakorzenienie

Dot.: Uje muje, dzikie węże, czy wytrzymam z przyszłym mężem? ;) PM 2014 cz. 6

uff, 135 uszek zrobione teraz jeszcze pierogi...
dzięki dziołchy

my z TŻ Wigilia jak zwykle osobno ale widzimy się w Iszy dzień świąt

17.02 16.09
[*][*][*]
Loczek_brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 18:27   #1832
velika
Winter is coming

U nas też osobno, widzimy się w 1 dzień świąt Ja jadę do babci i zostaję tam na noc, z babcią śmigniemy na pasterkę Pasterka to jedyna okazja, kiedy chętnie idę do kościoła, ale tylko do tego jednego, u dziadków na wsi Tam jest kościół z klimatem.
Loczeka, gratuluję podpisania umowy

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 18:38   #1833
wioliix
Rozeznanie

My w Wigilie kolacja osobno ale potem idziemy razem na pasterkę
w pierwszy dzień świąt idziemy na urodziny do kolegi jego a drugi to się jeszcze zobaczy co będziemy robić

jejku mi ten rok tak szybko zleciał pamiętam jak w zeszłym roku przed wigilią pisałam coś na forum
wioliix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 18:40   #1834
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Loczek_brown Pokaż wiadomość
jak zwykle przeleciałam Was na szybko ja byczę się na 12 dniach wolnego (nareszcie) u Mamusi hi hi

z nowości podpisaliśmy dziś umowę z zespołem

Piankka dużo zdrówka dla CIebie na pewno będzie ok

Witam nową PMkę

iii lecę kleić uszka bo Babcia woła
Gratki za umowe!
co do mikołaja, to u mnie rodzice mówili na niego - mikołaj, tylko eh tata zawsze zabierał mnie i brata na sanki a wtedy niby mikołaj przychodził i nigdy nie udało mi się go zobaczyć...
Za to babcia nazywała go Gwiazdorem
Stary 2012-12-22, 19:03   #1835
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
Gratki za umowe!
co do mikołaja, to u mnie rodzice mówili na niego - mikołaj, tylko eh tata zawsze zabierał mnie i brata na sanki a wtedy niby mikołaj przychodził i nigdy nie udało mi się go zobaczyć...
Za to babcia nazywała go Gwiazdorem
Pamiętam jak koleżanka w podstawówce powiedziała, że przychodzi do niej Gwiazdor! byłam w szoku! Na wschodzi Polski to chyba nawet Dziadek Mróz przychodzi, ale nie jestem pewna. U nas zawsze był Święty Mikołaj, a mikołajek nie obchodzimy.

My będziemy mieli na stole:
- barszcz +pierogi z kapustą i grzybami
- czasem pojawia się zupa wiśniowa, ale w tym roku nie będzie
- ryba po grecku
- śledzie smażone w occie
- smażone filety
- śledź w pierzynce
- groch z kapustą
- gołąbki z kapustą i grzybami
- sałatka warzywna
- możliwe, że zrobię dla siostrzenic sałatkę z tuńczykiem
- możliwe, że coś jeszcze ale na tą chwilę nie jestem w stanie sobie przypomnieć
- kilka rodzajów placków

w sumie to jest coroczny zestaw.
Już wyobrażam sobie jak nie będę mogła chodzić z przejedzenia
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 19:10   #1836
misiadelko
BAN stały

Do nas też przychodzi Gwiazdor. Mikołaj to przychodzi w mikołajki

A jedzenie? hmmm na pewno barszcz, na pewno pierogi z grzybami i kapuchą, na pewno paszteciki z grzybami i kapuchą-moje ulubione danie, ryba po grecku, karp, szczupak w galarecie, sałatki, w tym jarzynowa, pozostałe to różnie, bigos, śledź po kaszubsku, jajka z majonezem i nie wiem co jeszcze i czy coś jeszcze

No ciasta jeszcze ale ja nie lubię słodyczy, więc...

Edytowane przez misiadelko
Czas edycji: 2012-12-22 o 19:14
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 19:23   #1837
velika
Winter is coming

U mnie jest Mikołaj
Dzisiaj ubrałam choinkę i wreszcie czuć trochę święta. Z chłopem też ubraliśmy małą choinkę do jego pokoju.
U mnie na Wigilii jest zawsze zupa grzybowa, a potem obowiązkowo karp nadziewany grzybami wymyślony przez moją babcię, pyszności! Karp smażony, pierogi z kapustą i grzybami , makiełki i na tym kończy się lista rzeczy które jem Są jeszcze zawsze śledzie, kompot z suszu, jakaś sałatka...
Też zawsze jestem obżarta po wigilii, dlatego siedzę długo i idę na pasterkę, do tej 2 w nocy zdążę przetrawić

Stary 2012-12-22, 19:35   #1838
Zuzik06
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Moja też

Tzn. ja będę miała w tym roku dwie Wigilie Najpierw na 16 TŻ przyjeżdża do mnie i będziemy się wigiliować (:P) z moją mamą, babcią i dziadkiem, a potem na 19 jest u niego Wigilia, więc jadę z nim i będziemy z jego rodzicami, siostrą, jej mężem, synkiem... i psem :P
A potem już kolejny rok z rzędu w I dzień świąt jedziemy na cały dzień do Gorzowa do drugiej siostry TŻ-ta, gdzie się zawsze zjeżdża jego cała, duża rodzina A na drugi dzień świąt przyjeżdżamy do mnie.

Tylko, że ja się bardzo cieszę, że jadę do teściów, bo uwielbiam tam być, zwłaszcza na święta U nich zawsze pełno jedzenia, kolędy, choinki żywe, taka atmosfera świąt. A u mnie dziadek po wylewie krzyczący i klnący non stop... Sama się dziwię, że jeszcze wytrzymuję w tym domu, przecież tu się nie da żyć No ale co zrobić, nie ma wyjścia... Przynajmniej na święta sobie wyjadę.
fajnie tak, dwie wigilie, w sumie mogłabym tak mieć, z tym, ze chyba nie chciałoby nam sie juz ruszać z pełnymi brzuchami. A co do niemiłej atmosfery w domu to niestety rozumiem, w moim rodzinnym swieta nigdy nie były miłe.

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Dzisiaj na targu widziałam info, że jutro jest niedziela handlowa. Za to w wigilię wszystko jest krócej otwarte

W tym roku święta robimy u nas (tj. u rodziców) przyjedzie ciotka z kuzynem, siostra z dzieciaczkami i babcia. Łącznie 11 osób. Będą to smutne święta bo pierwsze bez dziadka i szwagra
Drugiego dnia świąt jedziemy do siostry taty, a dopiero w czwartek jadę do teściów i tam się zostanę do sylwestra. Nie mam ochoty spędzić świąt w pociągu, a do niego ode mnie w teorii jest 10 godzin a w praktyce to zdarzało się 16.
przykro mi to słyszeć. u mnie w sumie też niewesoło. drugie świeta bez taty.

Cytat:
jak zwykle przeleciałam Was na szybko ja byczę się na 12 dniach wolnego (nareszcie) u Mamusi hi hi

z nowości podpisaliśmy dziś umowę z zespołem

Piankka dużo zdrówka dla CIebie na pewno będzie ok

Witam nową PMkę

iii lecę kleić uszka bo Babcia woła
witaj i gratuluje serdecznie podpisania umowy z zespołem. zazdraszczam

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
cudo.

Cytat:
misiadelko, niestety nie mogę powiększyć, wrzucisz inny link?

Macie jakieś regionalne zwyczaje wigilijne? Słyszałam, że na Podkarpaciu o północy ojcowie wysyłają swoje córki ze śmieciami by sprawdziły z której strony psy szczekają - z tej ma przyjść przyszły mąż
U nas są chyba takie ogólnopolskie: sianko pod stołem, wigilia jak wzejdzie pierwsza gwiazdka. Mikołaj u nas wchodzi przez balkon. Pamiętam jak kiedyś byłam oburzona, że rodzice kazali mi wypatrywać Mikołaja przez okno w innym pokoju i nie zawołali nas jak przyszedł! Ale naiwna byłam
u mojego TZta w domu prezenty przynosi Aniołek. Kiedyś wrobili kuzynke jak była mała i z okna z pietra na sznurku coś supuścili takiego migającego, czy jakąś lalke z migającą lampką a ona na dole przez okno to widziała i myslała ze faktycznie aniołek przyszedł

Cytat:
uff, 135 uszek zrobione teraz jeszcze pierogi...
dzięki dziołchy

my z TŻ Wigilia jak zwykle osobno ale widzimy się w Iszy dzień świąt
podziwiam za uszka. w zeszłym roku to ja robiłam całą wigilie i punktem honoru było 12 potraw. udało sie, ale nikt nie miał siły wszystkich spróbować

zaliczylismy zakupy świateczne. kupilismy TZtowi super spodnie takie pół eleganckie, mnie spodnie i bluzke, miała być sukienka i była cudna taki paryski szyk, ale jakaś kacza dupka mi sie od zamka robiła z tyłu i sie nie zdecydowałam. jutro jeszcze sprzatanie i pakowanie. uf.
Zuzik06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 19:46   #1839
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuzik06 Pokaż wiadomość
fajnie tak, dwie wigilie, w sumie mogłabym tak mieć, z tym, ze chyba nie chciałoby nam sie juz ruszać z pełnymi brzuchami. A co do niemiłej atmosfery w domu to niestety rozumiem, w moim rodzinnym swieta nigdy nie były miłe.
U mnie było zawsze w wigilię bardzo kameralnie (bo tylko 4 osoby, ja, mama, babcia i dziadek - nie licząc czasów mojego dzieciństwa, gdzie przyjeżdżał zawsze brat mamy z żoną i z dziećmi, wtedy to dopiero były fajne wigilie ), ale było miło Mama zawsze rozbawia towarzystwo, śpiewałyśmy, nakręcałyśmy filmiki, ja albo mama byłyśmy Mikolajami i rozdawałyśmy prezenty W zeszłą wigilię jeszcze też tak prawie było, ale atmosfera już dużo cięższa, bo dziadek się źle czuł, był bardzo markotny, nie taki jak zawsze, baliśmy się o niego... No i przed Sylwestrem wylądował w szpitalu, najpierw miał drugi już udar, potem wylew. Od tego czasu jest nie do zniesienia, nie chodzi, klnie, wyzywa nas... Tak działa na niego ta choroba. Już zaraz rok minie i jakoś się przyzwyczaiłam, sama nie wiem jak, ale przecież nie mam wyjścia. Nie wyprowadzę się na razie, kończę drugie studia, nie mam pracy, nie mam kasy
Stary 2012-12-22, 19:48   #1840
Loczek_brown
Zakorzenienie

velika, Zuzia dziękuję nasza pierwsza umowa teraz czas na salę.

uff.. pierogi już za mną, woda się już gotuje tylko policzyć muszę, ale to jak będę wrzucać ale ze 60 będzie i dzisiaj już nie robię nic po kręgosłup mnie strasznie napierdziela od tego stania :/

17.02 16.09
[*][*][*]
Loczek_brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 19:49   #1841
misiadelko
BAN stały

O Aniolku jeszcze nie słyszałam, slodkie

Monika, no niestety, bardzo często się zdarza że po udarach ludzie bardzo się zmieniają, mój wujek okładał ciocię laską... Przykre...

Edytowane przez misiadelko
Czas edycji: 2012-12-22 o 19:51
Stary 2012-12-22, 20:12   #1842
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:
O Aniolku jeszcze nie słyszałam, slodkie

Monika, no niestety, bardzo często się zdarza że po udarach ludzie bardzo się zmieniają, mój wujek okładał ciocię laską... Przykre...
A no tak...

Wiecie co? Chyba zrobię na Sylwestra te koreczki co się ukazują tutaj na wizażu w reklamie te z pomidora i mozzarelli (też Wam się wyświetla ? ) Co prawda, mamy imprezę z jedzeniem, ale i tak można coś swojego przynieść i zawsze coś przynoszę jakąś sałatkę albo kolorowe koreczki, a teraz może zrobię te "grzybki" z pomidorów Tylko musiałabym chyba koktajlowe kupić...
Grr.. zapomniałam, że TŻ nie lubi mozzarelli :/ No nic, najwyżej z fetą dla niego zrobię :P

Zapaliłam choinkę i włączyłam sobie kolędy
Christmas time
Stary 2012-12-22, 20:33   #1843
misiadelko
BAN stały

Nie wyswietla mi się nic mam Ad Block Plus i żadnych reklam nie mam, może dlatego? Daj linka
Stary 2012-12-22, 20:43   #1844
Kate Noir
Zakorzenienie

O widzę, że też macie nie za ciekawie

Znalazłam na wikipedii:

Cytat:
W Wielkopolsce, na Kujawach, na Pałukach, na Kaszubach i na Pomorzu Zachodnim prezenty na Boże Narodzenie tradycyjnie przynosi Gwiazdor, święty Mikołaj przynosi prezenty 6 grudnia.
W Małopolsce prezenty pod choinką zostawia Aniołek, natomiast w nocy z 5 na 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.
Na Górnym Śląsku prezenty na Boże Narodzenie przynosi Dzieciątko utożsamiane z postacią Jezusa Chrystusa. 6 grudnia prezenty przynosi święty Mikołaj.
Na Dolnym Śląsku oraz na Opolszczyźnie prezenty w Boże Narodzenie przynosi Gwiazdka.
Mieszkańcom Płaskowyżu Tarnogrodzkiego natomiast na Boże Narodzenie prezenty przynoszą krasnoludki. Mikołaj jedynie 6 grudnia.
Istnieje również, zwłaszcza na północy i zachodzie Polski opinia, że św. Mikołaj przynosi prezenty dwa razy w roku, na Boże Narodzenie oraz w swoje święto patronalne tj. 6 grudnia.
W Hiszpanii prezenty przynoszą Trzej Królowie 6. stycznia. Dzieci nie znajdują żadnego prezentu pod choinką.
tylko, że ja pochodzę z Pałuk/Kujaw ale i tak prezenty przynosi mi Mikołaj
Przyznać się... do której przychodzą krasoludki?
Stary 2012-12-22, 20:45   #1845
aszuelka
Zakorzenienie

A ja mam tesciowa na glowie ubralismy wlasnie choinke, moze pozniej wrzuce jakies zdjecie ide pic

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 20:47   #1846
misiadelko
BAN stały

Cytat:
O widzę, że też macie nie za ciekawie

Znalazłam na wikipedii:

Do tej co za dużo pije

No ja z Kaszub pochodze, dlatego Gwiazdor. Gwiazdor to jest prawdziwy ziom.
Stary 2012-12-22, 21:04   #1847
wioliix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
U mnie było zawsze w wigilię bardzo kameralnie (bo tylko 4 osoby, ja, mama, babcia i dziadek - nie licząc czasów mojego dzieciństwa, gdzie przyjeżdżał zawsze brat mamy z żoną i z dziećmi, wtedy to dopiero były fajne wigilie ), ale było miło Mama zawsze rozbawia towarzystwo, śpiewałyśmy, nakręcałyśmy filmiki, ja albo mama byłyśmy Mikolajami i rozdawałyśmy prezenty W zeszłą wigilię jeszcze też tak prawie było, ale atmosfera już dużo cięższa, bo dziadek się źle czuł, był bardzo markotny, nie taki jak zawsze, baliśmy się o niego... No i przed Sylwestrem wylądował w szpitalu, najpierw miał drugi już udar, potem wylew. Od tego czasu jest nie do zniesienia, nie chodzi, klnie, wyzywa nas... Tak działa na niego ta choroba. Już zaraz rok minie i jakoś się przyzwyczaiłam, sama nie wiem jak, ale przecież nie mam wyjścia. Nie wyprowadzę się na razie, kończę drugie studia, nie mam pracy, nie mam kasy
ja też spędzam święta ja mama moja babcia i dziadek kiedyś przjeżdzał brat mojej mamy ale od jakiegoś czasu nie bo ma 300km a rodzina cioci jest stamtąd wiec spedzają tam święta i ciężko u nich z urlopami bo w szpitalu pracują, ale zawsze po kolacji przychodzi drugi mój wujek z rodziną
wioliix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 21:13   #1848
Zuzik06
Wtajemniczenie

łooo bosh... pakuje prezenty
Zuzik06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 21:23   #1849
velika
Winter is coming

Cytat:
\

Znalazłam na wikipedii:

Ja z Wlkp, ale przychodzi do mnie Mikołaj. O Gwiazdorze pierwszy czas przeczyłam w książkach Musierowicz

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
A ja mam tesciowa na glowie ubralismy wlasnie choinke, moze pozniej wrzuce jakies zdjecie ide pic
eheh pij pij
Ja mam dziś driny kinder bueno

Stary 2012-12-22, 21:26   #1850
misiadelko
BAN stały

Ja dziś nic, do nas przyjechali teściowie. A mnie nie ma i ze stoickim spokojem i gorączką 38 stopni idę spać Dobranoc!
Stary 2012-12-22, 21:28   #1851
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
Ja z Wlkp, ale przychodzi do mnie Mikołaj. O Gwiazdorze pierwszy czas przeczyłam w książkach Musierowicz

eheh pij pij
Ja mam dziś driny kinder bueno
Będzie powtórka z wczoraj?

Cytat:
Ja dziś nic, do nas przyjechali teściowie. A mnie nie ma i ze stoickim spokojem i gorączką 38 stopni idę spać Dobranoc!
I jak tam? Nie stresujesz się? Zdrówka
Stary 2012-12-22, 21:30   #1852
poznanianka1990
Zakorzenienie

Byliśmy na zakupach, wydaliśmy prawie 250 złotych...

Co do Świąt - my oczywiście spędzamy je razem, bo razem mieszkamy Wigilię spędzamy w domu, w I święto jedziemy do mojej mamy, a w II święto do mojego taty.

Loczek, gratuluję podpisania umowy z zespołem

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 21:39   #1853
velika
Winter is coming

Cytat:
Będzie powtórka z wczoraj?
oj już wypiłam więcej niż wczoraj, a czuję się dużo trzeźwiejsza Jeszcze mnie nie siekło, a wczoraj padłam bardzo szybko po małej ilości jak na mnie

Stary 2012-12-22, 21:44   #1854
poznanianka1990
Zakorzenienie

Szukałam dziś w markecie tej Soplicy Orzech Laskowy i nie znalazłam...

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-12-22, 21:48   #1855
velika
Winter is coming

W biedronce jest
my z chłopem odkryliśmy to przypadkiem, jego kolega nam polecił tego drinka i przepadliśmy, pyszności
Ja nie wiem co się wczoraj stało, dziś już jestem po 2 piwach i 250 ml tej soplicy, a wczoraj padłam po 2 piwach i setce...
Chłop zresztą też, dosypali nam czego czy co

Stary 2012-12-22, 22:03   #1856
poznanianka1990
Zakorzenienie

A byłam dzisiaj w Biedronce i nie widziałam
Następnym razem jak będę to zobaczę A ile mniej więcej kosztuje?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-12-22, 22:06   #1857
velika
Winter is coming

Niecałe 2 dychy

Stary 2012-12-22, 22:09   #1858
poznanianka1990
Zakorzenienie

No to tanio Myślałam, że jest droższa.

Właśnie C. tresuje chomika Każe mu prosić na dwóch łapkach

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-12-22, 22:11   #1859
adziia13
Rozeznanie

Cytat:
misiadelko, niestety nie mogę powiększyć, wrzucisz inny link?

Macie jakieś regionalne zwyczaje wigilijne? Słyszałam, że na Podkarpaciu o północy ojcowie wysyłają swoje córki ze śmieciami by sprawdziły z której strony psy szczekają - z tej ma przyjść przyszły mąż
U nas są chyba takie ogólnopolskie: sianko pod stołem, wigilia jak wzejdzie pierwsza gwiazdka. Mikołaj u nas wchodzi przez balkon. Pamiętam jak kiedyś byłam oburzona, że rodzice kazali mi wypatrywać Mikołaja przez okno w innym pokoju i nie zawołali nas jak przyszedł! Ale naiwna byłam
6.12 Chodzi u mnie Mikołaj, a 24 Gwiazdor Zawsze na stole mamy 12 potraw, a o 0:00 zwierzaki gadają ludzkim głosem.

Cytat:
velika, Zuzia dziękuję nasza pierwsza umowa teraz czas na salę.

uff.. pierogi już za mną, woda się już gotuje tylko policzyć muszę, ale to jak będę wrzucać ale ze 60 będzie i dzisiaj już nie robię nic po kręgosłup mnie strasznie napierdziela od tego stania :/
Również gratuluję podpisania umowy
adziia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 22:13   #1860
agunineczka
Zakorzenienie

velika a możesz jeszcze raz podać z czego jest ten drin? soplica i cola?

W ogóle mam foty mojego wyremontowanego pokoju. Co prawda jeszcze paru rzeczy brakuje - np. białych ramek nad biurkiem i wykończenia tego ciemnego koloru - chce mieć poziomo odmalowane z szablonu róże, ale nie moge znaleźć fajnego szablonu... ;/

Pierwsze zdjęcie - przed remontem, a reszta już po
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0048.jpg (31,3 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0002.jpg (30,7 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0109.jpg (24,6 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0115.jpg (22,5 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0117.jpg (20,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0122.jpg (27,4 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez_tytułu_2.jpg (38,8 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez agunineczka
Czas edycji: 2012-12-22 o 22:17
agunineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości