![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Zawsze okreslalam siebie jako ateistke bo w boga nie wierze ale teraz jak sie okazalo oszukiwalam siebie i innych
![]() W domu stoi choinka, prezenty popakowane a w niedziele ide na wigilie... Tak bywa gdy ma sie rodzine wierzaca. Ba! Ostatnio nawet bylam swiadkiem na slubie koscielnym i uczestniczylam w pogrzebie. Straszne! Tylko nie wiem jak to sie ma do tego, ze tak samo obchodze swieta mojego chlopaka, ktory jest muzulmaninem. Teraz nie wiem czy jestem prawdziwa ateistka, ukrywajaca sie katoliczka czy tak naprawde pragne przejsc na islam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Dot.: Święta ateisty
Jesteś żyd!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Mieszkam w kraju, gdzie Boze Narodzenie nie jest oficjalnym swietem wolnym od pracy, wiec problem z glowy. Wigilii nie robilam nigdy, ostatni raz bralam udzial bylo to jakies cwierc wieku temu, kiedy moja mama sie tym zajmowala.
Prezenty sa, bo w koncu jakas wymowke trzeba miec na bezmyslne wydawanie pieniedzy. Choinki ma tu pol narodu, bo fajnie wygladaja. Czasem maja je przez caly rok, bo tak sie ludziom podobaja. Ja mam w dzien kiedy wypadaja swieta wizyte u dermatologa, a potem jade do stolicy strzelic sie botoxem w czolo. Ot i takie beda moje swieta. ![]()
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Jak już tak nazywamy, to w "pogańskiej" tradycji jest diduch, a nie choinka.
Korzeni dzisiejszej wersji "drzewka dobrego i złego" lub jak kto woli : "drzewka urodzaju", doszukiwałabym się raczej u protestantów. W Święto Godowe (Szczodre Gody) u "pogan" zawieszano (i zawiesza się) podłaźniczkę lub stawiało się ( i stawia się) diducha. I te symbole zapożyczyli Chrześcijanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
No oczywiscie ze nie! Co to w ogoke za pytanie? Nie wiedzialam ze jest to obowiazkiem swiadka... Tak samo sie nie modlilam i nie klekalam. Jedynie wstawalam wtedy kiedy inni bo doszlam do wniosku ze bedIe to glupio wygladac poniewaz siedzialam na srodku kosciola zaraz za panstwem mlodych.
To nie ja skladalam przysiege przed bogiem (moim jedynym obowiazkiem bylo podpisanir papierow przed msza do USC) ani tak jak w przypadku chrzczenia dzieci nie obiecywalam ze bede kogokolwiek wychowywac w wierze chrzescijankiej, wuec naprawde nie widze nic w tym "nieateistycznego". No chyba ze samo przejscie przez prog kosciola robi ze mnie "moherowy beret". A takie niby wszystkie na tym wizazu tolerancyjne... Zyd i mason! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego niektórzy ateiści są tak uczuleni na wszelkie rytuały, no normalnie jakby wierzyli, że coś im się od tego stanie. A czemu miałoby się stać skoro się wierzy, że żadnego boga nie ma? Dla ateisty wzięcie udziału w czyimś religijnym rytuale nie powinno być problemem, skoro to tylko seria dla niego pustych gestów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() to, że obchodzę święto dziękczynienia ze znajomymi Amerykanami (dla których jest to bardzo ważne święto) mieszkając w Polsce robi ze mnie Amerykankę? Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-12-23 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takich ''ateistów'' mamy setki. laski wywnioskowały to na podstawie moich słów, gdy napisałam, że nie widzę sensu brania ślubu kościelnego i ubierania choinki ![]() ![]() wiedziałam, że jednym moim postem na samym początku wywołam wrzask i kwik. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 11:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Pisałyście na pierwszej stronie że chcecie zniesienia wolnego na święto trzech króli, oby tak się nie stało bo u nas w Polsce wolne jest tylko na Katolickie święta i ja na swoje nawet wolnego nie mam, a tak chociaż wigilia wolna
![]() PS. Ja mam ateistę jednego. Zje obiad i na tym koniec w sumie. Ale miło że wpada. Sama obecność jest miła, rodzina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Stookrotka, ja nie przypominam sobie żebym coś takiego pisała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Lady in Blue - łatwo było to przewidzieć
![]() Cytat:
![]() ewka1987 - nie w NIEKTÓRYCH domach, tylko we wszystkich. Jeszcze nie odezwał się nikt, kto nie ubierałby choinki bożonarodzeniowej w okresie świąt.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 11:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
bo pewnie wojująca jesteś albo Cię nie stać!
każda tró ateistka ma w okresie bożonarodzeniowym choinkę i przygotowuje wieczerzę z 12tu dań.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do pierwszego zdania, zgadzam się. znam kilka takich osób w zyciu realnym ale ty się odnosiłaś do dziewczyn tutaj się wypowiadających, więc nie wiem skąd wniosek, że one też sie tak zachowują? to tak samo jak ktoś ci zarzucił, ze jestes wojujaca ateistka. dokładnie to samo zachowanie. Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-12-23 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bywa, że ktoś dba o pozory, wykonuje pewne czynności bo nie chce mu się np. tracić energii na setki kłótni z rodziną. Albo mieszka w małej miejscowości i woli mieć ślub kościelny niż narażać swoje dziecko na to, że mniej tolerancyjni ludzie, będą je przezywać. Jak wkladasz miniowkę to np. golisz nogi, a przecież też możesz być nonkonformistą i pokazywać światu naturalne owłosienie. Czy ''feministki palące staniki'' ![]() Natomiast jeśli ktoś sobie ubiera choinkę bo mu się podoba to gdzie tu ukryty zamiar i brak konsekwencji. I czy człowiek ma obowiązek obnosić (dowolny) swój pogląd? Kwestia wiary, wracając ściśle do tematu, to w końcu intymna sprawa; czy naprawdę widzisz jakiś obowiązek by ktoś okazywał światu, że np. jest osobą niewierzącą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
nie ma dla Ciebie nadziei, jeszcze dodaj, że jesteś wegetarianką.
![]() Cytat:
Cytat:
dla mnie to dziwne, bo albo jestem niewierząca w pełnym tego słowa znaczeniu, albo jednak przysięgam przed Bogiem. dla mnie przysięga to przysięga, a nie puste słowa puszczane mimo uszu. i oczywiście zgadzam się, że wiara jest indywidualną sprawą i nie ma obowiązku obnoszenia się z nią, ale ile tutaj osób naskoczyło na mnie, że krzyże w miejscach publicznych powinny być? ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Na dobrą sprawę ludzie mają wolne, kiedy mają urlop, kiedy jest odpowiednio wypadający ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
nie sprzątasz (teraz) ok, nie gotujesz (czegoś innego niż zwykle) ok za to pewnie pójdziesz we wtorek i srodę pracować? ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wigilia też ma bardzo mocną symbolikę w tradycji chrześcijańskiej, ale zaraz zostanę obrzucona tekstami, że przecież laski tylko szamią pierożki i nigdy nie zastanawiały się nad sensem świąt i tych wszystkich czynności (kto się zastanawia, wyżera to wyżera), więc się powstrzymam ![]() Hultaj - ciężko, żebym sama siedziała w sali wykładowej, co nie ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
A ja nie mam problemu z reguły bo biorę służbę w ten dzień, jak i inne świąteczne, by wyręczyć kolegów/koleżanki, które mają rodziny, chcą z nimi spędzić czas i takie tam.
Mi to obojętne, te całe święta, jestem apostatą, z rodzicami(głęboko wierzący) mogę się spotkać w inny dzień, albo przed robotą, szybkie życzenia i do widzenia. Powiem tak, każdy ma swoje sumienie, robi co chce, ale też mnie osobiście razi branie ślubu kościelnego, chrzczenie dzieci przez ateistów, bo dla mnie to taka obłuda. Ale jest wolność, niech każdy robi co chce, ja nikogo nie rozliczam, piszę tylko co mi się nie podoba. Także mi święta (każde) są OBOJĘTNE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.