Święta ateisty - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-22, 21:56   #61
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: Święta ateisty

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja jestem za tym, by państwo świeckie było nim z prawdziwego zdarzenia. Z jednej strony nie chcemy ingerowania Kościoła we wszystkie sfery życia, ale z drugiej co tam, przystajemy na obnoszenie się z nią jako religią jedynie panującą.

wolność wyznania, nie mogłabyś nawet zabronić.
Ale ja się pytam tak na zdrowy rozsądek. Jeśli byłoby państwo, które miałoby oddzieloną religię od państwa, to co by szkodziło by sobie symbole religijne mogły wisieć np. w sali, w której uczy pani od geografii która akurat w coś sobie wierzy? No moim zdaniem w niczym by nie przeszkadzało.

Zabronić bym nie mogła. Ale zrzędzić im nad uchem już tak. Strasznie czepliwa jesteś. Mam wrażenie, że nie tyle jesteś ateistką, ile przypadkiem osoby uczulonej na wszystko co może mieć nawet najmniejszy związek z religią.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 21:58   #62
Wenress
Zakorzenienie

Tak co do tego ślubu to jakoś bardzo mnie nie dziwi, kiedy ateiści biorą kościelny. Ja do kościoła nie chodzę, bierzmowana nie byłam, ale autentycznie babcia padłaby na zawał a przynajmniej obraziłaby się na mnie na bardzo długo i płakała nocami, gdybym jej powiedziała, że biorę tylko cywilny. Dla mnie jej zdrowie jest jednak ważniejsze niż to, że odbębnię fałszywie jakiś rytuał... No ale póki co tak sobie tylko rozważam, bo planów w tym względzie nie mam z kim robić
Jak ktoś idzie przed ołtarz tylko żeby wskoczyć w białą kieckę to już trochę inna sytuacja. Sama bym sobie sprawiła jakąś szałową na cywilny, a co.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 21:58   #63
WhiteCherry
Zakorzenienie

Kolor Bzu - pani od geografii nie jest jedyną osobą przebywającą na sali. Ona NIE MOŻE narzucać innym swojej wiary jako jedynej słusznej. To jak z portretami Stalina za dawnych lat.

nie jestem uczulona na inne religie. Nie wiem skąd to wytrzasnęłaś. Może z tego, że nie mam choinki i uważam, że w państwie świeckim nie powinny wisieć krzyże na ścianach? Niezła jesteś. Obracam się w kręgu ludzi o różnych wyznaniach.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Na stos, TheKey, na stos - ja będę płonęła obok Ciebie, to się nie martw - razem raźniej. A Kolor Bzu przyjdzie nam kibicować i może nawet szklankę wody poda. Tfu, nie niech nie podaje, bo to przecież miłosierdzie to typowo chrześcijańskie, żeby nie rzec katolickie zachowanie - nie masz monopolu, nie masz pozwolenia. Święta Inkwizycja ciągle działa.
Dobrze że nadchodzi okres świąt, wyciszysz się, jak przystało na prawdziwego ateistę.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-12-22 o 22:02
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 22:09   #64
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie jesteście osobami, które i uważają, że wiszące na uczelniach, w urzędach krzyże - to nic takiego. w końcu jakiś tam symbol, dwa drewieńka złączone, a niech wisi. A jeszcze niedawno na wizażu był o tym temat, i wszystkie się oburzały, że przecież państwo świeckie.
Cytat:
ja po prostu zauważyłam modę na ateizm, gdzie fajnie jest powiedzieć ''nie wierzę, nie chodzę do Kościoła'', ale do ślubu kościelnego, chrzczenia dzieci - w pierwszym rządku Na pasterkę też polecą, bo przecież babcia się obrazi.
a ty jesteś jedyną prawdziwą ateistką na wizażu

Obchodzę święta, dla mnie to nic innego jak okazja do spotkania z rodziną i najedzenia się, a to że elementy tradycji świątecznej są w wiekszości zaczerpnięte z religii chrześcijańskiej mam daleko w dupie i nie jest to dla mnie powód, żeby spędzać te dni samej w domu.
No ale pewnie jestem pozerką, bo nie odcinam się ostentacyjnie od wszystkiego co ma związek z wiarą

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 22:12   #65
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Copykat Pokaż wiadomość
a ty jesteś jedyną prawdziwą ateistką na wizażu

Obchodzę święta, dla mnie to nic innego jak okazja do spotkania z rodziną i najedzenia się, a to że elementy tradycji świątecznej są w wiekszości zaczerpnięte z religii chrześcijańskiej mam daleko w dupie i nie jest to dla mnie powód, żeby spędzać te dni samej w domu.
No ale pewnie jestem pozerką, bo nie odcinam się ostentacyjnie od wszystkiego co ma związek z wiarą
zacytowałaś akurat takie fragmenty mojej wypowiedzi, czyli uważasz, że osoba naprawdę niewierząca - powinna brać ślub kościelny, chrzcić dzieci oraz pochwalać wpływ Kościoła katolickiego na państwo świeckie? Spoko.

I taką właśnie modę na ateizm zauważam. Niby ateizm, ale sakramenty przyjmujemy, do Kościółka z babcią chodzimy i obwieszamy Polskę krzyżami.

Czas edycji: 2012-12-22 o 22:13
Stary 2012-12-22, 22:17   #66
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Kolor Bzu - pani od geografii nie jest jedyną osobą przebywającą na sali. Ona NIE MOŻE narzucać innym swojej wiary jako jedynej słusznej. To jak z portretami Stalina za dawnych lat.

nie jestem uczulona na inne religie. Nie wiem skąd to wytrzasnęłaś. Może z tego, że nie mam choinki i uważam, że w państwie świeckim nie powinny wisieć krzyże na ścianach? Niezła jesteś. Obracam się w kręgu ludzi o różnych wyznaniach.
Powieszenie symbolu religijnego to narzucanie wiary? Zwłaszcza w zdrowej sytuacji, w której uczeń też by mógł w tej samej sali powiesić jakiś swój symbol?

Piszesz o religiach tak, że aż mi się jeży włos na głowie. Krzyż wiszący to indoktrynacja, choinka u ateisty to zło. Nie znam Cię, ale piszę jakie wrażenie odnoszę z postów.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
I taką właśnie modę na ateizm zauważam. Niby ateizm, ale sakramenty przyjmujemy, do Kościółka z babcią chodzimy i obwieszamy Polskę krzyżami.
Ja tam jestem za tym by wszędzie mógł wisieć każdy symbol religijny. Niekoniecznie musi to być krzyż No bo co mi to szkodzi? Przecież krzyż na ścianie nie emanuje energią nawracania, ani niczym takim
Stary 2012-12-22, 22:17   #67
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Powieszenie symbolu religijnego to narzucanie wiary? Zwłaszcza w zdrowej sytuacji, w której uczeń też by mógł w tej samej sali powiesić jakiś swój symbol?
poczytaj w googlach, co znaczy państwo świeckie.
i zastanów się, czemu w większości budynków użyteczności publicznej NIE MA symboli religijnych (obojętnie jakich, już abstrahując od tego krzyża).
wtedy pogadamy
Stary 2012-12-22, 22:21   #68
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
dokładnie, znam osoby naprawdę niewierzące (bądź innej wiary), dla nich święta to dzień jak każdy inny.
choinka, prezenty, wigilia? A po co im? to tak jakby stwierdzić, że ubiorę sobie choinkę w środku lipca, bo lubię świecidełka troszkę nietrafione, co nie? jakimś dziwnym trafem, wszystkich nachodzi na choinkę i wigilię akurat wtedy, co i katolików a niby dzień jak każdy inny. To po co dokładać sobie roboty, ślęczeć nad garami i ubieraniem drzewka?

i nie każdy ma wtedy wolne, to nie jest tak, że święta to jedyny moment, kiedy można się spotkać z całą rodziną. Ale co tam, stroik trzeba kupić, w końcu ateistką jestem, co nie

celebrowanie tradycji? też średnie, bo gdyby nie wiara naszych rodziców, to mielibyśmy zupełnie inne wspomnienia - nie byłoby żadnych choinek, wigilii itepe.

po prostu rozwalają mnie tego typu tematy, bo mam przykłady z najbliższego otoczenia - ludzi naprawdę niewierzących bądź innej wiary, którzy ani nie biorą ślubu kościelnego (a ateistka co? stwierdzi, że przysięgać przed ołtarzem może, bo suknia ładna ), nie uczestniczą w obchodzeniu świąt katolickich ani nie celebrują tradycji (bo i tradycja nie nawiązuje do ich wiary), ochrzczeni też nie są (a większość ateistów tak, a z Kościoła nie wystąpią). Taki to ateizm mamy
Wow, jaka ty jesteś tró, nie to co te inne "szpanujące"

Powiedz mi a jak mam wystąpić z kościoła? Hm? Dokonać apostazji?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 22:23   #69
WhiteCherry
Zakorzenienie

http://forumzn.katalogi.pl/Polska_ja...!_-t10034.html pierwszy z brzegu artykuł, bardzo trafny co do Polski. Polecam przeczytać, ateistki powinien zainteresować. Mniej więcej wyraża to, co chcę przekazać, więc powtarzać się więcej nie będę.

Czas edycji: 2012-12-22 o 22:25
Stary 2012-12-22, 22:23   #70
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
poczytaj w googlach, co znaczy państwo świeckie.
i zastanów się, czemu w większości budynków użyteczności publicznej NIE MA symboli religijnych (obojętnie jakich, już abstrahując od tego krzyża).
wtedy pogadamy
Wiem co to jest państwo świeckie. Ale ja nie mówię o definicjach tylko o moich własnych poglądach.

Poza tym wolałabym uniknąć tego, co mają we Francji, że symbole religijne są do tego stopnia zakazane, że zakrawa to o absurd.
Stary 2012-12-22, 22:24   #71
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Tak jak zgadzam się co do wywalenia krzyży z wszelkich państwowych placówek tak twoja argumentacja jest żałosna. Pani od geografii nie narzuciłaby wiary innym wieszając krzyż. Tak samo jak dwóch chłopaków całujących się na ulicy nie narzuca innym homoseksualizmu.
Gdyby pani od geografii nie pozwoliła uczniowi powiesić obok gwiazdy Dawida to wtedy dyskryminowałaby inne religie. Gdyby pani od geografii kazałaby się uczniom modlić przed lekcją wtedy narzucałaby im swoją religię.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 22:37   #72
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Tak jak zgadzam się co do wywalenia krzyży z wszelkich państwowych placówek tak twoja argumentacja jest żałosna. Pani od geografii nie narzuciłaby wiary innym wieszając krzyż. Tak samo jak dwóch chłopaków całujących się na ulicy nie narzuca innym homoseksualizmu.
Gdyby pani od geografii nie pozwoliła uczniowi powiesić obok gwiazdy Dawida to wtedy dyskryminowałaby inne religie. Gdyby pani od geografii kazałaby się uczniom modlić przed lekcją wtedy narzucałaby im swoją religię.
żałosna? więc dlaczego z góry jest zróżnicowanie na lepszą religię (od samego początku obecne symbole) i gorszą (wszystkie pozostałe)? w idealnej sytuacji - nie powinno być żadnych symboli, żeby właśnie nie różnicować na lepszych i gorszych. Albo wszystkie symbole (wtedy spoko, nie czepiam się), albo żadne.

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:

Poza tym wolałabym uniknąć tego, co mają we Francji, że symbole religijne są do tego stopnia zakazane, że zakrawa to o absurd.
chodzi Ci o burki? jeśli tak, to w tym przypadku się zgadzam, absurd.
ale to nieco inna sytuacja niż te nieszczęsne krzyże.
Stary 2012-12-22, 22:38   #73
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
żałosna? więc dlaczego z góry jest zróżnicowanie na lepszą religię (od samego początku obecne symbole) i gorszą (wszystkie pozostałe)? w idealnej sytuacji - nie powinno być żadnych symboli, żeby właśnie nie różnicować na lepszych i gorszych. Albo wszystkie symbole (wtedy spoko, nie czepiam się), albo żadne.
Czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze?
Nic nie wisiałoby od początku. Moim zdaniem każdy powinien mieć prawo do wieszania swoich symboli gdzie chce. Więc pierwszy byłby taki symbol, który by został przez kogoś powieszony.
Przykłada:
-Pusta sala. Uczeń wiesza gwiazdę dawida, a następnego dnia drugi uczeń wiesza obok krzyż.
Szkodziłoby to komuś> Coś by było z urzędu pierwsze? Nie. Ale wiem że jesteś jedyną prawdziwa ateistką i musisz dbać o to by inni nie zbłądzili i nie łamali kodeksu.

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
chodzi Ci o burki? jeśli tak, to w tym przypadku się zgadzam. ale to nieco inna sytuacja.
Dokładnie o to. To jest absurd.

W moim idealnym świecie panuje prawdziwa wolność i każdy może sobie wieszać co chce, gdzie chce, byle by inni tez mogli sobie tam coś powiesić.
Stary 2012-12-22, 22:47   #74
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Ale to pani od geografii sama powiesiła Jak ktoś chce żeby wisiał jego symbol to jego zadanie żeby przywiesił swój.

Ponawiam pytanie:
Powiedz mi a jak mam wystąpić z kościoła? Hm? Dokonać apostazji?
Stary 2012-12-22, 22:50   #75
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze?
Nic nie wisiałoby od początku. Moim zdaniem każdy powinien mieć prawo do wieszania swoich symboli gdzie chce. Więc pierwszy byłby taki symbol, który by został przez kogoś powieszony.
Przykłada:
-Pusta sala. Uczeń wiesza gwiazdę dawida, a następnego dnia drugi uczeń wiesza obok krzyż.
Szkodziłoby to komuś> Coś by było z urzędu pierwsze? Nie. Ale wiem że jesteś jedyną prawdziwa ateistką i musisz dbać o to by inni nie zbłądzili i nie łamali kodeksu.
a czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? obstawiam, że artykułu wklejonego wyżej nie przeczytałaś.
więc masz, pierwsze z brzegu, tutaj przykład sejmowego krzyża:

Cytat:
Symbolem stał się już krzyż zawieszony na sali posiedzeń Sejmu. W sposób oczywisty stanowi on uprzywilejowanie jednej grupy wyznaniowej. Co gorsza, sugeruje, że posłowie reprezentujący wszystkich obywateli w swojej pracy legislacyjnej powinni przede wszystkim uwzględniać światopogląd symbolizowany przez Krzyż Sejmowy - bo taką nazwę zyskał już w środowiskach katolickich. Jednak krzyż ten symboliczny jest jeszcze z jednego powodu. Do rangi symbolu urosło zachowanie części polskich, niegdyś laickich, elit. Adam Michnik zawieszenie krzyża skomentował tak: "Nie powinni go wieszać, ale jak zawiesili, to go nie zdejmujmy". W tych słowach najlepiej ujawnia się stosunek liberalnych elit opiniotwórczych do relacji państwo-Kościół. Przedstawiciele obozu katolickiego co rusz wieszali gdzieś nowy krzyż, a liberałowie pamiętając o swoich zasadach, kręcili nosem, by ostatecznie złożyć te zasady na ołtarzu historycznych kompromisów i "wspólnej drogi" do Unii Europejskiej.
Nie można również zapomnieć o tym, że "konsens" w sprawie wpływu Kościoła na życie publiczne został utwierdzony prawem stanowionym. Doskonały przykład stanowi Ustawa o radiofonii i telewizji, gdzie w artykule 18 ustęp 2 czytamy: "Audycje powinny szanować uczucia religijne odbiorców, a zwłaszcza respektować chrześcijański system wartości". Jak w nowoczesnym państwie europejskim ustawodawca może nadawcy nakazywać respektowanie jednego systemu wartości, pozostaje zagadką. W tej sytuacji kolejne kuriozalne decyzje Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji stają się dużo bardziej zrozumiałe. A to, że przewodniczącym tego konstytucyjnego organu jest katolicki publicysta Witold Kołodziejski, pozostaje niemal bez znaczenia.
i dalej nie rozumiesz, dlaczego tych krzyży NIE POWINNO BYĆ? myślałam, że takie kwestie ateiści bardziej ogarniają. Ale większe zrozumienie widzę w tej kwestii wśród katolików, paradoks.

Cytat:
Dokładnie o to. To jest absurd.

W moim idealnym świecie panuje prawdziwa wolność i każdy może sobie wieszać co chce, gdzie chce, byle by inni tez mogli sobie tam coś powiesić.
ale szkoła czy urząd to nie jest tablica użyteczności publicznej, gdzie Jasio powiesi sobie krzyż, Stasio gwiazdę Dawida, Wojtuś nagą Pamelę Anderson, a Kasia Fidela Castro w serduszku. I wszyscy będą szczęśliwi, cud miód i jednorożce. Tak nigdy nie było i nie będzie. Na jakim Ty świecie żyjesz.

istnieje takie coś jak wolność wyznania (której ponoć hołdujesz w swoim idealnym świecie). Przy czym, kultywując swoje wyznanie nie możesz narzucać komuś innemu swojego wyznania i sprawiać, że jego wolność będzie ograniczona. A takim narzuceniem komuś własnej religii jest wieszanie krzyża w sali w przypadku, gdy siedzi tam 30 osób i nie wszyscy są jednego wyznania. Możesz sobie ten krzyżyk powiesić na szyi, nie musisz go wieszać w sali, po co?

natomiast zakaz noszenia burki jest tylko i wyłącznie zamachem na wolność tej jednej jednostki, dlatego wg mnie jest to niedopuszczalne. Tak samo bym uważała, gdyby ktoś komuś chciał ściągnąć naszyjnik z krzyżykiem.

1000days - google nie gryzie.

Czas edycji: 2012-12-22 o 22:58

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 23:00   #76
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
a czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? obstawiam, że artykułu wklejonego wyżej nie przeczytałaś.
więc masz, pierwsze z brzegu, tutaj przykład sejmowego krzyża:

i dalej nie rozumiesz, dlaczego tych krzyży NIE POWINNO BYĆ? myślałam, że takie kwestie ateiści bardziej ogarniają. Ale większe zrozumienie widzę w tej kwestii wśród katolików, paradoks.
Rozumiem dlaczego niektórzy uważają, że ich być nie powinno. Nie zmienia to faktu, że mam na ten temat inne zdanie.

Cytat:

ale szkoła czy urząd to nie jest tablica użyteczności publicznej, gdzie Jasio powiesi sobie krzyż, Stasio gwiazdę Dawida, Wojtuś nagą Pamelę Anderson, a Kasia Fidela Castro w serduszku. I wszyscy będą szczęśliwi, cud miód i jednorożce. Tak nigdy nie było i nie będzie. Na jakim Ty świecie żyjesz.
Ale moim zdaniem powinno tak być. Nie musisz się ze mną zgadzać, ale dyskutujesz ze mną, pytasz mnie, to mówię, jak ja bym to widziała.
Cytat:
istnieje takie coś jak wolność wyznania (której ponoć hołdujesz w swoim idealnym świecie). Przy czym, kultywując swoje wyznanie nie możesz narzucać komuś innemu swojego wyznania i sprawiać, że jego wolność będzie ograniczona.
Rozumiesz, że powieszenie symbolu jest naruszeniem, ograniczeniem i narzucaniem? I że wolność by każdy sobie wieszał co chce i gdzie chce też jest zmuszaniem?

Cytat:
A takim narzuceniem komuś własnej religii jest wieszanie krzyża w sali w przypadku, gdy siedzi tam 30 osób i nie wszyscy są jednego wyznania. Możesz sobie ten krzyżyk powiesić na szyi, nie musisz go wieszać w sali, po co?
No a co komu szkodzi by na ścianie był i krzyż i inny symbol? Co wierzącemu w coś innego albo nie wierzącemu w ogóle szkodzi kawałek czegoś na ścianie?

Cytat:
natomiast zakaz noszenia burki jest tylko i wyłącznie zamachem na wolność tej jednej jednostki, dlatego wg mnie jest to niedopuszczalne. Tak samo bym uważała, gdyby ktoś komuś chciał ściągnąć naszyjnik z krzyżykiem.
No ale burkę widać i się nią manifestuje. Nie do końca. Naszyjnik się nie rzuca w oczy, a burka tak.
Stary 2012-12-22, 23:02   #77
201604190949
Konto usunięte

WhiteCherry, ja pytam o twoje zdanie. Twoją opinię. Twojej opinii nie znajdę w googlach, najpierw musisz ją przedstawić. Więc zapytam inaczej, czy twoim zdaniem ludzie powinni dokonywać apostazji jeśli są ateistami/humanistami/agnostykami/cokolwiek co nie jest teistą?
Stary 2012-12-22, 23:06   #78
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

Ale moim zdaniem powinno tak być. Nie musisz się ze mną zgadzać, ale dyskutujesz ze mną, pytasz mnie, to mówię, jak ja bym to widziała.
gdybyśmy sobie cały czas przyklaskiwały, to dyskusja nie miałaby sensu

Cytat:
No a co komu szkodzi by na ścianie był i krzyż i inny symbol? Co wierzącemu w coś innego albo nie wierzącemu w ogóle szkodzi kawałek czegoś na ścianie?
chociażby to szkodzi, że niektórzy - poprzez swoje wyznanie - są prześladowani. I w tym kontekście zapytałam - w jakim Ty świecie żyjesz niestety, takie czasy. I idealną sytuacją byłaby ta, w której zrezygnowano by po prostu z symboli, bo nie każdy swój symbol powiesi, nawet jeśli bardzo by chciał.
Stary 2012-12-22, 23:11   #79
Hultaj
BAN stały

zapominasz White Cherry, że dochodzi jeszcze kwestia komercjalizacji; zewsząd pojawiają się obrazki choinek, Mikołajów, uroczystych kolacyjek i prezentów, i część ludzi nawet jeśli odcina się od wierzeń/wymiaru duchowego ulega wlaśnie atmosferze. Niektórzy po prostu lubią specyfikę tego okresu.
Cytat:
nie oznacza ostentacyjnego odcinania się od wszelkich religii. Biorę udział w rytuałach jeśli
wg mnie to przede wszystkim możliwość realizowania czegoś tak jak jest czlowiekowi wygodnie; chce jechac na Karaiby, jedzie.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 23:13   #80
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
zacytowałaś akurat takie fragmenty mojej wypowiedzi, czyli uważasz, że osoba naprawdę niewierząca - powinna brać ślub kościelny, chrzcić dzieci oraz pochwalać wpływ Kościoła katolickiego na państwo świeckie? Spoko.

Spoko, że wiesz lepiej co uważam. Pokaż mi fragment mojej wypowiedzi, z której wynikałoby że biorę ślub kościelny, zamierzam ochrzcić dziecko i przyjmuję sakramenty. Chyba, że wnioskujesz to na podstawie tego, że się z tobą nie zgadzam
btw, kościół piszemy z małej litery

Cytat:

Ja tam jestem za tym by wszędzie mógł wisieć każdy symbol religijny. Niekoniecznie musi to być krzyż No bo co mi to szkodzi? Przecież krzyż na ścianie nie emanuje energią nawracania, ani niczym takim
Może i nie jestem prawdziwą ateistką [] ale z tym się nie zgodzę. Ani krzyż ani inne symbole religijne nie powinny wisieć w miejscach publicznych.

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 23:13   #81
Stace
Zakorzenienie

Cytat:

A ja się z Tobą zgadzam . Nie rozumiem JAK ktoś kto siebie nazywa ateistą może obchodzić święta i mu to nie przeszkadza . "bo choinka ma ładne światełka to sobie postawię", "jestem ateistką, więc dzielę się opłatkiem i przygotowuję tradycyjne, wigilijne potrawy" .

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 23:16   #82
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
...] jak podaje "Wielki słownik ortograficzny PWN" pod red. E. Polańskiego (Warszawa 2003, s. 339), rzeczownik Kościół — jeśli oznacza ogół wyznawców jakiejś religii — pisze się wielką literą. Podobnie zapisuje się wyraz Cerkiew ("Wielki słownik ortograficzny PWN", s. 89). Są to bowiem indywidualne nazwy instytucji, a te, jak wynika choćby z zasady nr 84 zamieszczonej na s. 50 części wstępnej przywołanego słownika, pisze się wielkimi literami.

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 23:16   #83
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie rozumiem JAK ktoś kto siebie nazywa ateistą może obchodzić święta i mu to nie przeszkadza . "bo choinka ma ładne światełka to sobie postawię", "jestem ateistką, więc dzielę się opłatkiem i przygotowuję tradycyjne, wigilijne potrawy"
W ogóle rozwala mnie, że się czepiłaś choinki, prezentow, kolacyjek; wg mnie Święta dla katolików to przede wszystkim czas oczekiwania - msze roratnie, rezygnacja z różnych rzeczy w Adwencie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-12-22 o 23:18
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 23:23   #84
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Spoko, że wiesz lepiej co uważam. Pokaż mi fragment mojej wypowiedzi, z której wynikałoby że biorę ślub kościelny, zamierzam ochrzcić dziecko i przyjmuję sakramenty. Chyba, że wnioskujesz to na podstawie tego, że się z tobą nie zgadzam
zacytowałaś moje słowa, gdzie m.in pisałam o braniu ślubów kościelnych przez osoby niewierzące itp., skwitowałaś to słowami: a ty jesteś jedyną prawdziwą ateistką na wizażu , czyli wyszydziłaś mnie i dlatego zapytałam, czy zatem uważasz, że właśnie tak ateiści powinni się zachowywać?

kościół jako budynek piszemy małą literą, w kontekście wspólnoty - wielką.

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
A ja się z Tobą zgadzam . Nie rozumiem JAK ktoś kto siebie nazywa ateistą może obchodzić święta i mu to nie przeszkadza . "bo choinka ma ładne światełka to sobie postawię", "jestem ateistką, więc dzielę się opłatkiem i przygotowuję tradycyjne, wigilijne potrawy" .
łał, nie wierzę, ktoś podziela moje zdanie.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
zapominasz White Cherry, że dochodzi jeszcze kwestia komercjalizacji; zewsząd pojawiają się obrazki choinek, Mikołajów, uroczystych kolacyjek i prezentów, i część ludzi nawet jeśli odcina się od wierzeń/wymiaru duchowego ulega wlaśnie atmosferze. Niektórzy po prostu lubią specyfikę tego okresu.
no tak, też lubię świąteczne reklamy Coca-coli szkoda, że nie lecą cały rok.

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
WhiteCherry, ja pytam o twoje zdanie. Twoją opinię. Twojej opinii nie znajdę w googlach, najpierw musisz ją przedstawić. Więc zapytam inaczej, czy twoim zdaniem ludzie powinni dokonywać apostazji jeśli są ateistami/humanistami/agnostykami/cokolwiek co nie jest teistą?
pytałaś mnie w jaki sposób wystąpić z Kościoła
niby człowiek zostaje ochrzczony na całe życie i niby o apostazji krążą różne info, ale tak, jeśli ktoś jest naprawdę zdecydowany na ten krok - dlaczego nie?

Czas edycji: 2012-12-22 o 23:25
Stary 2012-12-22, 23:51   #85
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
pytałaś mnie w jaki sposób wystąpić z Kościoła
niby człowiek zostaje ochrzczony na całe życie i niby o apostazji krążą różne info, ale tak, jeśli ktoś jest naprawdę zdecydowany na ten krok - dlaczego nie?
Może dlatego, że jeśli nie wierzę w kościół katolicki to nie mam zamiaru stosować się do jego wytycznych jak to magicznie mam się wypisać (sratatata, się nie da, mogą mnie najwyżej wywalić z boskich owieczek na zasadzie kary) z instytucji, do której się nie zapisałam? Nie widzę powodu, dla którego miałabym działaś wedle zasad KEP.
Chcąc się wypisać z kościoła w Polsce trzeba pójść z nim na noże do sądu a sądy są przychylne kościołowi A raczej ktoś, kto tworzył ustawę o ochronie danych osobowych. Good luck, już widzę jak wszyscy szturmują sądy. No ale według ciebie się nie wypisują z kościoła no to nie są tró ateistami.

A wracając do tematu.
Jestem ateistką i jestem antyklerykalna. Dlatego cała moja rodzinka została przeze mnie uświadomiona czym jest opłatek, sianko, choinka, bombki, kiedy tak na prawdę urodził się Jezus jeśli się urodził, o co chodzi z pustym talerzem i ilością potraw oraz dlaczego potrawy takie a nie inne.
Choinki nie mamy bo nikomu się nie chce. Opłatkiem się nie dzielę ale składam rodzinie życzenia ponieważ są wierzący. Niektórzy z nich już załapali, że mi lepiej ich nie składać. W wigilię jem mięso. Kupiłam rodzicom prezent i od nich też dostanę i nie widzę w tym nic złego. Dziś jadąc przez wsie i pola zobaczyłam śliczne świecące renifery do ogrodu, sam kicz W przyszłym roku będą stały w moim ogrodzie ^^ Ale może renifery mają coś wspólnego z Jezusem i nie jestem tró?! Spotykam się z rodziną na wigilii, taki sam skład rodziny jak na np. urodzinach babci czy co jakiś czas na zwykłym obiedzie w sobotę, dlatego nie jest to dla mnie żadne aj waj. Szamię pierogi babci bo są za☠☠☠iste a rzadko je robi. Pasztet. Pasztet roxxx, połowę mrozimy i za jakiś czas mamy znów smakołyk ^^
Stary 2012-12-22, 23:54   #86
improbable
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blobby Pokaż wiadomość
Wigilia mnie nie razi jako,ze jest świętem pogańskim zapożyczonym przez kościół katolicki.
Możesz objaśnić mi swój tok myślenia?
improbable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 00:03   #87
winklepicker
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
A co tu jest do przeszkadzania? Mam nadzieję, że to tylko niefortunne wyrażenie, a jeśli nie to gratuluję horyzontów...
Czytając takie wypowiedzi nasuwa mi się jedno pytanie - czy są gdzieś jakieś przykazania ateistów? Czy jest tam napisane, że ateista ma absolutny zakaz powieszenia sobie kilku paczek światełek na choince albo skonsumowania np. kutii? Czy to czyni mnie gorszym?
Idąc tym tokiem myślenia jeśli wypiekę sobie macę zostanę Żydówką! Jeśli zrobię sobie post w czasie ramadanu - bum - uwierzę w Allaha?
Mnie jest blisko do hedonizmu i robię pewne rzeczy dla swojej przyjemności, w tym też celu ubieram choinkę w kolorowe bombki i światełka, nie przeszkadzają mi kolędy, kolędnicy, życzenia. Naprawdę ta religijna otoczka mnie nie dotyczy i nie czuję się przez to gorszą ateistką, bo ja wiem, że nie wierzę. I nie muszę tego manifestować rezygnacją ze swoich upodobań np. co do ubierania pachnącego drzewka. Ateizm nie polega na tym, że jak zobaczysz kościół to wypala oczy, a jak zawiesisz bombkę w domu to masz od razu masz "grzech" i nie jesteś prawdziwy.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 00:03   #88
improbable
Raczkowanie

Cytat:
niezła z Ciebie ateistka. Nie mam więcej pytań.
Kolor Bzu jest ateistką, a Ty jesteś wojującą ateistką.
improbable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 00:11   #89
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez improbable Pokaż wiadomość
Kolor Bzu jest ateistką, a Ty jesteś wojującą ateistką.
wojującą ateistką byłabym wtedy, kiedy własnoręcznie ściągałabym wszelkie symbole ze ścian, a tego nie robię. Kiedy urządzałabym publiczne manifestacje wraz z paleniem na stosie wierzących. To raz.
dwa - rozumiem, że każdy, kto nie zgadza się z wieszaniem symboli religijnych w miejscach publicznych oraz uważa, że Polska powinna być państwem świeckim (w pełnym tego słowa znaczeniu) - jest wojującym ateistą? Ok, to w takim razie mamy ich w Polsce (i na wizażu) tysiące. I nawet parę w tym wątku się odezwało.

Bo moje słowa ''niezła z Ciebie ateistka-nie mam pytań'' odnosiły się konkretnie do krzyży.

no, ale w sumie... słynna afera GDZIE JEST KRZYŻ - również miała swoich zwolenników... w końcu Polska. no ale wtedy, obstawiam, większość spoglądała z zażenowaniem na moherowe kółko. A tutaj okazuje się, że ktoś jest wojującym ateistą, jeśli takich praktyk nie pochwala. Spoko

Rozwala mnie też branie ślubów kościelnych przez niewierzących, chrzczenie dzieci, bo co ludzie powiedzą, itp. I ktoś cytuje takie słowa i kwituje tekstem ''bo Ty jesteś jedyna tru ateistka".
No, ręce opadają.

Czas edycji: 2012-12-23 o 00:19
Stary 2012-12-23, 00:37   #90
201604190949
Konto usunięte

Moje "tró" (o z kreską) odnosiło się do "ojej ubierasz choinkę, to takie nieateistyczne, feee".
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości