![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: moda na zaręczyny
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38325927]Ja w ogóle nie ogarniam czym właściwie są te zaręczyny
![]() - fakt otrzymania od faceta drogiego pierścionka (niejednokrotnie żałośnie wybłaganego), - zaplanowana chwila, od której faceta nazywa się "narzeczonym", Jaki jest w tym wszyskim sens? Po swoich znajomych widzę, że zaręczyny absolutnie nic nie zmieniają w życiu. Nie rozumiem wątków w stylu "mieszkamy razem x lat, a on się nie oświadcza". No i co z tego, że się nie oświadcza? Albo "wypadałoby się zaręczyć" ![]() ![]() Wiadomo - nie do każdego taki zwyczaj przemawia ![]() ![]() Druga sprawa, że zaręczyny to dla mnie punkt początkowy przygotowań do ślubu, takie zdecydowałem, że jesteś tą jedyną, pytam czy podzielasz moje myśli, powiesz tak i wybieramy termin oraz zaczynamy przygotowania. Choćby ten ślub był za 2-3 lata, to ustalenia powinny być poczynione od razu, i potem każdy wie, jakie jest plan na przyszłość [ale to mój mały fetysz, ja muszę mieć WSZYSTKO zaplanowane ![]() No w każdym razie, pewnie kto się wypowie, to inny poda powód, ale moje są takie, więć może trochę Ci przybliżę, czemu to dla mnie i dla niektórych ważne. Chociaż rozumiem, że nie wszyscy przywiązują wagę do takich dodatkowych 'formalności' i nie widzę w tym nic dziwnego, kwestia indywidualna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Ale ja też mam takiego gościa w znajomych co wstawił jak się niby oświadcza swojej dziewczynie... tzn oświadczył się, ale napisałam niby bo chyba najpierw to zrobił a później stwierdził "jeszcze raz do zdjęcia"
![]() nie no serio nie wiem o co chodzi, wiocha i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo - jak się jest razem x lat to można i ślub planować bez zaręczyn, ale tak już się utarło, że są zaręczyny i to taki symbol od wieków, więc jak dla mnie nic w tym dziwnego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nie dziwie się dziewczynom, które są gotowe na ślub, są z facetem sporo czasu i czekają na zaręczyny. Dla mnie to jest deklaracja - biore Cie na poważnie.
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
U mnie w sumie też są plany na ślub w 2015 roku, ale jeszcze się nie zaręczamy, bo mój TŻ uważa, że od zaręczyn do ślubu powinno minąć maksymalnie 1,5 roku
![]() Więc ja na zaręczyny jeszcze z rok poczekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie zaręczyny sens mają, gdy są poprzedzone przygotowaniami do ślubu, zaręczyny bez późniejszych deklaracji są pustym rytuałem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
o matko ja to zaręczyny widzę dopiero w 2014
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też miałam takich znajomych, ale jeszcze w czasach nk. Chociaż dzisiaj jak w trakcie czytania tego wątku otworzyłam fb to mi wyskoczyło zdjęcie pudełka znajomej ![]() A co do wysypu w okolicy Wigilii to co w tym dziwnego? Zresztą sama autorka zamierza się zaręczać w tak "nietypowy" dzień jak Nowy Rok. I jej wolno, a inni to tylko podążają za modą ![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie wiem, mam inne pojęcie wiochy najwidoczniej. Chociaż sama bym takich zaręczyn nie chciała to nie wiem z czego beka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
O jaaa to ja jestem jakaś nieżyciowa bo narzeczoną jestem od kilku miesięcy a jeszcze statusu na fb nie zmieniłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym innym jest powiedzenie: jesteśmy zaręczeniu, czym innym dokumentowanie tego na portalach. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-12-28 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
No ok Linaewen rozumiem że ci chodzi o formę ekshibicjonizmu na portalach społecznościowych ale z niektórych postów brzmi jakby cała forma była buraczaną maskaradą a nie zaręczynami.
I szczerze to naprawdę gorsze jest wg mnie wrzucanie oblepionego śluzem noworodka na fejsa, niż wklejenie zdjęcie z zaręczyn... ![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Aha no to ok, mogę to zrozumieć. Chociaż nadal nie widzę w tym nic złego akurat takie wydarzenie w miarę rodzinne jak zaręczyny ślub mi nie przeszkadzają, natomiast zdjęcia z porodówki albo pogrzebu są trochę niesmaczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
U mnie też wysyp zaręczonych par i zdjęć na fb
![]() ![]() To dobrze, bo mnie się marzy na wakacjach ![]()
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Yyyy...
Męża mojego oświadczyny widziało jakieś 30 tysięcy ludzi ![]() ![]() ![]()
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
ostatnio przyjaciółka moja i się zaręczała i niedługo potem brała ślub. jak to wyglądało "internetowo"? już znacznie wcześniej miała zaznaczone na fb że jest w związku ze swoim chłopakiem, i tak ma do tej pory. po ślubie zmieniła nazwisko, ponieważ przyjmowała nazwisko swojego męża. na żywo też się za bardzo tym nie chwaliła, nie rozpowiadała. owszem poinformowała swoich przyjaciół, potem tylko potwierdzała plotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
właśnie u mnie na fejsie ostatnio ciągle ktoś się zaręcza, aż przestałam wierzyć, ze na serio. Wydaje mi się, że sobie żarty robią..
![]() zwłaszcza osoby, które jeszcze niedawno, nie mialy chlopaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do Fb: każdy robi jak uważa. Wśród znajomych, których ja mam, nie było oficjalnych zdjęc i pozowanych min, ale zmiany statusów tak. I wynikały po prostu z radości i szczęścia i z chęci wykrzyczenia tego szczęścia na szczycie świata, tak, żeby każdy usłyszał. Jest czasami w człowieku takie szczęście, że najchętniej opowiedziałby o nim każdej osobie na ulicy, podzielił się nim z każdym przechodniem, pośpiewał z ptakami. Ja potrafię to zrozumiec i cieszyc się razem z tymi ludźmi. Niepoważnych gówniarzy w znajomych nie mam, więc może patrzę na to z tej dobrej strony barykady. Ja status na fejsie też zmieniłam jakoś po 2 miesiącach. Dlatego, że najbliższych znajomych zaprosiliśmy na imprezę, która była 4 w 1: oblewanie awansu zawodowego mojego Tż, jego urodzin, kupna wymarzonego samochodu i zaręczyn ![]() ![]() ![]() A co do zaręczyn: ja nie wiedziałam kiedy, nie wybierałam pierścionka, nie naciskałam (myślałam nawet, że nie szybciej niż za rok, a może i później, przecież mamy tyle czasu). Rozmawialiśmy o tym, bo ludzie dorośli, którzy poważnie o sobie myślą rozmawiają o przyszłości. Az tu nagle w czerwcowy dzień, po prostu to zrobił zaskakując mnie zupełnie. Ktoś ma inaczej? Ktoś wolał razem planowac? Też super. Nie rozumiem tego oceniania: ja robię w jedyny słuszny sposób, a reszta to się wygłupia ![]() ![]() A co do samych zaręczyn: dla mnie to deklaracja, której nie składa się pochopnie pierwszej lepszej osobie. Bo takich kolesi co to mówią, że kochają nad życie, urodzisz mi piękne dzieci, będziesz moją żonką, nie mogę życ bez ciebie i inne piękne słowa jest na pęczki. Tylko te pęczki często mają problem z prześciem od słów do czynów. Ja cenię słownośc u mężczyzny, zdecydowanie, świadomośc wyborów, dojrzałośc. Nie czekałabym latami na chęci mężczyzny (bo ja nikogo nie zmuszam, ja tylko mówię swoje zdanie). Nie dlatego, że miałam takie parcie na pierścionek, a dlatego, że nie marnuję życia z kimś kto nie wie, czego od niego chce i czy chce w nim mnie. Więc realizacja gadania o zaręczynach w zaręczyny i decyzje przyszłościowe, po protu utwierdziła mnie w tym, że Tż jest takim mężczyzną za jakiego go uważałam i że mój wybór jest dobry. Ponad to, zaręczyny rozpoczynają dla mnie piękny okres będący przygotowaniami do ślubu. My miesiąc, w którym chcemy się pobrac i rok wybraliśmy tego samego dnia. Konkretną datę 2 miesiące później zaklepując salę. Dla mnie to śmieszne i niedorzeczne jak narzeczeni na pytanie: kiedy ślub? Odpowiadają: Na razie o nim nie myślimy. I jak jestem tolerancyjna i wolnośc tomku w swoim domku, to tak takiej głupoty nie zdzierżę. Bo mężczyzna pyta kobietę czy za niego wyjdzie/czy zostanie jego żoną, a nie czy będzie narzeczoną przez X lat bo to tak fajnie brzmi. Dla mnie nie czyni szopki z zaręczyn chęc powiedzenia o nich całemu światu, nie rażą mnie nawet zdjęcia, bo jeśli jakieś widziałam to już z momentu PO zaręczynach, z bukietem i uśmiechami od ucha do ucha. Nie rażą mnie też długie zaręczyny. Razi mnie jak ktoś nie rozumie, że zaręczyny to przyrzeczenie czegoś konkretnego, a okres narzeczeństwa to z założenia okres przygotowań. I jedyna szopka jaką widzę to narzeczeni wybuchający śmiechem lub reagujący zdziwieniem na pytanie: a kiedy ślub?
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
U mnie znajomi tylko zmieniali status albo wrzucali jedno zdjęcie razem z informacją o zaręczynach, żadnych zdjęć z procesu czy coś takiego. I uważam, że to urocze i te setki gratulacji od dalszych znajomych też były urocze. Żadnego porównywania wielkości pierścionków nie widziałam i żadnych takich akcji, same miłe zachowania. Ja lubię gratulować moim znajomym.
Dla mnie zaręczyny to też rozpoczęcie procesu poważnego planowania. Ja sama byłam zaręczona i rozstanie nastąpiło po roku, bez jeszcze konkretnych przygotowań ślubnych takich jak zaklepanie restauracji czy coś takiego, ale z drugiej strony nigdy nie chcieliśmy wesela. Mieliśmy brać ślub w 2013, po mniej niż dwóch latach zaręczyn. Ale chodziliśmy na nauki przedmałżeńskie porządne i zdecydowanie od wejścia w narzeczeństwo inaczej rozwijaliśmy nasz związek, a że doszło do jego rozpadu to pewnie też konsekwencja tego, że jednak narzeczeństwo było czasem poważnego myślenia nad własną relacją i pracowania nad nią.
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2012-12-28 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
No ale nawet jeśli to wyreżyserowane zaręczyny to chyba większość taka jest - znam mało osób które po prostu siadają i rozmawiają że chyba kiedyś warto zaklepać salę, tym bardziej nie znam żadnego faceta który wpada z kapslem od tymbarka do kibelka i zastając przyszłą małżonkę na tronie oświadcza się. Częściej myśli co kupić i kiedy powiedzieć więc niejako reżyseruje sobie ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
A między wyreżyserowane zaręczyny a wyreżyserowane zaręczyny nie ma żadnej różnicy, kwestia formy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Planowanie =/= reżyserowanie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.