DOBRY GINEKOLOG - kogo polecamy - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 16:53   #3841
Niki1313
Przyczajenie

Dot.: DOBRY GINEKOLOG - kogo polecamy

Cześć dziewczyny
Jestem z kielc,czy ktoś może mi polecić jakiego dobrego lekarza ginekologa, położnika, który prowadzi kobiety w ciąży z padaczką ?? odwiedziłam już sporo gabinetów prywatnych, i pierwszą ciążę straciłam
Niki1313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:52   #3842
gwiazdka93
Zakorzenienie

Kraków
dr Olga Kacalska- Janssen

Dziewczynom, kobietom z zaburzeniami hormonalnymi gorąco polecam dr Olgę Kacalską- Janssen, która pracuje w oddziale klinicznym Endokrynologii Ginekologicznej na Kopernika. Pani dr szybko diagnozuje, a przy tym jest pierwszym ginekologiem, który szczegółowo wyjaśnił mi istotę choroby, dalsze drogi postępowania. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się uzyskać od ginekologa tylu informacji o chorobie. Jestem pod wrażeniem wiedzy pani dr, na pewno już przy niej zostanę. Przy tym jest to bardzo miła osoba, szybko zapomina się o stresie. Ta lek. jest wyjątkowa, naprawdę Ja byłam u niej na wizycie w Vip- medzie na Cegielnianej; wizyta kosztuje 100 zł, wizyta+ USG- 150 zł.

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2013-01-29 o 20:31
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 20:05   #3843
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Dot.: Ginekolog-endokrynolog wrocław

ameliar

PS: znalazłaś jakiegoś lekarza godnego polecenia? Sama jestem zainteresowana, a z tego co widzę / słyszę nie jest łatwo o takiego speca we Wrocławiu.

także << i również, też>>
także =/= więc, a zatem, reasumując... i inne twory
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 21:13   #3844
ameliar
Zadomowienie

Dot.: Ginekolog-endokrynolog wrocław

Cytat:
Napisane przez pszczolka_maja1979 Pokaż wiadomość
ameliar

PS: znalazłaś jakiegoś lekarza godnego polecenia? Sama jestem zainteresowana, a z tego co widzę / słyszę nie jest łatwo o takiego speca we Wrocławiu.
niestety nie przynajmniej nikogo kto by mi odpowiadał i by mi pomógł z moim problemem. Nadal się bujam po różnych i żaden nie potrafi dobrać mi konkretnego leczenia.

"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca" Paulo Coelho
(maj 2010-...)

ameliar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:03   #3845
eweliinaa
Raczkowanie

Tani ginekolog wrocław

Witam, mam 17 lat . Chce niedługo udać sie do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne. Wiem, że większość lekarzy przyjmujacych na nfz nie przyjmie mnie a więc szukam takich gabinetów ginekologicznych, które nie są wyjątkowo drogie ( szukam ginekologa ktory przyjmuje za max 80 zł ) . Wiem, że w Dolmedzie nie chcą przyjmować nieletnie bez rodzica a co dopiero wypisać tabletki. Może znacie jakieś sprawdzone miejsce które polecacie ?
eweliinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 00:06   #3846
paulinkka
Wtajemniczenie

Dot.: Tani ginekolog wrocław

Cytat:
Napisane przez eweliinaa Pokaż wiadomość
Witam, mam 17 lat . Chce niedługo udać sie do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne. Wiem, że większość lekarzy przyjmujacych na nfz nie przyjmie mnie a więc szukam takich gabinetów ginekologicznych, które nie są wyjątkowo drogie ( szukam ginekologa ktory przyjmuje za max 80 zł ) . Wiem, że w Dolmedzie nie chcą przyjmować nieletnie bez rodzica a co dopiero wypisać tabletki. Może znacie jakieś sprawdzone miejsce które polecacie ?
Nie napisałaś w jakim mieście szukasz tego lekarza. Raczej nikt Cie nie przyjmie bez zgody rodzica jeśli nie masz 18lat.
Tylko nie wiem czy wiesz, ale jak pójdziesz prywatnie to potem będziesz musiała płacić za każdym razem za wizytę nawet jak tylko będziesz chciała przedłużać receptę na tabletki. Czyli co 2-3 miesiące wizyta. No i oczywiście przydałyby się badania przynajmniej na krzepliwość zanim zaczniesz je przyjmować. Może się okazać, że nie możesz brać hormonów.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 17:11   #3847
eweliinaa
Raczkowanie

Dot.: Tani ginekolog wrocław

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Nie napisałaś w jakim mieście szukasz tego lekarza.
Chodzi mi o WROCŁAW
Piszę ponieważ może czasem zdarzy się jakaś osoba która zna takiego lekarza
albo niedrogiego prywatnego
Stary 2012-12-07, 20:31   #3848
Aspirynka89
Przyczajenie

Białystok - Barbara Radziszewska - cudowna Pani ginekolog
Aspirynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-07, 21:18   #3849
rudziaczek20
Raczkowanie

Kalisz / Wielkopolska

Dr Andrzej Jakubek

Dziś byłam u niego na pierwszej w życiu wizycie.

Lekarz bardzo miły, wychodzi do pacjentki do drzwi, podaje rękę by się przywitać, 4 miałam urodziny więc dodatkowo złożył mi życzenia, można z nim porozmawiać chyba na każdy temat.

Badanie było bardzo szybkie, pobrał wymaz na cytologię.
Zlecił badania krwi na testosteron, gdyż mam nieregularne miesiączki - w celu dobrania odpowiednich tabletek.
Nie zrobił usg, gdyż twierdzi że wszystko w normie.

Po następnej wizycie bedę mogła napisać coś więcej.

Za wizytę zapłaciłam 100 zł

Nie trzeba się rejestrować, można przyjść 'z ulicy'

Akurat dziś były dwie osoby przede mną.

Ul. Wał Staromiejski
rudziaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-08, 10:33   #3850
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Kraków
dr Olga Kacalska- Janssen

Dziewczynom, kobietom z zaburzeniami hormonalnymi gorąco polecam dr Kacalską- Janssen, która pracuje w oddziale klinicznym Endokrynologii Ginekologicznej na Kopernika. Pani dr szybko diagnozuje, a przy tym jest pierwszym ginekologiem, który szczegółowo wyjaśnił mi istotę choroby, dalsze drogi postępowania. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się uzyskać od ginekologa tylu informacji o chorobie. Jestem pod wrażeniem wiedzy pani dr, na pewno dłużej już przy niej zostanę. Przy tym jest to miła osoba, szybko zapomina się o stresie. Ja byłam u niej na wizycie w Vip- medzie na Cegielnianej; wizyta kosztuje 100 zł, wizyta+ USG- 150 zł.
Dzięki, dobrze wiedzieć
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-08, 10:59   #3851
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Dzięki, dobrze wiedzieć
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-08, 17:06   #3852
humii
Przyczajenie

Warszawa ginekolog-endokrynolog potrzebny(trądzik)

Witam Byłabym bardzo wdzięczna za podanie dobrego ginekologa endokrynologa w Warszawie. Dermatolog polecił mi konsultacje właśnie z ginekologiem, by zrobić badania hormonalne i w razie braku przeciwwskazań zastosować hormony.
Proszę pomóżcie, bo muszę to zrobić przed świętami jeszcze, a stan mojej cery pozostawia wiele do życzenia i już pomału brakuje mi motywacji...
humii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-08, 23:08   #3853
babie_lato
Zadomowienie

Dot.: Warszawa ginekolog-endokrynolog potrzebny(trądzik)

Cytat:
Napisane przez humii Pokaż wiadomość
Witam Byłabym bardzo wdzięczna za podanie dobrego ginekologa endokrynologa w Warszawie. Dermatolog polecił mi konsultacje właśnie z ginekologiem, by zrobić badania hormonalne i w razie braku przeciwwskazań zastosować hormony.
Proszę pomóżcie, bo muszę to zrobić przed świętami jeszcze, a stan mojej cery pozostawia wiele do życzenia i już pomału brakuje mi motywacji...
Jest wątek zbiorczy na ten temat.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-09, 22:44   #3854
humii
Przyczajenie

Warszawa ginekolog-endokrynolog potrzebny(trądzik)

Witam
Potrzebuję namiarów na dobrego ginekologa - endokrynologa. Dermatolog zlecił mi konsultację właśnie z ginekologiem, by zrobić testy hormonalne, badania i w razie braków przeciwwskazań zacząć kurację hormonami. Byłabym bardzo wdzięczna za namiary.
humii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-10, 20:43   #3855
alove
Raczkowanie

Dot.: Warszawa.

Cytat:
Napisane przez sajisak Pokaż wiadomość
Tak, wiem, że zaraz mnie zjecie za to, że jest coś takiego jak wyszukiwarka i nie jest płata i bla, bla, bla, ale tak naprawdę niewiele się można stamtąd dowiedzieć, chyba że kogoś obchodzą informacje z 2007r.

Tak więc pytam o ginekologa z WARSZAWY, który mnie nie zrujnuje. Jestem studentką, sama się utrzymuję i czytając, że u niektórych lekarzy jest przyzwoita cena jak na Warszawę to nic mi nie mówi, czy przyzwoita to jest 100, 200 czy 300zł.
Ewentualnie lekarz na NFZ, ale najlepiej taki gdzie nie trzeba się rejestrować miesiąc wcześniej tylko idzie się i czeka w kolejce na Twoją kolej. Jak się doczekasz to ok, jak nie to trudno.
Koniecznie musi mieć USG, bo mam torbiel na jajniku i musi mi ją sprawdzić (a o tym informacji na wątku też nie mogłam znaleźć).
Bardzo dziękuję za pomoc, bo zależy mi na czasie i chciałabym w miarę rzetelnych informacji.
Pozdrawiam.

Hej! Jeśli chodzi o Warszawę, to polecam Ci przychodnię na Powstańców Śląskich (Bemowo) 19. Przyjmuje tam dr Zaki Hallak i dr Leszek Huzior. Do tego pierwszego bardzo łatwo się dostać, ja np. byłam się zapisać dziś na wizytę i pierwszy wolny termin był już na jutro na 9.40, ale mam w tym czasie zajęcia, więc zapisałam się na przyszły wtorek. Jest to moja druga wizyta u dr Hallaka, poprzednim razem weszłam bez kolejki, ale oczywiście trzeba przygotować porządny argument ;-) Najlepiej przyjść z rana, wtedy położna założy Ci kartę i będziesz mogła dowiedzieć się, czy doktor przyjmie Cię tego samego dnia. Ogólnie dr przyjmuje DO godziny 11stej (mimo, że na stronie jest napisane, że do 13stej), ale wiem, że pracuję także w przychodni na Czumy (również Bemowo, niedaleko Ratusza Bemowo).

Jeśli masz stosunkowo blisko na Bemowo i opłaca Ci się tu jechać, to polecam, dr baaardzo miły i konkretny
alove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-10, 22:59   #3856
paulinka_47
Rozeznanie

Warszawa, dr. Agnieszka Hoffman
Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej, mojej pierwszej. Wrażenia bardzo pozytywne, pani doktor przemiła, bardzo sympatyczna, rozmowa jak z koleżanka, bez krępacji, choć tego się balam, bo w końcu pierwszy raz. Rozebrać się i siaść na fotel przy niej to nie było nic trudnego, a samo badanie... spodziewałam się, że będzie malo przyjemne,a tym czasem było nawet przyjemne, zero dyskomforu. Pani doktor na bierząco mowiła co i jak. Po badaniu można zapytać o wszystko, na każde, nawet głupie pytanie, była odpowiedź.

Ogolnie jestem mega zadowolona i mogę bardzo serdecznie polecić.
Obecna cena za wizytę, bez cytologii ani dodatkow 100zł.

pani doktor przyjmuje w Mysiadle, dojazd łatwiutki: metro Wilanowska, autobus 709, 727, 739 przystanek Dąbrowka, uliczka na przeci przystanku i idzie się długo, długo aż do budynku z numerem 7. I jesteśmy na miejscu
paulinka_47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 13:56   #3857
monisia_87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulinka_47 Pokaż wiadomość
Warszawa, dr. Agnieszka Hoffman
Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej, mojej pierwszej. Wrażenia bardzo pozytywne, pani doktor przemiła, bardzo sympatyczna, rozmowa jak z koleżanka, bez krępacji, choć tego się balam, bo w końcu pierwszy raz. Rozebrać się i siaść na fotel przy niej to nie było nic trudnego, a samo badanie... spodziewałam się, że będzie malo przyjemne,a tym czasem było nawet przyjemne, zero dyskomforu. Pani doktor na bierząco mowiła co i jak. Po badaniu można zapytać o wszystko, na każde, nawet głupie pytanie, była odpowiedź.

Ogolnie jestem mega zadowolona i mogę bardzo serdecznie polecić.
Obecna cena za wizytę, bez cytologii ani dodatkow 100zł.

pani doktor przyjmuje w Mysiadle, dojazd łatwiutki: metro Wilanowska, autobus 709, 727, 739 przystanek Dąbrowka, uliczka na przeci przystanku i idzie się długo, długo aż do budynku z numerem 7. I jesteśmy na miejscu
PIASECZNO
Ginekolog- położna Dandelska
Polecam, przyjmuje w Medycynie Rodzinnej w Piasecznie.
Miła, delikatna, doświadczona. Na pierwszej wizycie nie była zbyt miła lecz na następnych już tak, odpowiada na wszystkie pytania, można swobodnie porozmawiać.
monisia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 10:07   #3858
anczerek
Przyczajenie

Dot.: Dobry ginekolog-Piotrkow/Radomsko!Znacie?

Drogie Panie, czy któraś z was orientuje się czy dr. Sypniewski będzie przyjmował w czwartek po świętach (27 grudnia) ? I ile kosztuje zwykłe badanie (podejrzewam u siebie jakiś stan zapalny..) ?

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT
anczerek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-22, 11:21   #3859
kasienka2607
Rozeznanie

GG do kasienka2607

Nie powiem ci dokładnie, ale sądzę że tak. Ja 3 lata temu byłam na wizycie właśnie 29 grudnia (wtorek)
Stary 2012-12-22, 12:11   #3860
anczerek
Przyczajenie

A często chodzisz? orientujesz się ile mniej wiecej wizyta kosztuje? Ja byłam tylko dwa razy u niego po recepte i wział wtedy 20zł. ale teraz chodzi o zbadanie i wypisanie leków..
anczerek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-23, 15:17   #3861
kasienka2607
Rozeznanie

GG do kasienka2607

wizyta kształtuje się w granicach 70-80 zł.
Stary 2012-12-23, 21:05   #3862
monija7
Raczkowanie

Question przychodnia ginekologiczna podwale 74 WROCŁAW

Hej czy któraś z Was była kiedyś w tejże przychodni i może się wypowiedzieć na temat lekarzy, którzy tam są oraz jakie koszty są badania USG
monija7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-23, 23:39   #3863
WickedVirgo
Raczkowanie

Dot.: przychodnia ginekologiczna podwale 74 WROCŁAW

Ja byłam kiedy szukałam na szybko gina na nfz, bo zgubiłam receptę na tabsy, a do mojego była ogromna kolejka. Z opinii wyczytałam, że ponoć koleś jest straszny, niekompetentny i wgl... no ale nie sprawia takiego wrażenia. Nie chciał mi tej recepty wypisać, powiedział że najpierw musi mieć moje wyniki itp, żeby np nie było że ciężarnej tabsy przepisuje. Profesjonalne podejście. Jak się dowiedział, że mam okres, to stwierdził że jestem niepoważna bo mnie przebadać musi haha. No ostatecznie zrobił mi usg, pogadał o tym ile to w ameryce kosztuje leczenie xD i wypisał receptę, przy czym prosił żebym jakieś wyniki dostarczyła. Wejście do przychodni jest z drugiej strony, przychodnia to porażka poczekalnia wygląda strasznie, no ale bidę tam mają i proszą o dobrowolne cegiełki po 5zł, przy czym gabinet jest wyposażony BAAAAAAAARDZO DOBRZE, dlatego nie wystrasz się niepotrzebnie. No ale niestety więcej ci nie powiem, bo dalej chodzę do swojego, nie lubię zmieniać czegoś co jest dobre. Wrażenia jak najbardziej pozytywne no i NFZ...
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-25, 00:11   #3864
eweliinaa
Raczkowanie

a myslicie , ze przyjmuja tam osoby ktore maja rocznikowo 18 lat bez opieki opiekuna ?
Stary 2012-12-25, 13:00   #3865
monija7
Raczkowanie

dzięki wielkie za odpowiedź. w tym tygodniu spróbuje tam pojsc i sprawdzić. Wiem, że na Jedności Narodowej 118 a przyjmują po okazaniu legitymacji szkolnej - przez pare lat tam chodziłam i też fajnie lekarze. Jeden prywatnie przyjmuje a reszta na Fundusz. Jak pojde na Podwale to sie zorientuje jak tam przyjmuja
monija7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-26, 23:25   #3866
Kocica994
Przyczajenie

GG do Kocica994
Exclamation Pani ginekolog NFZ warszawa

Witam! Jestem tu nowa, więc jeszcze nie wszystko ogarniam i nie wiem gdzie mogę wyszukać wątek, także proszę o wyrozumiałość..
Więc moja prośba dotyczy tego, że szukam ginekologa, a raczej Pani ginekolog, która przyjmuje w ramach NFZ, na terenie Warszawy. Od razu piszę, że 18 lat mam, więc mama jest nie potrzebna. jednak wie o mojej wizycie. Prosiłam ją o pomoc w tej sprawie ale ona chodzi do mężczyzny, jak większość moich koleżanek. Proszę o pomoc drogie Panie
Kocica994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-26, 23:28   #3867
mohrda
Przyczajenie

WROCŁAW
przychodnia Stefana Skrockiego
pl. Grunwaldzki 65 ( w budynku akademika Centaur )

Była to moja pierwsza wizyta u ginekologa i jak pewnie każda z was chciałam, żeby przebiegła bezproblemowo. Wybierałam się oczywiście po tabletki anty no i w końcu na wizytę kontrolną. Miałam iść do dr Skrockiego ale na szczęście było zastępstwo i przyjął mnie dr Kazimierz Kaim. Z gabinetu wyszłam z przyklejonym uśmiechem na twarzy, tak wielka była to ulga. Ja polecam tego ginekologa, bo mi odpowiadał sposób przeprowadzenia wizyty aczkolwiek powiem dokładnie jak było, gdyż nie każdemu mogłby być zadowolony.

Weszła, usiadłam, powiedziałam, ze to moja pierwsza wizyta i że chcę tabletki anty. Zapytał o ogólny stan zdrowia, czy chorowałam, i czy brałam już tabletki, po czym przypomniał sobie o tym, ze to pierwsza wizyta więc przecież nie mogłam brać :p zapytał jeszcze o wiek i date ostatniej miesiączki i kazał "ściągnąć majteczki". Zdziwiło mnie, że nie zapytał czy jestem dziewicą Weszłam na fotel, długo ubierał rękawiczki i cośtam, podszedł do mnie i powiedział " ojejku jaka Pani ciaśniutka, nie mam takiego małego wziernika, no cóż, spróbuje Panią jakoś tak delikatnie zbadać" tak mnie rozbawiła ta uwaga, że mało nie wybuchnęłam śmiechem mu tam na tym krześle :p Zbadał mnie bardzo delikatnie, naprawdę prawie nic nie czułam, i wykrył mi grzybice. Przepisał mi tabsy na 2 miesiace i globulki dopochwowe ( za 22 zł, czyli w średniej cenie Powiedział, że mam przyjść za miesiąc to przepisze więcej opakowań tabsów jeśli nie będzie przeciwskazań, sprawdzi co z tą grzybicą i weźmie wymaz do cytologii. No i poszłam. I teraz tak: moje ogólne wrażenie: "lekarz idealny" z tym że to się tyczy tylko atmosfery i takiej bezproblemowości. Tylko, że nie umiem stwierdzić czy to jest lekarz kompetentny? Zwłaszcza, że nie powiedział mi ani słowa o tym jak używać tabletek anty? To już zostawiam waszej ocenie. Ja pójdę do niego z kolejną wizytą
mohrda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-27, 09:01   #3868
babie_lato
Zadomowienie

Dot.: Pani ginekolog NFZ warszawa

Dlaczego zależy Ci na wizycie u kobiety? Ja swoją pierwszą wizytę zaliczyłam u ginekolożki i wspominam ją niemiło. Od tej pory zawsze chodzę do mężczyzny i jestem bardzo zadowolona.
Jeśli jednak zależy Ci na wizycie u pani ginekolog to mogę polecić przychodnię na Saskiej. Przychodzisz, rejestrujesz się i wchodzisz do gabinetu. Bez zapisywania. W ramach NFZ oczywiście.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-27, 11:19   #3869
Kocica994
Przyczajenie

GG do Kocica994
Dot.: Pani ginekolog NFZ warszawa

Cytat:
Napisane przez babie_lato Pokaż wiadomość
Dlaczego zależy Ci na wizycie u kobiety? Ja swoją pierwszą wizytę zaliczyłam u ginekolożki i wspominam ją niemiło. Od tej pory zawsze chodzę do mężczyzny i jestem bardzo zadowolona.
Jeśli jednak zależy Ci na wizycie u pani ginekolog to mogę polecić przychodnię na Saskiej. Przychodzisz, rejestrujesz się i wchodzisz do gabinetu. Bez zapisywania. W ramach NFZ oczywiście.
Oooo, to jest interesujące. Jakiś namiar na przychodnie? Tzn telefon?
Kocica994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-27, 17:33   #3870
agusias13
Raczkowanie

Dot.: bydgoszcz ginekolog

Hej! Proszę o opinie o dr G Ludwikowskim. Mam problem z zajściem w ciąże i chciałabym się do niego wybrać ale koszt wizyty jest trochę duży i nie wiem czy warto tracić na niego kase. Z góry dzięki

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości