Święta ateisty - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-24, 03:22   #181
DwaKoty
Raczkowanie

Dot.: Święta ateisty

az musialam pogooglowac, zeby zobaczyc co ta "kutia" jest, bo nigdy o tym wczesniej nie slyszalam. Barszcz z uszkami ostatnim razem zazyczylam sobie w maju. Mnie sie to danie kojarzy z Polska, a nie ze swietami.
Karpia nie jadlam chyba nigdy w zyciu.

A odnosnie choinki w miesiacach "letnich" (lipiec, itp), to jak najbardziej robilismy to w RPA, bo nam sie choinka kojarzyla z zima, a nie ze swietami. A tam akurat zima wypada odwrotnie niz na polnocnej polkuli.
Stary 2012-12-24, 10:23   #182
WhiteCherry
Zakorzenienie

ja też nie lubię karpia. karp to żadna tradycja, po prostu za PRL nie było żadnej innej ryby
Stary 2012-12-24, 10:58   #183
strawberka
Zakorzenienie

uch, ale się dyskusja wywiązała..

więc ja się dopiszę jako kolejna, która choinki u siebie nie ma... jestem u teściów, potem jadę do rodziców i planuję uszanować zwłaszcza wierzących teściów i podzielić się z nimi opłatkiem... z rodzicami też jak będą chcieli...ale jakbym została w domu to pewnie otworzyłabym wino i zrobiła coś pysznego do jedzenia
Stary 2012-12-24, 11:52   #184
coccinelle7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
trzeba było pominąć mój jeden post milczeniem, a nie nakręcać się aż na 6 stron nie moja wina, że aż tak łatwo trafić w wasz czuły - choinkowy - punkt. bronicie jej bardziej niż niepodległości.

też uważam, że powinni mi płacić. zawsze wiem co napisać, by się odbiło echem.
A ja się domyślam, dlaczego odbiło się taakim echem. Po prostu prawda zabolała wszystkich "ateistów" (a takich ateistów w cudzysłowie jest teraz w Polsce istna plaga). I teraz przez 6 stron zaczęło się przekonywanie, że choinka to tylko dlatego bo ładna, bo akurat o tej porze roku można kupić, bo barszczyk się je cały rok, a prezenty bo są miłe i że to musi być jakiś strasznie dziwny przypadek, że to przypomina chrześcijańskie święto. Czy tylko ja tu widzę absurd?
Stary 2012-12-24, 11:57   #185
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coccinelle7 Pokaż wiadomość
A ja się domyślam, dlaczego odbiło się taakim echem. Po prostu prawda zabolała wszystkich "ateistów" (a takich ateistów w cudzysłowie jest teraz w Polsce istna plaga). I teraz przez 6 stron zaczęło się przekonywanie, że choinka to tylko dlatego bo ładna, bo akurat o tej porze roku można kupić, bo barszczyk się je cały rok, a prezenty bo są miłe i że to musi być jakiś strasznie dziwny przypadek, że to przypomina chrześcijańskie święto. Czy tylko ja tu widzę absurd?
tym postem sprowokowałaś dyskusję na kolejne 10 stron, dajmy im w spokoju cieszyć się okresem świątecznym
Stary 2012-12-24, 12:06   #186
strawberka
Zakorzenienie

Więc kim są osoby, które stroją choinkę i ew. kultwują niektóre z tradycji świątecznych ale nie chodzą do kościoła, nie wierzą w Boga itp.? Są ateistami w cudzysłowiu, tak? A może jednak są katolikami? Albo wyznawcami religii pt. tradycja? Ciekawi mnie Wasza opinia Zawsze myślałam, że skoro nie wierzymy w nic, to nie ma żadnych praw/procedur/przykazań o tym kto ateistą jest, a kto nie..dla mnie to stan świadomości.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
tym postem sprowokowałaś dyskusję na kolejne 10 stron, dajmy im w spokoju cieszyć się okresem świątecznym
niech się dyskusja toczy... jestem ciekawa jak się rozwinie...aczkolwiek wiem, że jest to jedna z tych kwestii, w której żadna strona nie przyzna sobie racji
Stary 2012-12-24, 12:10   #187
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego Ciebie tak bardzo boli, że ktoś ma kawałek drzewka w pokoju, je jakieś dania określane jako świąteczne i dzieli się prezentami z rodziną?

Bo drzewka nie mam, ale właśnie czekam na rodzinę i proces wymieniania się prezentami, bo wszystko to sprawia mi to radochę. Niestety pare materialnych aspektów nie zmienia faktu, że w historyjki o Bogu nie wierzę od kilkunastu lat, no co zrobić, nie przemawiają do mnie.

Chyba to co najważniejsze jest w głowie, co? Niestety ani barszczyk, ani nawet okazjonalna wizyta na pasterce (jakby mnie rodzina poprosiła to poszłabym, dlaczego nie? Lubię architekturę kościelną, a oczywiste jest, że modlić się nie będę i nikt mnie do tego nie zmusi), nie czynią z nikogo katolika.

Dziwne jest jakieś przekonanie ludzi, że innych obchodzą nadawane przez nich etykietki, ich dziwaczne klasyfikacje. Jakoś czasu i chęci by mi brakowało na ocenianie: ty to jesteś w 66% ateistą, a ty w 83% katolikiem, a ty to się w ogóle wygłupiasz bo w.pierdzielasz barszczyk. Może niech się każdy zajmie sobą.

Jeszcze mi się przypomniało, jak miałam kiedyś krótki kurs hebrajskiego. I tam była taki baaardzo miła dziewoja, która po semestrze nas zaprosiła do siebie na jakieś żydowskie święto. Musiałam spasować, a mogłam pójść cholera... Na pewno by mi sie spodobało, bo lubię święta wszelakie jako element kultury. A mogłabym się teraz chwalić, że wyznaję judaizm

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-12-24 o 12:24
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-24, 12:20   #188
TheKey
Wtajemniczenie

No dobra, w ramach zaprowadzania świątecznej atmosfery (), przyznaję się - te wszystkie zewnętrzne rytuały są oznaką tego, iż tak naprawdę skrycie wierzę w boga, małego Jezuska i zwierzęta gadające ludzkim głosem Mogłam się bardziej pilnować z tym strojeniem choinki, a tak to cóż, wydało się

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 12:20   #189
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Zaczynam mieć wrażenie, że żal ściska ci pośladki. Że ktoś tam nie wierzy w kościół, boga, ma "zasady" w odwłoku a i tak ma choinkę jeśli mu się podoba. Bo chce to ma, bo mu wolno. Że mimo, że nie jest zobowiązany do jakiś obrządków typu pasterka, nie musi dumać nad urodzeniem mitycznego dziecka w stajni i wpływu tego urodzenia na jego życie i całej tej reszty, którą robią katolicy, że mimo, że nie musi tego wszystkiego to i tak umie wyciągnąć z tego coś dla siebie, coś co go cieszy - choinka, ładne lampki, prezenty czy spotkanie z rodziną.

Rozumiem oburzenie, że ateiści biorą ślub kościelny czy chrzczą dzieci. Rozumiem niechęć do krzyży w publicznych placówkach (szkoda tylko, że pierwsze argumenty były cienkie kiedy mamy cały wachlarz świetnych argumentów). Tylko nie bardzo rozumiem skąd to się wzięło w tym wątku. Ktoś powiedział "Mam choinkę" a dla ciebie to od razu było "ślub w kościele weźmiesz pewnie, co?". To jakby ktoś mówił "jestem polakiem w UK" i automatycznym wnioskiem byłoby "to na zmywaku pracujesz". Takie trochę rozpędzanie się z wnioskami.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 12:20   #190
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość

niech się dyskusja toczy... jestem ciekawa jak się rozwinie...aczkolwiek wiem, że jest to jedna z tych kwestii, w której żadna strona nie przyzna sobie racji
dyskusja? napisz jeden post (słownie jeden) o tym, że coś Cię dziwi (i pogląd ten jest odmienny od poglądu 95% wizażanek)- rzucą się na Ciebie ze szponami tylko dlatego, że mają odmienne zdanie i uraziło je to, że mnie dziwi ubieranie choinki. Po czym na samym końcu stwierdzą, że mogły zignorować mnie na samym początku
Stary 2012-12-24, 12:25   #191
Bananalama
jestę wieszczę

A ja z moją pogańską choinką życzę Wesołych Świąt wszystkim, obojętnie jakiego są wyznania i obojętnie po co obchodzą święta. http://kolci.w.interii.pl/Varia/okaz...ietowanie.html

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Zaczynam mieć wrażenie, że żal ściska ci pośladki. Że ktoś tam nie wierzy w kościół, boga, ma "zasady" w odwłoku a i tak ma choinkę jeśli mu się podoba. Bo chce to ma, bo mu wolno. Że mimo, że nie jest zobowiązany do jakiś obrządków typu pasterka, nie musi dumać nad urodzeniem mitycznego dziecka w stajni i wpływu tego urodzenia na jego życie i całej tej reszty, którą robią katolicy, że mimo, że nie musi tego wszystkiego to i tak umie wyciągnąć z tego coś dla siebie, coś co go cieszy - choinka, ładne lampki, prezenty czy spotkanie z rodziną.

Rozumiem oburzenie, że ateiści biorą ślub kościelny czy chrzczą dzieci. Rozumiem niechęć do krzyży w publicznych placówkach (szkoda tylko, że pierwsze argumenty były cienkie kiedy mamy cały wachlarz świetnych argumentów). Tylko nie bardzo rozumiem skąd to się wzięło w tym wątku. Ktoś powiedział "Mam choinkę" a dla ciebie to od razu było "ślub w kościele weźmiesz pewnie, co?". To jakby ktoś mówił "jestem polakiem w UK" i automatycznym wnioskiem byłoby "to na zmywaku pracujesz". Takie trochę rozpędzanie się z wnioskami.
Ja nie jestem katoliczką, ale choinę mam w domu, bo mi się podoba. Lubię lampki choinkowe . Wszak ten zwyczaj z choinką z pogaństwa się wywodzi, więc nie wiem skąd taki szum.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-24, 12:39   #192
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
dyskusja? napisz jeden post (słownie jeden) o tym, że coś Cię dziwi (i pogląd ten jest odmienny od poglądu 95% wizażanek)- rzucą się na Ciebie ze szponami tylko dlatego, że mają odmienne zdanie i uraziło je to, że mnie dziwi ubieranie choinki. Po czym na samym końcu stwierdzą, że mogły zignorować mnie na samym początku
Jeden post? Umiesz liczyc tylko do jednego czy zapominasz co napisalas? Nie rob sobie jaj, cofnij sie do drugiej strony watku i zobacz ile czasu meczylas temat choinki. I jak o tym pisalas. "Dla mnie osoba niewierzaca (prawdziwie) to to tamto i siamto". No super. A dla innych nie. I nikt nie lubi jak mu sie zarzuca hipokryzje. Wiec zanim sie poczujesz biednym zuczkiem, na ktorego rzucono sie ze szponami, spojrz krytycznym okiem na to co napisalas i jak napisalas.
Stary 2012-12-24, 12:40   #193
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Ja nie jestem katoliczką, ale choinę mam w domu, bo mi się podoba. Lubię lampki choinkowe . Wszak ten zwyczaj z choinką z pogaństwa się wywodzi, więc nie wiem skąd taki szum.
Ubieraj choinkę rozbieraj choinkę, niech Ci lampki choinkowe bezawaryjnie świecą. Ale, na Peruna, choinka nie wywodzi się z wierzeń "pogańskich".
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 12:46   #194
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Ubieraj choinkę rozbieraj choinkę, niech Ci lampki choinkowe bezawaryjnie świecą. Ale, na Peruna, choinka nie wywodzi się z wierzeń "pogańskich".
nie burz światopoglądu, pogaństwo jest fajne, w końcu wielobóstwo.
Stary 2012-12-24, 12:49   #195
Bananalama
jestę wieszczę

http://www.rodzinne-uroczystosci.com...ania%20choinki Tym się posiłkowałam .
Nie wiem, czy wielobóstwo jest fajne, bo nie praktykuję. Widzę, że niektórzy mają inne doświadczenia, to chętnie posłucham .

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 12:59   #196
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:00   #197
mad86
Zakorzenienie

Jestem niewierząca, do kościoła nie chodzę, bierzmowania nie mam, ślubu brać nie będę, chrzcić dzieci też nie. Choinkę mam, prezenty kupiłam- czemu? Bo zwyczajnie lubię. Z potraw świątecznych jem tylko rybę po grecku ( ale akurat to zdarza mi się też np. w lipcu). W ilu % jestem ateistką?

ps. choinka współgra mi ze śniegiem, więc w lipcu wg mnie wyglądałaby od czapy. Ot takie mam poczucie estetyki
Stary 2012-12-24, 13:15   #198
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Nie ma podziału na "ateistów" i ateistów. Ateizm oznacza tylko i wyłącznie brak wiary w boga. Definicja nie zawiera nic o kultywowaniu jakichkolwiek tradycji ani o nastawieniu do nich. Jeśli mnie najdzie ochota, to sobie ubiorę choinkę. Ja, ateistka i apostatka. I jeśli to zrobię, to nie dlatego, że boję się piekła czy jakiejś innej kary boskiej. Ubiorę choinkę dlatego, że mam taki kaprys. To nie sprawi, że uznam nad sobą zwierzchność siły wyższej. Jak 24 grudnia ugotuję sobie pierogi z kapustą, to nie ku czci jakiegoś Jezusa, który IMO na żadną cześć nie zasłużył, tylko by zaspokoć własne łakomstwo. Co ma to tego fakt, że coś przypomina komuś chrześcijańskie święto? Mnie to przypomina szał w galeriach handlowych. W mojej rodzinie nigdy nie było w tym akcentu religijnego.
Na tej samej zasadzie zimą chowam głowę pod czarną chustą niczym muzułmanka, bo tak mi jest ciepło i mi się podoba. To nie znaczy, że wyznaję islam. Nawet jeśli ktoś tak pomyślał, to jest mi to wysoce obojętne.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:35   #199
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Tym się posiłkowałam .
Przeczytałam. W temacie "pogaństwa" na poziomie Pudelka czy też Party.
O tak, na marginesie polecam : Mitologię Słowian Gieysztora i Religię Słowian Szyjewskiego.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-24, 13:45   #200
ewka1987
Rozeznanie

W związku z tym, że tak bardzo zabolała mnie "prawda" głoszona na tym wątku ogłaszam wszem i wobec, że od dzisiaj zmieniam swoje zachowanie i zamiast wigilii obchodzę imieniny dlatego spotykam się z rodziną i dostaje prezenty A, że lubię tez dawać to z okazji MOJEGO święta kupiłam też po upominku dla całej familji Nie moja wina, że Ewa ma tylko raz w roku imieny i akurat wypadają 24.12... Lepiej wszystkim?

No i sto lat wszystkim Ewom i Adamom!
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:49   #201
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
W związku z tym, że tak bardzo zabolała mnie "prawda" głoszona na tym wątku ogłaszam wszem i wobec, że od dzisiaj zmieniam swoje zachowanie i zamiast wigilii obchodzę imieniny dlatego spotykam się z rodziną i dostaje prezenty A, że lubię tez dawać to z okazji MOJEGO święta kupiłam też po upominku dla całej familji Nie moja wina, że Ewa ma tylko raz w roku imieny i akurat wypadają 24.12... Lepiej wszystkim?

No i sto lat wszystkim Ewom i Adamom!
silisz się na wyszukaną ironię i sarkazm, więc chyba zabolało.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-12-24 o 13:53
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:54   #202
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
silisz się na wyszukaną ironię, więc chyba zabolało.
nawet nie wiesz jak bardzo dobrze, że spotkałam na swojej drodze taką dobrą duszyczkę jak ty, która mnie po 25 latach uświadomiła jak bardzo jestem zakłamana. Tylko dalej nie wiem czy jestem katoliczką (wszak mam choinkę w domu), muzułmanką (obchodzę święta islamskie), amerkanką (ach to straszne święto dziękczynienia) czy kim? Uświadom mnie.... tylko ty jedna znasz prawdę
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:58   #203
agniesikk
Zakorzenienie

Ej przestańcie, niech każdy ma w domu to, co chce, jak ktoś lubi choinkę i świąteczne jedzenie, to niech sobie je, skoro ma ku temu okazję. Nie zawsze da się zbojkotować i olać całe święta, ja gdybym mogła, to na pewno nie obchodziłabym Bożego Narodzenia, ale mojej mamie pękłoby serce i robię to tylko dla niej, mimo że ogólnie czuję się z tym beznadziejnie. Nie zawsze da się patrzeć tylko na swoje widzimisię. Poza tym ubierając choinkę nie obraża się niczyich uczuć religijnych, jak się je karpia- tak samo.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-24, 14:10   #204
winklepicker
Wtajemniczenie

Cytat:
internetowa szpila wbita, ah ta atmosfera świąt.
Wygląda na to, że skończyły Ci się argumenty w tłumaczeniu po raz setny, że prawdziwy ateista nie może mieć choinki.

Ale w amoku całej tej dyskusji nie doczekałam się odpowiedzi na kluczowe pytanie, które zadawałam kilka razy na poprzednich stronach - kto, kiedy i gdzie ustalił zasady bycia ateistą i ustalił, że prawdziwy ateista robi jedno i drugie, a trzeciego i reszty nie.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 14:11   #205
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Poza tym ubierając choinkę nie obraża się niczyich uczuć religijnych, jak się je karpia- tak samo.
Nie byłabym taka pewna z tymi uczuciami religijnymi. Toż to jest siedlisko absurdu, te uczucia religijne Z resztą jak nie te uczucia, to to obrażasz inne jak widać po kilku wypowiedziach w tym wątku O, na przykład mnie jest smutno, że ludzie jedzą karpie, bo wcześniej bardzo często torturują je bezmyślnie w swoich wannach.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 14:38   #206
201604190949
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38275139]Nie ma podziału na "ateistów" i ateistów. Ateizm oznacza tylko i wyłącznie brak wiary w boga. Definicja nie zawiera nic o kultywowaniu jakichkolwiek tradycji ani o nastawieniu do nich. Jeśli mnie najdzie ochota, to sobie ubiorę choinkę. Ja, ateistka i apostatka. I jeśli to zrobię, to nie dlatego, że boję się piekła czy jakiejś innej kary boskiej. Ubiorę choinkę dlatego, że mam taki kaprys. To nie sprawi, że uznam nad sobą zwierzchność siły wyższej. Jak 24 grudnia ugotuję sobie pierogi z kapustą, to nie ku czci jakiegoś Jezusa, który IMO na żadną cześć nie zasłużył, tylko by zaspokoć własne łakomstwo. Co ma to tego fakt, że coś przypomina komuś chrześcijańskie święto? Mnie to przypomina szał w galeriach handlowych. W mojej rodzinie nigdy nie było w tym akcentu religijnego.
Na tej samej zasadzie zimą chowam głowę pod czarną chustą niczym muzułmanka, bo tak mi jest ciepło i mi się podoba. To nie znaczy, że wyznaję islam. Nawet jeśli ktoś tak pomyślał, to jest mi to wysoce obojętne.[/QUOTE]

A tam apostatka, phi! A test "prawdziwego ateisty" zdałaś? A dyplom masz?
Stary 2012-12-24, 14:51   #207
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A tam apostatka, phi! A test "prawdziwego ateisty" zdałaś? A dyplom masz?
A nie wystarczy mój akt apostazji z pieczątką proboszcza ? Przecież tylko "prawdziwi ateiści" występują z KK.
O wiem co! Jest jeszcze taki dowód, że zamiast na wigilii siedzę przy kompie. Razem ze mną wątek przegląda 10 osób. Czy oni są prawdziwi?
Stary 2012-12-24, 15:01   #208
Lady in Blue
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38276050]A nie wystarczy mój akt apostazji z pieczątką proboszcza ? Przecież tylko "prawdziwi ateiści" występują z KK.
O wiem co! Jest jeszcze taki dowód, że zamiast na wigilii siedzę przy kompie. Razem ze mną wątek przegląda 10 osób. Czy oni są prawdziwi?[/QUOTE]

A ja z ciekawości zapytam ile to trwało nim proboszcz dał Ci pieczątkę?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 15:05   #209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
A ja z ciekawości zapytam ile to trwało nim proboszcz dał Ci pieczątkę?
Dał bez problemu od ręki Trafiłam na fajnego proboszcza. Jedyny problem miałam z jednym ze świadków, który swój akt składał równocześnie ze mną. Z jego powodu wszystko się przedłużało, bo potrzebował aktu chrztu, którego inny ksiądz postanowił nie udostępnić Dopiero opierdziel z kurii go opamiętał.
Stary 2012-12-24, 15:08   #210
coccinelle7
Zadomowienie

Nie chce mi się odpowiadać na wasze żale, ironie i sarkazmy. Oczywiście wierzę wam wszystkim, że jesteście prawdziwymi ateistkami z krwi i kości, tylko akurat macie taki kaprys ubierania zielonego drzewa, a gdy leci kolęda to zaciskacie usta i zatykacie uszy. Ateizm 100%!

Co jednak nie zmieni mojego zdania, że świętowanie świąt Bożego Narodzenia, w które się wcale nie wierzy (więc co świętujecie? urlop? imieniny?) uważam za słabe. A późniejsze wylewne tłumaczenia na forum, że oczywiście choinkę kupujecie tylko dlatego, że jest dostępna w sklepach, że uszka to cały rok i takie tam- jakoś mnie nie przekonują.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości