Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-28, 19:47   #481
mrowak
Zakorzenienie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

ja nwet nie wiem jaką mam ziemię na działce, ale skoro od wielu, wielu lat poprzednikom rosły tam dorodne warzywa to chyba nie najgorszą-niczego nie dowoziłam. Nie mam natomiast co zrobić z zawartością kompostownika-wiem, że podsypać pod warzywka itd, ale po 1 waarzywek za dużo nie planuję, a po drugie czasu na to nie będzie-chyba rozdam po sąsiadach-"omu, komu zawartość kompostownika, bo idę do domu"
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 19:48   #482
evitka21
Zakorzenienie

madzia, te z rossa łatwo dostępne ale teraz to dużo za małe. Szkoda, że u nas aldika nie ma. Tak mnie izz natchnęła że zaszłam do sklepu dzieciowego dziś i też nic w sensownym rozmiarze nie było (np.70x100 gdzie to 100 byłoby szerokością albo 70x140), a drogie wszystko strasznie....
Ten z all jeszcze w miarę....a mój tż mówi żebym jej ceratę na metry kupiła i na to zwykłe cienkie prześcieradło do opatulenia ceraty i na to normalne z gumką... muszę pomyśleć jeszcze

mrówcia,
to odpoczniesz w końcu troszkę
ja nie mam żadnych kwiatów-nie lubię się nimi zajmować i miejsca też nie bardzo. U nas jak coś to tylko tż się w ogrodnika bawi i w sezonie sadzi coś tam w skrzynkach za oknem, ale od prawie dwóch lat to nawet i tego nie mamy przez ten głupi remont za oknem (już się kończy-od 6 rano robią czasem i do 22-chyba termin mocno goni).
Mi to tak jak bao-na ładnym parapecie, w ładnych doniczkach, pasujące do siebie, to why not. Ale to tez pod warunkiem że nie musiałabym przy nich nic robić

A ostatnio w jakimś programie mówili, że jak kot uparcie jakiegoś kwiata podgryza, to można jego liście potrzeć wewnętrzną skórą od pomarańczy, bo nie lubią zwierzaki tego zapachu. Nie wiem jednak czy to takie wygodne to pocieranie wszystkich liści....
Mój pies to na pewno nie lubi tego zapachu, bo jak kiedyś się chciał skusić na jakiegoś paluszka, a w misce były pomarańczowe obierki, to uciekł jak poparzony

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
u mnie nareszcie się pogoda zrobiła jako taka jak na tę porę dnia, zgasiłam światło przed 12 poszłam z Izą na spacer i do rossmana - jest 20% zniżki na wszystko dla tych co mają kartę rossnę
Kupiłam dla małej 2 opaski na uszka bawełniane cienkie i uszka powinny oklapnąćbędę jej na dzień zakładać.
Evi - zapomniałam napisać, że mała świetnie wygląda i jest jak skóra zdarta z Ciebie no i różków tam nie widać i ładną miała sukieneczkę
też się do rossa wybieram

Podobieństwa do potomki tradycyjnie nie widzę takiego jak postronni-a wszyscy wokół mówią jak wy-że mała ewunia. Co ciekawe ani tz ani teściowa podobieństwa nie widzą
A ze strojnymi sukieneczkami to bym mogła sklep otworzyć-mam sporo nieużywanych lub założonych raz na jakieś święta-dostałam w paczce z hameryki i nie ma gdzie ubierać tych tiuli
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Kupię 2 wielorazowe ale takie duże jak pokazałaś. Oczywiście teraz muszę się posiłkować zwykłymi podkładami.
No i mam jeszcze problem z tym, że jak się zleje to wszystko wkoło też mokre i do prania ale da się to w miarę do porządku doprowadzić.
ogólno i łatwo dostępne te jednorazowce są z bella happy, w superpharm za jakieś 3zł, one są właśnie 60x90. Albo na all jak się więcej chce kupić to się opyla np takie do klatek http://allegro.pl/podklad-podklady-d...841545006.html

dobrze,że niema Zosia pasożytów, ale skoda, że nie wiadomo co jej może dolegać

bao
, mam nadzieję, że ominą cię nocne przygody i że u małego nic się nie wykluje

Bobek wrócił od babci i już,ja to zawsze po powrocie próbuje swoje rządy wprowadzać. Łeb mi pęka od jej darcia japy na każdym kroku i już mam jej dosyć z powrotem
Szajba to już się zaczyna jak przyjeżdżamy po nią-za dużo ma osób dookoła i się tak durnowato popisuje....

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 19:55   #483
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Sara moja to coś takiego,ale w różu i spodek ma płaski,no i większa jest
http://www.google.pl/imgres?q=donicz...1&tx=91&ty=103

piękna
gdzie ją kupiłaś?
daj linka do tego forum ogrodniczego

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 19:57   #484
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
ja nwet nie wiem jaką mam ziemię na działce, ale skoro od wielu, wielu lat poprzednikom rosły tam dorodne warzywa to chyba nie najgorszą-niczego nie dowoziłam. Nie mam natomiast co zrobić z zawartością kompostownika-wiem, że podsypać pod warzywka itd, ale po 1 waarzywek za dużo nie planuję, a po drugie czasu na to nie będzie-chyba rozdam po sąsiadach-"omu, komu zawartość kompostownika, bo idę do domu"
ja bym chętnie tego kompostu wzięła,oj tak
mój się dopiero robi.
Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
Bobek wrócił od babci i już,ja to zawsze po powrocie próbuje swoje rządy wprowadzać. Łeb mi pęka od jej darcia japy na każdym kroku i już mam jej dosyć z powrotem
Szajba to już się zaczyna jak przyjeżdżamy po nią-za dużo ma osób dookoła i się tak durnowato popisuje....
moja też się dzisiaj przed prababcią popisywała jak durna,lalki latały,łóżeczkiem tak rzuciła,że az się rozleciało.Wszystko jej zabrałam i schowałam za karę.Prababcia wyszła i Nini się naprawiła.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
piękna
gdzie ją kupiłaś?
daj linka do tego forum ogrodniczego
dam linka

kupiłam ją w castoramie za 40 zeta.Były w różu,w zieleni i nie pamiętam czym,a skoro nie pamiętam to znaczy,że to zupełnie nie mój kolor czyli pewno pomarańcz albo żółć

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:03   #485
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Zosia ma przewlekłe zapalenie oskrzeli, dostała tylko lek do inhalacji. Jeżeli po tym przejdzie kaszel tzn że to na tle alergicznym, a jak nie to po nowym roku będziemy robić badania. Lekarz wpsomniał coś o pasożytach.
Niech wraca do zdrówka szybko
A o tym dziecku jak piszesz to ,To dla matki a to dla dzieciaka
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
U mnie Kolęda jest 8 stycznia i nie muszę specjalnie się chować bo jest tylko raz na 2 lata a i jeżeli się nie przypilnuje i nie otworzy drzwi jak są na klatce schodowej to nikt nawet nie zapuka. Już się na nich czaiłam ale się nie udało
wywieś kartkę że przyjmujesz
Dobrze że nie ma pasożytów bo czasem to nie łatwe do wytępienia ale szkoda że nie ma przyczyny
Ja któregoś roku tak od niechcenia zerkłam przez okno w kuchni ,patrzę a tu ksiądz do sąsiadki wchodzi w chacie to wszystko fruwało ale stół zdążyłam uszykować i wszystko resztę upchnąc w drugim pokoju i drzwi zamknąć

Mrowak ja też bym tysiaka na korę nie wydała ,ręka by mi uschła
ale tak jak Ana pisze najumałam sobie z lasu że jak tak wyliczyłam na korę i ziemię pi razy drzwi to ok. tysiaka by poszło
jeszcze z tż przywieźliśmy sobie piękny torfik też jumany z czyjejś łąki
Rośliny kiedyś kupowałam bez pamięci a później się drapałam po głowie gdzie to posadzić ,teraz planuję gdzie ewentualnie coś będzie rosło dopiero sobie kupuję.
Truskawek nie wyrzucaj wszystkich ,bo fajnie sobie latem podjeść swoją truskawkę.Jak masz mało miejsca to posadź np. w rzędzie w około ogrodzenia.
Zawartość kompostownika chcesz oddać oszalałaś kobieto ,szkoda że daleko mieszkasz bo ja bym wzięła toż to złoto ogrodnika jest.
Możesz podsypać pod wszystko ,krzewy,drzewka i te owocowe i ozdobne to jest rewelacyjny nawóz.
Jeśli na targi to radzę jechać z określoną do wydania sumą w kieszeni i ani grosza więcej ,bo ja bym tam nie liczyła na rozsądek i moją silną wolę w takim miejscu

Monka gdzie Cię wcieło? mam nadzieję ze nic się nie stało?
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:23   #486
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Aneczka bo storczyki nie za bardzo lubią mieć mokro, lepiej je przesuszyć niż przelać

A co do Zosi to ostatnio miała obustronne zapalenie oskrzeli. W tamym tygodniu we wtorek skończyła brać antybiotyk. A w wigilie w nocy znowu zaczeła kasłać i dostała gorączke.
a no właśnie, bo ja w tamtym tygodniu czytałam piąte przez dziesiąte i to przeoczyłam ...
niech Zosia szybciutko wraca do zdrówka

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
A ja się w tym momencioe pochwalę, że mega giga odpoczęłam i wyspałam za wszystkie czasy, bo młoda od wtorku u babci -dziś po nią jedziemy

Ze storczykiem to możliwe, że zrobiłaś błąd wielu ludzi-ich się nie podlewa tylko przelewa jakby wodę przez korzenie nad zlewem
ta to ma dobrze z tą babcią , moja mama max na jedną noc Macka bierze i to jeszcze najlepiej go z samego rana odebrać
Storczyka podlewałam ( moczyłam ) ponoć dobrze

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja z moim dzisiaj byłam na ponad 3 godzinnym spacerze. Teraz dopiero obiad zaczyna się gotować a ja już głodna to co dopiero dzieciaki. Mały jak już byliśmy niedaleko domu przechodził pod karmnikiem dla ptaków i suchy chleb znalazł i zaczął go jesć, a fuj. Eryk do niego że ma takich rzeczy nie jeść bo zepsute i stare, a on że nieprawda bo był pyszny
heheh a to smakosz

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:

szwędam się po domu, trochę sprzątam, trochę poćwiczyłam, wykąpałam się i nawet się nie przyznam o której wstałam

a co do storczyka to miałam w życiu chyba ze 3, wszystkie zdechły więc już się na nie nie szarpię, i poza tym jeden z moich kotów podgryza czasem moje kwiaty więc jakby mi takiego wychuchanego storczyka załatwił to chyba mieszkałby na balkonie.

Ja za to mam problem z jukką-nagle zaczęło się z nią coś dziać, nie przelana na pewno, ale liście poleciały-cała jedna odnoga padła i teraz zostało 4-5 liści takich biednych. Nie wyrzuciłam jeszcze i czekam czy coś z tego będzie. Szkoda mi trochę. Podobny los spotkał dużą zamię-chyba wina leży po stronie nabłyszczacza do liści-jak nie używałam to był spokój, użyłam raz i szlag trafił! Najlepiej rośnie u mnie pachira w sypialni i dracena u G. w pokoju. No i kaktusy na parapecie w kuchni-tam koty mogą sobie wleźć i popróbować szczęścia jak któryś taki odważny Wczoraj kupiłam jeszcze jakiegoś śmiesznego, pokracznego sukulenta.

Jakie inne kwiaty macie w domach?
jaj ja ci zazdroszczę tego lenistwa
Nawet nie wiedziałam że coś takiego moża używac w domu i do żywych kwiatów, to jest nabłyszczacz do liści ? taki jak psikają w kwiaciarniach ?
Ja mam 2 Krotony , Beniamina + mini storczyk

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:

u storczyków ważne jest podlewanie.Ja swoje przelewam wodą odstaną i przegotowana(zresztą każde inne tylko taką wodę dostają)jak je przeleję to namaczam je przez 20 minutWkładasz storczyka do miski/naczynia i wlewasz mi wodę do 3/4 doniczki i niech tak sobie stoi.
Nie podlewać storczyka,który ma zielone korzenie-jeszcze nie potrzebuję.Idziemy podlać storczyka jak ma już takie srebrne korzenie.Ja swoje namaczam jakoś średnio co 10-14 dni i tak jest im dobrze
tak tak dokładnie tak z nim postępowałam i dupa

Ja w tym roku też Księdza nie będę przyjmować jakoś nie mam ochoty w tym roku

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Kupiłam dla małej 2 opaski na uszka bawełniane cienkie i uszka powinny oklapnąćbędę jej na dzień zakładać.
za jakiś czas będzie miała piękne uszka puki co opaska nie zaszkodzi
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:25   #487
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Niech wraca do zdrówka szybko
A o tym dziecku jak piszesz to ,To dla matki a to dla dzieciaka

wywieś kartkę że przyjmujesz
Dobrze że nie ma pasożytów bo czasem to nie łatwe do wytępienia ale szkoda że nie ma przyczyny
Ja któregoś roku tak od niechcenia zerkłam przez okno w kuchni ,patrzę a tu ksiądz do sąsiadki wchodzi w chacie to wszystko fruwało ale stół zdążyłam uszykować i wszystko resztę upchnąc w drugim pokoju i drzwi zamknąć

Mrowak ja też bym tysiaka na korę nie wydała ,ręka by mi uschła
ale tak jak Ana pisze najumałam sobie z lasu że jak tak wyliczyłam na korę i ziemię pi razy drzwi to ok. tysiaka by poszło
jeszcze z tż przywieźliśmy sobie piękny torfik też jumany z czyjejś łąki
Rośliny kiedyś kupowałam bez pamięci a później się drapałam po głowie gdzie to posadzić ,teraz planuję gdzie ewentualnie coś będzie rosło dopiero sobie kupuję.
Truskawek nie wyrzucaj wszystkich ,bo fajnie sobie latem podjeść swoją truskawkę.Jak masz mało miejsca to posadź np. w rzędzie w około ogrodzenia.
Zawartość kompostownika chcesz oddać oszalałaś kobieto ,szkoda że daleko mieszkasz bo ja bym wzięła toż to złoto ogrodnika jest.
Możesz podsypać pod wszystko ,krzewy,drzewka i te owocowe i ozdobne to jest rewelacyjny nawóz.

Jeśli na targi to radzę jechać z określoną do wydania sumą w kieszeni i ani grosza więcej ,bo ja bym tam nie liczyła na rozsądek i moją silną wolę w takim miejscu

Monka gdzie Cię wcieło? mam nadzieję ze nic się nie stało?

phi,też bym jumała,ale ze mnie boi dupa jest i podobno u nas w lasach pilnują

ja tak planuję zrobić,bo na swoj rozsądek nie mam co liczyć

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
[/COLOR] jaj ja ci zazdroszczę tego lenistwa
Nawet nie wiedziałam że coś takiego moża używac w domu i do żywych kwiatów, to jest nabłyszczacz do liści ? taki jak psikają w kwiaciarniach ?
Ja mam 2 Krotony , Beniamina + mini storczyk

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

tak tak dokładnie tak z nim postępowałam i dupa

Ja w tym roku też Księdza nie będę przyjmować jakoś nie mam ochoty w tym roku
Aniu nie kupuj tych nabłyszczaczy,bo podobno wiele kwiatów ich nie lubi na tyle,że albo po nich chorują albo padają.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-12-28, 20:29   #488
evitka21
Zakorzenienie

dziewczyny, a jakie macie, planujecie mieć foteliki 15-36kg?
macałam ten graco, o którym pisałyście jakiś czas temu, ale sprawia wrażenie jakby si w rekach rozpadał-taki podupnik z latającym oparciem...

ania
, może ty masz coś do polecenia?

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:31   #489
sara 85
Zakorzenienie

wiecie czym się fajnie czyści liście, skórką od banana, tą wewnętrzną białą stroną

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:33   #490
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie czym się fajnie czyści liście, skórką od banana, tą wewnętrzną białą stroną
ja listki przecieram bardzo lekko wilgotną ściereczką.

Stary 2012-12-28, 20:36   #491
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:

ja truskawek nie chcę wyrzucać, tylko im się zarosło-muszę ich po prostu poszukać wśród zielska

a z tym kompostownikiem to i tak nie wiem czy coś to warte będzie, bo oczywiście posypanie wapnem to u mnie w teorii zostało jedynie-ja niestety na działce WSZYSTKO robię sama, bez pomocy TZ-ta,pamiętacie jak walcowałam ziemię pod trawnik? aż się sąsiedzi z działek dziwili, a potem latałam z przycinarką do iglaków to już w ogóle na mnie kobitki patrzyły dziwnie No i w związku z tym po prostu nie ze wszystkim wyrobiłam czasowo, bo to nie to samo co ogród przy domu gdzie można wyskoczyć na pół godziny-no, nie ważne

na pewno chciałabym posadzić borówki amerykańskie-ktoś zna dobre źródło?

aneczka, tak chodzi o taki do piskania-napisane na nim, że jak roślina jakaś chora przed zastosowaniem to potem może się pogorszyć i widocznie u mnie tak właśnie było-na razie opbserwuję tę yukkę i zamio....-się zobaczy
Stary 2012-12-28, 20:51   #492
libra777
Zakorzenienie

Cytat:

phi,też bym jumała,ale ze mnie boi dupa jest i podobno u nas w lasach pilnują

ja tak planuję zrobić,bo na swoj rozsądek nie mam co liczyć
u nas tez leśliczy jeżdżą i są tabliczki że las monitorowany ale jak mnie złapią jak sobie szpadelkiem ziemię do reklamówki ładuję to chyba na kolegium mnie nie wyślą to nic że tam w domu już przyczepa
ja wiem że wydałabym wszystko co bym miała przy sobie nie ma bata
Cytat:
macałam ten graco, o którym pisałyście jakiś czas temu, ale sprawia wrażenie jakby si w rekach rozpadał-taki podupnik z latającym oparciem...

ania
Ania polecałam chyba coneco ,ja też już przeglądam bo w styczniu muszę kupić jeszcze dokładnie nie wiem jaki
Najlepiej jakbym w jakimś sklepie dorwała żeby na żywca zobaczyć ,przymierzyć.

Mrowak ,ja też prawie wszystko robię sama , Jedynie trawnik syn mi kosi i to nie zawsze, też pierwsza na wiosce latałam z kosą spalinową ,wszyscy się dziwili a teraz wszędzie w około baby -sąsiadki też koszą same.Kto powiedział że ogród to męskie zajęcie? Nawet ogród -warzywnik kopię sama na jesień i wiosnę bo kto to zrobi lepiej
Najwięcej roboty jest wiosną i wiadomo że nie każdy ma czas ile by chciał , możesz w miarę możliwości spróbować zrobić sobie ogród jak najmniej wymagający.
Borówki kupiłam w castoramie ,dostały ziemię do borówek i nawóz a i tak nie specjalnie coś się do rośnięcia rwą.Nie wiem dlaczego,już machnęłam ręką niech rosną jak chcą.Jagody kamczackie za to ładnie rosną też z castoramy nie wiem nawet jakie to odmiany.
Ale co z Twoim kompostownikiem jest nie tak że nie wiesz czy cos będzie z tego ? wapno też potrzebne na ogród.
Stary 2012-12-28, 20:56   #493
nataszka25
Zakorzenienie

Ja też czasem psiakałam tymi nabłyszczaczami....
a mówicie że nie...
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 20:57   #494
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
ja truskawek nie chcę wyrzucać, tylko im się zarosło-muszę ich po prostu poszukać wśród zielska

a z tym kompostownikiem to i tak nie wiem czy coś to warte będzie, bo oczywiście posypanie wapnem to u mnie w teorii zostało jedynie-ja niestety na działce WSZYSTKO robię sama, bez pomocy TZ-ta,pamiętacie jak walcowałam ziemię pod trawnik? aż się sąsiedzi z działek dziwili, a potem latałam z przycinarką do iglaków to już w ogóle na mnie kobitki patrzyły dziwnie No i w związku z tym po prostu nie ze wszystkim wyrobiłam czasowo, bo to nie to samo co ogród przy domu gdzie można wyskoczyć na pół godziny-no, nie ważne
mrówcia ja też wszystko zrobiłam sama.Nie dlatego,że tż nie chciał pomóc tylko dlatego,że wzięłam to za punkt honoru,chciałam sama i koniec
Cytat:
u nas tez leśliczy jeżdżą i są tabliczki że las monitorowany ale jak mnie złapią jak sobie szpadelkiem ziemię do reklamówki ładuję to chyba na kolegium mnie nie wyślą to nic że tam w domu już przyczepa
ja wiem że wydałabym wszystko co bym miała przy sobie nie ma bata

ja po raz kolejny żałuję,że Ty tak daleko mieszkasz

Stary 2012-12-28, 21:11   #495
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:

Mrowak ,ja też prawie wszystko robię sama , Jedynie trawnik syn mi kosi

możesz w miarę możliwości spróbować zrobić sobie ogród jak najmniej wymagający.

Ale co z Twoim kompostownikiem jest nie tak że nie wiesz czy cos będzie z tego ? wapno też potrzebne na ogród.
akurat koszenie trawnika to ja bardzo lubię-zakładałam go od podszewki, a koszenie mnie relaksuje

wiesz co, tak sobie pomyślałam, że może mi podpowiesz w kwestii tego "mniej wymagającego ogrodu"???: prosi:

a z wapnem chodzi o to, że właśnie go nie dodałam do kompostownikawięc tam się wszystko zamoistnie dzieje i nie wiem po prostu co z tego będzie-jak nic dobrego to nie bardzo mam się jak tego pozbyć-wywieźć nie mam czym i nie wiem gdzie nawet-będzie jazda wiosną, że hej
Stary 2012-12-28, 21:31   #496
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Mrowaczku na mnie tez jak na dziwaka patrzeli jak altanke jesienia bielilam,drzewka tez,troche terenu przekopalam. Troche sie obawiam tego koszenia przy mlodym,ze mi jakos podejdzie i nie zauwazy.
Borowki podobno czarnoziem uwielbiaja bo moja tesciowa mowi ze na mojej dzialce bedzie rosla jak szalona.
Dwa dni temu bylismy choinke wkopac,i nawet ziemia rozmrozona

Malemu do tableta podlaczylam sluchawki bo zyc nie daje z tym durnym gadajacym kotem co wszystkie jego jeki powtarza.

Chce sobie jakas sukienke dlugosci midi taka na codzien kupic,poleccie mi cos

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 21:33   #497
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Dzisiaj w temacie to nie pogadam,bo się nie znam kompletnie na tym

Evitka pokasowałaś fotki?nie widzę ich

Madzia gratulacje!
Pop gratulacje za wygraną dla Nataszki

Sara zdróweczka dla Zosi
Megi dla Was też!

Jasta śliczności masz dzieciaczki

Ana,Aneczka pisałyście o storczykach,czy jak już opadną kwiaty i obetniemy tego badylka to nadal się robi kąpiele? bo słyszałam,że wtedy nie
ja też uwielbiam kwiaty na parapetach,ale mam jednego wielgaśnego kaktusa,który mi przeszkadza przy otwieraniu ale nie mam serca go wyrzucic a nie chce mi się go wywozic do kogos i tak stoi i dalej przeszkadza

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2012-12-28 o 21:34
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 21:36   #498
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Ej, laski... co to ma być, forum ogrodnicze??
Tak serio to wam zazdroszczę, też bym chciała mieć taka pasje Może jak już kupimy tą naszą wymarzoną działkę (naprzeciw naszego bloku) to też się zarażę
Ana, zapodaj mi tez te linki na priv, to poczytam, i poczekam na strzałę Amora Planujemy kupić działkę (nie wiem czy w tym roku się uda) i wtedy ja się będę musiała za to zabrać hmmm.. wtedy was zamęczę

mrowak- mam nadzieję, że uda mi sie Ciebie kiedyś odwiedzić na dłużej (na kilka godzin znaczy się ) i pokażesz mi tą swoją działeczkę może załapię bakcyla. Bo na razie w wielu kwestiach jesteśmy do siebie podobne ale pasja "ogrodniczo- kwiatowa" nas różni

Maluda mi się przed chwilą obudziła zdenerwowana, chyba jej się cos przyśniło bo nie chciała za nić wrócić do łóżeczka tylko chciała do nas do łóżka. Potem stwierdziła, że mam z nią spać na dywanie na szczęście porozmawiałam, wytłumaczyłam i poszła grzecznie spać... podobno wystraszyla się małych lampek za oknem

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 21:40   #499
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
o skubany-w szoku jestem

teraz to ja mam prawdziwą odskocznię: wywiozłam towarzystwo do babci i pojadę po nich pewnie dopiero w sobotę-trochę się obawiam, bo młoda dopiero co po przeziębieniu, antybiotyku itd, ale ponieważ została tam z TZ to mam nadzieję, że jej dobrze przypilnuje-inaczej

:
Ale masz fajnie normalnie jak w raju

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Libra tyle kolorów dla faceta to aż dziwne, oni podobno tylko podstawowe umieją, mój tz jakbym go spytała o beżowy pewnie by zrobił wielkie oczy, bo u niego to tylko tyle co kredek i plasteliny w małych opakowaniach :P

:
Dla mojego TZta żółty złoty i pomarańczowy , to jest jedno i to samo

Cytat:

ania
Ja mam dwa , jeden dostaliśmy , bo w życiu bym go nie kupiła ( kasa , bo jest super )
http://www.bmw-shop.pl/bmw-junior-seat-ii-iii.html
a Olka ma recaro 9-36 .
Ja pisałam o fotelikach coneco , są naprawdę fajnie wykonane , nawet używki wygladają dobrze , bo sporo ich było w komisie .
http://allegro.pl/fotelik-indi-conec...902885960.html

Co do kwiatków , to u nas TZ się nimi zajmuje .
Miałam beniamina prawie 2 metrowego . Oddaliśmy znajomym co dom akurat postawili i niestety padł . Kolejnego mamy , ma niecały metr , jest w wielkiej donicy na podłodze więc rośnie jak głupi .
Mamy drzewo butelkowe
http://www.projektoskop.pl/a-322-drzewo-butelkowe.html
ma jakieś 60cm .
Taką prostokątną dużą donicę z kaktusami kupionymi po 2 zł za sztukę w kaflu - teraz już giganty .
I jakiś wielki kaktus co ma jakby palnę z liści na górze , nie wiem jak się to zwie ale na parapecie już się nie mieści .
A no i TZ ma swoją miłość czyli drzewko z tych bonzajowatych , ale jak się to zwie nie wiem .
Kupione w ikea za kupę kasy , ale to jego marzeniem było .
On się tymi kwiatkami zajmuje .
Dzieciaki w pokoju mają dwa kaktusy .

Olka dziś ostatni dzień była w przedszkolu , od 2 do nowego .
Mówi że pójdzie bo chce , zobaczymy jak to będzie w praktyce .
Jutro do wadowic , albo wrócimy na dwa auta , albo jednym .
Na bank z kremówkami .
Stary 2012-12-28, 22:06   #500
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Dziewczyny POMOCY

Na sylwestra kupiłam "małą czarną" prosta sukienka mam szare szpilki i pytanie moje jakie rajty do tego.. impreza na ok 60-70 osób z DJ nie jakis bal. Sukienka była zbyt długa i mama własnie ja skraca na odpowiednio sylwestrowa długość
Gdzies wyczytałam że jak szare szpilki to moga byc czarne, ale jakie kryjące czy 20 - 15den?

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:14   #501
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
ja po raz kolejny żałuję,że Ty tak daleko mieszkasz
pewnie byśmy się dogadały
Cytat:
akurat koszenie trawnika to ja bardzo lubię-zakładałam go od podszewki, a koszenie mnie relaksuje

wiesz co, tak sobie pomyślałam, że może mi podpowiesz w kwestii tego "mniej wymagającego ogrodu"???: prosi:

a z wapnem chodzi o to, że właśnie go nie dodałam do kompostownikawięc tam się wszystko zamoistnie dzieje i nie wiem po prostu co z tego będzie-jak nic dobrego to nie bardzo mam się jak tego pozbyć-wywieźć nie mam czym i nie wiem gdzie nawet-będzie jazda wiosną, że hej
mój kompostownik też się robi sam nic nie sypałam ,wapno sypałam bezpośrednio na warzywnik , kompostownik na pewno będzie dobry do wykorzystania a jeśli go nie zuzyjesz to możesz bezpośrednio na nim zasadzić w maju dynie albo kabaczki czy cukinie ,lubią takie miejsca i będą rosły jak szalone.
Mniej wymagający ogród to tak: jeśli rabaty z krzewami bądź bylinami to agrowłóknina i na to kora bo się zajedziesz dopóki Ci byliny nie zakryją miejsc między sobą a i wtedy jak masz ściółkowanie to i podlewanie w sumie odpada bo raz na kiedyś i woda nie paruje i się trzyma.
Na pewno sadzić rośliny dobrane do miejsca np. na słońcu nie sadzić roślin cieniolubnych lub na odwrót.Często ludzie sadzą gdzie co popadnie i później się dziwią że nie rośnie jak trzeba.
Jeśli żywopłot to polecam tuje bo praktycznie się ich nie przycina ,te najzwyklejsze np, brabant ,rzadko chorują ,rosną praktycznie na każdej glebie.
Truskawki albo ściółkować słomą albo agrotkanina(ja mam) bo szło się zaorać przy nich.
Najwięcej pracy jest wiosną w warzywniku ale jak mówisz że nie chcesz dużo to posiej sobie po rządeczku czy tam posadź kilka sztuk to i się nie narobisz przy tym a zrelaksujesz.
Kwiaty jest mnóstwo bylin mało wymagajacych , krzewy też dużo jest takich przy których nic się nie robi.
To nie chodzi o to że się nie chce czy coś ale jak ktoś nie ma czasu albo działkę gdzieś gdzie trzeba dojechać to wiadomo przez tydzień to może busz tam być.
Jak coś to pytaj śmiało
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Ej, laski... co to ma być, forum ogrodnicze??
Tak serio to wam zazdroszczę, też bym chciała mieć taka pasje Może jak już kupimy tą naszą wymarzoną działkę (naprzeciw naszego bloku) to też się zarażę
Ana, zapodaj mi tez te linki na priv, to poczytam, i poczekam na strzałę Amora Planujemy kupić działkę (nie wiem czy w tym roku się uda) i wtedy ja się będę musiała za to zabrać hmmm.. wtedy was zamęczę

mrowak- mam nadzieję, że uda mi sie Ciebie kiedyś odwiedzić na dłużej (na kilka godzin znaczy się ) i pokażesz mi tą swoją działeczkę może załapię bakcyla. Bo na razie w wielu kwestiach jesteśmy do siebie podobne ale pasja "ogrodniczo- kwiatowa" nas różni

Maluda mi się przed chwilą obudziła zdenerwowana, chyba jej się cos przyśniło bo nie chciała za nić wrócić do łóżeczka tylko chciała do nas do łóżka. Potem stwierdziła, że mam z nią spać na dywanie na szczęście porozmawiałam, wytłumaczyłam i poszła grzecznie spać... podobno wystraszyla się małych lampek za oknem
Taaa? a zakupowo -wyprzedażowe to może być
Kup sobie kup działeczkę kto wie czy nie odkryjesz pasji choćby leżenia i bujania się na hamaku w cieniu jabłonki

Ania a wy tego butelkowca to macie jako bonsai? bo to normalne drzewo przecież duże jest. Bonsai są piękne ale wymagają i opieki i kosztują też nie mało.Próbowałam kiedyś sama zrobić ale mi nie wyszło niestety
Zazdroszczę Wadowic i kremówek

Ja z kwiatów w domu to mam 3 draceny i to są akurat dla mnie bo długo wytrzymują bez podlewania ,jak mi się przypomni to już tam nie raz wiór jest.Też jakoś nie lubię kwiatów na parapetach co innego jak tam stoi skrzynka z flancami pomidora i kapusty

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Dziewczyny POMOCY

Na sylwestra kupiłam "małą czarną" prosta sukienka mam szare szpilki i pytanie moje jakie rajty do tego.. impreza na ok 60-70 osób z DJ nie jakis bal. Sukienka była zbyt długa i mama własnie ja skraca na odpowiednio sylwestrowa długość
Gdzies wyczytałam że jak szare szpilki to moga byc czarne, ale jakie kryjące czy 20 - 15den?
Madziwnia ostatnio też z rajtami miałaś problem
a tak na serio to moim skromnym zdaniem jak mała czarna i czarne kryjące rajstopy to wyskoczysz jak czarny kocur ja bym założyła cieliste zdecydowanie.
Stary 2012-12-28, 22:17   #502
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Ania a wy tego butelkowca to macie jako bonsai? bo to normalne drzewo przecież duże jest. Bonsai są piękne ale wymagają i opieki i kosztują też nie mało.Próbowałam kiedyś sama zrobić ale mi nie wyszło niestety
Zazdroszczę Wadowic i kremówek

.
Mamy i jedno i drugie .
Butelkowca jak się ma w domu i chce żeby nie rósł , to się wycina ten pióropusz na górze do łysego , to potem odrasta sobie na boki . One są duże ale bardzo wolno rosną , ten ma podobno ok 10 lat . Magazynuje w tym pniu sobie wodę i na dole jest taki grubas . Cyknę kiedyś foto . śmieszny kwiat . Doniczkę ma do tego w kolorze pnia .
Kupiliśmy go okazyjnie w ikea takiego zmarniałego na dziale przecen i TZ go odratował . Bo normalnie też jakoś bardzo drogi był .
To bonsajowate to co innego zupełnie , ale TZ jakoś go bardzo nie przycina . Sam ten pień powykręcany mu się podoba .
Stary 2012-12-28, 22:21   #503
madziwnia
Zakorzenienie

Jak tak przeglądam fora to własnie cieliste do czarnej i szarych szpilek odpadaja zbyt klasycznie i grzecznie.. w dodatku to sylwester..

Ja zawsze jak mam problem do "Trwoga i do Boga" czyli na wizaz

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-12-28, 22:26   #504
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Libra- ja wiem jak to jest bo moi rodzice maja dzialke i ja tam 3/4 dziecinstwa tam spedzilam a potem jako nastolatka tez bardzo duzo czasu tam spedzalam. Ale albo na opalaniu albo na grillowaniu. Od roboty byl ojciec i moj byly tz ja owszem- chwasty wyrwalam ale niezbyt mnie to krecilo, no i czasem wyrwalam za duzo ale czuje ze jak bym miala swoja dzialke to by mnie ruszylo. Chcialabym- szczegolnie dla Werki...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:30   #505
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Mamy i jedno i drugie .
Butelkowca jak się ma w domu i chce żeby nie rósł , to się wycina ten pióropusz na górze do łysego , to potem odrasta sobie na boki . One są duże ale bardzo wolno rosną , ten ma podobno ok 10 lat . Magazynuje w tym pniu sobie wodę i na dole jest taki grubas . Cyknę kiedyś foto . śmieszny kwiat . Doniczkę ma do tego w kolorze pnia .
Kupiliśmy go okazyjnie w ikea takiego zmarniałego na dziale przecen i TZ go odratował . Bo normalnie też jakoś bardzo drogi był .
To bonsajowate to co innego zupełnie , ale TZ jakoś go bardzo nie przycina . Sam ten pień powykręcany mu się podoba .
Fajne są takie właśnie butelki ,podobne są takie kwiaty coś noga słonia czy coś takiego.
Widzisz jak pozory mylą jak widziałam Twojego tż kiedyś jak foto wstawiłaś to w życiu bym nie powiedziała że on gotujący i jeszcze bonsai hoduje a tu proszę
Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Jak tak przeglądam fora to własnie cieliste do czarnej i szarych szpilek odpadaja zbyt klasycznie i grzecznie.. w dodatku to sylwester..

Ja zawsze jak mam problem do "Trwoga i do Boga" czyli na wizaz
no nie wiem mi się nie podoba ,pytałaś o zdanie
może się więcej nie wypowiadam na temat mody bo moje poczucie humoru nie wszyscy musza podzielać jak pamiętacie
Stary 2012-12-28, 22:30   #506
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Widzę,że moja mama miałaby z wami raj,ona całe lato w ogrodzie siedzi,już teraz jakieś chwasty zamawia na lato.

Co do sikania dzieciaków w nocy,ja stwierdziłam,ze co ma byc to bedzie,2 razy sie w nocy zlała i tyle,a pieluche nocna odstawilam od razu z dzienną.Wysadzana byla w nocy raz na siku tak po polnocy.
Nauczyla sie szybciorem.
Rano od razu siusiu i juz

Madziwnia u nas w pracy ostatnio policjanci mieli imprezke calonocna taka na 30 osob i byla dziewczyna w malej czarnej szarych spilkach i CZERWONYCH rajtach,do tego miala szeroka czerwona bransoletke i cos czerwonego na szyi czy uszach juz nie pamietam,ale wygladala b.fajnie.
Klasycznie ale z pazurkiem.
Racja,wiekszosc ma problem z butami czy kiecka a ty zawsze z rajstopami
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:32   #507
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Libra- ja wiem jak to jest bo moi rodzice maja dzialke i ja tam 3/4 dziecinstwa tam spedzilam a potem jako nastolatka tez bardzo duzo czasu tam spedzalam. Ale albo na opalaniu albo na grillowaniu. Od roboty byl ojciec i moj byly tz ja owszem- chwasty wyrwalam ale niezbyt mnie to krecilo, no i czasem wyrwalam za duzo ale czuje ze jak bym miala swoja dzialke to by mnie ruszylo. Chcialabym- szczegolnie dla Werki...
no i niechby tak zostało ,tż by się zajął oprawa a Ty byś się relaksowała to też jest jakieś hobby poopalać się na działce
Werka też by pewnie miło późnije wspominała wypady na działkę
Stary 2012-12-28, 22:33   #508
gianna
Wtajemniczenie

Wpadam wieczorową porą i witam się Megi, Bao, Sara zdrówka dla maluchów!
Jasta śliczne dzieciaczki i zdrówka dla Agatki
Madzia gratuluję

Nataszka i Pop gratuluję wygranej
Evitka na fotki Lenki się nie załapałam... Co do fotelika - my już zdecydowani jesteśmy na Maxi Cosi Rodi Air Protect. Muszę już Małego z nosidła przesadzić do większego fotelika, więc na dniach będę zamawiała Rodi dla Julii. Mierzyliśmy w sklepie. Mierzyliśmy też Romer Kid Plus, ale zwyciężył Maxi Cosi, ze względu na większą stabilność, chociaż wizualnie Romer bardziej przypadł mi do gustu. Graco też macaliśmy, ale lichy nam się wydawał, więc nawet nie mierzyliśmy.

Co do kwiatów, to heh… nie mam ręki. Mam skrzydłokwiata, zamiokulkas i jeszcze ostatnio dwa nowe dostałam, ale nie wróżę im długiego żywota. Ten pierwszy najlepszy, bo daje znać, że potrzebuje wody oklapniętym wyglądem – żyje więc u nas już 4 lata

Podkłady na łóżko – ja mam Motherhood i Ikea (http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40143304/). Te jednorazowe miałam z belli i rossmanowskie - sama używałam ich bojąc się zalania wodami łóżka w okolicach terminu porodu i niewygodnie się spało, szeleściły i strasznie się pociłam, mimo, że były pod prześcieradłem.
U nas ten z Ikei daje radę, ale moja śpi w łóżeczku 70x140. Jula śpi bez pieluchy już kilka miesięcy i miała 3 wpadki (jak mój Tż nie odsikał jej przed zaśnięciem) – materac nie zmoczył się ani razu.
Mikołaj był – moje dziecko wraca do normy ze spaniem

Mój Tż do Nowego Roku na urlopie, więc czas przed kompem ograniczam
gianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-28, 22:34   #509
madziwnia
Zakorzenienie

hahaha no widzisz.. libra spostrzegawcza od razu wyłapała że znów rajty u mnie....

dziewczyny całe szczęście że problem tylko rajty a nie własnie sukienka czy buty bo nawet czasu bym nie miała kupić dobrych szpilek na cała noc tańców

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-12-28, 22:38   #510
libra777
Zakorzenienie

Darusia ogrodomaniacy zawsze się dogadają niezależnie od wieku

Ja mojego też tak wysadzam około północy i rano od razu po spaniu ,już odpukać dawno sie nie zsikał ale jednak pieluchę zostawiłam jeszcze bo jak kiedyś zdjęłam to od razu się zsikał ,jak sobie dwa razy w nocy łóżko przebrałam i jego to podziękowałam na razie za takie atrakcje niech ma pampka na razie.

Czerwone dodatki też super do czarnego tak już bardziej

Zaraz się zacznie jazda z tymi fotelikami ,wszystkie będą wybierać

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Madziwnia ja to zawsze noszę spodnie więc jedynie nad skarpetami się mogę porozwodzić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości