|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Święta ateisty
Cytat:
|
|
|
#272 |
|
Konto usunięte
|
tru story jem tiramisu i zaraz zapalę
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Drabineczka, a Ty nie rzucałaś palenia? I jak, złamałaś się? ;> A ja jem słodycze z wczoraj i jem...
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-12-25 o 12:54 |
|
|
|
|
#274 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zgadzam sie z Toba dokladnie... zenujace jest to ze co niektore zachowuja sie tak jakby byly ateistycznymi moherami Ja swiat osobiscie nie obchodze, nie ubieram choinki, nie przystrajam domu, nie wysylam kartek swiatecznych itd. ale nie rozumiem co komu szkodzi, ze ateista usiadzie z rodzina przy stole i zje z nimi kolacje! Od kilku lat mieszkam w UK i tu swieta obchodzi prawie kazdy, nie wazne czy wiezacy czy nie. Nawet moja sasiadka, ktora jest Hinduska ma choinke i nawet pomimo tego, ze prawie sie w ogole nie znamy to dala mi w niedziele prezent. Tz nie jest chrzszczony, w zyciu nogi w kosciele nie postawil a w jego domu zawsze byla choinka i prezenty. Tutaj Christams nie maja znaczenia chrzescijanskiego. To czas by sie spotkac z rodzina, prezentow, office party i dodatkowych dni wolnych. Dzieci moich znajomych w ogole o Jezusie nie wiedza. Dla nich swieta to Santa i wsio na ten temat. Tak jak White Cherry kogos zacytowala: Cytat:
Dla mnie to naturalny proces. I nie widze w tym nic zlego.
|
|
|
#275 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#276 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
Takim puchatym na kiju do odkurzania.
![]() Oh, dzis wieczorem poszlismy na obiad do babci na tradycyjnego kurczaka z KFC, gralismy w bingo i ogladalismy Die Hard. Tradycyjnego ciasta z truskawkami nie bylo, bo kuzynka meza upuscila je na podloge.
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jednak dużo osób na tym świecie ma swoje osobiste misje uskuteczniane w internecie:
"Tu był post o ... Niestety, ze względu na komentarze, musiałam usunąć wczorajszy wpis o świętach w Singapurze. Wiecie, co w singapurskich świętach jest najpiękniejszego? Że absolutnie nikogo z moich znajomych, współpracowników, sąsiadów nie obchodzi, co robić będę w "świąteczny" wieczór. Nikt nikogo nie rozlicza z tego, co wolno ateiście, a czego nie, i nikt nie wyzywa nikogo od hipokryty, ani nie wciska na siłę własnych pomysłów na to, czym święta są, ani czym nie są; nikt nie dorabia filozofii do kolacji - tak, zjadłam pyszną kolację, tak jak w każdy inny wolny dzień i nie rozumiem, czemu tak niektórych boli, że spędziłam miło wieczór 25 grudnia. Miałam nadzieję, że podzielicie się ze mną tym, jak Wy spędzacie ten czas.... Może innym razem..." źródło
|
|
#279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie rozumiem takiego naginania się, komentarze były nieprzyjemne to trzeba od razu wartościowy post usunąć? Żeby dać idiotom satysfakcję?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiemy jakie to były komentarze (to znaczy ja nie wiem). Jeśli w grę wchodziły wulgaryzmy i obrażanie po bandzie, to też bym tak zrobiła. Ostatecznie jej blog, jej strefa, podjęła decyzję jaką uważała za słuszną. Po prostu może to był jedyny sposób, zeby uciąć jakąś dalszą trollowatą eskalację. Nie mam pojęcia, nie wiem dokładnie jak działają blogasy, ich administrowanie itd.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-12-26 o 17:33 |
|
|
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja bym usunęła komentarze, a wpis zostawiła.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Aa, bo to tak jeszcze można... No nie wiem, nie wiem. Ze się komuś w ogóle chce bawić w takie trollowanie w komentarzach, bezsens
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
Mnie tez sie po tylku na blogu dostalo za opis moich swiat. Ale niczego nie usuwam (oprocz naprawde niesmacznych wulgaryzmow, ktorych niestety pod tym wpisem bylo pelno).
I nie rozumiem dlaczego Cukier tak zrobila, bo przeciez komentarze tez moderuje.
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam taki krzyż w domu.... i nie powieszę go bo kojarzy mi się ze smiercią....ale też nie wywale go do śmieci.....i bądź tu człowieku mądry
|
|
|
#285 |
|
BAN stały
|
ja widzę troche inaczej problem, wg mnie istotą świąt jest konkretne wydarzenie i przygotowanie się do niego, a więc adwent, pasterka, msze bożonarodzeniowe, a nie choinka i jedzonko bo to jest w gruncie rzeczy otoczka; jak ktoś traktuje choinkę barszczyk i prezenty jako papierek lakmusowy czyjejś wiary to w mojej ocenie nieźle tym samym pociska osobom wierzącym, splycając ich religijność do wieszania bombek.
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero teraz na ten wątek trafiłam (i go przeczytałam).
Pochodzę z rodziny niewierzącej i zupełnie nieświętującej. Pewnie niektórzy moi prababcie i pradziadkowie świętowali (zresztą jedni Boże Narodzenie, a drudzy Chanukę ) ale ja już tego z autopsji nie znam.Święta to dla mnie ustawowo wolne od pracy dni. Niestety w tym roku musiałam wrócić do pracy zaraz po świętach, więc nie wyjechałam na wakacje, chociaż zdarzało się tak w ubiegłych latach. Obżarstwa nie lubię, ale leniuchowanie się należy. Rodzice zjazdów w święta nie robią, nawet do nich z tej okazji nie dzwonię. Oddaję się przyjemnościom wszelkim sama i ze swoim facetem. ![]() Świąteczna atmosfera dookoła mnie nie irytuje. Olewam ją. Prezentowego szału unikam, bo po centrach handlowych nie łażę. Tandetne dekoracje i okropne piosenki - jakoś toleruję. Jak ktoś mi życzy wesołych świąt to wyjaśniam, że świąt nie obchodzę ale nie oburzam się i odwzajemniam się życzeniami. W pracy na "opłatku" bywam, życzenia składam, choć nie łamię się przy tym wafelkiem z wizerunkami świętych. Żadnych komentarzy w związku z tym nie słyszałam. Zasadniczo jedyne rzeczy które irytują mnie w święta to mordowanie karpi (i to bardzo!) oraz ścinanie drzewek. Nie wynika to jednak z mojego ateizmu. |
|
|
|
|
#287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do usunięcia po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że to raczej było obliczone na wzbudzenie zainteresowania i nakręcenie atmosfery 'skandalu'
|
|
|
|
|
|
#288 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#289 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A notki AC nie czytałam.
|
|
|
|
|
|
#291 |
|
Konto usunięte
|
Ach kurde, to się pogubiłam wcześniej
I się pewnie nie dowiem co było nie tak z notką Cukru ;( BTW, Dwa Koty, zgadnij jaką książkę mi "Mikołaj" przyniósł
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2012-12-29 o 00:41 |
|
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
Serio??? Super!!!!
Mam nadzieje, ze ci sie spodoba!
|
|
#293 |
|
Konto usunięte
|
Dowiem się dopiero w czwartek
bo najpierw muszę zdać głupi egzamin na prawo jazdy ale śmiało dam sobie paznokieć uciąć, że tak ![]() ---------- Dopisano o 02:48 ---------- Poprzedni post napisano o 02:27 ---------- No żesz fakin szit, wchodzę na Twojego bloga a tam o... egzaminie na prawo jazdy :| I wrzucony o 9:00 czyli 1,5h przed moim postem
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Tak na marginesie co do świąt: nowy rok jest świętem obrzezania i nadania imienia Jezusowi, więc też jest to święto chrześcijańskie.
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zadomowienie
|
Święta, Święta i po Świętach.
Ja nie jestem chrześcijanką, traktuję jednak Boże Narodzenie i inne Wielkanoce jako pewien rodzinny obowiązek tudzież tradycję sympatyczną. Wiem, że są dla paru bliskich mi osób niesamowicie ważne, więc jadę, zjadam karpia (notabene-uwielbiam karpia), czy co tam zjeść należy, czasem nawet do kościoła z nimi pójdę. I nie spada mi od tego korona z głowy. Sądzę, że te kilka dni w roku poświęcone w imię córczynej miłości to nie jest bardzo wysoka cena. |
|
|
|
|
#297 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem agnostyczką i dla mnie święta to po prostu czas wolny i trochę inna atmosfera. Nie przeszkadza mi choinka, wspólny obiad wigilijny, czy prezenty, natomiast irytują mnie kolędy i przede wszystkim życzenia i dzielenie się opłatkiem. Jednak robie to, bo kiedy raz chciałam zrezygnować, moja mama obraziła się i powiedziała, ze wszystkim zepsuje święta bo każdy bedzie na mnie zly, że nie dzieliłam się opłatkiem - uznałam, że co mi tam, nie chce awantur, a to, mimo iz wkurzające i irytujące, nic specjalnego.
W wielkanoc nie chodzę na święconkę (choć jako dziecko lubiłam to), przychodzę tylko na to wielkanocne śniadanie. W dzień zmarłych zwykle chodzę z rodziną na cmentarz, ale nie jest to podyktowane wiarą, czy religią. Tak naprawdę poza psem, to nikt mi jeszcze bliski nie umarł. Jeździmy na cmentarz odwiedzić grób mamy mojej mamy, której ja w ogóle nie znałam, umarła bardzo szybko, na tle nerwowym głównie. Jakieś zielone świątki, czy boże ciało, święto trzech króli itd. to już nawet chyba moja katolicka rodzina nie obchodzi, tak przynajmniej mi się wydaje. Moja rodzina to niepraktykujący katolicy, wierzą po swojemu, a od święta idą do kościoła. Jako dziecko bardzo lubiłam święta, wierzyłam w to, że zając chowa koszyk w wielkanoc, że przychodzi Gwiazdor, a 6stego grudnia Mikołaj, lubiłam sobie obklejać drzwi do pokoju, ozdabiać pokój, oglądać jakieś bajki i filmy świąteczne, z czasem jednak straciło to dla mnie calkowicie urok, ostatni raz jakąś tam atmosfere świąt czułam w wiglie bodajże 3 lata temu i to tylko dzięki temu, że miałam czas by pograć z siostrą w Tomb Raidera z tym właśnie kojarzy mi się ostatnia moja wigilia, w którą jeszcze jako tako wierzyłam w Boga itd. To co mnie najbardziej irytuje to wrzechobecne życzenia, wesołych świąt itd., mam takie podejście, że życzenia nic i tak w moim życiu nie zmienią i traktuje je jak lizusostwo/bo wypada/grzeczność na siłę itd., od osób, które i tak wiem, że mają mnie gdzieś. No a poza tym oczywiście stoiska z żywymi karpiami i ludzi, którzy tam stoją, śmieją się itd., nieraz żartujących z tego coraz bardziej wszechobecnego trendu, żeby nie kupować żywych karpi, że to głupota, ze karpie są głupie, ze ekoterroryści i w ogóle. |
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Święta ateisty
Ja też się nie dziele ani opłatkiem ani jajem, do swieconki nie chadzam, śniadania nie jem, nie koleduje. Ja po prostu jem haha a choinka cóż... Ładna rzecz
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Święta ateisty
właśnie, znów w czwartek jakieś święto - kolejna okazja do długiego weekendu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

Nie rozumiem takiego naginania się, komentarze były nieprzyjemne to trzeba od razu wartościowy post usunąć? Żeby dać idiotom satysfakcję?

mam taki krzyż w domu.... i nie powieszę go bo kojarzy mi się ze smiercią....ale też nie wywale go do śmieci.....i bądź tu człowieku mądry
bo najpierw muszę zdać głupi egzamin na prawo jazdy ale śmiało dam sobie paznokieć uciąć, że tak